2019. december 8., vasárnap

Gyorskeresés

Lufi vagy nem lufi, ez itt a kérdés?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az egyik topik nagyon elment az ingatlanárakat kitárgyalós irányba, gondoltam ne ott offoljunk, és egy körre elorzom egy téma kedvéért a Vitaindítót az ügyeletes kollégától:

- van-e most ingatlanlufi Magyarországon, ha igen, hol és "mennyire"?
- hogy állunk Európa többi részéhez képest?
- Reális körülmények között egy család hány évig fizeti a hitelt mondjuk egy komoly, 40% önrésszel számolva?
- Teszemazt beüt a válság 3év múlva. Lehet még akkor is érdemes most vételben gondolkodni ahelyett, hogy 3év lakbért kidobjon az ember az ablakon?

Egy cikk a témában - ennek tartalma is vita tárgya.

Hozzászólások

(#1) Pete55555


Pete55555
(addikt)

- van-e most ingatlanlufi Magyarországon, ha igen, hol és "mennyire"?
Nincs. Persze sokan mondják, hogy van, de szerintem egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy nincs.
Persze a CSOK és egyéb kedvezmények hatással vannak az ingatlanpiacra, de szerintem a megszűnésük esetén sem zuhannának be az árak, inkább csak stagnálna, minimálisan mérséklődne.

- hogy állunk Európa többi részéhez képest?
Tudtommal "le vagyunk maradva" - azaz még mindig olcsóbbak itt a lakások, mint máshol, bár ezzel együtt a fizetések is alacsonyabbak sajnos...

- Reális körülmények között egy család hány évig fizeti a hitelt mondjuk egy komoly, 40% önrésszel számolva?
Attól függ, mennyit keresnek, illetve lakást, vagy családi házat vesznek. 40% önrész már nem is olyan rossz szerintem egyébként. Mondjuk egy 50MFt-os ház esetében az ugye 20M Ft. Marad 30, amit 20 év alatt még egész kényelmesen vissza is lehet fizetni, már ha nem minimálbért keresnek. És akkor még a babaváróval, meg CSOK-al nem számoltunk.

- Teszemazt beüt a válság 3év múlva. Lehet még akkor is érdemes most vételben gondolkodni ahelyett, hogy 3év lakbért kidobjon az ember az ablakon?
Szerintem érdemes. Itt vissza lehetne kanyarodni az első pontra. Nincs lufi, tehát nem fog durranni. Egy esetleges válság esetén sem fognak bezuhanni az árak. Az albérlet árak meg az egekben vannak, tehát mindenképp érdemes inkább a lakáshitelbe pumpálni ahelyett, hogy az ablakon dobná ki az ember.

Legalább is én így látom.

...Szeretem leracsniztatni...

(#2) Nordic


Nordic
(Közösségépítő)

A linkelt cikkhez...

Hát akárhonnan számolom, az én nettó átlagkeresetemmel messze nem 7 évre jön ki a mai árak alapjan, max ha 7 évig fotoszintetizálok. Vidéken élek, egy egy átlag 70nm-es ház alsó hangon 10milla, plusz amit még rákölt az ember. Persze lehet venni 6-ért is, de a vége 15 lesz mire lakható lesz...

[ Szerkesztve ]

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{PoE: Mekkel_EK}_@_Twitch: http://www.twitch.tv/nordic_87

(#3) t72killer válasza Nordic (#2) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Én is számolgattam és olyan helyen, ahol munkát is kapni (megyeszékhely): az átlag 70m2 lakásár 30milla felett van. Persze tudom, ezek ingatlan.com-os hirdetési árak, amiből valszleg lehet x összeget alkudni, de ez még messze nem a kínálat prémium szelete. Ez a "reklám" szerinti 7évre leosztva havi bő 400eFt, ami azért nem mondható átlagosnak még bruttóban sem.

#1: nehéz ügy megítélni sztem a lufi meglétét. Alapvetően az a kérdés egy lufinál, hogy a kereslet fennmarad-e és nem ugrik-e meg a kínálat. Keresleti oldalról kérdés pl az eladósodottság foka: amennyiben ez túl magas, könnyen borulhat a kártyavár. Viszont ha rákapnak a vastag külföldi vevők, akkor stabil maradhat az emelkedés.

Európa többi részéhez viszonyítva nem a lakások abszolút árcédulája (a fenti 30M ugye 100eEUR), hanem a környékbeli nettó bérekből számított megfizethetősége a kérdés. Illetve bérlakáskiadásnál a lakbérekből származó bevétel mondjuk bankbetéthez hasonlítva. Tudom, utóbbi manapság csak bukik, de lehet ez még máshogy is.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4) bambano


bambano
(titán)
LOGOUT blog

van-e lufi? éppen most száguld a tű a lufi felé.
kevesebb, mint két éven belül orbitális ribillió lesz.

pontosítok: ez a lufi gazdasági lufi. a kidurranása után nem sokkal durran az ingatlanpiaci lufi is.

[ Szerkesztve ]

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5) Nordic válasza bambano (#4) üzenetére


Nordic
(Közösségépítő)

A kérdés számomra inkább az, hogy ha pukkan a gazdasági lufi, akkor rászaladhatok-e a csecsemő, mert én pl most fogok házat venni magamnak...

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{PoE: Mekkel_EK}_@_Twitch: http://www.twitch.tv/nordic_87

(#6) szabonagyur válasza t72killer (#3) üzenetére


szabonagyur
(nagyúr)

Csak mint egyszeru teny hozom az infot: videki megyeszekhelyen lakom, hasznaltat nezve 70nm-s lakast nezve 30M-bol ami van sok lepukkant van es nem engednek belole mert, hogy ott a CSOK stb. Egy eve keresek lakast es ahhoz kepest ahonnan indultam osszeg mar 50% ra lett rakva...:/

Eladó cuccok: http://bit.do/szabonagyur

(#7) Hannibhál


Hannibhál
(őstag)

A gond ottkezdődik, hogy ,,átlag" fizetéssel van számolva, ami elviekben netto 240et jelent kb ma magyarországon.
Inkább számolnánk a mediánnal, mindjárt majd duplája lenne(sztem kb 150 körül lehet a medián) s így kicsit reálusabbnak is érzem a helyzetet.
Lufi van mindenhol, ilyen olcsó hitelek sosem voltak, nem csoda h a fed is fél kamatot emelni, inkabb vág még egy kicsit

trust me, i'm finally an engineer:)

(#8) dugynok válasza szabonagyur (#6) üzenetére


dugynok
(senior tag)

Csok? Szerintem sok eladó nincs tisztàban a csokkal... Hasznàlt lakàsra/hàzra 3 gyerekkel nem kistelepülésen a vissza nem térítendő 2,2 milla... A kedvezményes hitel (3%) 15 milla. Önerőd a lakàs min. 20, de inkàbb 30%-a.
Tehàt legyen 9milla önerőd (honnan???), kapsz 2,2millàt és kapsz 15 milla kedvezményest. Ez még csak 26,2... Akkor vegyél fel 3,8 millàt pluszba és ugye ott van az illetékfizetés is.
Jah, ez ugye egy 70nm lyuk 3 gyerekre....

[ Szerkesztve ]

(#9) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

"Az egyik topik nagyon elment az ingatlanárakat kitárgyalós irányba, gondoltam ne ott offoljunk" Kis kereséssel meglett volna a másik topic, aminek pont ez a lényege :)

hint

"You are killing yourself for a job that would replace you within a week if you dropped dead" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#10) t72killer válasza doeeg (#9) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Nem feltétlen akartam egy gyakorlati témájú(nak szánt) topikot teleszemetelni szubjektív gazdaságpolitikai/makrós gondolatokkal ill. "gőzkieresztéssel", de köszi :R.

#4: Mo.-gon ennek szomorú aktualitást ad az autógyártók rejtett kisompolygása az országból. EU szinten meg nagy kérdés, hogy a brexit beindít-e egy nagyobb recessziós hullámot.

#5: ez így kevés infó, ahogy egy másik kolléga írta, Battonyán 1 milláért családi házat veszel kerttel: az nem fog 20M-s értékvesztést szenvedni. Egy 40M-ra felárazott panel viszont lehet.

#6: Kicsit hasonlít már nekem a szitu a bitcoin árára, amikor nekiindult a 20e$-os csúcsnak. Az a baj, hogy egy lufinál sose tudod előre megmondani, hol lesz a teteje és ha kidurran, hol állapodik meg: ha megy még 2-3évet és mondjuk valahogy becsábítanak pl orosz-kínai "befektetőket" végtelen pénztárcával, akkor az árak szállhatnak még tovább, és lehet a durranás után is magasabb marad az ár, mint most. Ami ennek ellentmond az éppen a fentebb írt vidéki ingatlanárak, vidéken ingatlanok (tíz)ezrei várják 5MFt alatt eladhatatlanul a megváltót.

#8: a CSOK csak részben ok a lufira, ráadásul ennek jelentős része csak pszichológia: az eladók rezisztensebbek lettek az alkura, mondván ott a csok, vedd fel, minek engedjek a házamból? A részletek meg nem érdeklik, ő csak el akar adni. Az igazi probléma a nullkamat-rendszer, ami megkopasztja a megtakarítókat (hány éve is fizettek utoljára kamatot a betétek után???) és hülyíti az "ingyen"hitellel a népet.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.