- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- No Voice in the Galaxy
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
gordonfreemN
addikt
Tök jó lenne, ha a képek maradtak volna az írásban. Így nem tudtam elmélyülni a cikkben sajnos.
-
válasz
flashpointer #76 üzenetére
Nálam is csak akkor mentek, ha kivettem a "-nocookie"-t a linkből.
-
carr
őstag
Nem mennek a jutyúk linkek!
-
Picboy
csendes tag
Ennek sajnos éppen annyi értelme van, mint a felülről befele szívó ventinek.
Ha azt szeretnénk, hogy minél kevesebb por kerüljön be a házba, akkor a lehető legnagyobb felületen kell beengedni a levegőt, lehetőleg minél kisebb sebességgel (pont az ellenkezőjét kell csinálni, mint egy porszívó esetében, ugye). Valamint az sem árt, ha ezek a felületek nem a padló környékén és nem a gépház tetején vannak, ahol meg tud ülni a por, majd könnyen be lehet szippantani a ház belsejébe.
Ehhez elegendő akár egyetlen, elég magas pozícióba szerelt kifele fújó venti is. -
zapok
aktív tag
Ha VGA akkor az egyik kulcsszó GTX 750 = csendes működés és jó teljesítmény, kis fogyasztással!
Ennyi...
Köszi a részletes leírást, jó munka.
Az én xarjaim egy 10+ éves házban vannak ami nincs kifurkálva, de mégis hűvös (nyáron is) a jó és halk ventiknek és a ház jó szellőzésének köszönhetően, pedig felső tápos.
-
Bolobi
tag
válasz
flashpointer #45 üzenetére
Hát ő, 10m-es kábeleket vett hozzá, az USB úgy emlékszem jelerősítős volt, a DVI sima, a hang házilag készített arany csatis. Bekapcsolást ő azzal oldotta meg hogy lement és benyomta
-
petakpa1
őstag
CPU hűtő befelé fúl rá a hűtőre és az alaplapra, vagy pont ellenkezőleg, szív és kifújja az oldallapi rácson a meleget?
-
törölt tag
Aki halk gépet akar, az nem gyári intel pörgyettyűben gondolkodik
Amúgy egy fsp hexa 500 van benne, nem is egy komoly darab, de semmi hangja nincs. Egyedül a 20-as ventinek van pici hangja, a nagy tömegű lapátok lassan forgatva is keltenek kicsi zajt. Jó kis ház ez, bár inkább a kialakítása jó, lehetne sokkal jobb minőségű anyagokból, jobban illeszkedő, stb, de ez az árán látszik is.Erre viszont már nincs opció.
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
#20844032 #64 üzenetére
Azért a gyári hűtőnél jobb. Meg nincsenek hátul ventik, gondolom a tápod is más int nekem. Így oké, elhiszem, csak amik nekem voltak hardverek, azokkal nem volt jóban. (egyébként az Ostrog Q házamban is hangos az XFX, másnál meg totál kussba van. Hogy mikor mi, és mitől szélzajos, a fene tudja.
-
törölt tag
-
törölt tag
32 fokos 4.4-en idle az i5-öm benne. 670-en vánszorog a venti, bár ezeket én lőttem be. Szerintem meg is állíthatnám. 62 fok a plafon, nem tudom jobban befűteni. Hátul nekem nincsenek ventik, az elsőt is kicseréltem egy ledes coolermasterre, az is lassítva pörög. Itt nincsenek rajta az oldalai, a vga-nál, és a tetején van a lukas, a jobb oldalán a plexis.
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
#20844032 #62 üzenetére
Idle 40-43 fokot nem mondanám túl jónak az i5-nél, rendesebb házban bőven 35 körül maradt mindegyik mag, ugyan úgy a gyári hűtővel. VGA ok volt, meg a többi, de a proci nem igazán. Terhelés alatt is simán 70+ fok, mikor a Tesseractban meg 65 foknál tetőzött.
Tápod nem tudom, nálam az volt a legnagyobb ludas. Az Antec is hiába volt 80+ bronze, alig pörgött, de a szélzaj amit a házzal produkált. Érzékeny vagyok a hangra, kis duruzsolás elmegy, de ez nem az volt sajna.
-
norbert1998
nagyúr
Jóféle, grat
-
Ed3r_X_
nagyúr
-
fogtunder
nagyúr
nekem semmi bajom vele, szélzaj sincs, csak a gyári Intel hűtő idegesít, az XFX 450-et nem is hallani. aztán lehet, hogy csak én vagyok igénytelen. egy tuningolt AMD konfigot nem raknék bele, de nekem bőségesen elég, a 750Ti és a G3220 nem melegszik túlzott mértékben. a perforálás az oldalán tényleg túlzásba van víve, arra raktam porszűrőt. ennyi pénzért nem nagyon találtam olyan mITX házat, ami nekem jobban megfelelt volna, drágábban tudtam volna, de nem akartam rá többet költeni.
-
Termi92
tag
Nemrég én is találkoztam egy ciripelős alaplappal. Próbáld ki ezt, biosban kapcsold ki a videóban feltüntetett dolgokat. Nálam segített.
https://www.youtube.com/watch?v=pE_r2pzbHYc -
Czimby
addikt
válasz
Kösz!
Sajnos én is ezt találtam az Ikeaban, de ahogy látom máshol van a régebbibez hasonló kb 1500-ért.
-
kzkz
őstag
válasz
fordfairlane #53 üzenetére
2x200=400 :-)
Nekem 200w-os a pico. -
kzkz
őstag
válasz
fordfairlane #51 üzenetére
Én ezért használok kínai picoPSU-t, ez nem cicceg. Ha lenne külön VGA-m is, ahhoz mégegy kéne...
-
fordfairlane
veterán
Enyém is cicereg, nekem Seasonic X400 Gold van. Főleg akkor idegeítő a cicergés frekvenciája, amikor kikapcsolom a gépet, de mivel az egész egy kapcsolós elosztóra van dugva, és azt is ki szoktam lőni, így annyira nem zavaró.
Az biztos, hogy passzív gépnél zavaró tud lenni ez a hang. -
freestailo
őstag
tetszik a humor a cikkben... a gép se rossz, de nem az én világom...
-
VIC20
őstag
Szép és jó a gép is, meg az írás is, de szerintem azért rendes ATX-es házzal többre mentél volna. Nem egészen fölösleges azért ,,bedobozolni a levegőt". Nekem egy régi Aerocool házikóm van, annak az oldala eleve ilyen hálós, a tápom passzív Seasonic (nem cicereg, az FSP Zen-nek azért kellett mennie), a VGA csak Radeon 7750-es, de gyárilag passzív. Egyetlen 12 centis, 800-as fordulatú Scythe ventit tettem csak az oldalára ,,a rend kedvéért", de még az sem annyira szükséges. Szerintem kell a hely, de legalábbis jó, ha van hely, ha az ember csendet akar.
-
kzkz
őstag
válasz
Ha pedig esetleg egyedi porszűrő kell, akkor őket ajánlom, van mágneses is:
http://www.demcifilter.comVannak kész fix méretűek is, de nekem kellett totál egyedi, és legyártották. Nem is volt drágább, mint bármely gyári, csak a posta jött még hozzá.
Ja és a rendelésemet elkeverték, 1 hónap után se jött meg Dél-Afrikából, jeleztem nekik, ők legyártották újra ingyen, és küldték is. Aztán az elkeveredett később előkerült 1 hónap múlva a postán, így most két szettem vanMost már én se teljesen így csinálnám a házat, hanem a ventit beljebb raknám, és "kanyarban" jutna el a legevő ahova kell, mert így túl közel van a ház széléhez, és ha 100%-on menne, akkor gondolom lenne hangja. Moondjuk az a csoda, ha beindul...
Persze ehhez a kanyar megoldáshoz mégnagyobb ház kéne... Szóval valamit valamiért... -
flashpointer
őstag
Köszi az elismerő szavakat
Azóta kicseréltem az alaplapot egy ugyanilyenre, de sajnos az is pont ugyanígy ciripel, úgyhogy legközelebb már csak akkor lesz rajta javítás ha teljesen új gépet építek, de most egy csomó új ötletet is adtatok(#4) kzkz
Mivel nem tudnám teljesen beburkolni a gépet mert a ventilátoroknál nem lenne hely fölötte-alatta mint neked, kérdés hogy valóban használna-e annyit. De a következő projektre megjegyzem ezt is.Esetleg meg lehetne úgy oldani hogy az asztali szekrényben helyet keresni egy tök átlagos alkatrészű PC-nek házburkolat nélkül és a szekrény kibélelni hangszigetelő szivaccsal úgy hogy a levegő-utánpótlást labirintszerű kialakítással megoldani, 1 venti a szívóoldalra és annyi. Az biztos hogy gazdaságosabb mint 2 fél kilós hőcsöves hűtő, vízről nem is beszélve.
(#11) Bolobi
Pont ilyen lépcső alá elrejtős dolgot kérdeztem az egyik topikban hogy meg lehet-e oldani kellően hosszú vezetékkel, bekapcsolással, USB portokkal, de nem találtam tapasztalatra ezzel kapcsolatban.(#24) fordfairlane
Ha probléma lenne még mindig vissza tudom venni a fogyasztását, tuninggal ellentétben erre bármelyik lap alkalmas.(#29) Jim Tonic
A felső kivágáshoz csak a gyári minták széleit vágtam el, így adta ki a négyszöget. Az oldalát meg a leírt módszerrel csak körre tudtam venni, tényleg egységesebben nézett volna ki ha négyzet de azt csak nagyon gányul reszelgetve sikerült volna megcsinálni, oda legalább egy NC maró kellett volna ami persze csak elkészítése utána 2 nappal lett
De egy ilyen 50 dolláros cuccal azt hiszem még vagányabbul nézne ki a kör(#33) szab.tam
Jogos, lásd előző reagálás de győzött az ésszerűség, kevesebbet kell vele dolgozni ugyanazért az eredményért (hőmérséklet, nem esztétika
)és a lehetőségek hiánya.
Néztem többféle fémhálós dolgot de irattartóban ilyet amit linkeltél nem találtam csak merevítés miatt hajlított aljút.(#35) Czimby
Köszi!
Először az ikeában néztem de ott már nincs ilyen mert "továbbfejlesztették" , a második találat meg valami jófogásos volt pont a kerületben úgyhogy azt vettem meg ennyiértAz új ára valami 1500+ tól van. Így legalább csak 750 Ft-nyit dobok ki, a megmaradó részt.
-
fogtunder
nagyúr
-
Tigerclaw
nagyúr
Bár nem tervezek asztali gépet építeni mostanában, de én is valami hasonló koncepció alapján építeném fel. Nagyon kicsi ház, még ennél is kisebb, 30-45W-os osztályba sorolt APU minimál alaplappal és egy GTX 750 Ti passzív verzióban, SSD és 200W alatti táppal. Viszont ezt is csak akkor ha játékra kellene egy gép.
Ha nem lenne képben a játék, akkor windowsos tablet dokkolóban, rajta monitor, egér, billentyűzet.
-
"A gép tetejébe beszerelt ventilátort szerintem érdemes lenne megfordítani, hogy inkább segítse a felfele áramló meleget ki a gépből, ne szélmalomharc-szerűen küzdjön ellene..."
Elméletileg teljesen igaz amit írsz, gyakorlatilag szinte mérhetetlen a különbség, pláne ilyen pici ház esetén.A por ellen az a leghatékonyabb, ha az összes beáramló levegő elé teszünk porszűrőt és a gépházon belül egy kis túlnyomást hozunk létre. Ellenkező esetben az összes kis résen/lyukon beoson a por.
-
fogtunder
nagyúr
a Thermaltake Core V1, mint ház opció nem jött szóba? az elülső 200mm-es házventi nagyon csendes, gyárilag perforált az oldala, elfér benne a magas CPU hűtő és a táp teljesen le van választva a ház légáramlásáról, úgyhogy szintén tud csendben működni.
-
Picboy
csendes tag
A gép tetejébe beszerelt ventilátort szerintem érdemes lenne megfordítani, hogy inkább segítse a felfele áramló meleget ki a gépből, ne szélmalomharc-szerűen küzdjön ellene...
Ezen felül a leszálló port sem szippantaná be egyenesen a házon belülre.
A hűtőbordának mindegy, merre áramlik a levegő, ha meg még sem lenne úgy jobb, még mindig vissza lehet fordítani. -
jó kis cikk lett, az ilyenekből mindig lepottyan 1-2 hasznos ötlet
(#17) lezso6: hogy van rögzítve a HDD, van vmilyen hangszigetelés közte és keret között?
-
hocico
tag
szép munka
-
Czimby
addikt
Szia!
Nagyon igényes munka, garatula hozzá!
Megkérdezhetem, hogy a papirkosarat honnan sikerült ilyen olcsón beszerezni? -
TeeCee
csendes tag
szép lett, bár nekem nem tűnik elég sűrűnek a rács (túl belátni - bár tudom ez fotón ritkábbnak látszik ám!).
Én is pici gépet akartam, mITX van, egy VGA-val: CUDA miatt - no meg én is néha WarThunder
Végül a házikó-nak tervezett Zalman M1-ből inkább ház lett, mert qrrvanagyKépeken ksiebbnek tűnt. Mindenesetre én most csak a VGA-t hallom és amúgy jól építhető az a ház. Ja és mivel néha jön hozzám HDD tesztelni, nem utolsó szempontként bele tudok tolni elölről..
Inkább azon gondolkodom, hogy a feketét fehérre átfóliázom, az összes szekrény, polc, asztallap fehér a szobámban, ez nem megy ide
-
szab.tam
nagyúr
teljesen jó!
2 észrevétel:
1. mindkét kivágást egyformára készítettem volna el.
vagy mindkettő kerek, vagy mindkettő szögletes.
nekem ez így kicsit fura.2. rács alapanyag ötlet.
-
megema
őstag
válasz
Jim Tonic #31 üzenetére
Amikor kiválasztottam, nem igazán volt sokoldalúbb mITX ház. Most se igazán van szerintem. A műanyag fülek esztétikumán lehet vitatkozni és egy kicsit instabillá is teszik a házat, de a belső tér hatalmas és nagyon jól szellőzik. Legalábbis a fekete változat.
-
Klassz munka! Nagyon tetszik. Annyi, hogy a ház formája és dizájnja miatt én oldalra is négyszög kivágást tettem volna.
-
Én is gondoltam hasonlóra, csak erősebb konfiggal. De jelenleg nem tudom megmondani, hogy megy-e a gépem és a hangkártya is elfér. Az itx nekem csak fölös nyűg lett volna.
-
elmepocok
tag
Nagyon jó írás. A "sufni" megoldás sem tűnik sufninak, mikor már kész.
-
babkukta
senior tag
Azt hittem, hogy erősebb vga-t dobsz bele. De ha neked ez is elég, használd egészséggel!
Egész ötletes dolgokat csináltál. Ez a papírkosár eszembe nem jutott volna
-
fordfairlane
veterán
Kreatív a szellőzéstuning.
Egyébként ha már CPU fűtés, nem lett volna szerencsésebb választás egy max. 35Watt TDP-s proci?
-
-Skylake-
addikt
Azt megkérdezhetem tőled , hogy nagyjából mit tud egy 750-es ? Most nem a bencsmárk számok érdeklnének , hanem a valós felhasználás. Nagyjából mi a felső határ amire még elég egy ilyen kártya ? ( WQHD panel-re érdeklne ) Egyébként up a cfg-nek , nekem is ezek a pici gépek a kedvenceim
-
cbmfan
senior tag
egész pofás lett, gratula.
én kb. három éve építettem néma mozigépet, ergo teljesítmény nem volt fontos. az egész ötlet lomtalanításkor talált barebone házból indult. a meglévő alkatrészekből s775 platform lett, Giga G31 lap, E6800 proci, 2X1 GB Kingston HyperX 1066, ATi HD5670 Zalman hűtéssel, 32 Gigás SanDisk SSD, Asus Silent Square hűtő, 300W FSP táp. nincs fenn külső borítás vagy extra ventillátor, inkább kivettem a szekrény hátlapját.
a ház kis mérete miatt vágnom kellett ház merevítéséből, hogy a hűtő beférjen, plusz néhány lamellát le kellett vennem, mert a normál méretű táp miatt sem fért el. táp és VGA ventilátora 5 Voltos ágról megy, processzor hűtő ventilátora be sincs kötve, 60 foknál többet sosem ér el egyik elem sem. elég "gány", de abszolút hangtalan.
-
kzkz
őstag
Hanno-Protecto PF 820 2mm
zajcsillapitas.netbitumenes, szivacsos. előtte kongott a ház, most egy tompa hangot ad ki halkan ha rákoppintok.
elnyeli a vinyók alaphangját teljesen. a seek meg rettentő tompán hallatszik csak közelről, de akkor csak ha őrülten tekertetem seek teszttel a vinyókat. -
ncc1701
veterán
SSD is tud ciceregni. Szerencsére ezek nem érdekelnek, ehhez képest állat hangos a gépem.
-
Sanchez638
addikt
Nekem hp dc-m van és itt csak a vinyó hangját hallom. Van bene egy low profilos vga(128 bit-es) és nem is nagy...
A cikkhez gratulálok nagyon jó lett
-
Kornl23
tag
Gratulálok, nagyon jó cikk és igényes munka.
Külön örülök, hogy végre van összehasonlítási alapom és választ kaptam a kérdésemre. Jelenleg a tápom a leghangosabb fórumok ajánlások szerint nagyon halk, már tudom milyent kell vennem
Abban is igazad van, hogy a tervezők nem próbálják ki a szellőző réseket és vehetsz bele akármilyen prémium ventilátort, ha egyszerűen megöli a kialakítása.Egy tipp, ha elforgatod 90°-kal a processzor hűtőt nyerhetsz pár fokot.
-
Bolobi
tag
válasz
Sanchez638 #10 üzenetére
Az hogy ne legyen melletted a gép megoldható
Haverom a lépcső alatt tartotta a földszinten, családi házban, miközben ő fent ült
Csak DVI hosszabbító, 1 USB hosszabbító + HUB, + hangDe csend volt az biztos
-
Sanchez638
addikt
Én feladtam, bűvős "háromszög". Vagy gyengébb, halkabb és bővíthető. Vagy erős, bővíthető, de hangos...
Am füles mellet kell tolni, vagy ha nagyon zavar akkor meg rakd el a füled mellől.
-
Garfield.37
tag
Köszönöm a cikket. Nagyon jó lett.
-
LLKobe
veterán
Én is hasonló dolgot tervezek éppen, annyi különbséggel hogy nekem egy 3,5-es HDD is be kell férjen, ATX táp, és egy 28 centis VGA... Nem is találtam nekem megfelelő házat, uh kénytelen leszek vagy nagyon átalakítani egyet, vagy nulláról tervezni. De ez nagyon szép munka, gratulálok!
-
Hehe, tavaly nekem is megvolt ez a projekt (pici, nagyon halk és erős itx), bár nem ennyire elvetemülten.
A legnehezebb nálam a ház választása volt, de nagyon nem bántam meg (fractal design node 304). Viszont a táppal nagyon nem akartam kompromisszumot kötni (hang szempontjából), így a seasonic passzív platinumos csodája mellett döntöttem. Jól be is fürödtem vele, annak (folyamatos, állandó) cicergése lett a leghangosabb.
Később kapott 2x2 TB WD Red winyót, na azok már végképp elnyomnak minden hangot a házban, pedig azok állítólag nagyon halk NAD hdd-k...
-
Speed®
titán
Rácsrögzítő megoldáson felsírtam
Kreatív
Kár, hogy a réz nem vált be
-
davidsone
addikt
tutti kis vas lett grat!
-
Igényes, alapos leírás, és munka... Gratulálok hozzá, szépen, tetszetősen megcsináltad...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Kb. egy éve jött a gondolat, hogy utazásaim elmaradásával az addig használt laptop helyébe újra egy asztali gép lépjen.
- Ukrajnai háború
- SoundBlaster X-Fi
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Automata kávégépek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- The First Berserker: Khazan
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- További aktív témák...
- Eladó Asus ROG Ally Z1 Extreme (1TB SSD) újszerű állapot, garanciával!
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB, Király világosszürke
- LG Ultragear 27GP850-B Gamer monitor!27"/2560x1440/Nano IPS/180hz/1ms/Freesync-Gsync/HDR/Garancia
- Használt laptopok kedvező áron itt ( Személyesen és csomagküldéssel is országosan )
- ASUS Phoenix RTX 3060 12GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 110 - Intel N3710 I 4GB I 256GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest