Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu



Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11082) masterful87


masterful87
senior tag

Sziasztok!

Van egy ASUS A7V600-X típusú alaplapom SATA1-gyel. Vettem egy új DVD-írót, természetesen SATA-st! (Sony AD-7280S, de kipróbáltam egy ASUS 24B1ST-vel is, semmi változás nem volt!)
Szerettem volna bootolni az új meghajtóról de sehogyan se ajánlotta fel, és ha az SCSI Boot Device lehetőséget választottam akkor se pörgött fel a lemez! Pedig a VIA SATA-s RAID chip rendben felismerte, azt tudtam ellenőrizni - kiírta a meghajtó típusát - de bootolni már nem tudtam róla!
Ekkor előkaptam egy Silicon Image SiI3112 PCI to 2 Port SATA150 eszközt, és erre dugtam rá az új DVD meghajtót. A helyzet ugyanaz, sehogyan se tudtam róla bootolni! Ekkor ellenőrzésként fogtam egy SATA-s SSD-t, azt rádugtam, és az SCSI Boot Device-t választva már bootolt is az SSD-ről!

Fontos tudni, hogy az alaplap nem hajlandó sem pendrive-ról, sem USB holmikról bootolni! (Csak úgy képes pendrive-ról olvasni, ha ki van választva az USB-ZIP, és valami speciális Linux okosság van a kulcson, ami talán emulálja a ZIP lemez méretét, beállításait, ezt csak pár napja fedeztük fel.)

Tehát azt szeretném kérdezni mit tehetnék? Hogyan bírhatom rá ezt az ezer éves alaplapot arra, hogy SATA-s meghajtóról bootoljon?
Gondoltam még ilyen IDE->SATA átalakítóra, nem ismerem hogy működik, de gondolom csak egy sima passzív átalakító, és onnantól a SATA eszközt IDE-ként kezeli, az IDE korlátaival?!
Mellesleg ez lenne a természetes, hogy a régi SATA-s chipek nem kezelnek SATA-s ODD-t, csak HDD-t?

Előre is köszöntem a segítséget! :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.