- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Tele a hócipőm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jhonny06
veterán
"Az mit jelent, hogy nem tud megélni? Mert én viszonylag ritkán hallok olyasmiről, hogy pályakezdő tanárok éhen halnának. Maradjunk már valamennyire a realitásoknál."
Kérlek szépen azt, hogy havi 70-80k konkrétan NEM ÉLET. Ennyiért kb. ki tudsz venni valami nagyon alap lakást+rezsi+élelmezés, esetleg tömegközlekedésre bérlet és kész. Nem tudsz venni magadnak semmi kényelmi cikket, esetleg eljárni valahova szórakozni (még a legolcsóbb helyekre sem), garasoskodni kell, forintra pontosan kiszámolni, hogy mire mi jut. Család, gyerek ezek mellett szintén esélytelen, hogy ne csak az anyagi vonzatát említsem a dolgoknak, gondolom belekötöttél volna, pedig erről van szó. Szerintem Te állsz távol nagyon a realitástól, minden tisztelettel. Nyilván akinek van állása, ott nem igen hallasz olyat, hogy éhen hal, de ez ettől még mindig édeskevés. És ezek után ha visszaolvasol, akkor le van írva, hogy máshol legalább az általam felsorolt dolgok egy részét meg tud engedni (ha félretenni nem is), ami amúgy elég alapvető lenne, nem kell semmi extrára gondolni, le is írtam. A társadalmi ranglétra vs. megélhetésről meg csak annyit, hogy lehet finnyáskodni, aztán tényleg éhen halsz. Nem ismerlek, de konkrétan ki a f*szt érdekel, hogy a legjobb barátod (például, de írhattam volna mást is, teljesen mindegy) webfejlesztő vagy takarító? Sorry, engem nem. A keresetét tekintve biztos sajnálnám és segítenék neki, ha tehetném, de társadalmi vonatkozásban ennek nem kéne, hogy problémát jelentsen intelligensebb körökben.
-
Avicularia
veterán
Mo-n siman kaphatsz joval jobb ellatast, mint valamelyik veletlenszeruen kivalasztott ny-europai korhazban.
Itt Svédországban simán ez van.Oké jobban felszereltek az intézmények,de a hozzáértés az gáz és sokkal lelketlenebbek mint otthon.Igaz nem is kell az orvosok és a nővérek zsebét pénzzel tömni.1 éve szar a térdem,úgy néz ki,hogy meg kell operálni,hónapok óta csak időpontra várok,hogy csináljanak valamit.Előtte három és fél hónapra kaptam időt MRI-re.
más
Egy gyökérkezelés több mint 100K -
-
tildy
nagyúr
Nekem 20 éves koromtól már alap, hogy saját lábon álok, család nem segít.
A 270ről: Nos Magyarországon egy egyszobás stúdió lakás bérlése kb 50+rezsi, tehát 80 ezer forint. De egy stúdióban tud lakni egy pár is, illetve ha nagyobb lakást bérelnek többen, lehet olyat csinálni, hogy egy házban van 3 szoba, és hárman laknak. Hát így jön ki egy főre a 270 külföldön is. Havi 270 fontért egy szobát bérelsz. Valakinek megfelel ez , valakinek nem, az biztos, hogy én SOSEM laknék tök egyedül egy lakásban. Vagy párommal, vagy valakivel, de egyedül nem szívesen.
Minimálbér angliában jelenleg annyi, hogy albi mellett ( igaz társbérlet) , és kaja mellett marad belőle. Itthonról ez nem mondható el.
-
tildy
nagyúr
Kérdés , hogy miről is beszélünk pontosan. Ami itt a topikban felmerült, az az anyagi , és nem az általad is emlegetett társadalmi oldal volt.
Szóval bár ott van a társadalmi ranglétra legalján, még így is meg tud élni, ellenben itthon ha havi nettó 80at keres tanárként (mert még csak pár éve van a szakmában) , akkor lehet nem. És ez a nagyon nem mindegy. Hogy ott, bármit is dolgozol, de többé-kevésbé meg tudsz élni. Itt azért már 70--80E nettó eléggé necces, azt kell mondjam. Márpedig sokan kapnak ennyit, akár 30-40 év munkaviszony után is. ( Lásd édesanyám,a ki évekig mérnökök mellett dolgozott, ma meg 12-ezik rendszeresen, és úgy jó, ha 75-t hazavisz....)
Valaki jól írta ezt: kinn nincs kolbászból a kerítés, node lószerszámból sem.
-
Dany007
veterán
Úgy érzem pár hsz-szel följebb - igaz közvetve - de megkaptad a választ.
Nem akarom ismételni Tildy-t. Nekem is van 2 tanár ismerősöm. 80-120 közötti pénzekért dolgoztak. Igaz nem egyetemi tanárok, de diplomás mindegyik. A többit Tildy már részletezte.
Talán neki hiszel, ha már lassan kinn él egy éve...És nem, nem töltöttem még heteket nyugat eu-ban. Viszont nem a levegőbe beszélek, nem internetes oldalakról szedem az infot, hanem személyes ismerősöktől, barátok és volt osztálytársaktól. Nem tudom mért lenne kevésbé hiteles az ő beszámolójuk nekem, mint az én saját tapasztalatom. (persze tudom "mindenki hazudik"
) Szóval közülük vannak Svédországban, Németországban, Angliában, Írországban, Spanyolországban, és van egy régi barátom aki ingázik 2-3 havonta jár haza. A lényeg, hogy egyikük se diplomás, és igen, mindegyik jóval többet keres, mint itthon egy átlag diplomás.
Aztán az, hogy a jólét miben nyilvánul meg, azt előbb pontosabban meg kéne határozni. De tény, hogy ők nem nézik a boltban, hogy mi mennyibe kerül! Vagy hogy éppen mennyi marad hónap végére. Sőt, közülük páran még haza is küldenek pénzt, hogy segítsék a családjukat. Szóval nekem ez épp elég jólét lenne (nem diplomás álláshoz képest).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- OLED TV topic
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3421
- Zebra ZP505 EPL hőpapíros címkenyomtató
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest