- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
chosa91
aktív tag
stabilitást én sem jelenteném ki így pár nap után...
-
zoli62
addikt
Dell lát fantáziát az Ubuntu 12.04-ben. [link] Kinek hogy tetszik ez?
-
cadeyrn
aktív tag
Feltettem. ( 6.06 óta Ubuntuzok, mielőtt valaki válaszolna, ezt pls vegye figyelembe
)
Rögtön installnál fatal error, nem lehet homedirt encryptelni swap nélkül.
"Loggin in" fail, ha nincs startup sound.
Unity még mindig kontraproduktív, hiába a HUD ötlete, ami egyébként tetszik. -
miaoumaoi
tag
Ennek örömére upgradeltem 10.04-re.
-
krisztofer55
tag
Lehet feldobom.
-
ddekany
veterán
"Hol eszik ma egy zenelejátszó ~15 megát. Vagy egy jól configolt renszer ~80-at? (Lubuntu-Openbox)."
Erről eszembe jut, hogy egyik helyen van egy Pentium 100 Mhz 8 MB RAM-al. Egész jól megy a Win95 rajta, legalábbis amíg csak pár intéző ablakot meg Wordpadet nyitsz meg, meg még valami aprólékot. Tehát ezeket egyszerre. Mikor váltasz köztük, néha swappel 1-2 másodpercet (nem fél percet), de nem gáz a sebesség. Nem mai OS tudom, de... meglepő akkor is, hiszen ott egy GUI ami azért 90%-ban lefeledi azt ami gizike szinten kell, és fut pár alkalmazás is.
-
ddekany
veterán
"A rendszer rendeltetése zárja ki eleve."
Egy ilyen feature megvalósítása nem enne többet pár kilóbájtnál... És szerintem ha feltételezzük, hogy a Main menu hasznos és használják, akkor ez sokat dobna rajta. (Nekem az is kicsit agyrém, hogy lehet módosítani a Mainmenűben a pontokat, de pl. hozzáadni már nem lehet, csak ha felteszed az Alacartet... Nem mintha az Unitys Ubuntuban ez utóbbi másképp lenne.)
-
rybank
senior tag
Nem nincs ilyen. A rendszer rendeltetése zárja ki eleve. Az lxde lényege csak egy fokkal szépebb az openbox-nál. Kap az ember egy über brutál gyors GUI-t és ennyi. Cserébe a fejlesztők, ahol lehetett faragtak a forráskódon.
És valljuk be igazuk van. Hol eszik ma egy zenelejátszó ~15 megát. Vagy egy jól configolt renszer ~80-at? (Lubuntu-Openbox).
Mindezt tisztességes GUI-val teszi. Csak hát buta a felülete, de a háttérben minden config fájl ott van és lehet babrálni, ha többet akar az ember kihozni belőle. -
kábelbarát
csendes tag
Hát akkor én is megmondom a magamét: minden hiányosságával együtt szerintem is az egyik legkidolgozottabb ubi verzióval állunk szemben. Amit nem szabad elfelejteni: egyes hardvergyártók magasról tesznek a nyílt forráskódú op. rendszerekre, a másik pedig: a korszerű operációs rendszerek korszerű vasra vannak fejlesztve. De ez igaz más operációs rendszerekre is, kivétel nélkül: egy 10-12 éve fejlesztett MS v. MAC rendszert sem lehet a maiakhoz hasonlítgatni. Tény, hogy vannak hiányosságai, és ezt elsősorban a 11.04 -et megelőző verziók "egyszerű" konfigurálhatósága (GUI szinten) terén értem, ellenben korszerűnek mondható hardveren gyorsan fut. Már persze, ha megszoktuk a Unity felületet -amitől valljuk be, első-második-harmadik látásra hülyét kap az ember, pedig zseniális megoldásokat alkalmaz. Lassan öt éve linuxozok minden téren, munkában, otthon, szervereken, a 11.10 -et nem is használtam, mert egyszerűen nem nyújtott semmit a 11.04 -hez képest, sőt, kivertem tőle a biztosítékot.... Nem gondolom, hogy egy KDE -szerű rendszerbeállítás kell, de ne kelljen már tweak- okat vadászni egy egyszerű megjelenés beállításhoz, meg témákat letöltögetni. Persze tudom, sokunknak ez nem gond, de azt szeretném, hogy az egyszerűbb usereket se riasszák el ezek a dolgok. És reményeim szerint ezt Canoncialék fokozatosan meg fogják oldani, de ehhez még idő kell. HAJRÁ!!!
-
rybank
senior tag
Leírom tapasztalataim.
Jó:
- a felület egyszerűsödött, gyorsabb lettRossz:
- Nálam így is lassú, marhára melegszikMegoldás: A 11.10. Ott is a Lubuntu. Olcsó Notebook-omon száguld. Mindent tud, amit a többiek, csak nem csili-vili.
-
Csakénvagyok
őstag
jobban támogatja a többmonitoros rendszereket
Látom azért jópáran használnak több (legalább 2) monitort. Nekem is adódott egy problémám vele. Ha pölö az egyiken teljes képernyőn chrommal egy YouTube videó megy és a másikon kattintok akkor a teljes képernyő átvált normál nézetre. Mondjuk ez meglehet hogy a Chrome vagy a Flashpalyer hibája.
Pozitívum, legalábbis amit párnapos használat után észrevettem hogy tényleg ha ki-be kapcsolom/húzogatom a fix monitort (a másik a laptopé) gond nélkül visszaáll a régi mentett beállításokra.
-
ddekany
veterán
Kb. sehol, mivel Windowson nem cél, hogy te a registryben turkálj. Ott az a norma, hogy GUI-n állítod be a dolgokat. Linuxnál pont fordítva. De amúgy arról volt szó, hogy lehetne a configokban turkálás intelligensebb/kényelmesebb, és ilyen szempontból tök mindegy, hogy Windowsnan mi van meg mi nincs.
-
zoli62
addikt
Azért azt is látni kell, hogy egy adott Windows verzió összes registry beállítási lehetősége hol és hogy van úgy ledokumentálva (tTechnet oldalak részben tartalmazzák ezt esetleg) mint a minden linuxon mindig rendelkezésre álló man page-ek?
-
bambano
titán
válasz
julius666 #364 üzenetére
"Ne próbáld már bemesélni hogy a kézzel gépelésnek jobb a hibaaránya mint a GUI mögé rejtett config editoroknak": emlékeim szerint ilyet nem akartam bemesélni, de tőlem oda hajigálod magad, ahova akarod.
Az állításom az volt, hogy a saját magad kézzel begépelt konfigban gyorsabban megtalálod a hibát, mint egy gui-s szuttyadékos konfigurátorban. Most ha nem grafikus felületről beszélünk, hanem hálózati konfigról, akkor én pl. nagyon sokkal hamarabb megtalálom a hibát egy hálózati konfigban és javítom meg kézzel, mint javítom meg grafikus felület és network manager daemon használatával. Soha nem fogod megtudni, hogy éppen milyen elmeroggyanás járt a gui gyártó fejében, amikor éppen futott. ámokot.
fallbackel? egyrészt vannak olyan programok, amik ezt megteszik, nem eszik meg az új konfigot, ha hibás és futnak tovább a régivel, pl. emlékeim szerint a postgres meg a dhcp szerver ilyen. másrészt az itt emlegetett X is fallbackel normálisan összerakott disztribben, karakteres felületre. Tudsz logot olvasni, mert van, tudod javítani, újraindítani csak a karakteres felületet. Ha végképp nem boldogulsz, akkor letörlöd a konfigot és üressel indítva kapsz egy alap grafikus cuccot, amit utána lépésről lépésre finomíthatsz és akkor kiderül, hol nyúltál mellé. teljesen jól meg van ez csinálva, csak érteni kell hozzá.
a feketemágia az, amikor valamit rendesen megcsinál a program fejlesztője (upstream, ahogy itt mondani szokás) és utána jön az űrhajóérték és bandája, majd addig okoskodnak a rendszerrel, míg kiirtanak belőle mindent, ami értelmesen volt benne. Egyrészt azért, mert valaki valamit nem tudott megcsinálni ubuntuban, még nem biztos, hogy nem is lehet, másrészt attól, hogy valamit nem lehet megcsinálni rendesen ubuntuban, még nem biztos, hogy minden linux disztróban is rossz.
-
lapa
veterán
azért ne segítsen, mert nincsen szükség rá. ez egy konfigfájl, nem egy programforrás. értsd meg, hogy ha a szakértő 100-ból egyszer benézi, akkor is egy perc kijavítani (egy reboot - bár ez megint lámaság, a profi tudni fogja hogy indítson újra bármit és egyből kijön a hiba). senki nem fog szamárvezetőket meg bugyborékokat programozni az amatőröknek, mert akkor már nem férnének bele azokba a dobozokba, amikbe szánták.
hozzáteszem a paraméterek jellemzően ott vannak, csak ki vannak kommentezve. szóval amit szeretnél már kitalálták, de nem csak hogy utólag ellenőrzi hogy jót írtál-e be, hanem wait for it: beírta helyetted a default értékkel, neked csak a #-et kell kiszedni. ahhoz meg telepítesz egy eclipset és kész is van.
-
{Zodiac}
senior tag
nV oldaláról a legfrissebbet szedtem le, majd próbált segíteni a telepítésnél egy 15 éve linuxal foglalkozó emberke, hogy rájöjjünk, miért nincs változás a desktop lagban, de feladta, amikor a 10-ik parancssoros izélkodása sem jött be... (elsőre azt kérdezte, miért pont ubuntuval próbálkozok
) Na mindegy, másnap a jelenlegi rendszergazdánk is elhajtott, hogy az ubuntuval menjek haza játszani, ne őt tartsam fel vele. Ekkor döntöttem úgy, hogy hardverdiagnak pont jó lesz egy pendriveon, bootolgatni.
Tényleg peace!
Bizonyára nagyobb tapasztalat és több idő kellene, hogy beállítgassam, de egyik sincs.
-
ddekany
veterán
[sóhaly] És már már felháborodsz ezen! Ne ez tipikus... áhhh. Miért ne segítsen a rendszer, könyörgöm? A vérprofinak is jobb, ha segít az a fránya gép. Mert a gép abban jó amiben az ember hülye. Ez az egész olyan, mintha notepadban fejlesztenék Javaban, mert olyan okosak vagyunk, hogy nekünk nem kell Eclipse meg ilyenek... ja, hát meg tudom csinálni, csak sokkal de sokkal nagyobb szívás lenne.
-
ddekany
veterán
"szerintem sokkal jobb, hogy egy karakteres konfigban turkálsz"
Nem is azt mondtam, hogy ne legyen karakteres (vagy legalábbis hogy ne legyen jól olvasható a plain text nézete), hanem hogy szóljon ha elrontom, már szerkesztésnél. Pl. húzza alá pirossal és mondja meg miért rossz. Meg egyáltalán, adjon ott helyben leírást ha valami fölé odaviszem a kurzort, hogy az az opció vagy akármi mit csinál. Ugyan ez a parancssorra. Ezekhez viszont az kellene, hogy ezek az információk ne a konfig fájlt ill. parancssori argumentumokat értelmező programban létezzenek elásva a kódba, hanem valamilyen szabványos formában deklarálva legyenek a binárisban, és akkor a szövegszerkesztő és a tényleges értelmezést végző program is azt használná (DRY azaz Don't Repeat Yourself elv).
"csak az lenne elfogadható váltás, ha a guis konfigurátor tényleg működne mindig, nem csak néha."
Nem tudom ezt hogyan lehetne biztosítani technikailag, mert pl. felhasználóbarát GUI-t a fent említett infók alapján aligha lehet generálni. Ez inkább szociális kérdés, nevezetesen, a GUI-t ugyan annak a csapatnak kellene készítenie, mint a konfigurált dolgot, szigorú következetességgel. Ezt el tudom képzelni egy céges környezetben, na de bazárban... Sőt, Linuxnál nincs egységes Desktop Environment sem, innentől meg pláne necces.
-
Vladi
nagyúr
válasz
julius666 #364 üzenetére
"Ne próbáld már bemesélni hogy a kézzel gépelésnek jobb a hibaaránya mint a GUI mögé rejtett config editoroknak, mert hanyatt vágom magam."
Mondjuk nem egészen ezt mondta. Minél több réteget vágsz fölé, annál nagyobb a hibalehetőség. A végén már követni sem tudod mi történik. Ez a guizás.
Jó példa erre a hang: pulseaudio és alsa. Időnként egymásnak dobálják a labdát, közben meg fogalmuk sincs miért van a bug, de azért ottmarad.
Ha meg valami elírtál, az a logból általában első indításnál kiderül.
-
lapa
veterán
ezeket most csak viccből írod, ugye? azért ha legközelebb elviszed a kocsid szerelőhöz, utána meg 10 km kellemes autózás után felrobban a motor, gondolom te se mész el vele sörözni, ha elárulja hogy azt a csavart mindig elfelejti, mert hülye helyen van és nincs ott egy nagy csíkozott szélű sárga nyíl hogy "CSAVAR ITT".
ezeket a rendszereket olyan embereknek tervezték, akiknél hogyismondjam nem téma hogy fel tudja-e installálni azzal a sok-sok veszélyes és kaotikus konfig fájllal. érted ez egy szakma, az hogy te meg én láttunk már villáskulcsot meg józan ésszel itt-ott piszkálgatjuk az nem jelenti azt, hogy lelkes amatőröknek lett tervezve. nemtom szereltél-e már magadban autót eleget ahhoz, hogy a párhuzam abszolúte nyilvánvaló legyen. nekem az, olyan jóízűeket röhögök magamon néha hogy még.
de nem fogok leállni veled ezen harcolni, olyan prekoncepciókban élsz amilyenekben csak akarsz. én a világ legboldogabb embere vagyok, hogy szólt hozzám és leöcsizett. amúgy meg az ember talál egy neki szimpatikus és stabil kiadást, aztán elmenti egy szöveges fájlba hogy pontosan miket konfigolt és az egész szenvedés 90%-nak elejét vette vele. valahogy sose éreztem relevánsnak, hogy az adott konfigban épp milyen a szintax. első alkalommal gugliból copy-paste, második alkalommal a szöveges fájlból. just works.
@julius666: beleírja a logba. ha singlével nem tudod kijavítani, akkor bebútolsz usb-s rencört és helyrerakod onnan. tényleg nem értem ez miért téma.
-
julius666
addikt
Ez jobb, mint valaki más tévedései miatt szívni, akivel nem tudsz mit kezdeni. az ismert hiba vagy hiányosság jobb, mint a bizonytalan működés. csak az lenne elfogadható váltás, ha a guis konfigurátor tényleg működne mindig, nem csak néha.
Ne próbáld már bemesélni hogy a kézzel gépelésnek jobb a hibaaránya mint a GUI mögé rejtett config editoroknak, mert hanyatt vágom magam.
De mondjuk az sem lenne rossz ha egy olyan config fájl esetében amit arra találtak ki hogy a user belepiszkálhasson lenne valami előzetes vizsgálat a betöltésénél és ha nem stimmel fallbackel a rendszer a default beállításokra majd jelzi a user felé hogy mi a gond, nem pedig ész nélkül agyonvágja magát (ez pl. szar GUI-ra is gyógyír lenne). Vagy mondjuk valamiféle szöveges config editor ami már szerkesztés közben metaadatok alapján sasolja az elgépeléseket.
Egyik sem lenne annyira feketemágia és mégis mennyivel jobb lenne.
-
bambano
titán
"van valami, ami olyan, hogy könnyű benézni, és ha te benézed, akkor te vagy a hülye, és ezzel téma lezárva, minden fasza és maradhat így még 100 év múlva is.": szerintem sokkal jobb, hogy egy karakteres konfigban turkálsz, és ha eltoltad, akkor tudod, hogy te toltad el és pontosan az van, amit mondtál neki. Ez jobb, mint valaki más tévedései miatt szívni, akivel nem tudsz mit kezdeni. az ismert hiba vagy hiányosság jobb, mint a bizonytalan működés. csak az lenne elfogadható váltás, ha a guis konfigurátor tényleg működne mindig, nem csak néha.
"az egész rendszer alapjaiban egyszerű mint a bot": ez a legjobb, ami egy oprendszerrel történhet. KISS: Keep It Stupid and Simple. a botban és a faékben van a legkevesebb tervezési hiba.
A létező parancsok listáját megmondja a shell, a parancsoknak pedig van beépített helpje. Sokkal jobb megoldás, mint explorernek látszó controll panelen bóklászni fel-alá, hogy éppen mit hova a bánatba tettek, majd ha nem jött össze, akkor előkapni azt az überbarátságos regeditet. Például mtu-t kicsit egyszerűbb debianon állítani, mint xp-n...
-
ddekany
veterán
Másfelől ismét amolyan UN*X-os (vér-retro) filozófiát sejtek a gond mögött: van valami, ami olyan, hogy könnyű benézni, és ha te benézed, akkor te vagy a hülye, és ezzel téma lezárva, minden fasza és maradhat így még 100 év múlva is. Arra persze sosem gondolnak, hogy talán ama könnyen elcseszhető dolog tervezői is bénák voltak, vagy csak túl régen csinálták az amit, és a lyukkártya után ez is kánaán volt ami van. Tehát pl. aláhúzta a szövegszerkesztő pirossal a hibás sort, vagy figyelmeztetett bármi módon? Nyilván nem, mert az egész rendszer alapjaiban egyszerű mint a bot, és fogalma sincs, hogy milyen formátumot követ a konfigurációs fájl, mik a támogatott paraméter nevek és értékek, és egyáltalán... Dettó u.a. shell parancsokkal is. Nem lekérdezhetőek a kapcsolók gépileg, stb. Olvass Manualt és figyelj öcsi. Mert ettől leszel igazi férfi, vagy mi. Ha ilyen a közösség hozzállása mindenhez, akkor ez tényleg így lesz örökké.
Amúgy... Windowson az van, hogy ha GUI az elsődleges konfiguráló felület, tehát ami ott nem jelenik meg, az lényegében nincs (vagy el akarták rejteni). Linuxnál ez fordítva van... ebből következően nem meglepő, hogy a GUI konfigurátor hiányos. Visszaütött az alapfilozófia.
-
rt06
veterán
válasz
Jim Tonic #359 üzenetére
"Uhh, ezt most megmagyaráztad, de keményen. Miattad szerkesztettem át, mert nem sikerült megtalálnod."
hetvicce... (foleg azzal, amit utana muvelsz)
persze a kerdeseimre tovabbra sem vagy hajlando (kepes?) reagalni, s pont te vagy az, aki a "k" betube kapaszkodik bele, mert mast nem tud kikezdeni a szoban forgo mondatbol....
riszpekt
-
Uhh, ezt most megmagyaráztad, de keményen. Miattad szerkesztettem át, mert nem sikerült megtalálnod.
Nem oltogatok senkit. Neki válaszoltam az XP monitorproblémáival. Abba is beleszóltál teljesen értelmetlenül. Ennek ellenére reagáltam neked, jeleztem, hogy egy fizetős friss operációs rendszernél sem azt fogod kapni, ami elvárható. Elég egyértelmű, hogy mindkét rendszert használom, mindkettő hibáit ismerem.
Most elfogyott a skúló, átváltasz vulgárisra. Most majd azt is megmagyarázod, hogy Gyurcsánynak van diplomamunkája. Oda kevés lesz egy "k" betűbe belekapaszkodni.
Legközelebb ha beleugrasz egy beszélgetésbe nézz körbe, mert most elég nevetségesnek tűnsz. Ja, az egyetlen troll kettőnk közül a Te szobádban ül.
-
rt06
veterán
válasz
Jim Tonic #357 üzenetére
hogy mire? ki irt ilyet? hol? mert ahogy kattintgatok vissza azon, hogy hogy is indult ez az egesz, csak azt latom, hogy a semmibol eloszedted egy 11 eves windoze problemajat
"#359: idéztem neked. Most sincs meg? Erről már nem én tehetek."
tudnam dijazni, hogy ha mar atszerkesztgeted a hozzaszolasodat (torolve az eredeti kamu allitasod, miszerint a felhasznalok windoze-ra vagynak), nem oltogatnal, amiert ezen szerkesztesre nem reagalok azonnal
masreszt a ket proiblema (Rhino-e es a tied) kurvara nem egy sulycsoporttovabbra is varom viszont valaszod a #356-ban felvetett kerdeseimre (na jo, nem igazabol azt varom, hogy allisd le a trollkodast)
-
Pedig bármit megadnék hogy pl. Windows 7-en vagy akár egy XP-n dolgozhassak, mert a Microsoft-nak érdekes módon már 13 éve sem volt problémája az ilyen alapvető dolgokkal. Erre reagáltam. Így jött fel az XP-s válaszom is a monitorbeállításokkal kapcsolatban. Fizetni kell érte, és mégsem teszi a dolgát.
Csak Te nem figyeled a szálakat.#358: idéztem neked. Most sincs meg? Erről már nem én tehetek.
-
rt06
veterán
válasz
Jim Tonic #354 üzenetére
es ennek mi koze ahhoz, hogy ubuntu alatt nem lehet tisztessegesen beallitani ket elforgatott monitort?
vagy most kezdjunk versenybe, ki tudja tobb hibajat felsorolni egy-egy os-nek?akkor mondanam, hogy a 3.2-tol ujabb pv_ops, grsec patch-es kernelek "virtualization" grsec beallitassal nem kepesek xen-ben boot-olni (hibauzenet nuku) - ha kiveszem az egyik (most fejbol meg nem mondom melyik) beallitast, mely resze a virtualisation grsec profilnak, akkor minden megy gond nelkul
bar amugy az is erdekelne, hogy ha valaki felvet egy linux-os tapasztalatot, problemat, miert az ra a reakcio, hogy "de a windoze is szar", miert nem fektetitek ugyanezt az energiat abba, hogy esetleg megprobaljatok megertni a jelenseget, ne adj' isten megoldasi javaslattal eljetek
-
Vladi
nagyúr
válasz
Rhino666 #342 üzenetére
Megy az más disztrón is. Nézzetek ki egyet, ami okés, meg stabil, és a lehető legtovább azon menyjen. lts például, vagy centos megér egy próbát.
Ez utóbbi ha összeáll gyári cuccokkal megoldottok mindet, majd a következő géppel cseréled az oprendszert, zéró szívás.
De azért munkaeszközön ilyen disztró updatet nekiszúrni... nem jó ötlet.
-
Windows7-emben megint nem látszódnak a frissítések. Mióta megjelent a Win7 azóta előjön ez a bug bizonyos időközönként. Jelzi, hogy van frissítés, de nem tudsz rá reagálni. Az internet teli van a bugról szóló topikokkal. Fizettem érte anno, mert akkor még játszani is akartam, és a fejlesztőkörnyezetem is arra van összerakva.
-
bambano
titán
elmondom, én hogy csinálom:
- megnézem, hogy a melóhoz és az eddigi tapasztalataimhoz melyik oprendszer passzol a legjobban
- megnézem, hogy mennyi fizetést adnak
- megnézem, hogy a tapasztalatom és az oprendszer:
a./ passzol, minden oké
b./ nem passzol, akkor mennyi idő megtanulni a másikat és az mennyi költség
- ha sok, akkor nem fogok hozzá.
- ugyanez hardverre: passzol-e a szükséges oprendszerhez a hardverem vagy sem?
a./ passzol, halleluja
b./ megnézem, melyik olcsóbb, obivan usernévvel klikkelgetni vagy kihajítani a rákba az egészet és venni egy olyat, ami működik.elfogadom, amikor otthon netezni akar valaki, akkor reszelni fogja. de az is tény, hogy egy komolyabb rendszer óránkénti üzemeltetési költsége már egyáltalán nem indokolja, hogy reszeld. felemeled, jobbváll balkéz és kész, tegyenek le egy olyat, amelyik működik.
egy menőbb tanácsadó cégnél két embernapnyi tanácsadói díjból olyan konfigot vesznek, hogy a kávédat megfőzi tejszínhabbal vagy anélkül, ahogy szereted.
-
lapa
veterán
válasz
Rhino666 #345 üzenetére
szerintem félreérted a helyzetet. nem összeomlik, csupán nem indul el a hibás paraméterrel. gondolom szingli módban belenézve a logba szólt hogy nem jó, és csak javítani kéne. most tényleg nem értem miért lenne elvárás, hogy minden szó nélkül elinduljon, amikor nyilván te akartál ott valamit, ami nem tud megtörténni. érted miért lenne az halálos?
attól hatékony a rendszer, hogy a feladat elvégzésére lett felkészítve, nem mindenféle wörkaroundokra ha a rendszergazda (vagy a lelkes amatőr) elront valamit. nekem a felfogásbeli különbség már az alábbi lesson 1-nál nyilvánvaló lett:
lapa@egyik:~$ ssh masik
The authenticity of host '[masik]:22' can't be established.
RSA key fingerprint is 0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d:0d.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? y
Please type 'yes' or 'no': -
bambano
titán
válasz
Rhino666 #342 üzenetére
oké, leírom, mik jutottak az eszembe a hsz-eid olvasása közben.
használtok egy keretrendszert, ami buguntuhoz van drótozva, nem lehet lecserélni akkor sem, ha a dógozónak a w7 tisztább, szárazabb érzés. következtetés: az a keretrendszer:
a./ nagyon fontos
b./ nagyon drága
c. a és b egyszerre.ha egy nagyon drága keretrendszert kell használni, akkor:
1. annak elvileg van rendes specifikációja
2. van hardver és szoftververzió elvárás-listája
3. a felhasználójának a képzése drága, tehát sokat kell dolgozni vele, hogy megtérüljön
Következmények és kérdések:
- miért te buherálod a monitort?
- miért nincs egy rendszergazda, akinek ez a dolga, tehát alacsonyabb órabérben van?
- miért nem vettetek a kompatibilitási listának megfelelő vasat?fentiek alapján mégiscsak arra jutottam, hogy nem jó helyen dolgozol.
-
válasz
Rhino666 #340 üzenetére
AZért keress másik munkahelyet, mert nem tudod megcsinálni a dolgod.
Mondok egy hasonló kérdést: Cseréld fel az alapértelmezett asztalt dual display esetén, kiterjesztett asztallal XP Prof alatt a Windowst használva. Elárulom, nem megy. Intel programja kell hozzá. Pedig szépen cserélgeti az ablakban, épp csak nem csinál semmit.
Másik példa dual monitorra: Old meg, hogy egy program mindig azon a kijelzőn induljon, ahol használod és bezártad. Elárulom, ez sem megy.Elég alapvetőek, nem?
-
julius666
addikt
válasz
scyllarus #346 üzenetére
Nekem meg éppen fordítottak a tapasztalataim. Utolsó próbálkozásra pl. egy fedora 15 teljesen magától murdelt meg, nem piszkáltam semmit, egyszer csak nyekk és grafikus módban soha többé nem indult el onnantól fogva. Valószínűleg a videokártya-driver volt a ludas, de hiába próbáltam kipucolni konzol módban (úgy nagy nehezen sikerült beizzítani) amit csak lehetett, már annyi volt.
Miután előtte 3 napon át fórumokat bújtam a wifi miatt (naná hogy szar volt az is), betelt a pohár és már nem raktam újra, ment a gépre Win7 vissza. Ez volt a 4. "na most majd áttérek linuxra" próbálkozásom. Az előző próbálkozások vége azért nem volt ennyire drámai, ott simán csak "meguntam" hogy rendre szopni kell a nem működő hanggal/wifivel/egyéb driverekkel, illetve hogy nélkülöznöm kell általam addig használt programokat meg alább kell adnom bizonyos területeken ahol a desktop linux jellemzően gyenge (pl. multimédia).
Igazából roppantmód tudom azokat irigyelni akiknek még nem volt "komolyabb" hardveres gondjuk.
Nem desktop linuxot/virtuális gépben használok gyakran, szóval nem ott van a gond hogy szarul állok hozzá.
-
rt06
veterán
válasz
scyllarus #346 üzenetére
azt kellene megerteni, hogy mi is a problema
- adott ket monitor, mindketto elforgatva, ehhez kellene beallitani a megjelenitest
- van ehhez olyan ui, amivel ez maradektalanul elvegezheto?
- amennyiben nincs, mi a teendo?
- amennyiben a teendo szoveges (es nem binaris*) allomany(ok) szerkesztgetese, tovabbra is ugy veled, hogy a hasonlatod barmire is jo mezei trollkodason kivul?binaris atirogatasatol minden mas is osszeomlik
"Mindegyik csak akkor halt meg, ha belepiszkáltam, maguktól sosem. A Windows ellenben.."
elinditasa utan, anelkul, hogy akar az egerhez, akar a billentyuzethez hozzanyultal volna, egyszercsak elhasalt, mi?
magatol az sem dol be, hardverhiba, vagy felhasznaloi interakcio szukseges -
scyllarus
veterán
Mekkora sz.r a Windows, átírok egyetlen karaktert a win.com-ban és összef.ssa magát
A Win 7-et béta kora óta használom, teljesen elégedett vagyok azóta is vele, de ha átírogatnék a rendszerben valamit, és összeomlik, legalább csöndben maradnék.
Későn kezdtem Linuxozni, 9.1-es volt az első, azóta van ubim, meg kipróbáltam pár másik disztrót is. Mindegyik csak akkor halt meg, ha belepiszkáltam, maguktól sosem. A Windows ellenben.. (elégedett 7-es használóként mondom, mint fent írtam) -
Rhino666
addikt
Mekkora szar már, hogy ennyi hibakezelés nincs benne, hogy egy nem várt sort kap és rögtön úgy összeomlik, hogy nem indul el többet. Ha én ilyen gyatra szoftvert írnék, azonnal ki is rúgnának érte...
Nem működik kb. sehogy, 11.10 alatt még csak-csak rá tudtam venni, 12.04 alatt már annyira sem. Szerintem ez nem nekem égő...
-
lapa
veterán
válasz
Rhino666 #342 üzenetére
mekkora szar már, hogy elrontod és elromlik tőle. pedig biztos vagyok benne, hogy csak valami icuri-picuri elrontás volt. ilyenekkel nem is égetném magam publikusan, pláne ilyen hangnemben.
nem azt mondom, hogy milyen jól működik (az amúgy nagyon ritka) kétmonitor + portré mód, csak erre a konkrét dologra írtam.
-
scyllarus
veterán
Én beléptem a 11.04-be, felajánlotta a frissítést, 6 perc alatt lejött. Aztán elmentem a lányomért, kb. 40 perc volt, mikor visszaértem, 1 perc volt hátra, újraindítás és minden tökéletesen működik. Nekem gyorsabbnak tűnik, mint a 11.04
(Nincs erőgépem, 2,6 GHz-es DualCore, 4 GB Ram, dualbootban a Win7-tel, az ubi ráadásul egy régi IDE-s vinyón van)
Én meg ajánlom a frissítést azon kevés felhasználónak, aki még 1 monitort használ -
Rhino666
addikt
Na, eddigi tapasztalataim:
NAGY HULLADÉK az Ubuntu 12.04, talán még a 11.10-nél is rosszabb.
A 11.10-es felajánlotta a frissítés lehetőségét, én meg bátorkodtam belemenni ("ennél már úgy sem lehet rosszabb" alapon). Hát hatalmas hiba volt. Amivel 11.10-nél is elment egy egész napom, hogy beállítsam a multimonitort normálisan (két 19" monitor van egymás mellett portrait módban) most már nem is akar működni egyáltalán. Frissítés után az egyik monitor kapásból ki volt lőve. Gondoltam X Server Settings-ben simán visszahozom. Beállítottam pöpecül, újraindítás meg volt. Na, most már annyival jobb, hogy még mindig nincs kép a másik monitoron, de legalább a másik sincs már elforgatva.
Na, ideje nano-val beletúrni a konfig fájlba, mert az X Server GUI akkora f*s, hogy egy rohadt legördülő menüt nem tudtak odarakni a ROTATE beállításnak. Persze tweak-nél újragenerálódik az egész konfigurációs fájl, szóval akármilyen apróságot állítok, mentésnél megint visszafordul a monitor landscape módba ha kézzel nem pótolom, mert elveszik az Option "Rotate" "CCW" sor. Na, de a kézzel átírogatás eredménye az lett, hogy már EL SEM INDUL az Ubuntu. Remek, egyetlen karaktert elírtam és indulásnál összecsinálja magát, valóban stabil egy OS.
Recovery módból nano-val korrigáljunk (mert persze a GUI ott sem volt képes felállni egy rohadt értelmezhetetlen sor miatt), szóval most ott vagyok ahonnan kiindultam. Egyik képernyő fehér és X-re változik a kurzor rajta, a másik meg végre portrait módban van, de ezek után én már ennek is tudok örülni. A jobb fölső sarok -> Kijelzők menüpont a következő hibaüzenetet adja: "A képernyő-információk nem kérhetők le, A RANDR kiterjesztés nincs jelen". Hát gratulálok, ez igazán a jövőbe mutat, hogy itt vagyunk 2012-ben és egy ilyen alapvető dolgot nem lehet megoldani, hogy dual monitor + elforgatás. Ha ez lenne az egyetlen gondom az Ubuntuval, talán még le is nyelném (vagy inkább kiröhögném), de ez csak az utolsó csepp volt abban a hatalmas tengerben. Ennél használhatatlanabb operációs rendszert még nem hordott a hátán a világ, beleértve a Windows Mobile-t is, még azzal is kevesebb problémám volt, hiába szidták orrba-szájba. Nem értem hogy miért akarna bárki is szenvedni vagy épp rosszat másnak, hogy egyáltalán szóba kerüljön ez a disztribúció. Egy ideális világban az ilyen szoftvereknek nincs létjogosultsága és malware-ként kezelik, én személyesen javaslom a tartózkodást mindenkinek, akinek jót akarok. Az ellenségeimnek meg bátran ajánlom.
NEM AJÁNLOM SENKINEK SE A FRISSÍTÉST, SE AZ UBUNTUT MAGÁT.
Szerk: Mielőtt valaki megkérdezné hogy akkor mégis miért használom; munkahelyemen ezt KELL használni, nem igazán van választási lehetőségem (sajnos). Pedig bármit megadnék hogy pl. Windows 7-en vagy akár egy XP-n dolgozhassak, mert a Microsoft-nak érdekes módon már 13 éve sem volt problémája az ilyen alapvető dolgokkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
törölt tag
akkor most kérdezhetném, hogy ezt basszus hogy a fenébe csinálod?
én a 11.04 óta használom, nagyjából amikor abból kijött a stabil változat, akkor váltottam KDE-re (előtte Unity volt), de ilyen hibákat még a backports meg béta repókkal sem csinál. illetve a k-menü felülre kerülős dolot néhányszor csinálta régebben, amikor a kwin-ben meghalt a 3D gyorsítás, de ezt betudtam a bétás csomagoknak. nekem ennél messze több hibát művelt a Unity még stabil kiadásban is (eltűnik a launcher, vagy a felső panel, vagy csak az ikonok róla, stb).
-
-
floatr
veterán
A mai merítés egyelőre annyi, hogy a k-menü a képernyő tetején jelent meg, amikor előcsalogattam volna (alul van a helye egyébként, de ez biztos a lite változat, és rosszul volt kipányvázva), illetve a frissítéskezelő valamiért két ikont dobott az értesítési területre (gondolom a precise upgrade miatt), és amikor a napi fix-eket feltoltam, a másikra kattintva összeomlott a frissítéskezelő. A múltkor lezárt widget-es környezetben vándoroltak össze-vissza az egyes komponensek, és az ablaklista miután egy hibával elszállt, permanensen nem is jött vissza, amíg kézzel vissza nem tereltem. Korábban a naptár ...szott működni, csupa ilyen kisebb-nagyobb bosszantó dolog.
Az már csak hab a tortán, hogy ordenáré módon néz ki minden gtk-s alkalmazás, amiket nem sikerül/akaródzik kiváltani qt-s megfelelővel. Van fejlődés, de nem elég jó, pedig én félévente mindig adtam neki egy esélyt, amióta a hardy-val bejött -- akkor még a hálózat/vpn kezelése is kihívás volt. A suse működött úgy, ahogy az elvárható is lett volna, de ott meg az alaprendszer volt kissé idegen. -
törölt tag
Jut eszembe.
Unity. Második napja használom (újra), de megint nem fogom egy darabig. Összeomlott, minden különösebb ok nélkül. Felső panel és dokk eltűnt. Ctrl+alt+backspace, Gnome Classic.Korábban is volt ilyenem (még 11.10 alatt), asszem bugreportoltam is. Nem változott, így nem használom.
-
floatr
veterán
válasz
#16820480 #303 üzenetére
Ha igazán kíváncsi vagy rá, szívesen megosztom a kálváriámat a kde4-el, legyen elég itt perpill annyi, hogy screenshot-ként akkor is tetszett, és most sem néz ki rosszul, de a kubuntu keretein belül funcionálisan még most is gáz -- mondom ezt úgy h az itthoni desktop gépen az van, és naponta szembesülök a félkész állapotával. Ilyen komolytalan funkcionalitásbeli problémákkal az alap ubuntu esetében nem találkoztam; xfce alatt sem, pedig azért ott is akad bőven, ha az ember napi szinten használja. De ismét elmondom, hogy nekem nem azzal van bajom, ha valakinek véleménye van
A unity sztori meg nem magától alakult így, és gondolhatod h Shuttleworth is tudná hova önteni a pénzét. Voltak bőven háttérbeli csatározások, és nekem az a meglátásom, hogy nem MS volt a fafejű.
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #300 üzenetére
"akkor erre tudnál javasolni valamit?">Csoportok?
-
válasz
{Zodiac} #318 üzenetére
Értem én, csak ez alapján már az is írhatna ide, aki eljutott odáig, hogy betöltötte a magnet linket. Tapasztalatok azzal is vannak, csak értékelhetőnek nem nevezhető.
Peace van, volt, lesz. Nem akartam én offenzív lenni. Te akarsz úgy pálcát törni valami felett, hogy azt sem tudod, mi az. -
válasz
{Zodiac} #315 üzenetére
nem az asztali gépemen próbáltam, hanem egy lenovo t61-en, (t7300, 2gb ram, nv 140m vga) azon kb fele olyan gyos volt, mint a jelenlegi win7 és teljes töltésről 30-35 percet írt visszamaradónak, win7 meg 45-50-et
Én eddig 3 PC-n (laptop is volt benne) cseréltem a Win7-et annak lassúsága miatt Ubuntura. Összehasonlíthatatlanul gyorsabb lett. Mindegyik kétmagos rendszer volt, AMD és Intel vegyesen. Most jön az én HP notim, amin szintén a gyári Win7 megy kukába, hasonló okok miatt.
Az akkumulátor idejének becslése rendszerenként eltérő. Sok dologtól függ, és legkevésbé sem bizonyíték arra, amire írtad.
Te egyszerűen nem is foglalkoztál igazán a dologgal, nincsenek vele valós tapasztalataid. Ergo teljesen alaptalan hozzászólnod a témához.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #312 üzenetére
"Meg ha már ott vagy, honnan tudod, mit kell csinálni?"
Eredeti szakmám meg a számítástechnikában közel 2 évtizedet eltöltött időm révén.Ez azért erős.
-
{Zodiac}
senior tag
nem az asztali gépemen próbáltam, hanem egy lenovo t61-en, (t7300, 2gb ram, nv 140m vga) azon kb fele olyan gyos volt, mint a jelenlegi win7 és teljes töltésről 30-35 percet írt visszamaradónak, win7 meg 45-50-et... ezen a laptopon bizony lassabb és kajásabb volt, mint a win7. bizonyára nem szántam rá elég időt, de nem is ez volt a terv, hogy szarozzak vele. ki akartam próbálni és csalódtam, ennyi.
-
rt06
veterán
válasz
CPT.Pirk #309 üzenetére
"Ahelyett, hogy megfelelően bolondbiztosra, stabilra csinálnák..."
ugyanmar, bolondbiztos rendszer nincs - vagy ha van is, otthoni hasznalatra alkalmatlan"...kap egy ilyen humbuk funkciót, hogy újrapakolja magát, ezzel letudva a problémát."
mint irtam, erre van szukseg"Meg mi re jó ez a két új funkció? Hozzászoktatja juzert, hogy mindent telepítsen fel amit csak talál, majd ha egy szemétdomb lesz a rendszer, nyom egy refresht és kezdődhet előröl."
a user eddig is szetverte a rendszert, ezutan is szetfogja - semmihez nem szoktatjak hozza, csak ok ugy vannak vele, hogy ha konnyebbe tudjak tenni a helyreallitast, akkor megteszik (persze lehetne azt is avlasztani, hogy a melluket dongetve elkezdik magyarazni, hogy a windoze megvalogatja a baratait, de lassuk be, attol sem a rendszer nem lesz jobb, sem a user nem lesz boldogabb)"Mondjuk ezt hagyjuk, nem ebbe a topicba való."
pontosan ezert nem kellene fud-dal doballoznod legkozelebb -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #312 üzenetére
Nem is feltétlen rád gondoltam, hanem az átlagemberre.
"Amúgy meg már egy ideje kvázi minden fontosat el lehet intézni GUI-n is, még ha ott tovább is tart, mint terminálban."
Ezzel alapvetően egyetértek, de azért örülnék, ha egy ilyen -igaz, ez csak nekem lenne fontos- alkalmazást linkelni tudnál...Pl. az induláskor betöltődő daemonokat, mint pl. cups, cpufrequtils, ilyesmik, már a régebbi Ubuntu verziókban is simán lehetett Gnome felületen is konfigolni. Ha átlagos használatot veszünk, alsa / pulse audio hangkezelő, teljes Catalyst, LAN - WLAN, nyomtatók és csomagkezelők simán mennek GUI-n.
Nem tudom Unityben van-e egységes felület ezeknek, KDE-n van olyan, mint a "vezérlőpult".A nálad előjött hibára meg csak annyit tudok mondani, hogy nézz meg valami nem Ubuntu alapút. Lentebb beszéltük páran, hogy miből / hogyan készül az Ubuntu. Van aki egyetért azzal a módszerrel, van aki nem.
-
válasz
CPT.Pirk #307 üzenetére
"Ha bedőlt a win, hogy jutsz be a regeditbe?"
Saját készítésű WinPE lemezzel."Meg ha már ott vagy, honnan tudod, mit kell csinálni?"
Eredeti szakmám meg a számítástechnikában közel 2 évtizedet eltöltött időm révén."Amellett nézd meg hova tart a Win, jön a Win8-al az egy gombnyomásos újratelepítés lehetősége. Ha komoly operációs rendszer lenne, ilyen funkció szükségessége fel sem merülhetne.
"
Nem tudom hova tart, de használni fogom, mint ahogy "hobby" szinten a Linux-ot is. Amúgy nem szokásom a Linux és Windows összehasonlítása, mert teljesen értelmetlen, kb annyi értelme van, mint a kis kék gumigolyót összehasonlítani a nagy sárga fakockával..."Egyébként hogy egy addig jól működő Linuxot bedönts, ahhoz tenni kell valamit."
Igen, csak azért ennyitől nem kellene súlyos rendszerhiba ablakkal indulnia... Ha csak 10-ed annyi tudásanyagom lenne, mint Windows platformmal kapcsolatban, valószínűleg orvosolni tudtam volna a dolgot, de így sajnos nem, lehetett újrahúzni. (persze ez az Én "hibám" hogy nem tudok annyi időt belefektetni a Linux mélyebb megismerésébe)"Amúgy meg már egy ideje kvázi minden fontosat el lehet intézni GUI-n is, még ha ott tovább is tart, mint terminálban."
Ezzel alapvetően egyetértek, de azért örülnék, ha egy ilyen -igaz, ez csak nekem lenne fontos- alkalmazást linkelni tudnál...De ezt a Linux vs. Windows felfogást/megközelítést felejtsük el, sehova sem vezet, ráadásul egy szóval sem ilyen megközelítésből írtam a korábbi hsz-om.
-
bambano
titán
akkor elmagyarázom
amikor a linux adminok még férfiak voltak, nem hátulgombolós win userek, akkor például a hálózati konfigot úgy kellett beállítani, hogy egy fájlba beleírtál egy halom mágikus kulcsszót meg ip címet. Most meg mindenféle wizzardok piszkálják a hálózati konfigot.A két módszer között az az alapvető különbség, hogy amikor te írtad a konfigot, akkor a gép pontosan azt és csak azt csinálta. Ha elírtál valamit, nem működött, ha eltaláltad, hogy mit kell, akkor pedig igen. Most meg mindenki heppi, hogy ilyen wizzard olyan felhőcske, amolyan értesítési ablak, de ha kicsit is bonyolultabb a hálózat, akkor nemhogy nem fog működni, de azzal kell kezdeni, hogy kitakarítsd, amit valamelyik agyhalott csomagkarbantartó belepiszkolt a szkriptekbe és az adatfájlokba.
Vagy:
a régi szép időkben, amikor még nem windowsos hátulgombolósok üzemeltettek linuxokat, akkor az eszközmeghajtókat kézzel kellett betölteni a kernelbe. Mit is beszélek, az már örömünnep volt, amikor be lehetett utólag tölteni, mert a kezdeteknél még kézzel kellett új kernelt fordítani akárhányszor másik hardvert talált maga alatt. De ha már úgyis újrafordítod a kernelt pl. az ethernet driver miatt, akkor már úgyis kipucolsz belőle mindent, ami a te gépedre nem kell. És akkor volt egy kerneled, amiben kézzel osztottad ki az interruptokat, viszont cserébe pontosan azt csinálta, amit te parancsoltál neki. Ha tudtad, hogy mit kell neki mondani, kiválóan működött, ha nem, akkor szállt az egész, mint ólajtó.Később jött a sötét középkor, amikor már lehetett modulba fordítani a drivereket, de még mindig te töltögetted be kézzel, ami kellett. ez volt talán az optimális megoldás. ebből mára eljutottunk odáig az elwindowsosodás útján, hogy az indítóprogramok induláskor felderítik a hardvert és betöltenek mindent, ha kell, ha nem. így ott lesz a memóriában a soha nem használt hardver driverje is, meg egy halom más szemét. És ha ez működik, akkor mindenki boldog, de ha nem működik, akkor jön az orbitális sz....s, initramfs-ből modprobe hibákat debuggolni az nem az, amit gyakran önként megtesz az ember.
Ezzel mi a baj? eddig volt a windows azoknak, akik windows userként akarták használni a gépküket (te ne foglalkozz a gépeddel, bill bácsi mindent jobban tud, dugjuk be a scannert, upssz...) meg volt a linux, amit kőfaragók használtak, amikor pontosan tudni akarták, hogyha odaütnek, mi fog fájni. Most meg van a windows a windows usereknek meg van a windoslike linux a linux usereknek.
Mikor csinál nekem is valaki oprendszert?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jujj. Természetesen magától egyik sem dől be. Ettől eltekintve amiket írtál, az mindkét rendszernél megvan. Ha bedőlt, akkor "szakember" kell mindkét rendszerhez ( és / vagy google ). - csak Linuxból rögtön van Live verzió, amivel lehet felmenni googlere, vagy dolgozni a problémás rendszeren, így némi előnnyel indul.
Egyébként nem én találtam ki a on click refres / restart dolgot. [itcafe-s cikk]
Csak a trollkodásra reagálva, amit írtam az véletlen sem trollkodás. Ahelyett, hogy megfelelően bolondbiztosra, stabilra csinálnák, kap egy ilyen humbuk funkciót, hogy újrapakolja magát, ezzel letudva a problémát. Mit gondolsz honnan került be a köztudatba ez: "valami nem megy a Windowson? Telepítsd újra..."
Meg mi re jó ez a két új funkció? Hozzászoktatja juzert, hogy mindent telepítsen fel amit csak talál, majd ha egy szemétdomb lesz a rendszer, nyom egy refresht és kezdődhet előröl.Mondjuk ezt hagyjuk, nem ebbe a topicba való.
-
rt06
veterán
válasz
CPT.Pirk #307 üzenetére
"Ha bedőlt a win, hogy jutsz be a regeditbe?"
vannak ofline editor tool-ok"Meg ha már ott vagy, honnan tudod, mit kell csinálni?"
ugyanonnan, ahonnan linux-on tudod, hogy a tobb szaz .conf file-bol melyikbe, es fokent hogyan kell belenyulni"Amellett nézd meg hova tart a Win, jön a Win8-al az egy gombnyomásos újratelepítés lehetősége."
meg ha igy is lenne, ez akkoris egy felhasznaloi igeny kiszolgalasa"Ha komoly operációs rendszer lenne, ilyen funkció szükségessége fel sem merülhetne."
ha nem trollkodni akarnal, ez a mondat fel sem merult volna benned"Egyébként hogy egy addig jól működő Linuxot bedönts, ahhoz tenni kell valamit."
windoze sem dol be magatol, tenni meg linux-on is eleg pl annyit, hogy belenyulsz egy-egy megfelelo file-ba (pl az fstab-ba) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #304 üzenetére
Ha bedőlt a win, hogy jutsz be a regeditbe? Meg ha már ott vagy, honnan tudod, mit kell csinálni? Legalább egy google kellene ott, hogy el tudj indulni, mert egy elég nagy katyvasz az egész a kismillió kulcsával együtt.
Szóval feltétezed, hogy problémát elhárítani Win alatt könnyű, pedig korántsem ez helyzet.Amellett nézd meg hova tart a Win, jön a Win8-al az egy gombnyomásos újratelepítés lehetősége. Ha komoly operációs rendszer lenne, ilyen funkció szükségessége fel sem merülhetne.
Egyébként hogy egy addig jól működő Linuxot bedönts, ahhoz tenni kell valamit. Persze nem minden disztrónak egyformán jó a minősége (lentebb beszéltük is páran, hogy miből készül az Ubuntu és a ráépülők), de magától nem fog bedőlni egyik sem.
Amúgy meg már egy ideje kvázi minden fontosat el lehet intézni GUI-n is, még ha ott tovább is tart, mint terminálban.
-
jungleflashr
csendes tag
Na felpakoltam a gépre én is. 11.10 után sokkal stabilabbnak és gyorsabbnak tűnik. Stabilitás alatt értem hogy már csak ritkán fagy az alábbi gyönge konfigon:
Asus A9RP
Intel Celeron M CPU 420 @ 1.60GHz
2 GB RAM
ATI Radeon Xpress 200M 128MBEnnél azért több kell neki.
Az Unity felület meg nekem tetszik, semmi gondom nincs vele. A Dash is kényelmesebb lett.
-
lapa
veterán
universe + multiverse bejelöl --> apt-get install gnome-session-fallback --> logoff --> a júzernév melletti logóra katt --> classic (no effects) --> boldogság.
-
Igen, arra gondolok, csak azért linkeltem több hsz-t, hogy feleslegesen ne javasolj olyan megoldást, amit már megtettek, de sajnos nem segített...
Másik kérdésedre csak -amennire csak lehet- röviden válaszolnék. Ugye van az a törekvés, hogy bizonyos területeken a Linux leválthatná a Windows-t, ami szép dolog, de sajnos esélytelen a jelenlegi állapotokban. Ahogy mondani szoktuk, minden OS addig stabil, amíg be nem dől... Ha egy Linux dől be, akkor csak egy kockának vagy hiperkockának(és itt pozitív jelzőként használom) van esélye abba életet csiholni(terminálból kiadott, 1 tucat vagy több egyenként fél kilométeres parancs segítségével), átlag avagy még tapasztaltabb user-ek számára esélytelen a dolog. Windows esetén akár egy registry módosítással is lehet orvosolni "bedőlést", DE akár egy rosszul kivitelezett registry módosítás is bedöntheti a Windows-t.
Ez egy egyszerű példa, de ezt jelentené az "elwindows-osítás", azaz a Linux-ot kellene úgy "átírni", hogy a Windows-ra jellemző kezelhetőség, felépítés, rendszer "turkálás" stb jellemezze, viszont ez nem megvalósítható vagy legalábbis nem szeretnék megvalósítani, mert
1. Van, amit nem is lehetne teljesen megvalósítani Linux alatt
2. (és ez a fontosabb) amit meg meg lehetne, az a Linux-ra oly jellemző biztonság és stabilitás rovására menne és ellentétes a Linux filozófiájával(a kezdetektől) és természetesen a fejlesztők döntő többségének nézetével is szemben áll.A megosztottságot ez okozza, mert vannak olyan fejlesztők/fejlesztő csapatok stb, akik ugyan kisebbségben vannak, de azt a nézetet vallják, hogy igenis ki kellene dolgozni valamilyen megoldást (még akkor is, ha a biztonság csorbát szenved (persze a lehető legkisebb mértékben)), mert egyébként esélytelen, hogy a Linux teret hódítson a Windows-al szemben.
És ez, akárhogy is nézzük, nehéz kérdés.
-
törölt tag
de ha a kde4-től vért köptél, akkor miért olyan nehéz elfogadni, hogy más meg a unity-vel van így? a kde4-nél is az volt a baj, hogy felrúgták az addigi koncepciót egy új elképzelés miatt. most a unity is ilyen, átrendeztek mindent szinte csak a rendezés kedvéért. a jobb szárnyat átrakták balra, a bal szárnyat középre, a középsőt meg jobbra.
és megy a sírás, mert tolják, mint az úthengert. értékelem, amikor Shuttleworth nyilatkozik, hogy ők nem ellenségek, csak saját elképzeléseik vannak, meg támogatják a gnome csapatot, meg ilyesmi, de bakker, ha annyira szeretnének együttműködni, akkor néhány javascripttel egy gnome-shell-ből is lehetne unity-t csinálni, nem kellett volna ezért külön felületet csinálni gumicukor ikonokkal, meg össze-vissza pakolt kezelőgombokkal. nem hazsnálok már gnome-shell-t egy pár hónapja, mert funkcionalitásban alulmarad a "vérköpős" kde-vel szemben, de sokkal letisztultabb és elegánsabb külsőt sikerült összehozniuk. nekem ez fáj inkább, hogy csináltak egy n+1-ik felületet inkább, ahelyett, hogy együttműködtek volna. -
BoB
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #300 üzenetére
Ha van kis időd írd már le mi osztja meg az Ubuntu közösséget? Illetve hogy milyen nagyobb változtatások voltak amik szintén ezt a hatást váltották ki, hallottam hogy "állandóan változtatgatnak" az ubin. Szóval, mi a gond?
(#301) Dark Archon: Tudom tudom, de alapbeállításként nem oda van rakva.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Filmvilág
- E-roller topik
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)