Hirdetés

2020. április 6., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Pete55555


Pete55555
(addikt)

- van-e most ingatlanlufi Magyarországon, ha igen, hol és "mennyire"?
Nincs. Persze sokan mondják, hogy van, de szerintem egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy nincs.
Persze a CSOK és egyéb kedvezmények hatással vannak az ingatlanpiacra, de szerintem a megszűnésük esetén sem zuhannának be az árak, inkább csak stagnálna, minimálisan mérséklődne.

- hogy állunk Európa többi részéhez képest?
Tudtommal "le vagyunk maradva" - azaz még mindig olcsóbbak itt a lakások, mint máshol, bár ezzel együtt a fizetések is alacsonyabbak sajnos...

- Reális körülmények között egy család hány évig fizeti a hitelt mondjuk egy komoly, 40% önrésszel számolva?
Attól függ, mennyit keresnek, illetve lakást, vagy családi házat vesznek. 40% önrész már nem is olyan rossz szerintem egyébként. Mondjuk egy 50MFt-os ház esetében az ugye 20M Ft. Marad 30, amit 20 év alatt még egész kényelmesen vissza is lehet fizetni, már ha nem minimálbért keresnek. És akkor még a babaváróval, meg CSOK-al nem számoltunk.

- Teszemazt beüt a válság 3év múlva. Lehet még akkor is érdemes most vételben gondolkodni ahelyett, hogy 3év lakbért kidobjon az ember az ablakon?
Szerintem érdemes. Itt vissza lehetne kanyarodni az első pontra. Nincs lufi, tehát nem fog durranni. Egy esetleges válság esetén sem fognak bezuhanni az árak. Az albérlet árak meg az egekben vannak, tehát mindenképp érdemes inkább a lakáshitelbe pumpálni ahelyett, hogy az ablakon dobná ki az ember.

Legalább is én így látom.

...Szeretem leracsniztatni...

(#2) Nordic


Nordic
(Közösségépítő)

A linkelt cikkhez...

Hát akárhonnan számolom, az én nettó átlagkeresetemmel messze nem 7 évre jön ki a mai árak alapjan, max ha 7 évig fotoszintetizálok. Vidéken élek, egy egy átlag 70nm-es ház alsó hangon 10milla, plusz amit még rákölt az ember. Persze lehet venni 6-ért is, de a vége 15 lesz mire lakható lesz...

[ Szerkesztve ]

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{PoE: Mekkel_EK}_@_Twitch: http://www.twitch.tv/nordic_87

(#3) t72killer válasza Nordic (#2) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Én is számolgattam és olyan helyen, ahol munkát is kapni (megyeszékhely): az átlag 70m2 lakásár 30milla felett van. Persze tudom, ezek ingatlan.com-os hirdetési árak, amiből valszleg lehet x összeget alkudni, de ez még messze nem a kínálat prémium szelete. Ez a "reklám" szerinti 7évre leosztva havi bő 400eFt, ami azért nem mondható átlagosnak még bruttóban sem.

#1: nehéz ügy megítélni sztem a lufi meglétét. Alapvetően az a kérdés egy lufinál, hogy a kereslet fennmarad-e és nem ugrik-e meg a kínálat. Keresleti oldalról kérdés pl az eladósodottság foka: amennyiben ez túl magas, könnyen borulhat a kártyavár. Viszont ha rákapnak a vastag külföldi vevők, akkor stabil maradhat az emelkedés.

Európa többi részéhez viszonyítva nem a lakások abszolút árcédulája (a fenti 30M ugye 100eEUR), hanem a környékbeli nettó bérekből számított megfizethetősége a kérdés. Illetve bérlakáskiadásnál a lakbérekből származó bevétel mondjuk bankbetéthez hasonlítva. Tudom, utóbbi manapság csak bukik, de lehet ez még máshogy is.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4) bambano


bambano
(titán)

van-e lufi? éppen most száguld a tű a lufi felé.
kevesebb, mint két éven belül orbitális ribillió lesz.

pontosítok: ez a lufi gazdasági lufi. a kidurranása után nem sokkal durran az ingatlanpiaci lufi is.

[ Szerkesztve ]

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5) Nordic válasza bambano (#4) üzenetére


Nordic
(Közösségépítő)

A kérdés számomra inkább az, hogy ha pukkan a gazdasági lufi, akkor rászaladhatok-e a csecsemő, mert én pl most fogok házat venni magamnak...

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{PoE: Mekkel_EK}_@_Twitch: http://www.twitch.tv/nordic_87

(#6) szabonagyur válasza t72killer (#3) üzenetére


szabonagyur
(nagyúr)

Csak mint egyszeru teny hozom az infot: videki megyeszekhelyen lakom, hasznaltat nezve 70nm-s lakast nezve 30M-bol ami van sok lepukkant van es nem engednek belole mert, hogy ott a CSOK stb. Egy eve keresek lakast es ahhoz kepest ahonnan indultam osszeg mar 50% ra lett rakva...:/

(#7) Hannibhál


Hannibhál
(őstag)
LOGOUT blog

A gond ottkezdődik, hogy ,,átlag" fizetéssel van számolva, ami elviekben netto 240et jelent kb ma magyarországon.
Inkább számolnánk a mediánnal, mindjárt majd duplája lenne(sztem kb 150 körül lehet a medián) s így kicsit reálusabbnak is érzem a helyzetet.
Lufi van mindenhol, ilyen olcsó hitelek sosem voltak, nem csoda h a fed is fél kamatot emelni, inkabb vág még egy kicsit

trust me, i'm finally an engineer:)

(#8) dugynok válasza szabonagyur (#6) üzenetére


dugynok
(senior tag)

Csok? Szerintem sok eladó nincs tisztàban a csokkal... Hasznàlt lakàsra/hàzra 3 gyerekkel nem kistelepülésen a vissza nem térítendő 2,2 milla... A kedvezményes hitel (3%) 15 milla. Önerőd a lakàs min. 20, de inkàbb 30%-a.
Tehàt legyen 9milla önerőd (honnan???), kapsz 2,2millàt és kapsz 15 milla kedvezményest. Ez még csak 26,2... Akkor vegyél fel 3,8 millàt pluszba és ugye ott van az illetékfizetés is.
Jah, ez ugye egy 70nm lyuk 3 gyerekre....

[ Szerkesztve ]

(#9) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

"Az egyik topik nagyon elment az ingatlanárakat kitárgyalós irányba, gondoltam ne ott offoljunk" Kis kereséssel meglett volna a másik topic, aminek pont ez a lényege :)

hint

El Hopaness Rom Tic || "Success is my only motherf*ckin' option, failure's not" - Eminem || "I feel bad about the bad things, I feel good about the good things. But I wouldn't change a thing." - Dave Grohl

(#10) t72killer válasza doeeg (#9) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Nem feltétlen akartam egy gyakorlati témájú(nak szánt) topikot teleszemetelni szubjektív gazdaságpolitikai/makrós gondolatokkal ill. "gőzkieresztéssel", de köszi :R.

#4: Mo.-gon ennek szomorú aktualitást ad az autógyártók rejtett kisompolygása az országból. EU szinten meg nagy kérdés, hogy a brexit beindít-e egy nagyobb recessziós hullámot.

#5: ez így kevés infó, ahogy egy másik kolléga írta, Battonyán 1 milláért családi házat veszel kerttel: az nem fog 20M-s értékvesztést szenvedni. Egy 40M-ra felárazott panel viszont lehet.

#6: Kicsit hasonlít már nekem a szitu a bitcoin árára, amikor nekiindult a 20e$-os csúcsnak. Az a baj, hogy egy lufinál sose tudod előre megmondani, hol lesz a teteje és ha kidurran, hol állapodik meg: ha megy még 2-3évet és mondjuk valahogy becsábítanak pl orosz-kínai "befektetőket" végtelen pénztárcával, akkor az árak szállhatnak még tovább, és lehet a durranás után is magasabb marad az ár, mint most. Ami ennek ellentmond az éppen a fentebb írt vidéki ingatlanárak, vidéken ingatlanok (tíz)ezrei várják 5MFt alatt eladhatatlanul a megváltót.

#8: a CSOK csak részben ok a lufira, ráadásul ennek jelentős része csak pszichológia: az eladók rezisztensebbek lettek az alkura, mondván ott a csok, vedd fel, minek engedjek a házamból? A részletek meg nem érdeklik, ő csak el akar adni. Az igazi probléma a nullkamat-rendszer, ami megkopasztja a megtakarítókat (hány éve is fizettek utoljára kamatot a betétek után???) és hülyíti az "ingyen"hitellel a népet.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#11) Agostino


Agostino
(őstag)

engem az aggaszt, hogy nem érzem a diverzifikáció meglétét a lakossági befektetések körében. nem merültem el túl mélyen a témában, de nekem külső szemlélőként az jött le, hogy az is lakást vett és kiad, aki egyébként tök jól elvolt nélküle, de csábítóvá vált számára, hogy például budapesten harminc négyzetmétert ki tud adni egy százasért, mer' ez már örökké így marad és simán visszafizeti a felvett hitelt. teljesen oké, tegye, de megkérdem mi lesz akkor, amikor elindul egy negatív irányú változás és már csak havi hetvenezer körül tudja kiadni. hagytak vajon tartalékot? vagy amit kivettek a lakásból el is szórták? félek utóbbi, de akkor meg ciki lesz.

[ Szerkesztve ]

                                                       if only you knew how bad things really are

(#12) doeeg válasza t72killer (#10) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Ó, hányan eresztik ott ki ugyanezt a gőzt :D

"Ami ennek ellentmond az éppen a fentebb írt vidéki ingatlanárak, vidéken ingatlanok (tíz)ezrei várják 5MFt alatt eladhatatlanul a megváltót."

Amúgy ezt nem teljesen értem, gyakran járok Borsod-Heves-Nógrád vonalon, gyönyörű helyek vannak arrafelé, dombok, erdők, kis hangulatos falvak, ilyenkor nyáron a hajnalok olyan frissek hogy harapni lehet a levegőt (persze amikort télen traktorgumival fűtenek, akkor is :D). A rozmárok aránya sem mindenhol vészes. Lehetne tolni vidékről home office-t, csak sajnos az nem annyira dívik (vagy a másik oldalról, pont azért nem szeretik a munkáltatók, mert az alkalmazottak visszaélnek vele vagy csak szimplán nem tudják a helyén kezelni).

De pl. Hevesből az M3-on konkrétan egy óra alatt Bp.-n lehet lenni, ennyi időt néha Zugló-Árpád híd vonalon BKV-zok / autózok, anyósoméktól (Borsod egyik legtávolabbi zuga) is csak kicsit több mint 2 óra az út a 21/M3-on, ha nem minden nap kellene bejárni, simán bevállalnám. A faluban 5-6 átlagos, vagy 2-3 fullos, felújított, szigetelt családi házat tudnánk venni ha most eladnánk a panelünket. Minimális ráfordítással és promócióval simán kiadható lenne vendégháznak.

Persze felmerül a kérdés, ha ilyen okos vagyok, miért nem veszek :D Ha szingli / gyermektelen lennék, simán belevágnék, de mivel a kisfiam miatt átkapcsoltunk kockázatkerülő módban, asszony hallani se akar ilyenekről :)

El Hopaness Rom Tic || "Success is my only motherf*ckin' option, failure's not" - Eminem || "I feel bad about the bad things, I feel good about the good things. But I wouldn't change a thing." - Dave Grohl

(#13) t72killer válasza Agostino (#11) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Félretéve a hitelundoromat, ha valaki 3 éve ugrott ebbe bele, amikor mondjuk 15M-ért megvette azt a 30nm-t egy 10millás-10éves 5% körüli fixkamatozásúra, akkor most nagyon jó kilátásai vannak. Viszont nem 3évvel ezelőtt van...

Leginkább az óvatosság hiányával van gondom, és persze a bankokkal, akik semmit se tanulva a CHF sztoriból minden ágrólszakadtnak tolják a 25éves megahiteleket. Még csak kamatcsökkentés se kéne, ami ugye a reálgazdaságra is negatív kihatással lenne, elég, ha megkövetelnek 40% TISZTA önrészt, azaz ezt az összeget baráti kölcsön, CSOK, stb nélkül kellene hogy virítsa az ügyfél. Máris racionálisabban árazódna az egész piac és nem csak a magukat adósrabszolgaságba hajszoló oroszrulettezők lakhatnának saját ingatlanban. Azt kéne észrevenni, hogy a társadalom saját magát szivatja azzal, hogy mindenki hitellel próbál "nagyobb lenni" a bankszektor meg röhög a markába.

#12: vidéken jópár dolog nincs:
1. munka (ok, lehet menni napi 5eFt-ért kapálni...) A home office sajna még nyugaton se dívik, az én viszonylag liberális főnököm itt dajcslandban sem hajlandó hallani róla - hiába billentyűzetkoptatás a meló 60%-a.
2. ha szakiként vállalkoznál, mint pl szobafestő, akkor fizetőképes kereslet.
3. állami szolgáltatások: messze a kórház, lehet orvos sincs, az iskola lutri: ha akad normális motivált pedagógis, akkor jó, ha nem akkor ultragáz

A hevesi falvakkal az van, hogy OK, eléred az M0-t gyorsan, de a melóhely lehet a város túlsó végén van (ahogy írtad 2 óra - ami azért nekem heti 3 napban is meredek)/vagy a kényelmes M3 közeli melóhely megszűnik akkor a budai régiót el is felejtheted álláskeresés szempontjából. A gyerekek sulija akkor is kérdés marad.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#14) Victoryus


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog (1)

Én nagyon várom már a lufi kidurranását... Jó lenne egy kisebb tégla kertes házba költözni. Az nem normális, hogy Békéscsabán egy nyamvadt másfél szobás panel most 10millió körül indul, eddig meg 6 körül mentek a felújítottak. A 2-3 szobásak meg már 14 millióért mennek. Röhej. Mindenki tudja, hogy nem érnek annyit.
Az se normális, hogy a repedt fos vizes vegyes falazatú házak 16 millióról indulnak, mikor tudjuk, hogya felét se érik... Sima szoci kockaházat nem kapni 18 milla alatt, és azok is romok.

Igazából nem értem, nálunk mi hajtja fel az ingatlan árakat, hiszen a fizetések a béka segge alatt, aki teheti az elmenekül innen Pestre, nyugatabbra. Persze vannak akik tömegével vettek lakást amikor még olcsó volt, és most a bérbeadásból vígan elvannak, mert a legcsóróbbak ugye úgy se tudnak sajátot venni, valahol meg lakni kellene.
Főiskolánk ugyan van, de kötve hiszem, hogy a diákok annyi albérletet kivennének, hisz alig jönnek ide. 'Gyárak' vannak, 2-3db, esetleg az ottani munkások mennek albiba, de aki ért valamihez az inkább elhúz Kecskemétre, Győrbe, állandó a munkaerő hiány. Amíg 3 műszakra szinte minimálbért adnak, addig nem is kéne ezen csodálkozni.
Mindenki befektetésnek veszi?? De ha nincs kinek kiadni akkor mitől fog nekik ez megtérülni? Itt valami nagy gebasz van nálunk.

#Nordic: azt a baromságot én is néztem, sehogy se jön ki a 7 év, még akkor se ha a teljes fizut félretenném. A jelenlegi árakat számolva kb 15-20 év lenne ha ennénk is közbe :W

[ Szerkesztve ]

(#15) doeeg válasza Victoryus (#14) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

A lakáshiteles topicban rendszeresen szóba kerül ez a pukkanás dolog.. maradjunk annyiban hogy ne várjuk túlzottan, mert ha lesz is (nem valószínű), akkor meg már nem az lesz a legtöbbeknek a fő prioritás, hogy olcsó lakást vegyenek (nem úgy működne, hogy a lakásárak beszakadnak, de minden más megy tovább a legnagyobb rendben...)

Ez van (mindig is ez volt, mármint hogy most nagyon okosak vagyunk hogy 4-5 éve venni kellett volna akár valami szutyok panelt is, de 4-5 éve ki volt olyan hülye hogy szutyok panelt vegyen?), ezzel kell együtt élni.

Mondjuk azt a számolást én se értem hogy gondolták, én elég régóta átlag felett keresek, ráadásul feleségemmel együtt, hat év gyűjtögetés után, még az elszállt árak előtt vettünk hitellel+CSOK-kal egy panelt, de nem egy 70m2-es újépítésűt... :F

[ Szerkesztve ]

El Hopaness Rom Tic || "Success is my only motherf*ckin' option, failure's not" - Eminem || "I feel bad about the bad things, I feel good about the good things. But I wouldn't change a thing." - Dave Grohl

(#16) t72killer válasza doeeg (#15) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Ha az indexes cikkre gondolsz, az a szokásos gazdaságiújságírós kamu, amiből szvsz sok használható infót nem kap az ember. Nem tudni pl, hogy a "bruttó átlagfizetés" amire hivatkozik az országos átlag szuperbruttója (bérktg-e) bármiféle járadék, adó, stb levonása előtt? Illetve azt sem, hogy mi neki az "átlagingatlan" - mert ha a komplett sz.rérhugyér árult, senkinek sem kellő falvakat is beleveszi, akkor persze, bármilyen számot meg lehet szülni a grafikonokhoz. A rögvalóság az, hogy akárhol élsz €urópában, komolyabb örökség/lottónyeremény nélkül 25év adósrabszolgaság nélkül nem úszod meg az otthonteremtést.

#14, "Az se normális, hogy a repedt fos vizes vegyes falazatú házak 16 millióról indulnak" ( szerk: Békéscsabán) - no ez viszont tényleg erősen lufi-indikátor, ha IT-s hasonlattal akarnék élni, ez az 1000$-os Ethereum... A csudapesti ingatlanok ára lehet nem tér vissza a pincébe, de ahol a telek/terület nem gond, munka nincs és nem is lesz (ne kergessünk illúziókat, nem Békéscsabára fognak települni a britektől menekülő befektetési bankházak), ott előbb-utóbb kopogni fog a realitás. Pesten valszleg úgyis kitalálnak valamit, airbnb-znek, turistákat csalogatnak, stb, de ez a pusztán nem megy.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#17) doeeg válasza t72killer (#16) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

"A rögvalóság az, hogy akárhol élsz €urópában, komolyabb örökség/lottónyeremény nélkül 25év adósrabszolgaság nélkül nem úszod meg az otthonteremtést."

Azért ezt se jelenteném ki :) Jövőre kifut a (sajnos szó szerint :( ) utolsó LTP-nk, beletoljuk a hitelbe, aztán csak azért nem végtörlesztjük rögtön, mert több büntit kéne fizetni, mint amennyi kamatot még kifizetünk a hátralévő időben.

#14, "Az se normális, hogy a repedt fos vizes vegyes falazatú házak 16 millióról indulnak" ( szerk: Békéscsabán) - no ez viszont tényleg erősen lufi-indikátor Nem hiszem... 4 éve ugyanezt mondtam, hogy egyszerűen hihetetlen hogy 20M egy panel, ezt úgysem mehet így majd sokáig. 4 év után, ma ugyanaz 40M(-ért hirdetve, de 35 alatt már nem találsz hirdetést sem (I mean azok pár nap múlva már tuti lekerülnek), tehát az ársáv az stimmel). Ismerősöm is úgy vette meg a félig összedőlt vályogházat (szerintem nagyjából tízszeresen) túlárazva, mintha nem lenne holnap. Majd ő megcsinálja, kell a saját, az albérlet kidobott pénz, ismerjük a szöveget... Nem a piac működik hülyén, hanem az emberek, akik valag pénzt adnak a sz*rért is, ha leszáll a lila köd.

[ Szerkesztve ]

El Hopaness Rom Tic || "Success is my only motherf*ckin' option, failure's not" - Eminem || "I feel bad about the bad things, I feel good about the good things. But I wouldn't change a thing." - Dave Grohl

(#18) szabonagyur válasza szabonagyur (#6) üzenetére


szabonagyur
(nagyúr)

Tudom jol ezeket en csak nevetek a dolgon mivel se CSOK se ilyesmi nem erint. Szimplan vicces latni az arakat. Van lakas aminek az ara emelkedett 6 milliot julius ota.

Mondjuk a lakasok bo 90% nem kell a kutyanak sem, be van rakva figyelobe es meg ha arat csokkentenek sem.

Lehet lufi nem lesz ugy ahogy varjak sokan, de lassan megtelik a piac.

Mi ott vagyunk, hogy akkor mindegy ha nezunk csaladi hazt szinten hasznaltan 40M-ert mert ott legalabb van 2 garazs minimum, mert ugye a 30M-hoz a garazs felaras meg.

(#19) Szada85


Szada85
(tag)
LOGOUT blog

Én is azt gondolom, hogy önmagában nehéz definiálni, mitöl lesz egy folyamat lufi.

Önmagában ma már sajnos azt is nehéz eldönteni, hogy melyik az a médium, akitöl valós, megbízható információt tud az ember kapni, annyira rákapott már mindenki, hogy a saját érdekeinek megfelelöen manipulálja az embereket a számokkal, mutatókkal, cikkekkel, lufizással.
Rendszeresen olvasok több gazdasági online oldalt, de rettentö nehéz szürni, hogy mi valós, és mi a célnak megfelelöen színezett.

Nyilván egy ingatlan.com-nak, banknak az a jó, ha minden happy, minden emelkedik, plusszos, mert ezzel is be tudnak még újabb és újabb embereket ültetni, hiszen ha mindenhol hetente kétszer azt olvassa, hogy "venni kell, szárnyal, kilött, tudömúún", akkor el is fog csábulni, és ez jó a bankoknak, az ingatlanosnak is. Az is biztos, hogy aki 2011-2013 körül fel tudott ugrani a vonatra az most nem panaszkodik, hogy az akkor vett lakása most többszörösét éri, és szerinte minden rendben van.

Ha a saját példámat nézem, hogy 2013 körül - még a nagyon meredek kilövés elött - multinál ipari mérnökként 300 nettó körül kerestem, és amit akkor nézegettünk panelokat (Kökihez közel, 1,5 szobások, 40 m2 körüliek, csak példának) ezidötájt 7-8 millióért már beköltözhetö állapotban meg lehetett venni, addig most egy ilyen mérnök hazavisz 400-450 ezret nettóban, ugyanott ugyanakkora azonos állapotú lakások pedig 23-25 millió Ft körül vannak, akkor arra én azt mondom, hogy nem arányosan változtak.

Ehhez hozzá kell venni persze, hogy a 2013 körüli árak még a 2008-as válság során megrogyott környezet miatt is voltak ott, ahol, így arra a szintre nehezen hihetö, hogy visszamennének (nem lehetetlen persze), de mondjuk a mostaniakat elosztva 2-vel, nagyjából akkor követnék le a bérek, és egyéb emelkedését szerintem.

De majd úgyis kijavítotok, ha valahol rossz a gondolatmenetem. :)

(#20) t72killer válasza doeeg (#17) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Rosszul fogalmaztam: akár előtakarékosság, akár hitel, 2 évtizeded simán rámegy egy normálisabb ingatlan megvételére.

"Nem a piac működik hülyén, hanem az emberek, akik valag pénzt adnak a sz*rért is, ha leszáll a lila köd."
Miután a pénznek önmagában nincs értéke (egy marék papír), a csupasz majmok szeretik gyorsan becserélni bármire, amit értéknek látnak. Ami nem tetszik, az a hitelből gazdálkodás, ezt a rendszer adja a majomcsordának először beetetésképpen, aztán kialakul egy olyan helyzet, hogy csak hitellel vagy képes boldogulni. Ezzel csattant is a nyakörv, onnantól kezdve, hogy perkálnod kell a havi 150k törlesztőt, mehetsz is rögtön elfogadni az utolsó szar szivatós melót, amit rádsóznak.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#21) Kopi31415 válasza doeeg (#12) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Ezt próbáld meg mondjuk Zsadányból, akár a home office-t az ottani nettel.
Most adná el apám a nagyapám házát, míg él az öreg, hogy ne kelljen sokat küzdeni vele. Korábban amikor beszéltük, akkor a ha elviszik örülünk állapot volt, anyagában többet érne, mint így egyben. A ház kádár kocka, gáz van benn, de azért sokat kéne költeni. Megnézte mennyi lehetne, megkérdezte a polgármestert. Neten összesen két ingatlan volt a faluban meghirdetve, nyolc millióért.Gyakorlatilag a CSOK miatt, mint a falusi CSOK-ba bevont település négymillióról indul most minden ingatlan ott. És a négy félre hirdetettre érdeklődnek környékbeliek, akik nagyvárosba be nem fognak menni az életben, még ottani eladói ambícióik sincsenek.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#22) Norb79 válasza doeeg (#12) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

Én ingáztam 5 évet Hatvanból, először pont az Árpádhídhoz, aztán a Keletihez. Hatvan az ugye pont az autópályánál van, szóval az az idő is bennmarad, amivel eljutunk a pályára, illetve nyugatabbra, a fővároshoz közelebb van, mint Heves. Nekem az 5 év alapján az a tapasztalatom, hogy én ezt kívánom a nem létező ellenségeimnek, hogy kiköltözés és ingázás. Árpádhíd Hatvanból 45 perc, ha minden csodaszerűen összeáll. Keleti már 75-90 perc. És ugyanennyi vagy több a nap végén. De bárki akit ismerek és kintről jár be az szintén az életének két számjegyű százalékát tölti autóban. Már ha ez életnek hívható ugye. Szóval nem véletlenül olcsó arra a lakás/ház, más módon fizeti meg az ember az árát.

A fő témára áttérve és részben (#19) Szada85 által írtak is reagálva én is azt gondolom, hogy meg kell nézni mi a valós gazdasági teljesítmény a növekedő árak mögött. Lufi akkor van, ha sokkal többet költünk, mint amit keresünk és felverjük valós érték nélkül az árakat. Ebbe nagyon nehéz belelátni, mert ahogy Szada is írta, a bérek kilőttek/jelentősen emelkedtek (főleg magasabb kereseteknél ahol a korábbi 50%os adóteher leesett az egy kulcs miatt a töredékére), szóval valamennyire ezzel együtt mozogtak az árak is, ezért az is lehet, hogy ez nem lufi, csak leköveti a piac a keresetek változását. Nehéz kérdés. Húsz év múlva jobban meg tudjuk majd ezt mondani, hogy lufi vagy nem lufi. :DDD

(#23) t72killer válasza Szada85 (#19) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Egy lufiról általában csak utólag lehet megmondani, hogy lufi volt, és persze mindegyik más dinamikát követ. A kriptopénzek pl elképesztő száguldást produkáltak 2017-ben, akkor a csapból is az jött, hogy millió$ lesz a bitkokain, és az éter a jövő pénzneme. Aztán a tavalyi év folyamatos mélypont-fordulóvárásai után látjuk, mi lett belőlük. Az ingatlanpiac jóval lassabb, de hasonló jelenségeket ott is lehet felfedezni.

Viszont kérdés pl a forint leértékelődése: amennyiben az EURHUF eléri az 500Ft-ot, akkor 50MFt egy Bp-i lakásért már reálértékben kevesebb lesz, mint most 40milla. Sztem ez a legvalószínűbb forgatókönyve a lufi leeresztésének, hacsak nem jön egy újabb 2008as szintű világgazdasági összeomlás.

#22: +1, imádok vezetni, de gyűlölöm a dugókat. Kevés dolog van az életemben, amire azt mondom, hogy tiszta időveszteség nulla értelemmel - a dugó ilyen. Még olvasni se lehet, mint a 2x lassabb tömegközlekedésen. Nem csoda, hogy sokan tízmilliós tételben hajlandók arra áldozni, hogy ne legyenek rákényszerítve a mindennapi autós vidék->pest ingázásra (amely irányban ugye szeret bedugulni).

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#24) Kopi31415 válasza Norb79 (#22) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Most készülök arra, hogy ha úgy adódik akkor napi ingába veszem közösségi közlekedéssel a Köln-Chorweiler - Rüsselsheim Opelwerk távot. Autóval nem lennék hajlandó belevágni.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#25) doeeg válasza t72killer (#20) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

" akár előtakarékosság, akár hitel, 2 évtizeded simán rámegy egy normálisabb ingatlan megvételére." Erre azt tudom mondani, hogy nem is szabad 2 évtizedre eladósodni (én az előtakarékosságot pont nem számolnám ide, az a normális ha az ember megtakarít). Vegyen fel az ember hitelt (papíron) 20 évre kedvező feltétellel (én is azt csináltam) de ki kell pörgetni mihamarabb. Ha ez nem megy, nem érdemes belevágni.

Ha már mindig emlegetjük, utólag lehetnének az emberek okosak, hogy volt-e valaha olyan 20 év amikor nagyjából külső körülményektől függetlenül lement volna egy hitelük... nem nagyon, és mégis, újra és újra fejest ugranak bármibe, ami azt ígéri hogy leszsajátlakásod.

"onnantól kezdve, hogy perkálnod kell a havi 150k törlesztőt, mehetsz is rögtön elfogadni az utolsó szar szivatós melót, amit rádsóznak." Most már sokat szigorítottak a hitelbírálaton. Másrészt nyilván a józan észnek itt is működnie kéne (nem veszek fel olyan hitelt, amit nem tudnék majd fizetni, ha mondjuk fél évig combnyaktöréssel fekszek otthon).

Arra, hogy ki milyen sz*r melót csinál, arra a kiszámolónak volt egy nagyon jó mondása: ha annyi a fizetésed, amennyit ér a munkád, akkor az a te hibád: képezd magad, válts szakmát stb. Ha kevesebb a fizetésed mint amennyit a munkád ér, az is a te hibád: kérj fizetésemelést, mondj fel, költözz máshova, ha helyben nincs olyan aki megfizet.

(#21) Kopi31415 nyilván nincs mindenre megoldás. Szvsz. amúgy nem lenne az se tragédia ha minden második falut visszaadnák a természetnek. Infrastruktúra és szolgáltatások amúgy se nagyon vannak sok helyen, össze kéne rántani pár településnyi embert egy településre, hogy ne külön-külön rohadjon minden szépen lassan párszáz fő miatt, hanem egy helyre normálisan meg lehessen csinálni amit kell.

(#22) Norb79 lehet hogy hülyeséget írtam :) Én csak annyit látok amit heti 1-2 alkalommal arra megyek és jövök vissza. Persze, a Bp. tábláig gondoltam az utat :D Városon belül nyilván ugyanaz a szívás. Amúgy egyetértek hogy autóval kín közlekedni Bp-n, ha tehetem (és miért ne tehetném én vagy bárki, olcsóbb, praktikusabb, szinte mindig gyorsabb) akkor BKV-zok.

[ Szerkesztve ]

El Hopaness Rom Tic || "Success is my only motherf*ckin' option, failure's not" - Eminem || "I feel bad about the bad things, I feel good about the good things. But I wouldn't change a thing." - Dave Grohl

(#26) Agostino válasza doeeg (#25) üzenetére


Agostino
(őstag)

Ha kevesebb a fizetésed mint amennyit a munkád ér, az is a te hibád: kérj fizetésemelést, mondj fel, költözz máshova, ha helyben nincs olyan aki megfizet.

                                                       if only you knew how bad things really are

(#27) t72killer válasza Agostino (#26) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Ha azt vesszük, ezt csinálta a vidéki fiatalok nagyrésze+nem egy Bp.-i: lelépett onnan, ahol nem fizették meg - így van Ny-EU-ban egymillió magyar és ezért nem kell a kutyának se az 1millás Battonya-i kertes ház...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#28) Kopi31415 válasza doeeg (#25) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Nem lenne baj, vagy meg kéne oldani a régi művelési módok miatt kialakult területeket megőrizni mellette. Pl. az alföldi puszta, mint olyan gazdálkodás nélkül fokozatosan eltűnnie. A vizes rét száraz rét, majd bokros, később fás terület, végül erdő lenne.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#29) Eugene Roe


Eugene Roe
(senior tag)

Nem racionális, sok nénivel beszélünk kutyasétáltatáskor. Az egyiknek itt óbudán özvegyként van egy 66m2 panelja, és egy kapirgálója az óbudai temetőnél a hegyoldalban. Ennek a néninek a rezsik után 40 ezer ft-ja marad egy hónapra, és 10 ezer a gyógyszer. 1 kutyás barátja van rajtunk kívül, a többi kutyást nem kedveli.

Ha ő, és ezernyi sorstársa elmenne legalább Dunaújváros kategóriájú városokba, vagy a szülőfalvába a zemplénbe, 25-30 millió ft készpénzzel ülne ugyanúgy elszigetelődve, csak 50-200km-rel alrébb. 75-80 évesen még oké,hogy inkább meghal, bár világot is láthatna, de hogy 65-70 évesen mi a terve, az hatalmas rejtély. A német nyugdíjasnak bezzeg nem derogál a Zemplénbe költöznie...

#312 "álhíreket" nem kommentálnak! :)

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#30) Freiherr válasza Eugene Roe (#29) üzenetére


Freiherr
(őstag)

Nem sokáig ülne 25-30 millió kápén, ha az orkok kiszagolják.
Márpedig erősen fertőzött a zóna, hiába gyönyörű vidék.

Back to the future

(#31) Gebriel válasza Pete55555 (#1) üzenetére


Gebriel
(veterán)

Szerintem pedig van.
Persze sokan mondják, hogy nincs, de szerintem egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy van. ;)

(#32) t72killer válasza Eugene Roe (#29) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Több kérdés merül fel bennem, pl:
1. Jobb helye van-e annak a 25-30millának folyamatosan leértékelt HUF-ban/EUR-ban/$-ban mint egy lakásban?
2. Gyógyszer: van-e orvos a faluban? És jövőre is lesz? Hány óra, míg kiér a mentő?
3. 70+évesen lesz kedve 2000nm-es kertet művelni?
Ezekre lehet van jó megoldás, de valszleg nem a Zemplén környéke. Olaszliszka után én bottal se piszkálnám a környéket.

#31: szvsz erősen helyfüggő:
- 40millás Bp-i jó helyen lévő lakás: nem olcsó, de simán lehet reálisan árazva
- eladhatatlan 5millás Békéscsongrádhátsóbékavakarósdi tanya: ez meg 1000Ft-tal nem ment feljebb az elmúlt 10évben, ugyanúgy nem kell senkinek
- megyeszékhelyen (ahol max 1-3 érdemi munkaadó akad) közel Bp-i áron, szerkezeti problémákkal árult kóceráj -> na ez lufi. Nagy összegben fogadnék, hogy a megyeszékhelyek lakossága a következő 20évben csökkenni fog, kivéve 1-2 szerencsést ahova sikerül vmi nyugati multit szerezni. Ahonnan meg pl lelép az audi, merci ott sírás-jajveszékelés és pestis...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#33) bambano válasza szabonagyur (#18) üzenetére


bambano
(titán)

ha egy lakás ára 1-2 hónap alatt 6 misivel emelkedik, akkor az nem lufi? kell-e ennél jobb definíció a lufira?

szerintem mindenki egyetért abban, hogy lufi van, a vélemények abban különböznek, hogy ki fog-e durranni, és ha igen, mikor.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#34) t72killer válasza bambano (#33) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Reális lenne a szinten maradás, ha a medián(!) vásárlóerő felzárkózna mondjuk az osztrák szintre. Arra viszont nem alapozhatunk, hogy "majd jönnek a gazdagok/német nyugdíjasok tömegével házat venni" - nyilván jön pár, de egy idő után ezek kihalnak és újra piacra kerül az ingatlan.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#35) Gebriel válasza t72killer (#34) üzenetére


Gebriel
(veterán)

"Reális lenne a szinten maradás" ugyan ezt mondták 2008 előtt is.

(#36) t72killer válasza Gebriel (#35) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

A lufi vége nem mindíg totális összeomlás, mint amit legutóbb produkált. A mostani körben a szabályozók (jegybankok) árgus szemekkel sasolják hogy mi van, ha picit is megbotlik a tőzsde, rögtön nyomtatnak párszázmilliárd EUR-t/$-t/CHF-et, akár mínuszba is viszik a kamatokat.

Jelen környezetben inkább egy Pengő effektust tudok elképzelni, amikor a pénz elértéktelenedik, és ennek megfelelően nem csak egy doboz gyufa kerül majd 1000Ft-ba, hanem az ingatlanárak se számítanak majd kirívónak. Persze mindez a csóri Ft-ban mérve, EUR-ra vagy pláne valamilyen nyersanyagra átszámítva egész más görbe rajzolódik majd ki. (az előző összeomlásnál is sokkal brutálisabb volt a hitelek alapanyagául szolgáló CHF-ben számolt reál-ingatlanár alakulása)

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#37) Gebriel válasza t72killer (#36) üzenetére


Gebriel
(veterán)

Nem mindig onnan jön a meglepetés ahonnan számít rá az ember.

(#38) bambano válasza Kopi31415 (#28) üzenetére


bambano
(titán)

ahhoz, hogy műveld a falu környéki földeket, nem kell ott laknod.
az erdő is egy gazdálkodási ág.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#39) bambano válasza t72killer (#34) üzenetére


bambano
(titán)

semmilyen fundamentum nem indokolja, hogy ennyit nőjenek a lakásárak. ez egyértelműen a hitelpiacba történt mesterséges állami beavatkozás eredménye. amikor ez megszűnik, legkésőbb akkor kidurran az egész.

szerintem definíció szerint a lufi vége mindig totális összeomlás. mert ha nem, akkor az nem lufi.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#40) Kopi31415 válasza bambano (#38) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Jó anyagi helyzetű helyek, valóban. Észak-Békésben igen.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#41) t72killer válasza bambano (#39) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Ha nincs gazdasági sokk, akkor előfordulhat, hogy a fundamentumok hozzánőnek az árhoz vagy éppen szép csendben elinflálódik a forint. Azon múlik, hogy ki tudják-e húzni addig a hitelpiaci einstandot (ami egyébként nagyobbrészt az MNB-alapkamat, kisebbrészt a CSOK), amíg ez el nem érkezik. Ha úgy vesszük, kérdés: reális-e, hogy egy szobafestő havi 800eFt-ot keressen? Persze, nagyon meredek volt az emelkedés, de azt nézve, hogy a festő ugyanannyit (sőt többet) fizet egy autóért, bicikliért, repjegyért, sóskifliért, mint a Müncheni kollégája, sztem reális, és "maradhat". Viszont ha a keresetek "maradhatnak", akkor valószínű az ingatlanárak is maradni fognak, legalábbis nominálban. Viszont amerre nincsenek ilyen bérek (ld a fentebb emlegetett Békéscsaba) hamar realizálódni fog, hogy az odaálmodott "pesties" árak nettó illúzió.

Abban igazad van, hogy a lufinak alaptulajdonsága a kidurranás :R.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#42) bambano válasza t72killer (#41) üzenetére


bambano
(titán)

attól óvjon meg minket a mindenható, hogy a fundamentumok hozzáigazodjanak a lakásárakhoz... pláne infláció útján...

az áremelkedés valós alapja a gazdasági teljesítmény javulása lehet, más nem nagyon. minden más gazdasági problémát jelent. az viszont kivitelezhetetlen, hogy a gazdasági teljesítmény ilyen mértékben nőjön, mert nem lehet hatékonyságot ilyen tempóban növelni. lehet javulni, évi pár százalékot, de egy 40 milliós házon két hónap alatt 6 misit fogni, az nagyon durva történet. 40 misis háznál évi, ÉVI 1 milliós értéknövekedés is elég jó, nem a tizenkétszerese...

tehát ha nem nő a hatékonyság olyan tempóban, mint a lakásárak, akkor valami mástól szálltak el az árak, ez lehet tőkepiaci beavatkozás, vagy elvben lehetne infláció, de azt már itt emlegették pengő néven. nem akarsz a normálisnál 12x nagyobb inflációt, nem akarsz venezuelába költözni.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#43) Eugene Roe válasza Freiherr (#30) üzenetére


Eugene Roe
(senior tag)

Ha Szerencsre megy, vagy Tarcalra, akkor semmi baja se lenne. Nyilván ne Boldogkőújfalura vagy Regécre menjen.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#44) t72killer válasza bambano (#42) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

"pláne infláció útján..."

sajna ez a legvalószínűbb forgatókönyv. A papírpénz, főleg a forint lényege, hogy folyamatosan leértékelik, függetlenül attól, hogy a gazdaság nem termel több reálértéket, mint 1947ben.

#43: Balaton környéke a parttól 5-6km-re?

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#45) Stanlee


Stanlee
(senior tag)
LOGOUT blog

Az Ingatlanos topikba is mar sokszor leirtam - es sokan nem ertenek vele egyet. Ma ha a bp-i atlagfizetest nezzuk akkor nagyjabol ugyannnyi honapig kell dolgozni egy m2 ujepitesu lakasert Zugloban, mint 2006-ban, amikor vettem az ottani lakasom. Tehat a mai fitaloknak semmivel sem nehezebb venni, mint nekem volt.

A tobbseg amit lat, az az, hogy 5 eve a beka segge alatt volt az ingatlanok ara Bp-en, most meg mennyire draga. Mas is irta, hogy ha megint lentebb fog menni az ingatlanok ara (kidurran a lufi), akkor akik most akarnak lakast venni, akkor nem biztos, hogy hitelkepesek lesznek, mert nekik sem lesz munkajuk, vagy evek ota stagnal a fizetesuk, vagy barmi mas lesz.

Valamennyire elszalltak az arak es a nullahoz kozelito kamatok miatt boldog-boldogtalan ingatlant vett, de szerintem most a MAP+-al normalizalodik majd a helyzet es csokken a befektetesi celu ingatlanvasarlok szama.

Amugy a frusztraciot ertem is meg nem is. Baratnommel mi a nemet kozepreteg legtetejen, a felso legaljan vagyunk eves netto jovedelmet tekintve. Munchentol 30 km-re nem tudunk lakast/hazat venni ennyi penzzel sem. Elfogadjuk, hogy berelni kell, mert kevesebb a berleti dij, mint amit ugyanarra a lakasra ha megvennem, csak kamatra kellene fizetnunk. De ezert nem erzem magam rosszul, elfogadom a helyzetet.

filtered-news.net

(#46) t72killer válasza Stanlee (#45) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

nna, kezdjük az elejéről:

"Ma ha a bp-i atlagfizetest nezzuk akkor nagyjabol ugyannnyi honapig kell dolgozni egy m2 ujepitesu lakasert Zugloban, mint 2006-ban..."
Ez igaz.

"Tehat a mai fitaloknak semmivel sem nehezebb venni, mint nekem volt."
Ez nem, uis sokkal többen keresnek az átlag alatt.

Apropó, München környékéről kérdés: az éves bérleti díj nálatok hány %-a a lakás piaci árának? Nálunk Baden-Württembergben ez 3% körül van, ami mellett elég buktás tulajnak lenni.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#47) szabonagyur


szabonagyur
(nagyúr)

Ami biztos, hogy itt egy keleti megyeszékhelyen az árak sok esetben fel akarnak zárkózni az ország nyugati részéhez és ennek érdekében mindenki meg van őrülve.

Múltkor elmentünk megnézni egyet ami képről akár jó is lehetett volna, de az ajtóban kifordultunk úgy nézett ki.

De, hogy mennyi CSOK-ra mennek sokan egy példa:
Kinéztünk egy 2 éve átadott lakást, jó állapot stb, jó környék 25M. Elmentünk, beszélgettünk tettünk ajánlatot (elég barátit), elfogadták már szinte papírozás jött volna. Igen ám de benyögték, hogy nekik rajta a hitel (építtető felé) és hogy előbb azt ki kell fizetni és utána eladhatják nekünk.
Mi mondtuk, hogy nekünk is lenne benne hitel (nem érné meg a sajátot most belerakni), de semmi CSOK és társai. Az eladó szeme erre elkerekedett mivel azt gondolta, hogy mi fizetünk kp-ra vagy 15 milliót, meg a 10M-s CSOK-t odaadjuk nekik a semmire és majd abból ő kifizeti a részét. Vagy ha nincs CSOK vegyek fel személyi kölcsönt aztán majd a CSOK-ból úgyis visszafizetem hamar a hitelt hiszen az ajándék pénz.

Na azóta is árulja...

Illetve ami itt érdekes, hogy tényleg ha kell ha nem mindenki árulja a lakást, már csak hobbiból is hiszen sokaknak nagy lehetőség dobbantani innen vagy akár kisebbe költözni.

De ahogy írtam kb 300 hirdetés van elmentve, minden részlettel (ár, méret, stb) napi szinten frissítve és 90%+ még mindig eladó, és sokszor csak az ár drágul (gondolom majd mekkora üzlet ha valaki lealkudja az eredeti árra).

Mi elhatároztuk, hogy egyelőre nem lesz lakás sem, vagyis nézelődök de ha van van ha nem nem, már nem érdekel. Egyelőre megéri az albérlet is, aztán meglátjuk merre megy a dolog el.

(#48) szabonagyur válasza t72killer (#46) üzenetére


szabonagyur
(nagyúr)

Nekem ez olyan 5-6% körül mozog, de ugye piaci érték is érdekes kérdés.

(#49) nullpoint válasza t72killer (#3) üzenetére


nullpoint
(senior tag)

Emlékezz! Épitőipari vállalkozónak ez aprópénz. :DD :DD :DD :D :C

(#50) t72killer válasza szabonagyur (#48) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

6% nálam a fájdalomküszöb, afelett már akkor is vennék, ha fennál a kockázata, hogy xéven belül költözünk. A miénkhez hasonlót sajna nem árulnak a környéken vételre, ezért nem tudom a pontos viszonyokat besaccolni, itt az átlag bérletit átlag vételivel leosztva évi <4% jön ki. Ez amortizációs ktg-ekkel és egy esetleges - Murphy szerint természetesen lufidurranás utáni - költözés rizikója miatt már egészen biztosan nem éri meg.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.