-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szikravadász
csendes tag
Nos, megcsináltam, többször is. Ahogy TCr írta, a megosztások megmaradnak, csak engedélyezni kell őket és a usereket kell újra létrehozni.
Sajnos nem ment elsőre de a többedik reset után hagytam megnyugodni (ez majd egy egész nap, kb 3,5 TB cucc), majd néhány újraindulás után rendben működni látszott. Pont addig, amíg a Transmissiont el nem indítottam. Most megint ott tartok, ahol a part szakad.
Van valami módszer, amivel ki lehet lőni a Transmissiont reset nélkül? Bekapcsoltam a Telnetet és az SSH-t, Puttyal be tudok lépni.
Köszönöm. -
aujjobba
addikt
"egy nagy hátránya a ZyXEL NAS-oknak, hogy a gyártó valamilyen ismeretlen okból ellehetetlenítette az olyan modulok, mint például az iptables, illetve a bridge betöltését. Így hiába csinálunk openVPN szervert rajta, pont a NAS-t nem fogjuk tudni elérni" - forrás
Tehát az OpenVPN kilőve, a leírás a softethervpn-t adja, fel is ment szépen, de mint mondtam használhatatlan.
A router-em szolgáltatós, nem támogatja a VPN-t.
A putty, jah, megoldható, csak körülményes, főleg mobilról (alapvetően azt akarom elérni, hogy a mobilok/tabletek elérjék a NAS-t, legfőképp filmek lejátszása céljából).
Ezért lett nálam az rPI-n futó piVPN, vagyis még nem lett mert nem érkezett meg az eszköz, de majd az lesz.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Nekem sikerült felhekkelni a softethervpn-t a NAS-ra kétnapos
szopáskihívás keretében, működött is 5 percig, aztán elkezdte 100%-on pörgetni a CPU-t és használhatatlanná vált miatta az egész NAS. Ki kellett lőnöm a process-t.
Ha van jobb megoldásod engem is érdekelne, bár már beszereztem egy rPi-t VPN szervernek inkább... -
aujjobba
addikt
Azért van nyitva az SMB, hogy akkor is el tudjuk érni az itthoni filmkönyvtárat, amikor például nagyszülőknél vagyunk.
Az SFTP, SCP erre nem az igazi, mert úgy át kell másolnom a tartalmat a lejátszóeszközre, ha jól sejtem, ott pedig a kapacitás véges.
Például a gyerek tabletjére nem is tudok letölteni >4GB HD filmet, mert a belső tárhelyen nincs annyi hely, az SD kártyát meg kizárólag FAT32 képes kezelni, ami ugye nem kezel >4GB fájlokat. -
félisten
Nem vettem magamra, csak ez egyike azoknak a kérdéseknek, amiben szerintem jobb pontosnak lenni, mert egyrészt elég elterjedtek a téves ismeretek, másrészt, mert ezen adott esetben életre szólóan fontos adatok múlhatnak.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
"Erre többen hajlamosak ugrani, hogy földrajzilag és fizikailag külön álló mentés nélkül nem ér semmit."
Akkor pontosítsunk: azt szoktuk többen is hangsúlyozni, hogy a RAID >1 önmagában még nem jelent teljes biztonságot, és megvan az a veszélye, hogy a hozzá nem értőknek hamis biztonságérzetet ad. Olyat, hogy "nem ér semmit" szerintem nem írtunk.
MaCS
-
aujjobba
addikt
Ahogy nézem a RAID-0 nem ad redundanciát, csak összefűzi a meghajtókat, bár igazából az a néhány film/sorozat, esetleg képek/videók nem hordoznak akkora értéket, hogy probléma lenne ha elvesznek.
Gondolom azért kérdezed, mert különböző lehet a válasz annak függvényében, hogy 0 vagy 1 lesz
Mi a helyzet 0 és mi az 1 esetben? -
Scale
őstag
Fura. Kiszedték a natolást, és azóta a Nas kilát a netre, pingelés, töltés, minden megy. Nem tudom mi köze lehetett hozzá
Egy kérdés: A transmission mivel jobb mint például a "Letöltés" menüpont alatti torrent hozzáadása és onnan letöltése? Miért van erre a célra két alkalmazás?
-
törölt tag
A kérdező azt írta, hogy "tp-link tl-wr1043 v4 alap szoftverrel, nincs openwrt-m". Ha jól tévedek ezen nincs VPN. Nálam egy C7 router van otthon, azon ugyan van VPN, de sok mindenre nem használható, ezért fut egy rpi-n a szerver.
Igen, putty segítségével is csatlakozhatsz kintről, és létrehozhatsz egy SSH tunnelt. De VPN-ről szólt a kérdés.
FFP-t nem ismerem, soha nem használtam. Entwaret ismerem, ott telepíthető az openvpn, viszont nincs tun kernelmodul a nashoz. FFP-n lehet, hogy megy, de azt soha nem próbáltam.
-
galaxys80
veterán
-
morfondőr
őstag
Ez nekem is megfordult a fejemben és van is külső hdd tokom, de a nas annyiban lenne jobb, hogy minden eszközről elérhető lenne, nem kell rakosgatni és hordozgatni egyik szobából a másikba, és ugye amit írtam is: nem ott zörög a hdd az asztalon, amikor pl. épp filmet néznék róla. Lehet túlzó a heti 1-3 alkalom, de nem minden nap filmezünk és az is egy jól behatárolható időben, leginkább este. Természetesen nem állítanám le 10 percenként a lemezeket, hanem inkább betennék egy bő órás limitet, ami után lekapcsolna ha nincs hozzá nyúlva. Így csak nagy valószínűséggel esténként egyszer kapcsolna be , majd utána megint egyszer le.
De még az eredeti kérdésre nem kaptam választ: standby módban teljesen lekapcsolja a hdd-t vagy csak parkoltat?Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714
-
galaxys80
veterán
Ki az az elmebeteg, aki smb-t kienged a netre?
Szerintem te még mindig nem érted. NEM volt kiengedve semmilyen SMB a netre nálam. Századszor írom le, hogy nem voltak portok nyitva, nem volt upnp, nem volt DMZ engedélyezve.
Nagyon úgy próbálod beállítani, hogy ez csak együgyű userekkel fordulhat elő. Ellenben a külföldi fórumok csordulásig vannak tele ilyen támadásokkal áprilisban.[ Szerkesztve ]
-
galaxys80
veterán
Na látod ezt nem tudtam. Mindig azt olvastam csak itt, hogy ez nem ilyen egyszerű.
Amint végzett a tm a bent levő torrentek kötelező seed-jével ki fogom próbálni.
Gondolom a mostani sysvol útvonal helyett a másik hdd azonosítóját kell majd beírnom.
Kötelező utána a download/transmission/download útvonal vagy elég egy torrent nevű megosztás ( mappa) ? -
-
galaxys80
veterán
Elengedem én ezt azt hiszem. Most már nem dob failedet. Látja is a médialejátszó az általam megadott nevet. Viszont üres a mappa.
Most a megadandó névnél teljesen mindegy, hogy mit írok vagy annak a mappának a nevét kell amit meg akarok osztani?
Mondjuk mindkét verziót próbáltam.
No, de mindegy. Tényleg csak a kíváncsiság hajtott. Szerencsére működik a jelszavas SMB. -
solti
senior tag
-
tibi970307
tag
Így fog működni, ha kikapcsolom a gépet, amelyiken fut a DHCP szerver? Vagy esetleg lehet olyat, hogy mindkettőre felrakni és akkor bármelyik ki van kapcsolva, mindig működik? Esetleg megoldás lehetne egy routert belekötni a hálózatba? Hogy lehetne ezt megoldani a legjobban?
-
taip
senior tag
Kézikönyvem nincs, ezeket pedig én is megtaláltam, de köszi a plusz infót.
És bocs, hogy megerősítést kértem, mielőtt kockáztatnám az adataimat.Magyarul -val, -vel és NEM -al, -el. Legyünk már ennyire igényesek az anyanyelvünkhöz... (Például: 1-gyel, 2-vel, 3-mal, %-kal, stb.)
-
galaxys80
veterán
Ó. Fuck. Akkor remélem jó ideig bírja még a HDD. Fogalmam sincsen, hogy működne a klónozás.
Pedig azt hittem, hogy az admin mappa esetleg tartalmazza a telepített programokat.
Az adatok másolása az nem érdekelne, mert azt megoldanám. A minidlna telepítése viszont már nem volt ennyire egyszerű.
No, de majd visszatérünk erre, ha véletlenül szükség lesz rá a jövőben. -
galaxys80
veterán
És mi van, olyankor, ha a mostani elsődleges HDD-t (ezen van az admin, video stb) le akarom, majd cserélni egy másikra?
Mondjuk egy külső HDD-t rádugok és mindent lementek a régiről. Beteszem az új HDD-t, formázom, majd utána visszamásolok mindent a külsőről.
Ilyen esetben a feltelepített programok (minidlna, transmission stb) is visszakerülnek? -
galaxys80
veterán
Rendben köszönöm. Akkor kilövöm, ha hazaértem.
Egyébként nálam valamiért nem működött az upnp. Persze nem is szeretném bekapcsolni, csak kíváncsiság.
Routeren engedélyezve volt az upnp, TM-ben ugye a pipa be volt nyomva. Mégsem lett open a port és nem is jelent meg a router upnp menüben.
NAS-on is kellett volna még állítani valamit? -
galaxys80
veterán
Azért gondoltam az upnp-re, mert a laptopnak viszont más az ip címe lan-on és más wifin. A szükséges portot viszont, ha már az egyiken megnyitottam, akkor a másikon már nem engedi. Van egy programom a laptopon aminek kell a portnyitás.
De, akkor inkább elengedem az upnp-t.Most manuálisan nyitottam portot a routeren a transmission-nak, az upnp pedig tiltva van.
Viszont a portforward engedélyezése előtt emlékeim szerint nálam bennmaradt a pipa. Ez van azon a lapon, ahol a portszámot kiírja ugye?
Így működik a portnyitás gond nélkül. Open-t ír. -
galaxys80
veterán
Ígérem az utolsó értetlen kérdésem lesz.
Szóval, ha nem fűzöm össze őket, hanem külön formázom.
Akkor a PC-n smb-n keresztül pl: 1 videó "mappát" vagy 2 külön videó "mappát fogok látni?
Illetve dlna-n keresztül látható lesz a két külön hdd vagy szintén 1 darab videó, zene stb lesz látható? -
galaxys80
veterán
(#2762) galaxys80 válasza Tonyk (#2761) üzenetére ÚjVálaszPrivát2019-02-11 21:48:16
galaxys80
(PH! kedvence)
Tehát ha mindkét hdd-n van egy videók mappa akkor azok tartalma egy mappában lesz látható mondjuk a pc-n vagy a tv-n?Mármint akkor is ha nincsenek összefűzve?
(#2763) Tonyk válasza galaxys80 (#2762) üzenetére ÚjVálaszPrivát2019-02-12 08:21:36
Tonyk
(PH! kedvence)
Logikailag nincs két hdd! A rendszer felé egy hdd-nek látszik (nyilván az oprendszer tudja, hogy kettő, de ez most lényegtelen). Te is egy hddnek látod majd.
Fizikailag kettő, de úgy használod/látod/érzékeled, mintha egy lenne, Össze vannak fűzve, az adatok "sorfolytonasan" kerülnek felírásra.Amikor egy N-edik (N>1) HDD-t adsz egy JBOD tömbhöz, akkor ha az N. meghajtó tartalmazott adatot, akkor az ugrik a tömbbe beillesztéskor (tehát nem is lehetne két könyvtár).
Én ezért gondoltam, hogy egyként fognak látszani.
De végül is nem tragédia, ha külön látszanak. Vagy vagy fogom és mégis összefűzöm őket.[ Szerkesztve ]
-
galaxys80
veterán
Ma vagy holnap várhatóan megérkezik az új belső HDD-m.
Csak a tisztánlátás véget, akkor még egyszer:
Ha beteszem az új HDD-t, akkor formázásnál Jbod és különt választom.
Ezután a 2 HDD tartalma ettől még 1-nek fog látszani egy TV-n, médialejátszón, PC-n.Jól értettem mindent?
-
galaxys80
veterán
De. Én is meglepődtem volna rajta. Csak annyira határozottan mondtad, hogy vigyázzak, mert elvesznek a hozzáfűzött HDD-ről az adatok. Én pedig előtte írtam, hogy egy új HDD-t (ami nyilván üres) fogok, majd berakni. Ellentmondás volt bennem.
De köszönöm szépen a segítséget. -
Speederer
senior tag
-
félisten
Teljesen igazad va. Logikus, hogy a bővíthetőség értelmet az 1× JBOD-nak.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ténylegesen mia fájlrendszerszintű különbség egy magányos és egy 1× JBOD HDD között, avagy hol is van a kontroll.
MaCS
-
félisten
Esküszöm, hogy nem akadékoskodni akarok, de egy elemű JBOD szerintem fogalmilag nem létezhet.
Már a JBOD neve is (Just a Bunch of Disks) arra utal, hogy több lemezről van szó, és az egész belső logika azt szolgálja, hogy a felírt adatok hogyan oszlanak meg a lemezegységek között.
MaCS
-
festina10
tag
Köszi szépen
Csak még az lenne a kérdésem, hogy ha 1 vinyót (zsír újat) teszek be először, akkor is tudom az individual-t választani ?
mert csak később tenném be a másik vinyót.
Ez azért lenne így mert az egy NAS310-ben volt és 2,5TB adat van rajta, amit a NAS326 nem lát, viszont az asztali géppel utána másolnám át, aztán tenném át NAS326-ba,[ Szerkesztve ]
-
félisten
Persze, ez visszatérő téma, mégis elég általános közhiedelem az, hogy RAID1=biztonság.
Láttam én már ellopott NAS hűlt helyét és házában megsült HDD-ket is, és még abban sem vagyok biztos, hogy egy leégett ház feltámasztása után ne sajnálnák az elveszett emlékeket.
Nem azt mondom, hogy nincs értelme a redundáns lokális adattárolásnak, mert az esetek nagyon nagy részében nyilván valóban megvéd. Azért szoktam szólni, ha azt látom, hogy a RAID>0 adatbiztonságot jelent. Megszorító jelző nélkül.
MaCS
-
festina10
tag
Köszi!
És ezt, hogy tudom megcsinálni?
"Ezért inkább két különálló kötetként javasolnám használni. Így-is úgy is megosztásokat használsz az eléréshez, tök mindegy, hogy ezen vagy azon a hdd-n van az épp használt erőforrás."Mert az elején a formázásnál vagy a RaID vagy a JBOD közül választhatok.
-
félisten
Nálam két különálló HDD van egy kötetbe szervezve. Nincs JBOD.
Ennek az előnye az, hogy mivel nincs köztük tárolási kapcsolat, az egyik halála semmilyen formában nem érinti a másikon tárolt adatokat.
Hátránya viszont az, hogy nincs átlógó tárolás, tehát az egyes megosztásoknál meg kell adni, hogy melyik HDD-n legyenek, ha tehát van mondjuk 100-100 GB-om a két lemezen, 101 GB-ot már csak elosztva tudok feltenni.MaCS
UI: Azt meg nem győzöm hangsúlyozni, hogy a RAID>0 csak részleges adatbiztonságot jelent!
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i7-12700KF/13700KF + Új RX 7800 XT 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Dell Precision 5570 ( XPS 9520 ) 4K+ Touch/12800H 14C/32G/1T G4/Quadro RTX/IR/FPR
- Lenovo ThinkCentre M900 Tiny ÁFÁ-s 24 Hónap garancia
- ÉRKEZETT Legújabb Bontatlan Új M4 Chipes IPAD PRO 2024 11 13 1év gar Azonnal Deák Térnél Átvehető.
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 gen 11 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térnél.