Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• gregory91

senior tag

válasz PociAti #43066 üzenetére

Lehet kísérletezni (saját felelőségre) valahogy így:
    sudo grub-mkconfig -o /home/$USER/grub.cfg
    utasítással,elvileg összerakja a scriptet amit el tudsz indítani.
    Ha ez sikerül(tekintsd át a tartalmát) fogod a xubuntu telepítőjét és a "efi" és a "boot" mappát átmásolod a root ba(root jogosultság mindenképp szükséges).
    Majd sudo grub-config -o /boot/grub/grub.cfg
    Ami ebből nagyon fontos hogy az uefi figyeli a "efi/boot" mappában lévő *.efi fájlok létezését (bootia32.efi,bootx64.efi stb) ha léteznek felkínálja az "indításukat".
    Így a MBR is "megmarad" és a UEFI is "jóllakik".
    Amúgy a grub-update manualja is megmosolyogtató:
    " update-grub is a stub for running grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg to generate a grub2 config file."

• cigam

titán

Van a végén 11GB üres hely. Miért nem oda készítesz egy efi partíciót, a megfelelő flag-ekkel? Nem szentírás, hogy a lemez elején kell lennie ennek a partíciónak.
    Elötte mindenképpen készíts egy lemezképet(mentést), hogy ha valami félre megy, akkor legyen egy tiszta kiindulópont.

Viszont Tibi megoldása is jó lehet, hogy egyszerűen átkonvertálod

• tordaitibi

veterán

Ha szereted a veszélyt :) külső programmal, live Linuxszal bármivel ami tudja, átkonvertálod gpt partícióstruktúrára, + létrehozol egy efi partíciót. Ha a rendszer túlélte, és bootolni tud pl. a Supergrub2disc-ről, a futó os alól meg lehet csinálni a rendszerbetöltő efibe tételét. Ez sokkalta barátságosabb mint egy chroot.
    Előtte mindenképp mentés.
    Ha esetleg Timeshifttel mentesz, a blogomban van leírás hogyan lehet ezzel klónozni, pont a te eseted is le van írva benn, én is így álltam át biosról uefire.

Vagy Clonezilla szerűséggel mindent mentesz, lemez GPT-re átkonvertál, mentések visszaállítása és innetől az első bekezdésben leírtak.

Amit leírtál nem fog menni, nem fog mbr partícióstruktúrára efi módban települni, ha mégis megerőszakolod talán végrehajtja de akkor meg a bios/uefi nem fogja indítani csak az eddigi mbr módban.
    Ha legacy mode akkor meg tökmindegy, akár így is maradhat.
    a bios post lefutása után vagy mbr vagy uefi mód van ezután már nincs átjárhatóság.
    Vagyis csak adtál a kakinek egy nagy pofont, nem kevés munkával.

linux mbr to gpt
    keresésre gugli kismillió találatot ad, érdemes elmerülni benne.

Vagy valóban faék egyszerűen gyalu, de az egész lemezt.
    gpt, és egy új uefi install, ez a legegyszerűbb.

• PociAti

őstag

Inkább csak érdekességként, de gondoltam megosztom az előző napi próbálkozás érdekességeit.
    Több hasonló architektúrájú gépem van (LGA 1150 socket, i5-4460 és hasonlóak), és az SSD-ken kb. 6 SSD, azon összesen kb. 8 oprendszer, mind Linux, többségük csak teszt jelleggel.

Új gépben (12. gen intel) nem indult el a kívánt SSD, de találtam egy klasszikus Ubuntut, ahol volt EFI partíció, így az gond nélkül elindult.

A BIOS-ban a Security Boot-ot disbled-re állítottam, az sem segített. Sokféle beállítással próbálkoztam, nem vezetett eredményre. Konkrétan ez az alaplap: https://www.msi.com/Motherboard/PRO-H610M-G-WIFI

Volt olyan SSD, amin egy "feláldozható" Lubuntu volt, szintén nem indult el, de készítettem egy Rescatux 0.74 pendrive-ot, amivel hátha valahogy meg lehet oldani a dolgot.
    Igen ám, de az meg közölte velem, hogy az AMD grafikus kártyához firmware kellene, ezért a Rescatux nem indul el. (A CPU típusa: intel i3-12100F, nincs benne GPU).
    Az első kezem ügyébe akadó GPU egy ősrégi nvidia N210 volt, ezzel a grafikus kártyával elindult a Rescatux ... de itt jött az első érdekesség, ezzel a "feláldozható" Lubuntu is elindult, de csak 640x480 felbontásban. Azért csak ennyiben, mert nem igazán ismeri fel milyen kártya ez, vagy már nagyon nem támogatja az alaplap ezt a régiséget.

Ezen felbuzdulva kipróbáltam másik nvidia kártyával is, GT 710, de azzal nem indult el a rendszer. Nem indult el, értem ezalatt, hogy nem hozza fel bootolhatónak.
    A BIOS-ban látja mint eszközt, és ha más rendszerről bebootolok, akkor látja ennek fájljait, de a BIOS-ban boot sorrendbe nem tudom betenni, és F11-es induláskor sem tudom kiválasztani, hogy erről bootoljon be. Miközben ha a régi N210-es grafikus kártya van a gépben, akkor elindul róla (csak 640×480 a felbontás).

Ez valami bug, vagy biztonsági "hiba", azt nem tudom.

Új hozzászólás Aktív témák