Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3101) King Unique válasza jeni (#3098) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezt nem tudom mi okozza, de ha minden stimmel, akkor nem szabadna ilyet csinálnia. Ha Windows lemezkezelőjével csinálsz inicializálást és gyorsformázást, akkor pár másodperc alatt el kéne végeznie. Nekem ASM1053 chipes Becrux van, de annál nem tapasztaltam ilyet. Milyen OS alatt használod, illetve lehet nem ártana egy próba másik gépen, más OS alatt is?

Továbbá esetleg meg lehet próbálni külső programmal (pl. AOMEI), vagy még jobb lenne a diskpart segítségével újrapartícionálni. Persze csak akkor, ha nincs rámásolva fontos adat! Egy kis adalék a használatához: [link], [link]. De odafigyelve és körültekintően használd! Tehát nyitsz rendszergazda módban egy parancssort és beírod ezeket, ha disk 2 = Becrux és pl. "G" a hozzárendelni kívánt meghajtóbetűjel:

diskpart
list disk
select disk 2
list disk
clean
convert mbr
create partition primary
format fs=ntfs quick
list part
select part 1
assign letter=G
exit

De akár lehet neki címkét is adni formázásnál, pl. legyen "Becrux".
format fs=ntfs label="Becrux" quick

Ha ezzel is ilyen lassan csinálja és más gépen is produkálja, akkor sanszos a Becrux a hibája. Ez esetben sok mindent nem lehet vele kezdeni, max egy firmware frissítést megejteni, ha PID:55AA. Az összefoglalóban megtalálod hozzá a leírást és a letöltési lehetőségeket. Ha ez sem oldja meg, akkor vissza kell vinni a gariba. Bár a leírásod alapján más téren meg frankón működik...

"Ez még a Mini B csatis."

Mindig is Mini-B aljzat volt rajta, amiről fentebb szó volt ennek kapcsán az a LogiLink UA0115.

[ Szerkesztve ]

(#3102) jeni válasza King Unique (#3101) üzenetére


jeni
félisten

Szia!
Win10 alatt hibázik vagyis lassan formatál. A laptopon amin Win7 van ott nincs ezzel gond.

(#3103) King Unique válasza jeni (#3102) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Hát ez érdekes...ugyanis ez normális esetben nem kellene, hog yOS-től függő legyen. Én is formáztam már több gépen Win7/8.1/10, sőt Linux alatt is ilyen külső meghajtót, de nem volt gond. Akkor úgy látszik nálad a Win10 körül nem stimmel valami...aztán, hogy azt pontosan mi okozza, esetleg egy MS update, vagy külső ház firmware frissítés megoldja-e, azt nem tudom... :F Nálam a Becrux korábban Win8.1 alatt szaggatott írásnál, illetve egy régebbi firmware volt rajta gyárilag. Viszont Win7 és Win10 alatt teljesen jól működött. Aztán miután firmware-t frissítettem, már WIn8.1 alatt is ok volt. :)

(#3104) joe979


joe979
aktív tag

Sziasztok.
Lenne egy apró vizuális kérdésem :)
Jelenleg használok egy ilyen cuclit : [LC-25U3-Capella] és szükségem lesz egy másikra is . Ő lenne az : LC-25U3B-Elektra
Valaki tudna pár szót mondani, hogy az Elektrának mennyire erős a fénye. A Capellával esténkét vallatni, valamint hipnotizálni lehet, eléggé bántja a szemem.

Szissz

(#3105) jeni válasza joe979 (#3104) üzenetére


jeni
félisten

ilyet próbálj még beszerezni

LC-25U3-Becrux
Ipon

[ Szerkesztve ]

(#3106) joe979 válasza jeni (#3105) üzenetére


joe979
aktív tag

Köszi, visszaolvastam és láttam ajánljátok ezt a modell, tesztet olvasva ebbe is ugyanaz az erős led van . Csak ez a bajom vele, de akkor marad a ragasztás :) Az Elektra talán nem szórná annyira, de ebben nem vagyok biztos.
A Becruxra alszom egyet még.

Szissz

(#3107) King Unique válasza joe979 (#3104) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Sok külső háznál a LED valóban kicsit erős és zavaró tud lenni...a gyári kompakt kivitelű külső merevlemezekre általában szolidabb megoldások kerülnek. Az LC-25U3W-Elektra modellel az alábbi fórumtársnak van tapasztalata [link]. Ami nyilván kb. ugyanaz, mint a fekete, csak az övé fehér színű. Ezen videó alapján látszik, hogy oldalt van rajta egy kék LED, aminek gondolom sötétben azért van fénye.

Az ajánlott LC-25U3-Becrux valóban jóféle és már többen vettek ilyet a topikban. Viszont annak ez elején van egy erős kék LED, ami szintén zavaró tud lenni. Tapasztaltam, mert nekem is van egy ilyenem.
Ellenben, ha olyan külső rack kell, aminek tényleg minimális a fénye, akkor ez alapján a Kolink HDSUB2U3 külső házat tudnám megemlíteni. Ennek a tetején található 2 db, nagyon apró kék LED, amiknek a fénye egyáltalán nem zavaró még sötétben sem. Viszont a tesztben is említett leállítási funkciók nem működnek és a 1153 PID azonosító miatt nem is lehet vele mit kezdeni. Ha azonban ez nem fontos és nem zavar, akkor mondhatni ideális lehet számodra ez a külső rack.

[ Szerkesztve ]

(#3108) Serpenthelm


Serpenthelm
csendes tag

Sziasztok!

Az összefoglaló alapján beszereztem néhány napja egy Captiva ALU 2,5"-os külső rack-et. :)
Röviden leírom, hogy mik a tapasztalataim (hátha valaki kíváncsi rá):
Az árához képest (2500 Ft körül vásároltam) tényleg nagyon jó a tudása, a külső ház alumíniumból van, egyedül a két végén a záróelemek vannak műanyagból. Az első záróelemen van az USB csatlakozás, erre van ráforrasztva belülről a NYÁK, amire a külső meghajtót lehet csatlakoztatni.

Hátránya, hogy ez a forrasztás szemre nem túl bizalomgerjesztő, valamilyen módon (valószínűleg keményebb drótokkal) van rögzítve a NYÁK-ra a SATA csatlakozó, véleményem szerint amennyiben nem cserélgetjük sűrűn a meghajtókat, nem kellene ebből probléma legyen, de sosem tudni, emellett ez tartja úgymond a meghajtót is, én egy 9,5 mm-es HDD-vel használom, ez a maximum befogadó mérete, ez stabilan "ül" benne, nem mozog fel le. Hátulról szivacsdarab az, amely a mozgatást meggátolja, ez elég jól sikerül is neki, nem kotyog, nem zörög benne a meghajtó.
Windows leválasztás hatására leállítja a merevlemezt teljesen, ezt a zöld ledben lévő halvány piros fény is jelzi.

Zöld (illetve háttérben piros) LED jelzi a csatlakozást, napközben használva is jól látható (talán túl jól), ez akár zavaró is lehet. Windows leválasztás hatására leállítja a merevlemezt teljesen, ezt a zöld ledben lévő halvány piros fény is jelzi.
A hozzá adott csavarhúzó nagyon rossz minőségű, nem tudtam a kapott csavarokat meghúzni vele, emellett az első műanyag elem kissé görbe is (vetemedett), így feszegetni kellett a csavarozáshoz.
A benne lévő merevlemez, arról játékot futtatva (bár nem hi-tec játékra kell gondolni) kb. 32 °C-os, hűvösebb mint előtt a laptopomban volt.

Összefoglalva: Teljesen jó vétel volt ennyi pénzért, nyilván egy drágább rack tud többet nyújtani (Pl Logilink UA0115), ám véleményem szerint, aki (nagyon) olcsón szeretne ilyet, az nyugodtan próbálja ki, szerintem nem fog csalódni. :)

Üdv: Serpenthelm (HD)

[ Szerkesztve ]

(#3109) jeni válasza Serpenthelm (#3108) üzenetére


jeni
félisten

 Logilink UA0115

Ez annak jó akit zavar a LED fény ugyanis ennél hátul van és belül. De elégé vaskos és maszivnak tűnik sosem találkoztam 12.5mm noti vinyóval. Nagyon jol szerelhető.

(#3110) King Unique válasza Serpenthelm (#3108) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Egy olyan statisztikai jellegű kérdésem lenne, hogy a tied is még ASM1053 chipes és 55AA a PID azonosítója? Előbbit szemrevételezéssel lehet lecsekkolni, mint ahogy a korábbi teszt alapján tette a fórumtárs is [link]. Utóbbit pedig a HDS | ASMedia MP Tool megmutatja [link]. Csak azért kérdezem, mert a 1053-as chipek már kifutóban vannak és egyre több külső ház gyártója átáll a 1153-as típusokra.

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#3111) joe979 válasza King Unique (#3107) üzenetére


joe979
aktív tag

Igen, ezért is kérdeztem rá, mert csak a videóra tudtam hagyatkozni, amiből pont számomra sem derült ki, mennyire vakít ... azért kap a fórumtárstól hideget az Elektra. Így marad a Becrux és a Koolink. A Becrux szimpibb kidolgozása miatt, a Koolink nagyon tele van matricázva, brrrrrr de csúnya így .... Inkább leszalagozom a világítást az Lcén.
jeni jól mondta, Becrux :) Köszönöm neked is :) meggyőztetek.

Szissz

(#3112) King Unique válasza joe979 (#3111) üzenetére


King Unique
titán

Azért a Kolink se rossz és azon a 2 db pici LED fénye valóban elég minimális. Amúgy csak 2 db felirat van rajta, de ha nem tetszik, akkor nem. Illetve természetesen a Becrux a jobb és ajánlottabb, az teljesen fém és működés terén is előnyösebb. Tehát nyilván jó választás. :K

(#3113) Serpenthelm válasza King Unique (#3110) üzenetére


Serpenthelm
csendes tag

Szia!

HDS szerint a PID:55AA, a chip pedig ASM 1053-as.

Illetve vásárlás előtt ugyan nem kérdezősködtem, de hasznos a topic nagyon, köszönöm a segítséget! :)

(#3114) hoffman_


hoffman_
nagyúr

sziasztok,

a külső merevlemezes topic olvasgatása után kerültem ide. egy my passport ultrát rendeltem volna lassan, de arra jutottam, hogy szeretném, ha cserélhető lenne a drive. adott tehát egy 2.5" hdd, amihez szükségem lenne egy jó minőségű rack-re. ilyet már baromi régóta keresek, de még sose találtam meg az igazit. ami fontos, hogy fém legyen, baromi egyszerű, baromi letisztult, és nem lehet gagyi. gyakorlatilag ennyi.

jelenleg az Arctic házát néztem ki, és azt venném meg, olcsóbban és drágábban sem találtam olyat, ami jobban tetszene. ahogy néztem, csak sata II, de az usb lesz úgyis a szűk keresztmetszet, szóval nem gond. ami zavar, hogy erről is olvastam, hogy nem túl minőségi. tényleg nem létezik normális külső ház? tudnátok mást ajánlani helyette, amit érdemesebb? vagy egy seagate vagy egy wd vinyó megy bele.

köszönöm szépen előre is :R

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3115) King Unique válasza hoffman_ (#3114) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azt nem mondanám, hogy nincs normális minőségű külső ház. Szerintem a nemrég tárgyalt LogiLink UA0115 is elég jóféle [link] és ahhoz képest az ára is elfogadható. Aztán a többek is által vásárolt Becrux szintén a jobban sikerültek közé sorolható. De természetesen akad még a kínálatban néhány prémium modell, valamint van több beszámoló és teszt is az összefoglalóban, amiket érdemes átnézni. Viszont az egyéni ízléssel nehéz mit kezdeni és nyilván nem lehet mindenkinek a kedvére való egy adott termék.

A kinézett Arctic valóban tetszetős, de én az ilyen fedél összepattintásos megoldásokat nem preferálom annyira. Ebben az árkategóriában inkább a fentebb említett LogiLink külső házat választanám. Az full alu, belül csavarosan rögzíthető a HDD és tud szinte mindent, amit kell. Persze nem muszáj erővel ezt választanod, csak egy tipp volt és lehet természetesen mást is.

[ Szerkesztve ]

(#3116) King Unique válasza Serpenthelm (#3113) üzenetére


King Unique
titán

Tehát ezek szerint a Captiva még stabilan a régi vezérlővel kapható és a PID azonosítón se változtattak, ami megint pozitívum. Amúgy eddig mindenkié ilyen volt, aki ezt vette. Persze az nincs kizárva, hogy a jövőben az újabb gyártásúakba már az új chip fog kerülni.

Köszönöm a plusz információt!

(#3117) hoffman_ válasza King Unique (#3115) üzenetére


hoffman_
nagyúr

köszönöm a válaszod :R

a Logilinkkel egy bajom van, amit említesz is, hisz szubjektív. annyira csúf, hogy fel nem raknám az asztalomra. ellenben a Becrux elég szép. az még lehet, hogy befut. tegnap visszatendáltam a My Passport mellé, de ez az LC Power nem olyan vészes. végigböngésztem én tegnap a listát, már úgy jöttem direkt, hogy átfutottam az első hsz-t.

köszi még egyszer!

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3118) hoffman_ válasza hoffman_ (#3117) üzenetére


hoffman_
nagyúr

még egy kérdés felmerült bennem ezzel kapcsolatban. a Becrux sima usb aljzatot kapott, viszont duplázott a PC-be menő vége, amit nem szeretek. meg lehet hajtani vajon egy csatlakozós kábellel?

ha nem, akkor a testvére, az Alu ezzel a kombó csatival szerelt, de az nem zavar, amíg a másik fele egy kábeles, és a belsejébe sata hdd megy. erről nem találtam hsz-t, van esetleg ellenjavallat?

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3119) jeni válasza hoffman_ (#3118) üzenetére


jeni
félisten

A mellékelt Y kábellel is megy,annyi,hogy a másik felét nem dugod be.
A Berux esetén a plusz USB csati az esetleges +fesz. miatt van (tudtommal,hogy csak a +5V feszt. van bekötve) ha nagyobb HDD-t teszel bele akkor kellhet. 1000GB esetén nem is gond. Amúgy van rajta egy külső áramforrás csatlakozó is.
Az egy lehetőség.
Viszont a PS3 konzol esetén elő is van írva,hogy olyan külső HDD-t nem lehet csatlakoztatni amire egy külső tápegység is csatlakoztatva van.
Ezek megoldásait a külső "3,5" HDD-nél szokták alkalmazni ahol nem elegendő a saját USB +5V.
Noti HDD esetén 1TB simán mennie kell vele.

Azért várd meg,hogy a hozzáértők mit mondanak.

Mivel nem találtam olyanra infót az összefoglalóban amik külön kitérnének,hogy Y kábel vagy + tápegység csatlakozási lehetőségnél mely esetekben és miért indokolt vagy sem?

Ezért linkeltem két elérhetőséget a netről.

infó1 infó2

[ Szerkesztve ]

(#3120) jeni válasza hoffman_ (#3118) üzenetére


jeni
félisten

A nagyobb USB portos (4-nél nagyobb) amelyekre szintén van kialakítva külső tápegy. csatlakozási lehetőség.
Az öcsémnél egy Acer laptophoz kellett egy külső 4 USB portos HUB,mivel a laposon csak 2db USB kapu volt.
Simán rádugva meg se hajtotta a külső hordozható gyári HDD tárat. Kellett a Trust márkájú 7 USB kapus saját töltője hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#3121) King Unique válasza hoffman_ (#3117) üzenetére


King Unique
titán

Ha valóban átnézted mindet és egyik sem tetszik, az komoly. Esetleg még az összefoglaló végén lévő jó terjedelmes gyártók listáját tudnám ajánlani, abban csak akad. :D Illetve erre mondtam, hogy nehéz az egyéni ízlést eltalálni. Milyen tetszene amúgy (szín, forma stb.)?

Ahogyan a fórumtárs is mondta, az Y kábel mindkettő végének csatlakoztatása csak opcionális. Egyes gyártók azért mellékelnek Y kábelt, mert gondolnak az USB 2.0 portban, valamint olyan külső eszközökön való használatra is, mint TV, médialejátszó stb. Az ilyen gazdaeszközökön jöhet jól ez a megoldás és 2 db portról már mondhatni stabil lesz a tápellátás. Ha azonban USB 3.0 portban használod, akkor elég csak a fővonalat csatlakoztatni, ugyanis az még 2,5" 7200 RPM merevlemezeket is stabilan meghajt. Továbbá azt sem mondanám, hogy ez mindenképpen tárolókapacitás függvénye lenne, mert nálam a 2 TB-os ST2000LM003 vinyó is megy akár USB 2.0 portról + ezt fűzném hozzá [link].
Tehát összegezve, az Y kábel inkább előny, mint hátrány. Ha esetleg annyira zavar a két kábelvég, akkor vehetsz hozzá másikat, bár szimpla Mini-B végűt USB 3.0 kivitelben nehezebb beszerezni. Amúgy akár a sima USB 2.0 Mini-B is használható hozzá, persze csak lassabb sebességen.

Tehát csak ezért nyilván nem indokolt az LC-25U3-7B-ALU, illetve az amúgy is egy slim külső rack és 7 mm magas merevlemezekhez való. Ezzel kapcsolatban még nincs itteni tapasztalat és a neten sem találni nagyon teszteket róla.

(#3119) jeni: tápellátásról infó majd a főtopik összefoglalójában lesz, ha sikerül teljesen befejezni.

[ Szerkesztve ]

(#3122) Serpenthelm


Serpenthelm
csendes tag

Sziasztok!

Ha már szóbakerült a külső USB hub téma, tudtok olyat ajánlani, ami tűrhetően jó minőségű, és a külső HDD elmegy rajta? USB 3.0-ás kellene, elég lenne akár a legkisebb 4 csatlakozós is. :)

(#3123) King Unique válasza Serpenthelm (#3122) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A tanács ezeknél annyi szokott lenni, hogy 2,5" külső merevlemezekhez mindenképpen aktív USB hub ajánlott. Aztán, hogy melyiket érdemes venni, arról már személy szerint nem tudok nyilatkozni USB 3.0 változatoknál. Egyik fórumtárs ilyet vett [link]. Tőle kérdezd, hogy mennyire vált be. Esetleg, ha találsz jobbat, akkor szólj nekem is, mert én is akarok venni egyet. ;)

(#3124) jeni válasza Serpenthelm (#3122) üzenetére


jeni
félisten

Ilyet vettem az öcsémnek,ha nem feltétel az USB 3.0 akkor ez megfelelhet. Nem nagy összeg és adapter is van hozzá amit lehet használni passzív vagy aktívként (itt a hálózati töltőt kell érteni amit mellékelve van és ezt dugod rá)
Igaz nem egy lapos,bár a súly oldalra (függ attól,hogy mennyi eszköz van rajta)lehúzza de adnak hozzá kétoldalú tappancsot is.

[ Szerkesztve ]

(#3125) tomp válasza Serpenthelm (#3122) üzenetére


tomp
félisten

Ahogyan King Unique társunk is írta nekem egy ilyen van.
2db külsőt hajt meg a tápjáról folyamatosan Az egyik egy WD Elements a másik egy 3.0-s külső rackbe rakott Samsung-Seagate vinyó. Legnagyobb terhelésük a hubra 0,58+0,8A. E kettő vinyót biztonságosan meghajtja. A leadott feszültség is még elfogadható. 4,81-4,85V.
Ténylegesen a hubról 3 vinyó megy de a 3. nem erről kapja az áramot annak van külső tápja.

(#3126) jeni válasza tomp (#3125) üzenetére


jeni
félisten

Ez lenne a legolcsóbb 4HUB USB 3.0 de nem mellékelnek hozzá adaptert (lehet hozzá kapni de az plusz pénz,de meg van a lehetőség rá).

(#3127) King Unique válasza tomp (#3125) üzenetére


King Unique
titán

Érdekes az a több 2,5" külső HDD használata közös USB hubon...Nemrég egy Hama passzív hub esetén tesztelgettem ezt. Vettem hozzá egy kb. 60 cm-es USB 2.0 Y kábelt, aminek a 2 vége a laptop 2 db USB 3.0 portjába volt csatlakoztatva. Van rajta hátul DC Power bemenet is, de ahhoz való külső tápegység nem volt kéznél. Többféle külső házzal és notebook merevlemezzel próbálgattam:

a.) Külön-külön az ST1000LM024 | ST2000LM003 belsős is normálisan elindul és viszonylag stabilan működik. A HGST Travelstar 7K1000 merevlemezt tartalmazó csak rövidebb (< ~60 cm) USB kábellel indul el nagy nehezen. Ha a Becrux 1 méteres kábelével csatlakoztatom, akkor ugyan nyögvenyelősen felpörög, de a gép már nem ismeri fel és lemezkezelőben is inicializálni akarja...

b.) Ha a két Seagate-Samsung belsőset csatlakoztatom, akkor az M9T nem pörög fel, hanem sűrűn "katakol" és csipog...Viszont, ha elsőnek az M9T-t, majd utána az M8 belsőset, akkor nagy nehezen elindul mind a kettő, de a Windows is jóval lassabban ismeri fel őket.

c.) Ha először a Spinpoint M8-at, majd utána a 7200-as HGST belsőset csatlakoztatom, akkor utóbbi nem akar elindulni, csipog, kattog, néha "visító" hangot ad...Fordítva is próbáltam, úgysem akart menni.

KONKLÚZIÓ

Tehát, ha egyszerre több 2,5" külső merevlemezt akarunk használni egy USB hubon, akkor erősen ajánlott az aktív hub egy 2 A, vagy nagyobb áramerősségű külső táppal. A sima Y kábeles megoldás még USB 3.0 port esetén sem lesz minden helyzetben elegendő és stabil működést biztosító. Valamint csatlakoztatásnál a kábelhosszra is érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl hosszú.

[ Szerkesztve ]

(#3128) hoffman_ válasza King Unique (#3121) üzenetére


hoffman_
nagyúr

+ jeni:

mindkettőtöknek nagyon köszönöm a részletes választ! :R

azt gondoltam, hogy a plusz táp miatt kapok Y-t, az nem volt triviális, hogy ezt kötelező-e használni (bármilyen, gyártó általi okból). mivel számomra lényegesen csak usb 3.0-ról lesz hajtva, így nem mérvadó.

a külsőt érintő defektem már más tészta, valóban nem vagyok egyszerű eset :D de nem kell tovább menni, ez a két említett LC Power ház az, ami az ízlésemnek megfelel, ezen a vonalon keresgéltem, de ami tényleg igényesnek néz ki és esetleg jobb minőségű, azért ritka.

köszönöm a külön linkeket is, mindenképp hasznosak voltak.

akkor ezen kettő között fogok dönteni, de gyakorlati szemponttal kapcsolat kérdés nem maradt, maximum annyi motivál még, hogy az Alu-ról ugye nincsen tapasztalat, lehet, hogy bevállalom. (bár a HDD-re figyelnem kell, annyira nem vészes, azt hiszem ez lesz csak a döntés meghatározója - várhatóan egy HGST Travelstart kap, így a slim kiesik sajna).

köszönöm még egyszer :)

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3129) King Unique válasza hoffman_ (#3128) üzenetére


King Unique
titán

A Travelstar 5K1000 eleve 9,5 mm magas, így bele sem fér a slim LC-Power külső házba. Tehát emiatt ez a külső rack eleve kiesik. Illetve másik topikban hívta fel a figyelmemet a fórumtárs erre [link].. Valamint a Natec többi ilyen terméke is tetszetős. Konkrét tapasztalat viszont ezekkel nincs, így csak szimpla + lehetőségként vetettem fel. Bár azt nem tudom egyáltalán tetszenének-e? :D

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#3130) jeni válasza King Unique (#3129) üzenetére


jeni
félisten

Látszólag ugyanúgy néz ki az LC-Power LC-25U3-Becrux-al ami nálam van. A kép alapján teljesen azonosnak tűnik. A chip nálam ASM1153E. A képen pont nincs lefotózva a másik oldala.
Innen szereztem be a héten még 4200Ft áron,de most esett az ára 600Ft-t !!!
Amúgy a Natec kevésbé van összefestve az előlapja,így az szolidabban néz ki mint az LC-Power.

[ Szerkesztve ]

(#3131) King Unique válasza jeni (#3130) üzenetére


King Unique
titán

Azóta visszavitted garis cserére, vagy maradt az eredeti? Igaz, csak az a formázási hiba volt, de az betudható a X-es egyik rejtélyes bugjának is akár... :D

[ Szerkesztve ]

(#3132) jeni válasza King Unique (#3131) üzenetére


jeni
félisten

Mivel a Win7-nél nem volt gond,így maradt nálam.

(#3133) hoffman_ válasza King Unique (#3129) üzenetére


hoffman_
nagyúr

ezek a natec házak is egész jók, köszi, hogy említetted. a másik topic nyomán akkor a slim kiesett. azt hiszem, hogy az első volt az igazi, marad a Becrux, már rendelem is, a HGST töltelékkel. köszönöm a gyors és precíz segítséged :)

szerk.:

igen, nekem is úgy fest, hogy a natec egyes szériája egy az egyben a Becrux, ami nem baj, sőt.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3134) tomp válasza King Unique (#3127) üzenetére


tomp
félisten

No igen én több vinyó üzemeltetésre eleve kizárólag csak aktív hubot vennék. Y kábel nekem nem tetszik mert eleve 2 portot használ és nem feltétlenül jó.
Láttam már olyan 2.0-s Y kábelt amivel a power bekötéssel 1A volt, nélküle csak a szabványos 500mA. Hiába kért a fogyasztó többet és hiába volt 3.0-s portba kötve. Ezzel vigyázni kell. :)
Az aktív hub szépen elbírja a 2 vinyó egyszerre történő indulását.
Ami még vicces, hogy a 3db 2,5-ös vinyóknál nem a gyári kábeleivel használom. Vagyis gyárit de nem azt amit adtak hozzá eredetileg. WD-t a Samsung kábelével, Icy Boxot a WD kábelével, a Samsungot az Icy Box kábelével használom. Így passzolnak a legstabilabban a micro usb csatlakozások. :DDD

(#3135) Serpenthelm


Serpenthelm
csendes tag

Köszönöm mindenkinek a tippeket, majd átnézem még a piacot/árakat, és döntök :)
Igazából a laptopomon van 2 USB 3.0 és egy USB 2.0. A lényeg az lenne, hogy "legvadabb" körülmények között rá tudjak tenni egy billentyűzetet, egeret, laptophűtőt és ezt a külső HDD-t.

A hűtőnek volt eddig egy 2.0 kimenetele de tönkrement (kontakthibás) ezért kellene valami megosztás. Az is lehet, hogy csak egy sima passzív 2.0 elosztót veszek a billentyűzetnek egérnek és a hűtőnek. Ezzel csak az a bajom, hogy esetleg a beviteli perifériák válaszán vagy valami ilyesmin esetleg észrevenném, hogy megosztva van, számít ez? :F

De itt is bennem van az (mint mindig :D) hogy gondolok a jövőre, és ilyen szempontból egy drágább, aktív tápegységes teljesen 3.0 elosztó sokkal értelmesebb dolog lenne.

Ha döntöttem és beszereztem, majd írok róla egy rövid véleményt :)

(#3136) King Unique válasza jeni (#3132) üzenetére


King Unique
titán

Ja, vsz ha másik gépen és oprendszer alatt ok, akkor én sem vittem volna vissza. Nálam Becrux esetén a régi firmware miatt akadozott a másolás Win8.1-en, de más OS alatt nem produkálta. Egy firmware frissítés pedig simán megoldotta.

(#3133) hoffman_: a merevlemez témához még ezt tudnám hozzáfűzni 2,5" | 9,5 mm | 1 TB méretben: [link]. Amúgy viszonylag jó a Travelstar 5K1000 is és, ha már berendelted, akkor maradhat.

(#3137) hoffman_ válasza King Unique (#3136) üzenetére


hoffman_
nagyúr

igen, már kiment a rendelés, de egy ilyen mindig hasznos, köszönöm :)

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3138) King Unique válasza tomp (#3134) üzenetére


King Unique
titán

"WD-t a Samsung kábelével, Icy Boxot a WD kábelével, a Samsungot az Icy Box kábelével használom"

Ez nálam is hasonló... :DDD Én a WD My Passport kábele helyett az IB-250StU3+BH15 Micro-B kábelét használom, azzal már nem dobálja el a kapcsolatot és a gép Type-A aljzatába is sokkal szorosabban illeszkedik. Illetve az IB-253U3 nyúlfarknyi kábelével is stabilabban működik. A WD kábele meg elmegy az elsőként említett külső házhoz, illetve annál az eredeti is ok.

[ Szerkesztve ]

(#3139) hoffman_


hoffman_
nagyúr

@King Unique:

köszönöm szépen utólag is a tanácsadást, tegnap hoztam el a házat, és élőben még kellemesebb, mint vártam, egy kis pozitív csalódás volt benne. tényleg nagyon igényes, letisztult a forma, jó kézbe venni. még csak formáztam, hogy a benne lévő 1TB HGST-vel mit művelnek majd, az még kiderül, de eddig nagyon elégedett vagyok. tripla piros pont, hogy olcsóbb volt, mint bármely külső terrás disk, a ház talán még szebb is, illetve csereszabatosak a drive-ok.

köszönöm :)

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3140) adika4444


adika4444
addikt

Sziasztok!

Elolvastam az összefoglalót, de a sok rack között már elkeveredtem, így inkább leírom mit keresek.

Szóval tervben van egy ST1000LM024 és valószínűleg egy WD10JFCX vásárlása.
A kettő teljesen külön lesz használva, ezért két házra lenne szükségem.
Ehhez keresek USB3.0-ás házat...
Ami a lényeg, hogy jól bírja a hordást (rögzítés mindegy, ami a legajánlottabb), jó lenne ha beérné egy USB 3.0-ás porttal, Intel USB 3-as notival lesznek használva, szerencsés lenne ha gyárilag lenne hozzá kb. 30 cm vezeték, és kezelje a HDS (hogy a felpörgések és leállások számát leredukálhassam).
Naggyából ennyi. A kinézet az sokadlagos, inkább funkcióját tegye jól és védje amennyire lehet a HDD-t. UASP szintén nem fontos, Win7-tel van használva és majd valamikor talán Win10-zel lesz, de az még később lesz...
Az árlimit olyan 5000 Huf de 8000-ig hajlandó vagyok elmenni ha szükséges, persze minél olcsóbb annál jobb:).
Köszi előre is!

üdv, adika4444

(#3143) King Unique válasza adika4444 (#3140) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A választék valóban elég nagy, de az összefoglaló táblázat, beszámolók és tesztek pont azért vannak, hogy lehessen bizonyos szempontok alapján szelektálni.

A megadott feltételek szerint még mindig nem könnyű kettőt kiemelni... mondhatnám, hogy amit előtted írt a fórumtárs, az a Becrux neked is jó lenne. Újabban ráadásul megint több helyütt beszerezhető. Valamint a korábban említett egyes Natec modellek kb. ugyanúgy néznek ki, mint a Becrux, bár azokkal még nincs konkrét tapasztalat. Illetve akad azért LC-Power kínálatában más jó és kedvező árú külső ház is. Ha nem fontos a merevlemez leállítása, akkor szintén hasonló kialakítással az általam tesztelt Kolink is elmegy. Aztán ott a másik best buy, a Captiva külső rack. Ha minél olcsóbb kell, akkor azt pont ideális választás és működés terén is ok. De a Transcend külső háza se rossz és az ára szintén elfogadható [link].

Továbbá a közepes árkategóriában ott a LogiLInk UA0115, amiről megint elég jókat írtak, ha visszaolvasol. Aztán a 8 ezres limitbe még beleférnek a Chieftec CEB-2511-U3 | CEB-7025S külső házai is, amik megint jófélék. Bár utóbbinál az USB 3.0 Micro-B aljzat érzékeny kicsit a kábel feszegetésére. Valamint a Revoltec EX207 megint a jobban sikerültek közé sorolható és, ha nem zavar pl. a firmware frissítés lehetőségének hiánya, akkor szintén szóba jöhet. Továbbá úgy tudom van már egy RaidSonic külső házad. Ha nem probléma a fedlapon lévő picit erős kék LED, hajlandó vagy akár leragasztani is, akkor az IB-250StU3+BH | IB-250StU3+BH15 | IB-273StU3 szintén jó választás lehet. Továbbá Delock háza táján a 42486 többeknél bevált és az ára is elfogadható. Vannak még jó külső házaik, de azok már drágábbak. Bár a 42475 még épphogy beleférhet a keretbe [link].

Aztán, ha nem gond, hogy várni kell rá X hetet, akkor a nemzetközi webáruházakban szintén jó cuccokat lehet találni. Van külön eBay-es lista a táblázatban, több teszt is készült róluk [link]. Valamint újabban a tool-free MantisTek külső rack is egyre népszerűbb.

Tovább nem fogom sorolni, pedig még lehetne... mindenképpen el kell döntened valami előrébb sorolt szempont alapján, hogy melyiket választod. Vagy sokkal részletesebben körülírod és pontosítod az igényeidet, amik után még tovább lehet szűkíteni a kört. Egy olyan tippet azért adhatok, hogy ha nekem kéne most több 2,5" külső házat vennem, akkor az egyik biztosan a fentebb említett LogiLink lenne. :))

[ Szerkesztve ]

(#3144) batagy válasza adika4444 (#3140) üzenetére


batagy
őstag

IMHO, továbbra is ez a legjobb rack. :) IS621 chipes, leáll.

Csavar, mert a Supermicro csavart már nem lehet kapni.

(#3145) sanhose


sanhose
tag

Sziasztok!

2016.01.26-án vettem egy LC-POWER LC-25U3-Becrux-ot, amelyet egy nem megfelelő táppal kinyírtam, a HDD-t felpörgeti azután leáll, kék LED nem világít. A garanciával nem akartam bajlódni, (ha esetleg valaki így tudja gariztatni az edigitalnal akkor egy jelképes összegért postázom neki) ezért vettem egy ICY BOX IB-111Stu3-Wh Docking Station-t, ezzel kapcsolatban osztanám meg a véleményem.

ICY BOX IB-111Stu3-Wh HDD Docking Station

Csomagolás/Tartozékok
Az alábbi képeken a csomagolásról, illetve magáról a dokkolóról láthatóak képek.
Tartozékok:
- maga a dokkoló
- USB 3.0 Type B kábel 64 cm hosszú
- Gospell/Gospower márkájú adapter kb. 120 cm hosszú [link]
- manual






A képeken látható szürke rész teljesen fém, azon belüli rész pedig műanyag, a dokkoló alján látható fekete pedig csúszásgátló anyag, amely szerintem elég jól tapad.
Nyílás méretei:
- 2,5" nyílás mérete: sz: 11 mm, h: 78 mm
- 3,5" nyílás mérete: sz: 27 mm, h: 104 mm

CHIP: ASM1153 PID:1153 (ha jól láttam a kis résen keresztül, ugyanis a NYÁK-hoz hozzáférni, csak a csúszásgátló fekete lap, ami ragasztva van, leszedése és a csavarok kicsavarása után lehet.)
UASP nem támogatott. Az alábbi képen látható.

Hard Disk Sentinel és MPTool információk

Hard Disk Sentinel
Az alábbi képeken látható, hogy a Hard Disk Sentinel felismeri a dokkolóba csatlakoztatott WD Blue-t.




MPTool2.02
A program szerint a dokkoló nem támogatja az alvó módot (HS = HDD Standby), illetve a kikapcsolást (Idle Timer). Ez elsőre rossz hírnek tűnik, mivel az ASM1153 chippel szerelt külső rack-eknél ez a két érték nem módosítható.
De, és itt jönnek a meglepetések:
1. annak ellenére, hogy a HDD Standby Status (HS = HDD alvó módhoz, kikapcsoláshoz kell lsd.: Topik összefoglaló) értéke X, a dokkolóban lévő WD Blue kb. 30 másodperc után teljesen leáll. Kipróbáltam egy HGST Z5K500-500 2,5" (2013. jan. 22. gyártású) merevlemezzel ez az érték 40 másodperc volt. Sajnos az eltérő idők okára nem tudtam rájönni.
2. annak ellenére, hogy az Idle Timer Status (rack/dokkoló kikapcsolás ideje) értéke Never, a dokkoló 8 perc után kikapcsol.
Az alvó módból való visszatéréssel nincs gond, ha használatba vesszük a dokkolóban lévő HDD-t, még akkor sem, ha kikapcsolt állapotban van a dokkoló.

Itt kell megemlítenem egy FONTOS információt.
A leválasztásnál, ha WD HDD-t használunk, a 8 másodperces fejparkolás idejét is vegyük figyelembe. Ugyanis, amikor az op. rendszerünkről leválasztjuk a dokkolót és a kék led kikapcsol, ezután a HDD még végez egy fejparkolást, ha ezen időintervallumba nyomjuk meg a dokkoló ON/OFF gombját a HDD berántja a fejet a parkolóvillára, ekkor lehet hallani egy kattanást.

Ha valakit zavar a gyakori fejparkolás lehet használni a Hard Disk Sentinel "Lemezek leállításának akadályozása" opciót, amelyet a Beállítások / Lemez Figyelés menüben találhatunk. Ezen opció használatakor azonban búcsút kell vennünk a 8 perc utáni kikapcsolástól.

Tesztek
Tesztkörnyezet:
- ASUS X55A-S0223D notebook,
- Kingston V300 120 Gb SSD
- Crucial 8 GB RAM
- Icy Box IB-AC642 optibay,
- Op. rendszer Windows 10 Pro 64 bit.
A külső HDD egy WD Blue (WD5000LPVX) 500 GB 218 GB adattal.
A teszteket elkészítése során a dokkoló a gép USB 3.0 portjához csatlakozott.

Windows alatt

ATTO:

Crystal Diskmark
Bal oldalt a néhai LC-POWER Becrux, jobb oldalt az ICY BOX IB-111Stu3-Wh eredményei.

HD Tune 5.60


Linux alatt
GNOME Disk

dmesg, fdisk

lsusb, smartctl, hdparm, hddtemp

Végszó
Kezdjük először a NYÁK-on található chippel. A fórumban olvasottak alapján elég szomorú lettem, hogy az ICY BOX IB-111Stu3-Wh dokkolóm ASM1153 chippel van szerelve, de később használat közben jött a meglepetés, a dokkoló 8 perc után kikapcsol. Nem tudom hogyan csinálták a RaidSonic-nál a tervezők, de gratulálok nekik. :)

Engedélyezett/tiltott UASP az én konfigurációmnál nem jelentett különösebb sebesség növekedést, ahogyan az a Crystal Diskmark képernyőmentésnél látható. Egyedül a 4K Q31T1 olvasásnál teljesített látványosan rosszabbul a néhai Becrux-nál.
Linux alatt, ahogyan King Unique fórumtárs is írta ebben a tesztben a GSmartControl és a Smartctl nem ismeri fel a S.M.A.R.T adatokat, ez ennél a dokkolónál is helytálló.

Sebesség terén a tesztek alapján átlagosan 92 Mbyte/s-re lehet számítani.
Mit jelent ez a valóságban? Másolási/olvasási sebesség min. 48 MByte/s és max. 110 MByte/s között mozog. 218 GByte adat átmozgatásához az Icy Box IB-AC642 optibay-ről a dokkolóra 90 percre volt szükség, ez átlagban 41 MByte/s jelent. Természetesen a 218 GByte adat között voltak pár Kbyte-os és több tíz GByte-os fájlok is.

Az op. rendszer alvó állapotban helyezése után USB 3 porton a dokkoló leáll, a kék LED kialszik, majd újra bekapcsol, ez mind linux mind windows rendszeren megfigyelhető. Linux alatt USB 3 porton nem választató le a dokkoló, mert újra felcsatolja. USB 2 porton ezek a problémák azonban nem fordulnak elő. A HDD alvó módból való visszatéréssel nincs gond, ha használatba vesszük a dokkolóban lévő HDD-t, még akkor sem, ha kikapcsolt állapotban van a dokkoló.

További kérdésekre a termékkel kapcsolatban szívesen válaszolok.
A cikk megírásához King Unique segítséget köszönöm.

Blog: https://logout.hu/blog/sanhose/index.html

(#3146) jeni válasza sanhose (#3145) üzenetére


jeni
félisten

Szia!

Jó az a ICY BOX,az van az asztalomon. Dupla kiadásban jobb lett volna megvennem.
Igaz mindkettő betehető de egyszerre csak az egyik.
A kábelt lecseréltem egy hosszabbra mert gyárilag rövidet adnak.

A kinyírt Becrux esetén kérdés ha szétszedik látnak-e rajta égésnek valamely nyomát mert abban az esetben nem cserélik le gariban.

(#3147) sanhose válasza jeni (#3146) üzenetére


sanhose
tag

NYÁK-on nem látok fekete részt. Nekem nem érte meg a garanciális utánajárást, mert mire bemegyek személyesen a Edigital-hoz, meg már ott el is fogyott addigra.

Gondolom erre gondolsz IB-120StU3-Wh. Akkor neked is ASM1153-as chippel van szerelve?

[ Szerkesztve ]

Blog: https://logout.hu/blog/sanhose/index.html

(#3148) jeni válasza sanhose (#3147) üzenetére


jeni
félisten

pont az

(#3150) King Unique válasza sanhose (#3145) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Jól összeszedett írás lett, a linuxos kitérő pedig külön pozitívum. Gratulálok! :C

Az ASMedia ASM1153 chip jónak mondható, bár 55AA PID azonosítóval lenne az igazi, az a legjobb. A 1153 esetén sajnos nem lehet firmware-t frissíteni és egyéb beállításokat sem módosítani. A S.M.A.R.T. és egyéb adatok lekérdezése Windows alatt nem probléma a megfelelő programokkal, de Linux esetén valóban bajos lehet... erről írtam is korábban egy kis összegzést [link]. Illetve azt én is tapasztaltam több ASMedia vezérlős külső háznál, hogy Linux alatt USB 3.0 portra csatlakoztatva nem lehet normálisan leválasztani... csak a sima a lecsatolást (unmount) engedi és utána lehet kihúzni a kábelt. Ez vsz valami Linux bug lehet, mert Windows alatt nem tapasztalni és OS X esetén sem panaszkodtak erre.

Az, hogy a Device Info ablakában mindenhol X = kikapcsolt és Never = soha állapot van, az nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott funkciók egyáltalán nem működnek. Ezt leginkább a rajta lévő firmware és az INI konfigurációs fájl beállításai határozzák meg. Nálam is több külső háznál gyárilag ilyen értékek vannak, mégis működik az alvó mód és egyéb funkciók is.
A WD Blue vsz azért áll le gyakrabban, mert azoknál default jelenség a gyakori motorleállítás és felpörgetés. Valamint az alvó mód működésébe az operációs rendszer energiagazdálkodási beállításai [link], valamint laptopoknál a gyártó által mellékelt energiatakarékossági szoftverek is beleszólhatnak.

Érdekesség még, hogy az ugyanilyen chipes Kolink külső ház és ezen dokkoló esetén is a logikai / fizikai blokkok mérete = 512 byte / 512 byte. Nekem van több olyan külső házam is, amelyeknél a fizikai szektorméret = 4096 byte = 4 KB.

Disk /dev/sdd: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 fej, 63 szektor, 121601 cilinder, összesen 1953525168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 33553920 bytes
Lemezazonosító: 0x1f451472

Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdd1 2048 1953521663 976759808 7 HPFS/NTFS/exFAT

A mai merevlemezek már Advanced Format technológiára épülnek, amelyek MBR és 512 byte szektormérettel max 2 TB-ig címezhetőek. De külső házban használva, ha a fizikai szektorméret ott 4 KB, akkor elvileg az USB chip - ami SCSI vonalon csatlakozik - MBR esetén is már 16 TB-ig tudja kezelni a lemezt. Így akár olyan régebbi operációs rendszereknél (pl. Windows XP) is használható a 2 TB+ merevlemez, amelyek nem ismerik a GPT partícióstílust. Gyári külső merevlemezeknél gyakran trükköznek ezzel, így pl. egy 3 TB-os külső meghajtót is MBR-nek ismer fel az operációs rendszer [link]. Külső házaknál is nyilván a chip, illetve pontosabban a rajta lévő firmware határozza ezt meg. ASMedia chipek esetén ez a funkció akár külön is bekapcsolható a firmware frissítés során [link]. Persze manapság már kevésbé van ennek jelentősége, mivel a modern OS-ek már mind kezelik a GPT-s lemezeket.
Apropó, nálad is látszik, hogy GPT partícióstílus van rajta. Egy 500 GB-os HDD-nél ez még nem indokolt, de ha nem direkt ilyenre lett inicializálva, akkor esetleg operációs rendszer lehetett rajta. Utóbbi esetben pl. egy UEFI telepítésnél automatikusan GPT lesz a lemez.

A merevlemez - WD5000LPVX - sebessége üresen akár ~ 110 - 120 MB/s is lehet szekvenciális írás/ olvasás esetén. De, mivel közel félig tele van másolva, így értelemszerűen lassabb lesz és nem éri el a gyári értékeket. Egy korábbi tesztben üresen más eredményeket produkált ugyanezen típusú merevlemez [link].
Az UASP végül is nem olyan fontos, mert úgyis csak speciális alaplapok + szoftverek [link], illetve SSD esetén használható ki a + sebesség. Utóbbival vsz ezen dokkolóból is kihozható olyan 250 MB/s környéke, legalábbis én BOT csatlakozásnál ennyit mértem SSD-vel [link].

Összességében végül is nem rossz ez a kis dokkoló és az ára is viszonylag elfogadhatónak mondható [link]. A hasonló tudású Sharkoon QuickPort XT USB 3.0 sem olcsóbb [link]. Külsőre is tetszetős, nem volt panasz működés közben sem kapcsolateldobásra és egyéb problémákra. Az USB vezérlő esetén előnyösebb lett volna az a pár fentebb említett dolog, de persze ezek nélkül is megfelelően működik.

Amúgy a Becrux "kinyírása", hogyan történt pontosan? Mert normál esetben USB-n azért nem kaphat akkora túlfeszültséget, ami tönkretegye, max egy hibás alaplapnál és tápegységnél esetleg. A DC Power bemenetébe csatlakoztattál nem megfelelő külső tápadaptert, ami netán 12 V-os volt?

Köszönjük a tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.