Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kokyt

senior tag

válasz majom2 #161 üzenetére

"Milyen office nincs? Ezt mégis honnan szedted... "

Semmilyen nincs az MSDNAA esetén, mivel végig arról beszéltem.

"Ja, vannak korlátok. és? attól még pénzbe kerül..."

Mondta valaki hogy nem? Miért nem lehet megérteni, hogy ezt munkára nem használhatod, ergo, ha dolgozni akarsz Neked vagy a cégnek meg kell venni.
    De tudod mit? Legyen, faragjuk le ezt a költséget is, fizessük vissza az államadósságot, a maradékot öljük a remekül működő nyugdíj rendszer fenntartásában, és az amúgy sem ritka szövésű szociális háló hintaággyá formálásába, és persze emellett oktassunk termeljünk ki egy generációnyi szakembert, akik nem rendelkeznek versenyképes szaktudással. Remek. Mikor kezdjük?

Elhiszem, hogy mindenhol lehet faragni, de szerintem a oktatási rendszer
    szoftverellátottságába ölt pénz pont az, amit nem az ablakon dob ki az állam. Persze tartom, hogy az állami szervek beszerzéseit viszont jobban is felügyelhetnél.

• kokyt

senior tag

válasz Sanya #122 üzenetére

"és mindez nem kerül egy dobozos szoftver árába, hanem kb egy oem termék árába."

Inkább még annyiba sem.

"szerintem jobban járna mindenki, ha a követelményben nem ms kompatibilis doksit adnának le a hallgatók diplomamunkának"

Egyrészt meg van a véleményem azokról a helyekről, ahol ez követelmény, másrészt az ooo is tud doc-ot menteni.

• kokyt

senior tag

válasz majom2 #130 üzenetére

"de azon túl mindenki vegye meg amire szüksége van. szokjunk már le arról, h majd az állam megveszi nekünk ami kell... a számítógépedet az állam fizette? pedig ezzel a megközelítéssel azt is fizethetné, nem?"

Értő olvasás a dolog titka. Korlátozások vannak, munkára nem használható, office nincs, stb.

• kokyt

senior tag

válasz Sanya #118 üzenetére

Nem támadásnak szántam, csak tényközlésnek, és tanácsnak.

"értem, szóval amígy egyetemista valaki, és kell neki egy szoftver, mert meg kell tanulni, annyira jó, akkor a tanulási idő alatt, nem lehetne-e kialkudni egy jóval, de jóval olcsóbb árat, hisz a szoftver eladójának a legjobb, minél több embert kiokít a szoftveréből, annál több esélye van, hogy később az az ember megveszi, vagy megveteti a munkáltatójával."

Ez pont így működik. Pl. az MSDNAA-ban elérhető szoftverek sem annyiba kerülnek az államnak, amennyibe kerülne, ha dobozosan venné meg, de még csak nem is mennyiségi licenc árban van. Rengeteg cég eszközei ingyenesen elérhetők az egyetemeke számára oktatásra, mások kedvezményes áron adják ilyen célokra, megint mások szakmai és eszközbeli támogatást is adnak bizonyos oktatási intézményeknek azért, hogy ott az ő termékeikkel ismerkedjenek a diákok.

"30 nap alatt el lehet sajátítani a programok használatát, csak nem csináltad intenzíven. most nem a heti 1x1 órás cados oktatásról beszélek. ofc, nem lesz belőle profi , de ha le kell ülni, és csinálni, akkor meg lehet tanulni( jó, lehet van 1-2, aminek kevés.)"

Ez nem igaz. 30 nap maximum a lehetőségek felmérésére, és egy nagyon alap ismeret megszerzésére elég. Konkrét, gyakorlati tapasztalat szerzésére nagyon kevés. Egyetemi tanulmányok mellett szinte lehetetlen ennyi idő alatt bármit kezdeni vele.

Az általad felvázolt "30 napig használd, utána fizess" elvű oktatási sémával az a baj, hogy gyakorlatilag megfosztanád a leendő friss diplomásokat attól a lehetőségtől, hogy verseny/munkaképes tudást szerezzenek egyetemi éveik alatt. Elhelyezkedni pedig még azzal is elég nehéz, mert ugye munkatapasztalat nincs.

• kokyt

senior tag

válasz raver #103 üzenetére

A mennyiségi licencet a felsőoktatásra értettem, ott nem dobozolnak (MSDNAA). Nyilván az megint teljes vezetési inkompetencia eredménye, hogy az állami szervek, vállalkozások dobozolnak.

(#105) Sanya:
    Halvány lila fogalmad sincs a témáról, ez látszik. Ajánlanám Neked, hogy mielőtt hozzászólsz érdemben egy témához, tájékozódj egy kicsit, és ne a szomszédtól hallott információk, vagy épp a saját elmédből kipattant ötletek alapján vonj le következtetéseket.
    Az egyetemen használt szoftvereket addig használhatod, amíg hallgatói jogviszonyod van. Vonatkozik ez az MSDNAA keretében megkapott MS szoftverekre is. Aki azután is használja, az éppen úgy warezol, mint aki torrentről tölti le.

Szerk.: kicsit finomítottam a hangsúlyon :B

"30 nap alatt ha a tanuló nem sajátítja el egy szoftver használatát, akkor az a szoftver vagy szar, vagy a felhasználóval van a probléma."

Hát ez, nagyon komoly :DDD Gratulálok! Láttál-e már komolyabb fejlesztőkörnyezetet (IAR, AVR Studio, MS Expression Studio, stb.), vagy épp adatbázis kezelőt?

• kokyt

senior tag

válasz majom2 #99 üzenetére

És az én adómból, vagy a szüleiméből, vagy épp azoknak a szüleiéből akik épp olyan egyetemre járnak? Tudod, az adó milliárdok nem csak a Te általad befizetett forintokból áll. Személy szerint inkább költeném erre, mint ingyen digitális tunerre, vagy segélyekre.

"egyébként felőlem mehet a felsőoktatásban az ms is, legyenek nagy keretszerződések, de akkor a szoftver árát fizesse ki teljes mértékben a hallgató. ha nem tudja, akkor legyen az oktatási intézetnek megfelelő terminal server háttere, ahonnan tud "venni" olcsón használati időt. de ez, h osztogatunk mindet boldog boldogtalannak mintha "ingyen" lenne, ez a világ legnagyobb pazarlása."

Az általam említett szoftvereket eddig is kedvezményesen keretszerződés keretében kapták, vagy cégek "ajándékozták". Az ms szoftverekért meg gondolod annyit fizetnek, mint a bolti ár? Mennyiségi licenc. Azzal pedig akármilyen olcsó a linux, ekkora méretekben nehezen tud versenyezni. Hogy a terméktámogatásról már ne is beszéljünk.

Máskülönben meg nem épp ez a legnagyobb pazarlás az országban. Ha ezt pazarlásnak lehet nevezni egyáltalán, mert ennek legalább valaki hasznát veszi, a munkaerő piaci versenyképességét növelheti vele. Vannak komolyabb pénznyelők, ahol havi szinten nagyságrendekkel több pénzt spórolhatna az állam, de ahhoz persze nem mernek nyúlni.

• kokyt

senior tag

válasz Sanya #31 üzenetére

"Ahol végeztem a koliban ha vkinek xp témával raktál fel linuxot, akkor nem vette észre a különbséget."

Bölcsész-e vagy? ;] :DDD
    Nem erőszak a disznótor. Aki akar használhat linux-ot (mi megtettük), aki meg nem akar, azt nem kell téríteni. Mindenki el tudja dönteni neki mi a jobb.

"az ingyenes office programok is tökéletesen elegek egy diplomamunka megírásához."

OOO diplomamunkára? Muhaha! Pont az az a dolog, amire utolsó előttiként ajánlanám. Az utolsó a céges felhasználás.
    Diplomamunkára, vagy olyen helyre ahol számít hogy néz ki nyomtatásban a dolog, ott LaTeX, céges dokumentumok kezelésére MS Office. Nem amiatt mert MS bérenc vagyok, vagy nem ismerek mást, hanem azért, mert éppen elégszer kerültem a hímtag rossz végére mikor megpróbáltam szabad szellemben dolgozni.

"természetesen olyan helyeken, ahol speciális program használatát követeli egy egyetem, akkor az féláron biztosítsa azt a hallgatójának ( utána meggondolja, hogy mit követeljen. "

WTF??? Én pengessem ki a matlab + simulink árának felét két félév kedvéért? Ne haragudj meg a kérdésért, de Te hol élsz? Az ilyen programok oktatása/vásárlása az egyetemek/főiskolák számára nem költségvetési pénznyelő, hanem a képzések versenyképességének javítása.

"amennyben nincs alternativa, és csak 1 db programot akar tanítani, akkor meg nem tudom, akkor szálljon bele a programot fejlesztő cég néhány napos demó verziók osztogatásával."

A nagyobb cégek így is jelen vannak a felsőoktatásban, sőt. De amúgy egy ilyen kaliberű programból egy néhány napos próbaverzióval kitörölheti bárki. A lehetőségeket felmérni sem elég, nem hogy kitapasztalni, vagy ne adj Isten megtanulni.

Új hozzászólás Aktív témák