Hirdetés

2024. május 31., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19601) copass válasza Shinnokina (#19596) üzenetére


copass
veterán

egy koncertfotón ha nem akarsz folyamatosan elmosódást látni akkor tartani kell a 1/160-200-as zárdiőt minimum és ehhez magas iso kell. innentől kezdve nagy fényerő és teleobi stabival, mert mindíg messze vagy a színpadtól. totált meg bármivel tudsz lőni.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#19602) Mikisys válasza copass (#19600) üzenetére


Mikisys
őstag

Jó, jó, de ne engem győzködjél.
:)

Üdv!

(#19603) Mikisys válasza Shinnokina (#19596) üzenetére


Mikisys
őstag

Én tükrös géppel fotózom (Pentax K200D), de hasonló beállítások nálad is lehetségesek.
ISO=Auto 100-800 között, ha ez kevés, akkor azt jelzi a gép. Vaku nélkül, sokszor nem is szabad vakut használni.
White-Balance= Auto, vagy Sunlight.
Tv-üzemmód, vagy M, azaz, manuális. Shutter= legalább 1/125, vagy 1/250 (1/200, 1/180) ez a mozgásoktól is függ. Ha nincs túlzott mozgás a színpadon, akkor esetleg Av üzemmód is használható, F= 4-11 blende között. A színpad megvilágításától is függ a beállítása a gépnek, ha fix a megvilágítás, akkor az szerencsés eset.
A 18-50-es objektívvel viszonylag közel kell menni a színpadhoz és napellenző kell, a mindenfelől jövő fények, becsillanások miatt.
Mindenképpen RAW-ban érdemes menteni, mert azon utólag lehet még korrigálni, ha szükséges, JPEG-kép esetén semmit nem lehet változtatni az eredményen.

Üdv!

(#19604) sbazsi


sbazsi
veterán

Mi a véleményetek erről a videós lámpáról?

(#19605) *Ropi* válasza Mikisys (#19594) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tényszerűen:

"Én az Intel alapot javaslom..."

Ebben egyetértünk. :)

"...ehhez kompatibilis VGA-kártyát, lehetőleg nem nVidia, hanem valami jobb ATI..."

A PS (és általában a hardveres gyorsítást használó programok) a CUDA miatt az nVidia kártyákkal jobban szeretnek működni.

"...ami DVI-csatlakozón kívűl tud SubD csatlakoztatást is."

Miért használna egy analóg, ráadásul már évekkel ezelőtt elavult csatlakozó platformot? Képszerkesztéshez a DisplayPort ideális 10 Bites átvitellel (meg persze az ezt támogató monitor). És, mint írták az nem SubD, hanem Dsub.

"Minél több memória..."

Ezzel is egyetértek, hogy RAMdisket csinálhassunk belőle: a RAID-be kötött SSD-knél is nagyságrendekkel gyorsabb, ráadásul nincsen írási cikluslimitje, mint azoknak.

"...nagykapacitású HDD, DVD író, kártyaolvasó."

1 db HDD-vel sosem fog gyors rendszert építeni (konkrétan az átlagosnál is lassabb lesz). Egyrészt, ha mindent arról csinál a gép, akkor össze-vissza rángatja a szerencsétlen a fejet, ami mind a sebességet, mind az élettartamot drasztikusan csökkenti. Másrészt az sem mindegy, hogy milyen gyors (5400 / Green / 7200) az a HDD. A minimum az 3 db meghajtó: 1 a rendszernek, 1 a forrás fájloknak, 1 pedig a célfájloknak. Az SSD-t nem is említetted, pedig az a legalapvetőbb dolog egy pattogós rendszer összeállításánál és mára már az áruk is normalizálódott: 3 éve kb. pont a duplájába kerültek...

DVD-t évek óta nem használ az, aki ad az adatbiztonságra: egy ideje csak külön kérésre adom át az ügyfeleknek DVD-n az anyagot, egyébként HDD-n (már csak az adatmennyiségek miatt is: egy teljes napos esküvő átadott anyaga - jpeg + FHD / 4K slideshow-k - a 20 GB-ot is elérheti).

"Win7 elég megbízható, ha nem töltesz rá állandó frissítéseket..."

A Win 7 frissítésekkel is elég megbízható, tapasztalatból mondom (amióta összeraktam a gépet - 3 éve - van fent ugyanaz a telepítés). Csak nem kell ész nélkül minden sz@®t telepíteni és a végletekig összekócolni a registryt.

"...vagy inkább Ubuntu Linux."

A GIMP csak 8 Bites fájlokat kezel és vannak még egyéb csúfságai is...csak mazochistáknak ajánlott. :N

Az LR + PS kombó ma már bárki számára elérhető árúvá vált: aki ennyit is sajnál a legalitására (ha már több száz k-ért megvette a képfényezőgépét) az ne akarjon fotózni! ;) Kb. olyan ez, mint aki megveszi az iPhone 5S-t mert az a trendi, de a haverjával csörgetteti meg magát mert feltölteni a kártyáját már nincs "kedve". :N

(#19604) sbazsi: Mint minden olcsó L.E.D.-es lámpának (kis CRI értékkel) sávos a színképe, tehát ne várj tőle szép bőrszíneket! Hasonlóval készült. 160 L.E.D-es lámpával teljes fényerőn ISO 1600, F3.2-őn 1/80. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19606) Shinnokina válasza Mikisys (#19603) üzenetére


Shinnokina
tag

Köszönöm! A színpad előtt leszek közvetlenül. Rockegyüttes, táncolni nagyon nem fognak, és nem is a nagyon ugrabugrálós fajta, de egy helyben sem szoktak álldogálni. Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!

Xiaomi 11 Lite 5g NE - és zöld :)

(#19607) Novics válasza *Ropi* (#19590) üzenetére


Novics
senior tag

Egy kicsit ellenkezek. Vagyis inkább megvillantam a másik oldalt. Én, mint kocafotós teljesen elégedett vagyok a ~110k-ból - igaz jórészt használt cuccokból - összerakott gépemmel, és a 50k-s monitorommal. Nem mondom, én is szívesen költöttem volna 3x ennyit a cuccra, csak egyrészt nem volt annyi szabad cashflow-m, másrészt ez a teljesítmény az én igényeimet tökéletesen kielégíti. Persze nem fotózok sokat, nem kell több száz képet feldolgoznom határidőre, de még csak határidő nélkül sem. :))
Amikor én tavaly tavasszal elkezdtem asztalit nézni, akkor az AMD mellett tettem le a voksomat. Nem teljesen racionális alapon. :B
Monitor: Dell P2314H
Alaplap: ASUS A88X-PLUS
Proci: AMD A10-6800k (hardverapró)
Hűtő: be quiet! shadow rock topflow (hardverapró)
RAM: 2x4GB Corsair DDR3-2000MHz (hardverapró)
Táp: FSB Aurum 400W (hardverapró)
Ház: Xigmatek MidgardII (hardverapró)
SSD: 60GB Kingston v300 (ezt még a notiból mentettem át)
HDD: 300GB (ezt meg a munkahelyről menekítettem :DDD )

Mivel nem fotózok sokat, ezért nem kell óriási tárhely, ami tetszik, azt fellövöm felhőbe, ezért RAID-re sincsen szükségem. PS+LR helyett RT+Gimp, így arra sem kellett költenem. Win 8.1 suli miatt ingyenes. Egyáltalán nem állítom, hogy ez a követendő példa, az Intel procikról tényleg jobbakat lehet olvasni számítási kapacitás terén, de nekem fontos volt, hogy ha esetleg végre kipróbálom a Skyrimet, vagy a TESO-t, akkor azok is elfussanak külön grafikus kártya nélkül.
Ha lett volna még 200k-m, amit gépre költhettem volna, azt hiszem inkább valami frankó obira vertem volna el. :K

Ezzel egyáltalán nem Ropi hozzáértését vonom kétségbe :N , csak a kocafotós oldalt is bemutattam a pro mellett.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#19608) *Ropi* válasza Novics (#19607) üzenetére


*Ropi*
félisten

A posztoló azon kijelentése, hogy

"Bocs, úgy értem, hogy szeretnék külön asztali gépet arra, hogy utómunkázzak és arra lennék kíváncsi, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy pc-nek amit ilyen munkára szánok leginkább."

az én értelmezésemben azt jelenti, hogy kifejezetten fotófeldolgozásra szeretne gépet. Ezért írtam neki azt, amit. Természetesen ha valaki csak havi szinten ~100 képet lő, akkor nem kell neki ehhez hasonló erőmű, ez egyértelmű. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19609) Novics válasza *Ropi* (#19608) üzenetére


Novics
senior tag

Persze. :) Értem én, és csak a kocáknak írtam. :B Azt meg egy percig sem gondolom, hogy csak a levegőbe beszélsz.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#19610) jjeahh válasza grigo (#19598) üzenetére


jjeahh
nagyúr

igen :K

Shinnokina: akkor szerintem akár 1/50 is elég, ha ki tudod tartani... de próbálgasd, gyakorlat teszi a mestert ;)

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#19611) masterful87


masterful87
senior tag

Azt hiszem ebbe a topikba illik leginkább a kérdésem:
Lehetséges, hogy egy Canon SX50 ekv. 1200mm-es zoomját még képstabi nélkül is könnyebb kitartani, mint egy D5100-on lévő képstabi nélküli ekv. 300mm-t? Kellett a családba egy nagyobb zoomos gép, és ezt megfizethető áron csak az apró szenzorú kompaktok tudják. (~100e)
Nem értem, hogy befolyásolja a szenzor mérete a kép bemozdulását nagy zoomnál? Ismerem a reciprok szabályt is, de ez szenzor függő lenne?

(#19612) kilozsul


kilozsul
aktív tag

Sziasztok!

Remélem, hogy itt jó helyen lesz a kérdésem... :)

A megrendelésre készülő képeim nagy része főleg a Facebook-kon jelenik meg, és az utóbbi időben annyira agyontömöríti a képeket, hogy a feltöltött képek minőségétől el tudnám kezdeni a sírást... :( Régebben működött az a "trükk", hogy nem jpg hanem png formátumban feltöltve a tömörítő rutin kevésbé bántotta a képeket, mostanában viszont már nem látok különbséget. Van valami bevált trükkötök az ilyen helyzetekre?
Jöhetnek a feltöltés formátumával (méretezés, stb...) és a célzott utómunkával (nagyobb kontraszt, csúcsfény, stb..) kapcsolatos ötletek is.
(Amit lehetett kikugliztam, elolvastam a témában, szóval saját tapasztalatokat várnék!)

(#19613) copass válasza kilozsul (#19612) üzenetére


copass
veterán

nekem az jött be, hogy jpeg 100% képminőség álló magasság 900, fekvő szélessége 2048 aztán annyi.
de én speciel akkora vízjelet baxok rá hogy kitölti a képet, mert a megrendelő is megzavarodik néha,aztán nem akar fizetni, mert összeolvas minden baromságot a neten!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#19614) Gstyler


Gstyler
senior tag

Lenne egy Olympusos kérdésem. Az Oly Viewerrel, hogy tudom megoldani a szelektív színtelenítést? :R
Sajnos a masina alapból nem tudja ezt az általam kedvelt effektet.

(#19615) *Ropi* válasza Novics (#19609) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mindenki ért mindent. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19616) Lassú Víz válasza Gstyler (#19614) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Sehogy :( Be tudsz állítani hozzá képszerkesztő alkalmazást, és abba átviszi tiff-ként, majd ott már lesz kijelölésre lehetőséged és meg tudod csinálni. PS, gimp. Bár ez utóbbi csak 8 bites színmélységet kezel, cserébe ingyen van.

Szerk:
A 8 bit se igaz mára. A gimp.org-ról:
In 2014, we spent most of the time on improving GIMP's usability and finalizing the GEGL port of GIMP to lay the foundation for various advanced features in demand by professionals. Some of the 2014 highlights are:

- Redesigned Blend tool, now you can tweak end points before applying the gradient fill;
- Improved foreground selection tool that handles fine details like hair;
- Finer control over painting dynamics;
- Up to 64bit per color channel processing;
- Improved file formats support, including 32bit TIFF loading/saving.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#19617) mad1


mad1
veterán

Ez a go pro/sj40000 csak 170 fokos rogziteseket tud,de miert csak azt?normal videos akcio kamera is letezik?

Ne szemetelj ! = Steam

(#19618) TurpiUrfi2


TurpiUrfi2
tag

Sziasztok!

Úgy tudom ez egy Case Logic szatyó. Van valakinek ötlete, hogy pontosan melyik típus?

http://olx.hu/hirdetes/fotos-taska-ID2KFnb.html

Köszönet.

(#19619) Andrew31 válasza TurpiUrfi2 (#19618) üzenetére


Andrew31
senior tag

Megvédemém a márkát, ilyen igénytelenséggel ők nem állnának elő... :) ebayen érdemes keresgélni...

Upd.: ahogy nézem, ennyiért, onnan jóval-jóval pofásabb táskál jönnek. :)

[ Szerkesztve ]

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#19620) madmike


madmike
őstag

Sziasztok!

Nem feltétlenül ide illő kérdés, de nyilván tudtok majd tippeket adni.
Tudnátok ajánlani esküvői fotóst, aki kreatívan és szépen dolgozik, mindezek mellett nincs elszállva az árakkal?

"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan

(#19621) erzol válasza madmike (#19620) üzenetére


erzol
őstag

Szia!
Én őket ajánlanám:

*Ropi*

cOxeR

(#19622) maxika2004


maxika2004
őstag

Sziasztok !

Segitségeteket kérném :
Késziteni szeretnék a gyergőcökről , egy fotókból álló zenés kis összeállitást....
Az iránt érdeklődöm hogy milyen progit ajánlanátok ehhez, aminek aránylag egyszerü a használata!
Szóval különbözö áttünések, + a képek alá zenét lehessen pakolni, nem kell semmi extra !

Elöre is köszi !

(#19623) copass válasza maxika2004 (#19622) üzenetére


copass
veterán

picasa

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#19624) *Ropi* válasza maxika2004 (#19622) üzenetére


*Ropi*
félisten

Pont erről beszélgettünk a napokban egy másik fórumtaggal: ami emberi árban van és feliratozásban jóval használhatóbb, mint az Ashampoo Slideshow studio, az a Smartshow 3D.

(#19621) erzol: :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19625) Gstyler válasza *Ropi* (#19624) üzenetére


Gstyler
senior tag

No ezt én is gyorsan felírom. Mikor hirtelen slideshow kellett csinálnom csak a windowzos volt a gépen, azzal szenvedtem, uh nekem is kéne vmi profibb, kiforrottabb darab.

(#19626) papeti01


papeti01
senior tag

sziasztok,

van itt esetleg vki aki a fotozasbol el, es kerdezhetek tole privatban?

udv,
p

#proudfather

(#19627) maxika2004 válasza *Ropi* (#19624) üzenetére


maxika2004
őstag

Köszi ! :R

(#19628) Goblin12


Goblin12
őstag

Sziasztok,

kaptam egy nagyon nehezen olvasható rossz minőségű képet és lekellene olvasni róla a mondatokat. Telóval készült a kép nagyításra teljesen szét esik a kép. Valamilyen progival nem lehetne élesíteni rajta? Gimpel?

Köszi.

(#19629) Shinnokina válasza Shinnokina (#19606) üzenetére


Shinnokina
tag

Hát ha már tanácsot kértem a fotózásra, akkor megmutatom az eredményt. Így sikerültek a koncertfotók. [flickr] :)

Xiaomi 11 Lite 5g NE - és zöld :)

(#19630) Shinnokina válasza maxika2004 (#19622) üzenetére


Shinnokina
tag

windows movie maker. Nem viccelek. Kiválóan alkalmas és sok mindent tud. És ingyenes.

Xiaomi 11 Lite 5g NE - és zöld :)

(#19631) *Ropi* válasza Gstyler (#19625) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ezek az emberi árúak, profinak a Pro Show Producer-t mondanám és a ShowItWeb-et.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19632) *Ropi* válasza papeti01 (#19626) üzenetére


*Ropi*
félisten

Kérdezheted itt is: hátha mást is érdekel a válasz. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19633) Gstyler válasza *Ropi* (#19631) üzenetére


Gstyler
senior tag

Megnézem akkor inkább azt, ez a Smartshow kb. olyan alap, mint a windowsos. :R

(#19634) Lassú Víz válasza Gstyler (#19633) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Az a windowsos az konkrétan melyik?

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#19635) Gstyler válasza Lassú Víz (#19634) üzenetére


Gstyler
senior tag

Nekem a windows movie maker volt fent alapból. Egy minimál slideshow elkészítésére alkalmas az is egyébként, de pl. zenevágáshoz külön progit kell használni stb, tehát nem teljes körű.

(#19636) Lassú Víz válasza Gstyler (#19635) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Azért annál jóval többet tud a Smartshow, de ha a zene ütemére akarod váltogatni a diát, akkor az kell amit Ropi írt. Az egyik 60$, a másik meg 250$. Abból lesz valamennyi € + ÁFA ha nincs mögötted cég. Ingyen ebéd nincs, a nagyobb tudás több pénzbe kerül. Ha csak egy tök egyszerű slideshow kell, azt az LR is megcsinálja.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#19637) Fandango válasza Lassú Víz (#19636) üzenetére


Fandango
veterán

Az LR se ingyenes ugyebár. :))

(#19638) sideburns válasza Goblin12 (#19628) üzenetére


sideburns
aktív tag

"kaptam egy nagyon nehezen olvasható rossz minőségű képet és lekellene olvasni róla a mondatokat. Telóval készült a kép nagyításra teljesen szét esik a kép. Valamilyen progival nem lehetne élesíteni rajta?"

Enhance.
;]

@Shinnokina: jók lettek a képek!

(#19639) Andrew31 válasza sideburns (#19638) üzenetére


Andrew31
senior tag

Pedig ilyen tényleg van.

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#19640) II.Démonlord válasza Andrew31 (#19639) üzenetére


II.Démonlord
tag

:D

(#19641) Lassú Víz válasza Fandango (#19637) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Tudom :P :))

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#19642) *Ropi* válasza Lassú Víz (#19641) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tőlem mindig 30-án vonják: eszerint mindenkinek aznap amikor kötötte. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19643) maxika2004


maxika2004
őstag

Sziasztok !

Próbálgatnám első zenés kis összeállitásomat, a gyergőcök fotóiból....
Ebben kérnék egy kis segitséget:
ProShow Producer ben.....
Mégcsak az automatice, " Wizard" beállitással probálkozom,
De 1 dolgot nem sikerül... a warázsló felhoz egy olyan ablakot, ahol az összeállitás gyorsaságát lehet beállitani......
az lenne a kérdésem, hogy ezt utólag hol lehet megtalálni, melyik menüben ?
ha esetleg későb szeretnék változtatni rajt !

Hu remélem érthető voltam, elöre is köszi a segitséget !

(#19644) *Ropi* válasza maxika2004 (#19643) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha a képváltások és az áttűnések sebességére gondolsz, akkor a "preferences / show defaults"-ban.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19645) maxika2004 válasza *Ropi* (#19644) üzenetére


maxika2004
őstag

Köszi !

Szerintem nem erre gondoltam, mert ez ugye az egész progi beállitásait változtatja...
amire én gondolok, az szerintem csak az adott projektét..
De itt egy kép, erre gondolok:

[ Szerkesztve ]

(#19646) *Ropi* válasza maxika2004 (#19645) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ezt a funkcióját még az életben nem használtam. :N :D Ez max. akkor jöhet számításba, ha weben osztod meg, mások pedig hangulat alapján keresnek (mint "chillout" vagy "uplifting", stb...).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19647) maxika2004 válasza *Ropi* (#19646) üzenetére


maxika2004
őstag

Igaz ennek csak a felét értettem :-) de köszi !

Hát igen, ez a hülye gyerekeknek van,,, :B
ez van a varázslóban... + kép, + zene, (utána ez ! ) .. és kész is !
elvileg hozzá igazitja a zenéhez, vagy mifene,
de ez nem is annyira fontos, de az egész hosszát állitja... (ez kellene)
Amit irtál az nekem nem csinál semmit..már persze a kész projekten....
ha ujrakezdem akkor igen......

Gondolom én bénázom el, de nemtom hol !

(#19648) *Ropi* válasza maxika2004 (#19647) üzenetére


*Ropi*
félisten

Menet közben is tudod, ha kijelölöd az össze képet amit állítani akarsz és az alattuk lévő időre kattintással a diák hosszát, a köztük lévőkre kattintva meg az átmeneti effektek hosszát tudod állítani.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#19649) maxika2004 válasza *Ropi* (#19648) üzenetére


maxika2004
őstag

Ez igy megvan, de sajnos igy csak egyesével lehet állitani, meg amugy is mindnek más-más az ideje.....
de azzal a csuszkával arányosan az egészet felgyorsitja, vagy lassabbá teszi !
azért gondoltam hogy azzal egyszerübb lenne, ha vissza lehetne hozni valahonnan....

(#19650) need


need
addikt

Sziasztok..

nem tudom mennyire szorosan tartozik ide.. de más ötletem nincs hogy hol kérdezzem meg..

kellene nekem valami olyan program amivel át lehetne írni a jpeg files neveket persze nem egyenként hanem kb. 300 db-ot egyszerre. (tiszta káosz amit a f.gép osztogat files neveket..

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.