Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz ubyegon2 #33677 üzenetére

Az, hogy hány lemez van a gépben irreleváns, korábban már írtam, hogy az ssd-re rakott rendszerrel merevre fagyott vele, a tiszta telepítést egy hdd-re tettem. Irreleváns, hogy van egy harmadik meghajtó is, ami szintén ssd. A rendszer particióval van probléma mindig, az válik csak olvashatóvá, amikor a hiba jelentkezik. Olyankor, ha aktív a zram. Mióta kikapcsoltam nem fagyott egyszer sem, pedig direkt stresszeltem.

Az ssd-re tett swap nem gyorsabb, mint a memóriában lévő tömörített swap. Ezért hozták létre. Az a cél, hogy ne kelljen a lassú háttértárhoz fordulni, még a tömörítés overheadjével is megéri. (ha jól emlékszem, memteszt azt írta, hogy 16GB/sec a memória sávszélessége, ami egy-két nagyságrenddel még mindig gyorsabb, mint egy sata ssd)

Többféle swap is lehet párhuzamosan, prioritást is lehet megadni. De nem kavartam kézzel ezeket, van zram-config, ami mindent beállít alapértelmezetten.
    A tömörítés nem fix, tartalomtól függő. A virtuális gépek miatt esélyes, az lenne a tippem, hogy sokszor csak üres, foglalt területet csinálnak, amikor növelgetik a szükséges ramot, de nem csökkentik vissza, mikor felszabadul.
    Egyébként nem teljes lemezt felhasználó szabad rablós telepítést szoktam csinálni, hanem külön, megfelleően nagy swap particiósat, hogy az altatással se legyen probléma. Multiboot rendszer, win is van és tartalék ubuntu telepítés is, ha a fő rendszer összehalja magát. Terepen nincs lehetőség napközben újratelepítéssel tölteni az időt.

Ezt egyébként nem tudtam, hogy automata telepítésnél swap fájlt használna, mert évek óta mindig kézzel adtam meg a particionálást. A fájlrenszeren lévő swap szerintem csak növeli a megbízhatatlanságot, mivel pl a fájlrendszer hibája a swapre is hatással lenne és pl altatásnál sem tűnik ez jó ötletnek.

Ettől persze még lehet valami nagyon megbújt hw hiba, de azért gyanús, hogy kifejezetten a zram kapcsán jön elő :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés