Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6901) *Ropi* válasza bim (#6900) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Esetleg a hosszú expot. ki lehetne valahogy kapcsolni?"

A hosszú expót ki lehet "kapcsolni" csak nem érdemes, mert akkor (elegendő vakufény nélkül) még jobban be fog mozdulni a kép (Ismerd meg a blende + záridő + érzékenység hármasának összefüggéseit!).

"És össze lehet e kombinálni minél alacsonyabb iso. számmal ezt? Mondjuk azzal nem lépek előrébb ha világos és "éles" lesz a kép de iso3200 lesz és nagyon morzsás lesz. Ezért is lefixáltam iso200-ra."

Kár volt: ISO 1600-zal sokkal több mindent meg tudsz oldani és a 3200 sem ördögtől való, csak utómunkázni (zajt szűrni) kell a képeket.

"Tanácsok?"

Meike MK320...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6902) bim válasza *Ropi* (#6901) üzenetére


bim
veterán

Ennek a típusú vakunak van valami magyar beszerzési forrása? Nem nagyon dob rá a google semmit.
Igazából nem sok időm van utómunkázni. Gyerekeket fotózom vele és a pillanatot szeretném lekapni ezért is vettem beépített vakusat, de sajnos az csak a szobában ér valamit.
Amúgy elégedett vagyok a géppel mert szép képeket készít ha megvannak a fényviszonyok hozzá. :U

(#6903) dzz


dzz
aktív tag

Hi mindenki, boldog anyáknapját :)

Mely rádiós kioldó használható Pana/Oly MILC-eken leginkább? Nézegettem az ebay-t, de leginkább Canon/Nikon vonatkozásban találok ilyesmiket. Szeretném, ha HSS is működne és most tanácstalan lettem ezügyben. Van valakinek tapasztalata ezen a vonalon?

ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86

(#6904) Grga_Pitic válasza bim (#6902) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Csak használtan találhatsz a magyar piacon, amúgy eBay. Ami jó árban elérhető, és az Oly MILC-ekhez még nem olyan durván nagy, az az Olympus FL-36 vagy FL-36R. Az R sorozat tud remote TTL-t optikai vezérléssel, a másik csak vázra rakva tudja ezt. Ha nem nagyon akarod eltávolítani a vakut a vázról, és más szögből villantani, akkor nincs jelentősége. Az FL-36 20-25, az FL-36R 25-35 ezer Ft körül szokott menni, állapottól függően. Figyelni kell a piacot, mert csak időnként kerülnek fel, én két hónapja már nem láttam itt a hardveraprón, de volt, hogy kettőt is hirdettek párhuzamosan.
A Meike és ezek már csak azért is nagy előrelépést jelentenének a beépített vakuhoz képest, mert tudsz velük a plafonra villantani. Kint ez nem segít, de ott amúgy is érdemes nem éjszaka fotózni. :)

[ Szerkesztve ]

(#6905) bim válasza Grga_Pitic (#6904) üzenetére


bim
veterán

Köszi. Rajta vagyok. Megpróbálok kivásárolni Jófogáson egy komplett szettből csak a vakut. Az sima FL-36. Nem akarom elkülöníteni a váztól csak ott villantanék. :R

(#6906) amulet


amulet
senior tag

sziasztok, hozzátok fordulok tanácsért
hobbi fotózáshoz kellene portré, családi fotókhoz kicsit több fény. Jelenleg egy nikon sb-600 vaku van (ernyővel állványon) de úgy érzem ez kevés. Szeretnék még mellé, de nem tudom mit lenne érdemes venni, a keret max 30-40e
- Villanj körte?
- egy másik vaku állványon?
- egy állandó fényú lámpa?
- studióvaku
Ti mit ajánlanátok?

[ Szerkesztve ]

(#6907) matyi012345 válasza amulet (#6906) üzenetére


matyi012345
őstag

[link]

Ez alá állvány, reflektor, ernyő. Ki is jön 40-ből. Nem a legjobb, de ennyi pénzért nem fogsz jobbat találni.

Ezzel szemben a körtében nincs modellfény, nem szabályozható, nem bowens bajonettes, sokkal gyengébb a slave vevője, 1/4 ekkora teljesítményre képes.

Előnye, hogy ezen az áron egy dupla szett kijön belőle.

Rendszervakut semmiképp, mire oda jutsz hogy van alatta állvány és rá tudsz csatlakoztatni fényformálókat, túl vagy a Walimex árán és nincs modellfényed ami portrénál jól jön és segít az AF-nek, plusz nem is bírja kivillantani a fényformálókat.

(#6908) amulet válasza matyi012345 (#6907) üzenetére


amulet
senior tag

még ezt találtam hobby szett igaz 45-ért meg lehetne venni.
ez milyen?

(#6909) matyi012345 válasza amulet (#6908) üzenetére


matyi012345
őstag

Én ezt 85-ért látom, de ha ez is belefér akkor is inkább a Jinbei DII 250 ami most akciós, vagy a 2*120-as szett lenne jó. Amit linkeltél amúgy Linkstar fejek, annyit szerintem nem ér meg. Ha 45-ért hozzájutsz akkor meggondolandó.

(#6910) Tdizsolt


Tdizsolt
senior tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy EOS 350d. Kérdésem a következő lenne:
Kompatibilis esetleg a Sigma EF-430 NA D vakujával?

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv:Zsolt
(Feleségemnek lenne ajándékba,ha passzolna,nekem fingom sincs hozzá.... :B )

Psn ID: Tdizsolt

(#6911) amulet válasza matyi012345 (#6909) üzenetére


amulet
senior tag

erről a Jinbei studió vakuról mit lehet tudni? vaku fényre elvillan? van syncron lehetőség kábellel?
Színpatikus és az ára is :)
sajna amit linkeltem a Linkstar fejes vaku 45-ért vihető de gari nincs rá, így akkor inkább a Jinbei a választás

(#6912) *Ropi* válasza Tdizsolt (#6910) üzenetére


*Ropi*
félisten

Biztos, hogy nem: az egy Nikon rendszerű vaku.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6913) *Ropi* válasza amulet (#6911) üzenetére


*Ropi*
félisten

A linkeden ott a fotó a vaku hátsó feléről: ha azt megnézed választ kapsz a kérdéseidre. Ami nincs ott leírva viszont lényeges: a beállítófénye G6.35 / 50W-os halogén, ami gyenge és nem szabályozható fényerejű. A vaku háza műanyag, ventilátoros hűtés nélkül ---> olvad mint nyáron a fagyi: nem komolyabb igénybevételre van tervezve. Bajonett felfogatási lehetőség nincs rajta, így csak a saját fényformálóival használhatod - amik tippre elég könnyen lecsúsznak róla.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6914) matyi012345 válasza amulet (#6911) üzenetére


matyi012345
őstag

Villan másik vaku fényére, ki tudod oldani kioldóval vagy kábellel, vagy akár test gombbal is.

Gari nélkül ilyesmibe ne ugorj bele, sőt igazából semmibe :)

Ropi:

Elég hosszú ideig használtam ilyen universal bajonettes fejeket és sosem esett le róla semmi, pedig ennél nagyobb fényformálók is voltak rajtuk mint amiket ehhez adnak, ráadásul boom karon teljesen lefelé lógatva is használtam őket. Hobbistaként meg nem fogja egész nap nagy teljesítményen használni, hogy melegedéssel gond lenne. Az 50-es égő valóban elég kicsi, de együtt lehet vele élni. Nem a portré az amire kemény cucc kell és hatalmas teljesítmény meg aktív hűtő szerintem :)

(#6915) Tdizsolt válasza *Ropi* (#6912) üzenetére


Tdizsolt
senior tag

Köszönöm szépen a választ! :R

Psn ID: Tdizsolt

(#6916) *Ropi* válasza matyi012345 (#6914) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egy ilyen kis teljesítményű vakut jóval nagyobb arányban használsz erősebben kihajtva portréfotózásnál, mint mondjuk egy 4-5-600 Ws-osat. Akkor pedig jobb, ha nem süti meg magát: ez a 200-250 Ws-os kategória pont a határeset ebben a tekintetben, hogy a hűtetlenségéhez képest relatíve nagy a teljesítménye. Persze ha csak tárgyfotóznak vele 1/16 meg 1/32 teljesítményekkel, akkor a világvége + 1 napig is elketyegnek... :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6917) matyi012345 válasza *Ropi* (#6916) üzenetére


matyi012345
őstag

[link]

Ezen a képen a főfény egy 60*90-es boxból jött és 50 Ws-en villant a főfényvaku. A hajfény 25Ws volt, a háttérfény 45Ws volt. Derítés lappal ment. És ez f13 iso200, ami gyakorlatilag feleslegesen szűk rekesz is volt. Tárgyfotóhoz pont hogy sokkal több kell. Mire levetítek egy alapgradienst fehér plexin keresztül feketére, vért izzad a vaku ami erre van befogva, nem beszélve ha még színfóliát is használok. Ezért tartok erre külön egy villanj körtét ami előre veti a fényt bele a szűkítő belsejébe, így sokkal jobb hatásfokkal működik az adott területen mint egy bowens rendszerű vaku. Bár nem vagyok nagy portrés, lehet hogy van olyan amikor kell de egy ismerősöm pl. pont arról panaszkodott, hogy megvette a 600-as fejet de az 1/16 szabályozás neki portréra kevés mert 5,6-8 körül jön ki neki a helyes expo és túlexponált a képe ha nem használ ND-t vagy nem viszi messzebb, így elég nehezen tudom ezt elképzelni.

(#6918) *Ropi* válasza matyi012345 (#6917) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ilyen negyedesnél persze, hogy nem kell teljesítmény: fél vagy egész alakosnál mások a számok. :)

Az ismerősöd érdeklődhetett volna vásárlás előtt: az egyik legfontosabb dolog a leszabályozhatóság. 600 Ws-os, 1/16-ig leszabályozható vakut kevés olyan helyzetben lehet használni, hogy ne változtassa instant szoláriummá a környezetét: szűk térbe semmiképpen sem ajánlott. A helyiség adottságainak figyelembevételével kell stúdiót tervezni - de ezt Te is tudod. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6919) matyi012345 válasza *Ropi* (#6918) üzenetére


matyi012345
őstag

Vaknak, hogy virrad :D volt pénze pénzre, hogy erőset vegyen mert jól hangzik, engem se kérdezett meg.

Mostmár írhatna valamit a kérdező is, hogy mégis mit akar akkor. Portré, Amerikai plán, egész alak, és hogy mit jelent nála a családi fotó. Vagy eltalálgatunk itt magunkban.

(#6920) *Ropi* válasza matyi012345 (#6919) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az mindig jó buli amikor a válaszadók vérre mennek, mert a kérdő poszt toló nem ad elég infót. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6921) amulet válasza *Ropi* (#6920) üzenetére


amulet
senior tag

köszönöm a segítséget nektek :) nem vagyok profi fotós, csak amatőr, így még csak most ismerkedem a vaku, fény, beállított fotózással. Egyenlőre csak egy külső vakuval próbáltam állványon ernyővel, de kevésnek éreztem a fényt. Család, ismerős fotózása során a nappaliban :)
Először a villanj körte jött szóba, de az nem ad modellfényt, így inkább olyan vaku iránt kezdtem el érdeklődni aminek van folyamatos fénye is. Ekkor tettem fel itt a kérdést, hogy mit ajánlotok.
Nem vagyok eleresztve így a keret nem magas, 40-50 körüli az összeg, de ha egy kicsit drágább a jobb akkor még valahogy kibírom :)
A lényeg, hogy kezdő portré, családi portrék (anyu, apu, gyerekek), ovis gyerekek és majd ami lesz még, illetve tárgyfotózás is szóba jön :)
szóval még abban adjatok nekem tanácsot, hogy elég 1 studió vaku + külső rendszervaku állványon? vagy a 2 db studió vaku elengedhetetlen?
Most 45 körül megvan a következő 1 db (Walimex VC-200) + ernyő, reflektor, szinkron kábel, állvány és egy új villanő cső). Megfogadtam *Ropi* tanácsát és fém vakut néztem, de ha van konkrét ajánlatotok ami jobb lenne... :)

(#6922) matyi012345 válasza amulet (#6921) üzenetére


matyi012345
őstag

Szerintem nagyjából mindenről esett szó, ha visszaolvasol.

Minél többet szánsz rá annál jobb, sajnos csodák nincsenek. Masszív állvány nem sem árt alá. Neked kell döntened, miben tudsz kompromisszumot kötni.

(#6923) *Ropi* válasza amulet (#6921) üzenetére


*Ropi*
félisten

Lehet stúdióvaku + rendszervaku felállás, csak akkor tisztában kell lenni a lehetőségek aszimmetriájával (pl. a fő fényként használt stúdióvaku mellett a rendszervaku leginkább hajfényként funkcionálhat vagy derítésként).

200 Ws 1/16-on: Milyen objektíveid vannak?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6924) amulet válasza *Ropi* (#6923) üzenetére


amulet
senior tag

nikon 70-200 2.8, Nikon 35 1,8, Tamron 17-50 2.8, Nikon 50 1.8

(#6925) *Ropi* válasza amulet (#6924) üzenetére


*Ropi*
félisten

Csak, mert túl tágra nyitni nem fogod a rekeszüket. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6926) amulet válasza *Ropi* (#6925) üzenetére


amulet
senior tag

ezt hogy érted? Arra gondolsz, hogy kevés lesz, izzasztó? :)
akkor te mit vennél 50 körül? 1 fő fényforrás kell

[ Szerkesztve ]

(#6927) *Ropi* válasza amulet (#6926) üzenetére


*Ropi*
félisten

Pont az ellenkezője: egyes esetekben 1/16-ra leszabályozva sem fogsz tudni nyitni teljesen tág rekeszre (ettől függetlenül még használható).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6928) jasonka


jasonka
aktív tag

Üdv !

Véleményt szeretnék kérni a következőben :

Van egy remek SB900-as Nikon vakum, ami - természetesen - jól együtt dolgozik a D5100-zal.
Ugyanakkor - mivel a makroobim makrózáskor árnyékot vet a tárgyra, gondoltam vennék egy körvaku feltétet, amit csak ráillesztek a vakura, "körbeveszem vele" az obit és a probléma megoldva.

DE - amire nem gondoltam -:a pixinfo-n volt egy teszt, ahol felvetődött, hogy - mivel a körvaku feltét gyűrűje széles, tulajdonképpen azon nyugszik a gépváz és a vaku súlya a súly leszakíthatja a vakutalpat.... :Y

Mennyire van ennek valós veszélye ?

(Jó, hogy ez állványra rakva a gépet kiküszöbölhető, de akkor a körvaku használata máris korlátozott, mert "kézből" fennállhat ez a veszély...)

Hja kérem ! A Belváros !...

(#6929) *Ropi* válasza jasonka (#6928) üzenetére


*Ropi*
félisten

Amíg nem tudjuk milyen nehéz a körvaku vaktában tippelgetés lenne bármit is mondani.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6930) Schuby


Schuby
aktív tag

Vaku vásárlásban gondolkodom, eddig tuti befutó volt a Yongnuo YN-568EX II, de most az egyik ismerősöm, aki fotós suliba jár, az oktatója javaslatára Meike MK 910-et vett. Természetesen ez engem is elgondolkodtatott, de nem tudom eldönteni melyikkel járok jobban. Az ár kb nem szempont.

x230, N53SN, D7200, BV6000S

(#6931) *Ropi* válasza Schuby (#6930) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha az ár nem szempont akkor gyárit vegyél mert megkíméled magad egy csomó hajszálad elvesztésétől - feleslegesen.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6932) Schuby válasza *Ropi* (#6931) üzenetére


Schuby
aktív tag

A kettő közti árkülönbségre értettem az ár nem szempontot. A gyári és ezek közti kettes szorzó már megérintene, úgy hogy az kiesik.

x230, N53SN, D7200, BV6000S

(#6933) *Ropi* válasza Schuby (#6932) üzenetére


*Ropi*
félisten

Sejtettem, csak mivel nem írtad, így félre tudtam érteni. :D

A Meike korai szériáival voltak teljesítmény problémák, hogy kisebbet villant mint kellene, nem tudom ez megoldódott-e azóta. A YN-nek megvan az az előnye, hogy a cég saját rádiós kioldóival legalább rendesen működik. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6934) jasonka válasza *Ropi* (#6929) üzenetére


jasonka
aktív tag

Bocs - elnézésedet ! - de én nem is a körvaku, hanem a gépváz és az objektív súlyát érzem meghatározónak - sokkal inkább amiatt aggódom, mert érzésem szerint - ha a gép "a levegőben van" (illetve ha a vázat kézben fogom) az obi és a váz súlya a körvaku aljára nehezedik, azt lefelé húzza, és ha a körvaku és a rendszervaku között erős mechanikus kapcsolat van, ezt a húzást továbbadja a vakutestre.

(Nem tudom, érthetően írtam-e le - itt a pixinfo-n

https://pixinfo.com/cikkek/ray_flash

- a 7. sz. képen látszik, amit próbáltam "nyökögni..." :DDD )

[ Szerkesztve ]

Hja kérem ! A Belváros !...

(#6935) amulet válasza *Ropi* (#6927) üzenetére


amulet
senior tag

Megvan a studio vaku és egyenlőre vezetékes vaku kioldással próbáltam, még tanulom.
Azonban most egy vezeték nélküli vaku kioldóra lenne szükségem.
A külső vakum egy SB600 ami képes vezeték nélküli elsütésre, de csak akkor ha a gépen beállítjuk a vaku CMD vezérlő módot, tehát más vakuk villanására nem sül el, csak a fényképezőgép beépített vakujára. Ezt a két vakut kellene össze hangolnom (az SB600 vaku lenne derítésre, hajfénynek), de lehet kicsi a teljesítménye :(
Szóval van olyan vaku kioldó ami a fényképezőgép vaku papucsára illeszthető (adó) és van vevője a külső vakura és a studióvakura is?
vagy villantsam el a külső SB600 vakut a gép belső vakujával és az fogja a studióvakut elvillantani?

(#6936) *Ropi* válasza jasonka (#6934) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szerintem kell lennie a rendszerben annyi flexibilitásnak, hogy kibírja - no meg, ha pár embernek már letörte volna akkor azzal lennének tele a fórumok internet szerte.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6937) *Ropi* válasza amulet (#6935) üzenetére


*Ropi*
félisten

Fénnyel vezérelve a stúdióvakut a váz E-TTL elővillantása és a Commander módos vezérlése összezavarja, emiatt korábban sül el, mint kellene. Neked vagy olyan kell, ami számolja az elővillantásokat és csak akkor süti el amikor kell (Pl. CTR-301P), vagy egyszerű rádiós kioldóból a YN RF602, 603, vagy i-TTL-t is tud a YN622. Vagy kábellel...

Az SB600 jó lesz hajra.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6938) amulet válasza *Ropi* (#6937) üzenetére


amulet
senior tag

Köszönöm ez igazán hasznos infó volt :) erre nem is goldotam
A CTR-301P kioldót néztem, ha ráteszem a vevőt a SB600 vakura és innen szinkron kábellel átviszem a studió vakura a jelet akkor az egyszerre fog villanni? Működő képes lehet a dolog? vagy inkább jobb lenne még egy vevő ehhez a kioldóhoz?

[ Szerkesztve ]

(#6939) *Ropi* válasza amulet (#6938) üzenetére


*Ropi*
félisten

A stúdióvaku alá elég egy buta (középérintkezős) kioldó, a 600-as alá viszont TTL-t tudót érdemes tenni. Mindenképpen jobban jársz ha az egész rendszer rádiós: nem buksz orra a kábelekben. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6940) amulet válasza *Ropi* (#6939) üzenetére


amulet
senior tag

köszi az infót, de van olyan kioldó amihez több vevő van? vagy egyszerre fel tudok tenni több féle vevőt a gépre?
Mert ha veszek egy buta közép érintkezős kioldót a studió vakuhoz akkor még kell egy ttl-es a rendszervakuhoz. Ezt hogy tudom kivitelezni egy kioldóval?
Lehet inkább marad a slave kioldás vagy a zsinor :)

(#6941) *Ropi* válasza amulet (#6940) üzenetére


*Ropi*
félisten

A 622-esre ráteheted a 602/603-ast (meg mást is).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6942) m3ss


m3ss
veterán

milyen megfizetheto akkus studiovakuk vannak? bhp-nel ilyenek vannak, ismeritek valamelyiket? itthon arulnak jo aron hasonlokat? ttl, hss, akku mindenkepp kellene.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#6943) *Ropi* válasza m3ss (#6942) üzenetére


*Ropi*
félisten

A megfizethető nem inkább attól függ, hogy mekkora a pénztárcád? :D A HSS kérdése egyébként nagyjából 2-3 modellre szűkíti a kört, mint a Phottix Indra és Mitros, meg a Profoto B1, de az nem teljesen TTL kompatibilis.

Én egyébként eddig 1-2 dolog kivételével (de az már nagyon speciális eset volt) mindent meg tudtam oldani az 5 db 580EX II-vel (persze mindegyikhez van külső akkupakk). Pl. az a kép, amire múltkor stockfotót mondtál is azokkal készült, csak tandemben (2 + 2) voltak, hogy elég teljesítményük legyen HSS-ben a távolsághoz.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6944) m3ss válasza *Ropi* (#6943) üzenetére


m3ss
veterán

yongnuo miert nem csinal ilyen vakut? bar van nekik, de az halozatrol megy csak ha jol latom...yn 300.
ezen gondolkodtam en is, hogy lehet ket vakut kellene osszekotnom inkabb. mindenkepp kell kozejuk szinkron kabel? anelkul nem tudjak ezt lekommunikalni a 600-asok, meg az yn e3 rt?

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#6945) *Ropi* válasza m3ss (#6944) üzenetére


*Ropi*
félisten

A YN-nak még nincs tudtommal, bár már elég régóta a masszírozgatják a tervezőasztalukon...Egyszer csak összejön. :)

De tudják, csak azonos csoportba kell raknod őket.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6946) bim válasza Grga_Pitic (#6904) üzenetére


bim
veterán

Tegnap megjött a sima FL-36. Szokni kell a súlyát mert megkétszereződött a gép tömege.
Ismerkedünk... Sokszor látom hogy plafonra villantanak és egy fehér papírt tesznek függőlegesen a vakuhoz. Kaptam a szerkezethez egy diffúzort is, az kiválthatja a fehér lapot? :F

A kérdés mindenkihez szól. :DDD

Valamit állítgatni kell vagy elég ha rábízom a gépre és ő belő mindent?

(#6947) JohnyBlue válasza bim (#6946) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Hehe, pedig az FL36 egy nagyon pici es nagyon szerethető vaku :)

Én egy sima fehér kartonlapot gumiztam fel rá. Célnak megfelelt.

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#6948) Grga_Pitic válasza bim (#6946) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Annyira szerintem nem nehéz, csak nagyon felülre kerül vele a súlypont, így kényelmetlenebb tartani.
Ha nincs túl messze a plafon, és fehér színű, akkor célszerű oda villantani (persze helyzettől, környezeti fényektől is függ), mert a nagy felületről visszaverődő fény sokkal lágyabb lesz, mintha a vakuval direktben fotóznál. A fehér lap fő célja, hogy legyen a szemekben becsillanás, illetve egy kevés fényt ver előre, a téma felé. Ezt sima diffúzorral nem éred el, az csak tovább tudja lágyítani a fényt azzal, hogy jobban szórja.
A módot állítsd TTL autora, mert akkor csinál egy elővillantást, ami alapján fényt mér a váz és beállítja a helyesnek vélt expót. Ehhez képest még tudsz korrigálni a tárcsával -3 és +3 FÉ között.

Érdemes olvasgatni a felhasználói kézikönyvet, ha esetleg nem kaptál hozzá, akkor itt van angolul.

(#6949) fek.


fek.
újonc

Sziasztok!
Találtam itthon egy régi canon tükörreflexes gépet (T50) és egy hozzá tartozó Cullmann DC25-ös vakut. A kérdésem az, hogy a vaku kompatibilis vajon egy Canon 600D-vel? Félek rárakni, mert egyszer valaki azt mondta, hogy ezek a régebbi vakuk lehet tönkreteszik a vázat. Ez mennyire igaz? vagy nincs okom aggódni? :D
köszönöm a válaszokat.

(#6950) matyi012345 válasza fek. (#6949) üzenetére


matyi012345
őstag

Igaz: Ha a talpfeszültség nem megfelelő akkor tönkreteheti.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.