Hirdetés
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
pampika
őstag
No,legalább megy linux+firefox alatt is a vizsgás móka.
Amúgy nevetséges az egész etr rendszer,bár inkább szánalmas.Egyszer szívesen taliznék egy ''fejlesztővel'' és feltennék neki pár kérdést eme remek rendszerrel kapcsolatban
-
pampika
őstag
Sztem ez az új etr nem jó...
A kinézete ronda.abszolút nem átlátható.Nálam ubuntu linux+firefox alatt a menük egybecsúsznak.a kurzusfórum olyan mini,hogy alig lehet olvasni és ráadásul abszolút nem tagolt,így egybefolyik a név meg a hsz...
Arra a bizonyos angol órára én is járok.Hát hadd ne mondjam...az eleve nevetséges,hogy vírusok miatt nem kapunk normális netet állítólag...de akkor meg mire van az a rengeteg server,meg router meg etc..szal gyengusz kifogás.AZ meg a másik,hogy a tanár nem tu informatikául,csak angolul.És ha megértesz egy tök egyszerű telepítési útmutató,akkor már jó vagy ezen az órán...minőségi oktatás,yeah... -
pampika
őstag
Huh,jó,hogy írtad ezt a aug.22-t

Van valamerre vmi tanrend féleség a neten?Mert már fél éve itt vagyok szegeden,de még az etr kissé bonyolult számomra
Olyasmi kéne,hogy meddig lehet beiratkozni,mert lehet,hogy még melózok az első héten pesten.
Meg ha vki tud ajánlani JÓ tanárt,kérem ne tartsa magában:
lesz lin. algom és prog. alap.Ezeket elsőre teljesíteni kéne.Fogalmam van a dolgokról,de nem akarok feleslegesen sz*pni
thx -
pampika
őstag
válasz
Protezis
üzenetére
Én félévkor jöttem át debrecenből,ott már megcsináltam a dimat 1-2-t,szal van összehasonlítási alapom (sajna a 2-t nem fogadták el,ezért kell most megcsinálnom).
Szóval azért volt ott is gyaktanárom 2 különböző ember.Mindkettőre azt tudom mondani,hogy maximálisan meg vagyok velük elégedve.Ott sem tanultam magam halálra (gyakorlatilag benn voltam a gyakon,év közbe kb. ennyi+ készültem zh-ra,de folyamatos tanulás semmi).És nem igen volt olyan bajom,hogy ne értettem volna a dolgot.Lehet,hogy 1-2 dolgot nem vágtam,de pár feladat alatt belejöttem.Minden zh-m meg lett elsőre,pedig nem vagyok a tanulás mintaképe! (najó,a vizsgák mind másodjára lettek meg,de azért mert ott gyak feladat csak beugró volt,a vizsga elméletről szólt
)
Az mindenképp előnye volt,hogy heti 2 óra gyak volt.
Itt szegeden alapból nem értem,hogy gondolhatja azt bárki komolyan,hogy heti 1 óra gyakorlattal át lehet adni normálisan a gyakorlati anyagot a diáknak.Nevetségesen kevés.
Én elhiszem,hogy kevés a tanár,terem,pénz,de hát állítólag a szegedi ptm diploma a bme-vik-essel vetekszik,szal akkor azért adjunk már vmit a gyerek fejébe is.
Én szívesen járnék akár jóval több gyakra is egy _normális_ gyaktanárhoz.
Mert nekem az nagyon kevés volt,hogy órán elmond 1-2 típusfeladatból 1,esetleg 2 példát.Én elhiszem,hogy önálló készülésre akar késztetni,de sztem nem vagyok egyedül olyan,aki bizonyos összetett feladattípusokat nem fog rögtön,1 példa alapján.Anno minket a nehéz feladatoknál kiszólítottak a táblához és hajrá!Akkor nem esett jól,mert ugye miért pont én,meg nme is tudom,meg hasonlók,de ha egyszer ott megcsináltál egy feladatot,azt után sose felejted el.Míg ha ő elmondja,akkor logikusnak tűnik,de amikor magatól kéne megcsinálni,akkor jön a kopp...
Én is elismerem,hogy nem tanultam magam halálra,de azért azt szeretném,ha a gyakvezír is belátná,hogy ha az egyetemre felvették azt a 117 embert,akiből ő 100-at meghúz,akkor lehet,hogy nem csak a 100 emberben van a hiba.Azt pedig végképp nme értem,hogy lehet vki ilyen kötsög,hogy _gyak_ zh-n a 10 pontos kérdésből 8 pont az elméletre jár...És erről előtte nem volt így szó.Azt mondta,tudni kell indokolni.De ez nem = azzal,hogy le kell írni mellé 6 tételt szó szerint,hogy elhigyje,hogy tudod...
Nálam a gyakorlat azt jelenti,hogy meg tudom csinálni.Vmi foggalmam van az elméletéről is,de sajnos nem mindig.Ezt is egy hátrányának érzem az oktatásnak,hogy okés,hogy megtanulok vmit,meg megtanulom a gyakorlatban is,de sokszor azt nem mondják el,hogy ez mit is jelent a valódi életben,meg mire lesz ez jó nekünk.
(csak egy példa még debrecenből:megtanultuk,hogy kell mátrix determináns számolni,vagy 2-3 féle módon.Elém rakták a vizsgát,adott módszerrel bármikor kis is számolom,csak épp azt nem tudom,hogy ha odajön hozzám egy nem matematikus ember és megkérdezi,most mit is számolok,akkor mit mondanák neki.Mert van 2 szép hosszú det. fogalom,egyik bonyolultabb,mint a másik,de hogy mit is jelent valójában..de jó lenne azt tudni
)
WT-re visszatérve engem is idegesített,hogy nem mindig vágom,hogy merre járunk,ő meg várja a megoldásokat.Mondjuk azt se értem,miért az előadás anyagáról beszélünk,amikor az később van,mint a gyak és azt se tudjuk,mit kéne kiszámolni,hisz még nem is tanultuk (na jó,itt eltekintünk attól,hogy 1 előadáson sem voltam benn).
A vizsga megoldásokban pedig valóban sok a hiba
Pótzh előtt 3kor feküdtünk le a koliban és nem egy feladat volt,ami felett 10-20 percet ültünk,hogy miért is az a megoldása..
Mindenkinek jó vizsgázást
-
pampika
őstag
(hámán úgy értettem,hogy ált. addig tart a rajongás tisztes távolságból az egyetem iránt,amg nem kezdik nyírni a népet a gyakorlatban
)
Amúgy meg jippííí!meg lett a diszkrét matek javító zh!!!!

Sztem elég korrekt egy feladatsor volt!
Már csak az az elgondolkodtató dolog,hogy volt 169 ember javítón.Ebből ugye 100 ember volt kereken Waldhauser csoportjából.Namármost összesen 89%-nak sikerált a javítás (150 embör).
Ha a legrosszabb esetet nézzük w-re nézve,vagyis hogy a 19 az mind az ő bukott nebulója,akkor is ott van 81 emberke,akit ő meghúzott és lehülyézett,holott most simán tudtak teljesíteni,pedig több magyarázattal nem rendelkeztek a feladatokhoz (legalább is tőle biztos nem)

Szóval akkor kérdem én,hogy ki is a hülye????

-
pampika
őstag
válasz
Protezis
üzenetére
Az kompatíbilis osztályozás

A #305-ben az első példa azért nem jó,mert ha elnevezed (a,b)-t u-nak, c-t meg v-nek,akkor minek nevezed azt,amikor a bal felső négyzetben ez van:
c c
b b
Mivel ez (a,b)=u egyként kezelendő,így nem mondhatod rá azt,hogy ez félig u,félig v.
Pont emiatt a másodiknál nincs ilyen gond,mivel ott a felső négyzetben c és a van (ott az (a,c)=u),tehát ha azt mondod,hogy u,akkor egyértelmű,hogy a vagy c elem lesz ott.
Remélem,nagyjából érthető a dolog,de ha nem,írj
Látom,közben neked is leesett
Szóval az is jó lenne,ha az
u u
u u
jön ki,azzal sincs semmi gond.Csak az a lényeg,hogy ha összevonsz több értéket ( pl. az a,b,c-ből csinálsz (a,b) és c-t),akkor egyértelmű legyen,amit kapsz.
Az mindegy a kompatíbilistás szempontjából,hogy a*b=a vagy b vagy c,csak az a lényeg,hogy mindenhonna nézve (sor-oszlop/oszlop-sor szorzat) ugyan az legyen és hogy egy ilyen szorzatban ne keveredjenek az osztályok.
Vagyis ebben a példában,ha (a,b)-t és c-t szorozgatod a táblázatban,akkor az (a,b) szorzatban lehet a és b.VAGY CSAK c.De olyan nem lehet,hogy a és c,vagy b és c is legyen benne.
[Szerkesztve] -
pampika
őstag
A szerdai okítás alapján megpróbálkozom a táblázatos dologgal

van egy művelettáblád:
* a b c
a c c a
b b b b
c a a c
Szal erről kell megmondanod,hogy adott osztályozás kompatíbilis-e.
Pl. van az,hogy (a,b) , c : ez akkor kompatíbilis,ha (a,b) egynek véve egyértelmű. Vagyis ha átírod a táblázatot úgy,hogy összevonod az a,b oszlopokat és ő lesz az u,a c meg v,és így is ugyanazt az eredményt adja,akkor okés.De ez most példánkban nem jó,mivel az (a,b) nem vonható össze,mivel a sor-oszlop metszetekben (bal felső négyzet) nem csak a vagy b szerepel,vagy csak c,hanem ezek keveréke.Szal akkor passzolna,ha csak 'a' vagy csak 'b' vagy csak 'a és b' vagy csak 'c' lenne ott,de mivel a 2 osztály elemei keverednek,az így nem lesz kompatíbilis osztályozás.
Másik példa: (a,c) , b
(rendezd át a táblázat oszlopait,úgy könnyebben látszik)
Az 'a' és 'c' oszlopok sor-oszlop metszetében csak 'a' és 'c' elemek vannak,vagyis ha ezt átírjuk u és v alakúra,akkor kapunk egy egyértelmű átírást,ahol u=a vagy c és v=b. (az előbb ez volt a baj,hogy az u-nak csak a vagy b értéket szabadott volna felvennie,de mégis a metszetben c volt.De mivel nem CSAK c,így ez ott nem volt jó)
szal az átírt tábla így fest:
* u v
u u u
v v v
És ez így egy kompatíbilis osztályozás.
Ha ezt így leírva nem érted,azt nem csodálom.Én se mondanám azt,hogy értem 100%ig,de a füzetbe ezt írtam és ez alapján nagyjából kapisgálom a dolgot.De hogy amikor majd egyedül kell megcsinálnom

Részgrupoid:a grupoid része és az a lényeg,hogy ZÁRT legyen.
(Az előző eredeti táblázat alapján nézd.)
Ugye a részgrupoidok a grupoidnál kisebb egységek,de magad a grupoid is egy rész grupoid !!!! Mondta Kamilla,hogy sokan ezt szokták kifelejteni
Szóval a rész grupik:
{a}=a*a=c -> nem oks,mert nem zárt
{b}=b*b=b -> oks,zárt->részgrup.
{c}=c*c=c -> zárt -> részgrup.
{a,b} -> nem oks,mert van benne 'c',szal nem zárt
{b,c} -> nem oks,mert benne van az 'a' -> nem zárt
{a,c} -> zárt,mivel a szorzat elemei csak 'a' vagy 'c'
{a,b,c} ->természetesen oks,hiszen a szorzat elemei 'a' vagy 'b' vagy 'c' lehet
Az 'a' által generált részgrupoid: [a]={a,c}
Vagyis azon elemek halmaza,amelyek az 'a'-val végzett műveletek végeredménye képpen jöhetnek ki.
Egyéb vizsgálatok:
kommutatív: ha a főátlóra szimmetrikus ez a műveleti tábla
egységelemes:ha az adott elemmel(pl. 'a') végig szorozva az a,b,c,d,... elemeket rendre a,b,c,d,...-t kapunk,vagyis mintha 1-gyel szoroznánk
zéruselemes:adott elemmel(pl. 'a') végig szorozva az a,b,c,d,..-t mindig az adott elemet kapjuk,vagyis pl 'a' * a,b,c,d,.... = a,a,a,a,...,mintha 0-val szoroznánk.
Az egységelem és zéruselem vizsgálatánál figyelni kell arra,hogy csak akkor igaz ez a tulajdonság,ha a sorra és az oszlopra tekintve is igaz!!
Az asszociativitást nem lehet ilyen táblázattal vizsgálni.
Amiben van zéruselem <==> nem lehet csoport!
És van még vmi szabály (vmi koncellavitiás,vagy mi a szösz),de a lényege,hogy akkor csoport,ha minden elem szerepel minden sorban és oszlopban.
No,nagyjából ennyit tudtam hozzátenni a dolgokhoz,remélem nagyjából érthetőre sikerült (copy-paste a füzetből
)
Azonban sajna a faktoros dolgot én sem vágom
-
pampika
őstag
Én még csak hétfőn megyek az aláírás pótmérkőzésre

Tegnap volt egy kis fejtágítás,amit Kamilla tartott...hát nem szeretném ecsetelni,hogy mekkora különbség volt W-hez képest
Érdekes módon elég volt egyszer elmondania bármilyen példát és megértette mindenki.Nagyon jól magyaráz és figyel a diákokra!Tegnap is fél6tól fél8ig tartotta ezt a korrepetálást ingyen és bérmentve.
Asszem,ha nála vettem volna fel a gyakot,akkor most meg se fordulna a fejemben a pótzh,vagy hogy hogy fogok átmenni a vizsgán

-
pampika
őstag
F*ck yess...11 pont nagyzh,14 pötty összesen.Imádunk W.T.

Az csak egy dolog,hogy pótzh...de az,hogy ennyi embernek lett ilyen ratyi..az mutat valamit!
Sztem is nehezek voltak a zh-k és a csoportok között is elég nagy eltérések voltak.
Meg lehet,hogy szerencsésebb lett volna,hogy ha van mondjuk 8-10 kisebb feladat.Mert 4 nagy feladat (x 10 pont) elég durva.Mert ha nem megy,akkor bukó az egész.Meg ha egyszer kérdez valamit (mondjuk lefogó ponthalmazt),akkor bejelölöm,hogy mely pontokra gondoltam,esetleg kommentelek 1-2 sort,hogy miért pont azt jelöltem be és kész.De mi a frászt lehet ezen kívül még írni,hogy egyenrangú legyen egy azonosan 10 pontos,kifejtős számolós kérdéssel?? -
pampika
őstag
Nem tudja vki,hogy hol van a Biotechnológia üzleti szemmel c. tárgy?
Mert az eddigi kurzusfórum eltűnt és oda volt beírva a teremszám
-
pampika
őstag
Látom,te is jársz csillagászatra (jól emlékeztem).Akár után ais mehetünk,ha neked oks

Mingyárt küldök egy mailt. -
pampika
őstag
A net holnap kiderül,mert reggel megyek szegedre,és majd megkérdezem szobatársam,hogy mi a helyzet.Az ő gépe van bedugva a falba,de nála sincs net csak várja és várja..).Szal eleve úgy lett volna,hogy ő osztja tovább a netet,amíg ki nem derül,hogy működik-e mindkét aljzat

A sörözés jól hangzik
Hol,mikor? Nekem órám (csillagászat) van asszem 7-ig a TIK-ben.Utána mehetünk.
(amúgy én is az A épületben vagyok 3. em.,17. szoba
)
Akkor hogy talizzunk? -
pampika
őstag
A Károlyiban vagyok.Nem rossz koli,bár még nem nagyon ismerem,mert kb 1 hete lakom benn.Akiket eddig megismertem,elég jó arcok
Szerdán lesz szint vacsi,akkor gondolom,lesz sok új ismerős 
A net meg azért szenvedés,mert van egy bazi nagy (asszem Cisco
) switch a folyosó falon,és minden szobába onnan kell egyesével behúzni egy utp kábelt.Az belemegy egy (1 be - 2 ki) fali csatiba,és mi oda dugjuk a gépet.De már az is hülyeség,hogy ha egyszer 2 csati van -> 2 gépet lehetNE rányomni,de szobatársam szerint csak az egyik él
Megaztán MAC címhez rendelik a dinamikus IP-t.Ehhez meg reggelni kéne a MAC-et a szerveren.Ezt a rendszergazdi már 1,5 hete csinálja 
-
pampika
őstag
Végre újra netnél vagyok,mert a koliban még nincs bekötve,meg úgy néz ki,a gépem is megy hétfőn szervízbe

Végülis leadtam a Fantáziás dolgot,mert a kurzus fórum alapján nem túl pozitív a hozzáállása a tanárnak,meg aztán még lóvéval is szívni..szal majd legközelebb.Így is az a furi helyzet van,hogy szakmai tárgyam csak a diszk.mat II,de mégis szinte minden estém tele(kedd-csütörtök viszonylatban 19., 20., 21. h-kor végzek
) -
pampika
őstag
Az én discmanem szervízben van,de amint visszakapom,tuti alapfelszerelés lesz

Az a baj az egész fantáziás órával,hogy oks,hogy felveszem,de mivan,ha a tanár mégis azt mondja,hogy nem engedi el az első 3 hiányzást,de az ETR-ben meg addigra már nem lehet leadni a tárgyat ? -
pampika
őstag
Én ált. értem,mert sajna néha hasonló szinten tudok én is hadarni

Viszont másik nagy állatság: A Fantázia és valóság tárgyra végre lett volna még 2 hely.Nagy boldogan fel is veszem,erre a 12 oldalas fórum végigolvasása után konstatálom,hogy max. 2-szer lehet hiányozni,febr. 1-től számolva,és vmi hülye pecsétes rendszer van.Ergo most már hiába veszed fel,tuti nem enged majd vizsgára
A Csillagászat 2-n tegnap voltam benn...hááááát.Végülis a téma nem rossz,mert érdekes a napfogyatkozás,de az a fószer sztem állati uncsin tartja az órát (legalább is a tegnapin az első félidő 2/3-t végig aludtam,és bármikor felébredtem,mindig ugyanarról beszélt,szal nem sokat vesztettem
).Aztán a második félidőt már nem vállaltam be.
A gyógynövényes órán az uccsó helyet meg nem elvitték előlem,amíg betöltötte újra az oldalt
-
pampika
őstag
válasz
kraftxld
üzenetére
Közben megtaláltam a kurzus fórumot és többek írják,hogy hasonló a bajuk,vagyis másik óra miatt nem tudnak időre odaérni.Hmm..,majd kialakul ez,de remélem,nem lesz gond belőle.Max beszélek a tanárral,hogy akarok én járni,csak nem érek oda az elejére

(egy csaj amúgy beírta,hogy a jegyzeteit le fogja adni vmelyik fénymásolóba,szal azzal sem lesz gond
) -
pampika
őstag
Köszi az ajánlatokat!
Sajnos már beteltek,pedig kinéztem a gyógynövényest én is.
A csillagászat 2-nek nincs előfeltétele? (mondjuk bev. csillagászat 1?),mert kiírva nincs,viszont nekem ez lesz szegeden az első félévem,így az esetleges első része tuti nincs meg,és nem lenne jó,ha utólag derülne ki
-
pampika
őstag
Köszi
Kb oda tippeltem.
Mit érdemes felvenni a kötelező tárgyak közül?(tehát ami kötelező,és fel tudom veni,az megvan,de az csak 7 kredit).Azon kívül kéne még vmi tárgy,mivel nem egészen tiszta,hogy a ''félév független tárgyak'' és az ''általános tárgyak''-nál lévő tárgyakból melyiket kellen felvenni.Itt Bővebben: link ki van írva,hogy melyik típusú tárgyakból hány kreditet kell teljesíteni.De az ETR-ben meg nincs benne,hogy akkor most melyik tárgy milyen kategóriába tartozik.Szóval ebben kéne egy kis segítség
köszi
-
pampika
őstag
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség,diszk.mat 2. gyakvezír ügyben.Kit ajánlotok?
Waldhauser;Tritz;Hartmann;
Jelenleg náluk van még hely,és holnapig el kéne intézni a mindenféle jelentkezésemet.
(azért ilyen későn bajlódom a tárgyfelvétellel,mert közelről sem olyan egyszerű és gyors az egyetemek közti átjelentkezés,mint azt sokan odafenn,a bársony fotelben gondolják
)
A Fejér terem az merre van?Mert épületet sajna nem írtak az etr-ben
-
pampika
őstag
Sziasztok!
Én is csatlakoznék a szögedi infós csapathoz.Épp most jelentkezem át debrecenből,és itt is majd a programtervezőt folytatom
Kicsit bonyolult az egész átjelentkezési macera,de mostmár kezd a vége felé közeledni.
Még kolit is kaptam,de a tárgyakkal sztem gondok lesznek,mivel nem fogadták el a diszk.mat I-t(hordozott kredit),így jövőre kell megcsinálni,és nem most a II-t
A kalkulus 1-2-t szerencsére elfogadták
Szal majd kedden megyek a TO-ra rendezni a beiratkozásomat,meg vmi tantárgyfelvétel szerűséget,mivel az ETR még nem ad jelszót,mivel nem lát beiratkozottnak,pedig az már megtörtént
Koliból melyiket ajánljátok?Megkaptam a Mórát és a Károlyit is.Nekem a Károlyi lenne a szimpibb,meg ott vannak ismik is
Haverok is eddig inkább azt ajánlották.Az engem nem zavar,hogy nem hilton szálló szintű egyiksem,mivel debrecenben egy 10 ágyas,erősen lerobbant koliban laktam és azt is meg lehetett szokni 
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Le Mans Ultimate
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Apple MacBook
- Jövedelem
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gyúrósok ide!
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 24"-os Philips 246V Full HD monitor akciÓÓ!
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- Dobozos ÚJ Lenovo Legion 5 2.5K OLED i7-13650HX 32gb ddr5 1 TB RTX 5070 Garancia
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad Gen2 LTE i7-1165G7 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Bontott Bosch Smart Home Intelligens radiátor termosztát II / 12 hó jótállás
- Steelseries Arctis Gamebuds (Playstation) Gamer vezeték nélküli fülhallgató
- Honor Magic7 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Pótzh előtt 3kor feküdtünk le a koliban és nem egy feladat volt,ami felett 10-20 percet ültünk,hogy miért is az a megoldása..

Érdekes módon elég volt egyszer elmondania bármilyen példát és megértette mindenki.Nagyon jól magyaráz és figyel a diákokra!Tegnap is fél6tól fél8ig tartotta ezt a korrepetálást ingyen és bérmentve.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)