Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6951) bim válasza Grga_Pitic (#6948) üzenetére


bim
veterán

Ma kipróbáltam élesben. Anyák napi ünnepség volt az iskolában és a gyerekek a tábla előtt álltak, a lámpák feloltva. Villantottam plafonra, szembe, diffúzorral és nélküle (lapot még nem szereltem fel) TTL auto beállítás mellett volt hogy többféle világosságú és színű kép készült. Van ahol a háttér világosabb, és van ahol minden jó. Mindezt mondjuk azonos vakuállás mellett. Utómunkával helyre lehetett többnyire hozni de érdekes volt látni. Olyan mintha a gép nem szeretné az alacsonyabb fényviszonyokat. :F

(#6952) *Ropi* válasza bim (#6951) üzenetére


*Ropi*
félisten

Neonok és energiatakarékos lámpák (amik szintén neonok) mellett felváltva zöldek és lilák a képek, mert 50 Hz-en villognak. Ehhez jön még hozzá a vaku fehéregyensúlya...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6953) bim válasza *Ropi* (#6952) üzenetére


bim
veterán

Az a baj hogy nincs időm beleásni magamat a témába. Volt egy egyszerű kompakt gépem ami sok éven át hűségesen szolgált. Amikor bedöglött kerestem helyette egy jobbat ami élesebb képet készít. Nálam ez valahogy becsípődés hogy tű éles legyen egy kép. Nem sok pénzzel a zsebemben itt a PH.-n vettem ezt az E-PL1-et használtan. Szuper kis gép amit kicsit fejlesztettem. Vettem hozzá egy 40-150-es obit és most kénytelen voltam venni egy vakut is hogy a képélességet ki tudjam hozni. Na de annyi állítási lehetőség van a gépen hogy elveszek benne. Van auto beállítás a gépen de az nem szimpi képeket készít.
Fellelhető a neten valami összefoglaló mit és hogyan kell állítani hogy az élesség megmaradjon és bent is világos képek legyenek?

Jahh és a táblamegvilágító neonsor alatt álltak természetesen a gyerekek.... :W

[ Szerkesztve ]

(#6954) *Ropi* válasza bim (#6953) üzenetére


*Ropi*
félisten

"...a táblamegvilágító neonsor alatt álltak természetesen a gyerekek."

Akkor jól tippeltem: ezt utómunkában (Lightroom-ban) tudod helyre húzni. Egy rosszabb megoldás, ha elég hosszú (1/20s) záridőt használsz, hogy a neon villogásának mindkét periódusa bele essen, de akkor meg sok minden bemozdul úgy is, ha második redőnyre vakuzol hozzá (ami a téma mozgását ugyan megfogja de a háttér attól még be fog mozdulni).

A vakut hozzá lehet színhőmérséklet módosító fóliázni a környezeti fényekhez: ebben az esetben kb. egy feles CTG (Color Temperature Green - zöld) fólia kellett volna (van még CTB - kék és CTO - narancs is).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6955) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Hamarosan érkezik a Canon 600EX II-RT.

DPreview infó.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6956) _seth_ válasza *Ropi* (#6955) üzenetére


_seth_
veterán

Sok újítás nem került bele, gyorsabb sorozatra képes és kész, persze ez is fontos :)

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#6957) radi8tor válasza *Ropi* (#6955) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Az RT mit jelent pontosan?
"RT verzió révén maximum 5 csoportban 15 kompatibilis vaku vezérlésére képes, akárcsak elődje."

⭐ Stella

(#6958) *Ropi* válasza radi8tor (#6957) üzenetére


*Ropi*
félisten

RT = Radio Transceiver.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6959) radi8tor válasza *Ropi* (#6958) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

:R

⭐ Stella

(#6960) catroot


catroot
veterán

Bocsánat a hülye kérdésért (sajna most nem vagyok otthon):

Tegnap óta boldog tulajdonosa vagyok egy Nikon D7100-nak. Mellette már használgattam egy YN 565ex vakut a D3300-al. Ugye a 3xxx csak vakuval tudja elvillantani a YN-t. A kérdésem az lenne, hogy mivel a D7100-ban van commander mód, így el tudom villantani majd vakut fény nélkül is?

Vagy a vakumhoz mindenképpen kell majd valami kioldó?

[ Szerkesztve ]

"I live in the weak and the wounded, Doc."

(#6961) amulet válasza catroot (#6960) üzenetére


amulet
senior tag

nem ismerem a YN vakut, de 7100-am van és SB600 vakum, szóval van benne Command Menü, de ahhoz is kell a vaku fénye, be lehet állítani, hogy gyenge legyen a fény, de villani fog a beépített vaku is
vagyis én így tudom.
A biztos módszer a kioldó jelenti

(#6962) bim válasza *Ropi* (#6954) üzenetére


bim
veterán

Ez már nekem magas lesz. Találtam egy opciót a gépben amit ESP-ről középsúlyra állítottam és mintha javult volna a kevesebb fénynél készült képek minősége.
Az a baj hogy AF+MF-et használok de amikor kevesebb fénynél AF. beáll és én még ráfinomítanék az MF.-el akkor a kép túl szemcsés hogy javítani tudjak rajta, de az AF. sokszor nem teljesen tű éles képet ad ami akkor derül ki amikor elvillan a vaku és visszanézem.
Nem tudom érthetően írtam e le. :DDD
Talán az lenne a jó ha a vaku folyamatosan bevilágítaná a teret és az AF. rendesen tenné a dolgát vagy én rá tudnék segíteni az MF.-el és tényleg az a kép készülne amit a gomb lenyomásakor látok. :U

Ha jók a fényviszonyok akkor szépen ki tudom élesíteni a képet. Sajnos gyakran fotózok gyér fényviszonyok mellett.

(#6964) *Ropi* válasza bim (#6962) üzenetére


*Ropi*
félisten

A pontatlan AF és a zajos kijelző a vázad gyengesége. :N Nem lenne szükség MF-re és a többi csűréscsavarásra, ha az AF jól működne (mármint nem hibás, hanem kevés fénynél ennyit tud).

A vaku nem tud folyamatosan világítani (vagyis nem úgy, ahogy szeretnéd): ahhoz lámpa kell vagy beállítófény: megpróbálhatnál egy erősebb AF segédfényt beszerezni (az FL-36-é elég gyenge még kis távolságon is, ráadásul szerintem hibásan van megírva vezérlése mert nem marad bekapcsolva végig, hanem cca. 0.5 másodperc után kikapcsol függetlenül attól, hogy elkapta-e a fókuszt a váz), azzal az AF jobban betalálna. Vagy másik vakut: az FL-40 segédfénye sokkal hatékonyabb.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6965) Grga_Pitic válasza *Ropi* (#6964) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Írta, hogy E-PL1-e van, a micro 4/3-os vázakkal nem megy a vaku af segédfény, sajna. PDAF nélkül talán nem is érne semmit. Az FL-40-el sem, sőt az talán nincs is a micro 4/3 kompatibilitási listán.

(#6966) *Ropi* válasza Grga_Pitic (#6965) üzenetére


*Ropi*
félisten

Köszönjük az infót, én nem foglalkozom m4/3-al (gondoltam ott is úgy működik mint a tükrös gépeken).

Egyébként van aki megoldotta.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6967) bim válasza *Ropi* (#6964) üzenetére


bim
veterán

Megpróbálok együtt élni ezzel és ha nagyon zavar akkor veszek egy jobb gépet. (ha lesz rá lém)

(#6968) Grga_Pitic válasza *Ropi* (#6966) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Ja, ez egész jópofa. :D Csak nem világos nekem, hova rakja a vakut.

Ropi, a Godox TT600-akról esetleg van valami infód, hogyan teljesítenek? A neten viszonylag kevés infó érhető el róluk - mondjuk csak év elején jelentek meg -, úgy nézem kb. azt tudja mint a Yongnuo 560III/IV + YN-560TX, és árban is nagyon hasonlók. Yongnuoktól meg ódzkodom kicsit a szériahibák miatt.
Igaz, a TT600 vezérlőjéről, az X1T-C/N-ről azt set tudom, hogy az E-M10-emmel hogy muzsikálna, de középérintkezős gép lévén mennie kéne, mint az YN-560TX.

(#6969) *Ropi* válasza Grga_Pitic (#6968) üzenetére


*Ropi*
félisten

Gondolom a végleges változaton lesz egy vakupapucs is.

A TT600–at nem ismerem. De ha saját szabványú Li-ion akkus akkor felejtős: olvass vissza a Godox-ra keresve!

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6970) bim válasza *Ropi* (#6964) üzenetére


bim
veterán

Esetleg van olyan régebbi 12Mp körüli tükörreflexes ami nagyon jó azon a téren ahol ez gyenge és jó rá ez a vaku amit vettem? :F

(#6971) bim válasza bim (#6970) üzenetére


bim
veterán

Közben rájöttem hogy MF.-el jobb képeket készíthetek mert finomállításnál 7x. nagyít és ki lehet maxolni az élességet.
Amúgy jól elvagyok magamban.. :DDD :C ;]

(#6972) Grga_Pitic válasza *Ropi* (#6969) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Kösz, visszaolvastam már amúgy, de csak a lítiumos akksik problémái lettek kivesézve, szóval nem lettem nagyon okosabb. A TT600 amúgy 4xAA elemmel/akksival megy, szóval ez a gond kipipálva. Na, majd akkor még megálmodom, hogy mi legyen. :)

bim: örülök, hogy megoldódik a probléma, épp javasoltam volna, hogy ne vakuhoz válassz rendszert. Az FL-36 AF assistja amúgy a régi tükrös Olympusokkal menne, de nincs értelme a régi rendszerre visszaváltani. Az m4/3 topik lakói közül sokan használnak FL-36/50-et, nyugodtan gyere át oda. Nálam sokkal jobban ismerik a rendszer finomságait.

(#6973) Alabástrom


Alabástrom
senior tag

Sziasztok!

Meg tudja valaki mondani, hogy a Yongnuo YN560IV -el mi a legrövidebb vakuszinkron? Nincs a könyvében, és webes tesztekben sem találom... 1/250s-en még jól teljesít?

Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.

(#6974) DonRazzino válasza Alabástrom (#6973) üzenetére


DonRazzino
senior tag

Én Fuji X-T10-en használom, 560TX-el. Futást fotózok vele, 1/500-on is elvillantja, csak ott már jócskán árnyékol a sötét rettenet alulról. Mivel az árnyékos erdőt egyébként is 1 Fével alexpózom, 1/320-on simán használható. 1/250-nél már zármentes a kép, de az kevés ahhoz, hogy a gyors futó ne legyen "ghostingos". Sajna az 1/320 is necces néha :( .

Ropi: Otthon egész jól összeállt a mini stúdió, egyelőre a YN-k meg egy kis Nissin teljesítenek szolgálatot. Az AF segédfényem eléggé bántja az alanyok szemét, szerinted nem lehetne valami lájtos állandó minilámpát rakni mondjuk a főfényt biztosító softboxomra, hogy jobban harapjon az AFem? Ha igen mit kéne? Valamit ami 5600K-n világít? Kérdés, hogy szól bele a képbe...

(#6975) bim válasza Grga_Pitic (#6972) üzenetére


bim
veterán

Melyik is az a topik? Átolvasom hátha lesz valami előrelépés. :F

(#6976) Grga_Pitic válasza bim (#6975) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

(#6977) Alabástrom válasza DonRazzino (#6974) üzenetére


Alabástrom
senior tag

Az X-T10-nek hivatalosan 1/180s a vakuszinkronja, úgyhogy nem rossz, ha 1/250-el még tudod használni. :)

Arra lennék kíváncsi, hogy a vaku 1/1-en menni idő alatt adja le a teljes fényteljesítményt. MFT-n 1/250s-en az volt az érzésem, hogy kevesebb fényt kap a szenzor, mint amennyit a fénymérő szerint kellene neki. Én csinálok valamit rosszul, vagy az YN560IV nem tudja ilyen rövid idő alatt leadni az 1/1-et? Ha ez utóbbi, akkor mi a legrövidebb záridő, amibe belefér?

[ Szerkesztve ]

Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.

(#6978) *Ropi* válasza Alabástrom (#6973) üzenetére


*Ropi*
félisten

(#6977) Alabástrom:

Pwr: μs s
1:1 3200.0 1/313
1/2 736.0 1/1359
1/4 356.0 1/2809
1/8 202.0 1/4950
1/16 124.0 1/8065
1/32 79.2 1/12626
1/64 54.8 1/18248
1/128 43.4 1/23041

A fórummotor összekeveri a rendezett sorokat, mert kihagyja a szüneteket. :W

(#6974) DonRazzino: Ha folyamatos fény, akkor bele fog szólni a képbe: pontosan ezért kapcsol ki a stúdió vakuk beállítófénye a villanásuk időtartamára (össze tudsz forrasztani egy fordítva működő lámpát, ha értesz az elektronikához).

(#6971) bim: Én sem vagyok mindig itt: szezonban Szombatonként (is) dolgozom. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6979) Alabástrom válasza *Ropi* (#6978) üzenetére


Alabástrom
senior tag

Köszi!
Gondolom ehhez még hozzájön a kioldás késleltetése, úgyhogy nem csoda, ha 1/250s-en alexpós lesz.
(érdekes, mekkora különbség van az 1/1 és az 1/2 között)

Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.

(#6980) *Ropi* válasza Alabástrom (#6979) üzenetére


*Ropi*
félisten

Igen, ami a rádiós kioldóknál (főleg a 433 MHz környékén működőknél) elég tetemes mennyiség.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6981) Alabástrom válasza *Ropi* (#6980) üzenetére


Alabástrom
senior tag

Most meg a Yongnuo yn560-tx késleltetéséről nem találok semmi infót... :W
Szeinted érdemes kutakodni, vagy csak századmásodpercekben mérhető, úgyhogy ha 1/180s-en lövök, akkor mindegy?
(A táblázat alapján 1/2 vagy az alatti fényerőnél meg eleve tök mindegy, annyira rövid idő alatt sül ki a vaku)

Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.

(#6982) *Ropi* válasza Alabástrom (#6981) üzenetére


*Ropi*
félisten

Így van: 2.4 GHz-en megy (gyakorlatilag frekvenciákra nézve WiFi, csak nem azt az átviteli protokollt használja, hanem egy lazább titkosítással rendelkezőt) így annak a késleltetései a mérvadóak.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6983) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Vannak érdekességek a Craigslisten... :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6984) marontoni63


marontoni63
csendes tag

Sziasztok!
Szó volt a Yongnuo studió vakuról ,ezt találtam.

https://www.alibaba.com/product-detail/Fashion-Yongnuo-YN300W-eTTL-Studio-Flash_60319597756.html?spm=a2700.7743248.51.9.1XdqF8

Mit gondoltok róla?

(#6985) *Ropi* válasza marontoni63 (#6984) üzenetére


*Ropi*
félisten

Értékeljük a segítő szándékodat, viszont a kérdező akkus stúdióvakut keresett - ez nem az.

A hozzászólások írásánál alul van egy "link" feliratú gomb: azzal linkként tudod beszúrni, amit szeretnél.

Mellesleg ebből elég lett volna ennyi (a "?spm=a2700.7743248.51.9.1XdqF8" már nem kell):

https://www.alibaba.com/product-detail/Fashion-Yongnuo-YN300W-eTTL-Studio-Flash_60319597756.html

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6986) marontoni63 válasza *Ropi* (#6985) üzenetére


marontoni63
csendes tag

Rendben. Köszönöm a kiigazítást.

(#6987) vodkaboy22


vodkaboy22
addikt

Üdvüdv
Nikon D5100-hoz normál beltéri és teraszos családiház körüli kültéri fotozáshoz milyen vakut ajánlotok? (Objektívek: NIKON 18-105 és hamarosan fix35 f/1.8)
ezt néztem.

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#6988) *Ropi* válasza vodkaboy22 (#6987) üzenetére


*Ropi*
félisten

Több vakut. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6989) vodkaboy22 válasza *Ropi* (#6988) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Kezdő vagyok kérlek magyarázd meg bővebben. :))

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#6990) *Ropi* válasza vodkaboy22 (#6989) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egy darab vakuval nem fogsz tudni ekkora és ilyen különböző megvilágítási viszonyokat igénylő területet bevilágítani, max. hosszú záridő mellett "kitapétázod", viszont ahhoz rutin meg kell - ami a kérdésedből következtetve még nincs meg.

Pontos információk hiányában egyébként lutri bármit is mondani (a ház belső fényviszonyai, a fotózásra tervezett napszak - külső fények, stb.)...Meg jól jönne egy UWA objektív is, mert 18 mm-be se sok minden fér bele, vagy panorámázol - megint csak rutint igénylő feladat.

Keress a Youtube-on videókat!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6991) szuszinho


szuszinho
őstag

Sziasztok,

A szűrős topik nem nagyon pörög, ezért itt is megkérdezem, hogy milyen ND szűrő ajánlott, ha a gép nem tudja a HSS-t, és napfényben használnám a vakut derítésre?

Köszi!

(#6992) *Ropi* válasza szuszinho (#6991) üzenetére


*Ropi*
félisten

Átlag 2-4-8x a környezeti fényviszonyoktól meg az objektív rekeszétől függően.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6993) catroot


catroot
veterán

Az mennyire normális YN 565ex vakunál, hogy kb. 80 flash után (max teljesítményen) tűzforrók az aksik?

Ráadásul azóta az állapotjelző zöld marad. Hiába vettem ki az aksikat és tettem őket vissza. Persze hagytam, hogy kihüljenek.

Szerk: másik, friss aksival sem megy. Akkor ez kuka.

Hát nem sokáig bírta... Lehet spórolni a Nikonra akkor.

[ Szerkesztve ]

"I live in the weak and the wounded, Doc."

(#6994) catroot válasza catroot (#6993) üzenetére


catroot
veterán

Na, lehet helyrejött mégiscsak. Tovább kellett hagyni hülni.

"I live in the weak and the wounded, Doc."

(#6995) matyi012345 válasza catroot (#6993) üzenetére


matyi012345
őstag

(Akksis) studiovakura kéne spórolnod inkább. 80 full villanás hűtés nélkül egy tenyérnyi műanyag dobozos vakutól? A Nikont is pillanatok alatt fogod kinyírni. Nem erre lett tervezve egyik sem. Ha nem is nyírod ki, akkor is tiltani fog és használhatatlan lesz.

(#6996) r.levente75 válasza catroot (#6993) üzenetére


r.levente75
addikt

Nekem nikon sb800 van egy tetemes sorozat után az is kellően meleg, még ót akksival is.

(#6997) ccs2929


ccs2929
senior tag

Sziasztok!

Beltéri fotózásra milyen softboxot javasoltok rendszervakura? Embereket fotóznék, és nem akarom pofánvakuzni őket, illetve nem mindig oldható meg a plafonra villantás, mert a túl markáns színűre festett plafon nagyon elszínezi az arcokat.Első sorban egy roundflashre gondoltam. Más véleményt is szívesen meghallgatok.

Köszi :R

Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!

(#6998) szmayer1


szmayer1
senior tag

Sziasztok.

Melyik a Panasonic eneloop a töltő amelyik egyesével is tudja nézni az akkumulátorok töltöttségét??
Tehát melyik az ajánlottabb, ennél a típusnál?

Üdv Robi

iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.

(#6999) *Ropi* válasza szmayer1 (#6998) üzenetére


*Ropi*
félisten

Amik már valós adatokat is tudnak közölni róluk, azok a Voltcraft IPC-1 [L] és klónjai (pl. BC900, stb...).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#7000) szmayer1 válasza *Ropi* (#6999) üzenetére


szmayer1
senior tag

Köszi.

iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.