2023. október 1., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • IGP-k az APU-k ellen

  Avagy diavetítő bajnokság az alsóházban az integrált chipek házatáján, némi időutazás keretében.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 1 hónapja 278

 • ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.

  A párharc folytatódik a 3D gyorsítás két úttörője között. Figyelem, extrém hosszúságú és mélységű cikk!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 2 éve 107

 • Igen, készül az új cikk

  Hogy Morpheust idézzem: igaz a hír, amit sokan hallottatok! :DDD

  Mivel többen kérdezték, hogy mihez vásárolgatok ismét kártyákat, ezért itt az ideje, hogy bejelentsem: valóban elkezdtem egy új cikk készítését, mely eddigi legolvasottabb írásom folytatásának tekinthető, és egyelőre az "ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II" munkacímet viseli, bár az ATI azóta már rég AMD, szóval ez hülyén fog kinézni, de a kapcsolatot is fenn kéne tartani a két írás között... majd kitalálok valamit. Mindenesetre formátumra meg fog egyezni az előző írással, és ott veszi fel a fonalat, ahol az előző véget ért, vagyis a GF600/HD7000 sorozattól fölfele, egészen a GF2000/RX5000 szériáig bezárólag fog tartalmazni minden főbb típust :)

  GAI 3 éve 8

 • Bburago 1:18 - Made in Italy

  A legendás modellgyártó olasz korszakában készült királykategóriás típusainak bemutatása.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Retro 3 éve 90

 • SLI vs Crossfire megateszt

  Újra egy nagyszabású VGA teszttel jelentkezem: íme a Multi-GPU rendszerek csatája és története!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 6 éve 112

 • SLI vs Crossfire cikk elkészültségi fok: 70%

  Mostanában ritkán írogatok ide a "személyes bejegyzések" közé, de ez nem jelenti azt, hogy ne haladnék folyamatosan a nyár elején beharangozott SLI vs Crossfire cikk írásával. Mostanra nagyjából véglegesedett a cikk koncepciója, és ez jó apropó arra, hogy megosszam a főbb paramétereket a nagyérdeművel. Ezek mondhatni kész tények már, azaz hacsak valami hatalmas galiba nem történik, akkor változni már nem nagyon fognak.

  A tesztkonfigurációt már korábban bemutattam, gondolom sok kritika fogja érni (hiszen egy több, mint 7 éves konfigról van szó), de CPU fronton olyan minimális fejlesztések vannak mostanában, hogy erősen kétlem, hogy egy 4GHz-en járó 6 magos processzor, és 12 GB-nyi háromcsatornás memória (még ha csak DDR3 is...) ne lenne elég a mai játékok kihajtásához. Az ott leírt paraméterekhez képest annyi a változás, hogy a tápellátásról már egy 1000W-os Enermax gondoskodik.

  Kártyából gyártónként 20-20 modell fog szerepelni. Most nem cél az összes létező típus bemutatása, csak minden GPU-ból lehetőleg a legerősebb modell, és néhány középkategóriás versenyző is lesz. Az alábbi felhozatalra lehet számítani:

  ATI/AMD:

  Folytatás...

  GAI 6 éve 14

 • 3-way SLI és CrossfireX beüzemelve

  Egyre valószínűbb, hogy lesz valami az SLI vs Crossfire cikkemből. A korábban bemutatott tesztkonfig alkalmas 3 GPU-s rendszer kiépítésére is, így egyértelmű, hogy ilyen konfigurációk is szerepelni fognak a cikkben.

  Az alábbi képen látható 3 db 9800 GTX összekötése nem ment zökkenőmentesen, mert az egyik "pluszos" (kisebb csíkszélességgel gyártott változat), a másik kettő pedig hagyományos példány. Ez a magasabb órajelek mellett azt eredményezte, hogy ha nem első helyen volt a "pluszos" kártya, akkor valamiért 8800 GT-nek ismerte fel a driver, és nem volt hajlandó engedélyezni az SLI-t. Amint első helyre került, működött rendesen, de mire erre rájöttem :DDD

  A CrossfireX beüzemelése korántsem volt ennyire drámai, a 3 db eltérő mértékben OC-s HD 4890 elsőre, a legkisebb zokszó nélkül működött együtt.

  GAI 6 éve 22

 • SLI vs Crossfire tesztkonfig

  Régóta tervezem már egy SLI vs Crossfire cikk megírását, de hatalmas anyagi ráfordítás igénye miatt mindeddig nem lett belőle semmi. Pedig a gyártó-specifikus több GPU-s megoldások korszakának (elvileg) lezárultával érdemes lehetne a dx9-10-11 érát végignézni: melyik technológia skálázódik jobban 2-3-4 GPU-val, illetve mire képesek a régebbi csúcsvasak párba kötve? A dx12-es multi-GPU varázsolás már kimaradna, az már nem az én világom, elhaladt mellettem az idő :D

  Mint általában, úgy most is a tesztkonfig beszerzésével kezdtem a dolgot: ha nem is lesz cikk belőle, de kiindulópontra mindenképp szükség van. Az előző postban bemutatott Core2-es rendszernél persze erősebbre volt szükség. Most egy jó kis 1366-os rendszert fogok használni. Vicces belegondolni, hogy ez már egy 9 éves platform, de az aranyáron mért 2011-es vasokon kívül még mindig lever mindent. Ennek megfelelően persze tartja is az árát, de azért sikerült egy lapot szerezni, méghozzá az MSI X58 Pro-E személyében. Ez egy eléggé lenézett, alsóbb kategóriás lap, de így is tud mindent, ami nekem kell: vagyis Quad SLI és 3-way SLI támogatása is van.

  Folytatás...

  GAI 6 éve 13

 • Quad SLI végre beüzemelve

  Mindig is szerettem volna kipróbálni a Quad SLI-t, de valahogy sosem volt rá lehetőségem. Most viszont végre rendelkezésemre áll az összes szükséges hardware elem, de persze nem ment minden zökkenőmentesen.

  Lássuk, hogy miből áll a rendszer:

  - ASUS P5N32-E SLI PLUS alaplap. A lényeg a terméknévben ártatlanul megbúvó "Plus" szócskán van, ami alapján még azt is hihetnénk, hogy az alap P5N32-SLI-nél valamivel jobb lapot kapunk, ugye? Sajnos az ASUS nevezéktanában ez egy irgalmatlan gányolást, két egyáltalán nem egymáshoz tervezett chipset összeházasítását jelenti. Ráadásul nagyon okosan úgy helyezték el a két 16x-os PCIE sínt (ami a Quad SLI beüzemeléséhez kell), hogy a (nem ehhez az alaplaphoz adott, de szintén ASUS-os) SLI híd még véletlenül se érje át a két kártya közötti rést. Sajnos manapság annyira nehéz Quad-SLI képes LGA775 lapot szerezni, hogy jelenleg kénytelen leszek ezzel beérni, mert nem sikerült 780i/790i chipsetes alaplapot szerezni.

  - Core2 Quad Q9650 proci, azaz a majdnem-csúcs Quad. Ez volt a legerősebb, amit hirtelen szerezni tudtam. Bár hivatalosan nem támogatja az alaplap, de a legfrissebb BIOS-al működik benne.

  Folytatás...

  GAI 6 éve 36

 • Az első dupla GPU-s NVIDIA kártya

  Tegnapi szerzemény: az első dupla GPU-s NVIDIA kártya, a Gigabyte 3D1! Ráadásul nem is a hazánkban elterjedtebb, butított órajelű, 1 ventilátoros XL változat, hanem az eredeti, dupla ventis. Legnagyobb meglepetésemre működik is, pedig az urban legend, és a korabeli PH teszt szerint csak a hozzá csomagolt alaplappal lenne működőképes, de az ASUS A8N32-SLI lapomban is elindult, igaz csak 1 GPU látszott (az SLI módhoz valószínűleg már tényleg a saját alaplapja kellene). Egyébként kézbe véve meglepően kompakt kis kártya, igaz nem is csúcs GPU-k vannak rajta, csak 2 db 6600GT. És a legszebb az egészben, hogy egy mezei 6600GT áráért, azaz fillérekért sikerült hozzájutni :)

  GAI 7 éve 2

 • Egy VGA gyűjtemény maradványa - KÉPGALÉRIA!

  Több mint 10 éve kezdtem a VGA kártyákat gyűjteni, kezdetben 3dfx és nVidia kártyákat vegyesen, később csak 3dfx-et. Sajnos ezek a gyűjtemények már nincsenek meg, pedig a Voodoo gyűjtemény ma már egy vagyont érne.

  Később cikkeimhez gyűjtöttem be rengeteg kártyát, melynek csúcspontja a nagycikkem volt, mely több mint 350 kártyát mutat be, de a tavaly karácsonykor megjelent használt VGA tanácsadó cikkemhez is összeszedtem csaknem 100 kártyát, melyek nagy része a saját tulajdonomat képezte, még ha csak átmenetileg is.

  Aztán idén tavasszal egy pénzigényes project miatt eladogattam a felgyülemlett kártyákat (nagy részük egy gyűjtő ismerősnél landolt), de maradt azért a tulajdonomban pár kevésbé érdekes, nehezen eladható példány. Most ezeket szedtem össze, mert már én sem emlékeztem pontosan, hogy mik vannak, és ha már lefotóztam őket, akkor gondoltam megosztom a képeket az olvasókkal is, hátha érdekel valakit :)

  Lássuk tehát mik vannak, kezdjük az ATI-kkal, mert abból van kevesebb

  Folytatás...

  GAI 7 éve 22

 • 300k+

  Apró érdekesség a statisztikai adatok kedvelőinek: 3 és fél év telt el eddigi (és vélhetőleg mindörökre) legnagyobb cikkem megjelenése óta, és épp a napokban nézegettem az olvasottsági adatokat, amikor feltűnt, hogy nemrég lépte át a 300 ezres lehívási értéket. Ez azt jelenti, hogy még ennyi idő után is ránéznek páran, bár nyilván sokkal kevesebben, mint megjelenése után, hiszen a 150 ezret már 5 hónap után elérte, a duplázásra pedig 3 évet kellett várni. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez a lehívás szám 65 oldalra oszlik el, vagyis egy oldalt átlagosan 4615-en tekintettek meg, a kezdőoldalt pedig 40451-en hívták le, vagyis ennyi egyedi olvasó volt, aki legalább részben belekukkantott a cikkbe.

  Az azóta megjelent cikkeim már jóval kisebb népszerűségnek örvendenek. Legutóbbi használt VGA tanácsadóm alig több, mint 111 ezer lehívásnál jár, ebből 19646 elsőoldalas megnyitással, a régebbi vasakat bemutató AGP-s cikk pedig csak kicsit kevesebb, mint 78 ezer lehívást tud felmutatni, 12537 elsőoldalas megnyitással.

  Folytatás...

  GAI 7 éve 8

 • Nagy használt VGA vásárlási tanácsadó

  Avagy megateszt GeForce 8500 GT-től GTX 980 Ti-ig, mert a nagy videókártyás cikkem után 3 évvel újra kedvet kaptam!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 8 éve 410

 • Amikor a refhűtés túl optimista

  Manapság a passzív hűtésű VGA kártyák szinte teljesen eltűntek a kínálatból, még az ultra-low-end szegmensben is többnyire ventilátoros megoldásokat találunk, ám régebben a felsőbb kategóriás modelleken sem volt ritka a ventilátor nélküli hűtés. A harmadik GeForce generációban nem készült butított MX változat, így az órajelcsökkentett Ti 200 tekinthető a kínálat aljának, az alsóbb szegmensekbe pedig továbbra is a GF2-es MX és Ti modelleket szánta az NVIDIA. A GF3 Ti 200-ra a legtöbb gyártó aktív hűtést és RAM hűtőbordákat is szerelt:

  Ennek tudatában meglepő lehet az a tény, hogy referencia ajánlás szerint mindössze egy kis méretű (később a GF4 MX-eken bevetett) passzív borda kell a kártyára! Korabeli hír

  Ezt a referencia dizájnt kevés gyártó merte bevállalni, de mindig is érdekelt, hogy vajon mennyire életképes? Most egy Medion kártyára sikerült szert tennem, ami ezt a hűtést használja. Várakozásaimnak megfelelően pár perc 3DMark után olyan tűzforró az egész, hogy alig lehet hozzá érni. Ennek ellenére még működőképes! :)

  Folytatás...

  GAI 8 éve 28

 • Intel vs. AMD az AGP korszakban

  A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 8 éve 131

 • AGP-s királyok

  Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 8 éve 142

 • A kedvenc DX11-es Radeonom

  Folyamatban van (sőt lassan le is zárul) a kártyák beszerzése a felújított PCIE-s cikkhez. Ezekről a kártyákról most külön nem postoltam, majd a kész cikkben találkozhatnak vele az olvasók, de megmutatnám ezt a kártyát, ami nagyon megtetszett :) Akik ismernek tudják, hogy bár újabban ATI kártyákat is bevontam a cikkeimbe, de hozzám mindig is az NVIDIA kártyák álltak közel, egy Radeon kevés kivételtől eltekintve nem igazán tud megfogni, na de ez a monstrum felkeltette bennem a "must have" érzést :) Boztos, hogy nem a leghalkabb, vagy a leghűvösebb, vagy akár a leggyorsabb 7950-es ami létezett, na de ahogy kinéz, az valami brutális :)

  GAI 8 éve 4

 • Izzad az ős-Fermi

  Végre megint azt csinálom ami igazán nekem való :) Be kell valjam, hogy a CPU teszt nem jött be, túl unalmas volt. Hozzám mindig is a VGA kártyák álltak közel. Azért a retro részét annak is megírom majd, de most erre a cikkre koncentrálok :) A képen egy Twin Frozr-es GTX 480 küzd a tesztekkel... bár nem olyan vészes a hangja, mint a refkártyáknak, de azért terhelés alatt ez is visít rendesen :DDD

  GAI 8 éve 6

 • Játéklista a PCIE nagyteszthez

  Mivel lassan elég kártya van a birtokomban, hogy elkezdhessem a méréseket, és összeállt a tesztgép is, ezért összeszedtem, hogy milyen játékokkal fogok mérni... Az alábbi elvek érvényesültek:

  - 20 db játék lesz a cikkben
  - Mindegyik játék 3 féle minőségi szinten lesz lemérve (1280x720 min detail, 1680x1050 medium detail, 1920x1080 max detail)
  - Modern, jelenkori vagy közelmúltbeli játékok legyenek túlsúlyban
  - Legyen 1-2 régebbi cím is, hogy a lassú kártyák se szerepeljenek le vészesen, de ezekből ne legyen sok
  - Ne csak akciójátékok legyenek, hanem pár autóverseny is
  - A legjobb, ha van a játéknak saját benchmarkja, ha nincs, akkor FRAPS-el könnyen mérhető, fixen reprodukálható, rövid jelenetet lehessen benne előidézni viszonylag könnyen
  - Ne limitáljon a játék 30 vagy 60 FPS-nél (sajnos manapság egyre több az ilyen :( )

  Ezek a játékok maradtak fenn a szűrőn:

  - Alan Wake
  - Assassins Creed Unity
  - Assetto Corsa
  - Battlefield 4
  - Carmageddon Reincarnation
  - Company of Heroes 2
  - Euro Truck Simulator 2
  - Far Cry 4
  - Grand Theft Auto V
  - GRID Autosport
  - Just Cause 2
  - Metro Last Light
  - Project CARS
  - Resident Evil 6
  - RIDE
  - Saints Row Gat Out Of Hell
  - Test Drive Unlimited 2
  - The Witcher 3 - Wild Hunt
  - Tomb Raider
  - Watch Dogs

  Folytatás...

  GAI 8 éve 30

 • Új VGA-s cikk tesztkonfig

  Beszereztem az új VGA-s cikkhez való tesztkonfigot: MSI Z87-G55 + i7-4790k + 16 GB HyperX Fury DDR3-1600

  GAI 8 éve 8

 • Extreme de korhű AGP-s konfig

  Már többször vázoltam dilemmámat az AGP-s kártyákat kiszolgáló tesztkonfigurációról, még szavazást is indítottam, ahol az derült ki, hogy az olvasók többsége nem szeretne CPU limitet látni, hanem minnél erősebb konfigot szeretne a kártyák alá. A nép akaratának engedve be is szereztem két csúcs AGP-s konfigot, melyek közül az Inteles verzióval igencsak meggyűlt a bajom, így ezt elvetettem, de az AMD-s változat meglepően kezesnek bizonyult, így a méréseket azzal végeztem el. Nem hagyott azonban nyugodni a gondolat, hogy a saját elképzelésemnek megfelelően korhű konfiggal is el kéne végezni a teszteket, így ez lesz az első cikkem, ahol dupla eredmények lesznek láthatók, kétféle konfigurációban is mérve.

  Szóval kedves érdeklődők, fogadjátok szeretettel az ASUS P4C800-E Deluxe + Intel Pentium 4 3.4 GHz Extreme Edition kombót :)

  GAI 8 éve 7

 • AGP-s tesztekre fel!

  Úgy döntöttem, hogy az Inteles hybrid lapot egyelőre hagyom a fenébe, mert ennyi féle nyűgjét már nem vagyok hajlandó elviselni:

  - nem működik rajta egyetlen USB vagy PS2 port sem, csak kiegészítő USB vezérlő kártyával lehet rákötni egeret és billentyűzetet, de azzal nem lehet belépni a BIOS-ba
  - nem hajlandó elindulni DDR2 RAM-okkal, csak DDR1-el
  - nem hajlandó elindulni az AGP-s Radeon HD 3850-essel

  Ezzel szemben az AMD-s változat a fentebbi jelenségek egyikét sem produkálja, hanem szépen működik, így elkezdhettem vele a mérést, elsőre az AGP és PCIE összehasonlítás van soron pár szintetikus benchmarkkal.

  AZért teljesen ezzel a lappal sem vagyok megelégedve, hiszen a tuningot egyáltalán nem támogatja: már 0.5x-ös szorzó emelést sem képes elviselni a szorzólock mentes Phenommal, de hát ez legyen a legnagyobb gond, mégiscsak egy ASRock-ról van szó, szóval örüljünk hogy működik, végülis 3.4 GHz is elég lesz talán :)

  GAI 8 éve 7

 • AGP vs. PCIE

  A képen látható két kártya között gyakorlatilag csak a csatolófelület a különbség, mégis mára az egyik egy ritka, és a gyűjtők által is keresett kultkártya lett, míg a másik egy tizenkettő - egy tucat, egykori felsőkategóriás, ám ma már játékos szemmel szinte semmire nem használható VGA. Ez természetesen a használtpiaci árukon is megmutatkozik: az AGP-s változat ára minimum a duplája a PCIE-snek. Ha már úgyis hybrid lapokkal fogom végezni a méréseket a cikkhez, akkor végzek egy olyan összehasonlítást is, hogy a leggyorsabb AGP-s kártya címet magabiztosan, gyakorlatilag kihívó nélkül bezsebelő HD 3850-et mennyivel fogja vissza az elavultabb csatolófelület, vagy másképp fogalmazva: tényleg indokolt volt-e akkoriban az AGP -> PCIE váltás? A tesztből majd kiderül :)

  GAI 8 éve 16

 • ASRock hybridek - a hajkitépés garantált!

  Az önsanyargatás különös módja, ha valaki ASRock hybrid alaplapokat használ. De mit van mit tenni, a nép akarata szent: az AGP-s királyok című cikkemhez a lehető legerősebb konfigot kell összerakni! Intel és AMD fronton is beszereztem hát az aktuális platformra épülő ASRock AGP+PCIE hybrid lapot (ha jól tudom más gyártó nem készített ilyet), melyek összehasonlítását is tervezem. AMD fronton a már korábbról ismert AliveDual-eSATA2 típust szereztem be ismét, az akkor tapasztalt nyűgjei elméletileg most nem fognak akadályozni. A processzor ismét egy Phenom II X4 965 BE lesz. Inteles vetélytársa a 4coreDual-SATA2, ezzel még nagyobbat szívtam, ugyanis az alaplapi USB és PS2 portok nem működnek (ez típushiba, több fórumon is olvastam róla, de megoldást még nem láttam rá), így egy kiegészítő USB vezérlő kártyát voltam kénytelen beszerezni, de azzal a BIOS-ba nem lehet belépni, így nem lesz esélyem húzni a Core 2 Extreme QX6700 procit :(

  GAI 8 éve 18

 • Elpalitosodott Gainward

  Mindig fáj a szívem a Gainwardért, ami egykor prémium kategóriás csúcskártyákat készített, ám amióta a Palit felvásárolta, a kártyáik minősége zuhanórepülésben tart a béka segge alá, és ma már inkább a kerülendő kategóriába sorolható. Nézzük csak ezt a GTX 580-ast, ami amellett hogy silány minőségű, még átgondolatlan is. A kétes minőségű ventilátorokat ugyanis egy végtelenül gagyi hatást keltő fröccsöntött műanyag házba zárták, így a levegő csak két oldalt tud minimális mennyiségben távozni, de a nagy részét "visszaköpik" a ventilátorok (a szívás irányában távozik visszafelé), közben ordítanak, küzdenek, éktelen hangzavart keltenek... az már csak hab a tortán, hogy néha GTX 570-nek, néha meg GTX 560 Ti-nek ismeri fel a driver a kártyát (de a sebesség 580-nak megfelelő). Fölötte egy GTX 570-es refkártya, ami ehhez képest síri csendben hűt ugyanolyan hőfokokra...

  GAI 8 éve 1

 • DX10-es csúcs téglák

  Az egykori dx10-es csúcsvasakat ma már 10k-ért az ember után vágják, csak aztán győzzük fizetni a villanyszámlát. A GTX 280 és 285 igazi régivágású kártyák abból az időből, amikor még nem volt divat a fogyasztási grafikonokat lesni, viszont 512 bites memóriabusszal szerelték őket. Amelyik kártya még nem főtt meg, vagy dobta le a GPU-t a nyákról a hőtágulás miatt, az jórészt már gyűjtők vitrinjében pihen, kivéve ezt a két XFX példányt, ami a készülő VGA-s cikkemben fog szerepelni :)

  GAI 8 éve 22

 • Új cikk ötlet: VGA használtpiaci áttekintő/tanácsadó

  Új VGA-s cikkre támadt ötletem :DDD Ha már az AGP-s csúcsvasakat újra kihajtom, akkor miért ne hajtsam ki újra a PCIE-seket is? Már az eredeti nagycikkbe is terveztem egyfajta ár/teljesítmény összehasonlító VGA használtpiaci áttekintő féleséget írni, de aztán ez végül kimaradt belőle, és nem is baj, hiszen az a cikk elsősorban nem arról szólt. Viszont most még, mielőtt kitör a dx12 őrület, lehet érdemes lenne a dx10-11 érát áttekinteni, különböző árszinteken, valahogy így:

  - ATI vs NVIDIA használtpiaci áttekintő
  - kizárólag dx10-től fölfele
  - árkategóriákra bontva (pl 10e Ft alatt, 10-25e Ft között ...stb)
  - fel egészen a csúcsig
  - modern op.rendszer alatt (Win8.1)
  - modern játékokkal
  - minden játékkal 3 féle részletességi szinttel (1280*720 min detail, 1680*1050 medium detail, 1920*1080 max detail)

  Így kiderülne, hogy az egyes árszinteken mely kártyák számítanak a legjobb vételnek jelenleg a használt piacon.

  Persze ez a cikk nem "holnapután" fog megjelenni mert jelenleg még csak ennyi kártya van :DDD

  GAI 8 éve 9

 • Lapos AGP-s páros

  Bár az AGP-s csúcskártyák újbóli kihajtásáról szóló cikkemben szerepelni fognak az igazi dx9-es AGP csúcsvasak is (X1950XT vs 7950GT), de mégis úgy döntöttem, hogy a "köznép" számára is elérhető (azaz nem csak félhivatalosan, pár gyártó kínálatában mutatóban létező, hanem valóban megvásárolható, és még ma is viszonylag könnyen beszerezhető) dx9-es páros is helyet fog kapni egy Sapphire X1950 Pro és egy EVGA 7800 GS személyében. Majd elválik, hogy melyik lesz a nyerő, hiszen bár a nagy tesztemben az ATI kártya előnye elég megkérdőjelezhetetlennek tűnt, ám ott a 7800 GS-t a meglehetősen szánalmas referencia órajeleken teszteltem, míg az itt látható EVGA gyári tuningos példány, és a 7800 GTX órajelein jár (de továbbra is csak 16 pipeline aktív benne). Hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy befogja a lapaj nagy "emeletes" nyákra épülő Sapphire kártyát, az a tesztből majd kiderül :)

  GAI 8 éve 1

 • A hűtőpaszta és thermal gap pad ellenes Vaterás

  Előre bocsátanám: az itt bemutatott eladó nem feltétlenül rosszhiszemű csaló, sokkal inkább egy különösen hozzá nem értő nepper...

  Amikor a nagy VGA tesztemhez szedtem össze a kártyákat, talán akkor futottam bele először az eladó kártyáiba, majd a nem olyan rég, amikor az AGP-s HIS Radeon 3850-est szereztem, egy kedves ismerős figyelmeztetett, hogy vigyázzak nem-e arról a példányról van szó, ami szintén tőle származik, majd ezen post megírásának apropóját egy ma (hibásként) vett 8800 Ultra adta, amin szintén felfedeztem a "jellegzetességeket", melyek a következők:

  - a kártya hátoldalán fekete alkoholos filccel aláírás szerű firkálmány látszik
  - a kártya külleme változó: lehet horpadt/karcos/szétütött, de lehet esztétikus, szép állapotú is
  - a hűtő alól a memóriákkal és egyéb melegedő komponensekkel érintkező felületekről a hővezető szivacs/gumi (thermal gap pad) minden esetben hiányzik
  - sok esetben a GPU-ról a hűtőpaszta is hiányzik
  - fentiek következtében a kártya átvételkor még működik, de ha a vevő nem pótolja a hiányzó hővezető rétegeket, akkor típustól függően valószínűleg nagyon hamar elhalálozik.

  Folytatás...

  GAI 8 éve 18

 • 11 éves királyok

  Mint már az előző postokban említettem, erős AGP-s kártyákkal tervezek egy tesztet, melynek "leggyengébb" szereplői a Radeon 9800 XT és a GeForce FX 5950 Ultra lesznek. Nagyon érdekes, hogy szinte pontosan ugyanolyan kártyákat sikerült beszereznem, amik a korabeli PH-s tesztben is szerepeltek, hiszen a Gigabyte FX 5950 Ultra gyakorlatilag egy átmatricázott AOpen, az általam tegnap beszerzett ASUS 9800 XT pedig csak a hűtésburkolat fekete színében különbözik a PH által tesztelt változattól. Az FX-ről már sokat írtam, de most essen szó a Radeonról is! Sajnos a jószándékú, ám igencsak hozzá nem értő gazda tipikus példája volt az illető, akitől vásároltam: saját bevallása szerint WD40-el fújkodta a kártyát... de nem csak a ventilátorok csapágyait, hanem az egészet! Szó szerint tocsogott a kártya a ragacsos, zsíros lében, és emellett extrém módon melegedett is, hiszen hűtőpaszta helyett is ez volt rákenve. Nem tudom, hogy a WD40 "csodaszer" tartalmaz-e áramot vezető komponenseket, mindenesetre a kártya sajnos a 3dmark03 harmadik és negyedik tesztjében már képhibákat produkált.

  Folytatás...

  GAI 8 éve 6

 • Szavazás: milyen konfigot az AGP-s királyokhoz?

  Kérem, aki erre jár, és nem rest végigolvasni az alábbi kissé hosszúra nyúlt fejtegetést, valamint érdeklődik a régi VGA-k iránt, az szavazzon! :)

  Mint az előző postban említettem, tervezem a nagy VGA tesztem AGP-s csúcskártyáinak újratesztelését modernebb játékokkal, mert nem igazán tudták kifutni magukat. A reménybeli résztvevők:

  - Radeon HD 3850 (Sapphire és HIS)
  - Radeon HD 4670 (még nem biztos hogy sikerül szerezni, de amúgy is kicsit kilóg)
  - Radeon X1950 XT vs GeForce 7950 GT (überritka csúcspéldányok kategória)
  - Radeon X1950 Pro vs GeForce 7800 GS (beszerezhető, viszonylag elterjedt kategória)
  - Radeon X850 XT vs GeForce 6800 Ultra
  - Radeon 9800 XT vs GeForce FX 5950 Ultra

  A kártyák nagy része már megvan, vagy kölcsönbe kapom, de a tesztkonfiguráció kérdése még eldöntendő. Eredetileg azt terveztem, hogy a nagycikkben is szereplő erős Prescott P4 fogja a tesztrendszer alapját képezni, de ezt többen már akkor is, és most is kifogásolták, és be kell vallani, hogy nem teljesen ok nélkül, hiszen alapvetően két eltérő filozófia alapján lehet megírni egy ilyen tesztet: korhűség, vagy maximális kihajtás.

  A probléma:

  Folytatás...

  GAI 8 éve 41

 • AGP-s királyok

  Tudom, tudom... procitesztet ígértem, de már megint videokártyákról írok :DDD De sajnos az az igazság, hogy a procitesztelést eléggé unom :( A videokártyák sokkal közelebb állnak hozzám, és mivel eléggé bánt, hogy a nagy cikkemben nem nagyon tudták kifutni magukat az AGP-s csúcsvasak, ezért a posttal megegyező címen érkezni fog egy teszt, amiben komolyabb igénybevételnek teszem ki őket. A főszereplők az alábbi képen látható 3850-esek lesznek. A HIS az igazi AGP-s álomkártya, ritkasága miatt gyűjtői darabnak tekinthető, a Sapphire-hoz pedig csak egyszerűen nagyon jutányos áron, és kiváló állapotban sikerült hozzájutnom. Ezen kívül lesznek még korábbi generációs csúcsvasak is: X1950XT és 7950GT a nem igazán hivatalos, ám létező kategóriába, X1950Pro és 7800GS a hozzáférhető kártyák között, és a még régebbi generációk képviseletében X850XT vs 6800Ultra és 9800XT vs FX5950Ultra :)

  GAI 8 éve 17

 • Kis méregzsákok - GeForce GTX 960 és 970 ITX méretben

  Kis méretű VGA-t keresel ITX-es gépedbe, vagy csak egy költséghatékony kártyára van szükséged?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 8 éve 39

 • Kis méregzsák

  Újra nekiállok (lasssan, komótosan, semmilyen határidőt nem ígérve :D ) a CPU teszt PCIE-s részének, ehhez pedig szükségem volt egy erős PCIE VGA-ra. A korábban bemutatott GTX 780 Ti már nincs meg, de most beszereztem egy hasonlóan erős (bár sokkal kevésbé látványos) példányt egy Gigabyte GTX 970 ITX verzió személyében. Döbbenetes, hogy pár éve még az alsókategóriás kártyák léteztek csak ebben a méretben, most pedig már a csúcskártyánál eggyel lassabb modell is elérhető így. A jelenleg a gépemben üzemelő GTX 960-as társával együtt egyébként egy közös bemutató cikket is tervezek írni róluk, ez pár héten belül elérhető lesz itt a Logouton :)

  GAI 9 éve 5

 • A CPU-s cikk első fotózása

  A mai napon elkészítettem az első fotókat a CPU-s cikkhez... persze ez még mindig nem jelenti azt, hogy lesz belőle valami, de haladgatok szépen lassan (legalábbis az AGP-s résszel...). Itt ebben a post-ban mégsem egy processzort mutatok meg, hanem a cikk leghűségesebb, mindent kibíró igáslovát, amivel már eddig is több mint 1000 játékmérést végeztem, és a legkisebb zokszó nélkül teszi a dolgát.

  GAI 9 éve 15

 • Vigyázat, csalok!

  Gondolom nem sokan bíznak már benne, hogy valaha is elkészül a processzoros cikkem, pedig lassan de biztosan haladgatok vele, legalábbis az AGP-s konfigokkal. AMD fronton egy kis csaláshoz folyamodtam. Socket A foglalatnál ugyanis egészen meglepő szorzó-FSB kombók léteztek... talán csak papíron? Mert beszerezni szinte lehetetlen. Például 2500+ Barton 266-os FSB-vel, és 14x-es szorzóval... ki vett ilyet? A hiányzó procikat is le kell mérnem valahogy, és mindenképp ragaszkodom a gyári szorzó-FSB kombóhoz, vagyis FSB emelésen alapuló tuningról szó sem lehet.

  Szerencsére ennél a foglalatnál még működött a szorzózár feloldásának lehetősége. A régi Thunderbird magos Athlonoknál, illetve az erre épülő Duronoknál a jól bevált grafitos trükköt lehet alkalmazni, az újabb Thoroughbred és Barton magos processzoroknál pedig pinmod-ot. 12,5x-es szorzóig nincs probléma, mert elég egyetlen átkötést megejteni (ezt célszerűbb a processzorfoglalatban egy vastagabb dróttal), és onnantól BIOS-ban lehet állítani a szorzó értékét. 13x-os szorzótól fölfelé azonban rákényszerülünk, hogy több (általában 5 db) átkötést végezzünk el, ezt már érdemesebb a processzor lábain megtenni.

  Folytatás...

  GAI 9 éve 0

 • pcbonto1992

  Éljenek a pitiáner internetes csalók! Gondolom többeknek ismerős lehet a pcbonto1992 nicknév, ugyanis a hozzá tartozó egyén rajtam kívül másokat is átvert itt a PH-n nagyjából 2 évvel ezelőtt. Engem "csak" 6500 Ft-al károsított meg, amikor a nagy VGA-s cikkemhez szedtem össze a kártyámat (egy GeForce GT 530-at ajánlott, ami beszerezhetetlen itthon, és végül nem is szerepelt a cikkben). Nem ez volt az első eset, hogy átvertek, és az összeg se volt olyan véresen nagy, szóval nem is foglalkoztam az üggyel sokáig (amikor másodjára is le akart húzni, akkor épp egy AGP-s 7950 GT-t ajánlva, persze már résen voltam, de ezzel az "ajánlattal" sajnos pont egy ismerősömet verte át utána).

  A történetnek a tegnapi napon lett folytatása, mikorra is idézést kaptam a rendőrségtől, hogy szombat délben jelenjek meg tanúként. Az idézésben semmilyen konkrétum nem szerepelt arra vonatkozóan, hogy milyen ügyben akarnak kihallgatni, így csak ott szembesültem vele, hogy ez a bizonyos csaló az én számlaszámomat felhasználva küldött valakinek egy hamis átutalási igazolást 35000 Ft értékben, aki ezután feljelentette őt.

  Folytatás...

  GAI 9 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.