- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
úgy látom, nyílt, őszinte, jószándékú és konstruktív szaxervezeti vezető, aki csak és kizárólag a dolgozók érdekeit nézi (ami egy szakszervezetnek a dolga lenne).
jelen sztrájk alatt is csak úgy sziporkázott az ésszerű javaslataival és kompromisszumkészségével.
vagy elnéztem volna valamit?
-
philoxenia
MODERÁTOR
Lejárt az idő...
Az Andrássy úton elvétve találsz vasutast, csak Máv alkalmazottak vannak.
A Molnak nincs kötelezően végzendő szolgáltatása, a piacon tevékenykedik, ha a vasútnak csak a fővonalak /nemzetközi tehervonatok és a nyereséges áruszállítás, tartozna a tevékenységi körébe, nem így állna. A mostani sztrájkot a dolgozók nem támogatták, ez a résztvevők létszámarányából is látszik. Az okozott káosz abból adódik, hogy a sztrájktörvény megengedi a sztrájk megkezdését az elégséges szolgáltatásokban történt megegyezés hiányában is, illetve nem ír elő minimálisan végzendő szolgáltatást.
Az Andrássy úton végzett sztrájk nemigen okozna még vonatkésést sem, ha megnézné valaki a szombat délutántól vasárnap délig általában nagyon jó menetrendszerűséget, rájöhetne, a vasút akkor megy a legjobban, ha a ténylegesen dolgozókat hagyják nyugodtan dolgozni.
Azt a megállapítást amit sokan mondanak, hogy veszteséges cégből több pénzt lehet kivenni, mint nyereségesből, nem is kell megismételni itt. Ha a veszteséget mindig pótolja az állam, természetesen igaz lesz. A szóban sokszor elmondott, -tizennyolc, sőt több éve, hiszen már a rendszerváltás előtt is szó volt róla- konkrét , vagy legalábbis becsült utasszám alapján adott állami jegyárkompenzáció, kiegészítés még mindig várat magára.
Mai hír, legalábbis nekem, hogy a MÁV 100milliós büntetést fizet azért, mert a vasúti törvényben előírt kötelezettségének nem tett eleget. Az állam megint az egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt, megy a porhintés. Attól még a felelős vezetők meg fogják kapni a prémiumukat, nyugodt lehet mindenki. -
bambano
titán
Az ütemes menetrend azért bukott meg (többek között), mert nagyon pontosan kellett volna tartani a menetrendet, hogy a csatlakozásokat ne késsék le az utasok. Ez több energiát, munkát igényelt volna a vasutasoktól, meg is torpedózták.
Arról már ne is beszéljünk, amikor kis hóra van kilátás és rögtön szabadságra küldik a fél mávot, ahelyett, hogy a vonatok indításával foglalkozna mindenki.
-
bambano
titán
Kezdjük rögtön azzal, hogy én nem személyeskedtem, tehát te se tedd azt.
Én nem pécéztem ki egy mávost se, nem is tudom, hogy az itteniek közül ki mávos, ki nem. Nem is érdekel. Van mávos ismerősöm, akiről tudom, hogy jól dolgozik.A máv zrt, tehát szabad piaci versenyben nem méretteti meg magát. A mol nyrt, bármikor vehetsz mol részvényt, a vállalat értékét, gazdálkodását, működését folyamatosan nyomon követheted a megfelelő jogi eszközök segítségével. A mávba rendszeresen tolnak pénzt, a molba nem, sőt, a molból rendszeresen kivesznek (egész pontosan a mol közreműködésével a mi zsebünkből vesznek ki, de ezen most ne vitatkozzunk). A mol éves nyeressége szerintem brutálisan nagy, annak ellenére, hogy:
- a bevételének jelentős része elmegy adóba
- már régen nem monopol piacon működik, nem úgy, mint a máv
És mégis.
A molban több olyan munkakör is van, ahol az emberek felelőssége lényegesen nagyobb, mint a mávnál.De ezek mind-mind tények, az utolsó állításom kivételével annyira nyilvánvaló tények, hogy a bizonyítástól szerintem el lehet tekinteni.
A másik hsz-emben levő költségbecslés megcáfolásához se fogott még hozzá senki.
Szerk: egyébként meg döntsük el egy egyszerű módon a kérdést: menjünk be péntek délután 2-kor a beruházási igazgatóság Andrássy meg BajcsiZs utcai épületébe. Ha találunk 5-nél több dolgozó embert (nem őrt és portást), akkor igazad van.
-
szasanyi
félisten
A 35-ös hajlékony se jobb... jó ha tudod.

-
bambano
titán
No majd mostanában lesz rá alkalom, hogy olyanra is szavazzanak, aki mostanában nem ígérget. Én valahogy nem tervezek meglepődést.
-
bambano
titán
Úgy látom, semmi komoly baj nincs a mávnál. Aki kevésnek érzi a fizetését és máshol többet kap, ezért felmond és talál magának új munkahelyet, annak valóban kevés volt a fizetése. Aki meg marad, az nem ér többet a munkaerőpiacon.
Elég sokat adóztam ahhoz, hogy még a te véleményrendszered szerint is jogom legyen beleugatni.egyébként pedig józan ésszel nem lehet szidni a vasutat?
Pl. jövök haza nagyfaluból. Kb. egy óra lenne beverekedni magam a Keletiig, ha sikerül pontosan érkezni, akkor nagyjából azonnal van vonat, ha nem sikerül, akkor fél-egy óra. Két óra 20 perc, két óra 40 perc (nem tudom, mostanában mennyi) a menetidő Debrecenbe, majd itteni helyi tömegközlekedés még kb. 40 perc. Tehát nagyságrendileg 60+120+45 ez kb. 225-245 perc, vagyis 4 óra alatt érnék haza, tömegben, nagy pakkokkal abban az esetben, ha van helyem a vonaton. Vagy előtte napokkal megveszem, vagy nem lesz helyem.
kb. 3 buszjeggyel érek haza, az is majdnem egy ezres, ic pótjegy, menetjegy, nem is tudom, 6 rugóból hazaérek-e. Az én benzintemetőm 21-22 liter közötti benzinnel ér haza, vagyis kb. 6300-6500 forintból vagyok itthon, ha minőségibb benzint tankolok. Ekkor még nem beszéltünk arról, hogy ha takarékosabb autóval járnék vagy nem egyedül jönnék, rögtön olcsóbb lenne. Egy 1.2-es corsa megvan 6.5l/100km-ből, az kicsivel 15 liter alatt, 4500-ért, ennyiből az alapjegy alig van meg vonatra.Naná, hogy beülök a benzintemetőbe, kényelmesen, ráadásul mindkét faluban az autópálya végéhez igen közel vagyok, békés, emberi tempóval háztól-házig sincs két óra, hogy hazaérjek.
Ennyit a vasútról. Valaki kezdjen már el győzködni, hogy ugyan üljek már fel a vonatra, drágábban, több, mint kétszer annyi időre... És ha megtankolom a szekeret egy olyan benzinnel, aminek nagyságrendileg nettó 104 forint a nagyker ára, akkor én személy szerint literenként 200 forinttal segítem a mávos dolgozók herevakarását. Ez egy útra kb. annyi, mint a menetjegy ára. Attól tartok, az autósokat érő kifogás nem áll meg a lábán.
-
bambano
titán
Vannak olyan nagy részlegek, igazgatóságok a mávnál, ahol 20-30 év után először küldtek el felmondással 1 azaz egy darab embert.
Tehát elfogadom, hogy előbb-utóbb elküldik, de ez az utóbb az úgy tűnik, hogy több évtized.
-
85marky
csendes tag
Az kerül 30 milla körüli összegbe, a vétellel együtt.
-
dabadab
titán
"Az autópálya árának tizedébe kerül a vasúti pálya?"
Ez az adat konkretan egy MAV-nal dolgozo mernok ismerosomtol szarmazik (mondjuk mar par eves adat, de nem hinnem, hogy azota sok valtozott). Ha tudsz pontosabbat, mondd.
-
cucka
addikt
A dolgozók munkamorálja két dolgon alapulhat:
-az elvégzett munkában talált elégedettség
-az elvégzett munkáért kapott pénz
ha lesz*rod, hogy milyen minőségű munkát végzel, akkor kétszer akkora fizetésért is le fogod sz*rni, ez nem pénzkérdés, mert nem csak a pénz motiválhat, hanem mondjuk a munkával járó felelősségérzet, illetve a felelősségre vonás lehetősége is. tudod, mint ahogy máshol csinálják, aki nem dolgozik elég jól, hatékonyan, attól előbb-utóbb búcsút vesznek. -
85marky
csendes tag
10 pont!
-
dabadab
titán
Nezd, en azt tudom, hogy ot even at eleg rendszeresen utaztam a Bp-Sopron vonalon, ebbol a Bp-Gyor MAV vonal ket ora, a Gyor-Sopron resz egy ora (gyorsvonattal). A GYSEV-es kalauz mindig vegigert a szerelvenyen, a MAV-ost nem szoktam latni.
Leginkabb azokkal a vasutasokkal volt kapcsolatom, akikkel mint utas kapcsolatba kerulhettem, es erosen azt tapasztaltam, hogy leginkabb magasrol tesznek az egeszre.
-
dabadab
titán
Kerlek, mondd el nekem, milyen targyi feltetelek hianyoznak ahhoz, hogy a kalauz ne ucsorogjon, hanem vegigmenjen a vonaton es kezelje a jegyeket?
Milyen targyi feltetelek hianyoznak ahhoz, hogy lemossak a kocsik ablakait?
Milyen targyi feltetelek hianyoznak ahhoz, hogy egy panaszt kivizsgaljanak?
Milyen targyi feltetelek hianyoznak ahhoz, hogy kiirjak, hogy mennyit kesik a vonat?Ezek egyike sem penz kerdese, hanem munkamorale.
Sot, az sem penz kerdese, hogy ha egyszer elkoltenek par szaz milliard forintot, akkor abbol valami ertelmeset csinaljanak.
Azzal tisztaban vagyok, hogy a kocsik, mozdonyok, sinpalya rengeteg penzbe kerul (bar ez persze relativ: a sin kilometere ugy egy nagysagrenddel olcsobb, mint az autopalya), azt nem is varom el, hogy ezek marol holnapra megvaltozzanak, csak felvillantottam, hogy a tomegkozlekedesnek nem feltetlenul muszaj lepratelepnek lennie.
-
Brumi
senior tag
Nos, a svájci vasútnál is vannak régi járművek amiket szépen gondoznak és úgy néz ki mintha újak lennének. Egy időben a Travel Channel-en ment egy vonatozás Svájcban című műsor, igen tanulságos volt.
Másik fele, hogy attól még hogy valami régi és esetleg elavult, attól még nem kell úgy kinéznie mint egy trágyadomb. Gondolom te sem dobod ki és veszel új ruhát, ha bepiszkolódik. Ilyen alkalmazottak, és főleg ilyen utasok mellett még a fél éves kocsik is undorítóak lennének. Az utasok nem vigyáznak rá, a vasutasok pedig nem gondozzák.
Ha szemetes a város azt sem lehet kizárólag a kukásokra fogni, ott bizony arról van szó, hogy az emberek szemetelnek.
-
85marky
csendes tag
50 éves azért nincs, a legtöbb mozdony 81-es.
-
csibor
addikt
Viszont hála istennek a sok sztrájknak köszönhetően a posta teljes egészében a közútra terelte a szállításait,ami nem jó.Pár cég biztos követi a példát,és nagyon nehéz lesz visszaterelni öket.És szerintem a vasútpályák kivételével az egészet privatizálni kellene.
Egyébként ha be kell menni valahová 2 főre már sajnos olcsóbb autóval,mint tömegközlekedéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- TCL LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Synology NAS
- Battlefield 6
- Projektor topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Felsőkategória! R7 9800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD / Noctua !
- 280 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
- 27% - ASUS VivoBook S15 OLED! Snapdragon X Elite / 16GB DDR5 / 1TB NVMe Notebook!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest