Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BeZol

őstag

válasz chris0000 #7668 üzenetére

Szerintem csak nézelődj és okosodj, de még ne kereskedj élesben.

Alapvetően ha találsz is egy működő stratégiát, simán lehetnek olyan hónapok is egymás után, hogy mínuszban zársz, majd nyeregetsz.

Én végigültem 2010-12 között 3 tőzsdés tanfolyamot is, amik 3-4 hónapon át tartottak és szombat 10től gyakran este 8ig tartott, és ráment kb. 1milla a tanfikra.

Az első tanfolyamon megtanultam a gyertaalakzatokat olvasni, felismerni, alkalmazni. Azóta simán látom hol vannak/lehetnek ellenállások, hol lehet érdemes ki-beszállni, bla-bla.
    A tapasztalatom az lett a végére, hogy ez tök jó, DE az, amit te X alakzatnak látsz, abból még lehet Y meg Z alakzat is, és mire tényleg eltalálsz egy alakzatot, amin remélhetőleg nagyobbat nyersz, addigra megszívattak korábban akár 2-3szor is, amiken meg buktál. Utólag könnyű látni h ilyen meg olyan alakzat volt, DE mire tényleg ott van az alakzat, addigra már el is ment az árfolyam és alig fogsz vmit nyerni rajta, ha egyáltalán nyersz rajta.

Én úgy láttam, hogy jobb, ha kispekulálom milyen alakzat várható, és aszerint léptem be. Volt h bejött, volt h nem. Az biztos, h csak pénzt buktam vele.
    A másik dolog, hogy ehhez egész nap a monitort kéne bambulni --> na úgyhogy elmentem robotkészítős tanfolyamra is, ahol megtanítottak robotot írni (legalábbis az alapokat, a többi a delikvensen múlik). Ekkor hirtelen azt éreztem, hogy bakker mennyi stratégia lenne amit megalkotnék. Na hát jópár van a neten eleve, de amikor pár stratégiát egy programozó haverommal összedobtunk és visszateszteltünk, mind vesztő volt hosszú távon. Voltak akár évek is, hogy nyerő volt, majd pár év alatt ledarálta a számlát, mert a piac megváltozott.

Most is megvan az egyik robot, ami havi 5-30%-ot hozhat a konyhára, DE ha benyel vmi rossz sorozatot, akkor 0-ázza a számlát :)
    Pont az a lényege, h nincs stopja, így nem tudnak kivadászni, ill. ez megoldható amúgy rejtett stoppal is ha emlékeim nem csalnak. Nekem ha lesz megtakarításom (most végeztem közgázon és épp németeknél próbálok melót találni, csak kb. rasszisták ha nem fizikai melósként mennél ki), akkor ezt a robotot fogom demón futtatni, és amikor látom h vaskosabb vesztőben van, na akkor fogom élesben bekötni ;]

Még voltam egy haladóbb tanfolyamon is, ahol határidős ügyletekkel lehetett foglalkozni. Nekem az már a tanfolyam során sem volt szimpi, sokaknak tetszett, nekem nem begyere, ill. bár komolyabb stratégiát is tanultunk, de mint mondtam, leprogramozva hosszú távon azok is vesztők voltak.

Nekem ami bevált, ahhoz nem kell nagy tudás: kinézel egy éppen utált részvényt, és budget áron bevásárolsz belőle. Egyszer vmikor vissza fog csorogni normális szintekre, és nyersz rajta. Gyakori, hogy 2-3 hónapon belül nyersz rajta 30%-ot, de simán beragadhatsz 3-5 évre is, vagy bukó az egész ha csőd lesz a végén.
    Amit diákmunkával kerestem pénzt, azt ezzel a módszerrel 3szoroztam meg 6 hónap alatt, utána elköltöttem mindet :DDD

Ami szerintem fontos, hogy látni kell, hogy vannak gazdasági ciklusok (szakdogám is ebből írtam, bár nem vmi mély szintű cucc :U ), és már a ciklus végénél járunk. Tippre ott lehetünk most, ahol anno 2007-ben voltunk ugyanekkor. Én most csak gyűjtögetnék, 2020-22 között pedig budget áron bevásárolnék részvényekből, majd ücsörögnék rajtuk 5-10 évig, és kiszállnék x-szer annyival. Sok cég még jutalékot is fizet, szóval nem csak az árfolyamnyereségen nyerhetsz.

Ajánlom az alapblog.hu és a kiszamolo.hu oldalakat.
    Ezt a forex és társai dolgot pedig hanyagolnám. A részvényeknél pedig max rosszul választasz, de minden válság után bazi jó vételi lehetőségek vannak, ez pár év múlva sem lesz másképp.

"Olcsón venni, drágán eladni." - vmi nagyokos amcsi befektető mondása. Rémegyszerű, csak válságokat követően akár évekig uborkaszezon van, és csak 2-4 havonta esélyes, h van egyáltalán vmi újabb vételi lehetőség.

• Fecdzo

senior tag

Hát, mivel nekem van Bloombergem nincs egyébre szükségem. Viszont amit fentebb írtam, Ninjatrdaer, MT4 (FCA szabályozás alá eső MT4-es brókerrel), tradingre meg Interactive Brokers tükéletes kombú szvsz...

• Fecdzo

senior tag

Vicces, hogy pont az nVidiát hozod fel....
    Januárban vettem belőle az egyik alapunkba. Hát egy biztos, shortolni nem shortoltam volna (különben sem shortolhatunk), mert egy roppant jó cég. Dinamikus növekedés, vonzo EV/EBITDA az iparágához képest (ez alapján az egyik legolcsóbb a szektorban, habár abszolút értelemben a 24-es ev/ebitda elég magas, de ezek szerint ez iparági sajátosság), átlag 7,5 score (a 9-ből), 40% feletti bruttó profitabilitás, ami elég stabil az évek folyamán, növekvő szabad cashflow (igaz az utolsó adat nem lett jó) és némi osztalékot is fizet. Ráadásul akkor már szét volt ütve, olyan 45%-os minuszban volt a csúcsához képest.

Egyetlen termék sikertelensége nem az ok jellemzően egy ekkora zakó esetében. Korábban nagy mentek a grafikus gyorsítói, mert kriptodeviza bányászatra vette boldog/boldogtalan hatalmas mennyiségben (jellemzően Kínában). Majd ez elég keményen visszaesett, ráadásul USA és Kína kereskedelmi háborúba keveredett, ami Kína tendenciózus lassulása mellett a cég kb 20%-os kínai kitettségét tekintve, nem túl jó hír. Jött is a profitwarning a cégtől....szakadt 15%-ot, lejjebb guidolták a várakozást, mejd jött a gyorsjelentés, amiben meg pont az ellenkezőjét mondták...ugrott 6%-ot és még utána aznap vissza is esett 5%-ot. :)
    Ebből azt akarom kihozni, hogy csupán egy dolog a biztos....a bizonytalanség ;)

Amúgy +-20% mozgás a normál tartománya a papírnak, ezért portfólióba kiválóan beilleszthető. Meg is történt, csak kiráztak a negatív hírek...ha megnyugszik a piac majd újra próbe lehet még lesz...

• Fecdzo

senior tag

válasz chris0000 #7666 üzenetére

Hát, spot fx az nem származtatott deviza kereskedés. Miért tűnt átláthatóbbnak és legfőképp mihez képest?

Opcióknál a vanília opciónak hívják a "sima, rendes, szabályozott" opcióknak...a bináris és társaitől jobban teszed ha távol maradsz. Gyakorlatilag nincs esélyed nyerni hosszútávon vele....ezért is szerencsejáték, még ha te nem is úgy állsz hozzá...a háznál az előny (például ha megteszel egy tétet, hogy 5 perc múlva hol lesz az árfolyam és igazad van, akkor a téted mondjuk 90%-át nyered meg, de ha nincs igazad bukod a teljest). Lehet itt matekozni és kiszámolni, hogy a stratégiádnak hány százalékos találati aránnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy 90%-os payout esetén pénzt tudj csinálni, de szomorú leszel mert ez 70% körülre fog esni....ami hát....na...stabilan, hogy is mondjam....elég nehézkes...

Egy jó tanácsot ha elfogadsz.....nem mélyedsz bele az ilyen tőzsdézőgépnek álcázott black jack automatába...kicsit pufogtass, kóstold meg, de jobban teszed ha inkább normális FX-el kereskedsz vagy részvény, futures....opciókat meg még hagyd...

• Fecdzo

senior tag

válasz chris0000 #7663 üzenetére

Nem erőltetnék semmiféle bináris opciós őrületet....őszintén szólva betiltetnám az egészet, amíg nincs a termék rendesen szabályozva.

Bármit megtehet az árjegyző ilyen termékek esetén...tehát az előny nem nálad van, arra mérget vehetsz. Igazából a bináris opciók ténylegesen sokkal közelebb vannak a szerencsejátékhoz, mint a pénzpiaci termékekhez.

Látom, hogy a cég ciprusi...sóhaj....nem erőltetném....kinti felügyelet semmit sem tesz, ha valami baj van (ha nem engedik hazautalni a pénzed például).
    Látom h van FCA-hez is köze, ami jó pont. De utána kell járni, hogy ha mégis akarsz itt számlát nyitni, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy az FCA felügyelete alá eső számlát nyiss...

Amúgy miért nem spot FX-el tradelsz, vagy épp FX vanília opciókat?

• Fecdzo

senior tag

válasz chris0000 #7661 üzenetére

Nem ismerem az IQ optiont...bár gondolom ott bináris opciókkal tudsz tradelni. Ha ez igaz, akkor csak óvatosan...

Mi lenne a kérdés? Platformspecifikus?

• kezdosql

tag

válasz chris0000 #7643 üzenetére

ez az egész téma tele van hazugságokkal

Sajnos rogton bizonyitottad is jo par hazugsaggal - vagy felinformacioval,, ha jobban tetszik. :-(

Új hozzászólás Aktív témák