Hirdetés

2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) nullpoint


nullpoint
senior tag

Jó cikk lett. Végre megtudtuk milyen sebességet produkál egy ilyen rendszer.

(#2) Mikki96


Mikki96
csendes tag

Pár éve találkoztam először ilyen kütyüvel, akkor egy emeletre kellett felvezetni az internetet és csak ez volt az opció. Annyit még hozzátennék, hogy az adapter mellé dugott töltők/egyéb fogyasztók csökkenthetik a sebességet. Mindent összevetve hasznos cucc.

Don't be a fanboy

(#3) Medvetojás


Medvetojás
aktív tag

Abban esetleg tudnál segíteni, hogy hogyan lehet egy ilyen termékhez jutni jelenleg? Weboldalon csak a termékinfó van, de rendelni sehogy sem sikerül. :DD

Ha pár órán belül nem reagálok, kérlek írj rám újra!

(#6) Medvetojás válasza #72445440 (#5) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Köszi!

A cikk pedig nagyon jó lett, iszonyú részletes és mondhatni hiánypótló is. :R

Ha pár órán belül nem reagálok, kérlek írj rám újra!

(#7) Reggie0


Reggie0
félisten

Azert a haztartasi klima ritkan 3500W-os, inkabb az 1kW max 2kW a jellemzo.
De ami a fontosabb, hogy nem azt kell nezni mennyi a fogyasztas, hanem mekkora az aramfelvetelt. Egy 1kW-os aszinkron motorral, mivel nagy az inditoaram es induktiv terheles ezert joval nagyobb a felvett aram, mint a nevleges teljesitmenye.
Emiatt on-off klimat nem erdemes rakotni, viszont az atlagos inverteres klimakkal nem lesz gond.

[ Szerkesztve ]

(#9) Aprósólyom


Aprósólyom
őstag

Én nagyon keresem az eszköz sebességét, de nem találom.

A cikkben említed, hogy full-duplex az eszköz. Honnan származik ez az információ? Mind a saját tapasztalataim, mind mások következtetései és infók is arról tanúskodnak, hogy half-duplex, úgy ahogy a wireless megoldások. Az ethernet interfész ugyan full-duplex, de a powerline eszközök egymás közt half-duplex módon kommunikálnak. (pl. egy forrás)
Ennek ellenére még az eszközöket gyártók, support fórumján is találtam már full-duplexes fake infót.

Nem is csoda, hogy nem lehet kihasználni az elméleti maximális tempót és a half-duplexnek hála az AV2000 küytük tudják megközelíteni az 1Gbps egy irányú (pl. letöltés) sebességet.

Nekem egy TP-Link 4010P (500Mbps link) szettem van.
A TP link management szoftvere szerint a jobb időszakokban 250-330Mbps a link sebessége. Rosszabb időszakokban 180-190Mbps. Ez utóbbi esetben a letöltésem is csak kb. a fle körül alakul ~75-80Mbps. A jobb időszakokban pedig ~90Mbps, tehát közel a 100Mbps ethernet interfész maximuma. (A TP-link 4010 eszközökön csak 100Mbps eth csati van.) Ez is igazolja számomra, hogy half-duplexről beszélünk.

Csak a pontosítás végett. Kíváncsi lennék, hogy mekkora tempót sikerült elérned az eszközökkel, mert nagyon kevés sebességtesztet találni ezekről az eszközökről. (Valószínű az eladók, forgalmazók, gyártók presszionálják a bemutatókat, tesztelőket, mert a számok AV600, AV1000, AV1200, AV1300, AV2000 eléggé félrevezetőek.)

Az én tapasztalatom az, hogy 5Ghz AC wifi-n (1 vastag téglafal, -68dB, 2 antenna, 40Mhz sávszélesség) még mindig jobb játszani, mint egy jó minőségű villamos hálózatra, 1 fázisra dugott AV600 powerline eszközzel.
Az is érdekes, hogy a két powerline eszköz között 975byte packet size-ig a ping meglhetősen alacsony a hálózaton belül, 2-3ms, ellenben 976byte-tól felfelé egyből 22ms latency-re ugrik a pingelés.
Az 5Ghz AC wifi bridgemnél nem tapasztalok ilyet.
Olyan játékoknál, ahol nagy az adatforgalom én oda nem nem tudom javasolni ezt a megoldás (pl. 128 tickrate CS szerver vagy Quake Champions, de lehet ).
Bár AV1000 és jobb powerline-t nem próbáltam, de látva, hogy mennyire zavarja jelátvitelt és a ltencyt a hálózatra csatlakoztatott más villamos fogyasztók, így nehezen tudom elképzelni, hogy azok is megfelelőek lehetnek játékra.
Ettől még van létjogosultsága természetesen, hiszen a WiFi-t még több körülmény és jobban befolyásolhatja, továbbá az a tény, hogy valahova nem jut már el a wifi, de villamos hálózat van, úgy nagyon jó megoldás lehet. (Bár wifi-t nagyon olcsón ki lehet terjeszteni egy pár ezer forintos repeaterrel.)
Egyszerűen csak utalni akartam a tapasztalatokkal arra, hogy csodát várni nem szabad ettől a megoldástól sem. :R

(#10) izee válasza #72445440 (#4) üzenetére


izee
senior tag

Szia! Köszi az írást.

szerencsére a Vodafone kütyüje a jók közé tartozik, és képes fázisok között is "átjárni" – hiszen nullvezetéket és fázist is használ kombináltan

Egyébként erről hol lehet értesülni, mielőtt az ember megveszi? (árukeresős top találatok főleg)

Ritka esetekben előfordulhat olyan elektromos bekötés is, hogy egyáltalán nem fog működni különböző kismegszakítók között a hálózat
[...]
különböző kismegszakítókon voltak az egyes helyiségek, emiatt le is csökkentette a sebesség kb. a negyedére

Inkább ez, mint a semmi.
Lehet, hogy az fázis-nulla "átjárás" oldja meg? Ezt manapság még jellemző, hogy kispórolják? Szóval jó lenne tudni, hogy milyen kulcsszót kellene keresni a termékleírásban, dobozon, kézikönyvben.

[ Szerkesztve ]

Identicalness is the tendency to propagate to collaborate and to interact only with people who are very very very very very much like you. Epitome of this is the selfie. https://www.youtube.com/watch?v=dmXcjvL9VSc&t=39m45s

(#11) Fall-N válasza Reggie0 (#7) üzenetére


Fall-N
addikt

Így van. Nekem egy Orion OMAC-1680-as mobil klímám van, ami 1 kW áramfelvételű és 2,65 kW névleges teljesítményű (9000 BTU). Sosem szokott baj lenni ha megy mellette a mosógép, mert inverteres és nem ON-OFF rendszerű, ami hirtelen lökésszerűen venné fel az áramot. Nem úgy a mikró, ami simán levágja a biztosítékot ilyenkor. Ahol viszont nem mennek ilyen nagy teljesítményű gépek, oda bőven elegendő a teljesítménye. Klíma meg tényleg nem fogyaszt annyit, de amúgy is érdemes a nagy fogyasztású gépeket külön biztosítékra kötni, nem konnektorba dugni. Magyarul ki kell építeni egy külön áramkört a klímához, ami nem mellesleg esztétikusabb is, ha nem látszik és ha mögötte van bedugva

Persze ez a powerline megoldás nyilván egy meglévő régi építésű épületre van tervezve, mert új építésnél célszerű megtervezni az internet kábelek helyét falon belül, meg a klímát és egyéb gépészeti dolgokat.

(#12) #89309696


#89309696
törölt tag

Egy ilyet lehet vennem kéne itthonra, mert a hátsó udvarban a garázsban nincs wifi. Terveztem wifi repeatert, de annak pont az a baja, hogy a gyenge jelből az csak még gyengébbet tud tovább produkálni már. Ezzel viszont hátramegy a garázsba a net a villanyon full erővel és ott mellettem szórhatja is lényegében ugyanúgy full erővel. Nyilván veszteségei vannak, de telefonra nem is kell Gigabit. Jelenleg kb. Edge szintű wifi van hátul a garázsban, annál minden jobb. Arról nem beszélve, hogy sokszor fel kell tartanom a levegőbe a telefont ehhez is.

[ Szerkesztve ]

(#17) UnA válasza #72445440 (#16) üzenetére


UnA
Korrektor

+1. Nekem pl. két szint között kellett használni, arra is nagyon jó volt. Viszont kerülni kell az olcsó modelleket, azok között sok a silány minőségű. :)

(#18) dchard


dchard
veterán
LOGOUT blog

Huhh. Hát azért van benne butaság meg pongyola megfogalmazás is:

"Tehát TILOS hosszabbítóba, elosztóba kötni."

Nem tilos, csak simán rosszabb lesz a sebesség, ha hosszabbítóba dugod. A magyarázatban pedig a lényeg nem hangzik el: azok a powerline adapterek, amik rendelkeznek aljzattal azért érdemes inkább őket venni, mert az aljzatuk szűrt. Ergó a fogyasztók, amiket abba dusgz, nem zavarják a powerline hálózat által használt sávot (ami 5-85MHz egyébként). Megfordítva ugyanezt: kifejezetten érdemes minnél több fogyasztót a powerline adapteren lévő aljaztba kötni, akár (megfelelő terhelhetőségű) elosztó segítségével, így az elektromos hálózat zajterhelését csökkentjük --> jobb powerline sebesség.

" Érdemes azonos kismegszakítón belül elhelyezni a kütyüket"

Teljes butaság. A kismegszakító a powerline hálózat szempontjából rövidzár, nem számít hogy azonos kismegszakító mögött legyen. Ami fontos az az, hogy egy fázison legyenek. És ez alól a cikkben szereplő és egyéb AV12000/AV2000-es eszközök sem kivételek. Attól, hogy ezek az eszközök képesek a nulla-föld vezetőt is használni, a sebesség jóval kiseb lesz akkor, ha a fázis-nulla és a fázis-föld párok nem állnak a rendelkezésre. Különösen a nagyobb méretű családi házakban, ahol azért egy lakáshoz képest jellemzőbb a több fázis is, érdemes lehet szélessávú fázisközösítőt beépíteni, mely a különböző fázisok között is lehetővé teszi a powerline hálózat szélessávú jelének az átjárhatóságát. 7-8 ezer Forintért lehet kapni ([link]

"Ne terheld túl az eszközön lévő konnektort."

Ez fizikai képtelenség. A konnektorok max 16 aperrel terhelhetők, ezt a kiszolgáló kismegszakító méretezésével kell kikényszeríteni. Ha a fogyasztó bármit is túl tud terhelni, akkor a villamos hálózatot helytelenül alakították ki.

+1: valaki kérdezte, hogy a PLC résznek milyen a duplexitása: a powerline (akárcsak a wifi) TDD technológiát használ, tehát half-duplex.

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#20) dchard válasza #72445440 (#19) üzenetére


dchard
veterán
LOGOUT blog

Nincs mit, ha már kiemelt lett, akkor legyen benne minnél több információ ami pontos :)

"Ezt nem ismertem de nagyon hasznosnak tűnik , lehet hogy élni fogunk a dologgal."

Erősen érdemes, ha valóban több fázis között kell a powerline-nak működnie.

"itt én a használatiban és az eszközön szereplő "MAX 3500W" feliratra gondoltam."

A 3500watt 230Volttal számolva: 3500 / 230 = 15.2Amper. Mivel a konnektorok maximális terhelhetősége 16Amper, ezért eleve nem fordulhat elő túlterhelés, mert nem lehet úgy a hálózatot kialakítani, hogy nagyobb mint 16Amperes kismegszakító legyen előtte. Erre írtam, hogy ez csak hibásan kialakított villamos hálózatnál lehetséges, de ennek nincs köze a powerline-hoz, mert a konnektor amibe dugod, sem bír el többet, mint 3500watt :)

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#21) Reggie0 válasza dchard (#20) üzenetére


Reggie0
félisten

Ha a kismegszakitok kioldasi karakterisztikajat megnezed, akkor kiderul, hogy tul lehet terhelni rovidebb ideig.

(#22) kenwood


kenwood
addikt

"hiszen annak simán lehet ettől jóval több is a fogyasztása"
A powerline adapter szerintem nem kepes a klima fogyasztasat novelni. :DDD
Valoszinuleg az "ennél" szora gondoltal.
Nem te vagy az elso, aki tevesen ugy veli,a ket szo szinonimaja egymasnak.
Nem ertem, ez hogyan alakult ki, de ki vagyok bukva ettol :D

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#23) Lord Myn


Lord Myn
senior tag

Köszönjük a cikket!

Úgy érzem pont ez kellene nekünk, mert kétszintes házban lakunk és a felső szinten elég gyenge a wifi jel (a gyári ConnectBox-ot használjuk routerként). Egyelőre csak átfutottam a cikket, úgyhogy lehet tévedek, de nem találtam infót róla, hogy kb. milyen árfekvésben van egy ilyen csomag, erről tudsz infót adni?

"War does not determine who is right - only who is left."

(#24) Medvetojás válasza #72445440 (#5) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Felhívtam a telefonos ügyfélszolgálatot. Azt mondták nincs raktáron, és azt sem tudta megmondani mikor lesz, ha lesz még egyáltalán. :C

Ha pár órán belül nem reagálok, kérlek írj rám újra!

(#25) dhstyle válasza Medvetojás (#24) üzenetére


dhstyle
tag

Nemis lesz , kivezettük (egy vodás dolgozó)

Seat Leon 1.8 20V Turbo :) OnePlus 8 Pro 12/256

(#26) Medvetojás válasza dhstyle (#25) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Ezt nagyon szomorúan veszem tudomásul. :(

Esetleg valaki tud egy konkrét, szuper alternatívát?

[ Szerkesztve ]

Ha pár órán belül nem reagálok, kérlek írj rám újra!

(#28) dchard válasza #72445440 (#27) üzenetére


dchard
veterán
LOGOUT blog

Én a TPL-Link TL-PA9020P-et venném, különösen ha valaki hosszabb távon tervez, és nem csak két végpontban, hanem akár 3-4 végpontban gondolkodik.

Alapvetően az AV2000-es eszközöket érdemes vásárolni egyébként függetlenül a gyártótól.

Senki ne essen pánikba csak azért mert a Voda kivezette a terméket, számos gyártóból lehet választani :)

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#29) Medvetojás válasza dchard (#28) üzenetére


Medvetojás
aktív tag

Azt mondták nekem az üzletbe, hogy ingyenes (persze ezt azért nem hiszem el), de mondjuk 30 ezer forinthoz képest egy alacsonyabb havi díj egész tűrhető lett volna. Én csak ezt bánom.

(Meg a design is tök jó szerintem, mint a Connect Box-é).

Ha pár órán belül nem reagálok, kérlek írj rám újra!

(#30) dchard válasza Medvetojás (#29) üzenetére


dchard
veterán
LOGOUT blog

Értem, a trükk a finanszírozásban volt. Mivel nem vagyok Vodás, így én csak a műszaki tartalommal foglalkoztam :)

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#33) Gixxer88


Gixxer88
addikt

Hát nem tudom,én sokáig terveztem ilyen kütyük beszerzését (már 15 éve is voltak ilyen cuccok csak akkor még jobbára wifi nélkül),de az villanyhálózatos lutri miatt sose vettem.
2021-ben nem is annyira tartom korszerűnek,főleg mivel van már mesh wifi is.
Persze lehet drágább,de sokkal nagyobb területen lesz gyors wifi (meg minden egységnél 2 kábeles lehetőség is).
Nálam 3db TP-link Deco M4 üzemel AP módban,még hátul a nem kicsi kertben is van wifi és simán jön legalább 90-110mega a 200-ból a kert végében is,a routerek által erős jellel lefedett területen meg mindenhol max sávszél van.
Ha valakinek nem kell gigabites lan csati akkor az E4 még olcsóbb is.
Aztán annyi további eszközzel lehet bővíteni amennyit csak akar az ember.
Ahol csak wifi miatt kell,oda pl elég az E4 is,ahol kábeles csatlakozás is lenne,oda meg az M4 (de csak arra a pontra,meg fő routernek),így vegyesben még egy kicsit visszább lehet fogni a végösszeget.
M4 3-as pakk 45-50k,E4 3-as pakk 35k,de szerintem maximálisan megéri,nincs többet bosszankodás és szívás,ráadásul rohadt egyszerű a beüzemelés is,még a leglaikusabbaknak is.

(#34) UnA válasza Gixxer88 (#33) üzenetére


UnA
Korrektor

Azt továbbra sem értem, hogy a wifi hogyan fogja megoldani a jeltovábbítást mondjuk az emeletek között. De lehet, hogy csak én vagyok lemaradva.. .

(#37) Gixxer88


Gixxer88
addikt

Nem igazán értem miből vannak a házaitok.Ólomlemezzel béleltek a falak?
Csak mert egy jóbarátom is beruházott pár Deco-ra és elégedett,pedig egy 2 szintes 110nm-es 50cm vastag falvastagságú terméskő házról van szó,aminek a födémje is jó vastag vasbeton.
Megfelelő pontokon vannak elhelyezve a routerek és megy mindenhol a wifi.

(#38) tatabike


tatabike
őstag

Én annó egy expanderrel egy földszinti lakás konyhaablaka alól simán átlőttem a netet WiFi-n a szomszéd ház hetedik emeleti tetőtéri lakásába.

A másik, hogy azért utána lehetne nézni dolgoknak, ha cikket ír az ember, a 3.5 kW-os klíma esetén a fűtő/hűtő teljesítményt jelöli ez az érték, nem pedig a teljesítmény felvételt. Egy nem túl régi, 3.5 kW-os klíma 1-1.5 kW-ot vesz fel maximum, a legújabbak pedig 0.9-1 kW-ot maximum. Én is ilyennel fűtök/hűtök egy 40nm-es faházat, 10ezer forintot "fogyaszt" havonta.

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#39) kenwood válasza tatabike (#38) üzenetére


kenwood
addikt

Comment elott se art utana nezni, mert eleg meredek dolgokat irtal :D

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#40) qnadam válasza kenwood (#39) üzenetére


qnadam
addikt

jó, expanderrel wifizni valóban nem egyszerű, bár a jól vannak hangolva a rugók...

szunnyadozik az atommag, máma már nem hasad tovább

(#44) qnadam válasza #72445440 (#43) üzenetére


qnadam
addikt

a 2,5 kW-os klímám adattábla szerint 3,8 ampert eszik hűtés közben (vagy kevesebbet), a 3,5-ös 5,5-öt, de ezt szoftverből még lehet korlátozni. egy régi on-off cucc viszont tényleg rendesen meg tudja rángatni a hálózatot.

szunnyadozik az atommag, máma már nem hasad tovább

(#46) morgyi válasza Gixxer88 (#37) üzenetére


morgyi
nagyúr

Az ilyen Powerline csodák helyett kapásból azzal kéne kezdeni, hogy a szolgáltató által adott routert átkapcsoltatod bridge (modem) üzemmódba, és veszel mögé egy normális routert.

Kapásból értelmes wifid lesz, ezt meg repeaterekkel vagy mesh-el már meg tudod oldani a továbbiakban.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#47) arnyekxxx válasza Gixxer88 (#37) üzenetére


arnyekxxx
addikt

.Ólomlemezzel béleltek a falak?

jelenleg egy 40centis falú vályogházban élek, a válaszfal max 30 centi, az udvarra 2 falon keresztül már csak a jel emléke jut át, épületen belül 1 válaszfalon át a szomszéd szobában is nemritkán már szakad a wifi. Szóval nem kell ahhoz ólomlemez.

(#48) morgyi válasza arnyekxxx (#47) üzenetére


morgyi
nagyúr

Milyen router? A szolgáltató által adott 1db beépített antennás szörnyeteg?

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#49) kenwood válasza arnyekxxx (#47) üzenetére


kenwood
addikt

Az altalad leirt szitut siman lekezelik mar a szolgaltatoi routerek is,de a 10-15 ezer forintos kategoria biztosan.
Annyit kell tenned, hogy leszedsz egy wifi analyzert a mobilra,vagy a notebookra.
Amiket ellenorizni szukseges :
2.4 ghznel azt, hogy mennyien hasznaljak az 1-6-11 csatornat a kornyeken, nyilvan arra erdemes valtani a 3 kozul,ami a legtisztabb.
Sajnos a surubben lakott helyeken mindig van egy balfasz,aki nem erre a haromra, hanem valami randomra allitja, igy lenyegeben ket savot is zavar egyszerre a harombol.
Lehetoseg szerint (foleg hazon belul,kis tavolsagnal) keruld a 2.4 hasznalatat.

5 ghznel pedig csak azt kell nezni, hogy hany decibel a jel kozvetlenul a router mellett allva,illetve azokon a pontokon,ahol gyakran hasznalnad.
Ha megvolt a meres, rakd magasabbra, picit odebb stb ... ( akar olyan helyre is, ahol esztetikai okokbol hosszutavon nem maradhat), majd merj ujra.
A lenyeg, hogy egy darab 30-as fal nagyon keves ahhoz, hogy szakadozasokat okozzon,ha normalisan be van allitva, el van helyezve az eszkoz.

UI: a wifi forgalom ketiranyu, igy akar a vegpont is lehet a ludas, vagyis hiaba sugaroz makulatlan jelet a routered, ha a 15 eves notebookod wifi kartyaja nem tudja rendesen vissza kuldeni neki a valaszt.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#50) arnyekxxx válasza kenwood (#49) üzenetére


arnyekxxx
addikt

egy darab 30-as fal

Próbáltad már a vályogfalat? Ugyanez a cucc előtte a téglaházban a kert végéig "elhallatszott"

#48 TP-Link TL-WR1043ND 3 antennás.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.