Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
Hátha valakinek van ötlete a következőre:
Electrolux EWT1266ESW felültöltős mosógép Édesanyáméknál már egy ideje elég fura hangot ad centrinél, kihívta a szerelőt, aki szerint dob és csapágycsere kell. A szerelő be sem kapcsolta, én ellenben igen, illetve felfedeztem, hogy a ruhaterelő borda (a dobon belüli műanyag elem) másik oldalon, tehát az ajtóval átellenesen, a dob külső részén látszik, hogy letört a borda 6 műanyag pöckéből kettő. Ezen kívül még négy csavar is rögzíti, teljesen értelmetlennek látom azt a 6, nem kicsi pöcköt, de mindegy. Ezek valahol beszorultak a dob és az üst (?) közé, emiatt néha elég förtelmes kattogó hangja van, főleg magasabb centri fordulatokon. A bordát kivenni ugyan ki lehetne, de a dob teljesen zárt, nem lehet hozzáférni semmi idegen testhez. A gépnek ezt leszámítva semmi baja, szerintem járatni kell és remélhetőleg a fém alkatrészek fognak győzedelmeskedni és elnyírja végül a műanyag pöcköket. Valakinek valami jó ötlete van ezzel kapcsolatban?
Köszönöm!
-
farkas-j
őstag
-
senior tag
A garancia plusz "Felhasználási anyag és kopó egységek, mint pl, ékszíjak, szénkefék, izzók stb. meghibásodása, elhasználódása esetén." nem áll helyt. Sőt "Rendszeres használatból eredő fokozatos elhasználódás esetén" sem. Azaz kiváncsi lennék, hogy dobcserét állnak-e, ha szétmennek a csapágyak. A kiszállás meg valszeg arra jó, hogy ezeket az elhasználódásból eredő kopásokat feljegyezzék. Az 52 500 forint meg egy átlag mosógép árának a fele/harmada.
@Tikakukac: A Gorenjét sajnálattal hallom. A korábbi gépnel 3,5 évesen volt dobcsere, szerencsére az 5 évre bővített gyári jótállással vettük, és az két hét alatt megvolt, keskeny gépként helyben szerelték. 6,5 évet bírt végül, és a következő gépnél pont az számított hogy normális volt a márkaszerviz, így az is Gorenje lett, de már egy inverteres.
No money, no honey.
-
asdf_
veterán
Ne túlozzunk. Évi 1x kiszállási díjat kell fizetni, 7500 Ft. A felülvizsgálat ingyenes. Ez 7 év alatt 52.500 Ft, nem 140 ezer. Nem mindegy.
Nekem az a bajom ezzel (az elkepesztoen megteveszto reklamszovegukon es weboldalukon kivul), hogy vegyunk mondjuk egy 1-2 eves Electrolux csoportos termeket, ami gyarliag egy ev garis (fujfuj), es erre vett meg valaki +kettot. Es akkor kimegy a figura lekapja egy egyetlen eves mosogep boritasat, nyilvan az egvilagon semmit nem kell vele csinalni, es mittomen tizezerbol talan egyen talal egy mar szivargo szimeringet, es neki kell allni ott valami hatalmas fullkamu latszattevekenysegnek, mittomen kitorli az esetleges/nem letezo retket az ustszajgumibol, a szivattyunal megtisztitja a szurot akar foloslegesen, akar nem (ezeket eddig mind a tulajnak kell megcsinalnia, megpedig rendszeresen), esetleg megnezi, hogy a bemeno slag szuroje elvan-e eltomodve valamennyire es kirazza belole a homokot, aztan ennyi.
Maga ez, hogy minimalis muszaki tudassal is egyertelmu es nyilvanvalo, hogy egy hutonel, egy mosogepnel, egy mosogatogepnel, egy elektromos sutonel egyeves koraban az egvilagon semmi vizsgalnivalo nincsen, ha mukodik, preventiven sem nagyon van mit csinalni, ez az, ami mocskosul visszas nekem. Arrol nem is beszelve, hogy horribilis okologiai labnyoma is van, teljesen feleslegesen. -
Tikakukac
titán
Nem, ez országosan van így. A telefonos support, amit felhívsz az gondolom nem meglepő, egy olyan helyre fut be, ami kezel egyszerre 5-10 cégnek is ilyet. Onnan derült ki a turpisság, hogy a bácsi, aki ezt az egész szemétdombot elvben felügyeli fent van a gugliban nem egy-két helyen és ott vigyorog, hogy ő bizony egyszerre 2 nagy márka ilyen területéért is felelős.
Remélem így már tiszta.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
válasz d@minator #9491 üzenetére
Casco mögött ott a matek, most bedobom, hogy a 8 kilós Gorenje ami itt csücsül mellettem egy ilyen dobcserével munkadíjjal és szállításokkal konkrétan megette volna az újkori árát. Ha lenne csodagarim, akkor ingyen lett volna egy új gépem vagy dobom. Ja, meg motorom is. Akkor olyan 150k bukó. 1 év telt el. Akkor én a boltnak 7500 pénzt adtam, neki ez a sztori olyan 120k lett volna egy telicserével is, tehát ~110k kemény buktában van. Ehhez az kell, hogy 9 másik mosógép tökéletes maradjon a tízből. Ez akkor nullás neki.
A 10 kommersz gépből 1 hibás lesz a sima garin túl mennyire életszerű? És az, hogy a felülvizsgálatot végző személyek a vállalkozásnak ingyen biztosítják az egészet? (Mert ugye ha ezt ki kell fizetni, akkor éppen nullára jönne ki a felülvizsgálat is, sőt.)
Akkora lóláb lóg ki a sztoriban, hogy csak naA fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
Most mondanám, hogy számoljunk egy gyors bérköltség és utazási időt a 7,5k-ra, majd egy 3 év utáni jellemzően gazdasági totálkárba átcsapó mosógép árát és a közben beszedett pénzt, de mindegy is. Az ÁSZF-et végig lehet olvasni, van egy szép blokk amivel én bármikor megtagadom a garit egy 2 napos gépről is. Ennyi a titok. A bolt nem hülye, a garancia+ szolgáltatások alapja, hogy a bank mindig nyer. Ha nem nyer, akkor is.
[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Csorbi
addikt
válasz Tikakukac #9488 üzenetére
FELÜLVIZSGÁLATI KISZÁLLÁSI DÍJ
Felülvizsgálat DÍJTALAN!
Kiszállási díj 7.500 Ft / cím (egész Magyarország területén)Ha akarod, elviheted a gépet hozzájuk, akkor nem kell kiszállási díjat SEM fizetni. A teljes ASZF itt van: [link]
Helytelen használatra és fizikai behatásra gyártói garinál is bármikor hivatkozhatnak. Bebizonyíthatod az ellenkezőjét, de akkor az itt is ugyanúgy helytálló. -
Tikakukac
titán
Esetleg Pesten belül, lehet. Nálam már az volt a duma, hogy ja, hát 250km-re vagy innen akkor az annyi mint... és repkedtek is a km-es költségek. Ja igen, volt még itt ilyen anyagköltséget te fizeted, szervizt nem dolog is ha lenne para ez időn belül, de itt már elengedtem, mert hát egyértelmű, hogy ez ugyanaz a pénzlerántás, amit én 4-5 évig láttam közelről
Maradjunk annyiban, hogy ez a plusz gari úgy plusz gari, ahogy nagyanyám villamos: némi hunyorítással és átalakítással igaz is. A garancia nem kerül extra pénzbe. Ez pénzbe kerül. Az összes hasonló felülvizsgálat és biztosítós sztori arról szól, hogy a matek végül a cégnek kiadja, ha nagy a gond, akkor lehet fogni a helytelen hazsnálatra és a fizikai behatásra mindent. Mondom ismét: mivel szervizes is voltam sokat, ismerem a modellt.
-
Csorbi
addikt
válasz Tikakukac #9486 üzenetére
Ne túlozzunk. Évi 1x kiszállási díjat kell fizetni, 7500 Ft. A felülvizsgálat ingyenes. Ez 7 év alatt 52.500 Ft, nem 140 ezer. Nem mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz d@minator #9483 üzenetére
Ó igen, az 5 meg 7 év "okos" garik.
El kell olvasni az apró betűt. A József krt.-i bolt tőlem 1 perc, én anno voltam ott és megkérdeztem mi és hogyan. Szokásos évi felülvizsgálat 10k és kiszállás ellenében és akkor talán ha gondod van megoldják. Ez évente 20k körül jön ki. Gyors számolással kijön, hogy 7 év alatt olyan 140k-t raksz a levegőbe. Tehát majdnem mintha vennél 2 darab mosógépet 3-3 év gyári garral egy valóban olcsóbb helyről.
Nem. Ilyet mi is árultunk, csak más eszközökre, ez sosem hivatalos gari, mindig a bolt fogja megoldani. Vagy nem. Amúgy marha jó húzás, piszok sok pénzt kerestünk vele mi is.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Mert fogyatékos a bagázs és a helyi válllakozójuk akikkel szerződve vannak egy utolsó legalja tróger banda. Ami nem új, mert mindig is azok voltak, nyilván a support szerint ők kiváló csapat. Mondom ja, én itt élek lassan 30 éve és messze földről híresen sz@rok, olyan értékelésük van a neten, hogy csattan.
Le lett jelentve a gép, hogy eszetlen a hangja, egyértelmű volt, hogy csapágyas. Laza 3 hónap alatt hoztak is alkatrészt, cseréltek is dobot, visszahozták a gépet. Még mindig van/volt hangja, ez már egyértelmű, hogy motor lesz.
Szervizes csóka szerint ez így fasza, tökéletes. Szerintem meg olyan hangfelvételem van a gépről, hogy azt ha 30 percig beteszem kihangosítva, akkor sírva adnának egy full új gépet is.Mailekre képtelenek értelmesen válaszolni, írok felsorolással 10 pontot, jön válasz 2-re, az is copy-paste jellegű. Dátumok, papírok, semmi sem stimmel vagy bírják előszedni, mintha tényleg kiadnám a recepciós csajoknak, hogy mától ti ezzel foglalkoztok oldjátok meg.
Kedvencem az elviekben ügyfelesek vezetője (itt bukott ki, hogy a support esélyesen Gorenje-Whirlpool márkákat is tol), akit nem tudnak kapcsolni, a direkt hívás pedig hónapok óta csak csörög.
Ennyi. Nekem van egy gépem, amiben az egyszerű paraszt is már tudja mi a gond. A szervizes bácsi szerint a hang nem létezik, bár ő is hallotta és hallottuk már tucatnyian a vinnyogást, inkább csinálta a showt és tolta a bullshitet. Így állunk
-
d@minator
addikt
válasz Tikakukac #9480 üzenetére
Hétfőn itt van valami 10 ezer "ajándék" is. [link] [link] [link] Drágábbak a gépek de 7 év gariért nem biztos, hogy sok. A gyári garit egészítik ki 7 évre.
Szárírót nem tudok javasolni én csak visszaküldtem két gépet egyik 140 másik 240 ezer volt így lett a Bosch.[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Itt is van pár hasonló ügy meg elmarasztalás és bünti. De nagyon eddig sem érdekelte őket, kifizetik, minden más megy ahogy ment addig. A GVH más szint, ott van kalapács, a fogyvéd csak simogat
-
d@minator
addikt
Most nincs akcióban de 3 év garis sőt valamelyik boltban 7év garit adnak igaz drágábban... Ha van kérdésed írj bátran. Amúgy török összeszerelés de hibátlan az Elux, AEG egy gány volt de azért szerettem őket.
Kétszemélyes paplanteszten átment. Nincs óriási betöltőnyílása picit tuszkolni kellett de a dobban vígan elfért. -
d@minator
addikt
Összedobtam egy időtáblázatot magamnak. A rövid programokat színezéssel kiemeltem. Nem olyan változatos, mint egy Electrolux vagy AEG de el lehet vele lenni.
pl 60 fok-on 1:05 a legrövidebb. Ilyenkor a max fordulat 1400 ami csökkenthető.
pl. 40 fok-on 20', 35', 45', 50' a legrövidebbek nagy centri fordulaton.A sok órás "Eco" progit bele sem tettem. Az Auto 30 még tapasztalás alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Megbüntetik őket, király. Az viszont nem fogja a problémát megoldani. Mivel álltam már a pult másik oldalán eleget, pontosan tudom, hogy a fogyvédelem user oldalról egy vödörnyi széklettel ér fel, írták ők is, hogy forduljak a fogyvédelemhez, írtam nekik is, hogy nem fogok, mert újabb dilettáns csapatra időt nem szánok.
PS a Gorenje meg a Whirlpool hogy kerül egybe? Semmi közük egymáshoz.
Hát pedig a szálak összefutnak, a kiszervezett supportnál legalábbis biztosan, ezt már sikerült kibogoznom.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
d@minator
addikt
Szia!
1.Elsősorban, mert akcióban volt/van. 190-200 helyett 173 ezer.
2.Igaz, hogy 8kg van ráírva de a 9kg-os dobja van benne. Nagy a dobméret. 63 liter. A 9kg-s vagy ugyanennyi vagy 65 liter szóval nagy.
3.Német feliratos ezért gondoltam, hogy van olyan minőségű, hogy a németeknek is jó. Rákeresve tényleg a németeknek és az angoloknak is el merik adni. Nem balkánra szánt gép.
4.Nincs benne felesleges semmitérő gőz meg wifi meg ózón mosás így gondoltam nem a parasztvakítást kell megfizetni.
5.A mosás és centri decibel értékek nagyon alacsonyak voltak és valóban csendes (48dB a mosás és 72dB a centri).
6. Minden fórumon csak jót írtak róla.A WAT a 6-os széria, a WAN a négyes. Utóbbit nem igazán néztem, mert 8-as széria és a 6-os között vaciláltam de a 8-as felesleges és nem hatékony funkciókról végül lemondtam.
Kellemeset csalódtam a gépben. Nagyon egyben van. Nemhogy nem ugrál de betonstabil pedig még ki sem szinteztem.
Azt tudom, hogy a 4-es szériában a 9kg-osnak van ekkora 63literes dobja a többi csak 55 liter. Hangosabbak is a 8kilósok.
6-os szériában általában van töltöttségmennyiség érzékelő, szennyezettségi fok felismerés, belső világítás az enyémben automata mosószeradagolás. -
asdf_
veterán
válasz Tikakukac #9469 üzenetére
Ha az első éven belül vagy gari tekintetében, akkor vásárlás helyére vissza, jelezni a problémát, vársz 3 hetet és ha nincs fixelve, elállsz a vásárlástól.
A fel éves történetét meg elregéled írásban a helyi járási hivatal fogyvédős akarmilyénél (ebből neked haaznod nem lesz, de nekik megy a büntetés, fél évig baszakodni valamin totális nonszensz)PS a Gorenje meg a Whirlpool hogy kerül egybe? Semmi közük egymáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Baloo27 #9466 üzenetére
A gépkönyvekben az ECO programok mosási idejét írják. Azt még épeszű ember nem használja. A normál programokét nem írja és nem is tudná, mert a töltet tömegtől függ (legalábbis LG-éknél). Nálunk a sima pamut 40 fok (keskeny gépben) jellemzően másfél óra, szerintem azzal nincs is semmi gáz, nem gondolom soknak.
-
Tikakukac
titán
-
Tikakukac
titán
Gorenje-Whirlpool vonalon úgy vásárjon mindenki, hogy 6 azaz 6 hónapja megy a vergődés a garis javításon. Az emailekre való reagálás példás, 12 kérdésből 2 kerül megválaszolásra, a többi ignore.
Kiváló szórakozás, tudom mindenkinek ajánlaniViszont adott a kérdés: mit kell venni, ha nem akarok értetlen idiótákkal veszekedni, hogy a süvítő, rágódott csapágy kuka és az tényleg kuka? Miele volt most terítéken, mert afölött sok más már nincs, most épp van a családfában olyan, ami egy éven belül kért 3 garizást, sokallom
[ Szerkesztve ]
-
Baloo27
aktív tag
Töltsd le a használati utasítását ès nèzd át a programokat,azok hosszát,stb. Ha megfelel,biztosan jó lesz.
Nálunk csak azèrt nem lett LG,mert sokaltam a programok hosszát,keveseltem a vízfelhasználást.
Ez a gèp amit vettünk, legalább vízben mos,vègre nem a vizes ruha csattanását kell hallgatni,mint az előző Aegnèl. Illetve fontos volt a tollkabát mosó program,ami ebben van ès nagyon jól is működik(tiszta lett ès nem jöttek ki a tollak a kabátból). -
dobost
senior tag
válasz Baloo27 #9464 üzenetére
Ma voltunk a Mediamarktban, ott inkább az LGt favorizálták, még a Gorenje jött szóba. Igazából azt mondta, hogy a garanciához vegyünk kiegészítést, mert manapság nem bírják sokáig a mosógépek.
[ezt néztük ki]
van valakinek tapasztalata ezzel a típussal? Elvileg az F2 széria a fórumban ajánlott.
köszi! -
Baloo27
aktív tag
Nálunk egy Beko WTE 7636XB dolgozik egy hónapja. Nem ugrál,inverteres, kèt lèpcsőben csökkenthető a mosás időtartama,5 èv gari. Applikációval letölthető extra program, gőzöl, kimaradt ruha bedobható,stb. Eddig nagyon tetszik, esetleg èrdemes megnèzni. Kis kavarodás volt a garipalírral, de ezt most nem írom le újra(keress rá, tanulságos).
-
addikt
Amelyikre több gari van :) Bosch nekem használt gép is kibírt még 4 évet vagy jó sokat. Bosch szerintem kicsit minőségibb mint a Beko,de árban is felette van.
Beko mosógépem van és Bosch mosogatógépem. Mosógép nekem tökéletesen megfelelt az inverteres 80k körül,mos halk és 5 év garis. A Bosch pedig minőségibbnek hatott,mint a Beko mosógatógép(igaz 20kval drágább volt és 10kval akciósabb áron is vettem a rendes árnál),de nekem annyival jobban tetszett. -
d@minator
addikt
Én most vettem egy ilyet. [link] Előtte visszaküldtem másik két márkát.
Nagyméretű dobja van akkora, mint a 9kg-osnak. Kétszemélyes paplan belefér. Jól összerakott még csak vibráció sincs centrizéskor. És most 3év gari van regisztrálás után.
Dobvilágítás, automata mosószeradagolás. Akciós amúgy 190-200 között szokott lenni az ára.
Magyar, német és angol boltokban találkozni vele. Német feliratos. -
asdf_
veterán
Ha amugy ketszemelyes a haztartas, akkor szerintem felesleges a nagy gepre menni, mert sokkal tobbet mosol barmi mast, mint amennyi agynemut, es az osszes tobbinel viszont a nagyobb dob miatt tobb viz, tobb melegites, tobb aram, tobb penz es ez mind folosleges. Most inkabb az agynemut ket menetben a takarot meg egyesevel.
-
dobost
senior tag
Sziasztok!
Elöltöltős mosógépvásárlás előtt állok max 150-180e Ft árkategóriában.
Sokat olvasgattam a fórumot és igazából és a Bosch vagy Beko vonalon mozognék, mert jórészt ezek az ajánlottak illetve a mai fogyasztói társadalomban (garancia lejárta után 1 nappal veheted az újat úgyis, mert megadja magát... ) törekednék a nagyobb garanciára.
Pár tulajdonságról szeretném kikérni a véleményeteket:
- én alapból úgy vagyok vele, hogy minél nagyobb a dob, annál jobb. Ha a külső méreteken úgyse változtat lényegesen, akkor legalább 9-10kg töltetsúlyt szeretnék. Azzal számolok, hogy takaró vagy mosható párna is beleférjen. Jelenleg egy 6kg-os van és 2 személyes ágyneműhuzat mellé már nem fér be pl a lepedő vagy a matracvédő. Nektek mi a véleményetek erről? Elvileg a súlyautomatika benne van már mindegyikben, így úgyis annyi vizet enged magának, amennyi kell, ugye? Megéri lőni a nagyobbra? Bekonál láttam, hogy a töltőnyílás is nagyobb, mint a Bosch-nál. Van valakinek ezzel tapasztalata? MM-ben voltam és ott szemre tudtam csak megnézni.- Mennyire jók a tapasztalatok az automatikus mosószer adagolásával kapcsolatban? Tényleg megéri? Bekoban sajnos nincs ilyen funkció.
- Sok inget hordok, így gondolom nem árt, ha nem gyűri nagyon őket. Bekonál van valami AntiCrease. Vannak ezzel tapasztalataitok?
Melyiket ajánlanátok ebben a kategóriában?
Köszi!
Üdv,
Tamás -
elder troll
őstag
Előzmény.
Végül egy másik "gőzös" LG lett vásárolva, és érzetre mintha kőbalta után űrtechnikával lenne dolgom a whirpool után. Ezzel szerintem még panelban is lehetne késő este mosni annyira halk.
Az új gép érkezése és a wirlpool "szétszedése" alkalmával derült ki, hogy semmi baja sem volt a gépnek a rohadáson és a hangján kívül. Utólag számolgattunk és olyan 10-15 éves lehetett, úgyhogy megszolgálta az idejét. A kimenő ágon a szöszmösz és mosószer összeállt úgy, hogy szinte teljesen eltömítette. A gépbe esett kupak miatt hittem, hogy az volt a hiba forrása. Úgyhogy visszakötöttem a kifolyó tisztítása után, és hiba nélkül lefutott a program. Nem olvastam sokat a témát, lehet volt róla már szó, de inkább megosztottam ezen infót (10-15 év alatt eldugulhat a kimenő ág).
Ettől függetlenül öröm és bódottá van, az új géppel elégedett vagyok.[ Szerkesztve ]
-
nils11
csendes tag
felültöltős?
Nils
-
nils11
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Mosógép vásárlás előtt állok. Nekem csak felültöltős fér be a fürdőszobába. Valaki tudna ajánlani egy megbízható típust? üdv
NilsNils
-
Putya
csendes tag
Hello! Mivel 3 hét alatt sikerült FH2J3WDN0 elszállítani, így kezdődhet minden elölről. EW6S326SI lenne a legtökéletesebb a mérete miatt, szokták 90 körülre akciózni? Másik viszont, a F2J5WN3W ami most elhozható 90-ért az extremtől/emagtól és beférni befér. Egyéb alternatíva vagy az LG-re csapjak le?
-
-
abw6291
tag
Sziasztok!
Ez a gép megérhet 60 ezret szállítással és 2 év garanciával?
https://www.arukereso.hu/mosogep-c3167/beko/wte5411b0-p383039559/
[ Szerkesztve ]
-
Csorbi
addikt
válasz BlackJack21 #9441 üzenetére
Most leírtad azt, amit a #9435-ben a kézikönyv is leírt?
-
BlackJack21
tag
Szerintem nem teljesen van így.
Teljes töltetnél pamut programon 60 fok 2:35 ó:p, speed módban ez lemegy 1:10-re. Nem kell kivenni semmit, azonban oda van írva( meg a józan paraszti ész is ezt mondja), hogy mérsékelten szennyezett ruhánál alkalmazzuk.
Ha kevesebb töltetet kell mosni, arra ott a gyors/szupergyors program, ahol valóban töredékére csökken a mosási idő és jóval kisebb mennyiségű ruha az engedélyezett, illetve csak max. 40 fokos lehet a víz. -
-
Project: A
tag
Sziasztok!
Lassan 2 éve áll egy 2017-ben vásárolt Candy mosó-szárítógépem.
A gép kikapcsolása előtt még annak idején leengedtem a vizet programmal, illetve fizikálisan is a leengedő nyíláson.
Szerintetek álltjában mennyit romolhatott?
Előre is köszönöm a segítséget vagy a tapasztalat megosztást.
Üdv. -
d@minator
addikt
Fordítsuk komolyra a szót, mert vennem kell mosógépet.
Pár db gatya és zokni esetleg egy törölköző 60 fok 1400 rpm. Cirka mennyi idő alatt fogja kimosni, milyen mosási idő választékok vannak?
Valamint farmer, póló 30-40fok 1000-1200rpm.
BOSCH WAW28560EU vagy BOSCH WAW28740EU -
Csorbi
addikt
válasz Gömbike #9436 üzenetére
Erre válaszoltam, azt hittem egyértelmű:
"Nézd meg itt az AEG Lavamat 74850A gépem használati útmutatóját. [link]
A 14. oldalon ír a Time Manager, időmegtakarítás címmel. SEHOL nem írja, hogy vegyek ki a ruhából, ha csökkentem."
De igen, írja.Utána olyan evidens dologról kezdesz beszélni, hogy nem is értem, miért kerül ez fel egyáltalán említés szintjén. 7 kg töltetnél miért akarna bárki is gyorsmosást végezni?
Számomra teljesen egyértelmű, hogy teljes töltetet CSAK teljes programidővel lehet mosni. Csökkentett töltetet lehet gyorsmosással mosni, avagy ha ugyanazzal a programmal gyorsmosást akarsz, akkor csökkenteni kell a töltetet! Masszírozzuk még ezt, vagy jó lesz így?
-
Gömbike
senior tag
Pedig leírtam a megoldást az előző hozzászólásomban:
"Nem életszerű, hogy valaki egyszerre 7 kg-nyi (súly szárazan értendő) pólót beletesz mosni a mosógépbe és csökkenti az időt. Azon oknál fogva, mert nem fog beleférni. De ha mégis sikerülne, szerintem normális ember akkor már nem nyúl az időcsökkentéshez.
Az átlag, amit halandó ember mos, kg.3-5 kg töltetenként. Tehát az átlag, nem paplan, rongyszőnyeg, stb."Szóval a csökkentett töltet 3,5 kg. Száraz ruhára értjük. Általában ennyit mos egyszerre egy család. Mérd le bátran, mikor egy adagot összekészítesz.
Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.
-
BlackJack21
tag
válasz d@minator #9432 üzenetére
Képet én is tudok küldeni...
Úgy vitatkoztok, mintha az összes említett gyártónak csak egy gépe ( és megoldása) lenne.
Szerintem érdemes lenne figyelembe venni az adott márka kategóriáját is az egyes modellek említésénél, illetve a régiós eltérések is említésre méltóak.[ Szerkesztve ]
-
d@minator
addikt
Bár a Beko nem volt beszéd tárgya, üdvözlendő a 2 lépcsős időcsökkentés. Hidd el sok ember nem szereti a kötöttséget.
Amúgy nem én problémázok a gépek tudásán hanem valamiért te. Többeknek tetszett eddig az AEG/Electrolux megoldása és mondta, hogy az ő gépeikben nincs ilyen. A barátnőmet meg pont úgy nem érdekli ahogy téged.A Bosch fura megoldása és a hibás kézikönyv meg létező probléma. [link]
-
Gömbike
senior tag
Nézd meg itt az AEG Lavamat 74850A gépem használati útmutatóját. [link]
A 14. oldalon ír a Time Manager, időmegtakarítás címmel. SEHOL nem írja, hogy vegyek ki a ruhából, ha csökkentem. Több lépésben engedi csökkenteni.
Nem életszerű, hogy egy adott programon, pl. pamut, ha csökkenteni akarom az időt, cseréljem más összetételűre a ruhát
A használati 16-21. oldalán vannak a programok részletesen leírva. Az opciók sorban megtalálod, mely programoknál engedi használni az időmegtakarítást. Természetesen ekkor is kedvemre tudom állítani a hőfokot, centrifugát.
Ellenben ahol nem engedi az időmegtakarítást, ott is lehet hőfokot visszafelé állítani, a centrit szintén csak visszafelé.
Nem életszerű, hogy valaki egyszerre 7 kg-nyi (súly szárazan értendő) pólót beletesz mosni a mosógépbe és csökkenti az időt. Azon oknál fogva, mert nem fog beleférni. De ha mégis sikerülne, szerintem normális ember akkor már nem nyúl az időcsökkentéshez.
Az átlag, amit halandó ember mos, kg.3-5 kg töltetenként. Tehát az átlag, nem paplan, rongyszőnyeg, stb.
Az, meg ha nem annyira szennyezett, mehet az időmegtakarítással. Nem vagyok autószerelő, őrlőmalomban dolgozó, stb, hogy a ruháim igényeljék.
Az ágyneműt, törölközőket, stb. meg a fertőtlenítő programon mosom, ami 2 óra 20 perc. Itt viszont még sem az időt, sem a hőfokot nem engedi módosítani, csak a centrit visszafelé, ami alapból 1400.
Az AEG/Electrolux gépekről megnézhetők a bemutató videók is, ahol a eladó, mikor bemutatja ezt a funkciót, nem beszél erről ( de a használati sem ír), hogy "leírnád kérlek pontosan melyik modellnél, mivel állítod be a programidő csökkentését ÚGY, hogy nem változik a töltet, a textil típus, a hőfok, az öblítés mennyisége?"
-
Csorbi
addikt
válasz d@minator #9429 üzenetére
Ezt az örökös fix programokra való utalást még mindig nem értem. Megnéztem most egy hasraütött módon kiválasztott BEKO WTV9744XW0 használatiját, itt a programtáblázat:
A gyorsmosás funkció 2 lépésben engedi csökkenteni az időt, ezáltal értelemszerűen a töltetet is csökkenti.
Akinek ez nem elég rugalmas, és aki ezzel nem tud mosni, beállítani a saját igényének megfelelő programot, azt mélységesen tudom sajnálni, egészen biztosan sok más dolgon tud problémázni totál feleslegesen az életben úgy ezen kívül...fogjunk mindent a hibás kézikönyvre.
-
d@minator
addikt
Nincs így a többi mosógépnél. Van egy "R" azaz rapid betűs gomb ami csökkenti a mosási időt és vannak a fix korlátolt programok és ennyi.
Örülök neki, hogy az általam kinézettben van. Ez a fenti használati útmutató eltér a többitől itt világosan leírják, hogy ha centrizni akarok kapcsoljam ki a plusz öblítést. A többiben ilyen nem volt írva. Akkor vagy nincs vagy béna a manual és sok ember át van verve.
-
Csorbi
addikt
válasz d@minator #9427 üzenetére
Még egyszer leírom, ez kb. mindegyik mosógépnél így van, nincs benne semmi nagy csoda.
Az általad linkelt Bosch is tud "csak centrifugázni".
Szerintem olyan világos, mint a vakablak.
(A második "Ha csak centrifugálásra van szükség" az szerintem "Ha csak szivattyúzásra van szükség" lenne helyesen, csak tréfálkozott a Ctrl+C, Ctrl+V ) -
d@minator
addikt
Ha bedobok 5-6 gatyát 5-6 zoknit meg egy törölközőt 50-60 fokra a higénia miatt. És 5 időt választhatok szennyezettségtől függően centrifuga korlát nélkül. A többi ruha megy 40 fokra a kényes ruha esetleg 30-40 fokos pamut progira.
Nem tudom, melyik Boch-okat néztem, szerintem mindet de most ez érdekel: [link]
-
Csorbi
addikt
válasz d@minator #9425 üzenetére
Majdnem 2 éves gép, török. Tudnál írni példát amelyikben nem volt "csak centrifuga"?
Urak, legyetek kedvesek hangosan felolvasni magatoknak a Time Managerre vonatkozó részt.Valami mindig csökken, nemde?
Mint írtam, a Boschnál bármit lehet variálni bármivel. De ez kb. anyám 30 évvel ezelőtti Energomatjánál is így volt, kivéve a centrifugát, mert az fix fordulatú volt. Még fél töltet is van, az kb. a "gyorsmosás".(9424) Gömbike: leírnád kérlek pontosan melyik modellnél, mivel állítod be a programidő csökkentését ÚGY, hogy nem változik a töltet, a textil típus, a hőfok, az öblítés mennyisége?
"Ha emelek a felajánlott 60 fok celsiuson, mondjuk 95-re,akkor minden felajánlott idő megnő.
Ha csökkentek pl 50 fokra, akkor minimálisan ugyan, de kevesebb időt ajánl fel."Megsúgom, ez minden gépnél ugyanígy van, lévén ugyanazt a mennyiségű vizet ugyanazzal a fűtőszál teljesítménnyel több/kevesebb ideig tart felfűteni a magasabb/alacsonyabb hőfokra.
[ Szerkesztve ]
-
d@minator
addikt
Ezért írtam, hogy meg kell nézni a használati útmutatót. Amiket én néztem és lehet veszek is azokban biztosan nincs "csak centri". Köszi a videot. Látom nálad 13 perces "csak centrit" is be lehet állítani. Régebbi gép vagy német?
Az AEG-en "CSAK centrifuga": 6, 8, 12, 15, 17, 30 perc választható.A time managerrel az ajánlott időt még 4 lépésben (Electrolux) lehet csökkenteni, illetve 2 lépésben (AEG). Nagyon hasznos. A súly az marad.
A súly egyébként is elméleti korlát. Vegyünk pl. egy gyári programot. Pamut/Selyem. Kényes ruha 2kg a max de betehetsz 5 kg is vagy 10-et. Azt is megcsinálja.
A Time maneger nem fix programnál használható és megengedi, hogy akárhány fokon mossak, akármilyen centrivel és én döntöm el a idejét.
Sajnos a fix progik valamiben mindig korlátozni akarnak. A gyors programok meg iszonyúan döngölik a ruhát. -
Gömbike
senior tag
Nos, ez nem az amire gondolsz.
Pl. Nekem AEG van, ahol a pamut programon a maximum 7 kg ruhát alapból 2 óra 25 percre írja ki. Ezt tudom csökkenteni 1 óra 40 percre, vagy 45 percre.
NEM kell kivennem a ruhákból semennyit, ezt az időt ERRE a programra adja.
Ha emelek a felajánlott 60 fok celsiuson, mondjuk 95-re,akkor minden felajánlott idő megnő.
Ha csökkentek pl 50 fokra, akkor minimálisan ugyan, de kevesebb időt ajánl fel.
Azoknál a program oknál, ahol eleve kevesebb ruhát tehetsz be, egyáltalán nem enged módosítani az időn.
Nem szabad összekeverni a gyorsmosással, mert a time manager nem az.
Az én gépemen is van gyorsmosás, max 3 kg. 20 perc alatt. Persze itt sem lehet az időt visszaállítani. Csak azon programoknál, ahol a max töltetet engedi.
A használati utasítás sem tesz kitételt az idő csökkentésénél, hogy csak kevesebb ruhatöltet mehet bele ilyenkor.
A használati utasítások megnézhetők a markabolt.hu oldalon, leellenőrizhetők, amit írtam.
-
-
Gömbike
senior tag
válasz elder troll #9418 üzenetére
Az AEG - Elux annyival tud többet, hogy a mosási időt több lépcsőben tudod visszafelé csökkenti. Az Eluxnál 5 lépcsőben, az AEG - nél 3 lépésben.
-
elder troll
őstag
válasz d@minator #9419 üzenetére
Köszönöm a választ
Akkor a mosó-szárító kilőve, a külön centrifuga hiánya miatt kérdőjeles a bosch, főleg télen szoktam ráengedni még egy kört. Nagyon hosszú programot nem szoktam használni (főleg 1,5-2h), így még az előttem kérdező által linkelt F2J6WY0W is szóba jöhet, ha azóta sincs ellenvetés, bár a 2 év garancia elég soványnak tűnik (iponnál csak 1-et adnak).[ Szerkesztve ]
-
d@minator
addikt
válasz elder troll #9418 üzenetére
Szia! Mosó-szárító sehol nem ajánlott.
Mosógépből meg bármit vehetsz ami nevesebb márka. A belső részek műanyagok és több gyártó gépében ugyanazok az alkatrészek vagy ugyanattól a gyártótól vannak.
Most mindenki az LG-t favorizálja aztán Bosch, Electrolux-AEG, legalábbis a 80-150 árkategóriában.
A szempontokat nézd: dobtérfogat, funkciók. pl. Bosch-ban nincs csak centrifuga így ha nem csinálja meg a centrizést csak öblítés+centrifuga lehetőség van. LG-knél a hosszú programokra van panasz. De érdemes a gyártói oldalon a használati útmutatót letölteni és tanulmányozni mielőtt vásárolnál. -
elder troll
őstag
Sziasztok!
Rohadó whirlpool helyére mit javasolnátok?
Egy kupak miatt a szűrőt mutatta hibakódként, leszedtem az oldalát, kiszedtem a talált tárgyak osztályáról az idegen testet (vagyis belülről nem lehetett hozzáférni, így le kellett húzni a csövet és kivenni), de ugyanúgy nem tudja leengedni a vizet, így több energiát nem ölnék a történetbe. Többen említették nekem a mosógépszerelőt, aki szerencsémre nem vette fel a telefont, de azt a 20000 forintot inkább az új gépbe raknám, nem ebbe a gyárilag szétrohadósra tervezett rettenetbe.
Méret és kialakítás nem számít (elől- vagy felültöltős is ok), legalább ezres fordulatszámú centrifuga legyen.
Pár általában javallott típust tudnátok írni 80-150e kategóriában?
Illetve kíváncsiságból meghallgatnék mosó-szárítógépre is ajánlásokat, tippre az már 150e fölött lesz.
Előre is köszönöm -
asdf_
veterán
válasz Gömbike #9402 üzenetére
Ez ok, csak ez azért maradt meg bennem, mert olvastam már pár külhöni tapasztalatot/véleményt, hogy ez a Maytag már nem az a Maytag (és ez nem az ipari cuccaikra vonatkozott)
De nálunk ugysem árulják ezeket, nem? Vagy vannak ilyen kacifántos űton bekerültek, meg "szépségsérült" meg ilyesmk? -
Grande Ale
őstag
válasz d@minator #9414 üzenetére
Hát, ilyet sem hallottam még, de te tudod. Gyakorlatilag egy magas hőmérsékletű mosast kell indítani, mind a tisztítószerek, mind a gép utasítás szerint, üres dobbal.
Már persze ahol nincs kimondott dobtisztito program. Nálunk van, az 75 fokos, gyakorlatilag ugyanaz, mintha indítanak egy normál magas hőmérsékletű programot.[ Szerkesztve ]
-
d@minator
addikt
Látom, hogy vitatkozni akarsz, mert nem ezt mondtam, sőt nem is tételeztem fel rólad ilyet. Pólót én is addig mosom általában (ebből a tényleges mosás fele vagy annyi sem). De ha dolgoznék benne kellene a 1.5 óra...
(#9411) Grande Ale
A tisztítószert és/vagy fertőtlenítőszert a centrifuga tudja szétoszlatni az üst belsejében mindenhova. A baj az, hogy centrizés közben dolgozik a szivattyú és kiviszi az anyagot. Ezért kiveszik a falból vagy a kádból a kifolyócsövet és bedugják a mosószeradagolóba, rátolják amennyire lehet így a folyadék visszakerül az üstbe és a mosószeradagolót is tisztítja a csövek és szivattyú mellett.
A betöltött folyadékra kell figyelni, mert van amelyik gép nem indít centrit ha sok folyadék van benne. -
d@minator
addikt
"gyorsmosással, normál mosással" - És ennyiben ki is merült.
Szerintem én jobban tudom, hogy a gatyámat nem 50 percig és nem is 3 óráig akarom mosni 60 fokon /1200-1400. A gép honnan is tudná mennyire koszos valami?
Az 1 óra az tök rövid, mert amíg leméri a ruhát, forgatja, öblíti a gépet kinyomja aztán felfűti a vizet majd alig mos, öblít centriz, öblít centriz. De ha csak egyszer akkor is alig mos.
A 3 óra meg túl sok. A pólóknál ugyanaz.
A gyártót meg nem érdekli, hogyan mos a gép és pont ő nem tudja nekem mi a jó. Én meg onnan tudom, hogy látom az eredményt.
A hosszú program és az A+++ is csak a gyártóknak kedvez. Víz réteg nélkül dörzsölik a ruhát egymáson. Nem fogok 3 óráig mosni. Neked a +víz az nagy előny. -
Csorbi
addikt
válasz d@minator #9409 üzenetére
Érdekes, én a VarioPerfect Bosch gépemnél szinte mindent tudok rugalmasan variálni. Ha akarok 8 kiló pamutruhát mosni, akkor mosom 20-95 fokig, 400-1400-as centriig, gyorsmosással, normál mosással, eco módban kevesebb vízzel hosszabb ideig, plusz vízzel rövidebb ideig, stbstb. Mi kell még?
Annak semmi értelme, hogy márpedig Te 2 órát akarsz mosni másodpercre pontosan és egy percet se tovább. Milyen hőfokon? Mennyi mosószerrel? Mennyi vízben? Mennyi ruhát? Milyen anyagút? Milyen szennyeződéssel? Honnan tudod előre, hogy az pont 2 óra alatt jön ki belőle, amikor lehet, hogy 1:50 is elég?
Ezt a mosógépgyártók azért jobban tudják, tele vannak a mai gépek szenzorokkal, az enyém ha pl. egy öblítés után marad még mosószer a vízben, akkor öblít még egyet, kérdés nélkül. -
d@minator
addikt
A gépek súly alapján mosnak nem szennyezettség alapján. Az, hogy pl. 60C - 1400rpm - 2,5óra vagy 1óra aztán ennyi. Mi van ha én 1,5 vagy 2 órát akarok mosni, mert én tudom mennyire piszkos a ruha. A többi program meg fix. Adott fordulat, adott hőfok. pl. max 40 fok vagy max 800 fordulat.
Egy Electroluxnál nem kell ezen aggódni. Sőt még a csak öblítés és csak centrifuga idők is változtathatók.
Hátrány pl. Elux AEG, hogy nincs dobtisztító program. Marad a kifolyócső mosószer adagolóba dugása, fél liter tisztító folyadék, centrifuga program. -
d@minator
addikt
Szia! Megbízhatóságban nincs prémium. A prémium autók is ugyanannyit vagy többet romlanak el.
Egy 140 ezres Electrolux és egy 240 ezres AEG abban különbözik, hogy utóbbinak: biztonsági betöltő csöve van, gőz, mosószer bekeverés, halkabb, mert van gumiperem az alján + belül és felül hangszigetelés, locsolja a ruhát felülről. A még drágább AEG vizet lágyít, meg dobvilágítás esetleg wifi.
Ránézésre ugyanaz a szíj, mosószer adagoló, szelepek, vezetékek. Gondolom a motor is ugyanaz.
Az Elux weboldal ha szerverhibát ír akkor az AEG is.
A németországi AEG [link] 2 év garit ad a magyar egy évet. Igaz ott picit drágábbak a gépek.
Ha rákeresel egy gép típusra a google-ban csak a balkánon fogod megtalálni. Vagy Bosch Ukrajna stb.
Ismerősöm tegnap szidta az agyon ajnározott gépek gépe Siemens-t. Két évente megy a szerelő.
Ha nem fontos most ne vegyél semmit. A Covid gyártás kiesés miatt most még több a hulladék. Ha fontos, mint nekem akkor vegyél bármit ami tetszik. Praktikumban Electrolux, AEG. Kevesebb testreszabhatósággal Bosch, LG, Gorenje (felső kat).
Illetve vannak a félipari Pro gépek pl. Electrolux Mypro, Whirlpool PRO stb. talán ezek tartósabbak. -
Gömbike
senior tag
válasz Grande Ale #9405 üzenetére
Igen, köszönöm, erre gondoltam. Ezek elég minőségi cuccok.
-
Gömbike
senior tag
A mosógépem AEG Lavamat 74850A ( electrolux), 2011 januárjában vettem, akkor 135 ezer volt. A mai napig hiba nélkül teszi a dolgát. Az Electrolux ESF 66030x mosogatógépem 2008. február óta hibátlanul végzi a feladatát, akkor 125 ezer volt. A kétkompresszoros electrolux kombi hűtönk 2006 óta hibátlanul teljesít.
Viszont mikor a régi Miele szárítómat lecseréltem én barom egy új gépre, akkor hőszivattyús Electroluxot vettem. Sajnos nem a felső kínálatból, hanem úgy voltam, vele, hogy a belépő szint is elég lesz. Nem jött össze, 2,5 évesen megállt egy 870 Ft-os kondi hiba miatt. De azóta is műxik. Most lesz 4 éves.
Úgy gondolom, hogy minden gyártónak vannak jobb gépei, csak azért többet is fognak elkérni.
Az Eluxra [link] most van +2 év GYÁRTÓI garancia. Az oldalon meg tudod nézni a gépekről készített bemutató videókat.
[ Szerkesztve ]
-
Gömbike
senior tag
De igen. Csak nem a kommersz szekciót gyártja.
Nem vagyok szakember, de évtizedek óta érdekelnek a háztartási gépek.
Van még egy svájci gyártó, nem jut az eszembe, a csúcsot ők képviselik. De halandó magyarnak elérhetetlen. ezért maradok a eldobható kategóriás Elux/AEG vonalon.Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad L490 i5-8265u / 14" FHD IPS / 8GB / 256GB m.2 SSD / jó akku / jogtiszta win11
- Gigabyte GTX 1650 OC 4G Low Profile videokártya - 3 hónap garancia Aqua.hu
- Gaming PC: AMD Ryzen 5 4500 // RX 5700 XT 8Gb // 16Gb Ram // 512Gb SSD
- Patriot Viper Steel 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz PVS432G360C8K
- Cooler Master Silencio 550 v1
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest