Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Crystalheart

őstag

válasz tkazmer #66 üzenetére

"lehet, hogy ez nem elég romantikus egy bölcsész számára, ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a világ nem magasröptű gondolatokból, hanem betonból, aszfaltból, vasból, kőből, földből, fákból, emberekből és állatokból áll, illetve a pénzből, ami ezt az egészet mozgásba hozza."

Mindez pont nem érne semmit művészetek nélkül, lásd például Az ember tragédiájában a falansztert. A fő motívum nem az, hogy akaratuk ellenére kényszerítik bizonyos kétkezi pozíciók betöltésére Michelangelóékat, hanem hogy tehetségük ellenére csak gyakorlatias munkát végezhetnek. Ez az abszurditás megvilágítja, mennyire fontos is a művészet: az emberiség lényege nem a hangyalét, hanem pont ezek a gyakorlatias irányelvektől eltérő vívmányok, mindaz, amit a mindennapi megélhetésen, gyártáson, javak halmozásán túl is fel tudunk mutatni. (A művészetnek persze nem előfeltétele a bölcsész szak, csak amolyan "jó ha van referenciának".) Ez nem a mérnöki vagy földművesi szakma lebecsülése, én is programozónak tanultam és paraszt vagyok ugyebár.

Nekem nincs semmi bajom a bölcsész szakokkal, csak azzal, hogy mennyi helyet indítanak. E téren az elitképzés híve vagyok, ami nem pazarló, munkanélküliség-leplező rendszer. Mert igazán jó gondolkodó nagyon kevés van; irreális, hogy ilyen sokakat vesznek föl.

Új hozzászólás Aktív témák