- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Buncaman #38340 üzenetére
Tényleg nem azért mert én 2 rendszert használok a mai napig, és nem azért hogy rávegyelek a szerintem logikus és átmanetileg, vagy akár végleges kivitelezésre.
Csak nálam ez ragyogóan bevált, és esetleges bármilyen gebasz esetén a háttértár simán hozzáférhető, bármilyen live rendszerről vagy akár a gépből kiszerelve.
[link] -
vadkörte
addikt
válasz
Buncaman #38333 üzenetére
"...igaz régen Linux volt egy munkagépen, az is volt 1-2 éve."
Az én olvasatomban a régen nem= 1-2 éve, nálam a régen min. 10-15 év.Azért 1-2 év alatt nem változott akkorát a világ. Ha van már valami linux-os előéleted, mire vársz? Vágj bele!
Backup viszont MINDIG legyen, sőt, az sem árt, ha a backup-nak is van backup-ja!
Az ismerkedési fázisban hagyhatod az NTFS-t, de ha tartós lesz a kapcsolat én átállnék valami linux-kompatibilisebb file-rendszerre.
#38332 Dave™
Persze lehet egyből a mély vízbe is, senki sem tiltja. Én nem mertem meglépni. Ha nem jön be az felér egy öntökönrúgással. Mára már csak a grafikai programjaim miatt használok Windows-t. A videóvágást is el tudom intézni linux-on (a KDEnlive meglepően kezes és sokoldalú). -
válasz
Buncaman #38329 üzenetére
Ha az adataid masik particion vannak, vagy van lehetoseged a C meghajtorol atmozgatni oket egy masik particiora, akkor minden gond nelkul lekezeli az ntfs-t, en evek ota ntfs adatparticiot hasznalok.
Ha jelszavas a Win akkor elso korbe vedd ki a jelszokorest. Ha esetleg Ha BitLockert hasznalsz, kapcsold ki.
Kapcsold ki a fast startup, gyors rendszerinditast es a hibernalast.Ahogyan irtak, a legpraktikusabb egy masik lemezre, ssed-re tenni a Linuxot, ha megsem tetszik, egyszeruen eltvolitod a lemezt.
Ha a Win melle telepited, az eltavolitasnal nem egyszeru muveletekbe futsz majd bele mert bootkepesse kell tenni a Wint.Ha ezt valasztod, akar maradhat is a Win, Linux alol siman elered a C meghajtodat az osszes adattal. Akar megadhatod a Linuxba hogy az eddigi Wines Letoltesek, Kepek, Videok stb. mappa legyen a Linux ugyanezen mappai.
Roppant praktikus.Viszont ha ntfs marad akkor par havonta erdemes egy windowsos toredezettsegmentesitest lefuttatni.
Ha ssd, akkor ez szuksegtelen. -
vadkörte
addikt
válasz
Buncaman #38329 üzenetére
"Tervezek végleg váltani Linuxra, pontosabban egyik ubuntu variánsra. (Kubuntu)"
Először is, jól gondold meg (ne kövezzetek meg)! Ha nagyon régen használtál linux-ot, akkor lehetnek új dolgok. Én nem szívesen ugranék bele azonnal a mély vízbe. Ha megoldható a külön médiára telepítés - NEM GRUB ALAPÚ DUAL BOOT - akkor én így telepíteném. Ha nem, akkor először virtuális gépen ismerkednék vele és amikor már biztos vagyok a dolgomban, akkor telepíteném a fizikaira. A Kubuntu nem rossz választás, ha Ubuntu alapú rendszerben gondolkodsz, a KDE felületet a végtelenségig - és azon túl is - lehet finomhangolni, de az alapbeállításokkal is jól el lehet vele lenni és nem zabálja le a gatyádat."Ha megmaradnak a merevelemezeim, akkor az azokon lévő adatokat látni fogja a Kubuntu, miután a fő lemezt tisztítottam majd telepítettem?"
Ha külön van adat és külön rendszerlemez, természetesen igen, bár lehetséges, hogy telepítened kell majd az NTFS-3g beépülőt. Kicsit majd masszírozni kell az fstab-ot, de menni fog a dolog. Hosszú távon, ha már nem lesz a gépen Windows, az ext4-re áttérés lesz a megoldás, mert bár kezeli az NTFS-t a linux, de sok a de... A telepítés idejére én azért lehúznám azt az adat lemezt
Az office file-okat nem kell megmenteni, nem toronyba zárt szűz hercegnők. A LibreOffice - amennyiben nem valami nyakatekert többszörösen egymásba ágyazott függvényekből álló és szétmakrózott Excel táblázatról van szó, egész jól elboldogul az MS állományokkal. A Writer-nél sem tapasztaltam nagy problémákat - nekem inkább az a kellemetlen, hogy 2007 óta szalagos Office-t használok, a LO meg hagyományos menüs... - a Base viszont nem kompatibilis az MS Access adatbázisokkal. -
válasz
Buncaman #36215 üzenetére
Ami számomra nagyon meglepő volt, hogy még 15 éves játékok is plug-and-play alatt működtek Windowsos gépekkel wine alól. Az Overwatch például pont nagyon jól fut Linux alól, de például a PUBG az anti-cheat miatt nem megy.
Szerintem iskolai projektekhez is még tökéletes a LibreOffice, én még a céges dokumentumokat is sokszor ott pötyögöm, a titkárnőknek úgyse tűnik fel semmi.
Játékokra ajánlom a ProtonDB-t és a winehq-t nézegetni. A Proton elnevezés ne tévesszen meg - ugyanaz, mint a wine, csak a Steam programozói is fejlesztik.
-
válasz
Buncaman #36213 üzenetére
Szia!
Az online játékok anti-cheatjei sokszor nem mennek Linux alatt, érdemes erről tájékozódnod, hogy van-e valami játék, ami olyan számodra, mint a zoxigén, és annak függvényében elgondolkodni a dual booton vagy a Windows törlésén.
A Linux nem nyúl hozzá az adataidhoz, ha személyesen nem törlöd.
A MS Office kiváltására jó alternatíva a LibreOffice, de vannak kompatibilitási bajok az MS Office-szal illetve hiányoznak betűtípusok. Utóbbi orvosolható, előbbire pedig vagy a böngetős Office 365-öt szokták javasolni, vagy az Office 2007-et.
De amennyiben nem munkaszerűen használod az Office-t, bőőőőőőven elég a LibreOffice. Én nekem egyik számítógépemen sincsen MS Office, és teljesen jól megvagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Spórolós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ArmA 3 - This Is War
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- PlayStation 3
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest