Hirdetés

2024. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:41:15

LOGOUT.hu

A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17074) mikrofon


mikrofon
veterán

A múlthéten felfigyeltem egy érdekes témára a Sony a7riii kapcsán. Azért nem írtam erről eddig, mert kiakartam próbálni előtte magam is, hogy tényleg működik. A hétvégén sikerült és jelentem tényleg a legjobb módszer az FE (EV) expozíció beállítására nagy dinamikájú felvétel készítése esetén. Ez egyébként a7rii-vel is megvalósítható, csak nem olyan egyszerűen. A Hsz végén ezt is leírom. Javaslom, akinek van lehetősége próbálja ki!
Tehát:

ETTR (expose to the right) with Soany a7rIII: Highlight metering mode with +2 EV comp

Tehát a lényeg, hogy ezzel a módszerrel lehet úgy beállítani, az optimális fényértéket, expozíciót, hogy a szenzor legnagyobb dinamikai tartományát ki tudjuk használni és mindemellett az árnyékos , sötétebb területen a legkevesebb zaj keletkezzen. Ez egy olyan módszer, ami nem azt jelenti, hogy képfeldolgozás (post processing) nélkül kapjuk a legjobb eredményt. Ez arra való, hogy a legszélesebb dinamikai tartományhoz jussunk, úgy hogy ne vesszen el adat beégett terület miatt. Ezzel a módszerrel az árnyákos területek a szenzorban rejlő lehetőségekhez képest a legnagyobb világosságot kapják, így ritkábban szükséges, és ha szükséges is sokkal kisebb mértékben az árnyék csúszka használata, így minimalizálódik a sötét terület zajossága. Képfeldolgozás folyamatában a csúcsfények visszahúzásával esetleg a témától függően a teljes kép sötétítésével lehet beállítani a megfelelő világosságát a képnek. Ami ugye nem növeli a zajosságot olyan mértékben.

A módszer működési elve: A Sony a7riii-be bekerült egy új fénymérési módszer mégpedig a "Highlight", (magyar menüben: "Megjelölés"). Ez az algoritmus úgy működik, hogy megkeresi a kép legfényesebb területét automatikusan és ahhoz állítja az expoziciót. Olyan mintha spot (pontszerű) fénymérési módszert alkalmaznánk és a kép legfényesebb területén mérnék pontszerűen fényt. (AEL Lock gomb használata). A mérési és beállítási elv az, hogy ezt a területet veszi középszürkének és az expozíciót úgy állítja, hogy ennek a területének a fényessége a középszürke világosságával egyezzen meg. Ez a Sony kamerákon (a7rii és a7riii) is elvégzett próbák alapján 2FE értékre van a fehértől, attól a világossági értektől, amin a szenzor még el tudja tárolni az adatokat tartalomvesztés, kiégés nélkül. Tehát ha a +2FE (EV) eltolás azért szükséges, hogy a fényképezendő területnek a legvilágosabb pontja az a szenzor legvilágosabb érzékelési pontja legyen. Így valóban ki tudjuk használni a szenzor maximális dinamikai tartományát.

Tehát az a7rIII-n ki kell választani a "Highlight" fénymérési módot és az EV kompenzációs tárcsát +2-re kell állítani. Majd a képfeldolgozás folyamatán vissza kell venni igény szerint a fényességet az érintett területeken. Egyébként az a7rIII váz lehetőséget biztosít, arra, hogy a különböző fénymérési módokat állandó értékkel eltoljuk, azonban Csak +/- 1FE-vel. Tehát az is járható út, hogy valaki átírja a menüben, hogy a "Highlight" fénymérési módot mindig +1 FE-vel korrigálja a váz automatikusan és az expozíció kompenzációs tárcsát csak +1 értékre állítja.

Az a7rII esetén hiányzik a "Highlight" fénymérési mód. Tehát fénymérési módnak "Multi-pattern" (magyar menüben: többmintás) módot kell kiválasztani. Be kell kapcsolni a "Zebra 100+" lehetőséget, amikor az éppen kiégett területet villog. Ezek után jöhet a képkészítés. Mégpedig úgy hogy az expozíciót úgy kell beállítani, hogy éppen ne legyen túlexponált terület, tehát ne villogjon a Zebraminta. Majd +2FE (EV)-vel el kell tolni az expozíciót. Ezzel meg is van a maximális dinamikát és a legkevesebb zajt eredményező expozíció. Természetesen itt is a befejező lépés a képfeldolgozásnál a fényerősség beállítás.

Jah és persze ez csak RAW-ok esetén működik. Aki JPG-ben fotózik annál ez nem járható út.

Pár napja megtudtam, hogy "az összes hozzászólásom tudatlanságról árulkodik", emiatt kérem, ha valahol butaságot írtam jelezzétek, hogy ne maradjon hiba....

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.