Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4001) King Unique válasza mrmft (#3999) üzenetére


King Unique
titán

Az összefoglalóban lévő táblázatban egyértelműen fel vannak tüntetve minden egyes külső ház esetében bizonyos jellemzők, amelyek alapján lehet szelektálni. Ilyen többek között pl. a fizikai csatlakozó típusa is. Bár az mondjuk az eszköz felőli csatlakozásra vonatkozik, a gazda oldalon pedig jellemzően Type-A szokott lenni.

Ha kifejezetten USB-C (Type-C) fizikai interfészes, valamint USB 3.1 Gen 2-re épülő megoldás kell, akkor pl. a Sharkoon új 2,5"-os külső háza is opció lehet. Azzal van némi tapasztalat, mivel nem is olyan régen megosztott róla itt a topikban néhány infót az egyik illető. De nem feltétlen kötelező ezt választani, lehet akár mást is! Például az eredetileg említett modell szintén opció, illetve az összefoglaló végén ott van a gyártók listája, ahol további hasonló termékeket lehet találni. Egyébként egy 2,5" | 7200 RPM HDD sebességéhez elég egy USB 3.0-s külső ház is, mint azt az alábbi hozzászólás is szemlélteti.

Ha csak szimplán az USB-C porthoz történő csatlakoztatás megoldása a cél, akkor az elvileg kivitelezhető külön kábel / adapter segítségével a másfajta USB-csatlakozót használó külső házaknál is. Erről a másik topikban már volt szó. Illetve vannak manapság olyan USB 3.0-s külső házak, amelyeknél a tartozékok része az ilyen adapter (példa). Sőt, ahogy nézem a Gen 2-es 42586 esetében is egy ilyet mellékelnek az egyébként Type-C - Type-A típusú gyári kábelhez.

[ Szerkesztve ]

(#4002) mrmft válasza King Unique (#4001) üzenetére


mrmft
senior tag

USB-C van a PC-n igy kihasznalnam, sot csak az ami szabad..
Bar ahogy az arakat elnezem, lehet eleve jobban jarok egy m2 rackel es m2 SSD-vel a 2.5" helyett. Tudom, hogy ez itt off de rack teren minimalis a felar ra es sokaig hasznalnam, ezekkel van tapasztalat?
Az olcso ebayos USB-C - USB-A atlalakitokat meg merjem venni?

[ Szerkesztve ]

(#4003) enginev3.0 válasza King Unique (#4000) üzenetére


enginev3.0
félisten

Most kábelt cseréltem, ugyan úgy felmasoltam rá ahogy eddig, majd elviszem a másik géphez hogy ott működik e

Valamiért úgy emlékszem hogy az eddig használt kábel talán hibás volt

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#4005) King Unique válasza mrmft (#4002) üzenetére


King Unique
titán

Az említett USB-A - USB-C adapterekkel konkrét tapasztalat egyelőre nincsen. De amúgy nem egy bonyolult eszköz. Illetve rendeltek már többen azokból a bizonyos külföldi webshopokból USB-kábelt, vagy pl. ilyen adaptert, amelyek megfelelően működnek. Tehát valószínűleg Type-C kiegészítőkből is lehet találni minőségi darabokat. Vagy akár itt helyben is beszerezhetők az ilyenek, mivel a hazai kínálatban szintén megtalálhatók.

A külső SSD téma egyébként nem offos itt, sőt a topik összefoglalójában van külön ezzel foglalkozó fejezet, valamint már tesztek is készültek. Van pl. M.2 megoldásra épülő teszt is. De már a külső házak gyártói is egyre inkább igazodnak az új trendhez. Például a RaidSonic kínálatában már külön M.2 & mSATA kategória van a mobil külső házaknál.

Azt viszont el kellene dönteni, hogy most a kis fizikális méret, illetve az átlagosnál nagyobb adatátviteli sebesség, vagy éppen a minél kedvezőbb ár és a nagy tárolókapacitás-e a fontosabb! Ha pl. az utóbbi kettőt nézzük, akkor abban még mindig a külső HDD-k a nyerők. Külső SSD-t én jelenleg különféle OS-ek futtatására használok, ellenben szimpla adattárolásra egy nagyobb tárolókapacitású modell jelenleg még kissé luxus. Illetve USB-n a TRIM működése sem teljesen tisztázott. De ettől függetlenül nyilván opció ezen háttértárak használata is, illetve manapság egyre népszerűbbek.

[ Szerkesztve ]

(#4006) mrmft válasza King Unique (#4005) üzenetére


mrmft
senior tag

Mivel 10ezer+ az USB-C rack igy, az ar kerdest mar elengedtem.
Legyen gyors es halk, ezt az SSD tudna. Viszont nagy dilemma a 2,5" vagy a 2280 meret, az ujabb laptopokban csak ez lehetne csere/helyettesito drive ha gond van. Inkbabb kibontom: Jelenelg eredetileg HDD-s laptopokat vettunk, ezek a HDD-k mentek kulso rackba es a nekem tetszo SSD ment a helyukre. Van 2.5" bovito hely es ehhez caddy is a gepekben mivel HDD-vel jottek. Ahogy nezem az iranyt, a vekonyitas sulycsokkentes maszlagot, a jovoben ez valoszinu ebben a kategoriaban megszunik es marad az m2 hely egyedul. Mivel nem tudom a gepeket kivenni a munkabol es SSD mar halt be kollega alatt, minden gepnek van egy tartalek rendszer mentese - ha halal van, jon egy gyors drive csere es mehet a munka tovabb. Nem kell varni a szervizre. Az igy kinyert eredeti driveokon pedig a sokadik biztonsagi mentes van rajta, hogy egybol tudja is folytatni az ember a munkajat.

(#4008) King Unique válasza mrmft (#4006) üzenetére


King Unique
titán

2,5"-os méretben és Gen 2 & USB-C kivitelben pl. a korábban említett Sharkoon még viszonylag kedvezőbb árúnak mondható. Az M.2-es típusokból pedig megint lehet olcsóbbakat találni pl. az eBay-en is.

De a másik dolog kapcsán az M.2 megoldással szerintem ráérsz majd akkor foglalkozni, ha tényleg csak az lesz opció. Illetve gondolom nem most akarsz ilyen SSD-kből és külső házakból egy tucatot vásárolni. Valamint az eredeti kérdésed is úgy szólt, hogy jelenleg egy 2,5"-os HDD-hez kellene külső ház, illetve USB-C csatlakozási lehetőség.

Egyébként a biztonsági másolat témáról annyit, hogy ha a teljes drive / OS klónozva lesz egy másik M.2 SSD-re, akkor lehet szükség USB-s kivitelezés esetén egy ahhoz való adapterre, külső házra stb. Utána pedig rendszerint nem piszkálja az ember a klón drive-ot, illetve a rajta lévő partíciókat, hanem Inkább elzárja biztos helyre és csak szükség esetén veszi elő. Tehát nem lesznek folyamatosan használva és nem feltétlen kell mindegyikhez külön külső ház sem.

Vagy másik opcióként a klónozás helyett lehetne akár lemezképet is készíteni, illetve magát az OS-t és a szükséges partíciókat képfájlba menteni. Majd azokat pl. külső HDD-n tárolni. Ez esetben a külső meghajtót lehetne akár tovább is használni, hiszen azon belül csak egy mappába lennének lementve a képfájlok. De ilyenkor előtte a mentésekről nyilván célszerű biztonsági másolatot készíteni egy másik fizikai drive-ra is! Aztán, ha a gépben lévő SSD netán tönkremegy, akkor annak cseréje után szintén vissza lehetne állítani ez esetben is a rendszert. Legalábbis Windows rendszereknél pl. a Macrium Reflect program használható ilyen célra. Elindítjuk a program WinPE-alapú változatát egy pendrive-ról, aztán pl. az USB-n csatlakoztatott külső HDD-ről betallózzuk a megfelelő képfájlt, majd végül visszaállítjuk a rendszert a gépben lévő háttértárra.

[ Szerkesztve ]

(#4009) mrmft válasza King Unique (#4008) üzenetére


mrmft
senior tag

Felesben vannak a konfigok, mindket kerdes aktualis.
Azert van piszkalva a rackban levo "mentes" rendszer hattertar is, hogy naprakesz legyen, plusz igy bonuszba van tobb biztonsagi mentes is. Ha tonkremegy a gepben levo, ki-be cserevel menni kell a mentes drivenak is, ezert nem jo a lemezkep. Ha gond lenne igy egybol lehet cserelni nem kell uj drivera/garancialis ugyintezesre varni. A konozas SW hiba eseten nyero lehet, nalunk ilyem meg soha nem volt - par celszoftver fut csak, semmi mas nincs a gepeken, HW hiba viszont volt, igy erre keszulunk - evvel mellesleg a esetleges SW hibakat is kilojjuk mivel mindenkinek van szemelyre szabott napi mentese is pluszban.

[ Szerkesztve ]

(#4010) King Unique válasza mrmft (#4009) üzenetére


King Unique
titán

Ha a drive cseréje után az azonnali működés a cél, akkor nyilván a klónozásos megoldás az előnyösebb. Viszont a lemezképfájl visszaállítása SSD-re megint viszonylag hamar megvan és utána ugyanúgy működni fog az OS és használható lesz a gép. Tehát utóbbi megoldás sem teljesen elvetendő!

De mindegy, illetve ezen téma amúgy is már túl lett tárgyalva! Volt szó itt az USB-C csatlakozás megoldásáról, a külső SSD-kről, a rendszermentés megvalósításáról, említve voltak USB-C külső házak 2,5" és M.2 kivitelben egyaránt stb. Aztán, hogy milyen megoldást választ a kérdező, azt már neki kell eldönteni! :)

[ Szerkesztve ]

(#4011) mrmft válasza King Unique (#4010) üzenetére


mrmft
senior tag

Egyszerusitsuk: ha HDD-hez Sharkoon, vagy az adapteres Delock OK, akkor M2 2280-hoz mit?

(#4013) King Unique válasza mrmft (#4011) üzenetére


King Unique
titán

Az már említve volt egy korábbi válaszban, hogy egy HDD-hez elég lenne egy USB 3.0-s külső ház, illetve az USB-C csatlakozás megoldható akár külön adapter / kábel segítségével is. Ellenben, ha kifejezetten USB 3.1 Gen 2, illetve USB-C fizikai interfészes 2,5"-os külső ház, valamint gyárilag Type-C - Type-C kábel kell, akkor egy lehetséges opció a Sharkoon.

M.2 formátumú külső házra szintén említve volt konkrét tapasztalat formájában egy példa, amelynél OK a 2280-as típus támogatása is. Viszont az eszköz felőli oldalon Micro-B fizikai interfész van rajta, illetve Micro-B - Type-A kábel jár hozzá gyárilag. De az előbb említett megoldásokkal akár ennél is kivitelezhető az USB-C csatlakozás. Vagy másik opció, ha olyan M.2 külső házat veszel, amelynél eleve teljes körű USB-C megoldás van. Arról pedig szintén volt szó, hogy pl. az eBay és társai oldalakon lehet találni ilyeneket. De egyébként az ismertebb gyártók kínálatában is akadnak ilyen típusok (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4014) vinibali


vinibali
őstag

sziasztok.
valakinek volt már sikere olyan meghajtóval, ahol az gyártótól kiadott fw frissítés nem ment?
egy Asus AN300-ról lenne szó, asm1051 vezérlővel. Linux alatt nem akarta látni a block device-ot, csak az Asus-hoz tartozó iso image-ek, rajta exe fájllal és egy leírást, holott Win alatt még egy eszköz megjelent.
a support alatt található frissítő hibát dobott, az Asmedia tooljai meg FAIL-re hozták a frissítés lépéseit.
Ubuntu bugreport: [link]

[ Szerkesztve ]

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#4015) King Unique válasza vinibali (#4014) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Első körben annyit, hogy ez egy gyári kiszerelésű külső HDD, nem egy szimpla USB-s külső ház. A mellékelt programok pedig nyilván Windows only.

Ha a gyártó biztosít firmware-t és a frissítés lefuttatásához való programot, akkor annak normál esetben simán működnie kellene. Viszont olyan előfordul, hogy ez az adott sorozatnál csak a korábban, illetve a más chippel gyártott termékekhez jó. Az AN300-nál a gyártó oldalán lévő firmware tool más ASMedia chipes külső házaknál is elindul, de a frissítésnél eleve FAIL hibaüzenetet dob. Illetve másfajta vezérlőknél (pl. JMicron) szintén jön a hibaüzenet, hogy nem talált kompatibilis chipet. Vagyis a leírtak alapján előfordulhat, hogy a tiedben mégsem ASM1051 chip van, vagy egyéb kompatibilitási probléma áll fenn. Egyébként mért akartad frissíteni a firmware-t?

A gyártó oldalán van egy program a virtual CD eltávolításához is, amit értelemszerűen Windows alatt kell lefuttatni. Ha esetedben az szintén eredménytelen, akkor az szívás...Illetve az, ha csatlakoztatáskor csak ez a virtuális meghajtó jelenik meg, ellenben a másik partíció nem. Egyébként pl. az AS400 esetében szintén van ilyen CDFS partíció, de mellette ott van a másik is, amely mindenféle fennakadás nélkül használható.

[ Szerkesztve ]

(#4016) sequator


sequator
senior tag

Üdv!

Régebben láttam több olyan külső házat is is, amin gombnyomásra lehetett biztonsági mentést készíteni. Most alig találok ilyet, vagy legalábbis a jellemzők közt nem tüntetik fel ezt a funkciót.
Egy idős hölgynek lesz, ezért fontos, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a mentés.
Tudna valaki ajánlani pár típust?

Előre is köszönöm a válaszokat.

sautia

sequator

(#4017) vinibali válasza King Unique (#4015) üzenetére


vinibali
őstag

az asus-os frissítő windows-on futott lyukra :)
ASM1051 van benne ez, megnéztem. igen, cdfs van rajta meg egy másik amit nem látott a Linux. volt egy eeprom chip is az usb-sata bridge mellett, fel is írtam a 4k-t emuláló firmwaret. utána még kellett a winchestert partícionálni, mert valami nagyon furmányos módon csinálta meg az asus. lényeg a lényeg, hogy most jó. ha valakinek lenne hasonló baja, firmware írással kereshet.

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#4018) King Unique válasza sequator (#4016) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ez az OTB (One Touch Backup) funkció, amelynek működése korábban szemléltetve volt egy másik topikban. Tehát általában mellékelnek hozzá egy szoftvert, amit fel kell telepíteni és be kell állítani. Majd aztán csak utána lehet a külső házon nyomogatni a gombot és ezzel elindítani a mentést. Viszont ennyi erővel akár fel lehetne telepíteni egyéb backup programot is és abban beállítani, hogy fizikális gombok nyomogatása nélkül automatikusan a külső háttértárra mentsen.

Ha mindenképpen OTB-s külső ház kell, akkor USB 3.0-s kivitelben pl. az Ewent, Transcend és az SSK kínálatában vannak ilyenek. Valamint az eBay és társai oldalakon is lehet találni hasonlókat. Konkrét tapasztalat viszont csak azon modellekkel van, amelyek az összefoglalóban is szerepelnek.

[ Szerkesztve ]

(#4019) King Unique válasza vinibali (#4017) üzenetére


King Unique
titán

Azt gondoltam, hogy Windows alatt próbáltad. Ezért is írtam, hogy a külső háttértárakhoz mellékelt firmware update és egyéb programok esetében általában ezen rendszerkörnyezet, illetve némelyiknél még a macOS támogatott.

Ha valóban ASM1051 chip van benne és a firmware is régebbi rajta, akkor a gyártói frissítésnek normál esetben le kellett volna futnia. Az ASMedia chipes külső házaknál amúgy általánosan PID: 55AA azonosító esetén működik a dolog. Legalábbis a külső firmware-ek használatánál. Egyébként milyen firmware-t írtál rá, mit is csináltál pontosan?

A második partíció gondolom egy sima NTFS fájlrendszerű lehetett, mint az AS400 esetében. Ha Windows alatt az külön megjelenik, akkor normál esetben Linux alatt is ugyanúgy kellene működnie. De, ha utóbbinál csak a CDFS partíció jelent meg, ellenben a másikat egyáltalán nem is látta a rendszer, akkor az elég érdekes. Említve volt az eltávolításához a gyártó oldalán lévő program, de az nem derült ki a most leírtakból, hogy ki lett-e próbálva.

[ Szerkesztve ]

(#4020) sequator válasza King Unique (#4018) üzenetére


sequator
senior tag

Köszönöm, a működésével tisztában vagyok.
Az ügyfélnél be lesz állítva a szoftver, de nem lesz állandóan a gépre kötve a külső HDD, csak a mentés idejére. Így a user indítja majd a mentést, amikor szeretné, de nem túl járatos az informatikában ezért kell az egy gombos megoldás.

sautia

sequator

(#4021) vinibali válasza King Unique (#4019) üzenetére


vinibali
őstag

ez sajnos VID:0b05 és PID:17b4 azonosítókkal rendelkezett.
Letöltöttem ezt a firmwaret a német oldalról:
ASMedia.1051/1051E Support 6TB HDD 4K Emulation.
majd hardveresen felírtam a vezérlő mellett található EEPROM-ra.
az Asus szerintem a firmware-be vagy valamilyen furmányos módon mentette el a partícionálást, mert az új firmware-rel illetve magát a HDD-t bedugva nem láttam rajta semmit. azt hiszem NTFS volt rajta. magán a HDD-n viszont semmilyen partíciós tábla nem volt, szerintem nagyon rosszul oldották ez meg :)
most nem USB eszköz neveket ír ki az OS, hanem a HDD nevét.

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#4022) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok,

Eléggé szemezek a LogiLink UA0115 -el.
A kérdésem az lenne, hogy ha csak az adatkábellel csatlakoztatom akkor az nem képes elegendő tápot adni neki? Tehát kizárólag a tápkábel csatlakoztatásával lehet használni?

Konkrétan majd egy raspberry pi -vel lenne összekötve.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#4023) pvt.peter válasza pvt.peter (#4022) üzenetére


pvt.peter
őstag

Bocsi a dupláért, csak kifutottam a szerk. időből.
Mi az előnye az áramellátást megvalósító kábelnek?
Az adatkábellel is meglehet hajtani a benne levő HDD -t nem?

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#4024) King Unique válasza vinibali (#4021) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen VID és PID azonosítónál az előző válaszban említett módszer valószínűleg nem működött volna, de az fura, hogy a gyártó által kiadott firmware tool sem. Amúgy az aláírásból gondoltam, hogy speciális módon lett megoldva, de így akkor már világosabb a dolog. :)

Egyébként valószínű, hogy valami firmware szintű megoldás lehetett ennél a típusnál, illetve itt az ASMT VirtualCDROM is erre utalhat. Ilyen VCD megoldás amúgy még pl. a WD egyes külső merevlemezeinél jellemző. De azoknál csak a jelszavas zár feloldásához szükséges, amit a gyártó által mellékelt programmal be/ki lehet kapcsolni.

Köszönöm az infókat!

[ Szerkesztve ]

(#4025) King Unique válasza pvt.peter (#4022) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Az USB-n történő tápellátással kapcsolatos dolgokról korábban volt szó itt a topikban, illetve egy másikban bővebben. Az UA0115-höz mellékelt tápkábel csak kiegészítő tápellátásra szolgál. Ami pl. az említett mini PC esetében hasznos lehet, ha annak 1 db USB-portja nem tudná meghajtani rendesen a 2,5"-os külső merevlemezt. Viszont természetesen használható az eszköz csak magával a normál (adat + táp) USB-kábellel is, ha a gazda hardveren (gépen) lévő USB-port megfelelő tápellátást biztosít.

Egyébként a másik topikba írt hozzászólással kapcsolatban jelen esetben a külső ház = külső mobil rack. Ellenben a belső mobil rack külső ház.

[ Szerkesztve ]

(#4026) pvt.peter válasza King Unique (#4025) üzenetére


pvt.peter
őstag

Szia,

Köszönöm a részletes választ, most már értem.

A kérdés már csak az, hogy milyen csatolófelülettel adják a UA0115 -öt?
@Ch4r0n fórumtárs alapján Micro-B -vel, a probléma csak annyi, hogy ezt sehol nem látom feltüntetve a Mo. -i forgalmazók termékeinél.
Mellesleg minden szempontból megfelelne, én is láttam a youtube -os review videót róla és még bosszankodtam is, hogy miért nem raktak rá on / off kapcsolót, de akkor ezek szerint mégiscsak van rajta...

Külső ház / külső mobil rack fogalmakkal kapcsolatban pedig elnézést, megkavarodtam a sok lehetőség láttán :))

[ Szerkesztve ]

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#4027) King Unique válasza pvt.peter (#4026) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi videó alapján még Mini-B aljzattal volt szerelve és nem volt rajta külön tápkapcsoló. Viszont amilyeneket mostanában vettek többen is, azok olyanok voltak, mint a linkelt hozzászólásban lévő. Vagyis a DC tápbemenet mellett egy Micro-B aljzat és egy tolókapcsoló van a külső házon. A boltok pedig jó eséllyel már csak ez utóbbi típust forgalmazzák.

(#4028) atees


atees
őstag

Sziasztok!
Bocs, ha az összefoglalóban benne van, de nem láttam. Melyik most a legolcsóbb leghasználhatóbb usb 3.0-ás külső hdd ház. Egy 500-as hdd-hez kellene. Köszönöm!

Aláírás (nem kötelező megadni) :)

(#4029) batagy válasza atees (#4028) üzenetére


batagy
őstag

Üdv!

Ha Ebay is megfelel, és 1 hónapos átfutási idő, akkor ez a legjobb és ajánlott.

IS621 chipes, inaktivitásra és leválasztáskor leállítja a HDD-t.

(#4030) atees válasza batagy (#4029) üzenetére


atees
őstag

Köszi!
Meg is rendeltem :)

Aláírás (nem kötelező megadni) :)

(#4031) pvt.peter válasza King Unique (#4027) üzenetére


pvt.peter
őstag

Hamarosan kiderül, hogy mi helyzet, hétfő-kedd magasságában veszem át a boltban.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#4032) vand


vand
csendes tag

Sziasztok,

3-4TByte-os külső adattárolót keresek, biztonsági mentésre.
Úgy látom 4TB-ost 2.5"-ben csak a Seagate gyárt és az 15mm vastag.
3.5"-ben több gyártó van, ott a WD Red-et választanám valsz.
Úgy látom kb 10 eFt-tal drágább a 2.5"-es Seagate, mint a 3.5"-es Red (mindkettő 4TB), ami jelentős, de a kissebb méret miatt még játékban tartom a Seagate-et is.

Nézegettem a bevezetőben linkelt táblázatot (alapos munka, köszi érte), és ha jól látom, mindössze két felsorolt van, ami támogatja a 15mm-es merevlemezeket. Ezek: Delock és ICY BOX IB-250StU3+BH15 . A Chieftek CEB-7035S 14.5mm-ig támogat, talán még abba is belefér a Seagate.

Milyen külső rack-et javasoltok 2.5"-es és 3.5"-es méretben, ha az adatbiztonság fontosabb számomra, mint a sebesség? Ti 2.5"-eset, vagy 3.5"-eset vennétek?
A legfontosabb szempontok ezért az ütés tűrés (ha van valami minimális védelem az is jó), HDD leállítás leválasztáskor, jó rögzítés, jó hőelvezetés. USB 3.1 és UASP is előny ha van, de az előzők fontosabbak.

(#4033) King Unique válasza vand (#4032) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Gyárt 2,5"-os méretben a WD is 4 TB-os merevlemezt, de az jelenleg csak külső háttértár formájában érhető el a kínálatukban. A másik opció a Seagate, amely világelsőként már 5 TB-os tárolókapacitásnál jár ezen típusoknál. Az alábbi logout bejegyzésben vannak infók ezekkel kapcsolatban.

15 mm-es notebook merevlemezt fogadó 2,5"-os külső házakra az összefoglaló táblázatában van pár opció, de természetesen nem ez a teljes lista. Egy külön fejezetben fel vannak tüntetve a gyártók, amelyek kínálatában találni más hasonló modelleket is. Viszont konkrét tapasztalat értelemszerűen csak azokkal van, amelyek szerepelnek a táblázatban.

Ha már adatbiztonság, akkor először is egy külső háttértárnál a megfelelő használat is fontos. Fontosabb ilyen téren, mint mondjuk az említett egyéb dolgok megléte és működése. Aztán az átlagnál egy belsőleg / külsőleg strapabíróbb, vagy éppen RAID-alapú megoldással lehet fokozni a tartósságot, illetve utóbbinál a lemezhibák miatti adatvesztés elkerülését stb. De az igazi adatbiztonság az, ha biztonsági másolatokat készítünk lehetőleg fizikailag / egyéb módon is elkülönülő tárolókra!

A fizikális méretet illetően általánosan opció lehet mindkét megoldás, de valami (pl. mobilitás, ár stb.) alapján mégis muszáj dönteni! Egyébként van külön Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja is, ha esetleg ezen megoldásra esne a választás.

[ Szerkesztve ]

(#4034) bghistvan


bghistvan
senior tag

Sziasztok!

Van esetleg itt tapasztalatotok a Captiva 2,5" 3.0 alu külső ház működéséről média lejátszóra csatlakoztatva?
Esetemben egy Mede8er-re lenne rádugva,a házban pedig egy 500Gb-os Samsung 5400rpm pörögne.
Köszönöm!

(#4035) pvt.peter válasza pvt.peter (#4031) üzenetére


pvt.peter
őstag

Kozben atvettem a Logilink UA0115 -t.
Micro-B aljzattal van ellatva, illetve van rakta tolokapcsolo is. :C

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#4036) superg válasza bghistvan (#4034) üzenetére


superg
senior tag

Mede8er -em nincs de tévével,STB-vel(ami kicsit médialejátszó is) Routerrel rendben működik,ugyanúgy mint pc-vel.

(#4038) King Unique válasza pvt.peter (#4035) üzenetére


King Unique
titán

Akkor, ahogyan az előző válaszban is említve volt, manapság már ez utóbbi típust lehet kapni, ezt forgalmazzák a boltok. A másik kivitel pedig csak a korábban gyártott termékekre volt jellemző. Egyébként az utóbbiaknál használt Mini-B aljzat strapabíróbb és könnyebben csatlakoztatható lehet, de normál esetben és megfelelő használat mellett a Micro-B is OK szokott lenni. Amúgy ezen külső háznál az újabb típusúak összességében jobbnak mondhatók, tehát van ok az örömre. :)

Egyébként ezen hozzászólás mintája a chip, a PID azonosító, a firmware stb. gondolom nálad is ugyanaz lehet. Az ASMedia MP Tool amúgy innen letölthető és ezeket csekkolta a másik fórumtárs is. Na persze ehhez nem kell frissíteni és lefuttatni semmit, elég csak megnézni az adott infókat, vagy esetleg egy-egy screenshotot betenni róluk! Előre is köszönjük!

[ Szerkesztve ]

(#4039) pvt.peter válasza King Unique (#4038) üzenetére


pvt.peter
őstag

Holnapra varhato(ak) majd a screenshot(ok). :))

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#4040) frankdelgado


frankdelgado
őstag

Üdv!

XBOX One S-hez vennék külső SSD-t, a leírás alapján ezek [link] jönnének szóba. Az SSD pedig egy [link], a konzol 256-tól kezeli a külső HDD-kat. Ha esetleg valaki jobbat szebbet javasol, azt megköszönöm!

(#4041) King Unique válasza frankdelgado (#4040) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Legutóbb egy hasonló kérdésre adott válaszban le volt írva erre vonatkozóan a lényeg. Tehát az összefoglalóban van az SSD-khez ajánlott külső házakról külön fejezet. Valamint ezen téma itt a topikban is már több alkalommal szóba került.

Az első link egyébként nem jó, tehát nem tudjuk, hogy milyen külső házak közül akartál első körben választani. Továbbá ezen hozzászólás mintájára érdemes lenne a játékkonzol topikjában is érdeklődni pl. a kompatibilitás és a mások által használt bevált típusok felől.

[ Szerkesztve ]

(#4042) pvt.peter válasza pvt.peter (#4039) üzenetére


pvt.peter
őstag

Nos, itt vannak az infók a nemrégiben vásárolt Logilink UA0115 -ről.

A nyákon ezek az adatok szerepelnek:
U32M-ASM1153E-V1.4 (tehát frissebb vmivel, mint ami ebben a posztban van)
2015-09-16

MP Toolban:
VID: 174C
PID: 55AA
FW version: 131030a12f00
Device info: mindenhol "x" és az Idle Timer: Never
Support UASP: Yes
Enable UASP: No

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#4043) King Unique válasza pvt.peter (#4042) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ezek szerint ennél a külső háznál nem variált utólag a gyártó. Igaz, az említett helyen van egy kis eltérés, de a chip, firmware, VID és PID azonosító stb. maradt ugyanaz. Egyébként a Device Info csupa X értéke nem feltétlen tükrözi a valós állapotot és attól még pl. a különféle leállítási funkciók működhetnek. Az UASP mód natívan pedig csak a Windows 8.1/10 esetében támogatott, ellenben a Windows 7-nél már nem. Tehát, ha netán az utóbbi OS alatt csekkoltad, akkor azért lehet "Enable UASP: No" érték. A fórumtársnál működött, de ő írta is, hogy Windows 10 alatt próbálta.

Köszönöm az infókat! :R

[ Szerkesztve ]

(#4044) frankdelgado válasza King Unique (#4041) üzenetére


frankdelgado
őstag

Hello!
Erre [link] gondoltam, vagy erre [link] a boxos topikban sajnos nem talàltam olyat, ezzel kísérletezett volna.....csak annyit tudtam, h uasp képes hàz kell.

[ Szerkesztve ]

(#4045) King Unique válasza frankdelgado (#4044) üzenetére


King Unique
titán

Az egy korábbi hozzászólásban említve volt, hogy az UASP mód megléte és működése egy külső HDD esetében nem igazán létszükséglet. Egy külső SSD-nél viszont már lehet jelentősége, ha ki akarjuk használni pl. az USB 3.0 szabvány maximális adatátviteli sebességét, illetve a TRIM működése szempontjából. Bár utóbbi még nem teljesen tisztázott, valamint a tesztek alapján inkább az USB 3.1 Gen 2 külső házaknál van erre nagyobb esély.

A játékkonzol topikja azért lett megemlítve, mert az ilyen USB-s külső háttértáraknál a megfelelő kompatibilitás és működés elsődlegesen PC és Mac, valamint desktop OS környezetben garantálható. Ellenben ettől eltérő környezetben már nem feltétlen minden esetben. Illetve igaz ez akár az előbb említett dolgokra is. Tehát ezért célszerű ilyenkor az adott készülék topikjában is rákérdezni az ezzel kapcsolatos tapasztalatokra. Ha ott jelen esetben tényleg semmi ilyesmi nincsen, akkor marad az egyéb forrásból történő információszerzés. Egyébként gyári kivitelben vannak egyes gyártók kínálatában játékkonzolokhoz (is) készített külső HDD és külső SSD meghajtók. Például a Seagate esetében kifejezetten Xbox One konzolhoz (is) tervezett és hitelesített modellek vannak. Viszont nem feltétlen kötelező ilyeneket venni, de ezeknél valószínűleg a megfelelő kompatibilitás stb. dolgok is biztosan rendben vannak.

Az EX500 és az IB-AC603-U31 külső házak tool-free kivitelűek, azaz szerszámmentes szerelést tesznek lehetővé. Előbbi egyébként Gen 1-es (USB 3.0) és az adatlapja alapján JMS578 chip van benne, mint pl. ezen külső házban. A másik már Gen 2-es és az adatlapja szerint ASM1351 chipes. Az UASP-t egyébként mindkét vezérlő támogatja, de hogy firmware szinten mi a helyzet a külső házaknál, illetve a játékkonzolos használatnál működne-e, az már más dolog.

Egyébként itt a topikban csak azokkal a külső házakkal van konkrét tapasztalat, amelyek megtalálhatók az összefoglaló táblázatában, illetve beszámoló és / vagy teszt formájában szerepelnek ott. Az általad említett 2 modell azonban nem ilyen, tehát azokkal értelemszerűen nincsen tapasztalat. Ettől függetlenül persze opciók lehetnek, de a konkrétumok csak egy esetleges megvásárlás és kipróbálás után derülnének ki. Ha esetleg más modell is megfelel, akkor az már említve volt az előző válaszban, hogy az összefoglaló mely fejezetét érdemes átnézni. De nyilván nemcsak az ott feltüntetett külső házak, hanem akár egyéb típusok is megfelelhetnek egy SSD-hez.

[ Szerkesztve ]

(#4046) Klara_ válasza King Unique (#3874) üzenetére


Klara_
őstag

Kicsit megkesve:
A HDS szerint:
Sharkoon
Interfész,USB Attached SCSI (UASP) SAT Standard USB/ATA
Gyártó információ,"VID: 174C, PID: 1351"

DeLock 42486 2016
Interfész,SAT Standard USB/ATA
Gyártó információ,"VID: 1F75, PID: 0888"
Itt megint varialtak, Genreic USB 3.0 to SATA Bridge-nek irja a Windows.

Ha USB A kabellel mennek ugyanarrol a portrol, ugyanarra a HDD-re, ugyanazt masolva, a DeLock a 7K1000-re 125.000-135.000-el masol TC alatt, Sharkoon 1000-2000-el lemarad, igaz nem a gyari kabelevel, mert USB C-re a DeLockot dugni nem tudom, ha A-C kinai kabellel.
A Sharkoon levalasztasnal egybol lelovi a HDD-t, DeLocknak kell 5-10 sec, hogy lealljon.
A Sharkoon fenekebol ki kell szedni a szivacsot, kulonben nem fer bele a 7K1000, de igy is necces. Rendesen a fem hazba mennek a kozel centis csavarok amik osszefogjak, nem pattinotos es muanyagba 3mm-es csavarokkal rogzitos megoldas mint a DeLock. Kivitelre sokkal massivabbnak is tunik, a nyak is szellosebb. Van tartalek szeles szivacs a 7mm eszkozok ala (hogy a rack odalara azt ki es hogyan ragasztja belolrol fogalmam nincs, eszkozre ragasztani szerintem hulyeseg, nem tudom...).
Ha mas kivansag van sorold, hetvegen megnezem, ha tudom!

[ Szerkesztve ]

(#4047) King Unique válasza Klara_ (#4046) üzenetére


King Unique
titán

A 42486-ról készült már több beszámoló, így az most kevésbé érdekes. Bár a "VID: 1F75, PID: 0888" azonosító IS888 chipre utal. Viszont a legutóbbi beszámolók és a gyártó oldala alapján IS621 chip van benne. Egyébként az előbbit a HDS a lista alapján elvileg nem támogatja. Szóval maga a chip és hogy kezeli-e a program a külső házat (+ a másikat), az mégiscsak hasznos információ lenne.

Az új USB 3.1-es Rapid-Case esetében megint érdekes ez a passzos belső kialakítás és hogy a merevlemez csak a hátul lévő szivacs kivétele után fér el benne. Korábban volt szó hasonlóról a Becrux kapcsán, de ott pont a lötyögés volt állítólag a gond. Aztán a Sharkoon esetében még a 1351-es PID azonosító lehet lényeges, mivel ASMedia chipeknél a firmware (házilagos) frissítése rendszerint csak PID: 55AA azonosítónál működik. Szóval emiatt az előbbinél lehet nem fog, de nyilván nem feltétlen muszáj piszkálni, ha egyébként nincsen a külső ház működésével gond. Na meg az ilyet amúgy is csak saját felelősségre szabad próbálgatni! Esetleg, ha egy MPTool screenshotot tudnál készíteni róla és betenni ide, vagy csak a fontosabb adatokat (pl. firmware verziója, Device Info) leírni, akkor azt megköszönném.

Továbbá még az alvó mód működése lenne hasznos infó mindkét külső ház esetében. De ennek tesztelésénél nyilván fontos, hogy ne legyen semmi olyan zavaró tényező, amelyről pl. ezen hozzászólásban volt szó!

Köszönjük a beszámolót és a képeket! :R

[ Szerkesztve ]

(#4048) Klara_ válasza King Unique (#4047) üzenetére


Klara_
őstag

Mint irtam HDS szerint, tehat latja es kezeli is a DeLockok, a VID PID az amit a Sentinel irt ki.. Iden teli vasarlas 2016-os matrica van a racken, nem tudom miert kell folyamatosan mokolniuk rajta, de teny, hogy gyakran hozza nyulnak.

Sharkoon, ha ezt kerted, gondolom:

[ Szerkesztve ]

(#4049) King Unique válasza Klara_ (#4048) üzenetére


King Unique
titán

Igaz, valóban említetted és ezek szerint kezeli a HDS ezt az újabb gyártású 42486-ot is. Viszont ez esetben akkor a szoftver hivatalos oldalán lévő infó pontatlan és esetleg lehetne küldeni egy riportot a fejlesztőnek.

Az MPTool alapján a 160310b12c00 firmware viszonylag új, bár elvileg a station drivers és az usbdev oldalán is akad ennél újabb ASM1351 chiphez. De ez előző válaszban említett intelmek értelmében nyilván nem kell piszkálni! Illetve itt a topikban az USB 3.1-es (Gen 2) ASMedia chipek esetében a firmware frissítésével még amúgy sincsenek konkrét tapasztalatok. Amúgy a Device Info értékei nem feltétlen tükrözik a valós állapotot, de ez az USB 3.0-s chipek esetében is hasonló. Az UASP támogatott és működik, de ez az előző válaszból is kiderült, illetve a gyártó oldalán szintén szerepel. Na meg a screenshot alapján Windows 10 alatt lett csekkolva, amely megint natívan támogatja.

Köszönöm az újabb infókat!

[ Szerkesztve ]

(#4050) Klara_ válasza King Unique (#4049) üzenetére


Klara_
őstag

Igen W10. Egy USB A - USB C (apa-apa) kabel linket adj meg nekem, ha tudsz ami nincs aranyarban. ULT-Unite utolagos kabeleim vannak, a DeLockokhoz azok hibatlanot, de ahol vasarolok nincs ez a fajta..

DeLocok kabelt, pedig nem veszek 10-en ezeret. 1 kabert, mert C csatlakozo van rajta.. Vicc.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.