Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-25 19:21:40

LOGOUT.hu

Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5775) lzolka


lzolka
csendes tag

Előre is elnézést kérek mivel amatőr vagyok a hálózati dolgokhoz, az itt olvasott dolgok többsége nekem kínai (snapshoot, ssh, etc.)

Adott egy UPC Connect box 192.18.1.1 IP címen, router üzemmódban, IPv6 és saját wifik letiltva, DHCP be és sok eszköz statikus IP címre állítva.
Utána a ház közepén egy kínai AX3600 kínai fw-vel, relay üzemmódban, (sok smart eszköz miatt) 192.168.1.2 fix IP címen.

Eddig ez az összeállítás elfogadhatóan működött, nem volt zavaró hogy az eszközök egy része nem kapott static IP címet a routertől, hiába volt beállítva.
Most viszont Home Assistantban probléma hogy egy eszköz már másik ip címen van mint múlt héten. Ezért gondoltam hogy az UPC csak modem lesz, és ezt a kínai csodát fogom routerként használni, hátha ez jobban kezeli a static ip címeket.
A variálás előtt még rátöltöttem a legutóbbi hivatalos 1.1.21 fw-t és lementettem a Connect Box Admin-Információ oldaláról a WAN IP beállításokat, majd átállítottam modem módba, a kínait pedig router módba és beírtam az előző adatokat és a kínai kapta meg az 1.1 végű ip címet.
Na eddig tartott a boldogság, innentől megszűnt a házban az internet, a Connect Box elérhetetlen lett, semmilyen ip címen nem találtam meg.
A kínaiba hiába tudtam belépni, a kínai kezelő felületen már nem ment az automatikus fordítás, totózhattam a csirkelábak jelentését, de nem jött össze sehogy sem.
Néhány óra szenvedés után eldöntöttem hogy vissza az egész, a kínai vissza lett relay módba állítva, a Connect Box pedig néhány reset után gyári állapotba állt és vissza tudtam tölteni a beállításokat a biztonsági mentésből.
Mikor már azt hittem hogy rendben van a hálózat, észleltem hogy van egy *hidden* nyílt wifi hálózat, amit gondolom a frissítés okozott. Néhány eszköz (tv, HA szerver) eltűnt a hálózatból, tök fals ip címeken találta az Advanced IP Scanner, pl. 176.xx.xx.xx, de ezek előbb-utóbb visszajöttek a jelenlegi tartományba csak másik ip címre.

Viszont az eddig jól működő smart sensorok hol láthatóak hol nem, leszakadnak majd megjelennek, tök bizonytalan lett, ez vajon a frissítés miatt lehet vagy elcsesztem még valamit?

Már annak is örülnék ha a variálás előtti állapot visszaállna. Nagyon jó lenne ha a nyílt wifit is meg tudnám szüntetni, de sajnos nem írtam fel hogy milyen fw volt a kínain, ha egyáltalán lehet korábbi verzióra frissíteni.

Hálás lennék ha valaki tudna dobni egy linket ahol laikus számára is érthetően le van írva hogy ilyen modem-router-AP mód váltáskor milyen beállításokat kell megadni hogy működjön, én nem találtam.

Bocs hogy ilyen hosszúra sikerült, de már azon vagyok hogy kukázom az AX-et és keresek valami könnyebben kezelhetőt...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.