Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
Aktív témák
-
Major Major
senior tag
itt az én xorg.conf-om, az X23-ban levő M6 LY-hoz
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc Radeon Mobility M6 LY"
Boardname "ATI Radeon"
Busid "PCI:1:0:0"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "XAA" # or XAA, EXA, XAA more stable
Option "GARTSize" "64"
Option "AGPFastWrite" "1"
Option "AGPMode" "4"
Option "EnablePageFlip" "1"
Option "ColorTiling" "1"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "ATI Technologies Inc Radeon Mobility M6 LY"
Defaultdepth 16
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "False"
EndSectiona device részben lévő optionök közül az XAA-t kivéve a többi nem nagyon hoz gyorsulást, én csak benne hagytam mert valahonnan másoltam
a dontzap a végén pedig arra vonatkozik, hogy a ctrl+alt+backspace-szel le tudjam lőni az X-etHyperZ-t hogyan kapcsoltad be? (egyrészt még el sem mondtam hogyan kell, pedig én is csak véletlenül akadtam rá
) az azt jelenti, hogy megy a DRI a 24 bites alapbeállításon, amit nagyon furcsállnék
amit írtam, terminálban kiadottcat /var/log/Xorg.0.log |grep DRI
mit ad?
nálam a csomagkezelőből fölrakott flashplugin-nonfree megy, böngészésre a midorit használom. a linked bejött, el is indult a lejátszás, de megette a gépet teljesen (gondolom mert HD volt
) -
Major Major
senior tag
pacsi a remek gépnek! rengeteg csodát lehet csinálni azzal masinával

első körben ezt kéne megpróbálni beírni a xorg.conf Device részébe, aztán restart
Option "AccelMethod" "XAA"
ez elvileg hoz némi gyorsulást (már ha 9.04-es xubunturól van szó)
további jelentős gyorsulás érhető el, ha lemondasz a 24 bites színről. 32 MB memória van a videókártyádon ha minden igaz, az pedig nem elég a DRI-hez 24 biten.(DRI=direct rendering) viszont 16 biten megy, és jóval gyorsabb lesz tőle a megjelenítés. (még a hyperZ-t is be lehet kapcsolni)
ennek ellenőrzésére:cat /var/log/Xorg.0.log |grep DRI
cserébe egy bug miatt vlc és mplayer alatt nem megy az xv, viszont gstreamerben tudom rá a workaroundot, úgyhogy totemmel lehet filmezni minden további nélkül
-
Major Major
senior tag
válasz
Egorov
üzenetére
a transmission NTFS partícióra dolgozik gondolom, az okoz ilyen terhelést
(#16441) rtom
szerintem mehet rá a 64-es rendszer
mivel HD szériás ATI, mehet rá a jaunty is, lesz gyári driver. a minőségéről persze nem tudok semmit
a kernel mode setting csak a nyílt driverekre fog vonatkozni ha jól tudom -
Major Major
senior tag
válasz
lezso6
üzenetére
Jól értem, hogy volt egy korábbi virtuális géped, és most egy új anyarendszeren szeretnéd ugyanúgy használni, mint a régin? Ha csinálsz egy random új virtuálgépet, azon van net? (meg tudod nézni pl egy liveCD virtuális bebootolásával)
és hogy a kérdésedre válaszoljak: dhclient-tel lehet dhcp címet kérni, de egyebet nem tudok, még sosem használtam
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
Agyasima
üzenetére
Ez erősen olvasó hibának tűnik...
Külön partícióra akarsz telepíteni, vagy Windows alá, Wubi segítségével? Mert ha az utóbbi, akkor próbáld meg a CD képet valamilyen virtuális CD alkalmazással betölteni, és úgy telepíteni.
Ha előbbi, akkor pedig pendrive-ról való installt javaslom, az unetbootin nevű progi kell hozzá, és egy legalább 1 gigás pendrive. -
Major Major
senior tag
válasz
Latency
üzenetére
az alap tárolókban még a preb4 verzió van fent a 3.5-ből, be kell kapcsolni az előzetesen kiadott frissítéseket (jaunty proposed) a végleges 3.5-höz
a parancsikon módosítás nem elég, mert bármilyen program ezentúl is az alap ff-et fogja meghívni
a teendő:cd /usr/bin/
sudo rm firefox
sudo ln -s firefox-3.5 firefoxvisszaállításhoz ugyanez, csak firefox-3,5 helyett 3.0
-
Major Major
senior tag
válasz
No-kia
üzenetére
erősen úgy néz ki

-
Major Major
senior tag
Hát a telepítés karakteres felületen megy, és fel fog tenni pár indiszkrét kérdést.
A progamok telepítéséhez van csomagkezelő, slackware származék, úgyhogy szerintem a slacki topicban tudnak majd konkrétumot mondani.ja igen, ugye nem a live-ot töltöd? mert azt, úgy látom, nem lehet telepíteni
-
Major Major
senior tag
válasz
No-kia
üzenetére
remek cikk Vladi klaviatúrájából

zodo: ahol képernyőképet látsz karakteres telepítés/boot közben, ott virtual machine-ben történt az install
rtom: az xfce csak a xubuntuban van ennyire felhízlalva, amúgy elég gyors. plusz sokkal több szolgáltatást nyújt, mint az LXDE. ráadásul a zenwalk i686-ra van optimalizálva, ami szintén gyorsulást eredményezhet az ubihoz képest. a másik oldalról viszont, zenwalkon nehézkesebb a telepítés az alapján, amit eddig láttam belőle.
-
Major Major
senior tag
erről tudsz forrást adni? mert nekem nem úgy tűnik, hogy az ötlet túl nagy sikert aratott volna
zodo: fellőttem virtualboxba egy zenwalk live-ot, és elég jó a magyarítása. jó kis xfce 4.6, szerintem tetszeni fog. (nekem is eléggé tetszik, az alaprendszer pont olyan, mint amilyenre én a sajátomat szoktam alakítani
asszem ledúrom a xubuntut a laptopról, és megy helyette a zen)qwertly: mi az, hogy állandóan leválasztotta?
-
Major Major
senior tag
jó ez a crunchbang, csak azt nem tudom hgy sikerült azért ezt is felhízlalni egy CD méretűre. tele van fölösleges programmal

zodo: a crunchbang honlapján csak a 8.10-hez van link, de van kint félhivatalos 9.04 is, nézz szét a fórumban
zenwalkkal én is szemeztem már, csak hát nehéz itt hagyni a megszokott ubit
-
Major Major
senior tag
válasz
No-kia
üzenetére
azért tűnik el, mert a terminálban futtatod az emeraldot, és ha bezárod a terminált, akkor leáll az emerald is. ezért mondtam, hogy nyomj egy alt+f2-t, és oda írd be, hogy emerald --replace, és akkor jó lesz
a másik lehetőséget is írtam, compiz beállításszerkesztő (compizconfig-settings-manager), megkeresed a window decorations részt, gtk-window-decoratort átírod emeraldra, aztán kijelentkezel és vissza
panel átlátszóság ha jól emlékszem jobklikkes menüben van (jelenleg nincs kéznél se gnome, se compiz)
terminál átlátszóság vagy a terminál beállításai között, vagy compiz és window matching segítségével -
Major Major
senior tag
válasz
No-kia
üzenetére
az emerald csak az ablakdekorációért felel, tehát a tálcát és az ablak átlátszóságot máshol kell beállítani.
alt+f2 és emerald --replace (két kötőjel van), és jó lesz
ha permanensen emeraldra váltasz, akkor a compiz beállításszerkesztőben kell az ablakdekorációt átírni gtk-window-decorator-ről emerald-raPuMbA: egyáltalán nem
-
Major Major
senior tag
a .deb file nem szükséges a telepítés után
a janitor nem azt törli, hanem a telepíett fileokat
amit ír, hogy .deb package, az csak annyit jelent, hogy onnan lett telepítveLXDE-ről meg annyit, hogy ha jobban bele akarsz menni a konfigurálásba (gondolom a grafikusan változtatható dolgokon már túlvagy), akkor bizony szöveges fileokat kell átírogatnod
szerintem itt nézelődjbejelentkezési probléma: nem szakad a neted? milyen böngészőt használsz? (egyéb böngészőkben is csinálja?)
-
Major Major
senior tag
nem szar a program, csak nem arra való, amire használjátok

disztribúciófrissítés előtt célszerű lefuttatni, mert rendberakja a rendszert úgy, hogy lehető legkisebb eséllyel legyen összeborulás
és igen, ebbe beletartozik a kézzel telepített programok eltávolítása is
(egyébként a parancssoros változat jóval többet tud, mint a gui) -
Major Major
senior tag
válasz
Antonio
üzenetére
Bocsi, este már nem voltam gépnél.
Már látjuk a dmesg-ből, hogy van kapcsolat, tehát a biosra egyenlőre nincs szükség.
Rákerestem a hibaüzenetre, amit feldobott, de nem találtam egyértelmű megoldást.
Amit kipróbálhatnál:
1.
vinyó bedugva
terminálbansudo modprobe -r ehci_hcd
ha ez nem működik
2.
vinyó, és semmi egyéb usb cucc nincs bedugvasudo su
echo -1 >/sys/module/usbcore/parameters/autosuspendvinyó bedug
és végül
3.
BIOSban az usb-t átállítod 1.1-re (advanced chipset features vagy ilyen helyen kell lennie)ha ezek egyike sem oldja meg, akkor nekem nincs több ötletem
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
a gedit-es képen amit beírtál, az rossz
amit írtam, annak kell benne szerepelnie (a then is a kód része, a második sor elején nincs if, hanem a harmadik sorban van egy fi)ctrl+alt+backspace a grafikus felület újraindítására szolgált 9.04 előtt, de kivették, hogy a kezdők ne járjanak pórul vele. sima újraindítás megteszi helyette, és nem kell nyomni közben semmit
indítópultban hiányzik a / az usr elől, és az X11-nek is nagy X-szel kéne lennie
-
Major Major
senior tag
szerintem tedd be az automatikusan induló alkalmazások közé, hogy
usr/bin/x11/numlockx on
ott van valahol a rendszerbeállításoknál, talán indítópult a neve, de most nincs előttem gnomeerről a hogyanok oldalról: tudni kell, hogy a szerző gyakorlatilag annyit csinál, hogy lefordítja az eredetit, nem feltétlenül ért hozzá. most pl ebből (linkelt oldalról)
if [ -x /usr/bin/X11/numlockx ]; then
/usr/bin/X11/numlockx on
fiez lett:
if [-x/usr/bin/x11/numlockx ]; majd
if usr/bin/x11/numlockx onszóval csak óvatosan! (arról nem is beszélve, hogy ez régi verzióhoz való cikk)
-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
pidginben a yahoo fiókot módosítsd úgy, hogy a
Személyhívó kiszolgálócn.scs.msg.yahoo.com
legyen
[link] -
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
nem működik a yahoo
nem megy ebuddyban sem -
Major Major
senior tag
válasz
Nemesys
üzenetére
olvasnivaló
a súgó többi részét is nézd meg, nagyon jól le vannak írva a dolgok(#15940) pc-user: Network managerrel nem működik?
-
Major Major
senior tag
válasz
Iginotus
üzenetére
ubuntu menni fog, ha másik rendszeren installáltad a vinyóra akkor is. egy buktatója lehet a dolognak, ha a két gép eltérő módon kezeli a vinyókat (pl. a benne levő flash miatt), és pl. az első vinyó első partícióján fogja keresni a kernelt, miközben a szerverben az második vinyónak számít. de egy próbát mindenképp megér
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
nekem működik
igaz ez Xubuntu
-
Major Major
senior tag
válasz
Laybee
üzenetére
csinálj egy másolatot a /boot/grub/menu.lst -ről, és utána nyugodtan csináld meg ami az első hozzászólásban van
másoláshoz pl sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.bak
vagy már egy bootképtelen ubuntuval van dolgunk?szerk: akinek módjában áll, szavazzon erre az ötletre, megkönnyítené a kezdők dolgát
-
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
hát mit értesz manuális alatt?
mert szerintem hozzáadja ő mindegyik megtalált hálót a kapcsolati listához, csak nem tud hozzá kapcsolódni, ezért aztán be kell menned és saját kezűleg átállítani DHCP-ről fix-re. de ez csak feltételezés részemről, mert egyrészt nem vagyok jelenleg wifi közelben, másrészt mindig DHCP-t használok. -
Major Major
senior tag
ha kikapcsolod linux alól a gépet, és utána megint linuxba bootolsz, akkor sincs wifi? csak mert olyan létezik, hogy a windows lekapcsolja az eszközt, és linux nem tudja visszakapcsolni.
[link]
Many wireless network devices can be turned on or off. Check to see if there is a hardware switch, some devices can be switched off from Windows and may need to be turned back on from Windows.
biosban nincs valami okosság, ami eről szólhat?
8.10-ben jól működött? -
Major Major
senior tag
válasz
Matamata
üzenetére
az /etc/default/rcS fileban kéne átírni az UTC=yes-t UTC=no-ra
(#15735) dbius
2.6.28.11.15 nálam a legújabb verzió
csomaginformációk frissítése nem oldja meg a problémát?
alt+prtscr nálam sem fotóz ablakkeretet, de nem vagyok benne biztos, hogy ez bug és nem pedig feature
(#15737) harry
kernelfrissítés volt? mert a következő akkor a régebbi kernel kipróbálása(#15736) Laybee
az adsl network manageren keresztül volt beállítva, vagy pppoeconffal?
/etc/network/interfaces fileban mi van? -
Major Major
senior tag
válasz
Matamata
üzenetére
Milyen ubuntut használsz? Ez a probléma azért jön elő, mert a Windows a rendszeridőt helyi időnek tekinti, Linuxon pedig UTC-re van állítva. Szóval a linux idő szerver alapján beállítja a UTC-t, windows meg azt hiszi rá hogy helyi idő, és egyel kevesebbet mutat, mint kéne. Bár Intrepid óta az Ubuntun is RTC=helyi idő. Ennek ellenőrzésére
cat /etc/default/rcS |grep UTC
[link](#15729) harry
random livCD-vel jó a hang? -
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
Virtualboxból csak a full verzió kezeli az USB-t. (Az nem, amelyik a csomagkezelőből jön) Magánhasználatra ingyen letölthető, de csak bináris formában.
-
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
1. valamiért nem képes hozzáadni a medibuntu repót a forrásokhoz. kiírja folyton, hogy nem található a szerver
lehet, hogy szarakodik a szerverük?"2. feltettem .deb csomagból egy progit, de sajnos ez a verzió nem működik megfelelően. viszont nem tudom leszedni, nincs a telepített csomagok közt synapticban (régebben megjelent ott ebből a csomagból telepítve). viszont így nem tudom a régebbi verziót feltenni, mert már van fent újabb."
ez felettébb furcsa
nincs ott, ha rákeresel dpkg-query -l *keresettcsomag* -al
ha megvan a pontos neve, dpkg-val leszedheted -
Major Major
senior tag
én nem ismerem a xandrost, de a beállítások között ott kell lennie a billentyűzet beállításnak is
(#15662) szaszayanou
ha total commanderrel összerakhatóra akarod csinálni, akkor szerintem total commanderrel csináld, winenal tökéletesen fut(#15663) qwertly
hányadik vinyó hányadik partíciója a windows?(#15664) Franklin
ez erősen driver problémának tűnik
esetleg ehhez lehet köze(#15665) Krissz22
monitorod milyen fajta? mivel van rádugva a gépre? -
Major Major
senior tag
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
a windows defrag az ubuntus virtuál partícióra elég meredek...
egyébként nem kell live CD-vel szarakodni, írja is hogy read onlyban csatolta a fielrendszert, tehár nyugodtan futtasd:
fsck -y /dev/sda1nálam egyszer talán áramszünet után volt ez, lefuttattam az fsck-t, utána ment az ubuntu mintha mi sem történt volna
-
Major Major
senior tag
válasz
qwertly
üzenetére
Asszem úgy van ez, hogy ha ugyanaz a kulcstartó jelszava és a bejelentkezési jelszó, akkor nem kéri, kézi bejelentkezés esetén.
Ha automatikusan jelentkezteti be a felhasználódat a rendszer, akkor egy módon lehet kikerülni jelszókérést: üres jelszót állíts be a kulcstartóra.
Kellékek/Jeleszavak és titkosítási kulcsok/Jelszavak:login
jobklikk->jelszó megváltoztatása -
Major Major
senior tag
válasz
ngabor2
üzenetére
mármint nálam végzi a bios, nem globális deklaráció

feltettem az lm-sensors csomagot, mégsincs több 1 szem hőmérsékletnél, ami már megvolt előtte is (hardinfo-t nézem)
screenletsben ráadásul ezt sem lehet kiválasztani screenletben
(arról nem is beszélve, hogy kb 20°C differencia van a bios és e között az érték között) -
Major Major
senior tag
válasz
Goatman
üzenetére
lassú lesz. ajánlom inkább a crunchbang linuxot. a legújabb még a 8.10-es ubin alapul, de szerintem ezzel ne foglalkozz

ha mégis xubival próbálkozol, akkor 9.04, a legújabb xfce van benne, ami nagyon jó -
Major Major
senior tag
válasz
ngabor2
üzenetére
én soha nem használtam ezt a funkcióját a procimnak (őszintén szólva, azt hittem nem is tudja), de most kicsattogtam a biosba, bekapcsoltam a C'n'Q-t, és láss csodát megy is a governor mindenféle teketória nélkül
a venti szabályozást meg a BIOS végziszerk: de csak egy lépcsőben veszi vissza 1,8-ról 1-re
ha már lúd, legyen kövér: hol lehet beállítani a szinteket?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Dell notebook topic
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- NEO-t vennél? NE TEDD!!! KÉSZLETKISÖPRÉSI UltraAkcióóó! Air M4 16GB 512GB Garancia - több színben!
- LG UltraWide 34WQ75X-B IPS Monitor! sRGB 99% / 3440x1440 / 5ms / 60Hz / DAS
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080Ti 12GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- 8gb 16gb DDR 5 so-dimm laptop RAM 4800MHz 5600MHz
- 27% - Erazer P20 GAMER PC! i7-14700F / RTX 4070 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe / B760
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
) az azt jelenti, hogy megy a DRI a 24 bites alapbeállításon, amit nagyon furcsállnék
)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)