- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
Én értem, amit írsz, te viszont vagy nem olvastad el a bejegyzést, vagy nem értetted meg.
Nem a szemünk fogyaszt olyan nagy arányban a test nyugalmi állapotában, hanem a látás. A látás pedig az agyunk feladata, illetve a látás folyamatában a feldolgozás sokkal energiaigényesebb, mint maga az érzékelés.
Azt is tisztáztuk közben, hogy az oxigénfogyasztásról vannak pontos, mért információk, és ennek akár 20 %-át viszi el az agy – a test nyugalmi állapotában (egyébként nyilván a keményen dolgozó izmok ''esznek'' sokat). Az oxigénfogyasztás elég jól aránylik az energiafelhasználáshoz, ezért szokás azt is 20 %-nak mondani. -
D4rkm4n
őstag
Látogattam én is párszor Ken Rockwell fotóstársunk oldalát [link] és sok dologban nem értek vele egyet.
A szemben, a látásért felelős sejtek a csapok és a pálcák (most maradjunk csak a megnevezés szintjén) amelyek egyike a színes, másika a fekete-fehér színérzet kialakulásáért felelős. Mindegyiket más hullámhosszú fény képes ingerült állapotba hozni, s így kialakítani a sejtekhez kapcsolódó idegsejteken az akciós potenciált. Az akciós potenciál nem más, mint a sejten belül és a sejten kívüli térben bekövetkező ionáramlás következtében létrejövő elektromos jel.
Az egész folyamat során a szervezet számára energiát csak a repolarizációs folyamat igényel, amikor is a nátrium ionok a sejten kívüli térbe kerülnek.
Summa summarum: Ken Rockwell nagyon melléfogott, amikor azt mondta, hogy a ''nyugalmi energiafogyasztásunk'' 40%-a a látásra megy el.
A fény hatására egy bizonyos kémiai anyag elbomlik (most nem jut eszembe a neve és a jegyzeteimben sem találom) és mikor behunyjuk a szemünket, ez az anyag alakul vissza a kezdeti vegyületté. Ez okozza a szempihentetéskor bekövetkező kellemes érzetet.
Remélem nem lett túl terjengős és valamennyit érteni is belőle. -
rudi
nagyúr
Szerintem itt kb. negyed sportszeletnyi energiáról van szól vagy tán egy kicsit többről. Azért tűnik soknak, mert a nyugalmi energiafogyasztásból mérik. Ha mondjuk sportolsz, ami egy nagyságrenddel több energiát igényel, akkor a látás már csak pár százalékot ''fogyaszt''.
-
erdoke
titán
Az érdekes az, hogy a polipoknak (pongyola megnevezés, hogy mindenki tudja, miről van szó
) még az embernél is egy hajszállal fejlettebb szeme van. Valószerűtlen, hogy ne tudná megfelelően használni, tehát az agyuk megfelelő részének náluk is magas fejlettséget kell mutatnia.
-
szepi79
őstag
most akkor ezekszerint pl. a vakoknak kevesebb kalóriát kell bevinniük/nap? vagy az ő agyuk kompenzálja a látás kiesését a hallással és egyéb érzékszervekkel, hogy azért mégse üresben menjen?
-
PazsitZ
addikt
Régebben látttam egy műsort, amiben a látásról volt szó.
Azt mondták benne, hogy csoda, hogyí az ember lát. Mivel vakfoltok, erek, meg jópár minden zavarja a tiszta képalkotást.
És ténylegesen azért látunk, mert az agyunk kompenzálja ezeket a hibákat, pl a két szem más képe alapján, szemmozgás alapján kiegészíti a képet.
Érdekes volt, mikor mutatták, kb. milyen képet kaphat meg az agy, mint ''feldolgozatlan'' képet.
Ezek alapján már alapból elképzelhető, hogy viszonylag sokat kell dolgoznia az agynak. -
Eastman
addikt
Aki csak a szemével lát, az vak. Ha lehunyod a szemed többet látsz!
A mai világunk nagy százalékban arról szól, hogy a szemünk és azon keresztül az agyunk - of course kielégült legyen. Sok olyan dolog van körülöttünk manapság ami kívülről gyönyörű szép, de belülről rothad. A belül is szép dolgokat csak akkor látod, ha a szíved is nyitva.
Bocs az offért, de ez jutott rögtön eszembe miután elolvastam a cikket. Ugyanis az is nagyon nagy energiát emészt fel, ha olyan dolog után kapar az ember ami belül már eleve rohadt. -
guga
Közösségépítő
OK, ha a látás 40%, akkor az értelmezés mennyi
-
drkbl
őstag
Ennyit találtam hirtelen: [link]
Kick-box: 10cal/min, keresztrejtvény-fejtés: 1,5cal/min, agy nyugalomban: 0,1cal/min
+valahol hallottam, hogy az idegrendszer bírna gyorsabban is működni, de a fogyasztás és a termelt hő (ebben a sorrendben) nem teszi lehetővé.
A fülkagyló, az orrcimpák és az ajkak is hütőbordái az agynak... -
erdoke
titán
[link]
Első találat iz veri gud. -
Rive
veterán
Az tuti, hogy minden más érzékszerv sokkal jobban működik, ha csukva az ember szeme. SZVSZ ha kalóriára nem is, de szumma észlelésből/figyelemből tuti elmegy 40% - de inkább több - a látásra.
-
N1
tag
Tehát ha sokat ülünk a tévé előtt, akkor fogyunk?
-
rudi
nagyúr
Mi az a nyugalmi állapotú ''fogyasztás''? Ha az amikor minden izmodat elernyesztve fekszel, akkor szerintem egyáltalán nem fogyasztasz szokat, sőt nagyon keveset, és annak a 40%-as is nagyon kevés.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Ken Rockwellnél olvastam (fordítás by me): a szemünk által befogadott ingerek az agyunkban alakulnak képpé. Ez akkora...
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OTP Bank topic
- Xbox Series X|S
- Hobby elektronika
- Nők, nőügyek (18+)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új DLSS4 Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 5060 Ti/16Gb-32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- BENQ ScreenBar Plus Computer Monitor Light
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest