Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gyakran ismételt kérdések
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sirarcheer
üzenetére
Mennyire vállalható a célzás abban a játékban deck-en?
Most toltam ki az egyik ME játékot deck-en és jön a következő, de azért a célzás az kínzás ha gyorsan kellene reagálni. Igaz, én mindig PC-s voltam, így ezt a kontrolleren játszunk dolgot sosem éreztem át.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dawide@axele
üzenetére
Általában csendes a gép, nem sokszor pörög fel a ventije teljes hangerőre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rocso666
üzenetére
Ez leginkább kábel probléma vagy usb aljzat kilágyulási gond lesz valamelyik félen. Nem próbáltam még dmesg-et nyitni decken, de valszeg egy sudo dmesg kimenetében írná is, hogy USB problémák vannak.
Gomez86: hol hallottál ilyenekről? Ilyenekkel játszom rajta, de meg sem kottyan neki. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltannagy
üzenetére
Általában igen, de nem minden játék esetében van teljes Steam Cloud mentés, továbbá van olyan játék Steamen, ami nem a Steam Cloud-ba ment, hanem saját felhőbe, pl. a Mass Effect Legnedary Edition.
Szóval ellenőrizd le, hogy a játékod mit használ, illetve használ-e felhős mentést mielőtt gyalulsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
A Gamescope az egy grafikus kompozitor, olyan mint normál asztali Linux disztróknál az X kiszolgáló vagy a Wayland, de ez úgynevezett mikro kompozitor, amit kifejezetten gaming célra írtak és ezt használja a SteamDeck.
A Vulkan ezzel szemben a mesa grafikus függvénykönyvtár része és a játékot futtató proton környezet használja.
Feltételezem, hogy a videók amiket néztél nem Steam Deck, illetven nem SteamOS alatt készültek. Nem futnak jól ezek a játékok nálad?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bad Pritt
üzenetére
Nem szoktak azok lenni, ha komoly cég csinálja akkor még akár gyorsabb is lehet, mint az alap Windowsos kiadás (pl. Shadow of Tomb Raider). Ugyanakkor pl. a War Thunder egy időben még csak el sem indult natív kiadásban, protonnal meg simán ment. Azóta mondjuk ezt megoldották.
Olyannal is találkoztam, hogy egyszerűen nem volt benne a futtatható fájl a Linux portban, mert valaki nem figyelt oda, mikor feltöltötte a Steam depóba a fájlokat.
Itt az IG2-nél volt valami, azt hiszem ennél sem indult el a natív verzió, de protonnal fasza volt. Ilyesmit látok a protondb-n is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Fasza. Már csak azt kéne tudni, hogy egy moddolt játékkönyvtárat is áthúz a moddolt fájlokkal együtt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltannagy
üzenetére
Innen vettem már párszor kulcsokat steamre, gyakran jóval a steames ár alatt: https://www.instant-gaming.com/en/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltannagy
üzenetére
Igen, a steam játék mappa teljes tartalmát töröltem a decken és felmásoltam külső hdd-ről a Windows alatt moddoltat. Azóta volt 1 frissítése a játéknak, de továbbra is megy a moddolt mappa.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltannagy
üzenetére
Ugyanígy moddoltam meg a Mass Effectet. Az még több GB volt, de megérte.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltannagy
üzenetére
Legalább 2GB-al több ramot fogyaszt a Windows és a háttérben is több dolgot csinál, mint egy KDE-s Linux disztró, ami a decken is van. Szóval de, valamennyire igen. Ugyanakkor lehet, hogy xy cím jobban fut natív OS alatt, szóval játéka válogatja mit fogsz tapasztalni.
Maga a Windows 10/11 felülete szerintem nem optimális erre a képernyő méretre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
A Steam teszi fel és frissíti, nem te. Annyit tudsz csinálni, hogy a protonnak vannak különféle verziói amik választhatók / hozzárendelhetők egy-egy játékhoz, illetve asztali módban a protonup-qt progit telepítve le tudod töltetni a Proton-GE verziót is ami beépül a Steambe. Van játék amihez a GE verzió kell, mert tartalmaz olyan patcheket, amiket a sima Proton nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tütüke007
üzenetére
2 - teljesen rendben van játékra az SD kártya, csak vegyél jó fajtát, lehetőleg nem ebayről.
A játékok jellemzően a betöltés alatt belapátolnak kb. mindent a ramba egyszer és többnyire onnan futnak. Vagyis nem írják-olvassák állandóan úgy az SD kártyát, mint egy Windows tenné.
Én az 512-es deckbe is vettem SD kártyát, mert nem volt elég a hely...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bazsi1987
üzenetére
Proton-ból mindig egy verzió van, azt frissíti a deck magától. Ezen kívül vannak még béta / alfa verziói a protonnak amit ki tudsz választani a játékhoz Steam-en belül, valamint külön asztali módban a Protonup-QT telepítése után eléred pl. a protonGE kiadásokat is, amit utána a Steamből tudsz használni.
De általában a sima proton frankó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dawide@axele
üzenetére
Mire használod az asztali gépet? Feltétel, hogy Windows legyen rajta (ez kicsit bonyolítja az életet)? Ha igen, melyik?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rocso666
üzenetére
Átlépsz asztali módba, ott elindítod a KDE Partíciókezelőt, abban rámész a memóriakártyára, rajta jobb gombot nyomsz, ott az "unmount" opciót választod. Ez után ismét jobb gombot nyomva ugyanott tudsz futtatni "check"-et, azaz ellenőrzést a kártyán. Az ha talál hibát akkor megpróbálja javítani is, az eredményét a végén kiírja.
Ezt követően indítsd újra a gépet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sirarcheer
üzenetére
Ha az idő nagy részében töltőről használod, akkor mindegy, mert alig raksz bele ciklust az akkuba.
Viszont ha állandóan lemeríted, akkor van valamennyi értelme ezzel foglalkozni, de érdemi különbséghez az is kellene, hogy akkor lemerülni sem engeded, vagyis kb. az akku kapacitás harmadát tudnád kihasználni, ergó értelmetlen lenne... Itt vannak szép hosszú elemzések és táblázatok a témában: https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries
A pro tipp az, hogy ha folyton akkuról használnád, akkor vegyél egy powerbankot hozzá és arról menjen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltannagy
üzenetére
57-59MB/s -el tudja írni a nem túl drága Kingston Canvas SD kártyát a deck és vehetsz még annál jobbat is. Játéknak jó ez, letöltésről a wifivel meg amúgy sem ér el ilyen sebességet a deck.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szilasz007
üzenetére
Ennek oka a régi kernel a SteamOS alatt. Az AMD vga driver nagyobb része a kernelben lakik, amit verzióról verzióra frissítenek és ez még régi a SteamOS alatt. Ezért nem javaslom a SteamOS-t asztali gépre, nem oda találták ki.
Valószínüleg majd fogják frissíteni a kernelt is, de most legutóbb csak a mesa frissült. Mondjuk ez is valami, mert már eléggé régi mesa verziót használtak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A SteamOS az egy Arch Linux KDE felülettel és Steam-mel. Nagyon hasonló élményt kapsz bármelyik népszerű KDE-s Arch alapú / leszármazott disztró + Steam telepítésével is, de a SteamOS a deck jellege miatt jóval régebbi vagy lassabban frissülő csomagokat használ, mint ahogy az megszokott Arch alapon.
Pl. a kernel még 5.13-as a decken, az 2021 júniusi, miközben Arch vonalon meg már 6.1-es kernelt használjuk. Igaz abba tett bele saját dolgokat a Valve, de attól még az alapjai nem változtak meg.
Ez akkor probléma, ha van valami jelentősen újabb eszköz a gépben és azzal a kernellel még nem megy...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
4K-ban nem igen visz el játékot, de FSR-el mondjuk lehet kísérletezni. Cyberpunkot meg hasonlót futtattam így alacsonyabb felbontásban 4K tv-n, még akár lehet is így játszani, de azért nem az igazi.
Ahol gond a 30fps, az inkább az, ha a deckről nyomatnál filmet a TV-re. Bár azt meg célszerűbb egy pendrive segítségével megoldani közvetlenül a TV-ről...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shade45
üzenetére
Igen, erre gondoltam, úgy szerintem nem lesz jó. A wine-hez tartozik egy winetricks és azon keresztül kellene az ilyesmit telepíteni. Ezt konkrétan a
winetricks dotnet48parancs kiadásával menne asztali gépen. A decken viszont protonticks van, azt én még nem próbáltam, de szerintem azt nézd meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijött a SteamOS 3.4.2
Első próbálkozásra megakadt a telepítés 87%-on. Ekkor átmentem asztali módba, ott a discovert engedtem frissíteni mindent, majd visszamentem játék módba. Ott nem tudta elkezdeni a frissítés telepítését, de egy újraindítás után már sikerült neki a frissítés gond nélkül.Érdemi változás, hogy a mesa 21.7-ről 22.2-re változott ami a játékok miatt fontos. Valamint tök fasza, hogy bekerült a KDE Connect és azzal faszán tudom irányítani az asztali gépemet. Szépen átviszi a joystickokat is és a tapipadot is mint egérmozgást.
Ezt a friss Unigine tesztet képet is a KDE Connecttel küldtem át a deckről a gépemre.
Ohh és kaptunk fancy grafikus top progit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
Ennek az értéknek az állítása csak Windows alatt befolyásol dolgokat, ráadásul ott sem úgy, ahogy gondolod mert fixen foglal a ramból.
Kicsit nehézkesen beszél a csávó, de a lényeg az, hogy nem jársz jól az UMA buffer méretének emelésével:
Don’t increase VRAM from 1GB to 4GB in Steam Deck Bios - UMA Frame buffer | it helps only in Windows -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ma vettem 256GB Kingston Canvas Select Plus SD kártyát a deckbe, mert kinőttem az 512-es SSD-t
, 100/80MB-os és elég jó áron van.
Nagy méretű játékok áthelyezésénél a kártyára ilyen írási sebességek jöttek ki:
57-59MB/s
kriszpontaz: vagy ugyanolyan lassú volt, csak már megszoktad.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Ez mondjuk kemény. A decknél jócskán erősebb irodai gépemen is lassú az MS Office, főleg doksik megnyitásánál érződik. Gondolnám, hogy Windowsal megkínzott decken még rosszabb a helyzet...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mr.perfect
üzenetére
Igen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nem. Még az is lehet, hogy magán a Decken is lehet követni a műsort élőben, ami viszont feltétel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
JSAUX - Steam Deck accessory brand privacy and data problems
Aki közvetlen a JSAUX-tól venne deck kiegészítőt, az számítson rá, hogy az adatai spammerekhez és még ki tudja kinek mennek ki...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Oposzumtoszó
üzenetére
Lehet próbálkozni másik disztrókkal, de olyan disztrót nézzél aminél legalább 6.0-ás kernel már alapból megvan, a deck specifikus driverek megléte miatt.
Btw Linux téren manapság bármivel jobban jársz, mint Ubuntuval. Már nem olyan fasza, mint régen volt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hamarosan jön a SteamOS 3.4 [link]
A sok fontos újdonság mellett van egy apróság, végre bekerül a KDE Connect a rendszerbe! Ezzel telefonról egy csomó dolgot lehet távirányítani, meg pl. lehet fájlokat küldeni oda-vissza az OS és a teló között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kriszpontaz
üzenetére
A wifi eldobásra írták korábban, hogy ki kell kapcsolni a wifi energiatakarékosságot valamerre a beállításokban... De ettől még a gép újraindulása nem természetes, ott nálad valami gáz van ami így nekem hardveresnek tűnik. Esetleg nézhetsz rendszernaplót.
Asztali módra váltva terminálban meg tudod nézni a rendszer naplót így:
sudo dmesgVagy vissza tudod nézni a korábbi bootolások naplóit:
journalctl -boot=1Ez utóbbit még kiegészítheted a
-p 3kapcsolóval, ahol a szám a látni akart log szintjét mutatja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Várhatóan használható lesz a SteamOS az érkező új OneXPlayeren, beküldtek egy ehhez kellő kernel patch-et. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltam egy saját fork-ot a boot videó cserélgető scriptből, ami fájl mozgatás helyett szimbolikus linkeket használ (az nem kerül időbe), plusz kapott magyar leírást is a használata: [link]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Nem kell ilyen trükközés a natív Linuxos játékoknál, egyszerűen átkattintod SteamOS alatt a játék beállításainál, hogy használja a SteamPlay-t és máris a Windowsos .exe-t fogja Protonnal futtatni Linux alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Mondjuk maga a játék se ér sokat... Mint régi CoD játékos mondom, a mai CoD játékok multija le van butítva arra, hogy azé a kill aki hátba tudja lőni a másikat. Taktika meg egyebek már rég nincs bennük.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
frankdelgado
üzenetére
Engem nem.
Pöpec a SteamOS, nekem nincs miért Wint rakni a gépre. Igaz az engem érdeklő játékok mindegyike olyan, hogy nem is igényel Windowst. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
frankdelgado
üzenetére
Egy SD kártya nem arra való, hogy hosszabb távon folyamatosan írjon rá az oprendszer valamit, arra az SSD való. 64GB-ra viszont nem való a Windows, egyszerűen kicsi alá, főleg mikor kijön az éves update és tenné fel csak nincs hová... Ha már most tudod, hogy azt szeretnéd akkor nem javaslom a kis ssd-s decket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Shader cache magában a vga driverben van(pontosabban SteamOS alatt a mesa-ban, mert az AMD driver a kernel része), nem a Steamben. A Steam annyit csinál, hogy megosztja az xy ember által már legenerált shadereket, hogy ha neked olyan géped van mint neki, akkor ne kelljen fölöslegesen ezzel tölteni az időt.
Vagyis akkor is lesznek cache-elt shadereid ha GOG alatt játszol valamivel, csak akkor az első betöltés hosszabb lesz, mert le kell generálni a gépednek az addig még nem látott shadereket. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Meatballs... A repülőgép-hordozókon bevezetett leszállást segítő rendszer elnevezése, innen van a 3 pötty neve is. Ha a három pötty egy vonalban van, akkor a pilóta jó szögben közelíti meg a hordozót. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
De nem mindenki jártas az anyahajóra történő landolásban, amikor a pilóta megfelelő besiklási szögét a húsgolyó segíti tartani...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Random boot videó szkript: [link] részletek: [link]
Letölthető boot videók: https://steamdeckrepo.com/Úgy működik, hogy a steamdeckrepo-ról letöltöd a szimpatikus .webm fájlokat. Asztal módban bekapcsolod a rejtett fájlok megjelenítését a fájlkezelőben, majd pedig a
/home/.steam/configmappában létre kell hozni azuioverrides, azon belül pedig amoviesmappát. A movies mappába pedig be kell másolni a letöltött videókat.Az első linken lévő bash scriptet pedig le kell menteni a home könyvtáradba, ott a
chmod +x fájlneveparanccsal futtathatóvá tenni, majd pedig futtatni a./fájlneveparanccsal.A következő bootnál már random videót fog lejátszani a deck.

**ha csak egyféle boot videót szeretnél, akkor a repóból letöltött fájlt nevezd át
deck_start.webmnévre, és azt egyedül tedd be a fentebb írt movies mappába. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyugyo79
üzenetére
Asztali módban nyilván a natív felbontásra állítod az OS-t. Viszont a játékon belül már azt állítasz be, amit szeretnél.
Pl Cyberpunkot néztük, kicsit emelve a felbontást 1280*800-hoz képest már elég jelentősen javult a képminőség 4K TV-n, de még játszható maradt az fps. Ezeken a helyzeteken majd javít, ha több cím kapja meg az FSR 2.0-át. Cyberpunkhoz is be van ígérve.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X870 R9 7950X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4090 24GB Be quiet Pure Base 501 LX white
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i7 8700K 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Eladó One Plus Nord 2T 5G 8/128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A most használt 5.13 már 2021 végére EOL lett. Nem is értem, hogy miért nem az 5.15 LTS kernelre mentek rá anno.