Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3251) King Unique válasza tomp (#3249) üzenetére


King Unique
titán

Azt nem tudom hirtelen, hogy pontosan mi okozta, de az enyémnél is 1-es értéken van a 223-as attribútum a S.M.A.R.T.-ban. Viszont én nem tapasztaltam sípolást, max. akkor adott ki fura hangokat, amikor passzív USB hubon szórakoztam vele... Amúgy az ST1000LM024 és HGST Travelstar 7K1000 esetén is van ilyen attribútum, de nálam 0 mindkettőnél az érték.

Addig, amíg nem jelez valami konkrét hibát a HDS, nem tapasztalni folyamatos rendellenességeket (kattogás, sípolás, teljesítmény problémák), addig szvsz nem érdemes miatta parázni. És sem teszem. :N

[ Szerkesztve ]

(#3252) tomp válasza King Unique (#3251) üzenetére


tomp
félisten

Azért a szívbaj kerülget amikor egyszercsak sípol/fütyül a vinyó. Amit olvastam a szerint elveszti a fej a pozíciót és nem tudja hol van a lemez felett. Ilyenkor a merevlemez egy vészkihúzást végez és a nulláról újból beáll a legutóbbi helyére így már tudja, hogy hol van.
Kérdés mi okozza? Fejerősítő hiba? Olyat is olvastam, hogy egy fájlrendszer ellenőrzés megszüntette a jelenséget mert a fájlrendszerrel volt valami amibe a vinyó feje is beletörte a bicskáját.

(#3253) King Unique válasza tomp (#3252) üzenetére


King Unique
titán

Igen, lehet, hogy nem egészen optimális ez a jelenség, illetve más típusoknál ugye 0 érték szerepe. De, mint mondtam, én eddig semmi problémát nem tapasztaltam emiatt, 100/100 a HDD, ok a teljesítmény stb. Elképzelhető, hogy nálam is akkor ugrott meg, amikor a passzív hubon nyekeregtettem...

[ Szerkesztve ]

(#3254) tomp válasza King Unique (#3253) üzenetére


tomp
félisten

A sípolás+fejkivágáson kívül nálam sincs semmi gond. HDS alapján 100/100. Rövid önteszt hibátlan. Sebesség is okés. Habár most már csak kb 55MB/s de már csak a lemez végén van szabad hely ott meg ugye jelentősen lassabb a vinyó. A jelenség közben sem csökken az átviteli sebesség. Sebességben nem is lehet látni, hogy esetleg sípolt és kicsapta a fejet.
Holnap ráeresztek egy fájlrendszer vizsgálatot. Lehet valahol megvan kavarva az ntfs de még a vinyó saját javító algoritmusa megoldja a gondot de a fejet megbolondítja.
Egy esetleges fájlrendszer hibát amit még képes javítani magától a vinyó, egy fájl crc ellenőrzése felderíthet? Vagy mivel javítja a merevlemez így a program hibátlan crc-t kap?

(#3255) Klara_ válasza King Unique (#3253) üzenetére


Klara_
őstag

5k1000, 7k1000 0 az ertek. Seagate/Samsung HDD-k nekem is csinaltnak ilyet.
Szerintem ez inkabb gyartohoz kotheto mint a HUB-hoz.

[ Szerkesztve ]

(#3256) King Unique válasza tomp (#3254) üzenetére


King Unique
titán

Van nyilván magának a HDD-nek is hibajavítása, de ha fájlrendszert érintő hibákat akarsz csekkolni, akkor Windows alól a chkdsk való erre. Viszont nem árt óvatosan és körültekintően használni, mert néha képes elbarmolni bizonyos dolgokat [link]!

Továbbá az is okozhat problémát NTFS-nél, ha nagyon töredezett a fájlrendszer és ez esetben akár külső HDD-nél is érdemes lehet lefuttatni egy töredezettségmentesítést. Bár arra fel kell készülni, hogy ekkora tárkapacitásnál sokáig el fog tartani. Illetve megelőzés terén a torrent programoknál is érdemes beállítani, hogy letöltésnél előre lefoglalják a tárhelyet [link]. Ezáltal kevésbé fog töredezni a fájlrendszer.

(#3255) Klara_ : nálad is netán sípoltak, durván csapkodták a fejet, vagy csak a számláló emelkedett? Én a magam részéről, addig nem parázok rajta, amíg nem tapasztalom komolyabb hátrányát. Eddig szerencsére nem is, kopp-kopp. :))

[ Szerkesztve ]

(#3257) tomp válasza King Unique (#3256) üzenetére


tomp
félisten

Először természetesen csak nézze át. Semmi piszkálást ne csináljon.
Torrent program erre a vinyóra nem dolgozik. Semmi töredezettség nincs. Minden fájl másolás után megnézem Defragglerrel. Mivel összefüggő a szabad hely így töredezés nélkül kerül rá másolás során az adat.
Lehetséges, hogy a pár hónapja történt laza micro usb miatti 39crc hiba következménye? Azaz összekuszált valamit a lemezen? Habár érdekes amikor másoltam rá a fájlt nem volt semmi. Lejátszásnál meg síp+katt.

(#3258) King Unique válasza tomp (#3257) üzenetére


King Unique
titán

A CRC hibát okozhatja kábelhiba és akár gyenge tápellátás is. Nálam a 199 Ultra ATA CRC Error Count = 0. Tehát, ha nálad voltak csatlakozási problémák, kábel miatt kapcsolateldobások, akkor okozhatta az is.

(#3259) Klara_ válasza King Unique (#3256) üzenetére


Klara_
őstag

Elesen csippant es kattogott random, a szamlalot nem neztem, csak villam gyorsan kiszortam oket miutan tobbszor is elofordult (Seagate thin szeria volt). TV-re kotve lejatszaskor fordult csak elo nalam.

[ Szerkesztve ]

(#3260) King Unique válasza Klara_ (#3259) üzenetére


King Unique
titán

Azért a gyári notebook merevlemezeik kicsit más kategória, én elsősorban a korábbi Samsung, de mára átcímkézett M8 | M9T sorozatokra gondoltam.
Illetve egy TV eleve nem igazán mérvadó ilyen téren, elsődlegesen a PC / notebook + desktop OS kombó alatti megfelelő működés a fontos. TV és társai eszközökön már az is valami, ha egyáltalán felismeri és meg tud normálisan hajtani egy 2,5" külső HDD-t.

[ Szerkesztve ]

(#3261) tomp válasza King Unique (#3258) üzenetére


tomp
félisten

Igen amikor laza volt az icy box kàbele akkor szaporodott a crc hiba. Délután megnézem a fájlrendszert van e rajta hiba. Ha nincs akkor esetleg megcserélem a hubot. Az új legyen rákötve a gépre és az újra legyen a régi. Èn még arra is gondolok, hogy mivel a régi hubra van kötve az új így a régi kihatással van rá. Ki tudja. A régire dugott WD is parkolt 1-et amikor sípolt a Samsung. Ha hub csere után is sípol akkor azért veszek egy tartalék rack+vinyót.

(#3262) tomp válasza King Unique (#3258) üzenetére


tomp
félisten

Chkdsk nem talált semmit. HDS felület teszt sikeresen végig ment.
Szétszedtem a racket és 1-2mm-rel szét volt csúszva a csatlakozás. Habár szerintem ennek semmi köze a jelenséghez. Habár mitől csúszott szét? :F
Hubot megcseréltem. Most a régiről megy ami közvetlenül rá van kötve a gépre.

(#3263) King Unique válasza tomp (#3262) üzenetére


King Unique
titán

Ha azok szerint ok, akkor különösebb gond nem lehet a lemezzel. Bár attól még az a sípolás nem a legjobb, de az is akkor lenne igazán aggasztó, ha sűrűn előfordulna. Én szerencsére még nem tapasztaltam.
Nem tudom, hogy mitől csúszott szét, de én ilyennel a BH15-nél még nem találkoztam. Eleve szorosan illeszkedik a HDD SATA csatlakozójára a rack SATA - USB 3.0 átalakító egysége és maga a belső keret is kb. pont a HDD-re van szabva. Tehát, ha egyszer össze van rakva, akkor nagyon nem tud benne elmozdulni a merevlemez.

(#3264) tomp válasza King Unique (#3263) üzenetére


tomp
félisten

Na igen magától nem csúszhatott szét. Lehet eleve így szereltem össze. :F
Remélem nem fogja sűrűn csinálni vagy igazából az lenne a legjobb ha nem csinálná többet. Mert azért csúnya az 1-2mp-es sípolás és a fej csattanása miközben dolgozik a merevlemez. Az tuti ha folytatja akkor nézek új vinyót e mellé. Az már BH15-be menne.
Véletlen elérési idő teszt még jó lenne de nem akarom annyira terhelni a vinyót.

(#3265) adika4444


adika4444
addikt

Hali!

Egy IB-250STU3+BH15-ben lehet használni átmenetileg 7 mm-es HDD-t?
Megegyezik az említett modellszámú az IB-250StU3+BH15-tel? Vagy a plusz jel miatt keverhetőek össze könnyen?
Köszi!

üdv, adika4444

(#3266) King Unique válasza adika4444 (#3265) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Igen, természetesen lehet. :K
Viszont ez a külső rack 9,5 | 12,5 | 15 mm-es notebook merevlemezekre van szabva és egy 7 mm magas vsz lötyögni fog benne függőleges irányban. De, ha nem himbálod ide-oda, akkor nyilván nem akkora probléma ez sem.

A kérdés másik felét nem igazán értem, mivel az IB-250StU3+BH15 külső házból csak ez az egyféle van. Amire te gondolsz, az vsz az IB-250StU3+BH, aminél a legfőbb különbség az, hogy max. 12,5 mm-es merevlemezt támogat.

[ Szerkesztve ]

(#3267) adika4444 válasza King Unique (#3266) üzenetére


adika4444
addikt

Szia!

Arra gondoltam, hogy te úgy írtad a típust hogy volt benne egy + jel compker-ben meg előbb van. De akkor rendelem:)
Köszi.

[ Szerkesztve ]

üdv, adika4444

(#3268) King Unique válasza adika4444 (#3267) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk továbbra sem értem, hogy mi a gond a jelöléssel, de mindegy... :F Az adott webshopban is stimmelnek a megnevezések.
Illetve a 7 mm-es HDD volt az IB-253U3 külső házban, ha jól emlékszem. Másik topikban ezzel volt a gond, valamint a BH15-be milyen méretű lemez lesz majd téve tartós használatra? Amúgy jó utóbbi külső rack, de a tetején van 2 db erős fényű LED, amik szerintem zavaróak. Nekem konkréten le kellett ragasztanom belülről... Tehát megrendelésnél ezt nem árt számításba venni!

[ Szerkesztve ]

(#3269) adika4444 válasza King Unique (#3268) üzenetére


adika4444
addikt

Szia!

Meg is rendeltem, itt van az asztalomon.
Majd egy 1 terrás Seagate fog benne ülni, de most átmenetileg még egy WD blue fogja a vendégszeretetét élvezni...
Marhára nem tudom összeszerelni.
Ott van az a sok keret, és nem tudom egyszerűen hogy kelllene összerakni. Ha jól sejtem legkívül azok a fém lapoknak kéne lennie, és belül esetemben a 9,5 mm-es HDD kerete, és abban a SATa csatis keret. Na most a gond, hogy nem tudom belerakni egymásba ezeket a csodákat. Hogyan kéne összeszerelni?
Van vmi fura matrica is a hordozótok melletti zacsekban, arra se sikerült rájönnöm hogy mi a rendeltetése...
Piros pont a gyártónak a csomagban lévő csavarhúzóért:)
Segítséget előre is köszi!

üdv, adika4444

(#3270) King Unique válasza adika4444 (#3269) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

1. Először célszerű kivenni a (zöld) SATA - USB 3.0 PCB-t, kihajtva fölül a 2 db csavart, majd rácsatlakoztatni a HDD SATA portjára.

2. Utána a merevlemezzel együtt kompletten vissza kell helyezni a fenti képen látható normál (9,5 mm) keretbe, amin elvileg gyárilag rajta van az alsó fedlap.

3. Ezután rögzíteni kell a PCB-t, belehajtva felülről a 2 db csavart.

4. Végül fel kell tenni a felső fedlapot, majd (kívülről) be kell hajtani a 4 - 4 db csavart a fedlapok, illetve a külső rack rögzítéséhez.

Az a matrica akkor kell, amikor a 12,5 | 15 mm-es HDD-hez való beépítőkeretet használod. Ugyanis utóbbi esetekben a rack USB aljzata fölött lesz egy kis hézag és a matrica ennek elfedésére szolgál. Megoldhatták volna jobban is, de mindegy.
A mellékelt "szütyő" max. por ellen jó, de komolyabb védelmet nem ad. Én beszereztem hozzá egy külön hordozótokot. A Hama 84113 tokot vettem, bár ez egy kicsit nagy hozzá és jobb lett volna egy valamivel kisebb. De legalább a kábel is kényelmesen elfér benne.
A mellékelt csavarhúzó viszont tényleg nagyon jó, mert megfelelő méretű és ráadásul mágneses. Ez szinte a legjobb csavarhúzó, amit eddig 2,5" külső házhoz kaptam. :))

[ Szerkesztve ]

(#3271) adika4444 válasza King Unique (#3270) üzenetére


adika4444
addikt

Hali!

Köszi a segítséget.
A legkisebb keret a 9,5 mm, utána a 12 és utána a 15?
Mert akkor én most átmentem a 12-be, mert a 9,5-ben picit feszült a ház ha benne volt a HDD...
A szerelés sikerült jól, köszi az ötletet. A csavarokkal gyűlt meg picit a bajom, de végül sikeresen betekertem..:)

üdv, adika4444

(#3272) King Unique válasza adika4444 (#3271) üzenetére


King Unique
titán

Ha 7 / 9,5 mm-es merevlemezt teszel bele, akkor a legkisebb (9,5 mm) beépítőkeretet kell használni!
Nem értem mért feszült, nálam teljesen jól összerakható? De, ha a közepes méretűt (12,5 mm) használod, akkor abban lötyögni fog a lemez függőleges irányban. Tehát ez nem éppen ideális és az eleve más mérethez való...

Igen, sok a csavar és emiatt a szerelés kicsit körülményes. Bár én kifejezetten szeretem csavarozgatni és nem mondanám különösebb problémának. :)) Persze nyilván egyszerűbb ilyen téren a korábban említett típusok közül az első és a negyedik.

[ Szerkesztve ]

(#3273) adika4444 válasza King Unique (#3272) üzenetére


adika4444
addikt

Hali!

Amelyiken gyárilag volt a PCB azzal feszült picit. Érdemes alulról megtámasztani a 9,5-ösben a 7mm-es WD Blue-t, vagy nem fogja elhajlítani a SATA csatlakozót?
Csavarozás fortélyára is már rájöttem, igaz a mágneses az nekem úgy fogta mint a mesében hol igen hol nem, de a körmömmel mindig fogtam a csavarfejet és így kb. 2 perc alatt beleteekrtem az összeset. Tartalékban 2 csavar kell hogy maradjon a zacskóban?

üdv, adika4444

(#3274) adika4444 válasza adika4444 (#3273) üzenetére


adika4444
addikt

Megvan miért feszült, a 9,5-ös keret ha lerakom az asztalra akkor az egyik sarka megemelkedik, sajnos nem egyenes:(.
Ez jól gondolom hogy 14 napos elállós probléma?

üdv, adika4444

(#3275) King Unique válasza adika4444 (#3273) üzenetére


King Unique
titán

Ez a külső ház alapvetően nem 7 mm magas HDD/SSD-hez van tervezve. Nyilván bele lehet tenni ilyen méretű meghajtót, de a rack belseje nem fogja minden irányból rendesen közrefogni. Volt, aki egy másik típusú külső rack esetén az SSD-hez mellékelt magasítót is beletette, hogy rendesen ki legyen ékelve. Illetve természetesen vannak slim külső házak, amik direkt a vékonyabb lemezekhez valók, azokra vannak szabva. Neked is van egy IB-253U3, azzal mi a helyzet, netán van benne egy másik 7 mm-es merevlemez?

A fedlapoknak normál esetben nem szabadna billegniük sík felületen. Viszont néha előfordulhat gyári selejt és pl. kicsit meg van csavarodva az alsó / felső lemez. Nemrég az egyik fórumtárs is pont egy ilyet fogott ki elsőre [link], de ő beadta garanciális javításra [link]. Kapott is kompletten egy újat, amivel már nincsen gond. Tehát, ha nálad is hasonló probléma áll fenn, akkor bizony érdemes lenne még idejében intézkedni.

[ Szerkesztve ]

(#3276) RVR400


RVR400
veterán

Üdv!

A problémám a következő. Van egy Amlogic S812-es Androidos TV Box-om.

Az Amlogic S905-ös cuccoknál azt vettem észre, hogy amikor kilövöm a boxot, akkor az USB-ről is elveszi a tápot, így a rákötött Kolink külső házbanlevő winyó le is áll, nem is világít a LED sem rajta.

Az S812-es boxoknál, amilyen az enyém is, az a jelenség, hogy a boxot kikapcsolva az USBn ott marad a feszültség, és hiába nincs kommunikáció a box és a Kolink házban levő winyó között, a LED is világít rajta, és a winchester sem áll le benne.

Tehát a lényeg, hogy egy olyan ház kellene, ami leállítja a winyót egy idő után, ha nincs adatforgalom.

Esetleg valaki tud ilyet?

(#3277) King Unique válasza RVR400 (#3276) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Számtalanszor említve volt már több helyütt is, hogy az ilyen "egyéb készülékek" (TV, médialejátszó, set-top box, router stb.) esetén abszolút nem garantálható a külső merevlemezekkel való teljes kompatibilitás és a megfelelő működés. Mivel egész egyszerűen a PC, notebook + desktop OS az elsődlegesen támogatott a gyártók részéről.

"a boxot kikapcsolva az USBn ott marad a feszültség, és hiába nincs kommunikáció a box és a Kolink házban levő winyó között, a LED is világít rajta, és a winchester sem áll le benne."

És ez vajon az adott TV Box, vagy a külső ház hibája? :) Főleg úgy, hogy az S905-ös modellnél simán működött... Illetve, ha a Kolink HDSUB2U3 rack-ről van szó, akkor az nálam nem támogatja a leválasztás utáni leállítást, illetve az alvó módot sem. Ellenben, ha kikapcsolom a készüléket (pl. set-top box), akkor nyilván az USB portról is elveszi az áramot és kikapcsol a külső ház is.

"Tehát a lényeg, hogy egy olyan ház kellene, ami leállítja a winyót egy idő után, ha nincs adatforgalom."

Az összefoglaló táblázatban meg van adva, hogy mely típusok állítják le leválasztás után a merevlemezt és mely típusoknál van alvó mód. Viszont, ha ezek asztali gépen egy Linux / OS X / Windows alatt működnek, de egy "egyéb készülék" esetén már nem, akkor külső rack felől nézve nincs miről beszélni. Ugyanis ez esetben egyértelműen az adott külső eszköz / készülék hiányossága okozza a problémát. Itt van erre egy jó példa [link].

[ Szerkesztve ]

(#3278) tomp válasza adika4444 (#3274) üzenetére


tomp
félisten

Lehet te is a hibás sorozatból kaptál mint ahogyan én.
Billegett. Visszavittem és pár hét után megjött az új.
Az újnál viszont olyan brutál módon meg voltak húzva az alsó csavarok, hogy azok csavarták az új darabot. Kilazírottam őket(nagy nehezen) mire egy nagyot roppant az egész ház. Azután már tökéletes lett. Azóta is billegés mentes. :)

(#3279) adika4444 válasza King Unique (#3275) üzenetére


adika4444
addikt

Szia!

A slim-ben van egy másik Seagate... Asszem beviszem a napokban hogy cseréljék ki. Összecsavarozva nem zavaró, csak ha szét van szedve akkor érezni hogy az a 9-es keret nem áll egyenesen az asztalon, meg szerelésnél picit össze kell nyomni a házat... De ha összeraktam akkor utána már stabilan tartja...
(#3278) tomp:
Jaja sajnos ez meglehet. Emlékeim szerint neked voltak USB kábel gondjaid. Ez nálad egyedi lehetett, vagy csak nekem van szerencsém, de a kábel az nagyon jó, nem mozog se a házban se a notebookomban...

üdv, adika4444

(#3280) tomp válasza adika4444 (#3279) üzenetére


tomp
félisten

Hát igen. Sajnos nincs 2 egyforma kábel. Minimálisan de mindegyik eltér valamiben. Nálam a rack saját kábelével crc hibákat generált a vinyó mert nem illeszkedett tökéletesen. Azóta a WD Elements külső vinyó kábelével használom. Az tökéletes. A rack kábelét pedig a Samsung M3 külső vinyóhoz használom mert azzal tökéletes.
Ha összerakva nem billeg akkor akár maradhat is. Nekem összeszerelve is billegett. Egyik sarka kb 2-3mm-el magasabban volt így elég szépen billegett. Ki kellett támasztanom használat alatt.

(#3281) Joe fiú


Joe fiú
senior tag

Sziasztok! Nagyjából átfutottam az összefoglalón, de konkrét választ nem kaptam.

Lényeg, hogy szükségem lenne egy Kingston Fury-hoz USB 3.0 házra, nem kell semmi extra, nem folyamatos használathoz lesz, csupán a belső szabad portok elfogytak, illetve ha kell adatmozgatáshoz, łgy a leggyorsabb.

(#3282) King Unique válasza Joe fiú (#3281) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha kicsit visszaolvasol, akkor pont külső SSD volt a téma nemrég [link]. Bár a fórumtárs aktivitása alábbhagyott, így végül nem derült ki, hogy mi is okozta a problémát...
Nekem is Kingston HyperX FURY SSD van 2,5" külső házba téve és a fentebb említett tesztemre tudok hivatkozni. Tehát nem bonyolultabb a megfelelő külső rack kiválasztása SSD-hez sem, leginkább a belső méretre (7 mm) kell odafigyelni. Illetve, ha ki akarjuk használni az SSD maximális sebességét USB 3.0-án, akkor mindenképpen UASP képes külső házat kell venni. A TRIM az sajnos nem fog működni, legalábbis Linux és Windows alatt nem, de eddig különösebb problémát nem tapasztaltam emiatt.

[ Szerkesztve ]

(#3283) #59070464


#59070464
törölt tag

Ennek a külső 2.5-es háznak az 5V-os csatijának mi funkciója van? A benne lévő HDD ugye működik táp nélkül?

IB-231StU3-G - Particularly elegant aluminum enclosure with eSATA and USB 3.0 for 2.5" SATA HDDs.

• Aluminium case with hair lined surface
• USB 3.0 interface 5 Gbit/s
• LED for Power and HDD access
• HDD heigt up to 9.5 mm, HDD capacity no limit
• Downwardly compatible with USB 2.0/1.1
• Supports
USB 2.0: Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7, MAC OS >9.1
USB 3.0: Windows XP/Vista/7
• Plug & Play and Hot Swap
• Incl. USB 3.0 cable and transport pouch

[ Szerkesztve ]

(#3285) King Unique válasza #59070464 (#3283) üzenetére


King Unique
titán

Sokan újra és újra megkérdezik ezt, ami már eleve magától értetődő és eléggé egyértelmű. A válasz pedig ismételten ugyanaz, vagyis egy 2,5" külső merevlemez működéséhez normál esetben nem szükséges külső tápadapter, mivel általában teljes egészében a gazdagép USB portjáról nyeri az áramot. A 3,5" külső merevlemezek használatához kötelező a külső tápegység. Persze az új szabvány, az USB 3.1 megjelenése óta már azoknál sem feltétlen szükséges [link].

PC-n / notebookon való használatkor 1db USB 2.0 port is jó esetben elegendő egy 2,5" | 5400 RPM külső meghajtónak. Ha esetleg nem, akkor max. kiegészítő tápellátás keretében 2 db portra, azaz USB Y kábel használatára lehet szükség. Az USB 3.0 port viszont jóval előnyösebb és stabilabb ilyen téren, mert az még a 7200 RPM típusokat is rendesen meghajtja.

Egyes 2,5" külső házakon található DC Power bemenet, ami a plusz áramellátásra szolgál, viszont a használata kizárólag opcionális.

A DC porton keresztül történő megtáplálás alapvetően kétféle lehet:

● Kiegészítő tápellátás USB DC Power kábel segítségével a gazdagépről.
● Külső tápellátás DC csatlakozós, 5 V-os külső tápegységről.

★★★

2,5" gyári kompakt külső merevlemezek / külső merevlemez házak esetén az alábbi helyzetekben lehet szükség kiegészítő / külső tápellátásra:

a.) Ha a gazdagép 1 db USB 2.0 portjának áramellátása bizonytalan (PC előlapi port, mini PC, TV, DVD / Blu-ray lejátszó, médialejátszó, router stb.)

b.) Ha a használt interfész csak adatkapcsolatot támogat, de áramellátást nem biztosít. Ilyen pl. az eSATA.

Előbbi esetben PC-n a hátlapi USB portok használata javasolt, mivel azok stabilabbak áramleadás terén. Továbbá egy TV-nél előnyös, ha van rajta dedikált, megnövelt áramerősségű USB-port: [link], [link]. Általában a mini PC-k a legproblémásabbak ilyen téren, azoknál sok esetben külső tápellátásra is szükség lehet [link]. Utóbbi háromféleképpen történhet és akár az USB Y kábel kiegészítő tápvonalának külső adapterről történő megtáplálása is ok lehet [link].

A RaidSonic termékkínálatában korábban megtalálható volt az IB-231StU3S-G külső rack, amelyen eSATA + USB 3.0 interfész volt. USB 3.0 esetén nyilván elég 1 db kábel, viszont a normál eSATA port áramot nem közvetít. Utóbbinál ezért szükség volt + 1 db USB portra és kábelre, hogy az áramellátás is biztosítva legyen.
Léteznek azonban Hybrid eSATA / Power Ower eSATA = EUHP / eSATAp interfészes külső házak is, ahol a hibrid port egyszerre képes adatot + áramot továbbítani. Viszont ez csak akkor használható, ha a gazdagépen is eSATAp port van.

Az IB-231StU3-G egy minőségi, alumínium külső rack. Viszont a belső SATA csatlakozó kivitelezése nem az igazi, mivel bizonyos esetekben (könnyen) deformálódhat, eltörhet [link]. Persze ez nem feltétlen törvényszerű és ideális esetben a leejtés is elkerülhető, de ugyanakkor nem árt figyelembe venni.

[ Szerkesztve ]

(#3286) jeni válasza King Unique (#3285) üzenetére


jeni
félisten

Az IB-231StU3-G

Ehhez annyit tennék hozzá ,hogy én ebből egymás után kettőt vittem vissza meghibásodás miatt. Az öcsém használta,mivel kamionos,lehet,hogy apró ütésektől meghibásodott. Azóta más vettem helyette és az hibátlanul teszi a dolgát. Amúgy mintha lett volna írva korában,hogy maga a nyák kidolgozása,forrasztása kritikán aluli,hiába szép külső,meg nagy tudású,ha megbízhatatlan a cucc,nem ér semmit a külső kidolgozás.
Három okból vettem meg anno. Alumínium ház ,USB 3.0 csati és +5V csatlakozási lehetőség,ill. a 2év garancia ami előnyös volt.
Helyette az IB-290StUS-B csavarmentes könnyen szerelhető cuccot vettem,igaz,hogy USB 2.0 lassabb,de stabil csatival.

[ Szerkesztve ]

(#3287) King Unique válasza jeni (#3286) üzenetére


King Unique
titán

Igen, emlékszem, de pár hibás termék alapján még nem feltétlen kell teljesen lehúzni egy egész sorozatot / adott modellt. Az említett gyártó általában minőségi és megbízható külső házakat csinál, de gyengébben sikerült / selejtes termék ugyanúgy előfordulhat manapság minden gyártónál. Persze az is igaz, hogy azért az ilyen eseteket sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.

Jóféle ránézésre ez az IB-290StUS-B külső rack. Bár ilyet leginkább annak érdemes venni, akinek USB 3.0 port híján csak eSATA áll rendelkezésre, ha nagyobb adatátviteli sebességet akar. Illetve ennél is az lehet, amit fentebb ragoztam, hogy normál eSATA interfészes és emiatt az áramellátás külön USB portról + kábelről történik.

[ Szerkesztve ]

(#3288) batagy válasza batagy (#3184) üzenetére


batagy
őstag

Tegnap ennek a Noname SATA22pin - USB3.0 adapternek az USB3 csatlakozója beleszakadt az egyik USB3 hosszabbító kábelem USB3 aljzatába. Túl szorosan csatlakoztak.
Szóval rettentő olcsó a kivitelezése. A kék műanyag könnyen szét is porladt egy kis erő hatására. :(

Amúgy kár érte, mert funkcionálisan hibátlanul működött. IS621 vezérlős.
Kuka lett.

http://www.ebay.com/itm/281848285763

(#3289) tomp


tomp
félisten

Nemrég újra sípolt+kattant az ICY Boxban a vinyó film nézés alatt.
Így aztán jövőhéten berendelem a BH15-ös racket és az új ST2000LM003-at. Ahogyan néztem ezen kívül csak a WD Green van 2TB-os méretben. Habár a WD Elementsel elégedett vagyok(az is green) de gondolom a Samsung-Seagate jobb már a tányérok száma miatt is.

(#3290) King Unique válasza tomp (#3289) üzenetére


King Unique
titán

Továbbra sem tudok rá mit mondani, főleg ha konkrét hibát nem okoz. Én nem tapasztaltam ilyet, igaz többnyire csak alkalmanként használom adatmentésre, tesztelésre, illetve multimédia tartalmak lejátszására. Viszont utóbbi esetben nem szoktam róla rendszeresen és órákig filmeket nézni. Amúgy a fórumtárs is beújított egyet, úgyhogy majd várjuk az ő tapasztalatait is ezzel kapcsolatban. :D

Ekkora tárkapacitással ott van még a Toshiba MQ01ABB200, de felépítés (4 db tányér + 8 db fej) tekintetében az is olyan, mint a WD. Illetve, ha 2,5" | 2 TB merevlemez kell külső házba, akkor ezen cikk alapján az árakat tekintve is az M9T az egyik legjobb választás.

[ Szerkesztve ]

(#3291) tomp válasza King Unique (#3290) üzenetére


tomp
félisten

Na igen nálam kb 68órákat megy egyhuzamban parkolás nélkül aztán 2 nap pihenő.
Eddig 3x néztem meg azt a filmet gond nélkül aminél tegnap előjött a hiba.
Ahogyan olvastam ezt a hibát okozhatja a fejen lévő jelerősítő hibája emiatt a fej elveszti a pozíciót. Azaz nem tudja hol van a lemez felett. Emiatt sípol(keresi a helyét) majd miután nincs meg, kicsapja a fejet parkolóba(0-s helyzet) és újra beáll az utolsó ismert helyre.
A másik okozó az a crc hiba. Na nekem volt a laza usb miatt. E miatt megsérülhet a szervó sáv a lemezen amit a gyártás során visznek a lemezre.
Utóbbi kizárható mert akkor mindig jelentkezne ugyan ott a hiba.
Maga a lemez és a fájlrendszer sértetlen. HDS felület teszt hiba nélkül végig megy.
Azaz garantálható a jelerősítő a hiba.
Még ezzel a hibával is azt mondom a következő vinyó is ugyan ez a típus lesz.

(#3292) tomp válasza King Unique (#3290) üzenetére


tomp
félisten

Esetleg okozhatja fw hiba? Vagy ilyen hibát nem tud generálni a fw? 141126a1c080-as a verzió.

(#3293) King Unique válasza tomp (#3292) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem ez inkább talán magához a HDD-hez köthető, mert ahogy olvasom más topikokban, mások is említettek hasonlókat. Bár én személy szerint nem tapasztaltam az 1 TB, illetve a 2 TB modell esetében sem. Igaz, én nem is hajtom őket olyan intenzíven. Továbbá, mivel előfordulhat szórás, lehet épp egy problémásabb darabot fogtál ki. Netán múltkor az USB hubon való elégtelen tápellátás is kicsit odavágott neki, valamint a korábbi csatlakozó - aljzat közti érintkezési problémák stb.

Nálam az ST2000LM003 a BH15-ben van, ami ASM1053 chipes és 130107917502 firmware van rajta. Volt már benne többféle HDD, de eddig egyikkel sem volt probléma. Ha a firmware okozná a gondot, akkor az általában az adatkapcsolat eldobása | adatátviteli sebesség ingadozása | egyéb (kompatibilitási) problémák formájában valósulna meg. Aztán persze kipróbálhatod másik külső házban, vagy esetleg a mostanin is lehet firmware-t frissíteni, de egyáltalán nem biztos, hogy megoldódik ez a sípolásos probléma.
Amúgy a firmware-t illetően az összefoglalóban említett oldalakon csak régebbi verziók, pl. a 140509A18200 van fent ASM1153 chipekhez. A tieden lévő meg ennél frissebb, így nem feltétlen érdemes downgrade-elni.

[ Szerkesztve ]

(#3294) tomp válasza King Unique (#3293) üzenetére


tomp
félisten

Akkor marad a mostani fw.
Remélem az új vinyóval nem lesz gond.
Rámentem a mostaniról az adatokat aztán egyszerre használom őket tovább. :)

(#3295) tomp válasza King Unique (#3293) üzenetére


tomp
félisten

Olvasgattam én is és valóban többen jelezték, hogy sípolgat a Seagate-Samsung modell. Kíváncsi lennék a gyártási hónapra. Lehet akiknek sípol a gyártási idejük is viszonylag megegyező. Azaz egymást követő hónap.
Megtaláltam az ugyan olyan sípolást. Ugyan ilyen erővel sípol és utána kattan a fej azaz kirántja a rámpára. A videón még parkoló sávos a felépítés így oda rántja.

Ma megrendeltem a BH15-öt. Vicces, hogy a BH 1 azaz 1Ft-al volt olcsóbb de a kerekítési szabály miatt a BH és a BH15 végül ugyan annyi. :DD

(#3296) King Unique válasza tomp (#3295) üzenetére


King Unique
titán

Hát nem tudom másoknál pontosan mi a szitu, de én ilyen éles és viszonylag hosszú sípolást egyáltalán nem tapasztaltam. :N Nincs most nálam mindegyik, de az itt lévő ST2000LM003 esetén a DOM: 08/2015. Az ST1000LM024-nél pedig 05/2015.

(#3297) tomp válasza King Unique (#3296) üzenetére


tomp
félisten

Nálam 10/2015. Na majd megkérdezem a többi helyen is, hogy a sípolós darabokat mikor gyártották. :)

(#3298) masoo


masoo
tag

Sziasztok

Egy gyors segítség kellene, hátva van új tapasztalat.

Adott 2-3 laptop, amiket már nem használok mert váltottam felfelé. Ez azt is magával hozta, hogy maradt pár laptop winchester, sata 1 - 2 a 3as-t pedig a mostani laptopban használom unix alapon mikor nem a win-re van szükségem.

A sata 1-2 wincsiknek keresek egy "házat" amivel hordozhatóvá, és nem mellesleg szállíthatóvá tehetem őket (nagyon ritka esetekben). Ezért tehát a tudásban a sata 1-2 alapkövetelmény lenne (a sata 3 sem lenne megvetendő gondolva a jövőre). A sata 1-2 adattárolóim nem haladják meg a 750 gb méreteket a sata3 viszont igen.
Jó lenne ezért, ha kezelésben legalább ezt tudná, tehát 2 terrá-ig.

A fenti lista alapján 3 modellt választottam ki, nem akarok vele nagyon sokat foglalkozni, csak tv-ben / box-ban, eseetleg a wifi routerre kötve szereteném használni, mert üzemeltetek egyéb külső adattárolókat, inkább csak nem szeretném veszni hagyni ezeket sem.

A modellek:
Captiva USB 3.0 - SATA fekete merevlemez ház - ez tetszene nekem, de külföldi forrásokban azt találtam, hogy csak 500 gb határig kezel adattárolókat. Ezért tartok tóle kicsit.

LC Power LC-25U3-Becrux 2,5" merevlemez ház - ez is alapesetben kecsegtető lenne, bár nem mindenki lelkesedik érte, olvastam hibákról, csatlakozó problémákról is, de sok dicsérő szó is van azért.

RAIDSONIC Icy Box 2,5 merevlemez ház - ezt is versenyben tartom.

Viszont kb döntésképtelen lettem, annyira hasonlóak a paraméterek, ezért ha van új tapasztalat ezekkel kapcsolatosan amivel a döntés meggyorsítható és támogatható részetekről, akkor kérném szépen a segítségek!

Köszönöm4

(#3299) King Unique válasza masoo (#3298) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A legtöbb újabb típusú 2,5" külső ház ilyen téren általában univerzális, vagyis kezel SATA I/II/III HDD-ket is, mind belső csatlakozás, mind (USB) vezérlő felőli kompatibilitás tekintetében. Maga a bennük lévő USB chip rendszerint az utóbbi két szabványra épülő (SATA 3 / 6 Gpbs) szokott lenni, de ez főleg az adatátviteli sebességet illetően meghatározó. Egy sima HDD-hez elegendő előbbi is, SSD-hez nyilván előnyösebb sebesség terén az utóbbi.

Maga a tárkapacitás-limit is a chiptől, illetve a firmware-től függ. Viszont e téren a mostani külső házak általában igazodnak a jelenleg forgalomban lévő HDD-k tárolókapacitásához. Például az említett Captiva rack kezel 1 TB-os, valamint akár 2 TB-os notebook merevlemezt is. Illetve az általam korábban tesztelt n-Drive külső ház dobozán pl. 500 GB limit volt feltüntetve, ellenben mégis kezelte a 2 TB-os merevlemezt. Nyilván ennek az oka az lehet, hogy nem mindegyik gyártó próbálja ki az aktuális tárkapacitású merevlemezekkel a (korábban legyártott) termékeit, így az adatlapokat sem frissítik.

Az említett Becrux külső házzal kapcsolatban igazán komoly, általánosítható gondok azért nem voltak. Korábban ugyan panaszkodott valaki az új USB chip miatti alvó mód problémára, de nem derült ki, hogy nála pontosan mi okozta. Illetve ugyanezen vezérlővel másoknál teljesen jól működött. Aztán az újabb gyártásúaknál állítólag van belül egy minimális holtjáték, bár én nem tapasztaltam. Sőt, a hátul lévő szivacs elég vastag és nálam kifejezetten passzosan tartja a merevlemezt. Továbbá legutóbb az egyik fórumtársnál formázási nehézségek voltak, de mint kiderült, az egyedi hardveres / szoftveres környezet okozta. Másik gépen, másik operációs rendszer alatt nem produkálta az előbbi hibát a külső ház [link]. Csatlakozóval kapcsolatos problémákról én nem tudok és mások se említették. Sőt, a rajta lévő USB 3.0 Mini-B aljzat szerintem kifejezetten kellemes és strapabíróbb, mint a Micro-B. Valamint az USB Y kábel is hasznos lehet bizonyos helyzetekben.

Ha TV és hasonló eszközökön is használva lesz a külső rack, akkor nem árt majd odafigyelni a megfelelő USB tápellátásra. Valamint az ilyen eszközökkel való teljes kompatibilitás és minden funkció működése eleve nem garantálható olyan mértékben, mint pl. egy PC + desktop OS esetében [link].

Az összefoglalóban a táblázaton kívül vannak beszámolók, tesztek, illetve a topik keresőjét használva is előhozható sok hasznos információ az adott modellekről. A kínálat valóban elég széles (bőség zavara), de korábban próbáltam kicsit szűkíteni.
Valamint azt jó lenne tudni, hogy a 2 db HDD alatt pontosan milyen modellek értendők, mert a fizikális méret (magasság), fordulatszám, áramfelvétel is fontos szempont lehet a külső ház kiválasztásánál.

[ Szerkesztve ]

(#3300) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Sziasztok!

SSD-hez keresek külső házat. eSATA nem szempont, csak USB-vel fogom használni.
Elegáns, vékony alu ház érdekelne, a lehető legkisebb méretű.
Ezt találtam: Revoltec EX207
Ennél kisebb/jobb házat tudtok ajánlani Samsung 850 PRO-hoz?

Bangood MantisTek rack nekem nem annyira szimpi a műanyag/szétszedhető kivitele miatt.

Esetleg RAIDSONIC ICY BOX IB-273StU3-B?
Itt a -B mit jelent? Mert árgép.hu csak -B nélkül talál ilyet.

És vezérlőkből milyet érdemes nézni SSD-hez?

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.