Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
cskriszt
csendes tag
válasz Reset Elek #6 üzenetére
Igen én + szeretem elemezgetni, tanulmányozni a laptopokat, pc-ket. Egy üres dvd-re hatalmas mennyiségű adat ráfér, ezt szoktam is használni elég sűrűn.....
Hajrá M.O.!Üdv.:
-
DonDragonka
őstag
Szerintem a témához kapcsolódva érdemes erre a kis progira (Notebook Hardware Control) is vetni egy pillantást. Nálam nagyon jól működik.
[ Szerkesztve ]
A döntésképtelenség legnagyobb akadálya, ha túlságosan nagy a tudásbázis...
-
loszerafin
senior tag
Közben megint kezdett felmelegedni a laptopom.
Jó pár software felkerült rá (Oracle 10g, jDeveloper), ezek megdolgoztatják a hdd-t, de nem itt volt a probléma:1. Az akksi a hdd mellett van. A laptop mindig rá van dugva az elektromos hálózatra. Már kissé elöregedett az akkumulátor, valószínűleg töltés közben jobban melegszik, mint új korában. Ezen segítene az akku-csere, de most nincs kedvem 24 e Ft-ot kiadni erre, úgyhogy ha nagyon meleg, kihúzom az elektromos hálózatból.
2. Kerékpárpumpával és egy labda-fújóval kifújtam a port a ventik közül
-
groth99
csendes tag
-
groth99
csendes tag
válasz loszerafin #25 üzenetére
Ez igaz, ebbe bele sem gondoltam még
Egy kérdés: az Intel Turbo Memory-ját mire használják? Nem pont a vinyók kímélése lett volna a cél? Mért nem vált be a gyakorlatban? Bocs a sok kérdésértMetalt a népnek \m/
-
ttower
aktív tag
válasz loszerafin #29 üzenetére
igazad van. ez pont 100e ft-be került és tökéletes asztali helyett.
amúgy ölben vinyó: 41-45fok
asztal dokkolóval: 36-40fokIt's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
loszerafin
senior tag
Ha jól emlékszem, az általam használt laptop újonnan 350 körül volt.
Egyébként a 100 e Ft-os laptopok nem hordozható szgépnek készülnek, hanem azokkal próbálják kiszorítani a piacról a desktop gépeket, azaz asztali használatra tervezik őket.Sokan várjuk már a kis fogyasztású, gyors, halk és hideg gépet. Talán egyszer megfizethető lesz. És persze legyen törhetetlen és legalább 10 órát bírjon az akkumulátora.
-
HavocS
senior tag
Elég szánalmas, hogy egy laptopot nem lehet akárhol tartani, hanem külön hűtőrács meg ilyen ökörségek kellenek neki. Nem pont az lenne a lényege, hogy bárhova viheted? Persze nem fog senki 300 ezerért venni minőségi laptopot, amikor a 120-ért már van acer meg fu-si...
-
Elbandi
aktív tag
válasz loszerafin #22 üzenetére
tovabbi otletek:
1) ha van egy masik linux a halozatodban (pl a routered), akkor megoldhato, hogy a logokat networkon keresztul atkuldod oda. (alap syslog asszem nemtudja, de a syslog-ng tuti)
2) nemvagyok biztos benne, de a progikban neha beallithato, hogy sajat maga kezelje a logokat vagy hasznalja a syslogot. (bar apachenal elegge maceras szetszedni a virtualhost logjait) -
loszerafin
senior tag
Csak gondolj bele, egy szgépen hány program fut egyszerre, míg az mp3 lejátszódon 1.
Ráadásul ha van a lejátszódban ram, akkor előszőr oda mennek az adatok.
A lejátszód tudja, milyen számokat fog lejátszani. Ha van 16 mega ramja, beletölthet egyszerre akár 10 zeneszámot is, azután lekapcsolja a winchestert.
De ugyanez megtehető a hdd cache-ével is, ha kb 8 mega, már akkor is 3 zeneszám akár ott is tárolható, és akkor 10 percig nem kell nyúlni a winchesterhez. -
addikt
-
groth99
csendes tag
Nekem ugyan nincs laptopom, viszont van egy vinyós mp3-lejátszóm, amiben egy 40 gigás Hitachi (asszem) vinyó van; egyik oldalt a nyáklap, másik oldalt fém borítás. Van benne egy vezérlő, ami ügyel arra, hogy a vinyó csak adatmozgatáskor pörögjön (noti vinyóknak nem árt a sok felpörgetés), üresjáratban meg álljon le. Így még nyáron, táska mélyén vagy zsebben, bőrtokba "csomagolva" is csak langyos az mp3-lejátszó hátulja, és folyamatos adatmozgatás közben sem forrósodik fel (sztem max 40 fokos lehet a vinyó).
A kérdésem az, hogy ha egy mp3-lejátszóba már 3-4 éve is képesek voltak beletenni egy ilyen vezérlőt, akkor mért nem terjedt el még manapság sem a laptopok között is? Mért kell esetleg külön progikkal tenni meg azt, amit egy chip kellene megtegyen? A Windows energiagarázdálkodós ablakában csak percekben lehet megadni azt az időt, amennyi tétlenség után lekapcsoljon, de ha esetleg mondjuk 3 másodpercenként tenné meg,mint az én mp3-lejátszóm, akkor egyrészt sokkal hűvösebbek lennének a vinyók, másrészt a sok felpörgésből adódó plusz fogyasztás sem lenne több, mint ha üresjáratban is fölöslegesen pörögne a vinyó.
Természetesen most is - mint mindig - SSD vinyó rulzMetalt a népnek \m/
-
Elbandi
aktív tag
ha a virtualis linuxban nincs szukseged a logra. (legtobbszor nincs), akkor be kell allitani a syslog.confban (vagy syslog-ng.conf-ban, ki mit hasznal), hogy a tty12-re fossa a logokat, es fajlba ne. igy ha megis kell valami akkor alt+ctrl+f12 kepernyon ottvan, de fajlba nem kerul.
-
Mr.Andrew
csendes tag
Azért persze fontos megjegyezni, hogy tévhit a vinyókkal kapcsolatban, hogy a meleg kinyírja őket, a Google csinált egy felmérést a szervereikben lévő vinyók (gondolom nem kevés) tesztelésével és eme konklúzióra jutottak.
-
Reset Elek
aktív tag
Ebben van valami, de nekem sokszor 300-400 megás anyagokra van szükségem. Az magyar viszonlatban kb egy óra alatt jönne át az otthoni szerverről.
De asszem már nagyon eltértünk a topic témájától.
Az elmélet és a gyakorlat viszonyának elméletét már jól ismerjük a gyakorlatból. Indoklás nélkül a hozzászólásod csak a ''vélemény'' szintjét éri el...
-
bambano
titán
válasz Reset Elek #16 üzenetére
Miért hordanám? Manapság egyre nehezebb olyan helyre menni, ahol nincs net.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
loszerafin
senior tag
válasz Reset Elek #16 üzenetére
Hát, nekem is hasonlóképpen vannak tárolva a fontos doksijaim.
A laptopon dolgozom, de az svn szerver meg szerverszobában van.
Arról a szerverről meg minden nap készül mentés, úgyhogy nagy gáz nem lehet...
Ettől függetlenül a laptop teljes tartalmát is illik menteni, mert amíg összeállítom a kényelmes munkakörnyezetemet, az legalább 3 nap[ Szerkesztve ]
-
Ja. alapjáraton 38 fok, felmegy 48-ra ha 10 fokot melegszik. Na az enyém 54 körül dobta el a fejet. (Mármint úgy hogy akkor húzta le parkolóra. Ez amúgy egy 30Gb-s Seagate, igen, nem egy nagy valami, de az előző Compaq-ban jól ment.)
És ezt nem nyáron csinálta, hanem télen egy 23 fokos szbában. Mi lett volna nyáron ha egy 30 fok körüli teraszon nyomom :-D
Másrészt a laptopod hőelvezetése jónak mondható ha nincs betakarva az alja, de ha betakarod akkor nem lesz jónak mondható...Úgy persze OK ha egyéb helyeken is megvannak a cuccaid, de én mindenesetre nem kívánnám magamnak a macerát ami a lapos gariztatásával jár mondjuk 2.5 év után. Bár eddig még úgysem volt garis laptopom, asszem érthető okokból (bár annyira igényme sincs egy durva laposra) de mindig 8-10 éves gépeim voltak, amiket nekem kellett feltámasztani, de cserébe alig kerültek valamibe.
A mostani HP Omnibook C3 (700MHz P3) még a legújabb eddig, és az se mai gyerek.
Amikor vettem, hibás volt a kijelszővilágítása és a winyója. Winyóm volt, fénycsövet olcsón szereztem :-) Na a winyója meg nyilván nem véletlenül halt meg, csak nem túlmelegedett...? :-D[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
loszerafin
senior tag
Nekem 22 megát írt eddig a /var/log-ba a linuxom az alatt a kb. két hónap alatt, amióta ezen a gépen dolgozom. Tehát akár napi 200-300K-t is rávés. Ha ez főzi a vinyódat, akkor ott más baj van szerintem.
Kinek mennyit. Sokat számít a használat módja. Fejlesztek, oda logol minden (apache, php). Mikor lekérek egy oldalt, az oldalt a linux lekéri a hdd-ről, megy az adat a syslogba, access.log-ba, plussz a böngésző cache-ébe a windows-on, szóval bizony ide-oda kell pattognia a hdd fejnek. Mivel már nem fő a vinyóm, szerintem ez _is_ okozta a melegedést.
A /var/run-t szerintem egyszer írja tele, induláskor. Ezeket ramdiskre tenni értelmetlen.
Már miért lenne értelmetlen? Egyébként nem nagy munka, a /var/run-t odatenni egy plussz kódsort sem igényelt Ráadásul nem a rendszer indulásakor egyszer ír oda, hanem ha elindul vmi, az meg sokkal gyakoribb...
A ! -type d szerintem nem jó, mert lehet rajta más is, nem csak könyvtár meg file. A -type f szerintem korrektebb, még korrektebb lenne kiszedni a syslog konfigból, hogy mi az, amit logoláskor hozott létre és azokat törölni csak.
A "nem jó" az erős túlzás. Helyesebben inkább "quick and dirty". Nem ajánlottam én ezt senkinek, csak leírtam. Egyébként nem is kellene, tapasztalatom szerint csak a könyvtárak hiánya akasztja ki a programokat, fájloknak nem szükséges benne lenniük.
Ráadásul ha nálad nem nőnek nagyra a logok, nem kell kiüríteni a fájlokat.Köszönöm a kiegészítésedet
KL -
bambano
titán
A tanulmányok könyvtár meg a féléves jelentés raid1-es diszkköteten, dupla szerveren van, klimatizált, on-line szünetmentes tápos helyen. Legalábbis nálam...
-
bambano
titán
Nekem 22 megát írt eddig a /var/log-ba a linuxom az alatt a kb. két hónap alatt, amióta ezen a gépen dolgozom. Tehát akár napi 200-300K-t is rávés. Ha ez főzi a vinyódat, akkor ott más baj van szerintem.
A /var/run-t szerintem egyszer írja tele, induláskor. Ezeket ramdiskre tenni értelmetlen.
A ! -type d szerintem nem jó, mert lehet rajta más is, nem csak könyvtár meg file. A -type f szerintem korrektebb, még korrektebb lenne kiszedni a syslog konfigból, hogy mi az, amit logoláskor hozott létre és azokat törölni csak.
[ Szerkesztve ]
-
sh1n0b1
csendes tag
Tudom, igazad van. De azért azt ne felejtsd el, hogy az én notebook-om hőelvezetése elég jónak mondható, alapjáraton 38 fokos a vinyo. ha ágyra teszem, nem sokat számit. Ha kicsit dolgozik, és felmegy 10 fokot, még ugy is simán egészséges hőmérsékleten üzemel. Szóval, én nyugodtan szadizhatom
"A világűrben viszonylag alacsony a népsűrűség."
-
őstag
Az 57 fok az már nagyon soknak tűnik nekem, a 47 az még jó lehet, bár sokallom kicsit ha 4200-as winyó. Nekem 5400-es van a laptopomban, és intenzív (sok kicsi fileból álló torrent seedelés ) használat mellett 12 óra alatt sem ment fel 48-fölé. Egyszer volt 50 fok, töredezettség mentesítés nyáron
Ja, ez is seagate márkáját tekintve. -
loszerafin
senior tag
Ha elkezdek másolni valami, nyilván kicsit melegszik, majd lehűl. Eddig folyamatosan nőtt a hőmérséklete.
Soha nem játszom, úgyhogy nem jelentkezhet ilyen probléma.
Vinyóigényes folyamat: eddig volt, a vmplayeres linux, de már nem használja annyit a hdd-t.Mikor ölbe veszem, mindig használok tartót. Most is van, ahogy írtam is.
Egyébként most 47 fokos és reggel 9-től folyamatosan be van kapcsolva a laptop. -
CsodaPOK
senior tag
Ez mind szép és jó, de ha elkezdessz másolni valamit, vagy játszani vagy bármilyen vinyóigényes folyamatot csinálni, akkor ugyanúgy fel fog menni a hőmérséklet.
Ha meg akkor melegszik túl, amikor ölbeveszed, akkor így jártál. Manualban pontosan le van írva, hogy merre mennyi hely kell legyen, sík felszínen kell használni, bla bla bla.Egyébként nekem is ugyanez a laptop van, viszont az enyémbe samsung vinyó van (nem volt cserélve, gyárilag ez van benne), most 50 °C.
-
Reset Elek
aktív tag
Kíváncsi lennék, hogy akkor is szarnál-e a fokokra, mikor elhasal a vinyód, és viszi magával a tanulmányok mappát, vagy a féléves jelentést, neadj isten a diplomamunkád....
Ott már nem sokat ér a garancia.[ Szerkesztve ]
Az elmélet és a gyakorlat viszonyának elméletét már jól ismerjük a gyakorlatból. Indoklás nélkül a hozzászólásod csak a ''vélemény'' szintjét éri el...
-
sh1n0b1
csendes tag
Ez egy érdekes téma... sosem néztem a vinyó hőt, és nem vagyok bölcsész kiscsaj, de simán bevágom én is az ágyba... igaz, ez nem fujitsu bár, ha hoszabb ideig magára hagyom, élére állitva, V-alakban tartom az ágyon, ez tény. És szarok a fokokra, lehet leesik, és attól megy tönkre... mondjuk, én ezért vettem 3 év garival, hogy ilyeneken ne görcsöljek, 3 év mulva meg ugyis túl öreg lesz, hogy a mai technologiákat és anyagokat ismerve megbizhatónak lehessen majd mondani... de ezért reménykedek!
Operációs rendszer evolúció az idők előrehaladásával ugyanazon gépen: Windows 2000, Windows XP, Vista.. Linux szerencsére az első lépcsőt kihagyhattam ezen a gépen, az utoló még nem következett be, de készül már a Vienna
[ Szerkesztve ]
"A világűrben viszonylag alacsony a népsűrűség."
-
Jézusom, még kolis hálózatos koromban szoktam idegbajt kapni a bölcsész kiscsajoktól akik az ágyra teszik a laptopot, hadd melegedjen... Meg amikor jönnek hogy "zörgött a gép, aztán egy hónapja már nem zörög, de tegnap sípolt és lefagyott..." Mikor amikor már zörgött, akkor mondtam nekik hogy hozzák át prociventit olajozni...
Amúgy a HP Omnibook laposomba bepakolt 30G-s winyó is túl akart melegedni, de egy kis szilikonszivacs segítségével sikerült elvezetni a hőt a billentyűzetre...
Mutogatni való hater díszpinty
-
loszerafin
senior tag
Köszönöm a defrag program ajánlatokat, mint írtam, megnéztem párat. De mivel mindről írtak rosszat is, nem kockáztattam. Azért egy defrag program úgy össze tudja kuszálni a fájlokat, hogy nincs aki visszahozza..
És mint látható, elég volt a windows-é is. -
domi007
őstag
JKdefrag is kitűnő, bár az kicsit hülyebiztos: elindítod, aztán start, és végignyomja a telejs vinyót
Jó cikk, nem hittem volna, hogy NTFS-re konverttel+optimalizálással 10 fokot lehet csökkenteni. Szép eredmény.
Nagyon érdekes!
DOMy
"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
JoeYi
őstag
defragre ajánlom a AusLogics Disk Defrag-et. Kicsi, gyors, ingyenes, látványos
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest