Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- Torzs18: Philips series 800 kávéfőző örlő
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- kilepoblog: Tanári fizetések: magas béremelést jelentett be az államtitkár - és a VALÓSÁG
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok,
jó kis írás, érdekes lapok vannak itt, én is nyáron ilyenben gondolkodtam (házi NAS). Aztán számításomat áthúzta a Haswell: a Sandy Bridge-et cseréltem Ivy Bridge-re, majd Haswell-re, utóbbi már más foglalat, az alaplapot szerettem, UEFI-re update-eltem a BIOS-t, stb. és eldöntöttem: ő lesz a NAS alapja. Jött asztalinak a Haswell motyó, a "régi" asztalim bele pedig bekerült egy full alap Gigabyte házba.
- Vettem hozzá némi RAM-ot
- megtartottam neki a brutál nagy hőcsöves hűtőt (csend legyen nekem)ami meg sem moccan, kb. passzívban lehűti a CPU-t
- egy procit bele, olcsó, jó, hűvös (lásd képek)
- 1db 8Gb-s Sony LED-es pendrive a Media-ból
- 3db Seagate ST2000DM001 hdd, asztali széria
- nincs VGA kari (alaplapi sem)Proci és alaplap lentebb. Bohóckodtam mindenféle oprendszerrel először, aztán kollégáim annyira rápörögtek a zfs-re, hogy én is emellett döntöttem. Utánaolvastam kicsit mélyebben a Freenas-nak, végül NAS4Free-nél kötöttem ki, le is szedtem és szépen feltelepítettem az asztali VGA-mmal. Miután felment, megnéztem az első boot képernyőt, oké, minden jónak tűnik. Gép leállít, VGA kikap, NAS indul, IP-n elérhető, csodás.
No, azóta jelentem: csak megy, nulla fájlrendszer vagy egyéb hiba. Sokalltam a spéci WD RED-eket ilyen célra, ami nekem kell. Nem éjjel-nappal megy a rendszer, mert offline: nincs a neten, nem tettem rá torrent klienst. Direktbe van kötve az asztali gépemmel (mivel az WiFi-n netezik) egy 1m-es UTP-vel, hub, switch stb. nélkül, fix ip-kkel mindkét oldalon.
A WD-től fázom (remélem ebből nem lesz flame, nekem 3, jóbarátomnak 2 behalt, megutáltam). Az asztali Seagate-eket telibe hűti egy 12 centis venti minimum fordulatszámon, szépen zajtalanul, ahogy kell.
HT-t a proci nem tud, nem is kell ide, cserébe az órajelcsökkentés és egyéb energiamotyók mennek, aktiválva is vannak, szépen kezeli a BSD kernel.
A többit a képeken. Standard motyó, lehet ennél sokkal szofisztikáltabban is NAS-t építeni, de nekem megfelel és van benne kraft. A pincébe szeretném levinni és gigabiten felhozni a router-be majd, ahonnan az egész család eléri - egyelőre még csak mellettem zümmög. (Hugom 640-es WD Black-je HD Sentinel alatt 60%-on van 13 bad sectorral, múlt héten még 4 volt)
Nyár óta él a rendszer. 40 fok, napsütés - semmi probléma.
És egy UPS esetleg még bejön a képbe, ennyi.
Egyetlen "hátulütője" a dolognak, hogy csak két SATA3-as port van. Nem mintha a vinyók kimaxolnák akár a SATA2-t is, de ha pl. SSD-t használnék cache-nek, mert ez egy jobban nyúzott irodai NAS lenne, akkor át kellene tenni minden HDD-t SATA2-re és a SATA3 portra mehetne az SSD.. de egyelőre nem ez lesz a szűk keresztmetszet, hanem a Gigabit Ethernet.
Az én spéci kis szívfájdalmam pedig, hogy nem támogatja a NAS4Free az Infiniband kártyákat, eBay-en találtam egy 40Mbites PCIe 8x kártya párost, nagyon megnéztem volna, mit hoz úgy a rendszer NAS-asztali között (többieknek jó a maradék Gigabit Ethernet). Lehet, ezt még azért meglépem egyszer és egy Debian alapú OMV-vel letesztelem az Infiniband átvitelt. Azért 40MB már pörög..
Mindennapokban az átvitel 90-110 Mb/sec között, proci ilyenkor 1000MHz körül.
Össz fogyasztás - friss mérés fogyimérővel - 50-55 Watt úgy, hogy nem igazán számít, 400MHz-en vagy 2.9 GHz-en megy-e a CPU, HDD-k mennek ilyenkor. HDD-k standby-ba lepörögnek 1 óra nemhasználat után, akkor beáll 38-40 Watt-ra.
Szóval nagy is, helyet is foglal, nem is valami energiatakarékos, de azért tettem be ide, hogy aki egyáltalán épít, gondolja meg, mire kell neki, illetve ha van régebbi hardvere, megfelel-e az igényeinek, jó-e neki ez a fogyasztás szint kb.. ilyesmi. Cserébe egy ilyen asztali PC NAS-ként megoldás nagyon flexibilis, bármilyen oprendszer elmegy rajta, bővíthető mint az állat, szóval komolyabb dolgokra is bevethető.
raidz-1-et tolok a 3x2TB HDD-n, így 6 terából 4 áll rendelkezésemre (durván). Scrub kézzel amikor eszembe jut, kéthetente egyszer kiadom neki és kész, 0 error. Smart bekapcsolva, minden HDD 100% eddig. Azóta túléltek egy firmware frissítést is, CC26-ról CC29-re upgrade-eltem a Seagate-eket. Hát ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazon Kindle
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest