Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- GoodSpeed: Alza+ Megéri?
Új hozzászólás Aktív témák
-
MtHq
tag
Nekem egy 2.4A P4 HT nélküli prescottom volt anno, amit fel tudtam pattintani 3,6 GHz-ig, eléggé melegedett de ment is
Hatalmas idők voltak ezek. Volt 2500+ Bartonom is, 2.1 Ghz-en vígan ment a jó kis Abit NF7-S alaplapban. Szerettem. Ma már semmit nem érnek sajnos ezek.A cikkhez pedig gratula, nem semmi idő, meló lehetett összeírni.
-
Mister_X
nagyúr
Ha már mindenki a tuningról áradozik, én anno egy 2.2-es Northwood cerkát hajtottam 3GHz-en, a mellette levő 256MB-os Radeon 9550-et meg 420MHz-en (250 a gyári), 1GB-nyi dual channeles DDR-400 társaságában, csak hogy menjen a Battlefield 2. Csodálkozom, hogy nem is füstölt el

Meg még "szép" emlékek fűznek egy passzív Inno 3D Tornado Geforce FX5500 256MB 128bit kártyácskához, aminek az volt a speciális képessége, hogy a dobozba mellékelt 3DMark 2003 demóit se tudta rendesen futtatni
Meg fűtött, mint a pokol, nem lehetett hozzáérni. -
Mokó
aktív tag
Ismét későn érek ide gratulálni,köszönöm a cikket GAI,öröm volt
a tartalmát elfogyasztani, plusz retro-feeling-et adja is,rendesen.Kösz mégegyszer!
-
Ez a cikk szimplán sokkolt
A listák alján a boldogult 133-as Pentiumom, amit vagy 10db 100-as végigpróbálása után vettem, mert hát tuning nélkül nem az igazi. Majdnem a tetején a 800-as Northwood P4, ami az előbbinél 30x gyorsabb. És amit 8-9 éve adtam el, mert már akkor is túl lassú volt 
Hatalmas respect a cikkért, remek volt olvasni, és megy a referencia-könyvtárba
Az alábbi mondat pedig klasszikus:
"A lista így sem lett teljes, de pontosan 200 db processzor méri össze az erejét ebben az írásban."
Egy über összesítő grafikont esetleg nem készítesz a végére?
-
turorudi
aktív tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Azt elfelejtettem, hogy a NW procik nálam Abit TH7II-ben mentek. A 3,06-hoz az ebayről rendeltem 10 dollárért egy kis alátétet, amitől tudta a HT-t- Rambus forever!
-
Mostanában már nem nagyon van időm PC-vel foglalkoznom, de emlékszem még, hogy mennyire elkapott a varázsa anno.

Saját PC-m viszonylag későn, 2002 környékén lett, egy Tualatin 1,2-es ceruzával és geforce 2-vel. A teljesítménye ma már mobiltelefonos mércével nézve is nevetséges. Pedig anno ezen olyanokat játszottam, hogy szinte egy másik univerzumba kerültem.
SoF, NFS Porsche, Undying, RTCW, MoHAA. Ezt a gépet még kompletten vettem egy áruházban, de a következőt már magam szereltem össze. P4 Northwood proci, Abit IC7-es lap, Kingmax DDR500-as memóriák, Asus Radeon 9600XT.
Ez a gép volt a mai napig a legkedvesebb emlék. Far Cry, HL2, röccenés nélkül futott, ami akkor nagy szó volt. Itt már tuningolgattam is a gépet, sajnos a tápegység ezt nem tolerálta, eldurrant és elfüstölt a jó kis IC7-es, ekkor kapott a gép egy Asus P4C800-E Deluxe alaplapot és egy Enermax tápot. Valahogy ez az időszak volt számomra a legkedvesebb játékok szempontjából is, persze volt még pár bika gépem ezután is, de valahogy egyre kevésbé tudott élményt nyújtani. Hiába voltak egyre erősebbek.
Jó néha nosztalgiázni.
-
turorudi
aktív tag
Szépen összeszedted, klassz írás! Nekem valahogy így alakult (remélem, jól emlékszem az évszámokra).
1984-86: C64
1989-2002: Atari ST
1998-99: P1 166MHz MMX
1998-2001: P2 400MHz
1999-2000: Celeron 300A
2002-2015: P4 1.6A
2002-2004: P4 2GHz
2005-2006: P4 3.06/533 NW
2006-2007: E4300
2007-2014: Q6600
2014: i5 3570
2014- : G3258
2014- : i7 4790k -
nanus
senior tag
Nem semmi teszt ,türelmes ember lehetsz
.
Nekem a táblázat alapján öszvér Athlon cpu volt.....[link]
még Win 7 alatt is dolgozott.
-
Hunter2
addikt
válasz
Picturemaker
üzenetére
tessék 100% tuning alap feszen.
[link]
ezen atom stabil volt de valid ment 3540MHz-en is, csak azt nem találom. -
Fücsök007
őstag
A cikkért őszinte elismerésem.
Bőven elég volt ennyi proci 1 cikkhez, viszont azt megemlíteném, hogy létezik 1500MHz-es Tualatin S proci, de mocskosul ritka, és csak mérnöki példányt készítettek belőle. 
-
zsoltee10
addikt
Vidéki 20 ezres városban egyetlen bolt volt, ahol számítógépet lehetett venni, 1994 őszén 3 gép volt kiállítva, egy EGA monitoros XT, egy monochrom VGA monitoros 286-os és egy színes vga monitoros 286-os 1MB rammal és 2db 20 megás vinyóval. Ezt hoztuk el, 80eFt volt akkoriban. Pentiumról legkorábban 3 év múlva hallottunk, 1998-ban pedig még az iskolában se volt 386-osnál nagyobb gép és DOS 5.0-át tanítottak.
-
Yutani
nagyúr
válasz
BlackPriest
üzenetére
Hiányzik az alaplapról a Slot 1 támasztó keret azokon a képeken.

-
schawo
titán
válasz
zsoltee10
üzenetére
Azért 94-ben nem a 286 volt a normál, nekem Pentium 60-asom volt. Persze ahhoz képest is óriási lépés az 5 évvel későbbi csúcs P2. És akkoriban a gép a gyorsabb avulás ellenére is sokkal drágább volt. A P60-am mai ára (korrigálva) milliós nagyságrend.
Most 5 éves platformot használok, és sok tekintetben túlmutat a mai kommersz csúcson is. Egyszerűen nincs miért cserélni, a fejlődés csak tipegés
-
zoltanz
nagyúr
-
zsoltee10
addikt
Közben még eszembe jutott, hogy talán izgalmasabb volt a vga fejlődésének és processzorok fejlődésének hőskorát megélni, mint manapság. Abban az időben 5 év alatt annyira elavult egy gép, hogy semmire nem lehetett használni. 1994 - 286-os, 1999 - Celeron 300A@450. Jelenleg egy 5-6 éves Core2Duo konfig vígan használható maradt.
Meg akkoriban a csíkszélességet mikronban adták meg, 35-25-13, stb. Aztán jött a nanométer, ahogy bementek 10 mikron alá. Engem az érdekel, hogy vajon mit csinálnak, ha végre sikerül 10nm alá menni, meddig lehet még csökkenteni a csíkszélességet?

-
Cartmenn
aktív tag
A régi gépemben most is üzemel a 754es 3700+ .A Crysis2 ig bezárólag mindent játszottam vele 1280x1024ben egy 3850essel és 2giga rammal(közepesen!!!),meg jó nagy toronyhűtővel mert kegyetlenül melegedett.Bár azóta 1giga ram elszállt meg a 3850es is--helyette sikerült a talán legerősebb AGPs 4670est szerezni.
-
musicboy
csendes tag
Gratulálok a nagy munkához és köszönjük a tesztet!

-
zsoltee10
addikt
Engem is elkapott a nosztalgia hullám, nagyon köszönöm a cikket!

286-ossal kezdtem, 1994-ben, aztán 99-ben lett egy Celeron 300A@450 konfig Voodoo2-vel.
Később Celeron 800, aztán Tualatin 1200@1600 sokáig. 2003-ban regeltem a ph-ra és beindult a konfig csere-bere, volt ott minden, hónapokig gépházba se szereltem be a konfigokat, mert szinte hetente-havonta cserélgettem ezt-azt. NF7-ben 2,6GHz-en pörgő Barton magos 2500+, később 2800+ 2,8Ghz-en is ment, Volt A64-em több is. Az aktuális csúcshoz akkor járt a konfigom, amikor egy P4 3.0GHz@3,75GHz konfigom volt Asus P4C800 Deluxe lapban, 9800Pro@9800XT vga-val. Azóta meg se közelítette sosem az aktuális konfigom az elérhető csúcsot, már csak azért is, mert kinőttem a tuningból és kb. 7-8 éve laptopozom. 
-
zoltanz
nagyúr
Jó sok munka van benne, köszi!
Érdekesség S754-re volt PCI-E SLI is:

EPoX EP-8NPA SLI -
phanze
aktív tag
Nem Semmi! Köszi a cikket!

-
Paci.
tag
AztaQ... Nem semmi
Tele lehetsz szabadidővel, de főleg elhivatottsággal. Mi lenne ha szeretnél procikkal foglalkozni, és cikket írni?
Nosztalgiázhatnékom támadt...Elő is túrom sorban a PI-II-III + K7 kincseimet. (Na jó, a K7 nemrég lett adattároló&mentő érdemrenddel kitüntetve).. Kedvet kaptam egy kis mosdatlan szájú Duke Nukem-hez
Valamint feltérképezem pontosan milyen hardverek voltak birtokomban... -
hallador
addikt
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Mondjak valamit? Nem ezzel egyedül
Szintén zenész. 
-
Dr.FantastiK
őstag
hat, igen, nem jo emlekezni mi pezt adtam ki anno azokra a Pentiumokra !

-
hallador
addikt
Ez így van. Akkor kezdődtek az L & C tápok problémái megjelenni, mikor megjelent az AMD Athlon, a Socket 7-es alaplapot kicserélték egy Slot A, Socket A-ra, és a tápegység beadta az unalmast. 2000 - 2001. Persze az Intel lépett bevezette az ATX 2.1 - 2.3-at ott már nem játszottak, az L & C leszármazottak. De jött a Codegen meg a Mercury, a többi meg már történelem.
A pentium 1 - 2 korszak valóban sokkal nyugisabb volt.
-
schawo
titán
Régen, AT és korai ATX korban, 20-50W összfogyasztás mellett nem volt komoly jelentősége a táp típusának. Másfél évtized alatt ('90-05) legalább 100 gép fordult meg körülöttem (otthoni, céges), mindben mai szemmel nézve vicctáp volt, és összesen egy darab táphalált produkáltak, az se járt egyéb következménnyel. Az elmúlt 10 évben viszont rendes tápok is halomra döglöttek, és volt, hogy kárt is tettek a gépben (egy vga kondijai bánták egy fsp lassú haláltusáját).
-
hallador
addikt
Már a hozzá nem értők számára megvolt az a vonal amiről beszélsz, de akik értettek hozzá, azok azért elég rendesen kerülték az L & C tápegységek és variációi (Acorp,JNC,Vargáné és Társa) és magyar piac szempontból utódaik, Mercury, Codeg(ány)en.
Akkor is volt Enermax, Sirtec/Chieftec és leszármattjai. Aki valóban értett hozzá inkább ezt vette.
De a szocializmusból szabadult magyar emberek mindegy csak komputer legyen felfogása (kiindulva, hogy régen is 2 - 3 féle porszívó volt, meg egyfajta mosógép) alapon, sokan ezt is beszívták.
Az élelmesebbje pedig kihasználta, lást a stickerezett L & C tápegységek.
Amik a nagyvilágban alaphelyzetben például JNC márkanéven nagyon is elismertek voltak, csak éppen a magyar mit csinált nem csak ezzel, hanem a codegennel is. Fogta a 150 - 180 wattos panellel szerelt tápegységet, és felcímkéztette Chenggel kínában a 235 - 300 W-tra. Majd eladta 300 Wattosnak a 180 wattos teljesítményű tápegységet.
Megszületett a stickerezés fogalma.
Nem a tápegység volt a rossz, hanem a cimke

-
schawo
titán
válasz
SkyLine3000
üzenetére
Nálam XT + 640kB + 20MB + CGA volt a PC kezdet

-
schawo
titán
válasz
Picturemaker
üzenetére
Manapság is vannak hasonló tuningos procik.
Xeon X5650 2.67→4.4GHz (+65%)
i5 2500k 3.3→4.8GHz (+45%) -
nobela
senior tag
Azt még tegyük hozzá, hogy ezeket a gépeket többnyire vargánya tápok hajtották...

-
Yutani
nagyúr
válasz
SkyLine3000
üzenetére
Ilyesmi nekem is volt, asszem 1992-ben vettem.

-
AGP korszak nekem P2 klamath 266-ossal kezdődött ha jól tudom 333-ra húztam de nem emlékszem pontosan hogyan. Chaintech 6LTM lappal. Noname MX400 kártyákkal. Hűtés gyári passzív volt. [link]
Aztán jó nagy ugrás Palomino XP2000+, csak kicsit húzva (Titan CU5TB hűtővel ami széthullott). Acorp 7KT266AL lappal SD rammal a korábbi gépemből (össz ~384Mb rammal). [link]
Az SD rammal kissé öszvér megoldás volt, de nem éreztem kevésnek.
Kellett a tuning és a DDR ram, így következett a legjobb procim és konfigom amit a mai napig a legizgalmasabbnak tartok.
Athlon MP 2600+ 2.6ghz gyári fesszel, 2.9ghz még bootolt szétfeszelve. Zalman 7000 hűtővel ami egy Abit NF7-en volt (kissé kitörtem egy kondit hogy rámenjen) Na azt szerettem nagyon. Abit Ti4200-8x OTES hűtős kártyával.Minden elismerésem a cikkért! Nem semmi munka van mögötte!!

-
hallador
addikt
Sziasztok,
Csak örömömet szeretném kifejezni összeszedtétek a korszakok krémjeit. Minőségi lapok. Kiváló teszt. Ezekből én hegyekben adtam el, és raktam össze több 100-at belőlük.
Gyakorlatilag a PC korszak aranykorát idéztétek fel szó szerint. A PC Desktop korszak a Core2Duo végén kezdett el hanyatlani, a notebookok javára.
Szerintem ezekből a desktopokból adták el a legtöbbet a világon, legalábbis összeépített PC szinten biztosan.
Nagyon jó érzés volt elolvasni a cikket.
köszi.
-
ez igen, le a kalappal! jó volt a régi cuccaimról olvasgatni kicsit...

-
BlackPriest
őstag
szuper cikk, gratula!
most még jobban örülök, hogy a kidobás előtt 1 centivel kaptam el egy slot-a alaplapot procival együtt, csak pár kondit kell kicserélni, ha minden igaz és szárnyalni fog
-
Agrippa22
tag
Kösz a tesztet, jó kis nosztalgia volt!
Eszembe juttatta a második gépemet, ami egy Tomato alaplapba szerelt Cyrix 266Mhz CPU, 32 Mb SD és 32 Mb EDO Ram együtt működése volt egy S3 Trio + VooDoo1-el. Az volt ám a szép öszvér gép!

(Plusz a régi PC Gurus tesztet, amikor a srácok pezsgőt bontottak, amiért elérték az 1000 Mhz-et egy PIII-al
) -
nobela
senior tag
Abit BX6 rev.2 -vel indultam el az úton...
Celeron 333A > PIII-450 > Duron 900 > Athlon XP 2200+
Mai szemmel milyen nevetséges teljesítményűek

-
shteer
titán
szuper teszt!

-
-
MongolZ
addikt
Én csak beleraktam volna egy dual Athlon MP-t

Ha jól emlékszem, akkoriban az AMD dual alaplapok nem voltak vészes árban, viszonylag sokan vásárolták őket.Ha kell, kölcsönadom az ASUS A7M266-D-met procikkal együtt

-
Ádyka
őstag
Hát ha nem szólsz, akkor nehéz. A legtöbbünknél, akik egy kicsit is gyűjtögetnek, azoknak van ilyesmi. Főleg, hogy hányszor öszefutottunk az elmúlt évben.
Amúgy a 233-osod 100%, hogy szorzófüggetlen volt, és simán mehetett volna 300-on és 333-on. 350-től voltak szorzófüggőek. -
WZP
aktív tag
-
Ádyka
őstag
Nagyszerű írás, köszönjük! Bár kicsit sok és bezsibbadtak a szemgolyóim.

Viszont nagyon hiányoltam a 266-300-333-as P2 proccokat. Jó lett volna látni, hogy a 66-os FSB miatt simán állva hagyja az azonos órajelű full speed 128K L2 cerka. (300A és 333.)2000+ Thorton (1666 MHz) Ja ezek a kései Socket A-k jól mentek már.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
BigBlackDog
veterán
Nagyon gusztusos és információ gazdag cikknek néz ki, meg is van az olvasnivalóm egy ideig. Látszik, hogy sok munka van benne, csak gratulálni tudok hozzá!

-
nyakdam
aktív tag
Gratulálok a cikkhez. Nagyon jó volt nosztalgiázni.
Rengeteg munka lehetett vele. Maximális tisztelet.
-
Hatalmas elismerésem a cikkért, igazi remekmű lett.

41 évesen sok régi emlék tért vissza..
-
Köszönöm mindenkinek az elismerő hozzászólásokat, örülök hogy sokakat nosztalgikus hangulatba hozott a cikk

-
troller
senior tag
A 256kb-os cache-el kijövő P4 cerkák már viszonylag jók voltak, tuninggal meg pláne, de akkoriban szerintem az AMD egyértelműen erősebb procit adott hasonló áron. Így aztán a Tualatin cerkám nyugdíjazásakor egy 2600+-os Bartonra váltottam, amit ha jól emlékszem 2400-ra lehetett simán húzni 333 helyett 400-as fsb-vel. (A valódi órajele 1900MHz körül volt eredetileg, emlékeim szerint.) Az akkoriban igencsak a rendes P4-ekkel volt egy súlycsoportban, kb. a cerkák áráért.
-
FLATRONW
őstag
Nagyon jó cikk, gratulálok hozzá, sok munka lehetett vele.
Én AMD processzorokkal kezdtem a PC-s pályafutásomat. Az első egy K6 2-550 volt, a második és egyben utolsó pedig egy Palermo magos Sempron 2500+. Ezt a CPU-t a kezdetektől 1400 helyett 2100 MHz-en járattam, ami nem semmi tunning volt.
-
törölt tag
Én is aránylag későn tértem át PC-re, mert előtte konzolon játszottam és VHS-en néztem filmeket és kazettás magnóról ment a zene abban az időkben. Azért egy ideig a Playstation 1-es konzolon jobb grafikával lehetett játszani, de nálam a socket 478-as ABIT SA7 és egy 2.4GHz-es cerka volt kezdésnek 40GB HDD-vel. A cerkát HT-s P4 3.0 GHz-es CPU-ra cseréltem, de ehez már 2GB Corsair DDR 400-as RAM-ok és 200GB HDD-t, és egy HD3850-es AGPX8-as videókártyát használtam ennek az egymagos korszaknak a végére. Crysis-t 1024x768 felbontásban, vegyes alacsony és közepes beállitásokkal játszható sebességgel toltam.
-
Francia91
veterán
Jó cikk lett!

Nekem még mindig megvan otthon az Athlon XP 3200+-os PC-m, közel maximumra fejlesztve, nem is válok meg tőle, a blogomon megtalálható a konfig, de lőttem róla képet is

De sokáig kihúztam ezzel a konfiggal, úgy kb 2009-ig

Szinte azt lehet mondani, hogy az adott kategóriában (Socket A, AGP...) közel a maximum konfiguráció
-
Hunter2
addikt
régi szép idők, nem ment olyan szarúl a sempron 1500MHz.

-
ryori
senior tag
első gépem az a bizonyos turbó gombos gép volt
megnyomtad a turbót, ugrott a frek. -
DjFlanker
aktív tag
Második családi gépünk egy 233 MMX volt, ami az dixv filmeket már pont nem vitte. Egyszer szilveszterkor kölcsönbe került egy Celeron 300 A-s gép, az már vitte, néztük is filmeket egyfolytában egy óriás 15 colos monitoron

2003 végén ez a 233-s gép lett bontóba beadva (mindennel együtt 25 ezer) és lett egy 1300 Mhz-s Tualatin (Geforce Mx 2-vel talán) gépem. Ez 1 év múlva cserélődött egy 2500-s Bartonra (9600 GT-vel), majd 2005 áprilisában (részben Sulinetes alkatrészekből) egy 3000-s Prescotra: 1 giga ram, 160 gigás samu vinyó, MSI 6600 GT, 400-a Chieftek táp és ugyanilyen márkájú ház mellett. A vinyó leköszönt 3 év után (de "jelezte" előre így adatvesztésem nem volt), a táp 2,5 év múlva egy éjjel jel nélkül füstölt el (amit viszont élettartam garanciában igaz 2 hét alatt, de szó nélkül cseréltek a pcland-ban ahol a konfig vásárlódott), azóta van szünetmentesem
2009-tól a céges MSI laptopom (C2Dm T8500 vagy mi, GMA950) váltotta, ami 3 éve kapott egy128-s SSD tuningot. De hála égnek 1 hónapja váltotta az én új drágaságom:
MSI Z97M Gaming
I5 4670K (4700MHz stabil)
CM Hyper 103
2x8Gb Kingston Savage 2400MHz
GTX750 Ti 2GB OC Gigabyte
Corsair CX430
240GB Kingston V300
WD 2TB Green
ASUS DVD-RW
CM Silencio 551 -
satee76
aktív tag
Köszönjük. AZ első pIII-as nagy szerelem még nekem is itt figyel dobozban, de részese voltam a bartonos csodáknak is.
Respect
-
djculture
félisten
Van egy s754-es 3000+ os athlon64-es konfigom 2 giga rammal de gyakorlatilag már adattároláson kivül meg szolid internetezésen kivül semmire se jó
Ennyit fejlődött a technika..
Marhaságból most a rajta lévő win7-et frissitettem win10-re, komolyabb felhasználásra ugyse jó legalább próbának igy felhasználom. Egy ssd-n gondolkozok még bele, de lehet hogy feladná a leckét a szerencsétlen abit nf8 lapon lévő sata 1 vezérlőnek..
-
cziprijani
csendes tag
Hmmm.... Imádtam ezeket a "kicsikéket" Barton, HT, 0 stepping stb. Bár hiányolom a 478-as korszak bemutatójából a legendás Abit IC7-Max3 lapot. Én még 2011-ben ezt a csodát használtam egy 3.4-es extrémmel és a jó öreg Agp-s HD3850 vga-val. Imádtam.

Ez olyan volt mint egy jó retró party...... kicsit nosztalgikus még is nagyon izgalmas.
Köszönjük szépen.
-
Graphics
Jómunkásember
A szamomra hőskor

Nagyon jo iras, egesz estes olvasmany

-
Vladi
nagyúr
Atyaég, hát megszületett.

Szinte hihtetlen, hogy volt kor, amikor amd és intel proc ugyan abba a lyukba bement. Jó hát utána még működött is.

A barton az igen szép eredményt hozott, nagy korszak volt. A socket a pedig forevör meg for prezident.

-
Milka 78
nagyúr
Azt még karira kaptam Apukáméktól
Csudi menő volt,természetesen quick shot joyokkal,floppyval és persze tarcsiba kazettával.Aztán Mariahilfer Straße országból egy Schneider 128 (volt vagy még vagy tucatnyi az országban belőle) és jöttek az AT majd XT-k. -
antikomcsi
veterán
Kellemes kis olvasmány volt, de nekem úgy tűnik, mintha még csak a múlt évben jumperelgettük volna orrba-szájba a lapokat, meg drótozgattuk volna a proci lábakat, meg grafitoztuk volna az elvágott hidakat.
Annyit tennék hozzá, hogy kezdetben a duron, az nem az athlon butítása volt, külön lett tervezve a mag, és gyártva is. Csak később dobták ezt a módszert, a költségek csökkentése végett.
Nekem így rémlik, hogy pl. a gyorsítótárat nem megvágták 64kb-ra, hanem eleve így gyártották.
Én a kerámia tokosokat imádtam, akkor még nagy szám volt ám átdöngetni a GHz-es határon.

-
petymeg
addikt
Üdv!
Jó volt ezt olvasgatni, szeretek nosztalgiázni, telefonokról is szívesen olvasok ilyeneket.
Ezekből nekem volt K6-2 500, Northwood Celeron 1.7 és Celeron D 2.33 (3. 4. és 5. PC-m, ha a C-64-et nem számolom hozzá.
)
A Cerkákat leírják sokszor, hogy gyengék voltak, de emlékeim szerint akkoriban 1 giga rammal és egy 128 megás Radeon 9600 XT-vel minden akkori játék jól futott rajta. 2004-2007 között volt ilyenem, Call of Duty, Rome Total War, Il 2 Sturmovik, GTA San Andereas ezeket nyúztam leginkább. -
mcs
veterán
Pont egy ilyen esszé hiányzott a nap végére.

-
Gford
csendes tag
Na itt is van, ha ez az, es kellene dobj egy privatot.
-
Gford
csendes tag
"és mára elég ritka modellnek számít, főleg az erősebbik változat, emiatt csak a 266-ost sikerült beszereznem a teszthez."
Ez alatt a SL2YP-re gondolsz 300/66.
Mert remlett, hogy valami ilyesmi van nekem a fiokban, es tenyleg meg is talaltam.
-
kovsol
titán
Nekem még most is itt van egy s754 -es A64 3000+ 1800Mhz 1MB L2 az egyik dobozban. Ezt hajtottam 2500Mhz-en egy jó tuningos DDR1 ram-al. Micsoda bitang holmi volt az akkoriban egész kedvező áron

-
.mf
veterán
Natessék, rám is átragadt a nosztalgia...
Sokáig szüleim munkahelyein leselejtezett gépeim voltak...
386 v 486
Pentium 75 MHz, még Turbo-gombos AT házban, de Starcraft futott rajta!
Acer brand gép Socket 370 Cerka talán 300 vagy 366, 128 MB RAM, ami később kapott még 64 MB-ot; mikrokapcsolós-jumperes sebességállítással, de 66-ról csak max. 83-ra lehetett feljebb állítani. Talán S3 volt benne, de RTS-ekhez elég volt. Ja és Windows NT-vel
Aztán jött az első komoly, új gép... A7V8X (igen, sajnos Via), Athlon 2400+ Thorton, ami legalacsonyabb beállítható feszen is ment 2400 MHz-en légen (pedig még csak rézmagos se volt, csak egy nagy alu Glacialtech borda 80-as ventivel), de ennél tovább még 2V és vízhűtéssel se ment

A konfig egy 440MX-szel jött, amit a dx3-as játékok terjedésével később egy 9600 Pro váltott; a Vargányát pedig egy Deltás Csúftek.
A dx3 mellé jött a SM3 is, amit a 9600 már nem tudott, a frissen megjelent és általam nagyon várt Oblivion is csak egy Oldblivion nevű hack-moddal működött, elég csúnyán. Úgyhogy vettem apróneten egy 6800GT-t, de az eladó átb@szott, 2d-ben jó volt, de drivert felrakva hibás volt a kari, eladó mobilszámostul felszívódott, a kártyát 2D-sként és Arctic hűtőjét eladva is buktam 22k-t
Gyűjtögethettem még jópár hónapig, és egy használt 6600GT lett az új kártya. Utána jött a víz, a jövőre gondolva már eleve s775-ös lefogatású volt, de ehhez képest még jó ideig nem lett olyan gépem
Az éppen megszűnő Mustár kiárusításán elég akciósan szereztem egy Seasonic S12-600-II-t, elég masszív overkill volt az akkori gépemhez (
), de jó vétel volt, még ma is használom. Ezután jött az Antec P180, ami szintén máig a főkonfig kuckója.
Még utolsóként kapott egy akciós használt 6800GS-t.Aztán megjelent a C2D-korszak és a régi lapom az egymagos procival végképp elavult lett játékhoz, még ha pár éves lemaradással és minimál-beállításokkal is követtem csak a játék-kínálatot.
2007-ben lett az új, Giga 945G lap és Allendale E2180 1.8G @ 2.66-2.8G. Lett hozzá egy akciós kifutó 7900GS, ami voltmoddal és vízzel eleinte Ultra fölött, 450 helyett 675-ön futott
De egyszer leállt (pontosabban nem indult el) a pumpám, és utána már csak 650-et bírt vízen, de miután a leállás megismétlődött, visszatértem légre, voltmod vissza, megkapta egy 7900 GTX hűtőjét (asszem Yutanitól?); de a 256 MB-ja szűk volt, Obli modoknál is nézni kellett, mi fér még bele...
Aztán megjelent a 4870, és vele a 4850 -- s mi több, 31k-ért osztogatták
Azóta se volt olyan jó megjelenéskori ár-érték arányú kártya
Kicsit később át lett alakítva a hűtője és kapott egy Arctic S1-et egy 5V-ról hajtott 12-es ventivel, hallani se lehetett.2010-ben lett új munkahelyem, elköltöztem, megvettem első nagymotorom ((OFF)ami pont a hétvégén lett totálkáros egy éjszaka szinte kivilágítatlan traktoros miatt
iszonyú mák, hogy nem csak túléltem, de maradandó sérülés nélkül megúsztam(/OFF)), s gondoltam, a születésnapomra belekezdhetnék egy új konfigba. Biostar P55-ös lap, i5-750, 2x2GB, amit később egy akciós 2x4GB-os kit váltott (8k-ért, még a RAM-piac összeomlása előtt). Örökölte a 4850-est, S12-600-ast, P180-at.
Aztán a játékoknak a 4850 512MB-ja is elkezdett szűkös lenni... ekkor jött szembe egy elég olcsón kínált kishibás 4890, a stabilitáshoz szükséges gyárinál alacsonyabb magórajelet kompenzálta az 1 GB GDDR5.
A jóárasítva 30k-n kifuttatott 5850-ről sajnos lemaradtam, de 2013 decemberében még egy Radeon Rewardsos 7870 GHz Ed.-t még elcsíptem.
Azóta így áll a konfig -- sajnos szó szerint, mert munka mellett néha hónapokig be se kapcsolom
-
MongolZ
addikt
Hatalmas teszt, hatalmas köszönet! Öröm volt olvasni.
Érdekes, én meglepődtem a K6 CPU-k teljesítményén, de a K5-én mégjobban. Én úgy emlékeztem, hogy ennél azért gyengébbek voltak (pedig volt K6-2-m), valamint arra számítottam, hogy a top Athlonok elverik a P4-eket. A játékoknál azért valamennyire helyükre kerültek a dolgok, de ami számomra hihetetlen, az a Duronok jó helye. Nekem 1100-as Morgan magos Duronom volt, ha nagyon keresném, lehet, hogy meglenne az árlista, ahol fele annyiba került, mint a vele pariban lévő Intel proci...
-
Maxtreme
addikt
Fúúúh de jó volt kicsit nosztalgiázni. Főleg így viszont bevetésen látni az anno általam is használt (és nagyon szeretett) alaplapot. (ASUS P4C800-E deluxe)

-
Jó hát ilyen alapon LGA775-höz is voltak AGP-s lapok, sőt az ASRock még AM2-höz is készített

Valahol meg kellett húzni a határt, és itt láttam célszerűnek... az AGP-s s939 és a PCIE-s s754 lapok egyébként ritkák mint a fehér holló, 90%-ban a 754 AGP-vel a 939 pedig PCIE-vel ment, ezért a gyakorlatban szerintem itt volt a váltás az AGP és a PCIE között.
Másrészről pedig a s939-be már voltak kétmagos procik is, akkor meg itt lett volna "igazságtalan" az előny hogy Intel oldalon mért nincsenek

-
Picturemaker
őstag
Klassz cikk!
Csak az a szomorú, benne, hogy én az ennél régebbi procikat is már magamnak vettem. Öreg vagyok.

A legtuningosabb darabjaim: C-300 - 450, C-400 - 600! és egy CII-633 - 1050!. Ilyeneket azóta sem fogtam ki.
-
anulu
félisten
drága, jó Thoroughbred B 1700+ -om, Abit NF7-ben... a lelkét ki lehetett hajtani. 7B-s ceruzával grafit procira, aztán zármentesítés. imádtam. régi szép idők. nagyon köszönöm a cikket, kellemeset nosztalgiáztam

-
Gyönyörű emlékeket hozott fel a cikk, köszönöm!
(Abit BE6-II + Celeron 366@550-nel kezdtem....)
-
A 939 kizárását nem értem, az simán Nforce3-al és AGP-vel indult, ahogy a 754 is.
-
Yutani
nagyúr
Eeeeee, rossz válasz! A 754 platformon is volt bőven PCIe, szóval ez nem indok. Azt megértem, hogy tele volt a tököd és nem akartál belefolyni a 939 tesztelésbe is.

Egyébként nem azt mondtam, hogy a 754-en volt DC, hanem hogy a 754 single channel ment a dual channel S478 ellen. Így kissé féloldalas a kép, de érdekes, hogy játékokban például nem is látszott a különbség.

-
Mi5u
tag
Nagyon jó teszt. Közben ilyen nevek ugrottak be mint Soltek, EPOX, Albatron, ABIT, Aopen, Biostar, DFI, QDI, CHAINTECH...stb. Volt választék abban az időben

-
troller
senior tag
Bevallom a tuningos Celeron 366-ot egyenesen Old Man-től vettem, ő már anno leválogatta a jobban tuningolható procikat és garanciát vállalt rá. A 300A-s és a 600-as csak sima boltban vett darab volt, de bírták a 100-as fsb-t.
Utána én egy Tualatin cerkát hajtottam 1100-ról 1400-ra egy TUSL2C-ben, aztán jött a Barton 2600+ 2200-ra húzva. A P4 szériát teljesen kihagytam, azt nagyon elkúrta az Intel, pláne a P4 cerkákat. -
Vincent_
aktív tag
Celeron A 366-tal kedtem anno én is, azt nem lehetett annyira feltolni (100 helyett csak 83-as FSB-t bírt, az meg akkor nem ment szinkronban a ram-mal). Amúgy anno szerencsés kézzel egy Abit BX6 rev. 2.0-át sikerült vennem, amiben a 366-os után még egy Slot1-es átalakítóval simán belepattant egy 800-as Celeron, amit szintén 3 kattintással 1000 Mhz felett lehetett hajtani. 4,5 évig egy alaplappal elvoltam. Azok a boldog békeidők!

Utána nekem is a 2500+-os Barton magos AMD jött, ami szintén egy kattintással 3200+-ként ment. Ár-értékben verhetetlen volt akkoriban.
PC Guru, Oldman, ezek nyújtottak az info-t akkoriban... "Picit" megváltozott a világunk azóta...

-
.mf
veterán
"a májamat is el kellett adnom hozzá
"Látszik is a képeden, nem vagy valami jó színben, nem iszol rendesen

---
GAI: "megírok ebből a szeletből egy "fél cikket", ezt olvashatjátok most.
A lista így sem lett teljes, de pontosan 200 db processzor méri össze az erejét ebben az írásban. Mindegyiken 9 db programot futtattam 3 fő kategóriából (benchmark programok, valós életben előforduló felhasználási területet jelképező mérések, és játékok, utóbbiakat kétféle részletességgel is teszteltem), így összesen 3200 mérési pontot tartalmaz a teszt."
Vazz "fél cikk" 200 procival, szórakozzá', alig férnek ki egy oldalra.

Ha szabad építő jellegű kritikát: néhol már ez túl sok, nehezen átláthatóak, összehasonlíthatóak. Talán valami korszak szerinti bontás jó lehetne. Az igazi valami filter lenne, csak sajnos az oldal nem támogatja...Ja és: GeForce FX??
Egy ATi 9700 jobb lett volna 
De minden elismerésem a cikkhez és a benne lévő rengeteg munkához!

-
rover45
őstag
Respect!

Elő is veszem a tusl2c-m, megkívántam
-
Nem elírás, a 3200+ FSB333-as változata 2333 MHz-es volt
-
pmheros
őstag
Hatalmas ! Köszönjük !

A Barton -nál nincs elírás a max órajellel kapcsolatban ?
-
troller
senior tag
A 300 A-s Celeron igazi tuning bajnok volt, csak az fsb-t kellett 66-ról 100-ra tenni, rögtön lett egy 450-es procid, ami lazán verte a 3× annyiba kerülő rendes PII-ket.
Én tök jól ellavíroztam a jó kis Abit BH6-os alaplapban cserélgetve a procikat.
'98-ban kezdtem egy 300A@450-el amit követett egy 366@550 majd jött egy már PIII-as cerka 600@900-on. -
Puma K
nagyúr
Nagyon jó írás!

Kb a könnyem kicsordult a régi procik specifikációit olvasva annyira durva, hogy honnan hová jutottunk jelenleg és még hová juthatunk

Az első komolyabb gépemet pont akkor raktam össze mikor még voltak AGP-s VGA-k, de már lehetett választani, hogy akár PCI-E-re épít az ember. Szóval lehetett gondolkodni, hogy most akkor megéri-e az új vagy jobb a régi bejáratott rendszer.
Én anno egy AMD Athlon 64 3200+ Venice Socket939, 2x 512MB/200Mhz DDR1 és egy Nvidia 6800GT 256MB-vel léptem be a PCI-E világába az addigi AMD Athlon XP 2200+ Socket A, 256MB/133Mhz DDR1 és Nvidia GF4MX440 64MB AGP8x után... most meg Intel i7-4790K, 16GB/1866Mhz DDR3 és Nvidia GTX760 2 GB-vel tolom.
-
-=MrLF=-
senior tag
Köszi a cikket, jó volt olvasni!

Első komolyabb gépem egy Pentium 166 volt, lassan 20 éve, de rég volt. -
-
Yutani
nagyúr
Gratulálok a nagy munkához és köszönjük a tesztet!

Egy kis igazságtalanságot érzek AMD oldalon, ahol a S754 csak single channel memóriával dolgozott, míg S478 oldalon dual channel működött. Persze az is igaz, hogy ha S939-et is bevonsz a tesztbe, még több processzort kellett volna lemérni.
-
O_L_I
őstag
Hatlamas riszpkekt, hogy ekkora tesztet összeraktál, de ha megengedsz egy pici kritikát, itt már érvényesül a kevesebb néha több elve.
Ha valahogy csoportonként tárgyaltad volna a processzor generációkat és a grafikonokon is jelölöd ezt valahogy akkor jobban lehetett volna látni a generáción belüli és generációk közötti különbségeket.
Midezzell együtt is tartalmas és kimerítő az írás
-
Milka 78
nagyúr
Basszus,de öreg vagyok...nagyon menő az írás,köszönjük!

Első saját vásárlású gépem egy Epox lapos K6-2 450-es Voodoo 2 sli-vel...a májamat is el kellett adnom hozzá
-
Celeron "A" 300 volt az első gépem lelke, egy InnoVision Mighty Banshee 16MB VGA-val. Régi szép idők...

Köszi a cikket!

Új hozzászólás Aktív témák
- Új iPhone 15 Pro Max 1év garanciával
- Gainward GeForce RTX 5060TI Ghost 8GB Garanciával!
- Eladó Samsung Galaxy S21 FE 5G 8/256GB
- Új csak kipróbált Ulefone Armor 28 ultra 16/1TB amoled kijelző, 120w töltés ütésálló
- DELL Latitude 5310 13.3" FHD 2in1 Touchscreen laptop I5-10310U 16G/512G Win11 Pro, Üzletből, 27%ÁFÁs
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Xiaomi 14T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Hatalmas idők voltak ezek. Volt 2500+ Bartonom is, 2.1 Ghz-en vígan ment a jó kis Abit NF7-S alaplapban. Szerettem. Ma már semmit nem érnek sajnos ezek.

.

na ilyet nem láttam még, de már akarom. hogy kell kitámasztani, hogy elbírja a hűtőt is?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nosztalgiázhatnékom támadt...