Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3951) batagy válasza King Unique (#3950) üzenetére


batagy
őstag

Igen, gyanús nekem is, hiába rak bele SSD-t, nem lesz számottevően gyorsabb.

(#3952) general válasza King Unique (#3950) üzenetére


general
addikt

na ez így már jobban hangzik, köszi! persze, a lényeg a költség, mert egyébként veszek másik házat vagy komplett külső adathordozót.

köszi!

(#3953) matthew95(2)


matthew95(2)
senior tag

Sziasztok!

2 napja vettem egy Raidsonic Icy Box IB-273StU3-at és a mai nap vettem észre, hogy a torrentet el-el dobja, és ilyenkor pl. ha filmezek is egyszerre megáll a film is. OSX-hez használom, hivatalosan támogatja is. Mi lehet a probléma? Előre is köszi a segítséget.

(#3954) matthew95(2) válasza matthew95(2) (#3953) üzenetére


matthew95(2)
senior tag

Sőt most már simán adatmásolásnál is jelentkezik a probléma, hogy megáll a másolás és vár nagyon sokat. Aztán megint valamennyit megy. Windows alatt is kipróbáltam, ott is folyamatosan eldobta a sebességet. Ja igen, amit kihagytam, hogy egy Samsung EVO 750 SSD-t használok hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#3955) batagy válasza matthew95(2) (#3954) üzenetére


batagy
őstag

Néhány lehetőség:
- Kábelt ellenőrizd, próbáld másikkal, rövidebbel
- Előlapi port helyett hátlapi portban
- Wifi, Bluetooth antenna ne legyen a kábel közelében. Ha laptopba integrált a Wifi, próbáld meg Wifi-fel kikapcsolva is.

(#3957) King Unique válasza matthew95(2) (#3953) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A kolléga által említett dolgokat mindenképpen meg kellene nézni! De egyébként az összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében is szó esik ezen problémáról, illetve a lehetséges okokról és azok megoldásáról.

Egyébként előfordulhatnak olyan esetek, amikor csak a firmware frissítése segít. Illetve van, hogy csak SSD-nél jelentkezik a probléma, ellenben HDD-nél nem. Nekem is van olyan külső házam, amelynél a régi firmware miatt akadozott a másolás, a HD Tune olvasási teszt végig ilyen 0-hoz közelítő, illetve azt elérő eséseket mutatott. Annál a firmware frissítése végül megoldotta a problémát.

Az IB-273StU3 külső ház elvileg JMS567 chipes, legalábbis az eddigi beszámolók és tapasztalatok alapján. Ahhoz lehet találni külső firmware-t, illetve a fentebb linkelt esetnél a fórumtársnak is ilyen chipes külső háza volt.

A firmware piszkálása csak utolsó opcióként jöhet szóba, illetve csak akkor, ha az egyéb dolgok okozta hibákat biztosan kizártuk! Valamint nyilván kellő körültekintés után és csak saját felelősségre, amire az összefoglaló is felhívja a figyelmet!

[ Szerkesztve ]

(#3958) matthew95(2) válasza King Unique (#3957) üzenetére


matthew95(2)
senior tag

Köszi mindkettőtöknek a segítséget. Kipróbáltam tesóm külső vinyójának a kábelével, azzal stabilan megy, bár lassabban. Ezek szerint akkor a kábel a hibás, szóval hétfőn viszem is vissza.

(#3959) Prinz Eugen


Prinz Eugen
tag

Sziasztok!
Akad egy feleslegessé váló SSDm (sams. 840) , és gondoltam felhasználom külsőleg.
Nézegetem itt a házakat, de kezdek belegabalyodni, hogy akkor most melyik lenne jó nekem :F
Valamelyik az összefoglalóban ajánlott 2 IB közül? Köszönöm a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#3960) King Unique válasza Prinz Eugen (#3959) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Gondolom egy 840 EVO / Pro modellről lehet szó. Ehhez általánosan kb. minden olyan külső ház megfelelhet, amely 2,5"-os formátumú és kezel 7 mm magas SATA-s háttértárat.

Viszont az összefoglalóban van "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet, amelyben részletezve van, hogy az előbb említetteken kívül mely jellemzőkre célszerű még odafigyelni. Ezáltal pedig tovább lehet szűkíteni a lehetséges külső házak körét. Valamint konkrét példákkal is szemléltetve van, hogy mások milyen külső házakat használnak SSD-hez. De nem kötelező azokból választani, nyilván lehet mást is!

[ Szerkesztve ]

(#3961) zsolt19900


zsolt19900
őstag

sziasztok nagyon nagyon lowbudget kategóriában nézelődve keresnék egy 250gb-os noti vinyónak: sagate momentus 5400.6 nak egy külső usb2.0ás csatolóval szerelt házat.... azért 2.0, mert azt tutira támogatja az autós lejátszóm és azért nem merek 3.0át venni úgymond, mivel pendrivet sem akarta azt olvasni :)

ebben a kategóriában végül is a "mindegy milyent veszek" elv a támogatott, vagy azért vannak itt is jó ill. rossz dolgok?

számomra könnyen elérhető helyekről nézegetem a vásárlás helyszínét, mivel holnap kell menjek venni.

edigiben nézelődök 3600ft os sávig ebben van valami értelmes? vagy ha rádobok 500-1000Ft-ot jóval jobbat kapok?

ebben az üzletben játszanak még ugyancsak azok az ársávig megtalálható ill. készleten lévő termékek esetleg innen valamelyik?

ill innen ebből az üzletből ami van rakin hasonló ársávban és feltételekkel

és vaaagy innen ebből az üzletből ami ugyancsak abba az ársávba esik

van e valami értelmes vétel, vagy szinte mindegy hogy mit veszek? autóba lenne használva valahova elhelyezve kb. ennyi és zene lenne rajta

[ Szerkesztve ]

Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--

(#3962) King Unique válasza zsolt19900 (#3961) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

USB 2.0-s külső házakat manapság nem igazán érdemes venni. De az ilyen autós lejátszóknál valóban előfordulhat probléma az USB 3.0-s háttértárak kezelésénél (példa). Tehát, ha nálad a pendrive-ot szintén nem kezelte, akkor lehet külső házból sem szerencsés erőltetni az újabb USB-szabványt.

Az összefoglalóban, illetve a táblázatban főleg az USB 3.0-s külső házakkal van tapasztalat, míg az USB 2.0-s típusokkal kevésbé. De ennek nyilván főleg az előbb említett dolog az oka, vagyis manapság eleve az előbbieket keresi és veszi a nagy többség. Szóval az utóbbiaknál konkrét tapasztalat többnyire csak azzal a pár modellel van, amelyek szerepelnek a listában. Viszont nyilván nem kötelező azok közül választani és lehet akár mást is.

Egyébként autóba nem lenne célszerűbb inkább egy pendrive-ot használni ilyen célra? Gondolok itt a menet közbeni rázkódásra, illetve az esetleges elmozdulásra, ami egy HDD-nek nem feltétlen tesz jót. De mondhatnám akár a stabil tápellátást is USB-n. Továbbá egy átlagos tárolókapacitású pendrive-on is elférhet x órányi zene.

[ Szerkesztve ]

(#3963) zsolt19900 válasza King Unique (#3962) üzenetére


zsolt19900
őstag

tuudom tuudom én is erre gondoltam, hogy ez már "elavultnak" számító technológia :D ezért lesz róla kevés tapasztalat
igazából annyira nem fog rázkódni, és wav formátum lesz rajta, nagyobbrészt és az eszi a tárhelyet :) így már más sok-sok pendrive lenne befogva és azt szeretném kiváltani ezzel
végtére is akkor mindegy, hogy milyent veszek, amelyik szimpi vagy amelyik ad némi pluszt? mondjuk behelyezhetőség, hőelvezetés mi egyéb? mert akkor annyira nem kutakodok, megvásárolom azt ami először szembejön velem és szimpatikusnak találom

Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--

(#3964) King Unique válasza zsolt19900 (#3963) üzenetére


King Unique
titán

Ha olyan nagy tárolókapacitás kell, akkor az nyilván más dolog. Ez az annyira nem fog rázkódni nem feltétlen biztató, de tudod, hogy mennyire lesz jó helyen. Mindenesetre én szóltam előre!

Egyébként annyira nyilván nem teljesen mindegy, hogy melyiket veszed. De mivel nem sok USB 2.0-s típussal van itt a topikban tapasztalat, ezért túlságosan sok infóval sem lehet ezekről szolgálni. Általánosan a népszerű gyártók termékei között érdemes nézelődni, valamint a fémházas kivitelt, a hosszabb garanciaidőt stb. nyilván célszerű előnyben részesíteni! De, ha konkrétan ajánlani kell egy olcsó USB 2.0-s külső házat, akkor pl. az alábbi tesztben szereplő modell mondhatni vállalható.

[ Szerkesztve ]

(#3965) szpali


szpali
addikt

Sziasztok!

Ehhez a merevlemezhez:
https://ipon.hu/webshop/product/raidsonic_ib_rd2253_u31___external_raid_system_for_2x_2.5_sata_i_ii_iii_ssd_and_hdd/1439100

Jó választás ez a ház?
https://ipon.hu/webshop/product/wd_black_500gb_7200rpm_32mb_sata3_wd5000lplx/901943

A gépben lévő tároló SSD-t backupolnám rá.

iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE

(#3967) King Unique válasza szpali (#3965) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Normál esetben egy ilyen HDD-hez elég egy egylemezes, illetve USB 3.0 csatolóval rendelkező külső ház is. Továbbá a 7 mm-es magasság és a 7200 RPM-es fordulat miatt célszerű odafigyelni az alábbi hozzászólásban említett dolgokra!

Azonban a korábbi hozzászólásaid alapján a mostani HDD lenne a második és vélhetően ezért kell kétlemezes 2,5"-os külső ház. Ezzel kapcsolatban továbbra is kb. ugyanazt tudnám mondani, amit akkor. Szóval, ha biztosan szükséged van ilyen speciális megoldásra és a keretbe is belefér, akkor az említett modell jó választás lehet.

[ Szerkesztve ]

(#3968) szpali válasza King Unique (#3967) üzenetére


szpali
addikt

Igen, mostanra jutottam el a megrendeléshez.
2db HDD megy bele, de a linkelt 500as helyett inkább 1TB-os black-ek.
A magasság miatt aggódtam picit, de a gyártó oldalán lévő leírásban megtaláltam erre is a választ, hogy 9,5mm-ig fogad bármit.

Elsődlegesen a jelenlegi 500-as "Tároló D" SSD tükörmásolata lesz, később pedig az 1TB-os tároló SSD backupja lesz a feladata.

Köszi a megerősítést! :R Megrendeltem, remélem a héten mehetek is érte :U

iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE

(#3969) RVR400


RVR400
veterán

Nos, egy kis Mantistek "rivjú".

A mai napon, pont 1 éves korában feladta a küzdelmet. MXIII-G box-szal használtam, 3-szor lefagyott filmnézés közben, majd ezután nem mountolja fel az USB-t a box. Gépre dugva még működik valamennyire, de már az előlepi USB3-ről nem megy, pedig ezelőtt arról is ment, hátra dugva még beindul, de nagyon figyelni kell, hogy a kábel el ne mozduljon egy fél mm-t sem.

Esetleg van olyan ház, ami nem csak ennyit bír?

(#3972) King Unique válasza RVR400 (#3969) üzenetére


King Unique
titán

Ha az USB-kábel minimális elmozdítására megszakad az adatkapcsolat, akkor lehet éppen azt kellene cserélni. Már, ha nem maga a külső házon lévő Micro-B USB-aljzat lazult ki és lett ezáltal kontakthibás, mert az nyilván nagyobb gond. Az előlapi USB-portok pedig nem feltétlen minden PC-n stabilak és ezért általánosan a hátlapi portok használata javasolt. Aztán fontos még a stabil tápellátás is, ahol a gazda hardver sem teljesen mindegy. Továbbá ki lehetne próbálni esetleg egy másik HDD-vel is a külső házat.

Egyébként eddig erre a típusra nem volt különösebb panasz. Viszont az, hogy kinél mennyire lesz tartós egy ilyen külső ház, az nyilván a megfelelő használattól is függ. Amibe többek között pl. az ideális hardverkörnyezetben történő használat is beletartozik. De persze az is előfordulhat, hogy valaki egy kevésbé jól sikerült darabot fog ki.

Ha tényleg tönkrement és egy másik külső ház kellene helyette, akkor az összefoglalóban vannak beszámolók, tesztek, valamint egy táblázat. Az egyes paraméterek, illetve az egyéni igények alapján pedig lehet szelektálni, amiről egy korábbi hozzászólásban volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#3973) WestBam


WestBam
senior tag

Sziasztok!

Hozzáértő segítséget kérnék szépen! Van egy külső ajánlott kategóriás captiva házam, viszont közben szükségem lenne még egy ilyesmi házra egy újabb sata3 csatis 1TB-os vinyóval.
Feladata: routeren lógva ellátni a torrent kliens és ftp feladatokat. Kb. ezeket használom ki. Mivel vinyó garis ügyem miatt a zonacomputershez mennem kell így nem variálnák sokat, ott venném meg a külső házat is. Valaki lenne szíves és megnézné a kínálatot, hogy mi lenne számomra megfelelő darab? Árban nem szeretnék elszállni, max 8e Ft-ot szeretnék költeni erre. Az sem baj, ha olcsóbb, csak tartós, megbízható szerkezet legyen. A Raidsonic házakról egészen jókat olvastam itt, de a típusok közt én nem nagyon igazodok el. :U
Köszönöm előre is!

⭐⭐⭐ https://elemlampablog.hu/linkek ⭐⭐⭐

(#3974) alfiboy


alfiboy
aktív tag

Sziasztok!

Van itt vkinek tapasztalata a
[LogiLink CU0041]
hosszabbítóval?
Egy LogiLink UA0115 rack-hoz venném,hogy ne keljen a TV mögé nyúlni,és kiméljem a TV USB portját.

:R

...

(#3975) King Unique válasza WestBam (#3973) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha bevált a Captiva, akkor a most megvásárolni tervezett külső ház is lehetne akár olyan. De az adott bolt kínálatában az nincsen, ahogy nézem. Viszont azt mindenkinek magának kell eldönteni a saját igényeihez mérten, hogy számára milyen külső ház lenne az ideális. Vagy legalábbis a kritériumokat felsorolni, hogy azok alapján lehessen ajánlani valamit. Ez egy korábbi hozzászólásban szemléltetve volt egy példával. Az összefoglalóban lévő beszámolók, tesztek, táblázat stb. pedig segíthetnek a kiválasztásnál. De nem kötelező pont azokból választani, opciók lehetnek egyéb típusok is. Viszont utóbbiakkal itt a topikban konkrét tapasztalat értelemszerűen nincsen.

Aztán, ha már a routeren történő használat a téma, akkor korábban a másik topikban volt szó bizonyos dolgokról. Továbbá volt aki 24/7-es üzemnél a belsőre is odafigyelt és egy strapabíróbb HDD-t tett a külső házba.

[ Szerkesztve ]

(#3977) King Unique válasza alfiboy (#3974) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ennél a külső háznál pont az az extra, hogy van rajta külön tápkapcsoló. Tehát nem feltétlen kötelező minden egyes alkalommal kihúzni az USB-kábelt, hanem a szoftveres leválasztás után elég csak a külső házon lévő kapcsolót használni. Ahogyan pl. egy 3,5"-os külső ház esetében is opció ez.

Egyébként a 2,5"-os külső HDD-knél a túl hosszú USB-kábel nem feltétlen szerencsés, mivel a nagyobb ellenállás miatt csökkenhetnek az áramértékek. Az pedig okozhat a tápellátásnál problémákat! Egy normál USB 2.0 port esetében pláne, ellenben az ilyen és ilyen típusok nyilván stabilabbak tápellátás téren. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy az utóbbiaknál nem kell odafigyelni a kábel hosszára. Valamint a több kábelből összetoldott megoldások sem mindig az igaziak és van, hogy célszerűbb inkább 1 db kábellel kivitelezni. Persze nem arról van szó, hogy az adott tv-nél egyáltalán nem működhet az eredeti elképzelés, de az előbb említett dolgokra azért érdemes odafigyelni!

[ Szerkesztve ]

(#3978) alfiboy válasza King Unique (#3977) üzenetére


alfiboy
aktív tag

A tápkapcsolót ritkán használjuk,mivel TV-en is gond nélkül működik az alvás funkció.
Viszont mivel heti 1-2 alkalommal fizikálisan is leválasztjuk,ezért szeretnénk óvni a TV (LG UH7707) egyetlen USB3.0 portját. Ráadásul a rack gyári USB kábele 450mm hosszú,ezért a rack-ot álló helyzetben kell használnunk.

Amennyiben a hosszabbítóval az 1450mm már nem kifejezetten ajánlott,akkor keresek egy 500-600mm-es minőségi darabot.
Vannak netán USB3.0 hosszabbítóból ajánlott darabok?

...

(#3979) King Unique válasza alfiboy (#3978) üzenetére


King Unique
titán

Maga az USB fizikai interfész eleve gyakori csatlakoztatásra lett tervezve. A heti 1-2 kihúzástól és bedugástól pedig még nem fog normál esetben csak úgy tönkremenni. Szóval nem feltétlen kell annyira kímélgetni, de mindegy.

A ~ 1,5 méteres kábelhossz még nem feltétlen gond, mondhatni beleférhet. Illetve a javasolt max. kábelhossz általánosan amúgy is 3 méter lehet ezen szabványnál. Továbbá, ha USB 3.0 port van a gazda hardveren, akkor jó esetben valószínűleg a tápellátás sem lesz instabil. Viszont a 2,5"-os külső drive-oknál attól még a rövidebb kábel nyilván előnyösebb lehet ilyen téren. Valamint akár az 1 db kábellel történő megoldás is megfontolandó.

Ez a topik 2,5"-os külső házakkal foglalkozik. Ok, hogy ezek rendszerint USB-s típusok és ilyen kábelt mellékelnek hozzájuk, de utóbbi témakör nyilván nem lett olyan szinten kifejtve, mint az előbbi. Tehát kábelekből nincsen külön ajánló! De vannak természetesen prémium gyártók, mint pl. a Delock, Belkin stb. Viszont a célra megfelelhet más gyártó kábele, illetve akár egy normál típus is.

[ Szerkesztve ]

(#3980) alfiboy válasza King Unique (#3979) üzenetére


alfiboy
aktív tag

Értem. Lehet inkább a kényelem mint a kímélés játszik nagyobb szerepet.
:)

Körülnézek rövidebb kábelek közt és megfontolom az egy kábellel történő megoldást is.
Köszi szépen ismét kielégítő segítséged!

...

(#3981) WestBam válasza King Unique (#3975) üzenetére


WestBam
senior tag

Köszi a választ!
A router-es felhasználás, adattárolás és külső elérés, a végcél.
Nagy igényeim nincsenek, csak már elértem azt a szintet, hogy mindegy mit veszek, de ne kelljen a város másik végére elmennem érte, inkább fizetek ugyan azért vagy másik de jó cuccért kicsit többet. Egy WD RED a tervem bele, éppen a felhasználás miatt. Igazándiból a chipsetekhez meg a belső lelki világukhoz nem értek és nem is nagyon szeretném magam kiművelni ezen a téren, ezért kérdezek inkább.
Egy asus rt-n18-u lenne a router. Az usb 3.0-s portra volt a régi dugva, értelem szerűen külön táp nem volt hozzá. A sebesség nem életbe vágóan fontos, úgy is a router és a netem lesz a szűk keresztmetszet de tényleg nem életbe vágó ez a része. Megbízható, hosszú távú működés és amennyire lehet jó helye legyen a vinyónak benne, ennyit szeretnék.
Ennek fényében 2-3 darabot írnál nekem a kínálatból? Majd ránézésre eldöntöm, hogy melyik szimpi (az egyszeri autóvásárló néni esete, mindegy milyen, csak szép piros legyen :DDD ). Vennék szívesen outdoor házat is, de azok magasabb árkategória sajnos, szóval erről most leteszek, nem lesz hordozva.

⭐⭐⭐ https://elemlampablog.hu/linkek ⭐⭐⭐

(#3983) King Unique válasza WestBam (#3981) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem kell semmilyen extra, a leállítással stb. kapcsolatos funkciók is mellékesek, valamint úgyis a routerre csatlakoztatva lesz használva, akkor megfelelhet jóformán akármelyik ajánlott modell. Az előző válaszban már meg volt adva ezen és ezen hozzászólás linkje, amelyekben fel van sorolva egynéhány típus. Ezek közül némelyik pedig az általad linkelt bolt kínálatában is megtalálható.

A Nomad tok egyébként a WD egyes saját külső merevlemezeire van szabva, tehát akármilyen fizikális méretekkel bíró típus nem rakható bele. De már amúgy is kifutott termék és max. elvétve lehet itt-ott beszerezni. Viszont vannak ilyen strapabíró darabok külső házakból is pl. az LC-Power, RaidSonic stb. kínálatában.

Hosszabb távon a problémamentes működés többek között a megfelelő használattól is függ! A tápellátással kapcsolatban pedig már az előző válaszban is benne volt az, amit a router topikjában írtak. De, ha eddig nem volt gond emiatt, akkor talán ezután sem lesz. Aztán, ha netán fontos adatok lesznek tárolva a külső HDD-n, akkor a biztonsági másolatok készítéséről sem szabad megfeledkezni!

[ Szerkesztve ]

(#3984) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Sziasztok,
mobil rack-et keresek egy 2.5"-os 320GB-os hdd-nek. A cél az lenne, hogy a kocsiban rá tudjam kötni a fejegységre USB-n keresztül. Emiatt valami plug-and-play chip-el felszerelt ház kellene, lehetőleg gumírozott kivitelben. Árban olyan 5k környékén szeretnék találni.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#3985) King Unique válasza Speeedfire (#3984) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nem is olyan régen kérdezett valaki hasonló ügyben, amire az alábbi válaszokat kapta. Tehát a mostani esetnél szintén felmerül az USB 2.0/3.0 háttértár kezelésének, USB-n a megfelelő tápellátásnak, valamint az autóban a menet közbeni rázkódás okozta hatásoknak a kérdése.

A gumírozott kivitel gondolom a rázkódásvédelem, illetve az ütésállóság miatt lett megemlítve. Arról pedig nemrég a legutóbbi hozzászólásban is volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#3986) Speeedfire válasza King Unique (#3985) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Köszönöm! Utána nézek ezeknek, de a raidsonic-ok elég szimpatikusak így elsőre.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#3987) galocza


galocza
aktív tag

halihó, elbuktam.
beszereztem egy logilink ua0115-öt, és megpróbáltam pároztatni tesómtól örökölt helyes kis velociraptorommal, sikertelenül. ez nem fájt annyira, vmennyire számítottam rá (bár, ha van ötlet, örömmel fogadom!)
de ez motivált fw frissítésre (asm1153) és itt is elbuktam.
a főképernyő így néz ki:

check_config:

de ha bármit bekattintok a more configben, ezt kapom:

ha nem macerálom a more_configet, szépen lefut a frissítés.

szóvan hálásan vennék ötletet főleg arra, hol hibáztam a fw frissítéssel, és esetleg arra is, hogy tudnám esetleg rábeszélni, hogy beszélgessen a 300gb, de éhes (10000rpm) velociraptorral.
köszönettel,
g

[ Szerkesztve ]

(#3988) King Unique válasza galocza (#3987) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Az már egy korábbi tesztben is említve volt, hogy az újabb MP Tool verziók nem engednek belepiszkálni a More Config beállításaiba. Ellenben az alábbi hibaüzenetet dobja a program. Az 1.10-es még engedi, de az újabb chipekhez már az újabb verziók javasoltak. Tehát a 2.02 esetén csak simán le kell futtatni a frissítést és kész!

Egyébként a külső házba téve és USB-n csatlakoztatva maga a HDD felpörög, a Windows eszközkezelőjében és lemezkezelőjében megjelenik? Bár egy 10000 RPM-es drive áramfelvétel terén is komoly, a 2,5"-es VelociRaptor adatlapján közölt értékek pedig nem igazán vannak összhangban azzal, amit az USB 2.0/3.0 biztosítani képes. Sőt, az adatlapon 12 V-ot írnak, míg az említett USB-szabványok csak 5 V-ot tudnak. Tehát, ha elégtelen a tápellátás, akkor nem csoda, hogy meg sem nyekken a HDD a külső házban.

[ Szerkesztve ]

(#3989) galocza válasza King Unique (#3988) üzenetére


galocza
aktív tag

köszönöm gyors válaszodat.
sajna fel sem pörög a raptorka, úgy látszik, a dupla etetés sem elég neki (ezen a házon az usb mellett van egy plusz tápcsatlakozó, a végén még egy usb csatolóval).
sebaj, erre lélekben fel voltam készülve.
mptools kérdés: futtattam én simán az update-et sikerrel és többször, de extra funkciókat így nem érek el, pl support uasp yes, enable uasp no.
asszem veszek egy mély levegőt, és próbálkozom egyet a régi verzióval.

próbálkoztam.
az ini pár sora nem tetszett neki, de nem tűntek fontosnak, az altatást sikerrel beállítottam, de az uasp uúgy inaktív, mint eddig. erre adódik ötlet esetleg?
köszönettel,
g

[ Szerkesztve ]

(#3990) King Unique válasza galocza (#3989) üzenetére


King Unique
titán

Ha 12 V kell a működéséhez, ellenben USB-n csak 5 V-ot kap, akkor nyilván nem fog elindulni a kiegészítő tápellátással sem. Ezen HDD-t egy külső tápos 3,5"-os külső házban, vagy pl. egy szintén külső tápellátással rendelkező dokkolóban lehetne működésre bírni. Csak USB-ről táplálva max. az USB 3.1 Gen 2 és egy arra épülő megoldás jöhetne szóba, amely elvileg képes a korábbi szabványok ellenében nagyobb értékek leadására is.

A firmware frissítésével kapcsolatban az összefoglalóban említett 2 oldalon lévő firmware-ek már gyárilag tartalmaznak bizonyos beállításokat. Például a computerbase oldalán vannak külön UASP-s verziók is. Továbbá arról szintén volt szó, hogy a Device Info O/X értékei nem feltétlen tükrözik minden esetben a valóságot. Viszont esetedben nem ez a gond, hanem maga az OS. Ugyanis az UASP Win7 alatt nem támogatott natívan, ellenben Win8.1/10 esetében már igen. De amúgy is SSD-nél van igazán jelentősége, mert egy 2,5"-os HDD-hez rendszerint bőven elég a BOT adatátviteli mód is.

[ Szerkesztve ]

(#3991) galocza válasza King Unique (#3990) üzenetére


galocza
aktív tag

köszönöm a válaszokat, most már minden világos. raptorka eddig is asztaliban volt, de gondoltam, milyen szép is lenne... de bízni nem bíztam, csak reméltem.
a régi verzióval megoldottam amit szerettem volna, uasp pedig, mint most már neked köszönhetően tudom, nem lesz nekem.
köszönök mindent,
g

(#3992) Kercsi17


Kercsi17
tag

Sziasztok!

Egy WD5000LPLX-et szeretnék (vagy 7k1000 vagy wd10jpvx) captiva házban vásárolni, filmnézés, adattárolás, ritkán adathordozási célokra. A 7 mm LPLX-et tudom valahogy fixen rögzíteni a captiva-ban vagy inkább maradjak a 9,5 mm-nél?

(#3993) superg válasza Kercsi17 (#3992) üzenetére


superg
senior tag

Tudod rögziteni nekem is olyan van benne,de a HDD mind2 oldalára raknom kellett egy kis szivacs lapkát kétoldalú ragasztóval,házilag barkácsolva.Azért kell mind2 oldalára mert csak így van pont középen a HDD,így illeszkedik a legpontosabban.

(#3994) batagy válasza superg (#3993) üzenetére


batagy
őstag

Énszerintem a SATA csatlakozó a 7mm-es vinyónál a vinyó aljához képest ugyanott van, mint egy 9.5mm-es vinyónál. Tudniillik a vinyót alulról lehet csavarozni.

Azaz, nem középen van, tehát nem kell mind a két oldalát kibélelni, hanem csak a tetején kellhet 2.5 mm-es bélelés, ha csavar nem rögzíti.

(#3995) superg válasza batagy (#3994) üzenetére


superg
senior tag

Igazad van,akkor én spiláztam túl. :)

(#3996) Kercsi17 válasza superg (#3995) üzenetére


Kercsi17
tag

Köszi! :)

(#3997) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Az mitől lehet, hogy van egy külső hdd rackem, 2.5" Sata
Beleteszek egy HDD-t ami hibátlan, rámásolok adatot

Elviszem egy másik géphez, ott pedig le szeretném róla másolni az adatokat, megy megy megy, aztán egyszer csak RAW lesz a HDD és onnantól csak úgy működik ha újra formázom

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#3998) batagy válasza enginev3.0 (#3997) üzenetére


batagy
őstag

Simán lehet csatlakozási probléma (USB3 vagy SATA) is.
Nézd meg a SMART adatokat, van-e rajta CRC error például (Ultra ATA CRC Error Count).

Nézd meg azt is, nincs-e Wifi antenna az USB csatlakozás közvetlen közelében.

(#3999) mrmft


mrmft
senior tag

USB-C csatlakozoval mit erdemes venni 9,5mm 7200-as HDD-hez? Nezem az osszefoglalot, de tul sok a felsorolt eszkoz. Ez a delock igy keprol szimpatikus, de amit mostanaban lattam toluk egyeb modellt az gagyi kinai minoseg volt, eleg erosen arazva. Mivel felem egyik uzetben sem tartanak ilyet, igy rendelnem kellene, de nem akarok lukra futni.
Ha van kulon csak elekronika haz nelkul az is erdekes lehet, archivalasra hasznalnam csak.

(#4000) King Unique válasza enginev3.0 (#3997) üzenetére


King Unique
titán

Egy külső HDD-nél az említett RAW problémát okozhatja pl. a megfelelő leválasztás hiánya, csatlakozási (fizikális) és adatkapcsolati problémák, elégtelen tápellátás stb. Illetve PC-ken ajánlott a hátlapi (alaplapi) USB-portokat használni, mert az előlapi portoknál egyes gépeken előfordulhatnak problémák! Továbbá előfordul, hogy csak egy bizonyos OS alatt jelentkezik az említett hiba, ellenben más operációs rendszereknél, vagy azok korábbi / újabb verziójánál már nem (példa). Éppen ezért érdemes ilyenkor másik gépen, illetve másik OS alatt is kipróbálni a külső merevlemezt.

RAW kötet esetében egyébként nem sima újraformázást, hanem inkább teljes újraparticionálást célszerű csinálni (példa). Valamint az egy általános szabály, hogy a külső házaknál lehetőség szerint mindig külsőként, azaz pl. USB-n csatlakoztatva particionáljuk a HDD / SSD meghajtót! Ugyanis pl. a SATA-n inicializált és particionált háttértárakat nem minden külső ház kezeli megfelelően és emiatt előfordulhatnak problémák.

Az egyébként érdekes, ha esetedben másolás közben csak úgy hirtelen RAW lesz a külső HDD. Ahhoz pl. adatkapcsolati, illetve csatlakozási problémák kellenek. Ellenben, ha az eddig említett dolgok stimmelnek, akkor mindenképpen abnormális. Ilyenkor felmerül a külső ház / USB-kábel / HDD hibája is. Az összetevők esetleges hibáját kizárni pedig nyilván azok cseréjével, vagyis másik külső házzal / másik kábellel / másik merevlemezzel történő kipróbálással lehetne. Illetve a jelenlegi HDD állapotát nem ártana előtte pl. a HDS segítségével leellenőrizni, hogy valóban hibátlan-e!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.