- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
olbaidhun
őstag
Talán nem figyeltél a végén. Az intenzív nagyipari gazdálkodással épp az a baj, hogy nemesített növényeket termesztenek, ezeket műtrágyával igyekeznek minél előbb hozammá realizálni, kapitalista értelemben pusztítva azt az erőforrást, ami véges. Ez az élő, lélegző föld! A film bemutatta, hogy butaság "tárgyként" kezelni.
Ezzel szemben van egyy hoszú távon mindenképp hatékonyabb módszer.
A szokásos trágyához keverik a bactériolit port, ami olyan komposzt örlemény, agyag, valamint mészkő por, ami nedvességhez jutva gombák szaporodását segíti elő. Ez elősegíti a trágya, föld szerű anyaggá változását. Így könyebb teríteni és nagyságrendekkel jobb hatásfokú a talaj regenerálása... Ráadásul a kertészet üzemeltetője Dr. Úr elmondta, hogy nem megfelelő az utolsó cm-t is "feltúrni", mert nagyobb előnyt jelent, ha a természet jelen marad a termő földek közelében. Ezt tovább gondolva hagyhatnának erdős sávot, gazdasági utakat, vagy további lépéseket is tehetnének... pl nem csupaszítanák mindig sebesre a földet a betakarítás végén!
Ez forradalminak tűnik, kb mint a C-vitamin, orvosi higiénia fejlesztése, vagy egyéb órisi találmányok.. de kérdéses a pénz/idő kapu és még jó pár tényező, hisz kénytelen szünet nélkül termelni az ember. Amíg teheti.
forrás
(sersiafarm.hu) -
Eastman
addikt
7 kiló műanyagot találtak egy elpusztult szarvas gyomrában Thaiföldön
Nincs kit vádolni, nincs bűnös. Mert mára már mindenki az.
-
Szevam
senior tag
-
Szevam
senior tag
Találtam egy oldalt, ahol olyan link gyűjtemények vannak, amelyek segítenek a környezettudatos gondolkodásban: kuitak.hu
Már ha érdekel valakit
-
Szevam
senior tag
Nah ide is berakom ezt a szedett-vedett gyűjetményt.
-
-
Szevam
senior tag
Folyóirat ajánló:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat LÉGKÖR folyóiratai letölthetők pdf formátumban. Évente 4 szám jelenik meg.
Sok tanulmány jelenik meg a klímaváltozással kapcsolatban, a cikkek nem olyan hosszúk.Ha valakinek ideje engedi, nézegesse meg, mert ugyan az elmúlt 1 hónapban többen eszméltünk rá, hogy valami fontos, de erről már korábban is szó volt.
-
Szevam
senior tag
ELŐADÁS
2019. szeptember 12. 17:00
ELTE TTK Északi tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 0.83.)Jánosi Imre egyetemi tanár előadásával kezdődik "Az atomoktól a csillagokig" tudománynépszerűsítő sorozat 15. (jubileumi) éve.
Tudom, hogy volt már, csak hogy ne menjen feledésbe!
Tartsuk meg ezt a jó szokást, hogyha van előadás, akkor ajánljuk a többieknek is. -
Szevam
senior tag
Ez jó cikk volt, köszi
Mikro műanyag: Itt van egy vélemény róla.
A jégolvadáshoz hozzátenném: lehet hogy nem akkorát nyom a latba, mint gondoljuk. Szerintem nagyobb probléma a hőtágulás.
-
Chaser
legenda
válasz
Depression #305 üzenetére
Uditonel receptet szoktak valtoztatni, es nagyban befolyasolja az izt az adott orszag vize, esetenkent cukra is, a suritmenyeket szallotjak az orszagba, es jelyben keszul el hozzaadott vizzel es/vagy cukorral a vegtermek
Uveg is kornyezetszemnyezo, muanyag is, minden is, eu szinten kellene ezt szabalyozni, ebbol is latszik pontlesz@rjak' ott is ezt, latszat intezkedesek meg traktusok vannak, erdemi tettbol par klasszissal kevesebb -
Rive
veterán
Az ilyen számokra van valami megbízható forrás?
Igazából nincs, a különféle becslések legalább annyira szórnak, mint a biofuel EROEI számítások (és nagyjából ugyanolyan mértékű a kutatás támogatójának pártállásától való szokásos függés is). Annyit érdemes megjegyezni, hogy a nagy hatótávolság a mai elektromos autóknál sokba kerül (pénzben és lábnyomban is).
-
Vladi
nagyúr
Profit miatt. Ezt "optimalizálással" magyarázzák, szinte minden terméken tetten érhető. Az az ideológia, hogy fenn kell tartani a gazdaságot, mert ha nem összeomlik. Persze ez ami most van, tényleg összeomlik, csak lehetséges máshogy csinálni.
Nagyon régóta az megy, hogy gyártunk, hogy gyártva legyen. Persze ha túl jó a termék, akkor úgyse veszel másikat. Ha 3 évente megdöglik az elektromos vackod akkor veszel másikat. Nem? De.
Pont az elektromos cuccok azok, amiket alig több ráfordítással lehetne sokkal hosszabb élettartamúra csinálni.
-
Szevam
senior tag
válasz
Depression #305 üzenetére
Baromira hiányolom az üveges kólákat, mert nem csak környezetvédelem, de sokkal finomabbak is voltak.
Sajnos nem a palackozás miatt voltak finomabbak (szerintem). De igen több helyen találtam olyan kólát ami fel volt vizezve, vagy túl volt szénsavazva. Itt eszembe jut: Minőségromlás, annak érdekében, hogy mindenkinek jusson
(vagy a profit miatt
).
-
kisza25
félisten
-
Depression
veterán
Németországban nőttem fel, és felháborítónak tartottam, ha valaki a füvön rövidíti le az utat. Ma már megszoktam.
Azok a nyavalyások a záróvonalra rakják az aknákat, lengéscsillapítócserére alig van szükség.
Műanyagpalackok, kólás,- sörösdobozok, 0,33-0,5€-s betétdíjjal, nem, mint itthon (1Ft), és élveztem, amikor a lidl elvette az összes zacskót, ha nem pékárú volt benne.
Baromira hiányolom az üveges kólákat, mert nem csak környezetvédelem, de sokkal finomabbak is voltak.@ # régebben minden jobb volt.
-
Szevam
senior tag
Kezdjük elölről...Rive kollégától "kaptam egy lebszást" a környezetvédelem topikban. A stílusát elhagyva, (önállóan moderálta magát) szerintem nem beszélt nagy baromságot.
-
kisza25
félisten
Van egy videó amit kb már 3x linkeltem, egy professzor előadásában és több cikkben is olvasni tanulmányokról, majd megkeresem, de nem most olvastam
Hosszú a videó, de komolyan körbejárja a témát
Itt a videó -
olbaidhun
őstag
Értem, teljesen logikus az álláspontod.
Egy kis városi elektróra vágyok, városi szaladgálás, vidékre "hazaugrás" címen. Jó lenne, ha értelmes csomagtér lenne és elférnének kényelmesen a lányaim. Nincs rá szükség, tudom, de azért megmaradna addig a benzintemetőm, úgysem ér annyit, amiért még odaadnám. Ha nő a bizalom és lesz rá keret, talán jöhet majd a nagyobb hatótávú, de azért ahhoz tényleg az is kéne, hogy pl munkámhoz kötötten- tényleg sok km-t pakoljak bele. -
kisza25
félisten
válasz
olbaidhun #297 üzenetére
Mindenki olyan elektromos autót akar, amivel 400-500km megtehető, de az idő legjavában egy városban használná napi 10-20-30km-en, de azzal szeretné letudni az évente egyszeri nyaralását is ami mondjuk 300-500-800 km
Egész évben egy co2 deficitet cipelne, csakhogy nyaraláskor is megfelelő legyen az autó
Egy olyan aksipakkal rendelkező autó, ami képes 400-500 km megtételére, gyártáskor annyi co2 kibocsáltással jár, hogy 200ekm futás után lesz tisztább, mint egy diesel
Erre lenne a plug in hybrid, de ott már két technológiát kell megfizetni, ha meg diesel hibrid, akkor két drága technologiát
A sima hibrid meg csak akkor éri meg, ha nagyon sokat mész -
olbaidhun
őstag
Mi az a hosszú táv? Konkrétumokról beszéljünk!
Vezettünk egy éjszaka alatt a Rab szigetekre és Frankfurtig, meg haza egyedül. Ismerem a lehetőségeket, egy ponton túl az ember eléri a határait, amit feszegetve rábukkan a többi nehézségre. Legvégül a legmélyebb ponton saját magára. Lehetőséget látok az elektromos autókban. Nyilván racionálisan kell kezelni, de a lehetőség mindenképp jó dolog. Már csak úgy önmagában. Keress rá Handrás vonatkozó dolgaira, elég jól körbejárja a témát, nem mondom, hogy mindenben objektív és kizáról ez a megoldás, de legalább birtokol elektromos autót is pár éve, ami elég jó referencia.
-
Szevam
senior tag
Szerintem műanyag zabáló baktériumok gázával kellene meghajtani az autókat
Túlnyomás lecsapolását mozgási energiává kéne alakítani
-
Érdekes cikk a témában: ADAC: a földgázüzemű autó környezetkímélőbb mint az elektromos*
-
olbaidhun
őstag
válasz
lomposfarkas #7 üzenetére
"Nekem úgy tűnik, mintha mindenki úgy élne, mint a Névtelen Alkoholisták: egyik napról a másikra. És mintha mindenkinek elég lenne még néhány nap. Nagyon kevés olyan embert ismerek, aki az unokái világáról álmodozik." Kurt Vonnegut
-
kisza25
félisten
-
kisza25
félisten
És amikor gond volt, 30 másodpercig működtek az eltárolt áramról
Van egy videó, amit egy professzor tart, alapvetően az autózásról szól és a co2 kibocsátásról, de szó van benne a Németországi megujulókról és hogy miért hülyeség az áram tárolása aksikban. -
Miből gondolod? A tesla már épített ausztráliában óriás akkufarmot a megújuló források által termelt energia tárolására. Persze itt is jó lenne látni, hogy ala cuzammen nyertünk-e valamit azzal, hogy megújuló forrás termeli az energiát, de akkuban tudjuk csak tárolni, azonban amit a németek csinálnak az jelenleg nem nagyon érthető. Volt mikor ingyen adták az áramot a cégeknek annyira tele volt a rendszer. Közben a villamos energia ára németországban majdnem a legmagasabb az euban, majd 30cent/kwh.
Telerakják az országot szolárcellával és nincs hol tárolni az energiát, közben csúcsrajáratják a lignitbányászatot és füstölik tele az országot. Ez mi?
-
Szevam
senior tag
Oké, ebben a topicban direkt írtam, hogy ne politizáljunk. Sajnos itt nem írtam ezt, de azért meg kérnélek rá benneteket
Véleményem szerint:
A nagyvilágban és közéletben is (pl munkahely) mindig van egy hierarchia, aminek az lenne a célja, hogy a társadalom, (vagy a munkaközösség) jól és olajozottan működjön. Az már egy másik tészta, hogy ezek a hogyan, milyen céllal működnek. Sehol sem tökéletes. Van ahol nagyon durván át van fogatva a politizálás (személyi kultusz), ami nem más, mint egyetlen ember egója, és az az erő amit ő mozgatni tud.
De egy dolgot ne feledjünk, a kis hétköznapi emberből van a legtöbb. Mi döntünk többségében. Ahogy mi formáljuk az igényeket, úgy formálódnak felettünk is. Viszont nekünk az lenne a dolgunk, hogy a munkánkat, kapcsolatainkat tudatosan tervezzük, szervezzük (itt most nem környezttudatosságra gondolok). Mert ha nem így van, az dönt aki a tudatosságunkat elveszi:
- a reklám
- a divat
- a tv
- a pia
- a drog
- az egóAz emberek többségében arról beszélnek, hogy mit olvastak a Zinterneten meg a tévében meg a tökm tudja hol, nem arról, amit tapasztaltak.
A fent említett topikban is feldobunk témákat amik az interneten vannak. De azért jó a fórum, hogy megbeszéljük egymással hogy ki mit tapasztalt, mit élt át élete során, amivel alá tudja támasztani, vagy kérdőre tudja vonni az adott cikk igazságtartalmát.
Pl: Hétvégén sétáltunk párommal a gemenci erdőben, ahol egy vadetetőre bukkantunk. Össze is futottunk egy vaddisznó casláddal. Megrémültünk, mert kicsik is voltak, és tudtuk akkor veszélyesebb az anyjuk. Szóval hátat fordítottunk és visszamentünk. Ott dolgozó emberektől megtudtuk, hogy a gemenci malacok nem olyan vaddak mint a mecsekiek, mivel ezek láttak már embert többször is. Ilyenkor az eljárás az, hogy csörögsz-zörögsz és ha van hova futniuk elmennek. Ha sarokba szorítod őket, akkor támadnak.
Ezeket az infókat elhiszem, validálom, mert olyan embertől hallottam aki tapasztalt.
A lényeg a lényeg, hogy ha politizálásra kerül a sor akkor inkább gondolkodjunk, hogy van-e értelme. ha úgy látjuk, hogy nincs vessünk fel egy problémát és találjunk közösen megoldást rá
-
Putyin nem is papol a környezetvédelemről és az üvegházhatásról. Merkel és a németek környezetvédelmi politikája egy humbug. Igaz építik a farmokat, de nincs hol tárolni az energiát, közben bezárják a retardáltak az atomerőműveket és írtják az erdőket a lignit miatt. A szénlobbi uralkodik nagyrészt az országban most is. No komment.
-
Még nagyobb szigort szeretne Angela Merkel
a korábban kitűzött 40 százalék helyett 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Hágában.
Merkel konvoj hétfőn sopronban
Aha, pofázik az üvegházhatásról, de 20 autó és két motoros a konvoja. Lassan nagyon kísérete lesz mint hitlernek. Inkább nem írom le a véleményem.
-
Persze, hogy nem állítottad.
Csupán a kazánoknál elterjedt jelölésekre reagáltam.
A gázkonvektoroknál is létezik egy olyan megoldás, amivel "A" osztályúvá alakul a konvektor. Ez nem más, mint hogy az addigi sima érzékelős rendszert becsapják azzal, hogy egy termosztát által vezérelt kütyü olyan hőmérsékletet ad neki, amivel be-kikapcsol amikor a termosztát ezt "akarja". A maiakat is át lehet alakítani ilyenre. [link] Ettől elvileg a komfort nő, a fogyasztás csökken, a konvektor hatásfoka azonban mitsem változik.
-
kisza25
félisten
Én nem is állítottam sehol, hogy a kazánom 100% felett tudna.
Na mindegy, a termosztát csere után 3 évvel a korábbi 15500 Ft helyett 13900 Ft átalányt fizetek, a meleg vizet is ezzel állítom elő.
Közben született a gyerek aki miatt a korábbi 20,5 fok helyett 22fok van tartva télen, és ugye Ő is fürdik, amihez a meleg vizet a kazán állítja elő. Tehát biztos, jogy kevesebbet fogyaszt. -
Szerintem itt csupán az a probléma, hogy ez egy játék a számokkal, marketing maszlag. A füstgázból nyert hőmennyiséggel együtt sem lehet 100% felett a hatásfok, se más módon. Még úgy sem éri el a 100%-ot sem. Mondják azt, hogy a kondenzációs kazán hatásfoka 92% mondjuk (ebben benne van a füstgáz hőmennyiség kinyerése is), hiszen amit onnan kinyernek hőmennyiséget, az is a bevitt energiából származik. Mese habbal ezek a 100% feletti értékek.
-
kisza25
félisten
-
dabadab
titán
"Amúgy a 109% hatásfok is hülyeség"
Az úg tudott kijönni, hogy hagyományosan a fűtéstechnikában a hatásfokot nem úgy számolták, hogy
hasznos energia / összes energia,
hanem úgy, hogy
hasznos energia / (összes energia - kondenzációs veszteség)
Aztán pont a kondenzációs kazánok 100% feletti értékei miatt mostanában már a "rendes" hatásfokot adják meg.
Azt azért érdemes hozzátenni a hatásfokos kérdéshez, hogy ez (akárcsak mondjuk az autóknál a max. teljesítmény) valójában ez nem egy szám, hanem egy görbe, egy adott kazán hatásfoka ugyanis a terhelés függvényében változik, a görbe formája meg a kazántípustól függően változik: a hagyományos kazánoknál ez szigorúan monotonon nő és 100%-os terhelésnél van a maximum, míg kondenzációs kazánoknál alacsony terhelésnél van a maximum és onnan csökken.
-
kisza25
félisten
Ok akkor nem a kazán hatásfoka javult, hanem a fűtésé.
Amúgy a 109% hatásfok is hülyeség, mert a kazán hatásfoka alapból nincs 100%, abból még lejön a vízgőz ami 11%, így már 89%, ezt nyeri vissza a kondenzációs kazán, de ott is van 2% veszteség, így össze adják a 100% -ot és a 9%-ot és lesz 109%, ami amúgy csak 89+9 azaz 98%. -
Ha érdekel a téma (nagyon összetett egyébként), Itt is olvasgathatsz róla: KAZÁN HATÁSFOK Egyébként igen, becsapós az elnevezése, mert végeredményben a kazánban javul a rendszer hatásfoka, maga a kazán hatásfoka (a bevitt energia és a hasznosult energia aránya) nem változik. Ha például felteszed a vizet főni és letakarod a fedővel az edényt, előbb forr fel a víz, holott a gázrózsa hatásfoka ugyan az maradt.
-
dabadab
titán
Itt sehol nem írnak arról, hogy a termosztát javítaná a kazán hatásfokat - ahogy írják is, azt úgy lehet, hogy az ember lecseréli a kazánt pl. egy kondenzációs darabra.
A fűtés azért lett összességében hatékonyabb, mert konstans, relatív alacsony előremenő hőmérsékletet tartott, ahelyett, hogy a felfűtés - kihűlés ciklust játszotta volna (ezt egyébként akkor is megy, ha sima termosztát van, a modulációt ilyenkor a kazánon kell egy jól kikísérletezett fix értékre beállítani) -
kisza25
félisten
Ok, akkor itt hülyeséget írnak?
Van benne táblázat, ahol ugyanazzal a kazánal, különböző termosztátokal hatásfok különbségek vannak -
-
kisza25
félisten
A kazán tudta elötte is, de a sima termosztátal nem tudja kihasználni, a sima termosztátal csak fix üzemet tudott, 60-65-70 vagy amire be lett állítva, egy előre beállított értéken, így meg 5-10-15...100% között saját maga tudja megazválasztani az üzemet, hogy éppen mire van szükség és pontosan annyi ideig fűt ameddig kell, nem fűti túl a helyiségeket.
Ha nem ez a hatásfok, akkor magyarázd el légyszíves, hogy mi?
A vaillantos emberke azt mondta azzal 70% ezzel 98% hatásfokon tud üzemelni a kazán.
Ha ez nem így van magyarázd el légyszíves miért fogyaszt kevesebbet kíváncsi vagyok -
kisza25
félisten
Már 5 éve megcsináltam, nincsenek hőhidak
A sima manuális termosztáttal csak fix üzemet tudott a kazán, ha fűtött, akkor fix 70% ment. Netre kötve figyeli a külső hőmérsékletet, páratartalmat, mikor kel fel a nap, mikor megy le, milyen idő van kint, esik, fúj, borús, napos....
5-100% tud üzemelni, 5%-os lépésekben, fix hőmérsékletet tart, kicsi ráfűtésekkel.
A fejlesztés után éves szinten 11%-al csökkent a gázfogyasztás úgy, hogy az addigi 20,5 fokról 22 fokra fűtöttünk télen (mert akkor született a gyerek ), és a melegvizet is a kazán állítja elő, amit ez a fejlesztés nem befolyásol és már 3-an fürödtünk nem 2-en. -
dabadab
titán
Érdemes lesz majd hűvösebb időben hőkamerával (már vannak mobilra csatlakoztatható cuccok is, egészen használhatóak, nálunk ilyen van), mert a hőhidak meg a nyílászárók csúnyán be tudnak zavarni.
"Ja a fűtést egy netre köthető termosztáttal fejlesztettem, amivel 70-ről 98 %-ra nőtt a kazán hatásfoka"
Itt valami fogalomzavar lesz
-
kisza25
félisten
Egy csomóan a szigetelés helyett klímát vesznek, meg fűtést fejlesztenek, a szigeteléssel nem kellett klíma, ami fogyaszt és szennyez az előállítása és a benne lévő hűtőgáz is veszélyes.
Ja a fűtést egy netre köthető termosztáttal fejlesztettem, amivel 70-ről 98 %-ra nőtt a kazán hatásfoka
A tujával a szomszéd eltakarása is cél volt 2 in 1, és nagyon gyorsan nő
Gyümölcsfák lesznek a következők, de azok nagyon lassan nőnek. -
Vladi
nagyúr
Ezt lényegében úgy mondanám, hogy normális élet. Semmi radikális zöld nincs a tevékenységedben, csak ilyen minden ember számára minimum. Vagy mi a szösz.
Ha mindenki megcsinálná ezeket még 30 évünk lenne....
Annyi, hogy tuját mi a fenének ültettél? tettél volna gyümölcsfát, azt legalább meg lehet enni.
-
kisza25
félisten
én elkezdtem egy ideje nagyon tudatosan élni és elkezdtem felkészülni arra is, mi lesz, ha mégsem sikerül megállítani a dolgot (sajnos erre nagyobb esélyt látok)
A házat leszigeteltem, kívülről 10 cm szigetelés, tetőn szintén 10 cm (ide még tervezek 10 cm-t, saját magam csinálva 60 eFt megvolt egy 110 nm ház födémje)
Ültettem az udvaron 15 db szárazságot és kártevőket legjobban bíró tuját.
Összegyűjtöm a tetőről lefolyó esővizet és azzal locsolok, ezt idén bővítettem is duplájára, mondjuk így is csak 320 liter, de 500 nm az egész udvar.
Nem veszek felesleges dolgokat, csak azt amire szükségem van, étel, ital, ruha, műszaki dolgok.
Eddig cserélgettem a hardvereket a gépemben éves szinten 5x-6x, február óta tudatosan nem nyúltam a géphez.
Most vettem egy új autót (euro6d) és tervezem megtartani ameddig csak lehet. Tudom ezzel nem tettem jót, de vidéki vagyok és a munkám miatt is kell az autó, de legalább a káros anyag kibocsátása jó
hirtelen ennyi -
Szevam
senior tag
Szívesen venném, ha itt lennének ezek a dolgok tárgyalva.
Akkor válaszolok is rá...ott.
-
Szevam
senior tag
Sziasztok,
Úgy döntöttem megnyitom újra a Környezetvédelem topicot.
Várlak Titeket!
A szeparáló zacskó nagyon jó ötlet.
-
cinemazealot
addikt
Én zöldség-gyümölcs vásárláshoz korábban szerzett vékony nylon zacskókat használok. Induláskor megtömöm velük a zsebemet, majd a boltban előveszem és nem újat tépek le. Némelyiken már 5 réteg vonalkódos matrica van (Auchan), de a Coop-ban is többször furcsán nézett rám a pénztáros, amikor meglátta a másik üzlet logójával ellátott matricát a zacsin. Ekkor jön a magyarázkodás (felvilágosítás), hogy ezt én hoztam otthonról az újrahasznosítás jegyében.
-
Arpee78
senior tag
Ilyet akarok venni, használ valaki ilyet? A zöldség-gyümölcshöz, de akár péksütikhez sem kellene zacskót tépkedni. Nem én vagyok az eladó, csak reklámozom, meg kérdezek róla. Mennyire átlátszó az anyaga? Már hogy pénztárnál ne kelljen szétbontogatni.
-
updog
őstag
Ezt csak megerősíteni tudom, a múlt héten csináltattam meg a B oszloptól hátra, és már így is csak 1-esen kellett járatni a klímát az autóban, és asszony még így is panaszkodott néha hogy hideg van.
Az autó ugyanúgy átmelegszik ha egész nap kint van, és a klíma így is - úgy is pár perc alatt totál behűti, nem azon változtatott, viszont gondolom ennyit számít hogy közvetlenül nem éri a hősugárzás az embert.
-
bkercso
nagyúr
válasz
cinemazealot #240 üzenetére
Inkább hővédő fóliázd le az ablakokat, mert az utastérbe ott megy be a hő leginkább.
-
bkercso
nagyúr
A felhőket nem melegíti a fény, és az infra hőhullám sem. A földfelszínt (háztetőt stb.) melegíti, de csak az infra. Ezen kívül az infra elnyelés jobban függ a felület simaságától, mint a színétől, tehát egy sötét de sima felület kevésbé melegszik, mint egy érdes világos.
A tetőket azért nem festik szerintem, mert plusz költség. Ezen kívül az amúgy is meglévő hőszigetelés miatt mindegy is, mennyire melegszik a cserép.
-
cinemazealot
addikt
Ha már vasúti tömegközlekedés: Már a csomagtartón utaznak mizsei vonalon a MÁV utasai. Valószínűleg ők is inkább autóba ülnének, ha tehetnék.
(#238) Szevam
Én sokat gondoltam arra, hogy az akkor még klíma nélküli (és elég rossz hőszigetelési képességekkel rendelkező) 2001-es Suzukim tetejét bevonom infra tartományban is jó fényvisszaverő képességgel rendelkező tükörfóliával. Aztán rájöttem, hogy az áramvonalasság szempontjából amúgy is nyűglődő Wagon R+-t, nem kéne ily módon optikai tuningolni, mert az az "iszonyatos" menetszél, csak letépi idővel a matricát.De a gondolat még most klímával sem tűnt el a fejemből, szóval lehet, hogy egyszer rászánom magam (és a pénzt) egy ilyen kísérletre.
-
dabadab
titán
"Néhány helyen olvastam, hogy a háztetők fehérre festésével meg növelhető lenne az albedó érték, ezáltal azok a tárgyak nem tartanák magukban a hőt, hanem visszaverik."
Télen ennyivel is többet kell fűteni
Egyébként a fehér nem csodaszer, a Totalcar csinált pár mérést, nagy eltérés nem volt: [link].
-
Szevam
senior tag
Még két dolog eszmbe jutott.
1. Néhány helyen olvastam, hogy a háztetők fehérre festésével meg növelhető lenne az albedó érték, ezáltal azok a tárgyak nem tartanák magukban a hőt, hanem visszaverik. Ez olyan egyszerűnek hangzott, hogy csodálkoztam, hogy miért nem csinálja már ezt mindenki. Nyilván oka van, hiszen ha visszaverődik a fény, az atmoszférában akkor a felhők és egyéb szennyezők segítségéel jobban felmelegíti a légkört. Szóval nem biztos hogy tuti a megoldás. Ezt ki hogyan gondolja?
2. A fehér autók kevésbé melegednek, ezáltal nem kell folyton klímázni, ami üzemanyag megtakarításhoz továbbá kevesebb károsanyg kibocsátáshoz vezet. Ezel ki ért egyet és ki nem?
Előre is köszönöm a válaszotokat.
-
Tikakukac
titán
válasz
cinemazealot #233 üzenetére
15 év alatt harmadolódott az ált. sulim. A gimi a negyedelődött. Mi 4 teljes osztállyal indultunk, dugig rakva plusz a kisegítő, ma van 2 osztály és egy 6 fős kisegítő.
De a vidék is dübörög, na. A parkot faszán letérkövezték, fákat kivágták, szóval minden faja.
-
Chaser
legenda
válasz
cinemazealot #233 üzenetére
ne aggódj', majd a tesvirek' pótolják a hiányt ( :
az meg semmit nem jelent, h egy kicsi településen mennyien járnak iskolába, meg mennyien voltak a80-as években a legnagyobb faluban...szerintem -
cinemazealot
addikt
Bocs, nem voltam pontos: globálisan lehet, hogy többen vagyunk, de Magyarországon erős zuhanásban vagyunk (és talán leszünk is, ha sürgősen nem változtatunk valamin).
(#227) Tikakukac
+1
És ha már vidéki élet: épp most jövök a helyi iskolából (kis 1800 lélekszámú település Pest megye észak-nyugati részén), ahol beszélgettem egyet az igazgatónővel: kb. 120 tanuló van az egész suliban. Oké, hogy gyerekkoromban ('84-'92) Budapesten jártam iskolába, de ott ennyi volt egy évfolyam, nem az egész diákság.(#232) Szevam
Szerintem a fenti tendenciára a CSOK pont hogy katalizátorként segített rá azáltal, hogy elszálltak miatta az ingatlanárak és a hazai fizetések egyre kevésbé lettek elegendőek egy normális albérlet fenntartására. -
Rive
veterán
-
Tikakukac
titán
Szerintem megoldódna a probléma, hogyha más értékeket reklámoznának a TV-ben, meg az olyan közkedvelt internet médiákban, mint amilyenek itthon a Zindeksz, a négy!4 és a Zorigó.
Zorigón most is f@sza értékek vannak kint, helyreigazítási perek számából ítélve jól megy a szekér
A témában Orwell 1984 című alkotását ajánlom. De a film is kiváló. Na ott ezt a problémát már kimaxolták. -
Szevam
senior tag
válasz
cinemazealot #224 üzenetére
Mellesleg szerintem a népesség nem növekszik.
Személyes vélemény: rettentően rossz irányba haladunk mind társadalmi, mind környezetvédelmi szempontból.
Szerintem megoldódna a probléma, hogyha más értékeket reklámoznának a TV-ben, meg az olyan közkedvelt internet médiákban, mint amilyenek itthon a Zindeksz, a négy!4 és a Zorigó.
(#228) Lauda: Szintén autóval járok be vidékről, de vagy az történt hogy mindenki dugókerülő lett, mert 6 körül M1/M7 nél sokkal többen vannak mint egy éve. Idén +2-5 percre van még szükségem.
-
Tikakukac
titán
Pedig eléggé látványos: a vidéki élet halott. Nincs semmi. Falvak és kisvárosok kukázva vannak a kormány által, az, hogy van vidéki CSOK, inkább hagyjuk, újabb retard agymenés.
Mindenért kocsiba kell ülni és bemenni nyiregyre, de minimum a kövi nagyobb városba.
Tömegközlekedés nincs. Próbálkozni lehet, aki kedveli a kalandokat.
És a legutolsó: ingázás. Munkahelyek ha vannak is, legalább 2 várossal arrébb, ha nem LEGO vagy Jabil a melóhely, nincs különjárat, így megszívtad. Ülsz a kocsiba és mész. Mivel ugye költözni nem tudsz, ahhoz pénz kéne, a CSOK miatt 10 millával több, mint eddig, az akármilyen fasza vidéki lakásodat meg el tudod adni 5 miskáért. Bumm, megragadtál, marad a kocsikázás. 15 éve mindenki helyben dolgozott a tágabb családban is, aki faluhelyen maradt. Most ebből maradt 2 ember. Többi vagy albiba költözött és be a városba vagy ingázik.8th: Ma a fűnyíróban és rotakapában lesz olajcsere/hajtóműolajcsere. Akkor öntöm ezeket is a többi mellé
-
8th
addikt
Semmit. Pont.
-
Rive
veterán
Viszonylag olcsó az autó (a lehordott roncsok mindenképpen).
Másrészt pl. a saját környezetemből kiindulva ( a Dunakanyarból járok be, vonattal): egyre roggyantabb a vasútvonal, egyre többet zaklatják az utasokat a kallőrök (hol vannak már a szép idők, amikor a reggeli vonaton nem ébresztettek föl szundi közben...) és minden hétre esik valami 'esemény' akkor is, amikor épp nem csapják szét a vonal valamelyik kulcspontját.
Pár éven belül valszeg a Nyugatit fogják szétcsapni, legalább egy szezonra: de igazából egész Pest határig újra kéne már rakni az összes sínt. Én is azon törpölök, hogy ezt nem fogom autó nélkül megúszni... Persze a tömegre tekintettel lehet, hogy Gödöllőig kerülni se lesz elég
-
cinemazealot
addikt
Figyelem! Politikát érintő téma.
Tippjeim:
1. Többen költöztek agglomerációba (pl. a CSOK által népszerűbbé/elérhetőbbé vált családi házas övezetekbe) és a bejárás tömegközlekedéssel már nem megoldható.
2. Szélsőségesebb időjárás (meleg, hideg) miatt kevésbé kényelmes/komfortos a tömegközlekedés.
3. Kormánypolitika általi gyűlöletkeltés miatt egymásban kevésbé bízó utasok inkább választják a privát teret (személygépkocsi), mint a közösségi tereket (tömegközlekedés).
4. Tömegközlekedési fejlesztések elapadása, elakadása, stagnálása, nem léte...
5. Ugyancsak politikai érdek, hogy felhajtsák a személygépjármű forgalmat, mert (1) nagyon sok külföldi autógyártó működik Magyarországon, amit itt akarnak tartani, (2) lehet jó sok pénzt útfejlesztésre locsolni (vasúti- és egyéb tömegközlekedés fejlesztések helyett, pedig...).Mellesleg szerintem a népesség nem növekszik.
Legfeljebb a turisták és a külföldi munkavállalók száma miatt tűnhet növekvőnek.
Személyes vélemény: rettentően rossz irányba haladunk mind társadalmi, mind környezetvédelmi szempontból.
-
Szevam
senior tag
Ha már így szó volt az autókról. Észrevettétek hogy 1-1,5 éve még nem volt az utakon ennyi autó? Nagyon durván megnőtt a forgalom szerintem. Mi a véleményetek erről? Szerintetek mi okozhatja ezt?
Nem hinném, hogy csak a népességszám növekedés. -
Tikakukac
titán
Na, olajcsere van a kocsiban. Idén, mivel ugye az olaj a földből jön és mi emberek nem teszünk hozzá a klímaváltozáshoz, ezért szépen a paradicsomokat beöntözöm vele.
#kamuklíma ,#hülyetudósok -
Chaser
legenda
válasz
cinemazealot #207 üzenetére
"A miniszter Franciaország példáját hozta fel követendőnek: a franciák még 2020-ban be akarják vezetni a repülőjegyek árába beépített környezetvédelmi adót, ami jegyenként 1,5 euró és 18 euró között mozoghat majd. "
ez hatalmas visszatartó erővel fog majd bírni az biztos
doeeg
nem gond, a sofőr mellett van még hely -
cinemazealot
addikt
Ha már repülés: lehet, hogy végül csak beindul valami e téren?
Túl olcsó a repülés a német miniszter szerint, ezért adóemelést szeretne -
Chaser
legenda
említett az egyik sofőr ilyet...azóta is keresik
doeeg
cipőkről nem nyilatkoztam
de éppen tudok:
egy 10e-s adidast és niket használtam felújjtás közben, eőtte utcán hordtam őket, volt h heti többször mostam a cipőket, ment rájuk glett, purhab, csemperagasztó, az ette meg végül itt-ott az anyagukat, a talp pl nem vált le
aztán vettem tescoban egy strapának tűnőt 4e-ért, pár mosás után levált a talpa ( : vettm ey 3e-s sport jllegűt, az bírta a mosást is
szóval ki kell fogni, viszonylag olcsóból is van strapa
Új hozzászólás Aktív témák
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming B650M-Plus DDR5 AM5 Alaplap - Számla & Ingyenes Szállítás
- Gigabyte 850W 80+ Gold P850GM Full Modular - Számla & Ingyenes Szállítás
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!