Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sidi: Samsung Deskmaster 386s/20n
- sidi: 286-os Laptop memóriabővítés: Toshiba T3100e (gázplazma)
- Vic87: Nem tudom mit tévő legyek - tanács kérés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madárpók
aktív tag
válasz
tomolino169 #130 üzenetére
Az ioncserélt víz sajnos nem fog ioncserélt maradni ha beletöltöd a vízhűtésbe,egyébként én is a ház oldalára kivezetést vagy a passzív vízhűtést támogatom. Az első szériás zalman reserator-ok is hasonló elven működtek mint a te hűtésed, volt egy nagy víztartály, oldalt kicsit meg volt bordázva és az is főleg a nagy hőkapacitásra alapozott. Kisebb procikat elbírt, de nagyobb hőfejlődésnél csak nyelte a hőt amíg tudta, persze közben folyamatosan melegedett a proci.
-
BoB
veterán
válasz
tomolino169 #124 üzenetére
Mi van olyankor hogy ha van egy hagyományos hűtőborda, korszerű, mondjuk hőelvezető csövekkel, csak a bordázatán nem levegőt hanem vizet áramoltatunk át?
-
orbano
félisten
válasz
tomolino169 #71 üzenetére
ez pont addig igaz, amíg valami el nem kezdni mondjuk éjszaka enni a procid (egy beragadt flash progi, vagy akármi), van feljebb nem kúszik a külső hőmérséklet. jelenleg a kisebb/nagyobb tüskéket a teljesítményben benyeli a cucc hőkapacitása. a többit előttem leírták.
az egyensúlyban pedig a szűk keresztmetszet a tömb, ott "akad fenn" a túl nagy "mennyiségű" hő. ha megnöveled a felületét, lényeges tömegvesztés nélkül, akkor hatékonyan tornászhatod fel a teljesítményét. pl. érdemes lehet kivezetni hőcsővel a házra a hőt. az legalább megtámasztaná, derékszögű hőcsövet meg könnyű kukázni. én is gondolkodom ilyen rendszerű hűtőn, bár nekem a ház rossz szellőzése gyorsabban és magasabbra áll be az egyensúly. ráadásul féltem a ház többi alkatrészét (túl meleg belső hőmérséklet esetén a kondik az alaplapon meg tudnak 1-2 nyár alatt halni). -
válasz
tomolino169 #71 üzenetére
orbano írta "a nagy hőkapacitás sem ér sokat, lényegében csak időt nyersz."
tomolino válasza "ez hülyeség!
nem termoszban tartom a gépet!
a logikád szerint akkor csak idő kérdése és az egész szobám proci hőmérsékletű lesz?M
érdekes megvilágitás...
persze ez csak akkor igaz, ha tökéletes a hungaroceléezés"Bizony, itt pontosan az idő a kérdés és orbano-nak igaza van. Neked is igazad van, amikor azt írod, hogy a szobád proci hőmérsékletű lesz - hosszútávon biztosan az lenne, ha tökéletes lenne a hőszigetelése - "hungarocelezés" - , de mivel nem az, ezért beáll egy látszólagos egyensúly. Végezd el a következő (gondolat)kísérletet: egy tökéletesen hőszigetelt dobozba berakod a géped - "termosz" - , ami nem sokkal nagyobb, mint maga a számítógépház; garantálom, hogy nem lesz 44 Celsius fokos "egyensúly"! Addig melegszik, amíg a hővédelem le nem kapcsol, vagy annak hiányában porig nem ég az egész (feltéve, hogy van oxigén) - számtalan video van a megosztókon, ahol Pentium III-as vagy Duron procik műanyag foglalata lángolva ég, védelem hiányában túlmelegedő processzor miatt.
Az, hogy Nálad beáll az egyensúly csak annak köszönhető, hogy a tipikus használathoz jól van méretezve a hűtésed - ergo nincs ideje semminek túl melegednie, mert a szoba elnyeli; megnézném, hogy hány perc "szőrös fánkot" bírna. -
Chosen
addikt
válasz
tomolino169 #65 üzenetére
Rendben
-
orbano
félisten
válasz
tomolino169 #64 üzenetére
ez nem tudom milyen logika, de nem az én logikám az biztos. de hogy az a kocka csak egy hőpuffer, az biztos. és hogy egyensúlyi folyamatokról beszélünk, ahol az időnyerés, mint tényező lényegtelen.
egyébként netezéshez, 1-2 órára egy ilen procira egy félkilós kiluggatott rézdarab is elég. de ettől még nem lesz az sem jó hűtő, mert nincs értékelhető hőleadó képessége, nem áll be egyensúly, csak melegszik, melegszik melegszik, ahogy a tömböd is teszi. ráadásul ahogy melegszik, egy nem szellőző házat melegít teli, amitől tovább romlik a hőátadás, így szépn ekezd felfele kunkorodni az a hőmérsékleti diagram, és még meredekebben közelít a túlmelegedés felé.
egyébként ha jót akarsz, vegyél egy fél méteres 60x60-as vörösréz tömböt, készíts neki egy lukat a házra és b*szd rá a procira. na azt mire felhevíti a processzor, már pizsamaosztás van. -
orbano
félisten
válasz
tomolino169 #59 üzenetére
a nagy hőkapacitás sem ér sokat, lényegében csak időt nyersz. ha egész nap megy a gép, máris olyan, mint ha nem lenne hűtés, akkor a hőkapacitás, mint tényező, már lényegtelen.
szerintem amúgy szerezz kis öntapadós ram bordákat és ragaszd fel a kocka oldalára
vagy ha úgy érzed hőkapacitásból sosem elég, még mindig ott a vörösréz -
válasz
tomolino169 #56 üzenetére
"ha bordákat vágok bele, kell egy alap venti ami kifújja közülük a felmelegedett levegőt.
anélkül csak csökken a hőkapacitás, azaz rövidebb idő alatt melegedett volna fel, azt ennyi..."Nem bántásból, de ez nettó hülyeség. Szerinted akkor miért nem alutömböknek készülnek a passzív procihűtők? A levegőt nem kell kifújni, kiszáll az magától, csak viszonylag ritkán lamellázottnak kell lennie a bordának. A passzívnak szánt procihűtők mind ilyenek.
-
tomolino169
csendes tag
válasz
tomolino169 #42 üzenetére
a kép nem látszik, javítom :
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Philips LCD és LED TV-k
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- EA Sports WRC '23
- Jövedelem
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Eladó Dobozos Új ASUS TUF A15 Gaming Laptop
- Gamer PC i5-12400F, RTX 4060, 16 GB DDR5, 1 TB NVMe kiváló állapot(1 éves)! 410.000 Ft
- DELL latitude 5410 Tartós Üzleti Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 8Gb 256GB SSD FHD IPS
- Acer Nitro 5 AN515 I7 9 gen 32 gb 1650
- Intel Core i7-6700 100% tesztelt, hűtő nélkül
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3563,100% Akkumulátor
- Takamine GD20CE elektroakusztikus gitár keménytokkal együtt. Kb 10 alkalommal használt,nem hordoztam
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3579, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3369
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest