- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
mephi666 #4931 üzenetére
Vannak nagyobb méretű enyhén csípős paprikák, akár tölteni is. Pl. Numexnek több fajtája, Poblano, Anaheim, Ancho stb. Grillezni, tölteni mind jó. Az érett Poblanónak nagyon jó íze van, édeskés-csípős, szuper.
Más. Aki szeretne pár 15 cm feletti palántát felebaráti áron miskolci átvétellel, az dobjon privit, megbeszéljük. Jalapenotól Jolokiáig több fajta, különböző erősségek.
-
TeeJay
félisten
válasz
Dilikutya #4927 üzenetére
pedig kezdőknek nagyon ajánlott
400forint / 100ml meg pláne jó vételén tavaly vettem pár flakon piri-piri szószt és kellemesen csípős volt pizzára első osztályú ha nem akarom a brutál Dave's Gourmet szószomat pocsékolni
veszek párat kiderítem milyen
a Lidl mindig jó cuccokat forgalmaz szóval chili cuccokat érdemes figyelgetni -
mephi666
nagyúr
ja, a zellert szeretjük nagyon, de rántva még nem próbáltuk
azon gondolkoztam korábban, hogy ha lehetőség (hely) lenne, akkor lehetne kísérletezni jót paprikával: pl valami nagyobb termésű paprikát (pl tv-paprika) keresztezni valami egzotikus/erős paprikával, hátha kijön belőle valami tölthető nagyméretű paprika és azt jól megtölteni akkor darált hússal
...vagy ha nem sikerül, akkor lenne apró, gyenge, semmirenemjó
egyik nap ezt találtam a neten, amit meg akarok majd a hetekben csinálni
kép alapján megtetszett... ezt is meg lehetne bolondítani kis paprikával... eddig a legviccesebb, amit paprikával feldobtam: tejfölös levesbe szórtam őrölt csilit, aztán majdnem rózsaszín lett... az ereje már nem volt olyan vicces, mint a kinézete
ui: mondjuk ez a pite lehet nem épp a legjobb diétás kajának, mert egyrészt tészta, másrészt a fetának van zsírtartalma rendesen.. akkor inkább lecsó
abba mehet paprika dögivel
-
Exian
addikt
válasz
mephi666 #4929 üzenetére
Kösz a tippet, ilyet már csináltunk korábban (zöldség fasirt), én most majd halfasirtot akarok csinálni, azt is nagyon szeretem.
Ami még kedvencem zöldség fronton, amikor húsmentes kaját kívánunk, az a rántott zeller! Imádjuk
Próbáljátok ki. Szeletekre szoktam vágni, mint pl. a cukkinit, tököt.
-
mephi666
nagyúr
süssetek vegetáriánus fasírtot
gomba, hagyma, tojás, fűszerek felhasználásával és ezt is jó lehet valami izmos paprikás szószba mártogatni...
nálam elérkezett az idő, hogy néhány palántát kiültessek az erkélyre: 20 ültetőhelyen 15 növény hajtott ki, amiből 2 paradicsom... nem a legjobb nálam sem az arány ezzel a blumen maggal és 3 paprika igen megindult, aztán nyurga lett... közülük 1 el is feküdt reggelre... melóba indulás előtt vettem észre 1 perccel, ma át fogom ültetni és kikötni
ami a célom: nyáron kikísérletezni valami jó dip szószt... boltban a normálisabbakből 500 fölött van egy kicsi üveggel, amit nekiülök és egyhelyben megeszek
valami jó izmosat akarok készíteni, paprikadarabokkal meg sajttal, amitől nem folyik ki azért a szemem és csemegézni jó lesz...
-
looser
addikt
Hétfőtől megint lesz a LIDL-ben Bring the pain szósz, ha valakit érdekel :-)
-
TeeJay
félisten
-
e=mc²
őstag
Ha annyit ontesz, hogy alul kifolyik, az nem gond, csak az aljan se alljon a vizben. Legyen ideje kicsit szaradnia a foldjenek, hogy ne rohadjon be vagy gombasodjon. Ha felulrol ontozod (tovehez), akkor annyit onts, amennyit felvesz, majd legkozelebb akkor, ha mar a fold teteje szaraznak tunik.
-
Koree
csendes tag
válasz
dugynok #4907 üzenetére
Úgy látszik a kiszáradástól nem kellett tartanom, azóta sem kellett locsolnom őket... Ez baj lehet szerintetek? Csíráztatás korban is lehet túllocsolni? Sikerült rendesen nyakon önteni ültetéskor, de alul kifolyt szépen a felesleges víz. Sajnos csak 20-22 fok körül tudtam őket eddig tartani, többnyire fóliával letakarva.
-
Exian
addikt
válasz
csucsu21 #4918 üzenetére
A tömör, kemény föld mindenképp lassítja a gyökér és a növény növekedését, ez tuti biztos. Nekem legalábbis volt olyan növényem (nem paprika, de ez most mindegy), ami nagyon kemény, tömör földben volt, alig-alig növekedett/fejlődött, de inkább sehogy. Aztán átültettem egy sokkal lazább, puhább földbe és úgy megindult, hogy alig győztem metszegetni, formázni (egy Ficus Benjamina volt). Nyilvánvalóan a puhább földben a tápanyagok is jobban eljutnak a gyökérhez, pontosabban jobban fel tudja szívni a növény. Gondolom én.
Én amúgy villával szoktam meglazítani a földet, ha már nagyon összeállt. Vigyázva persze a gyökérre. Először fent lazítom meg, aztán pár nap múlva lehet kicsit mélyebben is. Aztán volt már, hogy ha műanyag cserépben volt a növény, akkor óvatosan megrázogattam, megütögettem, összenyomkodtam a cserepet, hogy töredezzen a föld. De ezt főleg átültetés előtt szoktam csinálni.
-
Dilikutya
félisten
Kb. másfél hónapra kibújt az első jalapenóm!
-
csucsu21
aktív tag
Sziasztok
Hogyan tudom úgy meglazítani a földet hogy a gyökereknek ne ártsak ? Nagyon össze állt a virágföldem vagy ez a gyökér növekedését nem lassítja ? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
http://www.tudasfaja.com/elesztos-oldattal-ontozd-a-paradicsomot-es-az-uborkat-hogy-miert-egesz-nyaron-halas-leszel-ezert-a-modszerert/[link]
Élesztő gombás permetezés. Most linkelte valaki a csilis topicba, még nem találkoztam ezzel eddig.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
CPT.Pirk #4915 üzenetére
Szerintem az is inkább véletlen, mivel egy élő és nem teljesen azonos adottságú dologról van szó, két teljesen egyforma szituációt nem tudsz produkálni, még ha egyazon termésből is vannak a magjaid. És az eltelt évek sem tesznek jót neki.Idén volt olyan papírban csírázott magom, hogy 4 nap után már 2 cm-es volt a hajtása. Néztem is nagyokat, főleg annak a tükrében, hogy valami ismeretlen kínai mag. Viszont ez a növény már terméseket hoz most, van amelyik már majdnem 10 cm-es. Eddig bevált, csak éppen a neve lesz homály. Majd elnevezem Kínai Gyorsnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Digitalpimp #4914 üzenetére
Igen ismerem ezeket a dolgokat. A különbség az előző évhez képest, hogy egy évvel idősebbek lettek a magok, mert ugyanazokat használtam idén is.
Amúgy a tapasztaltaim szerint egy kicsit számít a csírázás idejéhez, hogy mibe rakod. Van olyan mag, ami földben hamar, nedves zsepiben meg elég sokára csírázik.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
CPT.Pirk #4913 üzenetére
A magból való kifejlődésnek a földhöz nem sok köze van, azt jobbára a mag minősége határozza meg. Sima papírtörlő és víz kombinációjában is kifejlődik a magból a szikleveles növény, ha jó a mag.Inkább a további fejlődésben játszik fontos szerepet. A kőzetgyapot kockákban is megnő bármi, ha megfelelő tápos vízzel locsolod.
-
Exian
addikt
válasz
CPT.Pirk #4911 üzenetére
Igen ezek ilyen nyulánkok, vékonyak, magasra nőnek, de szerintem ez ilyen fajta. Ott hátrébb az ültetőtálcában más fajták vannak, azok kicsik maradtak és kezdtek levélben növekedni, szóval látszik, hogy teljesen más fajták.
Meg szerintem már kicsi volt nekik a tálka, amiben voltak, nem tudtak gyökérben terjeszkedni:
Viszont ez a fűrészpor szerű ültető közeg nagyon jó volt, amit adtak hozzá, pillanatok alatt kibújtak a magok és hibátlanul, szépen, egységesen kezdtek fejlődni. Amit a hátsó tálkákban raktam palántaföldet, az nagyon rossz volt, kemény, darabos, volt sok mag, ami ki sem tudott bújni benne, vagy ha ki is bújt, rögtön sérült volt a levél. Sosem jártam ilyen rosszul még ültető föld miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezek a pirosas poharak szerintem elég nagyok, azt a kis időt simán kibírják bennük, mire ki lehet ültetni őket. Amúgy egy picit talán vékonykák még, de nem mutatják kóros megnyúlás jeleit, még akár jók is lehetnek így világítás nélkül.
Nekem a céges iroda ablaka ilyen, hogy mindenféle világítás nélkül is vadul nőnek a paprikák, magról is szépen fejlődtek. -
Exian
addikt
válasz
CPT.Pirk #4909 üzenetére
Ma én is pont ugyanezt csináltam
A kis melegházas cuccból szétültettem a palántákat egyesével. Elég kicsi poharakba ültettem, úgyhogy a végleges (szabadföldes) kiültetés előtt szerintem egyszer még át kell raknom nagyobba őket. Vagy el lesznek szerintetek ekkorában?
Tavaly végig lámpáztam őket, 1-2 centi koruktól kifejlett állapotukig, idén még egy perces sem lámpáztam és szerintem nem is fogok. Most valahogy nincs kedvem felszerelni föléjük a 2×120 cm-es neon armatúrát, ami volt tavaly felettük. Kíváncsi vagyok, így mi lesz belőlük.
-
dugynok
senior tag
Ja, hogy te már eleve abba ültetsz. Hát én félnék, hogy úgy nem szellőzik rendesen, de igy nincs tapasztalatom, biztos valaki mond okosat. Arra figyelj, hogy a poharak alján legyen lyuk, ahol a felesleges víz tud távozni! A magokat ne ültesd mélyre, inkább csak szórd meg földdel annyira, hogy ne látszódjanak. Azért ajánlom a tojástartós megoldást, mert ha nem kelnek ki magok, akkor feleslegesen poharazol. Az 1dl poharakat meg hamar kinövik, ha jók a körülmények.
-
Koree
csendes tag
válasz
dugynok #4905 üzenetére
Köszi a gyors választ! Főként 1dl-es műanyag pohárban, de lehet párat rakok 2dl-esbe is. Igen, én is le gondoltam őket folpackozni, esetleg a tetejére üssek pár pici lyukat h valamennyire szellőzzön (mivel nem fogom tudni naponta szellőztetni), vagy ezzel pont a lényegét venném el?
A magok egy részét beáztattam reggel, bár úgy vettem ki vegyesek a tapasztalatok e téren, ültetek ilyenből is, olyanból is.
-
dugynok
senior tag
Üdv a klubban. Öntözd be jól a földet és takard le folpackkal. Mibe csíráztatsz? Érdemes a magokat 1-2 napig beáztatni elötte. Én tojástartóba szoktam csíráztatni, az szellőzik fólia alatt is és mikor kikeltek könnyebb pohárba ültetni, nem sérted meg a gyökerüket sem ültetésnél, a papír meg lebomlik
-
Koree
csendes tag
Sziasztok!
Lelkes újoncként vágnék bele a chilli termesztésbe, pont most érkezett meg az első kör magom (Habanero Orange). A növényeket bent nevelném, úgy olvastam ilyen esetben még nem teljesen elkeseredett az ilyen késői ültetés sem, remélem így lesz..Az lenne a kérdésem, hogy a csíráztatás időszakában milyen sűrűn kellene öntözni őket? Ma szeretném az első adagot elültetni, de a hosszú hétvégén sajnos külföldön leszünk, így csak szombat reggel és hétfő este tudnék nekik vizet adni. Szerintetek túlélnék a magok a kettő közötti időszakot egy szombat reggeli öntözéssel?
Köszi előre is! -
Exian
addikt
válasz
dugynok #4901 üzenetére
"Úgy látszik az akvaristák chiliznek is
"
Na ná
A hetenkénti vízcserekor kikerülő akváriumvíz nagyszerű nitrát (és egyéb tápanyag) dús locsolóvíz
Azzal szoktam meglöttyinteni a palántákat, meg az összes szobanövényt.
Köszi, majd keresek ilyesmi földet, meg rakok almot is, azt régebben én is raktam, de 1-2 éve már kihagytam, pedig jó volt. Jó porózus, levegős talaj volt mindig vele.
-
dugynok
senior tag
Szia,
Úgy látszik az akvaristák chiliznek is
Én "BIO FLORASCA VEGASCA ZÖLDSÉGFÖLDKEVERÉK"-et használok magvetéshez és késöbb palántázáshoz és a végleges cserépbe is ilyet rakok, de oda keverek hozzá zeolitot (macskaalom) is. Eddig mmegelégedéssel használom több éve ezt a földet, kikelések (szezononként kb. 70 mag) 90%
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo 16db mag van a csomagban.Hogyan ültessem el őket? Mindegyik mehet egy cserépbe egyszerre? Vagy inkább szedjem őket...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ZOTAC TRINITY OC RTX 3090 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest