Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz almafa42 #264 üzenetére

Nézd. Élőszóban is legalább félóra, míg a hasznosságtól meg az árucserétől eljutva a bankrendszer működéséig, meg a piramisjáték, ponziséma működéséig levezetem, hogy miért ponzi séma a BTC. Gondoltam rá régebben, hogy csinálok erről videót, de nem vagyok videoblogger, nem is akarok az lenni. -> Nem tudnám jól megcsinálni. Szóval nem csinálom. Meg amúgy se tudnék sok újat mondani. Nem érné meg nekem ez az egész.

De segítek még két aprósággal.
    1. Ponzi séma a wikipédia szerint:
    "A Ponzi-rendszer vagy más néven Ponzi-séma szélhámos beruházási művelet, egyfajta piramisjáték (más néven pilótajáték), amelyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig."

Mi kell hozzá?
    - Átlagon felüli befektetési lehetőség ígérete. Pipa, Segoe UI symbol font, karakterkód: 2714 hex. Ezért veszik.
    - Korábbi befektetőket a későbbi befektetők pénzéből fizetik ki. Pipa, Segoe UI symbol font, karakterkód: 2714 hex.
    Szervező (1. bányász) v. bányász -> befektető -> befektető -> ...... -> befektető.
    - A rendszer összeomlása. [link] Pipa, Segoe UI symbol font, karakterkód: 2714 hex. Persze tudom a BTC még nem omlott össze, de gondold végig! Mi a különbség a BTC és az őt mindenben másoló klónja között? Vegyük úgy, hogy működésük teljes egészében megegyezik. Mitől lesz shitcoin ez a BTC klón?

2. Tudod mit? Mégis elmagyarázom, hogy mi a baj a magyar nyugdíjrendszerrel. Hát ha segít.
    a. Ideális nyugdíjrendszer: dolgozóként a fizetésed egy részét befizeted a nyugdíjkasszába ezt a pénzt a nyugdíjpénztár "óvatosan" befekteti, majd amikor nyugdíjas leszel ezt a pénzt + hozamot kapod vissza.
    b. Magyar nyugdíjrendszer: az első generáció nem fizetett a nyugdíjat -> az előző generációk nyugdíját mindig a következő generáció fizeti.
    Ha csak "grafikonokat" nézed, még az is kijöhet, hogy az magyar nyugdíjrendszer jobban fizet.

De mégis melyik a jobb?

Gondolj bele, mi történik, ha valamiért nem jönnek az új befizetések? (Ezzel rémisztgetnek minket már évek óta.)
    a. Az ideális nyugdíjrendszer esetén nem történik semmi. A befizetésednek ott a fedezete a nyugdíjszámlán. Nyugdíjasként ebből semmit nem fogsz észrevenni.
    b. Magyar nyugdíjrendszer esetén. Járni, jár csak nem jut! Még akkor se ha fizettél érte!!! Nincs fedezet!!!

Tehát mennyi lenne a magyar nyugdíjrendszer az értéke a. esetben? -> Fogalmam sincs, kurva sok. Óvatos becslésem szerint a hazai GDP 4-5x-e lenne a nyugdíjszámlán+befektetésekben.

Valójában mennyi pénz van a "nyugdíjszámlán" nyugdíjfizetés után? -> kb. 0 Ft.

Pedig ránézésre egyformán működnek!!!! A dolgozók befizetnek, a nyugdíjasok nyugdíjat kapnak.

A kriptovaluák valahogy úgy működnek mint a magyar nyugdíjrendszer.
    Amíg jönnek az új vagy újra befektetők, addig úgy tűnik minden rendben, lehet nézegetni a grafikonokat csodásak a számok. Itt a jövő pénze. Hurrá! Viszont ha valamiért nem jönnek, akkor kiderül, hogy csak egy sorsjegyet vettél, ami lejárt. -> Shitcoin.
    A pénzrendszer esetén ha mégis beütne a krach az államon még mindig számon kérheted a pénzed, mivel lényegében az állam tartozik neked. Ki tartozik neked ha BTC-d van? Persze államcsőd esetén is járhatsz úgy, hogy elúszik az egész, de államcsőd világszinten is csak pár tízévente van 1. Még bedőlt kriptovaluta meg 10 év alatt 1.600. Azért kettő nem ugyanaz. Persze lesznek, aki szerint igen, de ők nem tudnak számolni.
    Ha jobban érdekel a dolog, akkor - nem a reklám helye - az ő videóit érdemes megnézni. Szerintem nem látja át annyira a dolgot mint én, de témában messze jobban otthon van.
    [link]
    Remélem segítettem!

Új hozzászólás Aktív témák