Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bronin7

csendes tag

válasz Noddy #8084 üzenetére

"Képtelenség univerzálisan azt kijelenti, hogy "Akkor ez, meg ez, meg ez a bűn, a rossz. A többi nem.""
    Pont az ilyen gondolkodás miatt tart ott a világ ahol.

Nem egészen tudom, hogy pontosan mire gondoltál, amikor ezt írtad, de akkor mondok példát arra, hogy miért nem lehet univerzálisan kijelenti, hogy mely cselekedetek tartoznak a bán alá, s melyek nem...

Egyszerű helyzetek:
    1. Megloptak téged, mondjuk elvették a pénztárcádat, de lehetőséged van, hogy visszaszerezd.
    Ergo, "visszalopod".
    8. parancsolat: Ne lopj!

Mi ilyenkor a helyzet?

2. Egy ember valóban ártatlan egy bűntényben, a bíróságon csakis a te hamis tanúvallomásod mentheti meg. Te biztosan tudod, hogy ártatlan, de valamilyen oknál fogva nem tudod máshogy bizonyítani abban a helyzetben, hogy ártatlan csak a hamis tanúzással.

9. parancsolat: Ne tégy hamis tanúságot.

Mi ilyenkor a helyzet?

Ez csak 2 egyszerű példa volt.
    Ugyebár a tízparancsolat Istentől való, Mózes kapta meg a kőtáblákat magától az Atyától.
    Tehát ha nem a parancsolatnak megfelelően cselekszel, akkor Isten akarata ellen mentél, nem?

• cucka

addikt

Nem tudom ez a bűntudat keltétes sztereotípia honnan jön?
    Például az eredendő bűn fogalmától. Minden ember bűnös, születésétől fogva, még akkor is, ha semmit nem követett el. Még a pár napos csecsemő is bűnös. Vagy hogy kijelentik, hogy a bűn egy állapot. Ettől soha nem szabadulhatsz meg, bűnösként születtél és földi életed végéig bűnös is maradsz. És haláluk után a jól viselkedő emberek nem megbocsájtásban reménykednek, hanem kegyelemben. Tehát még halálod után sem mondhatod, hogy bűntelen vagy, hanem csak azt, hogy kegyelemben részesülsz. Tessék, itt a nagy keresztény örömhír. Életed végéig bűnös vagy, bűnben élsz, de ha törekedsz és elkerülöd, akkor kegyelmet kaphatsz.

Nem hallottam még senkitől olyat hogy éjszaka nem tudott aludni a félelemtől, mert egy hívő kereszténnyel beszélgetett.
    Gyerekeknél előfordul.

Az más kérdés, hogy a harmad unokatestvér barátjától akinek a nagynénje beszélt a pokolról és az hú de rossz, meg örök szenvedés, akkor persze lehet félni, ugyan úgy mint a kapanyányi monyóktól.
    Az van, hogy a gyermekek nem igazán tudják különválasztani, hogy mi a valós és mi nem. Amit a felnőttek mondanak nekik, azt szó szerint elhiszik. Ha a pokollal riogatják őket, akkor azt is el fogják hinni és komolyan fogják venni.

És mondjuk nem tudom miért pont egy ateista hozza ezt fel mindig, mert neki van a legkevesebb félnivalója.
    Azért, mert véleményem szerint az, ahogy a keresztény vallás a bűn fogalmát kezeli finoman szólva is aljas. Egy kereszténytől ne várd el, hogy kevésbé vidám perspektívából is megnézze, miben is hisz egyáltalán.

Egy kérdés: ha te szeretsz és tisztelsz valakit, ragaszkodsz hozzá és hallgatsz a tanácsaira akkor "birka" vagy?
    Ha használod a józan eszed és mellette meghallgatod mások véleményét is, akkor nem.
    Ha mindenféle gondolkozás nélkül elfogadod a véleményét és amikor esetleg rákérdeznek, akkor visszamondod, mint a kazettás magnó, akkor igen, birka vagy.

• bronin7

csendes tag

Mielőtt ítéletet mondanál rólam, ajánlom, hogy olvasd el a fórumon tett eddigi hozzászólásaimat is... :U
    Akkor tudnád, hogy nincsenek előítéleteim, s református gimnáziumba jártam 4 évig, kétszer olvastam el a Bibliát, s utána jutottam erre az álláspontra.
    Nem voltak "gonosz" és "alávaló" papok, akik tévútra vezettek, meg hasonló hülyeségek.
    Rendes papok és hittan tanárok beszéltek nekem erről az egészről, s mégsem tudtak meggyőzni.

Nem tudom ez a bűntudat keltétes sztereotípia honnan jön? A kereszténységnek a lényege pont az evangélium (örömhír, nem tudom nektek mit jelent az öröm, de sztem valami pozitív dolog). Nem hallottam még senkitől olyat hogy éjszaka nem tudott aludni a félelemtől, mert egy hívő kereszténnyel beszélgetett. Az más kérdés, hogy a harmad unokatestvér barátjától akinek a nagynénje beszélt a pokolról és az hú de rossz, meg örök szenvedés, akkor persze lehet félni, ugyan úgy mint a kapanyányi monyóktól. És mondjuk nem tudom miért pont egy ateista hozza ezt fel mindig, mert neki van a legkevesebb félnivalója. Aki hívő tudja hogy mi a helyzet, aki pedig kereső utána jár a dolgoknak.

Nem egészen értem, hogy miről beszélsz, amikor én nem említettem semmiféle keresztény emberrel való beszélgetést... :F
    A példád pedig (a nagynénje meg a pokol) zavaros, s megint nem tudom, hogy mire gondoltál, amikor leírtad...

Egy kérdés: ha te szeretsz és tisztelsz valakit, ragaszkodsz hozzá és hallgatsz a tanácsaira akkor "birka" vagy?
    Kevered a dolgokat, s inkább olvasd el jobban a hozzászólásomat, mert félreértettél valamit...

"Képtelenség univerzálisan azt kijelenti, hogy "Akkor ez, meg ez, meg ez a bűn, a rossz. A többi nem.""
    Pont az ilyen gondolkodás miatt tart ott a világ ahol.

Erre majd később reagálok.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés