- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen mosógépet vegyek?
- Windows 11 24H2
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PPeter
addikt
Nem, nem ezt jelenti. A 720p és 1080i jeleket kell tudni fogadnia, valamint függőlegesen minimum 720 soros felbontással kell rendelkeznie.
PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!
-
PPeter
addikt
válasz Zolesz007 #63 üzenetére
A FullHD 1080p HTDV-nek tudnia kell az 1080p60 (50) jeleket fogadni, az 1080p24 csak a legújabb készülékekben támogatott.
PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!
-
PPeter
addikt
Nem. A moziban 24 fps van, a PAL rendszerre alakítva ugyanezen filmek 24 helyett 25 fps-sel pörögnek le, ami 4%-kal rövidebb játékidőt eredményez a felgyorsítás következtében. Ezért rövidebb ugyanannak a filmnek a játékideje PAL formában, mint a moziban vagy NTSC formátumban.
-
-
PPeter
addikt
A kérdés csak az, mit szeretnél később az anyaggal? TV-n, HDTV-n lejátszani, vagy esetleg kisebb felbontásban felhasználni? Ha meghagyod az eredeti 576 sort, akkor ne deinterlace-eld. Házivideókat tedd el inkább DVD-Video formában, az szépen kódolható interlace és progresszív forrás esetén is, igaz több helyet foglal (de a 60 forintos DVD-k korában ez nem gond szerintem).
-
PPeter
addikt
Valószínűleg nem interlace probléma, hiszen a HDRip anyagok többsége progresszív, így inkább a megjelenítő (gondolom a TV a másodlagos kijelző) és a lejátszóprogram aszinkron képismétlése lehet a baj forrása. Ha Media Player Classic programmal próbálkozol, akkor állítsd át a kimenetet (Options->Playback->Output) VMR7 vagy VMR9 módra. A Lock back buffer... opció alul szintén hasznos lehet.
-
PPeter
addikt
Mikor lesz "csíkos" az anyag? Amikor kiírod DVD-re és visszanézed TV-n, vagy a szerkesztés közben látod a csíkokat? Ha szerkesztés közben látod, hogy interlace, az nem baj - pont akkor olvastad be úgy, ahogy a kamerán volt.
-
PPeter
addikt
válasz #06658560 #38 üzenetére
Nem egészen értem a kérdést. Nagyjából leírtam, mire képes a DVD-Video: lehet rajta interlace és progresszív kép is.
-
PPeter
addikt
Borzasztóan ráérsz, látom. Nem az ujjamból szoptam, hogy 1080p60 anyagot szeretnének next-gen lemezen rögzíteni. Nem értem, mi ezzel a problémád. Esetleg járjál el szakmai eseményekre és Te is nézd meg a technológiai demókat.
-
PPeter
addikt
Azért van 25-re gyorsítva, mert a PAL rendszer 50Hz-es. Ez volt a legegyszerűbbb megoldás a lehető legjobb képminőség megőrzésére a PAL készülékekkel, TV-kkel. Hiába "kvázi" kétnormás a legtöbb PAL készülék, a két szabvány között ennél azért komolyabb különbségek is vannak a színkezelés terén pl., tehát ez volt a legjobb megoldás. A PAL készülékek az NTSC anyagokat legtöbbször csak egy hibrid, PAL60 formában képesek lejátszani, ami nem az igazi.
[ Szerkesztve ]
-
PPeter
addikt
A letterbox módszerrel tárolt szélesvásznú anyag cropolós-zoomolós anamorf 16:9-re alakítását kerülni kell, mint a forró kását, mert még professzionális forrás (beta, digibeta) esetén is látszik a nagyítás, tehát soha nem lesz olyan, mint az eredeti 16:9 anamorf anyag. Persze van amikor ezt kéri az ügyfél, ilyenkor kell vele aláíratni, hogy biztosan látta a gyártás előtt a tesztlemezt és elfogadja a kapott minőséget.
Sajnos(?) olyan metadata nincs, ami azt mondaná, hogy 16:9-es kijelző beállítás esetén a lejátszó nagyítson rá a letterbox anyagra, talán azért, mert ez egy látványosabb minőségromlással járó dolog, mint a 4:3 pan&scan a 16:9-es anyagoknál.PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!
-
PPeter
addikt
válasz shabbarulez #27 üzenetére
Na, attól vsizont nem kell félned, hogy ennek a hiánya miatt lemaradsz valami filmről. Hosszú évek telnek majd el, mire valódi 1080p60 anyagok készülhetnek. Ehhez ugyebár le kell cserélni a teljes műszaki hátteret a kameráktól a műsorkezelő rendszereken át egészen a home cucccokig, mert egyelőre ugyan a HDTV-k támogatják az ilyen kép megjelenítését, de forrás meg sehol. Arra meg végképp nincs esély belátható időn belül, hogy a filmes szakma kilépjen a 24p árnyékából, ugyanis sem a digital intermediate process-nél, se a CGI melóknál nem szeretnének a cégek hirtelen kétszer-háromszor annyi anyaggal bajlódni.
-
PPeter
addikt
Attól még, hogy egy kommersz videoszerkesztő+authoring univerzális programmal nem tudtál ilyen DVD-Video lemezt készíteni, még nem jelenti azt, hogy nem is lehet. Egyébként az említett programok is elfogadják a prgresszív kész M2V stream-et forrásként, amelyet szinte minden normális MPEG-2 tömörítővel előállíthatsz. Nem mellesleg a kereskedelmi forgalomban lévő PAL DVD-Video lemezek majd mindegyikén progresszív 25p képet találsz, némelyiknél még a "progressive" flag is be van állítva a stream-ben.
[ Szerkesztve ]
-
PPeter
addikt
válasz shabbarulez #23 üzenetére
Nem azt írtam, hogy most elmehetsz és vehetsz ilyen lejátszót, hanem hogy 1080p60 (50) anyagot előbb fogunk next-gen lemezről lejátszani, mint HDTV broadcast anyagban látni. Arról meg hogy mit láttam a saját szememmel pár hónappal ezelőtt, kérlek ne próbálj meggyőzni, hogy csak képzeltem.
-
PPeter
addikt
Mivel DVD-Video authoringgal foglalkozom, így nyugodtan elhiheted nekem, hogy lehetséges progresszív képet rögzíteni a DVD-Video rendszerben, és amennyiben a lejátszód/megjelenítőd támogatja, akkor ez progresszíven is fog megjelenni.
-
PPeter
addikt
A jelenlegi legjobb cuccok egyelőre csak az 1080p60 kimenetet ismerik - azaz képesek felkonvertálni erre a kisebb felbontású, sebességű anyagokat -, de Blu-ray-nél mindenképp lesz 1080p60 kódolt anyag támogatás a jövőben, enkóderek és dekóderek is készülődnek erre a célra, demózást már láttam kiállításon. A HD DVD-nél ugyebár nem biztos, hogy bevezetésre kerül, mert kérdéses a túlélés...
-
PPeter
addikt
A legfrissebb specifikációk szerint lehetséges, BD-tesztlemez már létezik ilyen. Más kérdés, hogy megfelelő forrásanyag híján ugyebár eléggé értelmetlen a dolog. De ettől függetlenül lehetséges.
-
PPeter
addikt
Az emberek többsége nem bob deinterlace-t követ el, azaz nem az eredeti 50 mozzanatot állítja elő az 50i-ből, hanem a félképekből összemosott 25p-t gyárt.
-
PPeter
addikt
Hiába tartod jónak a cikket - amit köszönök - de a jelek szerint mégsem érted.
Az NTSC DVD-k többségén ugyanis olyan képi anyag található, amely tartalmazza az eredeti 24 progresszív képkockát. A sima "dumb deinterlace" (lásd az előző hozzászólásomat") ugyan összemossa neked a félképeket, de sokkal jobban járnál, ha az NTSC forráson egy IVTC-t hajtanál végre, amely visszaadná az eredeti képkockákat. Ezeket már nem szükséges deinterlace-elni, jól átméretezhető, progresszív képkockákat kapsz, amelyeket jó hatásfokkal lehet tömöríteni. Egyébként az XVID támogatja az intarlace kódolást is, de ennek akkor van értelme, ha meghagyod az eredeti függőleges felbontást.PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!
-
PPeter
addikt
"Annyiban mondjuk kicsit homályos nekem az 1080i - és ennek még nem jártam utánna - hogy LCD TV esetén az 1080i50 is ugyanúgy jelenik meg mint az 576i50 a normál SDTVn, tehát váltakozva a páros és páratlan sorok?"
A HDTV készülék a benne található jelfeldolgozó áramköröktől és paneltől függően alkalmaz mindenféle huncut eljárást az 1080i formátumok progresszív megjelenítésére. 1080i50 esetén például minden egyes félképet teljes képkockaként jelenít meg (természetesen ügyelve rá, hogy az egyes félképek sorai a megfelelő "helyre" kerüljenek függőlegesen, hogy ne ugráljon a kép), így valójában 50 fps progresszív képet állít elő belőle, de vannak olyan 100 Hz-es HDTV-k is, amelyek az így előállított 50 képkockát megduplázzák, megpróbálják megbecsülni az egyes mozzanatok közötti állapotot, így valójában 100 fps-t gyártanak az eredetileg 50 mozzanatot tároló 1080i50 képfolyamból. Gyártó- és típusfüggő és persze rengeteg hangzatos technológia eljárás segíti a plazma és LCD TV-ket ebben a feladatban.
"Kis kiegészítés: szerintem a deinterlace nem bűn ha azt ok végett csináljuk. "
A nagy kérdés az, hogy mi az oka a deinterlace-nek. Ha például egy flash videót szeretnél készíteni belőle, kisebb felbontásban (pl. YouTube-re vagy bármilyen webes célra), akkor üdvös, hiszen simán átméretezni az interlace képkockákat elég csúnya képhibákkal, durva csíkozódással járhat. Tehát valahol szükséges és kötelező.
De mondjuk azért deinterlace-elni, mert a házivideó szerkesztésekor valaki nem tudja mire vélni a szerkesztőprogram előnézetében az interlace "csíkokat", az vaskos hülyeség. Hiszen ha TV-n szeretné majd viszontlátni a megvágott végederedményt, akkor butaság eldobni a képi információ felét. Ez az úgynevezett "dumb deinterlace", amikor javarészt oktalanul egybemossák a két félképet.
Különbséget kell tenni tehát a különböző céllal és módon végrehajtott deinterlace eljárások között. Ha például NTSC videóból (480i60) kell PAL (576i50) képet ellőállítani, akkor az is deinterlace, amikor az eljárás első lépésében a 30 összefésült, váltottsoros képkokából 60 progresszív képet készítünk (ez azért szükéges, mert ezekből egy mintázat alapján elhagyunk annyit, hogy 50 maradjon (vagy összevonással, interpolácációval hozunk létre belőlük 50 képkockát), és ebből alkotjuk meg a végső 576i50 inerlace képet - jó móka ám a különböző szabványok közötti transzkódolás és lehet, hogy írok cikkeket erről is), de voltaképp az is deinterlace, amikor az 1080i50 képet 50 vagy 100 teljes képkockaként jeleníti meg egy progresszív plazma- vagy LCD-panel (lásd az első kérdésedre adott válaszomat).
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Proxmox VE
- Mobil flották
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Akciókamerák
- Call of Duty: Black Ops 6
- Honda topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Opel topik
- További aktív témák...