- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Látom egy kicsit régi a topik, de felteszem a kérdésem, hát ha.
A gépházamat szeretném átalakítani ablakosra, a kiszemelt plexiből pedig nincs csak 3mm vastagságú, ami egy kicsit vastag, ezért arra gondoltam, hogy körbemarnám a plexinek az élét, adnék neki egy 45 fokos letörést.A feladat elvégzésére 2 gépem van, egy felsőmaró, egy 45 fokos, vezető görgős késsel, vagy egy asztalos körfűrész, aminek lentebb engedném a lapját, és bedönteném 45 fokba.
A körfűrészes megoldással az a gond, hogy a plexinek a 4 sarkát kerekítenem is kellene, amit csak kézzel tudok megoldani, így lehet hogy nem lenne annyira szép a végeredmény.
Szerintetek ez kivitelezhető?
A plexi forgácsolásban sajnos nem nagyon vagyok otthon.
A válaszokat, segítséget előre is köszi!A plexire szellőző nyílásokat is kell majd furkálnom, de ehhez az infót megtaláltam a blogban.
-
sanyek2
senior tag
Szerintem felejtsd el!
Nem véletlenül nincs még belőle, vagy ha van is, nem elterjedt.
A homályos vágási felületet szinte lehetetlen eltüntetni, hogy csillogó legyen. Amennyiben ez sikerül is, úgy a harmadik öltözésnél a ruha elmattítja. hajszálkarcos lesz.
Esetleg lézeres eljárással vágható, de a tisztává varázsolása kétséges.
Még az üveget is egyszerűbb így megmunkálni.
Csiszolás=súrlódás=hő=olvadás -
Nőci2
újonc
sziasztok,
régi a téma, de hátha nézegeti még hozzáértő Vki...plexi megmunkálásban tudnátok segíteni? a tárgy speciális: ékszert készítenék belőle. ért hozzá vki, vagy van esetleg tippje ki és hol? előre is köszönöm! Nőci2 -
XXArcAngelXX
tag
Szevasz!!!
Az adatlapomon lévő gépemet szeretném csinosítani és PSU covert szeretnék bele. Maga a plexy teljesen mindegy mert +M fekete Carbon Fóliával fogom bevonni, és arra vörös Carbonból vágom ki a CM STORM feliratot és a logót. Szerszámaim nincsenek hogy megcsináljam, és szeretném ha te elkészítenéd nekem.
Középiskolából még ismerős a műszaki rajz, ha csinálok egy pontos beméretezett vázlatot akkor azt eltudod nekem készíteni?
Illetve az ár is érdekelne ha lehetséges.
Tisztelettel:
Gábor
-
sanyek2
senior tag
Mindenkitől elnézést kérek, amiért nem írtam, miután publikáltam az írást!
Elköltöztem, és a sok tennivaló közepedte meg is feledkeztem a cikkemről.Nagyon szépen köszönöm mind az észrevételeket, a kritikákat, mind az elismerő, és építő jellegű kommenteket!
Örülök, hogy sokaknak segít az írásom! Bevallom, kicsit büszke is vagyok magamra, a kommenteket olvasva.Hogy válaszoljak néhány észrevételre:
szmore84 kommentjére: Bizonyára van kifejezetten plexihez fűrészlap, de egy vidéki városban, faluban nem feltétlenül találni meg eme szerszámot.
Mindazonáltal nekem volt akkora szerencsém, hogy vidiás fűrészlapom volt a műhelyben, hisz sok szívfájdalomtól kímél meg egy minőségi szerszám.Teasüti felvetése a gravírozásra: Örülök hogy felhívtátok többen is a figyelmem a gravírozásra, ami sajnos kimaradt.
Sokat nem foglalkoztam gravírozással, de a legprecízebb, és legszebb a lézeres megoldás.
Lehetséges a sokak által ismert kéziszerszámmal csinálni, amelynek megnevezése nem jut eszembe, de azzal moddolni csak nagyon stabil kezű embereknek ajánlott. Én magam is próbáltam. Nem szép látvány.
A képen látható matt felület nem gravírozással készült
A homokszórást nekem is ajánlották, de kompresszor hiányában sajnos nem volt alkalmam kipróbálni.InHell kérdésére:
Eddig a legeredményesebb eljárás, amit kipróbáltam, az a hőlégfúvóval való melegítés volt, de ez csak kis felületen, minimális, hajszálkarcos felületen alkalmazható, ugyanis a plexi meghajlik, deformálódik, és fénytörés hatására teljes mértékben látható lesz, hogy azt valaki már megmunkálta.
Engem is foglalkoztatott sokáig a dolog, de végül feladtam.
Olvastam fogkrémmel történő polírozással egy finom kendővel, de én ehhez rendkívül türelmetlen vagyok.
Szintén találtam megsütött plexiről szóló próbálkozást, de ha nincs rendes sütőd, akkor felejtős. Nekem nem volt
Polírozást azért nem foglaltam leírtakba, mert ez a kevés kis sikerélményem kevés volt ahhoz, hogy belekerüljön.r-chee, kedves szomszédom.... Agyamra mész már a szakkifejezéseiddel!!!!
-
szmore84
csendes tag
válasz
turbulencia8 #30 üzenetére
Ilyesmit szeretnél készíteni turbulencia8?
Kép -
turbulencia8
őstag
Szia!
Esetleg gravírozást csináltál már? Olyan kicsi (A6) asztali reklámtáblát akarok készíteni, amire két oldalt egy-egy ledsort rakva tükröződne a belső gravírozott szöveg. Megfelelő lézerhez van hozzáférésem, csak nem tudom van-e a fényvisszaverésnek valami különleges fókuszbeállítási igénye. -
ncsicso
tag
Szépen törhető, de a két milliméter már elég vastag. Pl. tapétázókés hátuljával, vagy hasonlóan kemény anyagból csinált szerszámmal érdemes "megkarcolni", azaz inkább bevágni. Nem élesnek, hanem inkább olyan formájúnak kell lenni a szerszámnak, mint egy leszúrókés (esztergályos késről van szó), amit ha végighúzol az anyagon, "kikarcolja" az anyagot a vonalon. Mint egy egyfogú fűrész.
Akár két oldalról is meg lehet karcolni az anyagot, csak vigyázni kell a pontosságra, és szinte tökéletes eredményt lehet elérni vele. -
ncsicso
tag
A plexit oldja pl. a kloroform, viszont száradáskor buborékok keletkeznek benne, szóval nem szép.
Melegítéskor pedig vigyázni kell, hogy meg ne égjen. 120-130 fokon olvad, pl. elektromos sütőben 140 fokon érdemes megpróbálni. Javaslom, hogy a színes plexiből forgácsolj le kisebb darabokat (pl. fúrással) és azt tedd a hőálló öntőformába. A lényeg, hogy lassan csináld, és vigyázz, ne égjen meg az anyag. Az öntőformát előtte befújhatod pl. szilikon spray-vel, hogy könnyebb legyen kivenni belőle a munkadarabot. -
LLKobe
veterán
Üdv! Egy 2mm vastag plexit karcolás után szépen lehet törni? Legutóbb dekopírral vágtam, és azzal po t a hosszú egyeneseket nehéz szépen kivitelezni. Az utsó 5 centinél ki is repedt belőle egy körömnyi darab. Mondjuk utána fóliáztam uh nem látszik nagyon, de szeretném majd újra megcsinálni. Karcolással és töréssel szebb lenne?
-
vinibali
őstag
találtam egy halott plexis fórumot a logouton, így ide írok, hátha kompetens valaki
szeretnék egyedi formát önteni színes plexiből. lehetséges ilyen? -
ncsicso
tag
A fúrószár megnevezés nem hivatalos, a fúró, csigafúró a korrekt.
A plexihez, műanyagokhoz illetve puhább anyagokhoz a megfelelő eszközzel rendelkező szaki "aláköszörülheti" a csigafúrót, azaz az anyag keménységétől/ridegségétől függően akár 90 foknál nagyobb vágóélet is lehet adni a fúrónak, ezzel is kiküszöbölhető a repedés. Az előtolás csökkentése szintén nagy szerepet játszik, az aláköszörülés is ezt segíti elő. A repedés akkor következik be fúráskor, ha a fúró túl nagyot "harap", vágni nem tud, ezért feszíti és töri az anyagot. -
jones965
Modder
A cikk tényleg jó, nevezhetjük hiánypótlónak is.
Viszont a flex tiltásán, mint vágási módon nem értek egyet. Korábban én is mindíg dekopír fűrésszel vágtam, de az utóbbi években már flexet használok. Ebből kifolyólag sokkal kevesebb az utómunka vele, bár tény, hogy biztos kéz kell hozzá és érezni kell, milyen kézi " előtolást" alkalmazunk. -
dave666
aktív tag
Köszi az írást, jó volt olvasni
Tetszenek ezek a barkácsdolgok. -
Mokó
aktív tag
Grat a cikkhez,alapozni fogok az irásodra,főleg plexi hajlitás terén.
"Képes lennél ezért CNC-t beröffenteni?!"-hehe XD
-
Teasüti
nagyúr
Fúrószáras iskolapéldára nem emlékszem (ha van ilyen), így nem vetettem el, de mondjuk másodszorra nekifutva a Google is erősen a "fúrószár" felé orientálódik. Legalábbis akkor szinte minden barkácsáruház és webshop konyhanyelven fogalmazna?
Bár a komolyabb gyártói oldalakon meg nem találkozni a fúrószár megnevezéssel, tény. -
Teasüti
nagyúr
Itt azért kicsit nagyobb vágósebességeket látni.
40 m/perc az alsó határ a táblázat szerint.
De jól mondja a cikkíró, egy fúrópróbát megér a dolog.A "fúrószár"-on való rugózás miért fontos?
Bezzeg a "Flex" nem szúrja a szemed? -
r-chee
őstag
Jó kis leírás, el is mentettem a könyvjelzők közé
Pár észrevétel:
1, A fúrószár megnevezéstől agyf*szt tudok kapni. Az csak simán HSS fúró (max csigafúró). A fúrónak pedig van szára, azt fogod be a tokmányba, patronos befogóba stb. Érdekes is lenne amúgy a fúró szárával dolgozni....
A fúrót pedig fúrógépben szokás használni. Teccikérteni....?
2, Bár nem dolgoztam műanyaggal, szerintem fordulatszám kapcsán fúráskor lehet kb. 10-es vágósebességgel számolni. Persze, csak ha precízek akarunk lenni.
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ((10*1000) / 3.14) / a fúró átmérője = fordulatszám
pl. 10000/3.14/8=398 vagyis 400-as fordulat egy 8-as HSS fúrónak.3, Fúráskor vigyázni kell, mikor a fúró átér az anyagon, kipattanhat egy darab belőle alul. Ha fixen ütköztetve van a munkadarab, másik oldalról besüllyeszthetünk pár mm-t fúróval, hogy ezt elkerüljük.
üdv.
-
szmore84
csendes tag
Dekopírral történő vágáshoz Bosch T101A típusú fűrészlapot ajánlok. Kifejezetten plexihez való
[fűrészlap] -
FatalEror
addikt
Rögtön pár kiegészítő dolog:
Ha az ember dekopírral vágja,akkor a talpát ragassza le maszkoló szalaggal,és nem barmolja össze a felszínt.Jobb gépekhez,pedig van egy szövetes alátét,amit a talpra lehet rakni,hogy ne karcolja meg az adott felületet,mert a korpusz fehér bútorlapon is simán meglátszik.Amúgy a jó lap a kulcsa mindennek,én favágó lappal is vágtam plexit,és nem törte ki,és csak picit sorjázott,persze szerintem a legjobb a bi-metal lap.Jobb gépekhez megint csak lehet kapi felszakadás gátlót,amivel később sokat spórolhatunk a sorjázásnál.Flexel is lehet plexit vágni,lehet kapni hozzá olyan tárcsát,amilyen a körfűrészekben is,de az utómunka garantált,mert nehéz vele merőlegesen vágni,de lehet hozzá kapni gumitányért,amire csisz.vásznat lehet rakni,és egy nagyon finom papírral lehet sorjázni,de ildomos vigyázni ,mert könnyen belemar az anyagba.Körfűrésszel csak óvatosan 1cm felett,ha nem egyenesen vágunk,és megfeszül a körfűrészlap,akkor visszarúg,és cafatokra szedi az ember lábát.Persze vannak gépek amiben van ez ellen kuplung,csak az nem 2 fillér.Ha többször is vágunk vele plexit,illetve nagy rendszerességgel,akkor érdemes,egy egy műanyag vágásra tervezett kapott beszerezni általában ezek trapézfogazással rendelkeznek,és -4/-5-s fokszöggel.Amúgy szerintem a legjobb eszköz a vágásra a szalagfűrész.
Vágás után a lap éle teljesen matt lesz,ezt polírozni kell,hogy újra olyan szépen csillogjon,mint az anyag többi része,ehhez egy mikro gép kell,dremel-proxxon,és klónjai,amivel fel lehet polírozni,ehhez némi polírpasztára,és szivacs/filc korongra lesz szükség.
Fúrásnál ha állványos géppel fúrunk,akkor mindig rögzítsük a munkadarabot stabilan az asztalhoz,mert kb 10mm-től,amint átér az anyagon felkapja a munkadarabot fúrószár,és megsebesíthet,kárt tehet a munkadarabban,de akár a gépben is.Illetve ildomos a fúrószár csúcsszögére is figyelni. -
Huhuuu, ezt nem kellett volna, most majd megint rákatztanok a plexis moddingra
De mindenesetre minden ilyen ismeret jól jön - ugyan acikk rövidke, de a hasznosságáért@InHell : Polírozással elvileg...
-
sziku69
őstag
Mint már írtam, nagyon jó cikk. Talán egy valamit beleírhatnál. A munkavédelmi előírásokat, eszközöket a munkaműveletek előtt.
-
joecontra
addikt
Én valószínűleg soha nem fogok plexit megmunkálni, de azért köszi az írást. Érdekes volt.
Üdv,
J -
InHell
senior tag
Köszi az írást hasznos volt.
Karcokat plexiről hogyan lehet eltávolítani? Valami csiszolással esetleg polírozással?
Erről is szívesen olvasnék. -
Teasüti
nagyúr
Gravírozás kimaradt, ami még egy hangsúlyos művelet.
Esetleg homokszórás, vagy nem tudom mivel szoktatok előállítani ilyen homogén átlátszatlan felületeket.
Ezekről még szívesen olvasnék. -
ViZion
félisten
Most csak átfutottam a cikket. A megmunkálás nehézségei miatt sztem praktikusabb a lézervágás. Ehhez cektorosan kell a rajzot elküldeni a cégnek, ahol kis pénzért elvégzik a meló. Az én kézügyességemmel a "hagyományos" megmunkálás elég drága lenne...
-
Garyka
tag
Szia!
Köszönjük a cikket!
Honnan lehet ilyen plexinket jó áron beszerezni? -
rudi
nagyúr
T. modderek!
Hasonló mélységben és terjedelemben írhatnátok a modding alapvető lépéseiről (festés, fa vágása, fém vágása, különböző anyagok ragasztása, fém hajlíttása, glettelés, alapvető elektronika stb.). Nagyon jó kis közösségi modder kézikönyvet hozhatnánk össze
-
sziku69
őstag
Jó, és hasznos írás! Gratulálok!
-
parkasz
senior tag
Szia!
Grat az írásért! Nagyon hasznos volt olvasni, sok jó tippet találni benne.
Esetleg ha van időd rá kiegészíthetnéd a felületi megmunkálásokkal pl.: polírozás
Új hozzászólás Aktív témák
lo Szeretnék segítséget adni azoknak, akik ritkán, egyáltalán nem dolgoztak még plexivel.
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Amazon Echo Studio / Vadonat Új / Számlával / 12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest