Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3151) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni USB 3.0 Type A <==> Micro-B kábellel kapcsolatban. Egy RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B 2.5-inch USB3.0 külső HDD tokhoz használok ilyen kábelt, de sajnos úgy tűnik egy utazás során elhagytam valahol a kábelét és pótolnom kellene.

• Azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy tudtok-e esetleg ajánlani jó minőségű USB 3.0 adatkábelt? Márkára / gyártóra gondolok.

• Kábelek terén megkülönböztethetünk egyáltalán minőségi kategóriákat? Gondolom itt elsősorban az árnyékolás minőségében lehetnek eltérések.

• Ha igen, akkor érdemes-e esetleg több pénzt áldozni egy minőségibb kábelért?

• Esetleg erről mi a véleményetek? Ez a "ValueLine" márka elsőre annyira nem hangzik túl kecsegtetően :)

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#3152) King Unique válasza Bélabácsi (#3151) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A magam részéről sokat nem tudok hozzáfűzni, hogy ilyen kábeleknél pontosan melyik gyártóét érdemes venni... Elsőre talán a Belkin, Delock, Hama ugrik be, ami az átlagnál valamivel minőségibb lehet. Továbbá lehetnek különbségek pl. árnyékolás (dupla) tekintetében is, van amelyiknél aranyozott érintkezők vannak stb. De szerintem max pár ezernél többet nem érdemes erre költeni.
Illetve a kábelhosszra érdemes még odafigyelni, mert egy 2,5" külső merevlemeznél a 2 méteres már eléggé a hátárérték stabil áramellátás tekintetében.

Amúgy elég jó kis rack (volt) az IB-268StU3-B, de sajnos már kifutott modell és itthon sem nagyon lehet beszerezni... :(

[ Szerkesztve ]

(#3153) batagy válasza King Unique (#3150) üzenetére


batagy
őstag

"Érdekesség még, hogy az ugyanilyen chipes Kolink külső ház és ezen dokkoló esetén is a logikai / fizikai blokkok mérete = 512 byte / 512 byte. Nekem van több olyan külső házam is, amelyeknél a fizikai szektorméret = 4096 byte = 4 KB"

Én úgy vettem észre, hogy az "fdisk -l" kimenetében a kiírt szektorméret attól függ, hogy UASP vagy sima storage-ként csatlakozik-e a rack. Ha UASP, akkor kezeli 4KB-os szektormérettel. Tehát, a linux drivertől függ, hogyan kezeli a lemezt. De ez csak a saját megfigyelésem.

(#3154) sanhose válasza King Unique (#3150) üzenetére


sanhose
tag

Nem tudom én is meglepődtem, néztem a WD odalát ez egyiken (Western Digital Warranty Check) azt írja, hogy Invalid Serial Number. A másikon meg (Western Digital Warranty Check for End User), hogy No Limited Warranty (Product was originally sold to a system manufacturer. Please contact the system manufacturer or the place of purchase for warranty service.)

Nem USB porton történt,hanem egy 12V-os táppal.

[ Szerkesztve ]

Blog: https://logout.hu/blog/sanhose/index.html

(#3155) Bélabácsi válasza King Unique (#3152) üzenetére


Bélabácsi
tag

Kedves King Unique!

Köszönöm gyors válaszod, végül ő lett a nyertes:
Delock Cable USB 3.0-A > micro-B male / male 1 m Premium (Item No. 82760)

2.800 Ft-ért találtam rá, annyit még szerintem megér a "stabil kapcsolat" :)

Igen, egyetértek: az IB-268StU3-B tok tényleg egy jól sikerült darab, nekem bejött. Halkan, hűvösen és megbízhatóan teszi a dolgát. A családba nemrég vettem az utódját, egy IB-273StU3-at. Hát az már közel sem sikerült ilyen jól:

• vicces, hogy nem sikerült a HDD rögzítéshez két csavart mellékelni (bár nem nagy probléma, könnyen orvosolható)
• a gyári USB kábel rettentő silányra sikerült (ez viszont már jobban zavar: ha a kábel type-A végét addig nyomod az USB portba amíg azt kell, akkor nem ismeri fel az USB disket - a LED ég, de nem nyúl hozzá a HDD-hez. Ha a kábelt 1-2 mm-nyit kihúzod jó lesz :F
Így a fenti kábelből rögtön kettőt rendeltem.

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#3156) jeni válasza Bélabácsi (#3155) üzenetére


jeni
félisten

Hello!

Súlyra nem fogja lehúzni a csatlakozásoknál a dugó?

A videó alapján az egyik dugó az USB 3.0 B type

Amúgy biztos,hogy kábel hibás? Mindkettő esetén letesztelted?

[ Szerkesztve ]

(#3157) Bélabácsi válasza jeni (#3156) üzenetére


Bélabácsi
tag

Szia!

Köszönöm a felvetést, ez már nekem is eszembe jutott :F Tartok tőle, hogy a súlyra valóban figyelni kell majd, úgy kell majd elhelyezni a tokot, hogy a kábelt tartsa valami (asztal, PC háza...) Szerencsére nincs sokszor mozgatva a tok...
A videóhoz képest annyi a különbség, hogy 1 méteres lenne a kábel, micro-USB csatlakozóval.

Igen, sajnos úgy tűnik a kábel a ludas, mert több PC / több USB tok / több kábel esetén is kipróbáltam, ugyanilyen eredménnyel :(

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#3158) jeni válasza Bélabácsi (#3157) üzenetére


jeni
félisten

ha garis akkor ingyen kell,hogy cseréljék és akkor nem kell kábelre költened
nekem cserélték és kaptam egy újat helyette

(#3159) King Unique válasza Bélabácsi (#3155) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Komoly darab, ahogy olvasom, duplán árnyékolt + aranyozott érintkezők. A csatlakozók súlyára nem tudok mit mondani, de annyira azért csak nem lehet nehéz, hogy emiatt deformálódjon.

A külső házzal kapcsolatban csavarproblémák, hiányosságok más gyártók termékeinél is előfordulhatnak. Az USB kábel Type-A végének csatlakozója nem minden Type-A aljzatban egyformán stabil és szorosan illeszkedő. Hogy ezt a csatlakoztatások miatt az érintkezők kopása, vagy méretbeli szórások és eltérések okozzák, azt nem tudom? Ilyen problémája nekem és másoknak is van. Pl. a My Passport gyári külső vinyó kábelének vége kissé lötyög a laptop USB 3.0 aljzatában. Emiatt már minimális mozdításra a kapcsolat megszakad... Ellenben másik gép USB portjában sokkal szorosabban rögzül, illetve másik kábel Type-A vége a laptop aljzatában is passzosabb.

(#3154) sanhose: 12 V-ot ráküldeni, amikor eleve 5 V-ról működik az komoly...nem csoda, ha kinyírta. Az ilyen 2,5" rack esetén a külső adapternek is 5 V feszültséget kell tudnia. Pl. a Delock a 42488 külső házához a Navilock 41337 külső tápadaptert ajánlja.

[ Szerkesztve ]

(#3160) Bélabácsi válasza King Unique (#3159) üzenetére


Bélabácsi
tag

Kedves King Unique, jeni!

Nagyon köszönöm az infókat és a segítséget! :R
Ez az USB Type-A jelenség számomra új infó volt, sosem találkoztam még ilyesmivel. Valóban: miután elvégeztem egy újabb tesztet a "gyanúsított" USB kábellel további két másik gépen is, ott minden gond nélkül és tökéletesen működik.

Ha megérkezik a kábel, írok pár sort a tapasztalatokról :) Mivel kiderült, hogy nincs hibás kábelem itthon, csak nem minden portba passzol, így az új kábelekkel együtt tudok sakkozni, hogy melyiket hol használom.

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#3163) King Unique válasza batagy (#3153) üzenetére


King Unique
titán

Igen, mert aminél 512 byte / 4 KB volt, az mind UASP módban (driver=uas) csatlakozott USB 2.0/ 3.0 portban egyaránt. Az 512 byte / 512 byte pedig sima BOT csatlakozású volt (driver = usb-storage). Továbbá nyilván a rajta lévő firmware beállításai határozzák meg, hogy az OS hogyan fogja kezelni.

Kíváncsi voltam, hogy Windows parancssorban is le lehet-e ezt csekkolni? Ezt a két leírást találtam: [link], [link]. Tehát az alábbi 3 parancsot lehet bepötyögni parancssorba, elsőt az adott betűjelű partícióra vonatkoztatva (pl. G):

a.) fsutil fsinfo ntfsinfo g:
b.) wmic partition get BlockSize, StartingOffset, Name, Index
c.) wmic DISKDRIVE get bytespersector, caption

De jóformán minden külső ház esetén ugyanazt írta Win7/8.1/10 alatt is, BOT és UASP csatlakozásnál egyaránt. Nem adott olyan egyértelmű kimenetet, mint Linux alatt az fdisk -l.

a.)
Bytes Per Sector : 512
Bytes Per Physical Sector : 4096
Bytes Per Cluster : 4096
Bytes Per FileRecord Segment: 1024

b.)
BlockSize Index Name StartingOffset
512 0 Lemez: #3, partíció: #0 1048576
512 0 Lemez: #2, partíció: #0 1048576

c.)
BytesPerSector Caption
512 ASMT 2115 USB Device
512 LC-Power ASMT1053E USB3.0 USB Device

[ Szerkesztve ]

(#3164) gyraph


gyraph
tag

Sziasztok,

Tudnátok ajánlani olyan 2.5” külső HDD házat/házakat, ami biztosan elég feszültséggel képes ellátni egy Toshiba mk3261gsyn(5v 1.1A) típusú merevlemezt egyetlen usb-ről? Vásároltam egy N drive eh-254ndb2 típusú házat, ez viszont csak mind a két usb-t használva hajtotta meg a HDD-t. Végső esetben az sem katasztrófa, ha külső tápos, a lényeg az lenne, hogy Tv kiegészítőként is szeretnénk néha használni (filmet nézni stb.), viszont a tv-n csak 1 usb csatlakozó van. Előre is köszönöm!

''tavaszi fáradtság, nyári punnyadás, őszi levertség, téli álom...''

(#3165) King Unique válasza gyraph (#3164) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez eleve nem a külső háztól függ... ezt a belehelyezett merevlemez áramigénye, valamint a gazdaeszköz áramleadási képessége határozza meg. Ha utóbbi elégtelen, akkor eleve USB Y kábeles | külső tápos megoldás szükséges. Tehát ilyen téren nincs kifejezetten ajánlott külső rack, mert egy Y kábellel gyakorlatilag mindegyiknél megoldható a stabil áramellátás.

Viszont, ha a gazdaeszközön csak 1 db USB port van, akkor az Y kábel nem játszik... illetve TV esetén eleve a megnövelt áramerősségű portok ajánlottak 2,5" külső merevlemezekhez [link], [link]. Ha csak sima 5 V | 0,5 A port van rajta, akkor még inkább szükség lehet a plusz tápellátásra. ilyenkor aktív USB hub | külső tápadapter jöhet szóba. Utóbbi akkor, ha van a házon USB DC Power bemenet. Nemrég ajánlottam valakinek pár típust [link], amikből az alábbi modelleken van DC aljzat: [link], [link], [link], [link], [link]. Viszont hozzávaló kábelt már nem mindegyikhez adnak, külső tápegységet pedig pláne nem szoktak. A Delock is csak külön megvásárolható, opcionális kiegészítőként ajánlja bizonyos termékeihez a Navilock 41337 külső tápadaptert.

[ Szerkesztve ]

(#3166) gyraph válasza King Unique (#3165) üzenetére


gyraph
tag

Szia,

"Ez eleve nem a külső háztól függ... ezt a belehelyezett merevlemez áramigénye, valamint a gazdaeszköz áramleadási képessége határozza meg.”
Igen, talán rosszul tettem fel a kérdést, de azt gondoltam talán már létezik olyan megoldás, amiben esetleg valamilyen „powerbank” van. Ezek szerint ez ügyben az elmúlt 20 évben nem történt túl sok innováció, már ami a külső házakat is illeti.

Nagyon köszönöm a listát, nagyon sokat segítettél! Szuper.

''tavaszi fáradtság, nyári punnyadás, őszi levertség, téli álom...''

(#3167) King Unique válasza gyraph (#3166) üzenetére


King Unique
titán

"azt gondoltam talán már létezik olyan megoldás, amiben esetleg valamilyen „powerbank” van"

Természetesen létezik, pl. Wi-Fi képes külső házaknál vannak ilyen megoldások: Zalman ZM-WE450. Viszont az árát is megkérik az ilyen extráknak [link].

[ Szerkesztve ]

(#3168) gyraph válasza King Unique (#3167) üzenetére


gyraph
tag

No igen, ez viszont már nem rentábilis. Ennyiért veszek egy viszonylag normális 500GB-os külső vinyót, ami eldöcög "bármelyik" usb-ről. Köszi.

''tavaszi fáradtság, nyári punnyadás, őszi levertség, téli álom...''

(#3169) King Unique válasza gyraph (#3168) üzenetére


King Unique
titán

Hát igen... ennyi pénzből már egy 2,5" 1 TB-os is kijön, mind gyári külső, mind külső házas kivitelben. Illetve most nézem csak, hogy ez a Toshiba MK3261GSYN 7200 RPM notebook merevlemez. Na ennek tényleg kell a kraft + nem árt, ha jó hővezető képességű (full alu) a külső rack.

[ Szerkesztve ]

(#3170) adika4444 válasza King Unique (#3143) üzenetére


adika4444
addikt

Köszi a részletes listát!
És batagy-nak is, viszont eBay és külföldi beszerzés most nem játszik.
Csak Budapesti beszerzés játszik, és lehetőleg a Compker-ből venném...
Ami még fontos, hogy MicroB-t elkerülném, borzalmas mindig azthiszem h kitörik, persze a látszat csal, azért ennél masszívabb, de zavaró hogy ilyen ijesztgetős...
Viszont találtam egyet, ami a MicroB ellenére nagyon jó. Igen, van már RaidSonic házam ami egyszer ugyan volt vagy egy hónapig gariban, de azóta teljességgel hibátlanul megy, és elégedett vagyok vele. Így a következő háznak is csak örülök ha RaidSonic. Ezt néztem ki:
IB-250StU3+BH15
Csavaros rögzítés ok, van egy jó hosszú MicroB kábelem (még a másikhoz vettem amit most is használok), compkerben kapható, 6000 Huf-fért megérős. Csak az Asmedia chip-től félek kicsit, hogy az Intel-lel fog-e működni. Az a J-Micron nagyon jól ment, ezért az IB-273StU3 is versenyben van, csak azt sajnálom hogy nem adnak mellé csavarokat. Ha a Compker-ben tudok hozzá venni akkor játszik ez is, ha viszont nem akkor marad az előbb említett.

Úgyhogy ha meglesz a HDD, bepróbálkozok ezzel a házzal, nekem erősen megérősnek tűnik:).
Esetleg ha van még olyan RaidSonic mint a ICY BOX IB-253U3 csak 9,5 mm-esben az is érdekel, tetszik ez a sima belecsúsztatós megoldás nagyon. Ha még RaidSonic is, az plusz öröm:)

[ Szerkesztve ]

üdv, adika4444

(#3171) jeni válasza adika4444 (#3170) üzenetére


jeni
félisten

Hello!
A csavar beszerzése a legkisebb gond. Az a nagyobb gáz ha nincs kialakítva annak a HDD rögzítésnek a helye.
Ezért ne ebből indulj ki egy külső ház megvétele esetén.
Én is fabrikáltam 2db-t. Ugyanis amit adnak a PC-s alaplapokhoz és a PC-s házakhoz azoknál szokott lenne pluszban több csavarok is a készletben.
Sőt mivel adott a másik helynek is lehet,hogy ha lejár a garancia azon,akkor kifúrom a másik két furat helyét és akkor 4 csavaros megoldása lesz.
Viszont a IB-273StU3 B -s házra nincs lehetőség külső extra tápot csatlakoztatni,ha szükséged lenne rá,bár 9,5mm a max betehető 2,5 noti vincsi és az esetek 99%-ban elegendő az USB +5V feszt.
Amúgy lehet,hogy ott a Comker-ben tudnak adni két pici csavart. Sőt a rendelésnél érdemes a megjegyzésbe oda írni,hogy tudnak adni külön akkor díjaznád a dolgot.

[ Szerkesztve ]

(#3172) jeni válasza adika4444 (#3170) üzenetére


jeni
félisten

LC Power LC-25U3-Becrux

Amúgy egy ilyenre nem is gondolnál?Ugyanis nagyon lent van az ára majdnem fele annyiért megkapod!
Stabilabb csatlakozással van kialakítva.
Igaz ASMEDIA chipes.

[ Szerkesztve ]

(#3173) King Unique válasza adika4444 (#3170) üzenetére


King Unique
titán

Nekem van ilyen IB-250StU3+BH15, a fórumtársnak meg az IB-250StU3+BH változat [link]. Igaz ő elsőre kifogott egy selejteset, de a cseredarab már ok. Ha nem zavar az erős kék LED a tetején, akkor mondhatni jó külső rack mindkettő. Kívülről valóban (8 db) csavarral kell összefogatni, de belül csak egy sima műanyag beépítőkeret van, amibe a merevlemezt kell belehelyezni. Szerintem jobb lett volna fémből készíteni, de azon már spóroltak... A vezérlő ASMedia ASM1053 / ASM1153E lehet, amik jónak mondhatóak. Windows alatt általában jól szoktak működni ezek is, nem csupán a JMicron JMS567 lehet ok ilyen terén. Illetve előbbi további előnye, hogy a PID: 55AA azonosítónak köszönhetően frissíthető a firmware. Ha pl. az adott operációs rendszerrel valami működési, vagy más probléma lenne, akkor egy ilyen frissítés sokat javíthat a helyzeten. Továbbá, ha ezt a típust választod, akkor figyelni kell a modellszámokra, mert vegyesen fordulnak elő. Néhol alig van a kettő között árkülönbség [link].

Egy IB-253U3 nekem is van amúgy, de szerintem a műanyag keretet beletolni az alumínium zártszelvénybe, majd a 2 patentos műanyag füllel rögzíteni, valahogy nem az igazi. :N Jobb lett volna, ha a keret fémből készül és a patentos megoldás helyett rendes furat és csavaros rögzítés van a két végén. Ezt leszámítva más problémám nincs vele, max a nyúlfarknyi USB kábele kis kontra.

Van 9,5 mm-es merevlemezt kezelő változat is belőle IB-254U3 modelszámmall, ami vsz a méretét leszámítva kb. ugyanaz, mint a vékonyabb meghajtókat kezelő társa. Továbbá ugyanilyen belső mérettel nemrég megjelent az IB-254U3+C, igaz jelenleg még nem nagyon kapható. Ezen már USB-C / Type-C aljzat van, illetve adnak hozzá valami adaptert, aminek a másik vége Type-A. Ez lehet valamivel strapabíróbb, mint a standard Micro-B, illetve ilyen téren a Mini-B | Type-A is előnyös. Tehát, ha ez fontos szempont, akkor az utóbbi típusú aljzatok valamelyikével szerelt külső házat célszerű választani. A korábbi ajánlásban volt azokra is példa.

[ Szerkesztve ]

(#3174) King Unique válasza jeni (#3172) üzenetére


King Unique
titán

A Becrux nem hagyja magát kisöpörni a termékkínálatból. :N Mondtam én korábban, hogy idehaza nagyon hullámzik az egyes termékek elérhetősége. Nemrég már majdnem temetni akartuk, de most újra kapható néhány helyen: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#3175) adika4444 válasza jeni (#3171) üzenetére


adika4444
addikt

Beleírom, akkor nézegetem a csavarosakat is:)
(#3173) King Unique:
Köszi ezt is. Átnézem mégegyszer az ajánlásokat, de most már csak a Compker játszik mint beszerzési forrás...
Ha nem találok másikat ami Compkerből vehető, akkor maradok a IB-250StU3+BH15-nél, van 1,5méter hosszú MicroB kábelem is hozzá. Ha ennek az ára felmenne jövőhét kedd-szerda tájáig, akkor meg a sima IB-250StU3+BH marad az áldozat...
A 7 mm-es házammal amúgy elégedett vagyok nagyon, független ettől a műanyag pattintós megoldástól. Eléggé sokat megy.
igazándiból ez a ház csak amolyan átmeneti megoldás lenne nyárig, mert akkor rakok optibay-t a notimba, de ősztől megint rázós helyen is kell használnom és bekapcsolva hordanom úgyhogy akkor fog kelleni a külső ház...

üdv, adika4444

(#3176) J.varga7


J.varga7
tag

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.
2 db. Kolink 2,5-ös külső merevlemez házat vásároltam az AQUA-ban.
Mindkettő ugyan azt az Asmedia vezérlőt tartalamazza, a 1153-asat, amit nem lehet firmware-frissíteni.
Az egyik rack, mikor összeraktam, és rádugtam USB 3-on a gépre, azt tapasztalatam, hogy másodpercenként le-fel dobálta a merevlemezt. A második doboz, már működött rendesen... úgy fél percig, aztán az is elkezdte ledobálni a winchestert, igaz ez már csak 15 másodpercenként.

Az alaplapom egy ASUS z97-pro gamer, a legfrissebb BIOS-ra frissítve.

Nem tudom elképzelni mi a frász baja lehet a két doboznak, két különböző kis winyóval is kipróbáltam, mind a kettővel ugyanaz a helyzet.

Remélem tudtok valamit ajánlani, mert elég csalódott vagyok, hogy az ember selejtet kap a pénzéért. Még ha olcsó is volt. Kedden viszem is őket vissza, ha nem oldódik meg a dolog.

Köszönöm! :R
Varga Jenő

Don't waste your time, or Time will waste you

(#3177) jeni válasza J.varga7 (#3176) üzenetére


jeni
félisten

Ezt a két külső Kolink cuccot egy másik gépen próbáld ki. Nem biztos,hogy a cucc a rossz. Nekem az Icy Box hibásodott meg de egyből rossz lett. Cserélték szó nélkül.

(#3178) batagy válasza J.varga7 (#3176) üzenetére


batagy
őstag

Wifi adapter vagy antenna van az USB3 kábel közelében?

(#3179) J.varga7 válasza jeni (#3177) üzenetére


J.varga7
tag

Köszönöm a tanácsot, kipróbálom másik gépen is, de azt hiszem vissza fogom vinni őket, mert az lenne a fontos, hogy az én gépemmel működjenek. :(

Don't waste your time, or Time will waste you

(#3180) J.varga7 válasza batagy (#3178) üzenetére


J.varga7
tag

Erre már én is gondoltam az első hozzászólás tanácsaiból kiindulva, de nem, nincs Wi-Fi vevő a közelben. Köszönöm a segítséget!

Don't waste your time, or Time will waste you

(#3182) King Unique válasza J.varga7 (#3176) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Tehát, ha jól értem, akkor neked 2 db Kolink HDSUB2U3 külső házad van, amit én is teszteltem? Nekem a leállítási hiányosságokon kívül más problémám nem volt vele. A tesztben említett laptopon és más gépen sem, illetve Windows 7/8.1/10 és Linux alatt is használtam gond nélkül. De úgy emlékszem mások sem panaszkodtak a kapcsolat eldobálására, például ő sem [link].
Viszont az adott hardveres és szoftveres környezettől függően is előfordulhatnak egyedi problémák. Tehát azt jó lenne tudni, hogy:

• Milyen operációs rendszer alatt használod?
• Operációs rendszer beállításai és a driverek rendben vannak?
• A két Kolink rack esetén pontosan milyen firmware van és mi a PID azonosítójuk (ASMedia MP Tool) ?

A kapcsolat eldobására nagyjából az alábbi okok jöhetnek szóba:

a.) USB kábel megtört, vagy a csatlakozó nem elég stabilan illeszkedik az aljzatba, mind eszközoldal, mind gazdaoldal felől. Ez okozhat problémákat [link]. —► Másik kábellel való kipróbálás, szükség esetén kábelcsere javasolt.

b.) USB 3.0 specifikus probléma, mert USB 2.0 portban stabilan működik. —►Érdemes kipróbálni másik (PC-n hátlapi) USB 3.0 portban, valamint másik gépen is.

c.) Alaplapi USB 3.0 vezérlő + külső ház USB 3.0 vezérlő + operációs rendszer nem megfelelő együttműködése okozza. —► Alaplapi chipset driver + USB 3.0 driver (Win7) frissítése, OS frissítése, külső rack firmware frissítése (PID: 1153 miatt nem lehetséges), szükség esetén a BIOS frissítése (kellő odafigyeléssel!).

d.) Operációs rendszer helytelen beállításai (pl. energiagazdálkodás), bizonyos frissítések és / vagy külső programok okozzák a problémát. —►Másik OS alatt kéne kipróbálni ugyanazon a gépen. Például egy live Linux Mint Cinnamon kiadást pendrive-ról bebootolni.

e.) Wi-Fi zavarja az USB 3.0-át [link],[link]. —► Wi-Fi kikapcsolása, eszközök egymástól távolabbra helyezése.

f.) Az adott külső rack hibája okozza (fentiek kizárása után). —► Ez esetben garanciális csere javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#3183) batagy válasza J.varga7 (#3180) üzenetére


batagy
őstag

Előlapi USB3 kivezetés csatlakozási instabilitása is okozhatja a ledobálást. Nálam is elő szokott fordulni.

Amennyiben előlapi USB3 portban tapasztaltad a hibákat, akkor próbáld meg a hátsó, alaplapra integrált portokban is.

(#3184) batagy


batagy
őstag

SATA22pin - USB3.0 adapter
---------------------------
http://www.ebay.com/itm/281848285763
Model: Noname B5-6122
(TW-US3S3-C)
Csatlakozó: SATA 22pin (adat + táp)
Csatlakozó: USB 3.0

- HW: Innostor IS621
- VID: 1F75, PID: 0621
- Tray ikon: USB Háttértár
- Eszközkezelő: <HDD> USB Device
- Leválasztás: Nem áll le.
- Inaktivitás: Nem áll le.
- HDD Sentinel: OK!

CrystalDiskMark: 113 MB/sec

dmesg:

[Mar21 20:24] fuse init (API version 7.23)
[ +27.862786] usb 4-3: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd
[ +0.013673] usb 4-3: New USB device found, idVendor=1f75, idProduct=0621
[ +0.000004] usb 4-3: New USB device strings: Mfr=4, Product=5, SerialNumber=6
[ +0.000003] usb 4-3: SerialNumber: 20160221
[ +0.006596] usb-storage 4-3:1.0: USB Mass Storage device detected
[ +0.000615] scsi8 : usb-storage 4-3:1.0
[ +0.000262] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ +0.000817] usbcore: registered new interface driver uas
[ +3.061189] scsi 8:0:0:0: Direct-Access HTS72108 0G9SA00 PQ: 0 ANSI: 6
[ +0.000561] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.000795] sd 8:0:0:0: [sdc] 156301488 512-byte logical blocks: (80.0 GB/74.5 GiB)
[ +0.001871] sd 8:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ +0.000005] sd 8:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 3b 00 00 00
[ +0.000580] sd 8:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found
[ +0.000013] sd 8:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[ +0.018114] sdc: sdc1
[ +0.002099] sd 8:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
sesame:~ #

hdparm 9.4.3: Yes
smartctl 6.3: No
hddtemp 0.3-beta15: No
GSmartControl 0.8.7: No

Konklúzió:
2.5" SATA eszközökhöz a legjobb választás!
3.5" SATA eszközhöz értelemszerűen nem használható, mert nincs 12V bemenete.
Kitűnően működik, és megbízható.
Nagyon ajánlott.

A vezeték viszont nagyon rövid, ezért érdemes hozzá egy 50cm-es USB3.0 Type A hosszabbító kábelt beszerezni.

(#3185) batagy


batagy
őstag

Útba igazító:

Standalone adapterek tekintetében:

2.5" IDE eszköz -> Ilyennel nem teszteltem egyiket sem, de ugyanez ajánlott, mint a 3.5 IDE-hez.
Elvileg ehhez nem kell külön táp.

2.5" SATA eszköz -> Ez az IS621-es az ajánlott. USB 3.0-ás.
Külön táp nem kell, de USB 3.0 hosszabbító célszerű.

(#3186) King Unique válasza batagy (#3184) üzenetére


King Unique
titán

" Eszközkezelő: <HDD> USB Device" - vagyis sima BOT csatlakozású ezek szerint(?) Illetve nézegetem a dmesg értékeit, ahol a logikai 512 byte, de a fizikai az mennyi [link], [link]? Bár, ha nem UASP módban csatlakozik, akkor vsz 512 byte / 512 byte.
Illetve, ahogy olvasom ennél és a másik topikban bemutatott típusoknál sem működnek a leállítási funkciók. Persze nem akkora probléma, illetve alkalmankénti használatnál nyilván elmegy. Gyakori és tartós használatra meg úgyis egy külső rack ajánlottabb inkább.

Köszönjük a tesztet! :R

(#3187) batagy válasza King Unique (#3186) üzenetére


batagy
őstag

Így van, ezen típusok közül egyik sem UASP.

A byte szektort nem ellenőriztem, de mivel mind BOT, ezért mindegyik 512 byte-osként van kezelve.

(#3188) King Unique válasza batagy (#3187) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem UASP csatlakozású egyik sem, akkor nyilván Linux alatt az fdisk -l is 512 byte / 512 byte kimenetet ad rájuk. Windows parancssorban pedig kicsit csalóka a dolog, ahogy az a linkemben is látszik.

Köszönöm az infót! :R

(#3189) anonimus25


anonimus25
tag

sziasztok,lehet hogy laikus a kérdés de inkább kérdezek tőletek.Lenne egy törött laptopom szeretném belőle kivenni a merevlemezt és vennék hozzá egy külső merevlemez házat,elviekben ezt a merevlemezt abba bele tudom tenni ugye? (sata).tv-re szeretném tenni és még annyi hogy esetleg milyen formátumra érdemes formázni?

[link]

itt nézelődtem,esetleg ha ajánlatot is kapnék melyiket érdemes megvenni megköszönném,semmi extra csak sorozatok filmek lesznek rajta és rádugva a tv-re ennyi kb.

[ Szerkesztve ]

A majom egy okos állat aki hülyéskedik,az ember meg egy hülye állat aki okoskodik.

(#3190) batagy válasza anonimus25 (#3189) üzenetére


batagy
őstag

Igen, note vinyót bele tudsz rakni egy 2.5"-es külső házba.

Első kérdés az hogy a noti vinyó SATA vagy IDE csatlakozós-e.

(#3191) anonimus25 válasza batagy (#3190) üzenetére


anonimus25
tag

sata csatlakozos de oda is irtam zárojelbe,ki is vettem meg is néztem biztos ami biztos,mivel törött és a kijelzőt mindenki horror áron akarja rám sózni inkább ezt kiveszem a többit kiárulom belőle,ezért is kérdezek,és igy lesz haszna is a gépnek ha nem is olyan sok

A majom egy okos állat aki hülyéskedik,az ember meg egy hülye állat aki okoskodik.

(#3192) King Unique válasza anonimus25 (#3189) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

OK, tehát azt már tudjuk, hogy SATA. Azonkívül viszont nem ártana a pontos típus is, hogy világos legyen a mérete (pl. 9,5 mm magas) és egyéb infók. Ha normál méretű, akkor a legtöbb 2,5" külső ház passzol hozzá. Hogy azokból pontosan melyiket érdemes venni, ahhoz ott van segítségül az összefoglaló. Azonban nem muszáj onnan választani, ha találsz árban és egyéb tekintetben számodra megfelelőbbet. Továbbá TV-s célra elég lehet egy USB 2.0 típus is, de manapság inkább USB 3.0 külső házakat érdemesebb venni. Utóbbiak nem sokkal drágábbak és technológiailag is időtállóbbak.

TV-s használatnál továbbá nem árt odafigyelni a stabil USB tápellátásra [link]. Ha 5400 RPM a notebook merevlemez, akkor nem muszáj ilyen DC Power csatlakozós külső házat venni, lehet egy normál USB port is meghajtja. Ha nem, akkor max Y kábelt kell használni, ha van rajta több port. Viszont, ha csak 1 db port van rajta és az is 5 V | 0,5 A, akkor már érdemes lehet megfontolni az előbbit.
Formázni meg olyan fájlrendszerre kell, amit a TV is kezel. A FAT32-t biztosan, de annál a fájlok max. mérete 4 GB-ra van korlátozva, illetve nagyobb partíciók létrehozásához (Windows alatt) eleve külső program szükséges. Tehát célszerű pl. NTFS-re formázni, amit az újabb készülékek már kezelni szoktak. Valamint, ha néha PC-re is csatlakoztatod majd, akkor Windows alatt is használható lesz, illetve a Linux, de még az OS X is kezeli (utóbbi csak olvassa).

[ Szerkesztve ]

(#3193) anonimus25 válasza King Unique (#3192) üzenetére


anonimus25
tag

szia ha jol mértem akkor a méret az amit megadtál teszek fel képet és akkor jobban leolvashatod mit tud,igazán a cél az amit mondtam félig vagy tele másolom filmmel sorozattal és kész,nem akarom naponta ki be rángatni a tv-ből,és annyi hogy ne szaggasson rajta a film.nekem erre a célra úgy érzem hogy nem kell egy felső kategóriás cucc ,de lehet usb3 ahogy irod .

[ Szerkesztve ]

A majom egy okos állat aki hülyéskedik,az ember meg egy hülye állat aki okoskodik.

(#3194) King Unique válasza anonimus25 (#3193) üzenetére


King Unique
titán

HGST Travelstar 5K320 —► 5400 RPM | 9,5 mm | 5 W*

Tehát ehhez megfelel egy normál méretű 2,5" külső ház. A kiválasztáshoz pedig ott az összefoglaló táblázat, beszámolók, tesztek, illetve a legutóbbi kis összegzés [link]. A TV-vel kapcsolatos dolgokat leírtam, illetve pontos információk (pl. fájlrendszer) felől annak topikjában is lehet érdeklődni.

*Áramfelvétel: adatlap: 5W (1A) | címke: 700mA | HDS: 900mA —► [magyarázat]

[ Szerkesztve ]

(#3195) anonimus25 válasza King Unique (#3194) üzenetére


anonimus25
tag

nagyon szépen köszönöm :R

A majom egy okos állat aki hülyéskedik,az ember meg egy hülye állat aki okoskodik.

(#3196) J.varga7 válasza King Unique (#3182) üzenetére


J.varga7
tag

Kedves King Unique,

Köszönöm szépen a kimerítő választ, minden tanácsot ki fogok próbálni a hétvégén! :R
(Sajnos most napokig el voltam havazva).
Egyébként Windows 10-et használok, minden driver a helyén és a legfrissebb (IoBit Driver boostert használok az tartja frissen a drivereket). Teljesítménycentrikus energiabeállításokat szoktam választani, sőt az USB porton lévő energiagazdálkodást alapból tiltom a Windows-nak.
A kábeleket nem tűntek sérültnek, de ezt is kipróbálom majd a hétvégén.
Továbbá jó ötlet, hogy megnézzem USB 2-s felületen működik-e ez még nem jutott eszembe.

Más USB 3-as eszköz kiválóan működik ezeken a portokon, Pl. van egy Samsung külső winyóm, azzal meglepően gyors az adatátvitel. Még azt következtettem ki, hogy a ház elejére kivezetett 2db USB 3-s portot nem szabad egyszerre használni, pl. hogy egyik eszközről másolok a másik eszközre, mert akkor is ledobja az egyiket.

Mindenkinek köszönöm szépen a segítséget!
Varga Jenő

Don't waste your time, or Time will waste you

(#3197) King Unique válasza J.varga7 (#3196) üzenetére


King Unique
titán

Nálam notebooknál kiegyensúlyozott energiaséma van, USB szelektív felfüggesztés engedélyezve, és a merevlemez kikapcsolásánál működés telepről = 10 perc | működés hálózatról = soha. Prímán működik, nem dobálja el a kapcsolatot Win10 alatt sem a Kolink. Bár a X-es van, akinél teljesen jól működik, másoknál meg hibák tömkelegét produkálja, szóval ki tudja.

Ha más külső HDD normálisan működik USB 3.0 porton, akkor a gép hardveres hibája vsz kizárható, bár attól még a c. pont fennállhat. Illetve PC-n az előlapi USB 3.0 portok többeknél instabilak szoktak lenni és inkább a hátlapi portok használata javasolt. Valamint érdemes lenne egy kis hibakeresést végezni és az alapján kizárni ezt-azt. Ha pl. másik gépen megfelelően működik, illetve a gépeden egy live Linux alatt is, akkor nem a külső ház hibás.

[ Szerkesztve ]

(#3198) Muton


Muton
addikt

hi!
WD 1 terás USB3-as vinyót szeretnék venni, a csomagoláson az van, hogy "Limited 3-Year Manufacturer Warranty"
a magyar boltok 2 év garit írnak a weblapukon.
most akor mennyit kellene rá kapni?
ami rá van írva, vagy kevesebbet is adhatnak, kedvük szerint? vagy 2 év a boltba, a 3. évben meg küldhetem személyesen a gyárnak?

Muton#2316 - $z@r a drop >_<

(#3199) jeni válasza Muton (#3198) üzenetére


jeni
félisten

a magyar törvény 1évet ír elő a többi a boltokon múlik.

(#3200) King Unique válasza Muton (#3198) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Alapvetően 3 év (gyári) garancia van rá, a WD oldala is annyit fog írni jó esetben, ha lecsekkolod. Viszont az egyes itthoni boltok, webshopok esetén már kacifántosabb a helyzet —►Garancia kérdés, fogyasztóvédelem topikban nemrég én is rákérdeztem erre [link]. Illetve ezzel kapcsolatban egy fórumtárs esetét tudnám felhozni, akinél nemrég szintén érdekesen alakult ez a garancia dolog [link]...
Tehát a lényeg, hogy célszerű olyan helyen megvenni, ahol megadják rá a 3 évet. Ha csak 2 évvel kapsz, akkor elvileg kivitelezhető a 3. évben az RMA ügyintézés is. Persze csak akkor, ha a gyártói oldalon is stimmel a garancia és a fenti linkekben említett problémák sem állnak fenn.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.