- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nowhereman
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #193 üzenetére
Megnyugtatlak, a júnití minden laptop aksiját nyomorítja.
"ha most veszel egy új gépet, akkor min. 3-4 GB rammal adják." - tudod, felénk a kelet-magyarországi falvakban, nem rohadt kevesen elmélkednek ezen. Gyakoribb óhaj, hogy a 512MB-os P4/K7 nívójú gépen fel tudjanak szaladni a háromfelé osztott 1-5Mb-tes kapcsolaton át a rabszolgapiac honlapokra. Kitalálhatod, hogy ott mennyire imádják az új csicsát, hát még azok, akik a rokonság gépeit is abajgatják...
-
Geller72
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #198 üzenetére
Ha megnézed az általad linkelt bench-eket, jó pár teszten látható, hogy (érdekes módon) a 32 bites verzió szignifikánsabb mértékben gyorsabb, mint a 64 bites. Az érdekes az, hogy ennek nem így kellene lenni, mert már csak logikailag is gyorsabbnak kellene lennie..de nem az..ez lehet hw-es és rendszerbeli probléma is, vagy az adott szoftver is lehet rosszul kalibrált/megírt..stb..
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Geller72 #197 üzenetére
persze, nem akkora az eltérés, hogy észre lehetne venni, de ha tudom, hogy gyorsabb, ráadásul, mint már írtam a legtöbb alkalmazás elérhető rá, akkor miért használjam a lassabbat? (4-5 évnél idősebb hardverek ezúttal is kivételek természetesen)
"És többet szívsz a 64-es verzióval nagy átlagban"
a flasht kilőttük, a wine-on kívűl milyen szívások vannak még? -
Geller72
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #187 üzenetére
Nem hülyeség. Írtam, hogy flashből sem volt mindig így, hogy legyen naprakész, működő verzió x64-re..a wine-ről meg más már tett említést. És szintén írtam, hogy ha nem valami "húdekiba" fontos a difi a 32 és a 64 bit közt, akkor meg nagyon mindegy, mert észre nem veszed mondjuk hétköznapi használatban, ha nem méregeted. És többet szívsz a 64-es verzióval nagy átlagban...amúgy az általad linkelt bench egy kicsit (na jó, nem kicsit) paradox jó néhány helyen, és kb ennyi helyen kevésbé hihető is..
.
Amúgy, az eddig eltelt időben..:
eltettem a Kubuntut egy X2-es notira, és valami olyan tetű lassú és bugos, hogy az elképesztő..frissítések után is. Akármit akartam telepíteni, vagy csak böngészni, megállt, hibával elszállt, stb..nagyon hw függő, úgy látom...
-
F34R
nagyúr
válasz
Nowhereman #195 üzenetére
akkor ha a lib32-es csomagokat felrakja hozzá.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Nowhereman #190 üzenetére
swapnek mindig annyit adok minimum, mint amennyi a fizikai RAM mérete, mivel pl. hibernáláskor nem biztos, hogy elég lenne neki. amúgy meg a +30% ram zabálás nem mindenhol jelentkezik, ráadásul a mostani memóriaárak mellet bőven megéri. a régi gépekre (több, mint 4-5 éves hardver) meg természetesen 32 bit a nyerő.
CPT.Pirk: ezt nem tudtam (nem használok wine-t). viszont nem hiszem, hogy széles körben elterjedt lenne a 3D-gyorsítás igénye wine-on, persze aki játszani akar, annak nincs választása. a steam kliens hamarosan jön majd linuxra, akkor talán kicsit változik a helyzet. de a kernelnek és a legtöbb programnak van 64 bites változata, ami gyorsabb is, ezért szoktam 64 bitest ajánlani, kivéve az előbb említett speciális eseteknél.
Nowhereman: azért ez is eléggé hardverfüggő. pl. az én core 2 duo-s x3100 gpu-s notim biztos, hogy megérzi a Unity-t és magasabb lesz a cpu használat, de pl. van a családban egy core i5-ös sandy bridge, aminél abszolút nem lehet kimutatni magsabb cpu használatot, ha unity van alatta, főleg úgy, hogy még a sokat szidott integrált gpu-ja is hardveresen gyorsítja a felületet. a memóriatöbblet meg szintén csak régebbi gépeknél számít, ha most veszel egy új gépet, akkor min. 3-4 GB rammal adják.
-
Nowhereman
őstag
Szerintem főleg fogyasztás terén van fejlődés. A júnití mondjuk 200-250MB-tal többre ül rá mint egy MATE, és ez még eltörpül amellett, hogy a júnití alapállapotban(azaz csak a rendszerinfo megy) 20% fölött túráztatja a procit, a MATE alatt meg elvétve se szagolja az 5%-ot. És most a MATE-val vetettem össze, nem egy LXDE-vel! A paraszt feltolja alaptopjára, azt már az nap meg is állapította, hogy a cucc jó órával kevesebbet tud, mint a kíndózzal, és máris van egy lelőhetetlen érve a Linux ellen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pl. van 64 bites Wine, de azzal nincs 3D gyorsítás. Ha az kell, akkor marad a 32 bites Linux.
-
Nowhereman
őstag
válasz
Ha meg swappre kényszerül a 64 bittes olyan 30%-kal nagyobb memória zabálása miatt, akkor 1GB-on simán fordul a helyzet...
-
ddekany
veterán
"az informatikában, és különösen a desktop oprendszerek terén már régen nincs előrehaladás. csak szellemi ...verés."
Azért van fejlődés desktopon, csak elég lassan adagolják... gondolom szándékosan, vagy pedig nagyon ostobák aki ezzel foglalkoznak. Pl. Vistaban MS-ék felfedezték, hogy van billentyűzet a PC-ken, tehát ahelyett hogy az ember bolyong a start menüben, be lehetne gépelni, hogy mit akar (keresés). És Ubuntuban most rájöttek, hogy a másik ilyen menü az alkalmazásoké, és lőn HUD. Kár, hogy csak global menüt támogató alkalmazásokban működik (nem tudom miért; már csak fel lehet fedezni dinamikusan egy Gnome appban, hogy melyik GUI komponens a menü és mi van benne) és, hogy pont LibreOffice-t még mindig nem sikerült globál menüsíteni (hogy ennyi idő után miért nem, az számomra talány).
Más területen is azért sokat fejlődött az infó, ezt kár is tagadni. Hogy sok a szar... régen is sok volt, csak fiatalabbak voltunk, meg más volt az elfogadható szint, így nem tűnt fel.
-
rt06
veterán
válasz
WonderCSabo #180 üzenetére
igen, tudom, pont ilyen regieket kerestem, mert ezekrol beszeltem
-
ddekany
veterán
válasz
Geller72 #162 üzenetére
"valamint egyből felmegy virtualis gépre"
Fel... vagy 2 órahossza (vagy több) lehetett amíg feltelepült frissítések nélkül VirtualBox-ra (legújabb + guest addons Ubuntu repoból, Win7, "Core 2 duo" Pentium 2Ghz, volt végig szabad RAM), és eközben szinte végig 100%-osan lezabált egy magot. De ami a lényeg, hogy utána is iszonyú lomhán reagál mindenre, kínszenvedés. Nem mintha mást reméltem volna, csak mondom, hogy nem javaslom senkinek... Valóságos boot CD-ről azt' kész...
-
Geller72
veterán
..van még lejjebb is..van lubuntu is..a xubuntu olyan egetverően nem fog kevesebbet enni ramból. Van mindegyik verzióban 32 és 64 bit. Jobban jár az emberek zöme, aki marad a 32-nél, kevesebb szívás vanvele, főleg olyan jellegű dolgoknál, ahol egy program friss verziója már rég elérhető 32 biten, de 64-en még sehol..pl (flash)..Ha nem egy baromira kiszámított, pénzt kereső rendszernek akarod, nyugodtan maradj a 32-nél..szerintem.
-
kispx
addikt
Üdv,
a 32 bit és a 64 bites verzió között van különbség memóriahasználatban? Mert egy kicsit sokallom az Ubuntu ~980 Mb indításkori memóriafoglalását.Vagy inkább próbáljam ki a Xubunut? (ott is 32 vagy 64 bites verziót?)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#40553216 #178 üzenetére
Firefoxnak adjál ramdisket. Nagyon sokat segít neki Linux alatt.
Archra azt tudom mondani, hogy kollégának picit lentebb egy progi telepítése kernel panicot okozott Ubuntun. Akkor most ki a stabil / nem stabil?
A repókra meg azt tudom mondani, hogy a backports az egy repó, a böngészőé meg a második. Ubuntu alatt is van egy csomó külső tároló, amit a közösség tart fent.
A testingről meg azt tudom mondani, hogy pakolj fel egy Debiant, használd a testing / wheezy repóval, frissítgesd rendszeresen, aztán majd ha előjön egy - két probléma mint nálam, akkor majd visszatérünk erre. Mert egészen biztosan elő fog jönni.
Egyébként a Debian csomagjait néha tényleg gyakrabban kellene cserélni, a squeeze megjelenése idején a Debianos pidgin (és azonos számú Windowsos verziója is) csupa bug volt, nyomtál egy jobb gombot és meghalt a progi. Win alatt hamar kijött a köv verzió, de Debian alap állapotában még sokáig ezt a bugos verziót tartalmazta.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #168 üzenetére
Persze, de ha már ezeket kell belevarázsolni, mennyivel rosszabb/nehezebb a Wheezy-t használni, vagy Ubuntut? Pont semmivel.
Ugye, megvan a nagy különbség aközött, hogy külső vagy belső repó. Az előzővel nem foglalkoznak a Debianosok, utóbbival meg igen. A Wheezy-nél meg mindennel ők foglalkoznak. És ugyan azokat kapom, mint külső repókból, csak nem kell egyenként mindenre felvenni egy-egy repót. Ráadásul a testing már komoly próbákon ment át, ez már a második fokozat. Ezzel szemben egy (pl. Mozilla) külső repóba a ténylegesen a legfrissebb kerül, ami aztán akármit is okozhat. A legfrissebb stabil FF a 12-es, de a Wheezy-n "még csak" a 10.0.3-as van. De legalább már nem a 3.5.x. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #155 üzenetére
Hát, pont az Arch-csal példálózni stabilitás témakörben...
(#165) bambano
Haladásnak pl. az számít nekem, hogy ha a (most) nyitott 62 oldallal indítom az FF-et, akkor az oldalakat csak akkor tölti be, amikor rámegyek, nem szüttyög percekig. Persze, csalás. De pl. emiatt gyorsabban indul, és nem eszi meg a memória felét.
És megértem én a bajod, de gondolod, hogy a 2.0-s kernel <1 milliónyi SLOC óta belekerült >14 millió SLOC nem hozott olyan alapvető változást, ami miatt 3-as lehetne a főverziószám? Nem lehet, hogy menet közben csúsztak el valahol? -
pocokxx
Közösségépítő
válasz
Nowhereman #174 üzenetére
Akkor kb ott van, mint a win 7? Vagy annál valamivel kevesebb? Ha LXDE felülettel választom, akkor kb mennyit nyerhetek?
-
lapa
veterán
válasz
Nowhereman #174 üzenetére
mi szopja az akksit? nekem a beta2 nem sokkal evett többet a 10.04-nél, és tuti kevesebbet a 2.6.35 - 3.0 kerneleseknél.
-
Damage401
senior tag
Sziasztok!
Nálam egyetlen egy bug van ami kicsit zavaró. A laptop az akkumulátor piktogram. Úgymond "villog" mintha nem érzékelné rendesen. Netbookon szintén (J&W MInix M1200) nagy laptop. Thosiba Satelitte L750-16k (amds). Érdekes, de viszont gyorsabb a boot mint a 10.04nek és szebb
-
rt06
veterán
válasz
WonderCSabo #171 üzenetére
-
3psilon
aktív tag
Nincs új a nap alatt. Szerintem a bevitelen kéne végre javítani, de nem úgy, hogy a szar tableteket erőltetik. Munkára alkalmatlanok.
Az kell, ami régen már megvolt a profi mérnökirodákban a maga egyszerűbb módján: kell egy procival nem rendelkező érintő képernyő az asztalra (mármint most arra a vízszintes bútordarabra gondolok...
), amin az alkalmazás menügombjai helyezkednek el. Akár a billentyűzettel is egybe lehetne integrálni.
Csinálni kell rá valamilyen egyszerű szabványt, hogy Windows, Linux egyaránt támogassa.
Valahol - az általam még nem túlhasznált - Unity HUD is annak a kiaknázásáról szól, hogy az asztali gépeknek van billentyűzete, és azzal bizony gyorsan lehet dolgozni. Ha testreszabható menüsort tartalmaznának, sokat dobna a dolgokon.
(Szerintem a play/volume/sleep trión túl is van élet...) -
lapa
veterán
ez nagyon +1. nekem már soksok éve néz ki ugyanúgy a desktopom (több oszlop ikonnal oldalt), még senki sem tudott olyat mutatni, amiben ennyi mindent lehet 1 klikkre csinálni. most feltalálják ugyanezt pepitában meg hogy (winen) kettőt kell klikkolni hogy a futó cucchoz juss ha több ablak van nyitva. mondjuk én már a taboknál se értettem minek fentre is egy taskbar.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Geller72
veterán
..asszem a havernál 3.5.2-es FF volt, szépen le is térdelt a rendszer, valamit "beszippantott"...MS Win XP alatt..gyalu, most xfce-s debian van fent, remélem, sokáig nem kell ránéznem..
.
-
bambano
titán
válasz
#40553216 #163 üzenetére
az informatikában, és különösen a desktop oprendszerek terén már régen nincs előrehaladás. csak szellemi ...verés.
hogy ne menü legyen egy programban, hanem ribbon, hogy ne lehessen felső tálcára programikont felrakni, stb. ezek csak kínos erőlködések, hogy valami olyat mutassanak fel a programozók meg a cégek, ami indokolhatná a létüket meg a bevételüket, de nem valódi előrehaladás. se a unity+3-as gnome, se a metro nem hoz semmi újat, amire valóban tömegek vágynának és megérte volna a belefeccölt energiát. ez az egész csak a fogyasztói társadalom erőltetése a szoftveriparra.én még emlékszem azokra az időkre, amikor már a kernel második verziószámának változtatásához is nagy dolgokat kellett letenni az asztalra, nem még az elsőhöz... akkor volt főverzió release, amikor lett smp támogatás és társai. most meg úgy álltak át 2.6.x-ről 3.0-ra, hogy Linus már unta a banánt.
bezzeg az én időmben
-
rt06
veterán
"firefoxról meg annyit, hogy nálam az elsődleges és kiemelten fontos szempont, hogy a cuccaimmal működik-e. A 8 utániak nem működnek, tehát én nem fogok upgradelni."
erre mondom, hogy ki-ki a sajat igenyeinek megfeleloen valogasson, s ne akarja a sajat donteset masra eroltetni
-
törölt tag
Igen, ez is lehetne. Ha informatikával foglalkoznék, ráadásul olyan módon, hogy ennek jelentősége legyen. De nem. Én hobby júzer vagyok, periférikusan érdekelnek a profi szempontok. Ellenben a régi kernellel rendszer szinten együtt jár a régi csomagok halmaza. 3.5.16-os FF (persze, Iceweasel).
Az meg, hogy ne javítsd, ha nem romlott el, igaz. A javításra. Egy dolog marad le így: a fejlesztés, az előrehaladás.
-
Geller72
veterán
Hosszú idő óta az első olyan kiadás, ami flottul megy, eddig stabil is, semmi gond nincs vele, valamint egyből felmegy virtualis gépre. Érdekes, hogy ugyanazon hardverre telepítve a kubuntu lényegesen tovább települt, mint az ubi. Ez a "junitis" dolog nekem nagyon nem jön be, jó lenne, ha telepítéskor lehetne választani a hagyományos felület és a unity közt. De ez ugye, egyéni. A véleményem az, hogy meglepően jól sikerült. A napokban a xubuntus és lubuntus verziót is feltolom virtuális gépre, kíváncsi vagyok a különbségekre, stabilitásra, stb. Azért a Kubuntu/Ubuntu verzióknak kell vas.
-
anulu
félisten
Ezuton koszonom a kubuntu 12.04 tippet. Arra pont megfelelo, h ismerkedjek (ujra) a linuxszal. Main OSnek biztos, h nem fogom hasznalni, de azzal, h picit a "masik oldalt" megismerem, talan kevesbe fogok flame generalo hsz-eket generalni
-
lapa
veterán
mondjuk én 3.0-n csak szenvedtem a beépített webkam és dvb driverekkel, szálltak el mint a győzelmi lobogó vagy bugzottak. ugyanezek a driverek külön felrakva az eredeti kernelen normálisan mentek. szóval a 3-as kernelek nekem csak "első nap voltak a legstabilabbak". és a fogyasztás még mindig több, 3.2-n is.
-
bambano
titán
Ami nem hajtja meg a hardveredet, az számodra nem működő kernel, tehát az implikációm premisszája nem vonatkozik rá.
firefoxról meg annyit, hogy nálam az elsődleges és kiemelten fontos szempont, hogy a cuccaimmal működik-e. A 8 utániak nem működnek, tehát én nem fogok upgradelni.
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok 10.10 ről frissítenék erre, de előtte lenne pár kérdésem.
- Mennyivel nagyobb az erőforrás igénye, mint a 10.10 nek? (Mert a 11.04 és a 10.10 között jelentős volt a különbség, amit a ventik pörgésén is lehetettt hallani... Egy öregecske notim van, ami megérezte...)
- Jelenleg 1024MB swapot hagytam, ez elég lesz a 12.04hez is ? (2GB fizikai mellé?)
-A Linux Mintből is várható a közeljövőben a 12.04 re épülő disztró?Ezt közben megtaláltam....Köszi előre is!
-
rt06
veterán
"Például miért nem jó neked egy régi firefox, ami működik, szemben pl. a 9-10-essel, ami nem minden weblapot hoz be helyesen? Miért nem jó neked egy 2.6.32-es kernel, ami működik, szemben a 3.2-be integrált friss bugokkal?"
egyreszt, mert ezek igenis elromlanak - pontosabban elokerulnek a regota bennuk levo hibak
firefox-hoz nem tudok konkretumot, meg kell nezni a bugtracker-juket, fogadni mernek, hogy akad critical biztonsagi res szep szammal, s ezek egy bongeszonel szerintem fontosak, hogy ne legyenek kihasznalhatoak
kernelnel pedig epp nemreg volt egy jogosultsagemelesi bug, vagy par hete szoptam azzal, hogy a webcam driver-em csak 3.0.2-tol elerheto (a szopas resze abbol adodott, hogy a xen-nel at kellett adatni a webcam-et a domu-nak, mert csak arra tudtam 3-as kernelt tenni, de ez igazabol lenyegtelen)ezzel persze nem azt mondom, hogy egyik, vagy masik jobb megkozelites, hanem hogy az igenyeknek megfeleloen kell valasztani
otthonra imho tokeletes debian-bol is a testing, esetleg az (nekem komoly gondom azzal sem volt, mikor hasznaltam), mig szerverre akkor se' tennek ubuntu-t, ha fegyverrel fenyegetnenek -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#40553216 #150 üzenetére
Nálad működött az Ubuntu hosszú időn át. Nálam nem.
Elmondom, mi a problémám. Használtam a Debianon a wheezy repókat, hogy legyen friss KDE-m, mert azt nem lehetett backportsos módon frissíteni, csak az egyéb progikat, kernelt, stb. Előjött pár probléma, végül törölnöm kellett az egészet.
Kitérő a kernelre: Debianosok squeezevel nem szopták be a több friss kernel verzióban meglévő energiagazdálkodási bugot, talán még a mostani kernelekben sincs javítva.
Na most ha ebből a kupacból nekiállnak megcsinálni a "néplinuxot", ott gondok lehetnek. Nem véletlen megy közhely számba a nem LTS verziók híresen változatos bug gyűjteménye.
Pl. használtam Mintet (ugye Ubuntu alapú), nagyon tetszett. Egyszer frissítés után újraindítottam, aztán többet nem indult el a gép. (2006-os Thinkpad, szal semmi extra nem volt benne) - persze nem kijelenthető, hogy mi okozta a bajt, de egy Linuxot az ilyesmi szokatlan.
Innen kezdve más jellegű disztrókat keresetem, most Arch alapokon vagyok.Bambano: tényleg, ez régebben is felmerült már valamelyik topicban.
Am. böngésző pont egy olyan progi, amiből nem jó régit használni. 1-2 verzió a 4 hetes FF-nél még nem a világ, de ennél régebbit már sehogy se szeretnék használni. -
bambano
titán
válasz
#40553216 #150 üzenetére
A kérdést helyesen úgy kell feltenni, hogy miért is nem jó neked az a rendszer, ami működik? Az informatika alaptétele kellene, hogy legyen az, hogy ami nem romlott el, azt ne akard megjavítani.
Például miért nem jó neked egy régi firefox, ami működik, szemben pl. a 9-10-essel, ami nem minden weblapot hoz be helyesen? Miért nem jó neked egy 2.6.32-es kernel, ami működik, szemben a 3.2-be integrált friss bugokkal?
"Nálam az Ubuntu is volt annyira stabil az elmúlt 4,5 évben, hogy fel sem merült a váltás": akkor te egy egyedi ritka példány vagy. Nálam az ubuntu akkor ásta el magát végleg, amikor nem lehetett hibátlanul lefuttatni egy dist-upgrade-t. Az ubuntu nem azért gagyi, mert a fedora vagy a suse frissebb, hanem azért, mert hibák vannak benne és erről a fórumokon olvashatsz is.
Azt ugye érzed, hogy a stabilitás meg a minőség köszönő viszonyban sincs a felhasználói bázis méretével?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #148 üzenetére
Mi is a félkész rendszer?
És az miért is lenne jó nekem egy mára több, mint 2 éves kernelre épülő, az alapprogramokat tekintve ősi kínálatot nyújtó rendszer? Persze, stabil, megvan a helye. És? Nálam az Ubuntu is volt annyira stabil az elmúlt 4,5 évben, hogy fel sem merült a váltás. Fél éve másik gépen meg Wheezy+Sid~rolling release van, mert csak. És a Skype-on kívül nem fektette meg semmi.
openSUSE, Fedora mind sokkal frissebbek, mint a Debian stabil. Miért az Ubuntu gagyi?@bambano
"14 hónap kellett, mire megfaragták rendesen">Azaz amíg stabil rendszer lett. És? Nem tudom, van-e felmérés, de nekem gyanús, hogy asztali felhasználás nagyságrendjében a Debian stabil messze elmarad még házon belül a Wheezy mögött is, a többi disztrót meg már nem is említem. Mondom, semmi bajom vele, akinek az kell, használja.
Az Ubuntunak jó volt, meg annak a pár millió júzernek, akik közül rengetegen még mindig azt használják. Többek között én is egy karbantartott gépen. -
3psilon
aktív tag
11.10 f@sza volt, upgrade simán ment, 12.04 is f@sza. Nagy különbség szerintem nincs, de ez várható volt, hiszen az előző verzió volt az LTS "előszobája".
Csak azt nem értem, hogy a Banshee miért lett lecserélve Rythmboxra, feleannyit sem tud. Én ott töröltem le, mikor kiderült, hogy nem képes album artistot kezelni....
-
KAMELOT
titán
10.04-es nagyon jó volt.
Nos akkor le is töltöm a hivatalos oldalról.
Megtekintem én is ha már ennyien dícsérik.lets go!
-
törölt tag
-
lapa
veterán
válasz
attila9988 #137 üzenetére
mi köze van az egynapos véleményeknek az ubuntu minőségéhez?
nekem még soha nem dőlt be a gép, mondjuk én nem is upgradelek. gondolom akinek bedől upgradekor az hekkelt ezt-azt előtte. mivel ez nálam esélyes, meg se próbálom. meg sokat tanulok is, mikor újracsinálom, sok felesleges dolog már kimarad.
viszont lejegyzetelek mindent, szóval nem tart hetekig egy tiszta rendszer felépítése. hozzáteszem talán 3-szor csináltam eddig összesen a megjelenés óta, utána csak másolva van a többi gépre.
más kérdés, hogy nem tudni miből vontad le, hogy a "stabil" nálam pár havonta beborulást jelent. szóval elhiszem hogy neked nem sikerült a szívedbe zárni, de ez nem azt jelenti hogy eredendően alkalmatlan.
@bambano: nekem is volt telefonom 4-5 éves uptimemmal, de én se desktop rendszernek használtam. ha nem birizgálják mindenfélével (kihúz-bedug-altat-dokkol-telepít-töröl-használ) naphosszat, akkor önmagában nem nagy teljesítmény, esetleg az ups-nek. meg nem is beborulás miatt szoktam újraindítani, hanem mert épp kéri.
-
bambano
titán
válasz
#40553216 #139 üzenetére
aztakutyafáját... 62 nap... az már igen.
akkor én csendben maradok az ilyen vackaimmal:15:44:23 up 511 days, 17:32, 1 user, load average: 0,00, 0,00, 0,00
15:44:57 up 582 days, 1:02, 10 users, load average: 0,04, 0,03, 0,03
01:11:49 up 818 days, 14:20, 1 user, load average: 0,11, 0,16, 0,22 -
törölt tag
válasz
attila9988 #137 üzenetére
"Hosszú távú használatra már kevésbé.">4,5 éve van fent, ebből kb. a 8.04 vagy a 8.10 óta upgrade-eltem, nem telepítettem újra. A mostani upgrade előtt pár óra híján 30 nap uptime, de volt már 62 nap is, csak kernel update miatt kellett újraindítani. Ez stabilnak számít?
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
attila9988 #133 üzenetére
ubuntuból az LTS kiadások a stabil release-ek. ami közöttük van, azok tulajdonképpen snapshotok, azokban tesztelik be mindig az új eszközöket, pl. a külsőre is látható változásoknál
10.10 - új betűtípus és téma
11.04 - Unity
11.10 - Unity+GTK3
az LTS-ekbe általában csak finomítások kerülnek és support is rendes ideig van rájuk. szóval igen, a snapshotok nem stabilak, viszont az LTS-ek szvsz egész jók. -
attila9988
őstag
ez hülyeség. én se használnék ubuntut, ha nem lenne stabil.
Megjelenik az új ubi, és egy napra rá jönnek a forum -ba a "ez milyen betonstabil" kijelentések. Gondolom érzed hogy ez nem lehet egy tapasztalat alapján született vélemény...
Az ubuntu azoknak való, akik keresnek kipróbálásra valami "menő" linux kiadást, amit feltelepítenek egyszerűen. Erre alkalmas. Hosszú távú használatra már kevésbé. Neked pl lehet hogy nem gond ha bedől a gép pár havonta egy upgrade -re, de nekem az. Az ubuntu -ból az LTS az, ami megközelíti - de el nem éri - azt a szintet, amit szívesen használok. Az pedig, hogy erőszakoskodnak a unity -vel, pofátlan dolog. -
törölt tag
válasz
Sweet Lou 6 #127 üzenetére
igen, az ikonméretet lehetett már régebben a compiz pluginból is állítani, a myunity erre elegánsabb eszköz, de azért akkro sem éppen jó, hogy be vannak drótozva elemek oda.
a dash akkor ezek szerint végre megjegyzi a méretét, ez eléggé zavart benne, amikor utoljára próbálgattam. meg hogy ugyan keresésben jó, de nekem kicsit átláthatatlan. főleg amíg az is tele volt olyan elemekkel, amik (nekem) feleslegesek voltak, mint az a négy cucc, ilyen online elérhető programok, meg hasonlók. -
lapa
veterán
válasz
attila9988 #133 üzenetére
ez hülyeség. én se használnék ubuntut, ha nem lenne stabil. más kérdés, hogy nálam eddig csak a 10.04 volt az. szóval az ubuntu általános szarozása a ló másik oldala.
-
attila9988
őstag
"miből mi fejlődött a linuxban" alapján fogalmam sincs, hogy melyik az, amelyik szóba jöhetne nálam desktopon. az Ubunturól mindenhol úgy beszélnek, hogy egyszerű, stabil, ismerkedésnek is jó.
Egyszerű, de nem stabil, és ismerkedni pont azért nem jó, mert te is ez alapján szűrted le, hogy "alinuxszar". Tehát keress valami mást. Az ubinak nagyobb a reklámja, mint amennyit ér, és van neki "rajongótábora", ami már régen rossz, mert egy rajongó soha nem a realitások alapján ítél. Olyan ez, mint a foci. Akkor is szurkolnak, ha egy gól sem megy be....
-
attila9988
őstag
számomra a kde3-alapú ubuntu volt "A linux". Aztán azt kivágták alólam, és átszoktam gnome2-re 1-2 nap alatt. Amikor jött a unity, akkor egy kicsit én is berzenkedtem, de szintén nem tartott sokkal
Szóval akkor te megszoksz bármit, amit a cannonical eléd tol. Hát én nem vagyok ilyen. Dehát nem vagyunk egyformák, ez van. Azt kifogásoltad, hogy mások leírták a véleményüket, mindemellett viszont te is azt teszed... sőt, ez egy forum, ami pont erre való, tehát nem értem a felháborodásodat.
-
Vladi
nagyúr
128 hsz?
jah megint csak anulu keverte kicsit a sz...t. Pedig múltkor már megígérte, hogy nem teszi. Eddig tartott.
-
bambano
titán
az egész alapeszme, hogy majd az oprendszer találgat, hogy mi jó nekem, ökörség.
a 2-es gnome-ban ha ráklikkeltem valamivel, csinálta, ha nem, nem. most meg húzogatom az egeret, a lom meg totózik, hogy mi a francokat akartam, és legtöbbször téves eredményre jut.Emellett akik dolgozni szeretnének a géppel, nem szellemi önkielégítésre használják, azoknak minden, ami a munkát lassítja, fáj. Nagyon fáj. És a régiről átszokni az ennyire újra az sok-sok lassítás, sok-sok fájdalom. A bánatos francér' kell mindig okoskodni pár hülye programozónak csak azért, hogy kódolhassanak valamit.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
#16820480 #126 üzenetére
a dash tud egész képernyős lenni, csak 1x rá kell nyomni a bal felső sarokban a teljes méret (négyzet) gombra, utána megjegyzi és mindig teljes képernyőn nyílik meg.
az ikonok méretét is lehet állítani, nem tudom, hogy 12.04 már tartalmazza-e, de ezzel a segédprogrammal lehet állítani: MyUnity. meg talán még compiz-config-manager unity-plugin beállításainál is lehet. -
törölt tag
használd egészséggel
engem zavarnak viszont. például mert a launcheren nincs olyan sok hely, és ha a fix elemeket (amiket nem használok) nem szedem le, akkor az oda rögzített indítók miatt az egész megtellik, scrollozni kell, nem szép...
én sem váltogatom naponta, de szeretem úgy beállítani, ahogy éppen a használati szokásaimhoz legjobban illik. (ezért gyűlölöm péládul az osx-et, mert ott aztán ennyi lehetőség sincs) -
rybank
senior tag
válasz
#16820480 #124 üzenetére
A desktop switch-ert nem lehet eltávolítani, sőt az egész launcheren alig lehet állítani valamit. Engem ez nem zavar. Hagyom úgy, ahogyan van.
Az ablakkezelő gombokat hamar megszoktam minden alkalommal. Tényleg bosszantó.
Az indikátorok sosem érintettek. A dash-ban sem zavar, amit említettélNahát még a végén kiderül, hogy igénytelen vagyok. (:
Nem így van, de tényleg nagy nyugodtsággal használom a unityt régóta. A 12.04-et egyébként még letisztultabbnak érzem. Ehhez hozzátartozik, hogy semmit nem is akarok állítani, csak használom, ahogyan engedi. -
törölt tag
általában a global menu, az erőltetett indicatorok (és a velük inkompatibilis programok), illetve a launcherre bedrótozott cuccok (desktop switcher-t nem nagyon lehetett leszedni pl), a balra helyezett ablakkezelő gombok zavaróak. illetve hogy mondjuk a dash nem teljs képernyős, hogy a programok közt nehézkes csak úgy böngészni, stb. ezek egy része mondjuk javult sokt az utóbbi időben, de mivel ezek mind gyakran használt dolgok, így bosszantóak lehetnek.
-
rybank
senior tag
Nem igazán értem a Unity ellen levő embereket. Egyén dolga, érthető, ha nem jön be neki. De. A különbségek nem eget rengetőek a gnome2 és a unity között.
A menü helyett van dash. A dash több okból többet tud, mint a sima menü.
Az alsó panelt a launcher-el váltották ki. Mintha csak egy docky lenne.
Abszolút nem bagatellizáltam a helyzetet. Mára a teljesítménye is megérett. -
Destructo
senior tag
Nagyon jól sikerült...a 10.4 nél leakadtam,de ezt a rendszert meg fogom nézni..Mindenképp!
-
csepelball
tag
Köszi a disznó-sok véleményt! Akkor felkerül egy virtuális gépre próbaként, és ha okés, akkor megy 2. rendszernek.
-
lapa
veterán
mégegyszer: egyetlen csomag a régi desktop.
-
banhammer
veterán
A Unity felület nagyon nem jött be nekem.
Próbálgattam, szoktattam magam hozzá és egyszerűen nem bírok átállni rá. -
törölt tag
mondjuk értem, hogy neked kevés, ez örökös vitatéma Office topikokban, viszont azért elég jó ár/érték arányt képvisel. az átlagemberek számára tökéletesen jó, nekem is megfelel (bár most Calligra van fent, ami szintén arra épül, csak más a GUI), és ingyenes. ezzel szemben egy Office az mondjuk 30-40 ezer körül mozog alsó hangon, még akkor is, ha csak a Word és Excel kellene belőle.
más: mostanában próbáltam kiváltogatni a megszokott GTK-s alkalmazásokat teljesen Qt-sekkel, és egész jól állok eddig. gimp -> krita, LO -> calligra, banshee -> amarok, gthumb -> gwenview, stb. ami nem megy szépen, az a subtitle-composer, valamiért nem mutatja a videó képét lejátszás közben, és egymásra csúsznak a feliratok (nem tűnik el az előző sor, amikor az új megjelenik). illetve a handbrake helyett nem találtam még jobb videó konvertálót, meg a Chrome is GTK alapú, de amúgy minden megy szuperül
-
leslieke
Jómunkásember
Live-ban mindenképp teszek vele egy próbát.
-
Talma
tag
Szerintem ez a dash marha jó, ha megszokod, meg megtanulod azt a pár hotkeyt. (Windows gombot lenyomva tartva lehet puskázni
) Bár nekem az el-iOSedett kinézetű OSX Lion is tetszik, meg a W8 Metro is viszonylag bejön, szóval lehet már nem vagyok beszámítható :-D
-
lapa
veterán
nemtom ezek a wine segédprogramok nekem sose jöttek be, én simán ráklikkelek a setupra. a fapados kinézetet nem tudom mire érted, nekem ugyanúgy néz ki intel mhd4500-on, mint winen ésvagy nvidián. asszem intelhez kellett valami egy reg bejegyzést moddolni, azt gúnyos mosollyal élvezem is megcsinálni a büdösbogár registryben.
a template a legkevesebb, beklikkeli az ember propertiesben mit akar. nagyjából ugyanígy nem nagy küzdelem, hogy gugliból keresek rá komponensekre, mert a 3d warehouse se megy. nekem nagyjából ezek voltak. hozzáteszem: sokat, de relatíve primitív módon használom a sketchupot. ja, még a billzet hotkeyek nem mennek, az hiányzik valamennyire. de erre még nem is kerestem rá, szóval annyira nem téma.
-
lapa
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #108 üzenetére
wine-n megy nekem a 3d-s sketchup, teljesen elviselhető sebességgel. meg onnan megy az irfanview, az ultraplayer zenejátékos meg a notepad++. teljesen korrekt mind, fel sem merül bennem hogy akármelyik fagyjon vagy ne lenne stabil más szempontból. múltkor 2010 (vagy 2007?) office prof viszont elhasalt nekem is már installkor.
-
lapa
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #106 üzenetére
szerintem tényleg nem téma a virtualboxban futtatni ezeket.
-
Sweet Lou 6
addikt
,,megint más kérdés, hogy az outlookon kívül elvileg wine minden office alkalmazást tud futtatni, de ott még lehetnek érdekességek."
sajnos vannak. 1 éve próbáltam az office 2007-et, szóval azóta lehet, hogy fejlődött, de pl. a word random befagyott 30 oldal feletti dokumentum szerkesztéstől.
lujó55: mi baj van a skype-al?
-
lujó55
addikt
gondolom a skype itt sem lesz stabil...
-
WonderCSabo
félisten
2 hete próbáltam frissíteni 11.10-ről 12.04 bétára, de a rendszer újraindítása után (VirtualBoxan) összefosta magát, érthetetlen módon. Most megpróbálom mégegyszer, szigórúan Gnome Classsicel.
-
dchard
veterán
Nekem kicsit csalódás volt az előző LTS kiadás is, pedig szervereimen az fut...
Annak ellenére, hogy LTS, egy csomó népszerű alkalmazás frissítését rendre nem adják ki, miközben látom, hogy az újabb kiadásokhoz már hónapok ha nem évek óta elérhető... Ha meg mindent nekem kell forgatnom, felrakhatnék akrámi mást is...
Az LTS-ből a Long Term az stimmel csak a Support nem.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest