Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Feketelaszlo

senior tag

válasz kentucky #51 üzenetére

Örülök, hogy ilyen rendszeres természetjáró vagy (én is) és tartsd is meg jó szokásodat - de nem igazán értem, milyen kapcsolatot feltételezel a kóborkutyák és az erdő között. A (kóbor)kutyának nem természetes élőhelye az erdő. Az már az elvadulás legvégső stádiuma, mikor falkába verődve táplálékszerzés céljából vadásznak, nem keresik az ember társaságát (Mo.-n ez nagyon ritka), de a vadkárokat okozó kutyák többsége közönséges utcakutya, akik az ember mellett élnek. Nem zsákmányszerzés miatt indul vadászni, csak megláttja a vadat a határban - leszáll a lila köd és kergeti-kergeti. Aztán ha kiélte hajlamait (elfáradt, esetleg széttépett pár apróvadat), szépen visszamegy a faluba/városba az ember mellé, szemétben guberálni, tyúkot lopni, kunyerálni. Ha évekig nem lát vadat, akkor lehet, hogy ez addig meg sem történik (bár ilyen időintervallumban súlyosan rontja a túlélési esélyeit a gázolás, mérgezés, vagy hogy épp ő húzza a rövidebbet egy vaddisznóval vagy őzbakkal szemben). Szumma szummárum ne is keresd az erdőben a kóbor ebet (max Buksit fogod megtalálni akit elvittek kirándulni csak ő meglátott egy nyuszit), mert ideje 99,99%-ban nem ott lesz, hanem az éttermek hátsó bejáratánál, parkokban, hidak alatt, kocsma előtt.
    Azzal eggyet tudok érteni, hogy a vadásznak etikus esetben illett volna megvizsgálni (még ha nem is törvényi kötelezettsége), hogy ez most egy csapzott kajlafülű utcai vegyes, vagy egy szemlátomást jól ápolt, fajtatiszta-gyanús kutya. Na de pont ezért írtam, hogy feltehetőleg más gondolatok jutnak ilyenkor eszébe egy olyan ország vadászának, ahol a kutya kincs, meg egy olyannak, ahol évi 10.000+ négylábút kell kilőni a vadállomány veszélyeztetése miatt.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés