- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
FoxiestFox #1816 üzenetére
Minimum valami AI upscale programmal felnagyítani jócskán, és az már fizetős is.
-
BonFire
veterán
Met: igazad van, de nem keresgéltem webfontokat, csak hirtelen kiválasztottam egyet, aminek elég sok formája van feltelepítve.
aldebaran: igen, keresőnek szántam, és első blikkre jó ötletnek is tűnt, de most friss szemmel ránézve lehet, hogy kicsit túltoltam.
A szövegtörzs betűméretét persze lehet még növelni. -
BonFire
veterán
A "Gonden Ratio"-t is dobhatod a kukába, ha nem tudod a fő szempontokat. Nem csak egy szabálynak kell megfelelni, hanem MINÉL TÖBB alapszabálynak. Aki mindezt képes megvalósítani, és ösztönösen művelni, arra mondják, hogy "művész" grafikai tervező. De hogy hogy fogja leprogramozni reszponzívan egy HTML-es (hogy minden működjön), és egy CSS doktor (hogy minden szép legyen), az már két második ember közreműködését kívánja meg.
Én olyan oldaltervet csinálok, amilyet az ügyfél imád, de nem vállalok kezességet azok munkájáért, akik nem képesek mindezt működőképesen (HTML), és vizuálisan (CSS) megvalósítani.
-
BonFire
veterán
Szerintetek mit kéne ezen javítani? Sehogy se találom teljesnek. Még a közösségi média linkek elférnek, de szándékosan tervezek fekete-fehérben. Ha valami egy színnel jó, azt a színekkel csak elbaszni lehet. Hagytam ki helyet a linkeknek. Természetesen reszponzív lesz, ha lesz ember, aki mindezt lekódolja. De az hadd ne legyen már az én dolgom! Rajzold nyilakkal, mit kéne átszabnom ezen. És azt is, mit miért? Egyetlen betűtípust használtam, és egyetlen színt.
-
BonFire
veterán
Sziasztok! Jó rég nem voltam itt, de úgy látom, más se. Azért remélem, még valaki monitorozza a topikot.
Mostanában ismét felütötte a fejét nálam, hogy talán mégiscsak érdemes lenne a grafikával foglalkozni, egyelőre kísérletezés szintjén, mert ki tudja, mit hoz a jövő? Lehet, hogy vállalkozás is lesz belőle, még minden képlékeny. Tulajdonképpen annyit foglalkozom vele, ami már kimeríti az amatőr rajongás szintjét.
Azonban!
Mivel mindent autodidakta módon szedtem magamra, úgy gondoltam, nem ártana valami végzettséget igazoló okiratot (bizonyítványt) szereznem, miközben még az is meglehet, hogy egy tanfolyam keretein belül tanulok valami újat, amit még nem ismerek.
Szerintetek hol érdemes és milyen kurzust (akár fizetőset is) elvégezni, hogy tervezőgrafikusként aposztrofálhassam magam? Most, így, hivatalos okmányok nélkül maximum a "wannabe" grafikus jelzőre vagyok hivatott. Ötlet, tipp, tanács, hol és merre induljak el...
Előre bocsátom, hogy semmi olyasmi nem érdekel, ami bizonyos tanulmányokhoz kötött. Tehát mondjuk érettségihez, mert anélkül elvoltam ötven évig, és úgy gondolom, nem ez a szempont ahhoz, hogy amúgy valaki jó látásmódra tegyen szert. Tehát efféle hivatalos főiskola kizárva. Nincs 6 szemeszternyi időm, és nincs szükségem a pont-pont-vesszőcskénél kezdeni. Apám is 53 éves korában halt meg, szóval egy nagyobb távú projektbe nem fognék bele.Lehetnék szabadúszó, de okirat nélkül bármilyen címet magunkra aggatni nem trendi manapság.
Szívesen elvégeznék egy fizetős tanfolyamot akár, ami OKJ bizonyítványt ad. Sajnos manapság csak ez számít. Gyakorlatban persze tökmindegy, ha elhelyezkedsz egy cégnél, mert úgyis kiderül az első próbafeladatoknál, mennyire vagy képben, de eleve esélytelenül indulsz, ha még "papírod" sincs róla, hogy értesz hozzá. És grafikusként elhelyezkedni sem feltétlenül akarok, jelenleg az építőiparban értékesítőként jobban keresek.Cégek, amelyek ilyen tanfolyamokat vezetnek, esetleg konkrét tippek jöhetnek.
Köszönöm!
-
BonFire
veterán
Photoshop megoldás
Csinálsz a képből egy NAGY FELBONTÁSÚ verziót, majdEffects->Render->Color Halftone
Majd ezek után átváltasz a Channels tabra, és kiválasztod a neked tetsző egyik elrendezést. Mondjuk az átlósat, vagy az egyenest. Utána
Ctrl+klikk
a csatorna bélyegképére – ezáltal csináltál egy kijelöléstCtrl+Shift+I
– invertáltad a kijelöléstAdd->New->Solid Color adjustment layer
= fekete
A rétegen bemégy a Blending Options-ba, és kiválasztod az Outline-t. Legyen fekete (vagy szürke is lehet, lényeg, hogy látható legyen a körvonal), 1 pt vastag, és Inside.
Ezek után a réteg kitöltését (Fill) lehúzod nullára. A körvonalak megmaradnak, nyomtathatóak és színezhetőek. -
BonFire
veterán
válasz
Dluinet #1734 üzenetére
Szín: CMYK; azaz 4 szín, semmi fancy, se stanc, se különlegesség. Nem kell proof se, annyit nem ér. (A monitorom kalibrációjában teljesen megbízom.) Kb mindegy a színhűség; még nincs rendezett arculat. Ami jobb, mint amire egy irodai nyomtató képes, (és fajlagosan olcsóbb) az már több mint tökéletes.
Most a piacra lépés stádiumában vagyunk. Faluba, postaládába kézzel, gyalog kézbesített anyagról van szó. A részletek (nyitvatartás és kínálat) gyakran változik, tehát nem éri meg – egyelőre – nagyobb tételben és drágán nyomtatni.
-
BonFire
veterán
Igen, kb. A papír minőségét rád bíznám, ahhoz nem értek. Ilyen postaládába bedobálós lenne. A lényeg, hogy kifutós méretre legyen vágva; a grafika már kész, csak a megrendelővel nem tudom megéretetni szemléletés nélkül, milyen a kifutós grafika. Word-höz van szokva.
Az se édrekel, ha kisebb lesz, csak a méret csak kb. Ha jobban kifutja az ívből, szívesen kirakom másra is. -
BonFire
veterán
Sziasztok! Olyan nyomdát keresek, amelyik nem aranyáron nyom színes szórólapot, kész fájlból dolgozik, és elnis postázza a cuccot.
Felénk 50-60 Ft/db áron nyomják a szórólapot; 50 ezret kifizetni 1000 db flyerért kissé húzós.
Tervben van molinó, rollup és zaszló is, ezeket persze egyesével is meg lehet csináltatni digitnyomdákban, de a flyer fontos lenne.
Szíbesen várok minden tippet.
-
BonFire
veterán
Ne is mondd! Írtam már a PPG Trilaknak, hogy jó lenne, ha küldenének egy linket, amiben a kártyán található színeket Ctrl+F segítségével keresni lehet, mert egy kártyán van rajta az összes PPG, NCS és RAL szín. Az index meg olyan apró, hogy csak mikroszkóppal lehet elolvasni.
Még nem jöttek az idén a területi képviselők, pedig kéne még 1-2 kártya, ami ugyan munkaeszköz, de mindig elviszik emlékbe a kivitelezők.
Régebben negyedévente betolták az arcukat a boltba, az idén még nem láttam őket. Ha bejönnek, és tudnak linket adni, szívesen megosztom veled.
Mi Pantone színekkel ugyan nem dolgozunk, de kérek tőlük valami elérhetőséget. Trilakos színkeverőgépünk van
-
BonFire
veterán
Sziasztok! Nincs a Windows 10-ben olyan beépített szótár, amibe szövegrövidítéseket lehet felvetetni, amelyekkel a kívánt, billentyűzetről elérhető spec karaktert le lehetne írni? Olyasmi, ami a Mac-en is van, és ami már minden telefonba gyárilag be van építve?
Keresgélek a neten, de állandóan csak az Office programokkal kapcsolatos linket dobálja. Semmi eredmény. -
BonFire
veterán
válasz
Eastman #1710 üzenetére
Most az oldal technikai hibájától függetlenül én azt mondom, ebből nem lesz favicon sose. Ahhoz túl sok apró részletet tartalmaz. A faviconnak 16*16 pixelen is felismerhetőnek kell lennie. Másfelől a favicont általában ICO formátumban lehet szabályosan feltölteni.
Szerkessz PNG-t képből, és használd a ConvertICO.com-ot.
-
BonFire
veterán
Nekem csak 917 fontom van, ezzel elboldogul. Ezek közül is van 10 kedvencem.
-
BonFire
veterán
Én is letöltöttem, de nem ingyenes, csak valami trial vagy demó verzió. Ezért kidobtam. Közben kijött egy bugfix Nexusfontra, és az orvosolta a korábban vázolt problémámat. Szóval nálam marad a Nexus.
Nem is beszélve a Font Base GUI-járól, ami okádék. Bántsa a szépérzékemet. -
BonFire
veterán
Amíg van home office, egy grafikusnak nemigen kell féltenie az állását. Az idő pénz. Szerintem bárki segít szabadidejében, ha kérdéseid vannak, de nem telepedhetsz rá senki nyakára huzamosabb ideig.
Nem kizárt, hogy egy amatőr lelkesen dolgozik neked ingyen, de akkor rajtad gyakorol, te leszel a próbababa, ráadásul a munkájában sem határidőt, sem egyenletes minőséget nem várhatsz el. Ez az ingyen munkának a hátránya. És akkor hagy faképnél, amikor kedve tartja. Nincs kiszámíthatóság, és nincs garancia a munkára.
-
BonFire
veterán
Tapasztalta már valaki a Nexusfontnál, hogy az újonnan telepített betűket nem látja? Minden a Windows alapértelmezett betűmappájában van, minden indításkor át is szkenneli, de nem látszik semmi.
Már újra is telepítettem, akkor se.
Version: 2.6.2.1870 (2015.11.06)
Rendszer: Windows 10 Home 64 bit
Built: 19041.746 -
BonFire
veterán
válasz
somogyib #1658 üzenetére
Csak annyit, hogy ez a fajta retus már túl szokott menni a szívesség kategórián. Met nem véletlenül trollkodta szét.
Én kíváncsi voltam, hogy a kép alapján a Google hátha kidobja az eredeti helyszínt az eredeti szoborról, de végül is nem jártam sikerrel. Ebben az esetben te pontosan tudtad, melyik szobrot kell keresni, amihez nem kis mázli is kell.
(Vagy csak én vagyok olyan kulturálatlan, hogy egy közismert helyet nem ismerek fel)
-
BonFire
veterán
Igen. Kell hozzá egy fluxuskondenzátor, meg egy plutónium meghajtású, DeLorean-nak álcázott időgép. Visszamégy az időben, és csinálsz még egy fényképet.
Minden egyes ember minden egyes telefonos elmosódott képénél elkezdem magyarázni, hogy a fényképhez fény kell: tessék hát bekapcsolni a vakut, ha fontos a kép! Senkit se érdekel, hogy rongyorsa tépem miatta a számat. Dokumentálásnál, főleg ha egy számlálót kell lefényképezni, akkor ez fokozottan érvényes, mert ha elszállt a pillanat, akkor süthetjük.
Vaku, fény, +több fény, +több fény. -
BonFire
veterán
Szerintem az, hogy hogyan nyitja meg egy készülék az URL-t, és a kódban tárolt információkat, az mindig a készülék beállításaitól függ. Teszem azt, mobilon ha Facebookon van egy YouTube-link, azt a Facebook a saját böngészőjében (ami nem a Chrome) nyitja meg mindig alapértelmezetten, hiába van fenn másik alapértelmezett böngésző, valamint YouTube applikáció is.
A QR-kóddal is ez a helyzet. Az csak információt tárol vizuális formában, de utasítást nem ad. -
BonFire
veterán
válasz
SheriffHUN #1615 üzenetére
Én mondjuk egy ilyent kapásból Illustratorban kezdenék el. Ott egy kattintással átszínezhetó egy-egy objektum, és minden szükséges árnyékolást és egyebet is meg lehet vele csinálni.
Preciz és szép munkához csak azt ajánlom jó szívvel. -
BonFire
veterán
Be fogom én is zárni a vállalkozást a 'csába. Mindenki csak alkudozik, dolgoztat, aztán mikor fizetni kéne, akkor csináljuk már barterbe. "Van egy csomó cuccom Nikonhoz, abból válogathatnál cserébe..." – Hát, abból se az adóm, se a könyvelőm nem lesz befizetve, de még a CC előfizetés se.
Már ott tartok, hogy több a költségem, mint egy alkalmazottnak, és sosincs garancia arra, hogy látok is a munkából pénzt.
Lehúzom a rolót a vérbe, visszaadom az ipart, visszamegyek targoncázni, aztán másodállásban, ha nagyon be vagyok sózva, akkor alkalmazzon a cég mint alkalmazottat, mit tudom én, részmunkaidőben; fizesse utánam a járulékokat, legyen fizetett szabadságom, legyen táppénzem estébé. Ami vállalkozóként nincs.
-
BonFire
veterán
válasz
stuka20 #1597 üzenetére
Igen, az úgy szokott lenni, hogy előbb meg kell tanulni az industrial standard programokkal dolgozni, egész egyszerűen azért, mert ahhoz van elérhető mennyiségű tananyag.
Aztán ha már az megy csuklóból, utána el lehet kezdeni keresgélni alternatívák között, amelyek olcsóbbak, de ha megtanulja valaki az etalont használni, utána az összes többi programot is tudni fogja, hacsak nem homlokegyenest ellenkező logikával működik (Gimp).
Az Affinity jó, csak még kell neki vagy 20 év, mire birokra kelhet a Photoshoppal. De aki Ps-t tud használni, az nem jön zavarba az Affinity-től sem.
-
BonFire
veterán
Üdv a fórumtársaknak! Egy kis segítségre lenne szükségem.
Online végezhető grafikai munkát keresek. Ha valaki tud cégeket, ahová érdemes pályáznom, privát üzenetben jelezze, ha nem fáradság. Számlaképes egyéni vállalkozó vagyok, Adobe kreatív szoftveretekben, tipográfiában nagy gyakorlattal rendelkezem. Most szedem össze a portfolióhoz való anyagot, hogy legyen mit elküldeni. Ha CV írására tudtok tippeket, azt is megköszönném.
Az egyik állandó kuncsaftom visszamondta a munkát, a vállalkozást pedig nem szeretném visszaadni, ha nem muszáj.
Fontos az online munka, mert a világvégén lakom, és nem tudok ingázni. Céges szállásra, ha kifejezetten a helyszínen kell dolgozni, adott esetben elköltözöm, ennyiben a mobilitás nem jelent problémát.
Minden segítséget megköszönök! Vagy ez van, vagy megyek vissza targoncázni.
-
BonFire
veterán
válasz
Vismajor01 #1589 üzenetére
Tegyél egy próbát a Canvával, ha már online eszköz kell. Canva.com.
Ezt az undorító betűstílust meg felejtsd el. Tegyél a szöveg alá egy félig áttetsző fekete téglalapot, és arra mehet a fehér betű minden további csicsa nélkül. Főleg ha zűrös a háttér is. Nem kell se körvonal, se árnyékolás, főleg a talpas betűre.
-
BonFire
veterán
A hernyóságnak nincs határa. Az "különben se munka, hogy valaki az egérrel kattintgat egész nap."
Én már otthagyom, amikor megpendíti, hogy "jelképes összegért". Persze. Nekem mikor adnak jelképes összegért egy Budapest–Nyírbátor InterCity jegyet oda-vissza? Pedig rám férne, mert nem olcsó.
A barátaimnak éveken át dolgoztam jelképes összegért, mert jó volt, hogy van kivel gyakorolni, de mióta havonta 70 ezren felül van csak a rezsim a munkám miatt, szó se lehet jelképes összegekről. Ha másnak is dolgozok hétvégén a szabadidőmet feláldozva, akkor az a pihenőidő legyen nekem duplán megfizetve. Legalább kéthavi Adobe CC előfizetés kijöjjön egy logó árából. Ez a minimum.
Ezek meg olyan 4-5000 Ft-ra gondolnak.
-
BonFire
veterán
Lehet, hogy nem hazudott; amikor te kérdezted, akkor még éppen nem dolgozott rajta senki, csak később adta ki még plusz két (vagy ki tudja hány) személynek.
Utálom a pályáztatókat, mert mindig szubjektív ítélet születik, az ember pedig soha nem látja viszont a belefektetett munka értékét sem.
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
Ez a Wordclouds.com elég jól használható. Csak kevés szót írtam bele, de úgy vettem észre, hogy a szavak méretét aszerint variálja, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő a szövegben. Amúgy a színeket, alakzatokat, betűtípust mindent személyre lehet szabni. Ilyen lett végül, amit akartam:
Lehet, ha majd nagyon unatkozom, nekifutok még egyszer, még több szóval, egy-egy szót többször is ismételve, hogy variáljon a méretén, de egyelőre teljesen meg vagyok elégedve az eredménnyel.
Szerk: annyi még, hogy ha SVG-be mented, akkor a fontot is fel kell telepíteni hozzá, mert különben default Arial lesz.
-
BonFire
veterán
Viszont az is baj, hogy a sablont, ha kell valami spéci forma, például strandzászlóhoz, azt szinte mindig kizárólag PSD-ben mellékeli a gyártó, utána meg csodálkozik, ha PSD fájlt kap. Tudom, mert csináltam már ilyen zászlót. De nekem volt annyi eszem, hogy áthúztam a képet Illustratorba, és ott készítettem el a grafikát.
Van énnékem olyan fájlom, ami 80×200 cm-es rollup, ami tele dropsedóval, gradientekkel, meg mindenféle blur-rel, és mikor mentettem belőle egy PDF-et, lett 94 MB, majd megpróbáltam megnyitni, az Adobe Reader teljesen ledobta a láncot. Majdhogynem egyenként rajzolgatta ki az elemeket: sose láttam még ilyesmit. Igaz, a PSD 135 Mega, tehát ehhez képest istenes a 94. De érdekes módon, amikor ugyanezt újrarajzoltam Illustratorban, az 897 MB lett, a belőle mentett PDF pedig 1,92 MB. Mindjárt barátságosabb.
-
BonFire
veterán
Régen én is mindent Ps-ben csináltam, de most már egyre nehézkesebb, ha teszem azt egy feliratozott képet kell megcsinálni benne. Van olyan kép, hogy pixelpontosan kell kroppolni, feljavítani, aztán ha már úgyis Ps-ben vagyok, akkor megcsinálom abban a szöveget, meg azt a pár színes téglalapot, amelyeken megjelennek, de amúgy már utálok Ps-ben vektorozni, vagy tipózni.
De nyomdának még sose küldtem onnan PDF-et, kivéve továbbítottam, ami nem az én munkám volt. Volt is belőle huzavona, mert nem voltam képes 0-0-0-100%-os feketét csinálni, meg overprintet, meg kifutót, meg ilyen nyalánkságokat.
-
BonFire
veterán
válasz
aldebaran #1571 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert most be van állítva az ID magyar tipográfiához, így automatikusan cserélgeti az angol idézőjeleket, és lépten-nyomon kézzel kéne cserélgetnem, illetve átállítani, hogy ide ilyet, oda meg olyat tegyen.
Van a Microsoftnak egy Keyboard Layout Creator nevű programja, amivel csináltam magyar tipográfiás billentyűzetkiosztást, de a progi ezt az új, modern procit és rendszert nem kajálja. A régin telepszik és megy is, de az új gépen nem. Lehet, hogy majd a legvégén, ha minden kész, lefuttatok egy keresés és cserét, és a megfelelő helyeken kicserélgetem őket egyesével. Jobb ötletem nincs.
-
BonFire
veterán
Mit tanácsoltok?
Egy könyvet tördelekszerkesztek éppen. Afféle kvázi nyelvtankönyv, nem igazán nyelvtankönyv, de a nyelvtanulásról szól mindenféle példával, meg színes, illusztrált, szagos információkkal, és kicsit össze vagyok zavarodva a tipográfia miatt.
Ugye a könyv egyfelől magyar nyelvű, viszont rengeteg benne az angol nyelvű szöveg. Nem tudom, hogy ilyen esetben mindig a magyar tipográfia szabályainak kell-e megfelelni. Mondok példát.
Ugye magyar szövegben a párbeszédeket gondolatjellel jelöljük. Az angolban idézőjellel. Egy anekdotába ágyazott szövegnél gondolatjelet kéne használni, ez stimmel. No de van egy olyan szabály is, hogy a magyar szövegbe ágyazott idegen nyelvű szavakat, kifejezéseket kurzívval kéne szedni. De hát nem szedhetem a könyv felét kurzívval. Vagy ha idézőjeleket használok, akkor meg felmerül a kérdés, hogy magyar, vagy angol/amerikai idézőjelek legyenek? Az angolok szimplát, az amerikaiak duplát használnak, viszont az amcsi is felül nyit-felül zár, szemben a magyar alul nyit-felül zár kombinációval.
Még lesni se tudok hasonló könyvekből, mert a magyar piacon eddig nem volt ilyen jelen, ez lesz a legelső. Van tippetek rá, hogyan oldjam meg ezeket, vagy csak simán alkalmazzam a magyar tipográfiai eszközöket a tartalomtól függetlenül (hiszen magyar nyelvű kiadás lesz, magyarországi ISBN számmal).
Vagy elég, ha beleírom a felelős kiadó nevét, és mosom kezeimet?
-
BonFire
veterán
Ez segít valamit?
This is an Adobe Illustrator file that has been saved without PDF content. To import or open this file in other applications, it must be saved again from Adobe Illustrator with the Create PDF enabled file option enabled. This option is in the Illustrator native format options dialog box, which appears when you save an Adobe Illustrator file using the Save As command.
-
BonFire
veterán
Ha csak Ps van, akkor Rectangle Tool (vektoros), és betű. De a betűt is görbézd le, ha végeztél. És utána a kívánt méretben mentsd PDF-be. Vigyázz, hogy a dokumentumba a színprofil ne legyen belementve. Mentéskor ki kell venni a pipát a jelölőnégyzetből.
CMYK-ba szerkessz mindenképpen, akkor is, ha fóliából lesz kivágva. Ez így még mindig közelebb van a valódi színekhez, mint az RGB. Értelemszerűen mm-ben vagy cm-ben megadva akkora dokumentumot nyitsz, amekkorába nyomtatni kell. Hogy ne legyenek gondok a felbontással, 300 dpi-ben dolgozz, mert nem vagyok benne biztos, hogy a Photoshop PDF megőrzi-e a vektoros alakzatokat.
-
BonFire
veterán
Láttátok már a pápa új logóját?
Elképzeltem, ahogy megszületett:
A "remény szolgája" logó születése -
BonFire
veterán
Most volt az Adobe seminaron egy megjegyzés róla, hogy most kitalálta huszonöt év után az Adobe, hogy milyen logikátlan dolog segédbillentyűvel csinálni az aránytartó méretezést, amikor annak kéne az alapértelmezettnek lennie, ezért a Ps-ben megcserélték, Tehát mostantól Shifttel nyomva lesz nyomorék, és Shift nélkül méretarányos az átméretezés.
Arról nem volt szó, hogy a többi szoftver követte-e ezt a változtatást, tehát ha Illustratorban maradt minden a régiben, akkor lesz anyázás bő nyállal.
-
BonFire
veterán
A mennyiségről még nem volt szó. Gondolom, 10-20-nal több kéne, és ha nagy tételben vásárlunk, kapunk valami kedvezményt is, vagy lealkudjuk 😎
Amit linkeltem, az 3900 ft. A fölé szerintem nem nagyon kéne menni árban, hiszen A logózás is pénzbe kerül, és el is kell adni. Persze bekerülési költségen, mert ezen nem lesz nyerészkedés; csak egy kampány része lenne.
De majd ezekre a részletekre pontosabban rákérdezek.
-
BonFire
veterán
Sziasztok! Tippeket, ötleteket várok. Merchandise lenne, üveg vagy fém kulacs, ivópalack (ha fém, akkor belül üveg legyen), amit lehet logózni. Ilyesmire gondoltunk >>KULACS<< Aztán ha tudunk választani, mert mondjuk értelmes áron van miből, akkor kéne valami cég, aki képes egy logót rápakolni, de nem gravírozva, hanem színnel. Mondjuk feketével, pirossal, kékkel stb. Nem kell négyszín kolor, csak egyszínű, de az lehetőleg ne matrica vagy hasonló borzalom legyen.
Tudtok ebben segíteni linkekkel?
-
BonFire
veterán
Hallod! De egy falu 25 éves várossá válási évfordulójáról van szó. Egy olyan eseményről, amin majd lehet nosztalgiázni, és a jövőben elővenni a korabeli dokumentumokat, hozzá kapcsolódó emlékeket. És ennyi marad belőle. Pedig ha mondjuk Bunyós Pityut kihagyják a programból, az ő gázsijából egy tisztességes plakátot lehetett volna csináltatni az alkalomra. De ez így tiszta szégyen.
Mellesleg ettől még mindig egy tetű falu marad, de azért tényleg adhatnának magukra ennyit!
-
BonFire
veterán
Ha már itt vagyok…
Tudtok bevált Stock fotó oldalakat ajánlani? Legalább egy tuti kéne, ahol kapok is az előfizetésért cserébe valamit. Ahol nagy és bő a választék, és tűrhetőek az árak. Olyan is megfelelne, ahol alkalmanként lehet licencelni egy-egy képet, amikor éppen arra szükség van, nem pedig fenntartani egy előfizetést, ha nincs rá szükség. Ez utóbbi még jobb lenne.
-
BonFire
veterán
Mert neked nem a Clipping Mask kell, hanem a Transparency Mask, ami pont az ellenkezőjét műveli! Neked egy téglalapból kell átlyukasztanod a szöveget, nem pedig egy színátmenetet belevágni egy alakzatba. A Transparency Mask ugyanaz, mint a Photoshopban a Layer Mask. Fehértől feketéig 256 fokozatban tudja átlátszóvá tenni a belekerült tartalmat. Ez esetben fogod a kitöltött téglalapot, fölé rakod a szöveget, majd a kettőt kijelölve létrehozol egy Transparency Maskot a Transparency palettán. A fekete mindent elrejt, a fehér mindent megmutat. De lényegtelen, hogy a betű fehér, mert invertálni is lehet a maszkot, illetve klippelni, ami pont az ellenkezőjét csinálja: nem betű alakú lukakat vág a téglalapba, hanem a téglalapot vágja bele a betűbe, akár csak a Clipping Mask. Két pici checkbox van, hogy variáld ezeket a beállításokat. Neked ha a betű fekete, egyiket se kell kipipálni. Ha a betű fehér, akkor max az Invert Maskot.
Leírva bonyolultabbnak tűnik, mint valójában. Tegyél be egy fényképet egy rétegre, lakatold le, aztán új rétegre meg tegyél egy téglalapot, afölé pedig a szöveget. Aztán szórakozz el vele; nem nehéz. Ha jól csinálod, hasonló eredményt kell kapj:
Ha kellőképpen elvetemült vagy és némi dropsedót is szeretnél rá, arra nincs mód, nem úgy, mint Photoshopban. Illetve csak úgy lehet, ha ténylegesen kivágod a szöveget a téglalapból görbeműveletekkel. Ekkor viszont megszűnik szerkeszthető szövegnek lenni. De ez már úgyse kell, csak túlmagyarázom.
Ezt a tutorialt, ha nem tévedek, Perhiniák Marci csinálta: sajnos nem magyarul, de attól még érthető: [link]
-
BonFire
veterán
Jó, de a faltól jó távol legyen, mert ha mögé kerül az árnyéka, ami vakunál garantált, akkor az megint szopóág.
A legjobb DSLR-rel tág rekesszel nagy zoommal távolról portrézni, így a háttérben lévő dolgok nagyra nőnek és kellőképp homályosak lesznek hozzá, hogy szépen le lehessen választani őket a képről. >>PÉLDA<<
Ha csak telefon van, az nem a legszerencsésebb a nagy látószög miatt, de nem teljesen lehetetlen a dolog.
-
BonFire
veterán
Igen. Csak az újrarajzolás segít, amit könnyű elrontani és természetellenessé tenni, még digitalizáló táblával is. Nekem nincs túl nagy gyakorlatom ebben, tehát igyekszem a képet úgy elkészíteni, hogy később könnyebb könnyű legyen kivágni. Persze sok kép eleve nem azzal a céllal készül.
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
válasz
BonFire #1465 üzenetére
Na most képzeld el a vázolt szitut csak megfordítva. Te vagy a vőlegény és van egy magadfajta „vicces” vőfély. A te fejed kerül rá valami homoerotikus nagy falloszú fickó képére, ebből lesz puzzle, amit a friss hitvesednek ki kell rakni egy kétszáz fős, félig részeg, többé-kevésbé semmitmondó vagy vadidegen emberek előtt. Mert a feleséged nénikéje meg bácsikája meg az ángyikája meg a dédnagymamája, meg a volt kollégiumi szobatársa is ott van. És mindenki röhög, kivéve akibe szorult egy kis jó érzés, mert az vagy köp egyet, vagy otthagyja az egész cécót, mert ez megalázó!
Én férfiként is halálosan meg lennék ezért sértődve, nőként meg pláne. A menyasszony bátyja is könnyen röhög, mert őneki a húga még mindig az a kis hülye, akinek a haját húzgálta általános iskolában, meg akinek kitekerte a babája nyakát. Persze, hogy röhög, de nem ő veszi feleségül.
Ha meg már más is mondta, hogy ilyet ne csinálj, akkor lehet, hogy mégis van benne valami. Tudod mit? Dobd be a témát a Gyakori kérdésekre, hogy „Lányok, ti mit szólnátok hozzá a menyasszony helyében?” Aztán olvasd el, amit ott kapsz. Biztos lesz egy-két retardált troll, akik úgy tesznek, mintha őnekik tetszene, de azért ez nem kicsit sérti az ember jó ízlését.
És még arra is kell gondolni, hogy amennyiben a menyasszony mégse sértődik meg rajta, ott az egész násznép, akik között bizony szép számban vannak prűd emberek, vagy mélyen vallásosak, vagy bármi, akiket az ilyen szórakozás sért. Ennyit akartam róla elmondani mindössze, a többi a te dolgod. Én bármikor szívesen csinálok hasonló munkákat, de ezt speciel akkor se csinálnám meg, ha fizetnének érte.
-
BonFire
veterán
válasz
vendingo #1464 üzenetére
Majd ha a menyasszony sírva fakad az élete legfontosabb ünnepén, ami egyszeri és megismételhetetlen, akkor leszek kíváncsi rá, hányan fognak röhögni rajta! Ott az egész násznép, Janos meg a város, mindenféle ember, öreg, fiatal és gyerek. Előttük leégetni a menyasszonyt ráadásul igen durván nagyon nagy érzéketlenségre és végtelen cinizmusra vall.
Ez a poén a kocsmába való, két sör meg a zacskó mogyoró közé.
Ha az a célotok, hogy a házasság már a nászéjszakán véget érjen, akkor a legjobb úton közelítetek hozzá.
Elválni ennél sokkal kulturáltabb módon is lehet.
-
BonFire
veterán
válasz
szupermacs #1452 üzenetére
-
BonFire
veterán
Illustratorban a görbésítés azt jelenti, hogy a betűk megszűnnek betűk lenni, és akakzatokká, shape-ekké válnak. Ezt kétféle módon érheted el Illustratorban, vagy jobb klikk a szövegre és ott -->Create Outlines, vagy kijelölöd a szöveget és Expand.
Ez azért jó, mert a nyomda nem nyúl bele a szövegbe, mert nem szerkeszthető többé.
Szöveget sose raszterizálj, hanem alakzattá alakítsd.
-
BonFire
veterán
Én azt tanácsolom, ha már egy kicsit beleuntál a körökbe és téglalapokba, vedd elő a tipográfiát, mert néhány meztelen betűvel és pár tagoló elválasztóvonallal csodálatos dizájnt lehet rittyenteni, ami mellett a grafika szinte csak szimbolikus jelentőségű.
Lehet, hogy első hallásra kissé száraznak és érdektelennek tűnik a téma, de ha jó kiadványtervező szeretnél lenni, ez egy megkerülhetetlen része. A grafikai alapok, amelyhez a kezdők nagyon szigorúan ragaszkodnak, néhány egyszerű ökölszabályból állnak. Természetesen nagyobb rutinnal az ember már ösztönösen tudja, mit hogyan lehet kicsit kibillenteni, mikor lehet átlépni merészen a szabályokon.
Egy rendkívül vicces (kitalált vagy sem?) történet az elveszett macskáról, ami gyönyörűen példázza, hogy egy témát hogyan lehet százféleképpen feldolgozni, hogy az a stílustól függően mindig más és más jelentést hordozzon.
-
BonFire
veterán
Flyer design basic rules – innen indulnék meg. Viszont az első biztos nem fog jól sikerülni. Majd a századik környékén kezded érezni a dolgokat. Kitartás! Gyakorlat teszi a mestert.
-
BonFire
veterán
Illustratorban egy csomó dolgot össze lehet állítani primitívekből. Két gömb és közte egy téglalap: kész a kézisúlyzó. Én kifejezetten szeretek vele afféle piktogramokat fabrikálni. Pathfinder és Shape Builder Tool lesz a barátod. Persze van, ahol Pennel is be kell segíteni, de ha használod a fenti eszközöket, megtanulsz fejben alakzatokban látni a dolgokat, ami nagyon hasznos ilyen munkánál.
-
BonFire
veterán
Nemhogy vannak Smart Guide-ok, de sokkal jobbak mint a Ps-ben. Talán azért, mert minden vektoros itt. Külön segédvonalakat ugyanúgy a vonalzóról tudsz behúzni az artboard-ra, mint Photoshopban. Ami lényeges különbség, hogy itt úgy tudod őket törölni, ha kijelölöd (ugyanis ezek is önálló objektumok), és Delete, vagy Layer palettáról húzod a kuka ikonra.
Másik lényeges különbség, hogy a Direct Selection Tool [A] alkalmas egy objektum/alakzat egyes pontjainak mozgatására, míg a Move Tool [V] az egész objektumot mozgatja. Majd megszokod az A és V betű közötti gyors automatikus váltogatást. Az A eszközzel próbáld meg bekeríteni a csomópontot, nem pedig kattintani, mert sokszor könnyen elránthatod, főleg, ha tollal és táblával dolgozol. Nekem az egér kezesebb Illustratorban, míg Ps-ben inkább a tábla a nyerő.
+1 A Photoshop Layer palettájának struktúráját Illustratorban felejtsd el. Itt nem muszáj minden cuccot új rétegre tenni, hiszen minden shape egy-egy önálló, egymástól független objektum.
+2 Még valami eszembe jutott, ami szopatós lehet. A színtárakban (Swatches) létrehozott színeket nem a program tárolja, hanem a dokumentum! Tehát ha tetszik egy szép szín, azt érdemes külön elmenteni, mert minden új dokumentum az alapértelmezett színtárat nyitja meg. Ugyanígy az ecsetvonásokkal. Ha egyéni ecsetvonást és színeket hozol létre, azokat elmentheted és új dokumentumban megnyithatod.
Kezdetnek talán ennyi elég...
-
BonFire
veterán
A Direct Selection Tool-lal [A] az F szárának az alját bekerítő mozdulattal kijelölöd. Ezzel a két sarokpont kijelölődik, amit aztán a kurzormozgató billentyűkkel tudsz hajszálpontosan igazítani, vagy megfogod a két kijelölt pont közötti vízszintes vonalat és lehúzod egérrel. Ha jól dolgozol, a Smart Guide felvillan és hajszálpontosan oda illeszti, ahová kell.
-
BonFire
veterán
Próbáld meg, bár importálás nincs benne. Szerintem csak Smart Object-ként tudod PS-ben kezelni, azt meg nem tudod natívan szerkeszteni, mert Illustratort óhajt, bár tehetsz egy próbát. De ott van még a mentés problémája, mert PS-ből AI-t vagy vektoros PDF-et nem tudsz menteni, ha nem tévedek.
Szerezd be az Illustratort, egy csomó ősz hajszáltól megkíméled magad!
-
BonFire
veterán
válasz
szupermacs #1405 üzenetére
A 3D nekem mindig is scifi volt. De kíváncsi lennék erre a háromszeműre, amikor kompozícióban van és rendesen be van világítva.
-
BonFire
veterán
Számomra mindig megdöbbentő, amikor valaki nem a hagyományos technikával rajzol. Vázlat, mozdulat, elnagyolt alakzattól a részletes felé stb. Polygonal lasszóval meg torzítással rajzolja meg az emberi testet, méghozzá rendkívül érdekes pozitúrában és élethűen.
A bolygó is érdekes, de ott a sok random dolog miatt kevesebb a hibalehetőség. Az ember ilyen lerajzolása az, ami elképeszt.
-
BonFire
veterán
Láttam már néhány elképesztő dolgot, de ahogy ez a cover art készült Photoshopban, arra a legmerészebb álmomban sem mertem volna gondolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lightyear - befektetési app
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Kezünkben a Honor Magic V5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming B650M-Plus DDR5 AM5 Alaplap - Számla & Ingyenes Szállítás
- Gigabyte 850W 80+ Gold P850GM Full Modular - Számla & Ingyenes Szállítás
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !