Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz b0bcat #3426 üzenetére

- 10, de pláne 20 évvel ezelőtt egészen más (sokkal szegényesebb) lehetőségek voltak az önálló nyelvtanulásra, mint manapság.

Ez igaz. A tesóm használt nyelvkönyvét forgattam, majd később egy ELO levelezőn szedtem össze egy alapfokot, mondjuk A2-ig bezárólag.

- Te magad írod, hogy a szókincsedet sikerült felfejlesztened a 20 év alatt, tehát akkor mégsem volt teljesen elvesztegetett idő.

Igen, lásd fent. Arra viszonylag gyorsan rájöttem, hogy egy átfogó, leckékre bontott, hanganyaggal ellátott tananyag nélkül nem jutok egyről a kettőre. Az ELO viszont megadta azt a nyelvtani és elméleti alapot, amivel az egyszerű dolgokat meg tudtam érteni, és innentől kezdve a szókincsfejlesztés természetesen mehet önállóan.

Később mindenféle nyelvi anyagot kipróbáltam, amit csak elértem az interneten. Effortless Englisht, Learn Real English, Kreatív Nyelvtanulás. Az internettel indult be igazából az érdeklődés, mert akkor zúdult rám a sok angol nyelvű tartalom.

- Egész pontosan miben mutatott újat a tanárod? Mit javasolt?

Elsősorban volt egy kötött, egy éves, részekre bontott, és aprólékosan felépített tanterv. Volt nyelvkönyv, munkafüzet, amelyben a tanterv szépen fejezetekre volt bontva, és nagyjából annak a mentén haladtunk. De mivel az elején kiderült, hogy nekem a beszéddel vannak a legnagyobb nehézségeim, arra gyúrtunk folyamatosan. Keti 1×60 perc, plusz heti 2×30 perc beszédóra volt Skype-on. A lehető legváltozatosabb témákat dobta fel, persze a tankönyv is támpontot adott, hogy most körülbelül hol haladunk, mik az elvárások. Tehát a tankönyvi olvasmányok, nyelvtani ismertetők, és a munkafüzet feladatai megadták a fejlődésre a lehetőséget, beszédórán meg begyakoroltuk. Volt havonta 1×60 perc korrepetálás is, ahol is feltehettem a felmerülő kérdéseket, de ilyenek általában nem voltak, tehát a korrepetálás órát is beszédgyakorlatra fordítottam.

Körülbelül ennyi. De a legfontosabb, hogy felszabadította bennem azt a gátlást, amely megakadályozza az embert, hogy meg merjen szólalni angolul. Egyébként nem egy tanárom volt 1 év alatt, hanem ha jól számolom: 4. Mindegyik egy kicsit más stílusú volt, és mindegyik nőnemű. Valahogy ez jobban bejött nekem, mint a férfiak. Nem tudok férfiakkal miről beszélni. Valahogy a csajoknak jobban megnyílok. Ez is fontos tényező lehet például egy tanár kiválasztásánál.

Új hozzászólás Aktív témák