Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gyakran ismételt kérdések
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Kicsit pongyola így, azon túl, hogy Linux alatt egyáltalán nincs kernel módban futó anti-cheat (és így kétes spyware sem) jelenleg ami a nagy szívfájdalmuk, már Windows alatt kezdték kihasználni a Linuxos csalásokat, Linuxnak mutatva a Windowst...
Per pillanat erre az anticheat problémára Linux alatt nincs jó megoldás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
Az nVidia kártyákhoz mindig kellett a zárt gyári driver, ha érdemben használni akartad (nehogy a driveren keresztül megtudjon valamit is a cuccról a konkurencia), olyan pedig nem kerülhet Valve cuccba. Az AMD évekkel ezelőtt érdemben nekiállt a nyílt driver fejlesztésének, ezért tartunk ma ott, hogy AMD cuccal még annyi dolgot sincs, mint Windows alatt.
Most az utóbbi időben annyi változott, hogy az nVidia látta a deck meg Aya neo és társai sikerét és hát ő is akar nVidia belsős kézi gépeket... Szóval a pénz beszél, elkezdett érdemben fejlődni az nvk nyílt driver nVidiához, csak hát ott még évek kellenek, hogy beérjék az AMD-t...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
18-ban hozta ki a Protont a Valve, akkor került be a Steambe... ennek a sikere kellett hozzá, hogy a korábbi bukás Steam machine után újabb hardvert hozzanak ki. Most a következő érdekes lépés az lesz, ha ilyen Aya Neo szintű kézi PC-k is megkapják a SteamOS-t, már pedig jöttek ilyen hírek. Na ott majd érdekes lesz W11 vs. SteamOS összehasonlító teszteket látni.
Lehet majd belőlük következtetni rá, hogy egy későbbi SteamDeck 2 mit tudhat. Mondjuk az még odébb van, mire olyan hardverek válnak elérhetővé, amivel már érdemes lesz egy új deck-et kiadni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
Konkrétan csináltam ilyen összehasonlító teszteket Cypberpunk alatt saját AMD-s gépemen, de erősebb hardveren nincs akkora különbség, ott inkább csak magasabb felbontásban volt pár százalék előnye a Linuxnak, egyébként egyformán futottak. Igaz, én LTSC Windowszal hasonlítottam össze, ami kicsit kisebb igényű mint a pro verzió.
Egyébként a magyarázat az ilyen jól működő gyengébb gépre, hogy egyrészt az OS erőforrásigénye jóval kisebb mint a Windows-é, másrészt az AMD kártya a közösségi "amdgpu" drivert használja ami folyamatosan fejlesztve van és lesz, miközben Windows alatt már a kutya se foglalkozik 2017-ben kiadott hardverrel. Mindezek azt hozzák, hogy még az amúgy emulált Proton környezetben is gyorsabb tud lenni a játék, mint natívban futva Windows alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt pletykálják, hogy ARM / Androdid appok futtatását teszi majd lehetővé a Valve a Protonon keresztül. Minden bizonnyal a SteamDeck számára készül ez a fejlesztés... Ha ezt meglépik, az komoly fegyvertény lesz.
30z.Samu: arról már lemaradt az MS mint anno az okostelefonokról. A Deck egy relatíve gyenge hardver, de a rá szabott Linux disztróval kihozták belőle amit lehet... Ezen a téren Windows alapon nem tudnak ezzel versenyezni, egyszerűen túl erőforrás igényes az az OS, nem is ilyen használatra találták ki és az ökoszisztéma sincs meg hozzá... Az erősebb gépeknél meg ott a rengeteg konkurencia már a piacon Windows alapon, azoknál kellene jobbat / olcsóbbat csinálnia az MS-nek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van SteamDeck beállítás a játékban, de szerintem nem jó. Mondjuk vannak dolgok, amik teljesen szükségtelenek:
Film Grain, Chromatic Aberration egyből kikapcsolható, az első az még ront is az élményen, nem is értem miért van ilyen a játékban.
Én mondjuk a mesterséges Depth of Field-nek sem vagyok a híve és a motion blur se olyan amit szívesen nézek egy játékban, de ezt rád bízom.Amikre nagyon érzékeny a játék, de lehet őket visszavenni minőségromlás nélkül:
Volumetric Cloud Quality
Volumetric Fog Resolution
Screen Space Reflections -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez csak a Windows esetén volt így, mert az nem kezelte se a Grub rendszerbetöltőt, se az MS világán kívüli fájlrendszereket. Ha Linuxot raktál újra, akkor csak egy grub frissítés kellett.
Viszont azóta már EFI-ben van megoldva a rendszerek indítása, amit mindkét rendszer kezeli.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
25 éves a Half-Life, hivatalos SteamDeck támogatást kap, meg frissítéseket:
https://www.phoronix.com/news/Half-Life-25th-Update -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én nem, de egyik TV-nek nekivezettem egy kis drónt, ott szerencsére le lehetett törölni a rákenődött lapát maradványokat, egy másikba meg beleállítottam a tapétavágó kést... Ez utóbbi nyomot is hagyott ami szerencsére szemből pont nem látszik.
De a deckre én sem tennék fóliát, annak van szép kemény doboza, így felesleges. Doboz nélkül meg nem hurcoljuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van ilyen megosztás lehetőség, de ha te mint "gazda" elkezdesz játszani, akkor a "vendégek" kapnak pár percet, hogy kilépjenek a játékból, különben a Steam lövi le a játékot náluk.
Valamint a "vendégek" nem kapnak achievementeket és pl. egy Life Is Strange-nél nem látod, hogy ők milyen döntéseket hoztak a végigjátszásuk során.Szóval nem, COOP meg "lanozni" így nem lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez igaz, de az is igaz, hogy Zen prociknál bizonyos keretek között ha jobban hűtőd, akkor tovább tudja tartani / magasabb órajelre tud boostolni. Itt pedig kaptunk egy kis fogyasztás csökkenést az új 6nm-es procival.
Semin: ugyanakkor mondják a videóban, hogy a minimum érték visszaesése szoftveres okból történhetett a CP-nél. Ez később biztosan meg fog oldódni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dawide@axele
üzenetére
Nem tudok róla, hogy gond lenne vele öregedés terén. Az enyém is pont úgy működik, mint az első nap.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dawide@axele
üzenetére
Ha normális a paszta, akkor kb. soha. Pl. Artic Cooling MX-4 az egyik legjobb, főleg az árához képest.
HP laptopokban meg hasonló szörnyűségekben találkoztam olyan gyári megoldással, ami fél év után hőszigetelő lett... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem terveznek SD2-t kiadni még jó ideig.
Viszont a 64GB-os deck az időnként igényelhet belenyúlást, mert feltorlódhatnak a shader cache és proton könyvtárak, főleg ha pl. gyakran cserélgeted a játékaidat.
Na meg ott van, hogy pl. egy Baldur's Gate 3 ami faszán fut a decken az önmagában 150GB körül van, szal nem árt a tárhely... Meg a nagy deck mellett szól a nem tükröződő kijelző.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo
üzenetére
Igen, de Octi javaslatát támogatnám, jobban jársz vele.
Amúgy SD kártyára is lehet telepíteni, de azért azok nem arra a jellegű használatra vannak kitalálva.bepken: ez mondjuk nem tudom hogyan működik, mert ha lecsatlakoztatod, akkor elveszik a külső meghajtó is... Mondjuk 512-es deck meg 256-os SD kártya párosa mellett szerintem felesleges meg drága is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo
üzenetére
A külső SSD-vel nem biztos, hogy jól jársz. Satás SSD-hez van külső USB-s keret, de lassú lesz. Maga a satás SSD is lassú a Windows igényeihez, meg az USB-s illesztőkön át az adatkapcsolat se túl gyors. Mi ilyennel céges célra W10-et bootolunk, de bűn lassú ahhoz képest, mikor ugyanaz a hardver belső, egyébként satás SSD-ről bootol.
Az NVME-s ssd-k fogadására alkalmas külső keret meg többe kerül, mint maga az SSD.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nincsnév007
üzenetére
De igen, az a játék még nagyon új. Majd az első nagyobb patchek után valszeg jobb lesz a helyzet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibere11
üzenetére
Úgy általában olyan, mintha egy 720p filmet indítanál el a b.drága tévéden. Meg lehet nézni, csak nem érdemes.
A hasonlóan teljesítményigényes Cyberpunkkal csináltam ilyet, a saját felbontásában nyilván jól fut, csak nem néz ki szépen egy 55-ös 4K tévén. 4k felbontásban meg nyilván élvezhetetlen a játék ezzel a hadrverrel, de még asztali gépnek se lenne könnyű terep.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit jelent, hogy nem indul el? Mi a jelenség?
Én úgy jártam az egyébként új, boltban vett Kingston kifejezetten fényképezőkbe árult nagy sebességű SD kártyámmal, hogy először egyszer dobta el a fájlrendszert rajta minden adattal, majd pár héttel később megint, akkor meg már végleg és garis csere lett belőle...
Le kéne ellenőrizned az SD kártyát szerintem, legalább a fájlrendszer szintjén. Most nincs előttem a deck, de azt hiszem asztali módban eleve ott van a kparted vagy gparted partíciókezelő progi, azzal tudsz ellenőrzést csinálni a kártyán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még egy kis extra teljesítmény kihozható a SteamOS 3.5 preview kiadásából: https://www.phoronix.com/review/steam-deck-steamos-tweaks
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
SteamOS 3.5 Preview vs SteamOS 3.4.8
Kernel 6.1.54 + Mesa 23.1 vs Kernel 5.13 + Mesa 22.2
Cyberpunk 2077 benchmark (Steamdeck beállításokban): 34.5FPS átlag, de a minimum fps-ek stabilizálódtak 20 felett
Unigine Superposition 1080p medium (opengl): 3020 pont a korábbi 2820 helyett
Ugyanakkor a hűtés kicsit hangosabb lett terhelés alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
Új kernel (6.1 LTS), új mesa driverek, új KDE verzió, színhőmérséklet állítás, HDR / VRR a külső kijelzőre, szín telítetség a saját kijelzőre, SMT cpu bug javítva, alulfeszelés lehetősége, meg úgy általában a komplett Arch Linux csomagbázis frissítése.
Mindezek mellett még van egy rakás dolog, de hosszú az oldal és sok a szöveg rajta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijött a SteamOS 3.5 a Preview csatornába: [link]
Tonnányi újdonság van benne. Szóval hamarosan mindenkinek is elérhető lesz végre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Smithy87
üzenetére
Nézd meg róla a videókat: https://www.youtube.com/results?search_query=steam+deck+division+2
Az EasyAntiCheat egyébként Linux kompatibilis megoldás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nincsnév007
üzenetére
Csak azt, hogy gond van az internetkapcsolatoddal. Vagy szolgáltató oldaláról, vagy a router megérett az újraindításra, esetleg a decknek nem sikerült valami. Nálam ma a digi szórakozott, az elmúlt 1 órában a külföldi oldalak egy jó részét nem értem el hasonló hibaüzi mellett, de másik eszközről sem mentek. Most megjavult.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eldiablo
üzenetére
Nem taknyolásról van szó, nem ezek okozzák, ezek nálam is ki vannak kapcsolva. A kép amit linkeltél egyszerűen túl világos, mintha egy fehér ködben sétálnál. - direkt VA paneles monitort vettem, mert szeretem az űrben játszódó dolgokat és az tud megfizethető áron elfogadható fekete képet hozni. IPS-es monitornál lehet, hogy ez fel sem tűnik mert kevésbé képes a minőségi fekete előállítására.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki Starfield-et venne deckre, szerintem ne tegye. Futni jól fut, egész normálisan néz ki medium beállításokban de a deck-en is kijön, hogy nem lehet állítani a játékban a fényerőt / gammát és a világos részek képi világa mosott, fehéres fakó, ami nagyon illúzió romboló.
Jelenleg csak külső eszközökkel mint ReShade vagy GPU driver lehet ezen javítani, de azok a megoldások csak Windows alatt érhetőek el.
Szóval amíg ezen nem változtat a Bethesda -amire nincs garancia, hogy megteszi- addig szerintem ne vegyetek Starfieldet a deckre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha eddig CPU limited volt, azon az FSR nem segít. Az FSR3 használata az FSR2 helyett viszont nem fog kihatni a CPU-ra.
Nyerni egy kicsit majd azzal tudsz, hogy FSR3 mellett az FPS-ed az amd szerint kétszeres az FSR2-höz képest, így itt-ott visszább vehetsz az fps limitből, mert meglesz a stabil 40FPS (vagy több), ami nem lenne meg régebbi FSR mellett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes, hogy többet töltött bele, mint a maximális kapacitása a cellának. Ilyen nem nagyon történhetne, erre nem tudok konkrét magyarázatot. A Getac egyébként elvileg az "F7A" cellát jelenti. Nálam HF8095 van benne, de az én deckem még 2022-es gyártású.
*Illetve olyanról olvastam a googleben, hogy miután lekapcsolt a deck merülés miatt, még beindítják és bemennek a biosba és ott járatják, hogy tényleg teljesen lemerítsék a cellát aztán onnan töltik maxra, így a fuel-gauge kvázi kalibrálja magát a végállásokhoz. Van aki így oldotta meg, hogy a zsír új deckjén alapból nem 100% volt az aksi állapota, hanem kevesebb.
ripla: de akkor töltőről használod, vagy meríted?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdezzük meg mit mond erről a fuel-gauge az aksiban, az ugyanis méri a kapacitást folyamatosan és jelenti is az OS felé.
Asztal mód -> System -> Info center -> Energy és ott a Health érték. Alig vagy egyáltalán nem elhasznált aksi esetén 90% feletti értéket látsz ott.
gyugyo79: igen, a Valve-nál is képben vannak aksi témában. Csak sok mítosz maradt meg a fejekben az ilyen-olyan töltési praktikákról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem. Az 5 év alatt kb. 1300 ciklus lenne az akkunak, ha a munkanapokat számoljuk. Mindeközben 3-500 ciklust szoktak megadni az ilyen aksik élettartamára, onnan már meredeken csökken a kapacitásuk...
Mi a melóhelyen végeztünk is ilyen automatizált tölt-merít teszteket különféle Li alapú cellákkal heteken át és igen, 6-700 ciklus felett radikálisan csökkent a kapacitásuk. Működtek persze még akkor is, csak mondjuk 40%-ot tudtak.Egyébként van pl. hivatalos Asus ajánlás az állandóan bedugva tartott laptopra. Azt mondja, hogy legalább 2 hetente 1 alkalommal hagyjuk merülni a cellákat 50%-ra.
A deck meg egyébként hordozható PC.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rumkola
üzenetére
Az 5-600 töltés meg azt jelentené, hogy max 2 év alatt tönkremegy napi használat mellett így-is úgy-is.
A deck azt csinálja, hogy 90 valahány százalék fölött ha bedugod a tápot, akkor arról megy, de közben nem tölti az aksit.
Laptopoknál ezt én alapnak gondolnám, egy rakás régi ThinkPadem volt, mindegyikben éllt még az eredeti aksi, 5-10 év után is. A dzsunka márkáknál mondjuk nem tudom hogy van...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hj.jani95
üzenetére
Az FPS téma nekem akkor számítana, ha külső monitorra kötném. A deck a saját képernyőjén elviszi Cyberpunkot meg az RdR2-t, ez így nekem elég. Hosszabb távon nem hiszem, hogy az Ally sok mindent megváltoztatna, a deckből egy igen nagy kupac kelt már el és ez megad egyfajta "padlót", mert ha valaki kiad valami játékot amihez kevés lenne a deck, akkor azzal sok potenciális vásárlót vesztene. Abból gondolom ezt, hogy eddig is voltak erősebb kézi gépek az Ally előtt is, de igazán nem hagytak nyomot ezen a területen.
Az Ally-val nekem két bajom van, az egyik az Asus ,ami nem a minőségi vagy hosszú supportról híres, a másik meg a Windows 11, aminek a kezelése (egyebek mellett) fájdalmas az Ally-n, hiányzik hozzá az az egérpad, ami a decken megvan és ott van még az OS egyéb számos nyűgje. Most nem tudom hogy áll az Asus saját GUI-ja a cuccon, de kezdetben eléggé gyatra minősége volt, villódzó képektől kezdve mindenféle gyerekbetegséggel küzdött.
Az már más kérdés, hogy az Ally-ra fel lehet tenni a SteamOS-t...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibere11
üzenetére
És nézd meg, hogy nincs-e elkoszolódva a pendrive. Nem rég azért nem ment a zsír új 64GB-os fasza pendriveom, mert a farmerzsebből a szöszök belementek és egyszerűen nem érintkezett, ki kellett takarítanom.
Ezeket a hubokat meg egy kínai gépsor kipffffpfff magából, simán lehet, hogy nem sikerült elég precízre az illeszkedés / kontakt... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez fiók megosztás, amit nem szabad.
Ez helyett az lenne a megoldás, hogy a feleségednek is csinálsz egy Steam fiókot, aztán bekapcsolod a kettő között a családi megosztást és akkor játszhat a te játékaiddal. Viszont ilyenkor achievementek nála nem lesznek letárolva és ha elindítod azt amit éppen ő is játszik, akkor őt x idő múlva kilépteti belőle. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dawide@axele
üzenetére
Simán leírhatod, hogy Nintendo... Ha egyszer megvetted a Zeldát pénzért, akkor az emuláció a deck-en tudomásom szerint semmilyen szabályt nem sért, ez nem kalózkodás. Akkor sem, ha a Nintendo erről mást gondol.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Itt egy újabb vidi:
ETA Prime - ROG Ally VS Steam Deck Performance Test And The Best Handheld Is..720p/800p 15W limit mellett vetette össze a két gépet. Ilyen beállításban a deck kicsit hatékonyabb. Érdekes volt látni, hogy a Cyberpunk a 15W limites módban nem igazán játszható az Ally-n az fps esések / rángatás miatt, míg a decken meg stabilan, simán fut.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Átlépte a 9000-et az elindítható játékok száma és bőven 3000 felett a deck verified-ek száma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hamarosan lesz szaturáció beállító csúszka is a SteamOS-ben. És ez azért jobb mint a most kézzel letölthető plugin, mert külső monitoron is működni fog. Meg egy rakás érkező feature: https://www.steamdeckgaming.net/post/steam-os-3-5-upcoming-changes
Aztán mint érdekesség, eljutott a SteamDeck a frontvonalra is... Az Ukrán Sablya automata géppuska célpont kijelölésére használják: [link]
Amilyen olcsó a hardver és könnyű rá programozni, nem is csodálom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még meg sem jelent az Asus ROG Ally gépe, de máris vetélytársast kap az Aokzone-tól, kb. azonos hardverrel, de valszeg gyengébb kijelzővel: [link]
Árban viszont nem túl barátságos, emiatt gondolom, hogy az Asus gépére látott eddigi árazás kicsit kevésnek tűnik számomra, már ha nem szándékosan veszteséggel árulják majd, hogy piacot foglaljanak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érkezik majd egy új revízió a SteamDeck-ből, némileg áttervezett hűtéssel: [link]
A Steam kliens felülete pedig hamarosan Linux alatt is hardveresen gyorsított megjelenítésű lesz, nem csak Windows alatt. Ezt az új klienst hamarosan kiadják minden platformra, most béta állapotban van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nincsnév007
üzenetére
Igen, a KDE az egy frankó asztali környezet.
Egyébként kb. bármelyik KDE-s asztali környezetet használó Linux disztróval is ezt kapod mint a holoISO-val, ha felrakod rájuk a Steamet.
Pl. a Manjaro KDE Steam-el majdnem ugyanazt adja mint a holoISO, csak a SteamDeck specifikus részek nélkül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nincsnév007
üzenetére
De, lehet: https://github.com/HoloISO/holoiso
Youtube-on videókat is találsz a témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki, hogy még a színkezelést is átalakítják a SteamOS 3.5-ben.
"We are planning on shipping our color management support with gamut mapping, HDR, SDR on HDR, HDR on SDR, and much more in Steam OS 3.5" https://www.phoronix.com/news/AMD-Color-Steam-Deck
A 6.3-as kernellel fogják implementálni a deck kontroller interface-ét kernel szinten. Ha jól értem, eddig külön drivert használtak erre de most már a kernel fogja intézni. https://www.phoronix.com/news/Linux-6.3-Feature-Recap
A 6.3-as kernel két napja jelent meg, ez fasza. Viszont a színkezeléses dolog csak most kezdődött, azt a 6.4-es kernelnél előbb szerintem nem kapjuk meg. Ha arra várnak, akkor még májusban sem kell SteamOS 3.5-re számítani. Ne legyen igazam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amit elvesztesz az emuláláson, azt visszanyered azzal, hogy magának a SteamOS-nek kisebb az erőforrásigénye.
Az AMD-s asztali gépemen csináltam Win-Lin összehasonlításokat magamnak Cyberpunk alatt egy SteamOS-re hasonlító szintén Arch alapú KDE-s disztróval (Manjaro), de hibahatáron belül voltak az FPS szám eltérések a benchmarkban. Sőt, konkrétan Linux alatt egy picit többet is kaptam nagyobb felbontásban.
Korábban néztem így összehasonlításra pl. World War-Z meg Shadow of TRaider-t is, azokban sem volt érdemi különbség.Ahogy láttam itt a hozzászólásokat, az üzemidő valamivel kevesebb ha nem SteamOS-el használod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem gyanús, hogy valami a teljesítmény kárára fog menni. Azt a nagy fényerejű kijelzőt is etetni kell, meg az az apu is önmagában többet fogyaszt, mint a komplett SteamDeck. Mindezt kisebb méretben csinálták meg mint a deck, így az aksinak biztosan kevesebb hely jut.
Persze dokkolva ez jó, mert laptop szintű teljesítményt kapsz, de hordozva valszeg nem lesz túl nyerő. Vagy csak nagyon visszavett tdp mellett, amikor már gond lehet a 1080p kijelző meghajtása. - szerintem.A 2 héttel ezelőtti Linusos teszt videó után nekem olyan bazári gagyi érzésem volt a cucctól. Oké, az még egy proto gép volt, de akkor is.
Egyébként nekem kicsit az ár is gyanús, csak nem piacszerzés céljából veszteséggel fogják értékesíteni?
Bad Pritt: még több Windowst az életembe... Persze, más se hiányzik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
frankdelgado
üzenetére
Ez jó nekünk, egyébként elég komplex dolog a Proton. Amit írtál (és azt külön mindegyik telepített címhez megcsinálja) azon túlmenően a proton végzi el a DirectX hívások átfordítását, jellemzően Vulkan hívásokra. Minden nem natív cím amit a Steam-ből indítasz el, az ezzel fut.
Szóval leginkább a Proton-on múlik, hogy mi hogyan fut a decken a Steames nem natív címek közül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltannagy
üzenetére
Jó ez az epic... Mindent behúzok róla ingyen, aztán semmivel sem játszom.
Illetve 1 játékot már kitoltam rajta, de aztán az is meglett Steamre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bad Pritt
üzenetére
Az AMD vga driver jelentős része a kernelben lakik, gyakorlatilag az új kernellel kapsz új vga drivert is. A mesa ami frissült időnként a kerneltől függetlenül, az kb. a directX-nek felel meg.
De ettől független is, a kernelt folyamatosan próbálják jobbá tenni minden téren, valamint bővítik is újabb és újabb perifériák, stb. támogatásával. A mostani SteamDeck kernellel az az egy gond, hogy már elég régi. Egy telefonnál vagy tabletnél ez még okés, de a deck az egy PC...
Gomez86: sajnos nincs. Valve...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
AeSDé Team
üzenetére
Sőt, ne is hívjuk tuningnak ezeket, mert nem azok. Egyszerűen állítható kernel paraméterek.
Amúgy érdemi előrelépést az fog hozni, ha végre kiadják a SteamOS 3.5-öt, benne jelentősen újabb kernellel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
frankdelgado
üzenetére
Én sem jártam még így. Biztos jó helyre másoltad be? Nem csúszott el egy mappa szinttel véletlen?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
30z.Samu
üzenetére
Határhelyzetben lehet előnye, amikor sok ramot eszik egy játék. Egy alap W10 3GB-ot, egy alap W11 3.5GB ram-ot bekajál csak az oprendszer működésére, míg ez a revios valami 1GB körül, kb mint a SteamOS. Kérdés, hogy mit raktak bele ebbe a cuccba, amiről nem tudsz...
1-2 olyan játékot tudok csak fejből mondani ahol ez a ram kérdés számíthat, de azok meg nem a deck-re való játékok. Pl. GalCiv 3 vagy Cities Skylines.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
De minek... Az emberek többségének nincs információja az aksik töltési karakterisztikájáról, így nincs mi alapján beállítania, hogy mondjuk 70, 80 vagy 90% fölött ne töltsön rá, de legalább a hasznos kapacitás egy részét elveszti egy alacsonyabb beállítással.
A deck itt annyit csinál, hogy feltöltve az aksit a töltőről üzemel tovább - és ha jól olvastam, akkor x időnként hagyja kicsit merülni a cellát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nincsnév007
üzenetére
Általában kikapcsolom és ki is húzom, mert ha töltőn van akkor időnként felvillantja a ledet és az este zavaró. Rövidebb időre nyilván használjuk az alvó módot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nincsnév007
üzenetére
Nem. Ahogy telefonnak és laptopnak se.
Új hozzászólás Aktív témák
- Diablo IV
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro Air 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billenyt AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- Lenovo L440 laptop - i5-4200M - 4 gb DDR3 ram - 320 gb HDD
- Zsír DELL XPS 13 Plus 9320 Ultrabook laptop, -70% 13,4" i7-1260P 12Mag 16/512 FHD+ /Millió! Ft/
- FELÚJÍTOTT (Refubished) Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti Golyóálló Laptop -50% Ryzen 5 PRO 16/256 FHD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- Samsung Galaxy S23 Ultra - Green - 8GB /256GB - Újszerű állapot!
- Pixel 7 pro 128/8
- Eladó Apple iPhone XS 64GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

No de majd meglátjuk, ha a valós ára kiderül pár nap múlva.