Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Nemtom a cellavédelmek hogy vannak programozva de az tuti hogy mikor a védelem letilt 0%-nál még akku halál nélkül lehet kivenni töltést a cellából.
Pontosan 2,5 V-nál kapcsol le a védelem, de a készüléknek illik már efelett leállni, így valósul meg a kétlépcsős biztonság.
De amikor csak a 2,5 V-ra hagyatkozunk, ott sem mindegy a kisütőáram nagysága. Terhelés mellett leesik 2,5 V-ra, de amikor azt lekapcsolom róla, a feszültség visszakúszik 3 V fölé.
Tehát van még töltés az akkuban, de a terhelést már nem bírja, a megnőtt belső ellenállás miatt.
Az akku károsodását viszont az jelenti, amikor az üresjárási feszültség esik tartósan 2,5 V alá. Időben is minél tovább, annál nagyobb eséllyel.
Ezért is lehet azt megtenni, hogy akkus csavarhúzóba beépítek ilyen cellát szimplán, vagy párhuzamos kötésben, védelem nélkül. Amikor elfogy a töltés, elfogy az erő, azt lehet érezni, a feszültség is beesik 2,5 V alá.
Még sincs ebből gond, mert utána visszakúszik az üresjárási feszültség. Csak annyi, hogy ekkor már nem szabad kínozni, töltőre kell tenni.
Soros kötésű celláknál viszont már nem szabad védelem nélkül játszani, mert az egyik tag könnyen túlmerülhet, sőt átpolarizálódik, tönkremegy.
-
Kernel
nagyúr
Hogyne lenne, standard töltésszabályzó mindig van, Li-ion akkut csak azzal szabad tölteni.
4,2 V feszültségig tölt, általában 1C A áramkorlát mellett. Ezután az áram csökkenni kezd. Az akku addig marad 4,2 V-on, míg az áram C/10 A értékre csökken. (C az Ah kapacitás.)
Tehát így történik az akku 100 %-ra "pumpálása", ami nem olyan jó, amortizáló hatású, erről szól a cikk lényegében.
Az akku házába integrált védelem 4,25 V-nál szakít meg, tehát ez egy második védelmi lépcső, ha a töltéssel bármi probléma lenne.
Ha kímélni szeretnénk az akkut, pont 100 %-ra nem kellene tölteni.
Hogy mennyi ez a 100 % (Ah töltésmennyiség vagy Wh energiamennyiség formájában), az pontosan akkor derül ki, ha kisütjük az akkuból és megmérjük. A mért feszültség inkább csak tájékoztató jellegű. De mivel az akkut a lemezek közötti feszültségkülönbség amortizálja, 4,1 vagy 4 V-ra töltéssel értelemszerűen kímélni lehet.
-
Mist_13
csendes tag
Amikor régen Nokia 6310i telefonom volt, s a kocsiban aktív kihangosítóban csücsült, az aksi folyamatosan 100% körül volt. 2 évet kibírt, újat kellett venni.
Huawei P7-esemnél azt a gyakorlatot folytattam, este feltettem a töltőre, reggel levettem. Egész napot kibírta.
1 hónap híján 2 évet bírt ki, cserélni kellett.
Azóta más gyakorlatot követek. amikor töltési lehetőségem van, 50-60%-nál is felteszem, s feltöltöm 100-ra.
Nem töltöm "túl", az elektronikának le kéne kapcsolni, de ki tudja, van-e benne olyan?
Másfél éve használom így az aksit, olyan mintha új, vagy még attól is jobb lenne.
Igaz, a llitium aksiknál egyik napról a másikra jön a "hirtelen halál".
Sok okos elméleti dolgot leírtak előttem, de a gyakorlat ezt mutatja.
2 év és készülhetsz új telót vagy és aksit venni. -
dethroner
veterán
Nem tudom jó appot néztem-e a problémámra, ezt telepítettem. Lefuttatott egy nagyon hosszú tesztet, a végén megállapította hogy az aksi 1% mennyi időre ad energiát netezni, játszani, stb stb. De semmivel nem vagyok előrébb, ugyanúgy 1 perc alatt jutok el mondjuk 25%-os töltöttségről 15%-ra, majd onnan ismét kb 1 perc alatt csutkára merül.
-
mrszitya
senior tag
Nem, ahogy a kolléga is írja, ezt a telefon vonatkozó szoftver része szabályozza. Maximum oly módon lehetne a töltő részéről megoldást adni a dologra egyszerűen, ha időzítőt építenének bele. Viszont az sem lenne "okos", manuálisan be kellene állítani.
Várhatóan lesz majd rövidesen újabb cikkem is témában egyébként, konkrétan a degradálódásról - a saját jelenlegi telómnál kimutatva, mérve.
Még eldöntöm majd, de valszeg' az sem lesz túl hosszú. Aki nem akarja elfogadni, akkor sem fogja ha tíz oldalon keresztül taglalnám az akksi gyengülés tényét. Másrészt ha el is hiszi emberünk, akkor rögtön jön az hogy egy-két múlva úgyis cseréli a telefont. Ez persze jogos érv a mai viszonyok közt, de ez a fenti cikkben is rögzítésre került. -
Kövi
csendes tag
Kérdés : nem lehetne erre a problémára okostöltőt kifejleszteni?
-
-
válasz
dethroner #156 üzenetére
Ha 2 napot bír, akkor szerintem nem haldoklik az akksi. Csak öregszik, ezért megváltozott a feszültség-kapacitás karakterisztikája, amit a telefon szoftvere nem vesz tudomásul és az eredeti karakterisztika alapján állapítja meg a töltöttséget. telepíts valamilyen akkufigyelő appot, ami megfigyeli az akkut merülés közben és ehhez kalibrálja be a karakterisztikát. A telefon csak a feltöltött és lemerült állapotban figyeli a feszültséget és azt kalibrálja, magát a karakterisztikát szerintem nem, különben nem csinálna ilyet, amit leírsz.
-
dethroner
veterán
Több mint 2 éves a telefonom, 4000-es aksi van benne. Nem vagyok egy nagy telefonnyomkorászó, kezdetben elment 4 napig egyetlen töltéssel Ez manapság legfeljebb 2 nap, de itt is figyelnem kell hogy ne nagyon csússzak bele 30% töltöttség alá, mert onnantól kezdve iszonyat gyorsan merül. Értsd úgy hogy az első 70% az két nap a saját felhasználói szokásaimmal, de az utolsó 30% pedig legfeljebb néhány óra, de képes akár 2-3%-ot is merülni egy perc netezés közben. Véleményetek szerint ez az aksi lassú halálát jelzi, vagy valami okosság és ügyesség bevetésével javítható ez a jelenség?
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óra topik
- Óvodások homokozója
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Gyúrósok ide!
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Ford topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- 6 milliméter alá lő az Infinix is
- További aktív témák...
- LOGITECH G ASTRO A50 X LIGHTSPEED - FEHÉR
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/512 FHD+ Intel Iris Xe
- ÚJ DELL XPS 15 9520 Tervező Vágó Laptop -65% 15,6" i7-12700H 16GB/512 3050Ti Touch UHD+ /1,5 MILLIÓ/
- ÚJ DELL XPS 15 9520 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-12700H 16GB/512 NVIDIA RTX 3050Ti /1 MILLIÓ/
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest