- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lelkiblog
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
Tenyleg, mekkora is egy 3.5" HD floppy kapacitasa?
Mert sehogy sem jon ki 1.44-re, akarmelyik mertekegyseget nezem
-
Ricko
tag
én nem értem:
egy átlgos DVD kapacitás 4,7 GB amiből az következik, hogy 1000*4,7 = 4700 MB
De mégis csak 4489 MB-os egy DVD, vagy rosszabb esetben 4484 MB.
Ha meg 4,7 GiB, akkor 4,7*1024 = 4812 MB ez még több, így se jó.
-
nyunyu
félisten
Nemtom marketingcélokon kívül van-e bármi értelme más jelöléseket használni. Az informatikában a kilo az 1024
Nem mindenhol.
Tavkozlesben az osidok ota 1000-et hasznalnak, miota a modemek sebessege atlepte az 9600bit/sec-et
(14400bit/sec-et mar 14.4Kbit/sec-nek irjak)Kedvenc KB vs KiB esetem az volt, amikor 3 eve eppen a tizedik kort futottuk az Orszagos Penztargep es Taxameter Technikai Bizottsagnal penztargep engedelyeztetes cimszoval.
Tudni kell roluk, hogy egy kiskiralysag az APEHen belul, olyan szorszalhasogato jogaszokrol van szo, meg abba is belekotottek, hogy rosszul nez ki a vevokijelzo betukeszlete, mert egyes nagy ekezetes betuk helyett azok kicsi parja jelent meg rajta.
Engem ugyan nem zavart, mert sehol nem volt leirva a penztargep rendeletben, amit az utolso betuig betartva kell mukodnie a penztargepeknek, de akkor siman kirugtak minket vizsgarol, mondvan ez igy nem felel meg a hatalyos magyar jogszabalyoknak.
Kerdesemre, hogy megis melyiknek, az ultimate ervuk a magyar helyesiras szabalyai volt.
Na, akkor konkretan elsirtam magamat.Temara visszaterve: van egy olyan kovetelmeny, miszerint a penztargepen futo szoftvernek ellenoriznie kell az elektronikus naplonak hasznalt CF kartyan levo helyet, es ha 3MB ala csokken, akkor figyelmeztetest kell adnia, hogy hivd a szervizt.
Utolso vizsgakon ott volt az adomemoriat gyarto ceg mernoke is, aki halozaton at buheralta a kutyut, mindenfele hibajelensegeket szimulalva, hogyan reagal ra a szoftver.
Beallitja 3073KB-ra a szabad memoriat, program siman adja a nyugtat, ahogy kell.
Kovetkezot is, az utanit is.
Jo, biztos nem utottunk tul hosszu rendelest, sima plaintextben van tarolva, igy nem foglal sok helyet.
Beallitja 3072KB-re, semmi hibauzenet.
3071KB-nel sem.Lila fejjel orditok telefonon az anyaceggel, "Houston we've got a problem", mar megint ki fognak rugni minket a vizsgarol.
Nagy nehezen elokeritettek a programozot, aki az adomemoriat kezelo dll-t irta, kiderult, hogy lustasagbol 3000-re allitotta a feltetelt 3072 helyett.Falfeheren megyek vissza a bizottsag ele, kozolni a hirt a 3000-es korlatrol.
Technikus beallitja 3001KB-re a szabad helyet, nincs hibauzi, 3000KB, nincs hibauzi, 2999KB: heureka, megvan a hibauzi.Idegesen nezek korbe, hogy mi van ilyenkor, jogaszok tanacstalanok, mert a hibauzenet megvan, de nem akkor jon, amikor kene.
Feszultseget oldando az adomemoria tervezoje viccesen benyogte, hogy a kulfoldi kollegaink biztosan az uj nemzetkozi szabvany szerint ertelmezte a magyar rendeletben leirt "3 MByte"-ot, es ezerrel valtotta at.
(Rendelet 3.5.15 bekezdes)Erre kopni-nyelni nem tudtam, jogaszok is lefagytak.
Par perc gondolkodas utan elfogadtak az a rem gyenge ervet, miszerint tenyleg nem 3072KB van a rendeletben leirva, aztan atengedtek minket.Na, akkor fonokommel gyorsan elpakoltuk a gepet, aztan elhuztunk onnan, nehogy helyben kinevessuk a tisztelt bizottsagot.
Kocsiba beulve persze mindkettonkbol elemi erovel kitort az elfojtott rohoges, utana 2 oran keresztul abba sem birtam hagyni... -
mateka00
újonc
Hello!
Tapasztalataim a merevlemezgyártók "személyiségfejlődéséről"...:
Pár éve vettem két 80GB felíratú vinyót. Formázás után 76,3 lett belőlük... Most szereztem be egy újat szintén 80GB felírattal... 74,5 lett a végeredmény az oprendszeren keresztül vizslatva... Elkezdtem törni a fejemet, hogy mi lehet az oka... Aztán ment a szórakozás a váltószámokkal...A 76,3GiB az 1000*1000*1024/1024*1024*1024-es, míg a 74,5GiB az 1000*1000*1000/1024*1024*1024-es szorzóval jött ki... Szóval régebben még úgy tűnik, hogy kicsit szarkeverő módon a kilobyte-ot még 1024 byte-nak tekintették, viszont a további ezres szorzók valóban 1000-esek voltak... A vadiúj példányoknál pedig már teljesen kizárólag ezresek maradtak... Végülis annyiban jó, hogy valamivel nagyobb kapacitása volt a régebbi példányoknak... Az újabbak viszont korrektebbül vannak méretezve... Gondolom az lehet a fentiek oka, hogy régebben a kilobyte volt az etalon, aztán jöhettek rá az SI-s prefixumok, most viszont "mégalapabbat" választottak... Summa summarum, most már tényleg közölhetnék a laikusokkal, hogy mi az ábra, mit várhatnak a "felíratoktól" valójában, vagy mondjuk akkor egy bármilyen bugyuta ember által használt windózzban is használjanak azonos szorzókat, ill etalont...
Ja, hozzáteszem, hogy Maxtor fan vagyok, szal a fenti vinyós tapasztalatok is eme kedves gyártó termékei hansználatakor keletkeztek... Nem tom mennyi köze lehet ahhoz a dolognak, hogy a régi cuccaim patásak, az új pedig satás... Lehet ez a számolósdi differencia is része a szabványokban foglaltaknak... -
Csaba_20_
őstag
Több, mint 4 éve írtam már erről egy cikket(Linket nem adok, mert nem reklámozni szeretném). A helyzet azóta nem sokat változott megítélésem szerint. Az oktatási rendszerünk lomha és az informatikai társadalom hozzáállása is túl konzervatív ezen a téren.
-
törölt tag
A problema bizonyos szamteches teruleteken is jelentkezik, ahol nem csak a kapacitst kell vizsgalni, hanem netan valami mas szamitasokat is, es neadjisten keveredik a tortenet, pl processzortervezes, memoriamodulok tervezese, stb, ott bizony egyik odlalrol kellene a k-nak az 1000-et, masik odlalrol a 1024-et jelentenie. Igy milyen lehet dokumentaciot irni, pl? Vagy kesobb, ha valamit at kell nezni, korrigalni, akkor vajh melyik erteket jelentette a prefixum?
-
törölt tag
válasz
[CS]Blade2 #67 üzenetére
Megjegyeznem, hogy a szamitastechnikaban is a mennyisegeket a byte felett mar 10-es mertekegysegben merik. A memoriat is, mindent, ami kifele, a szeles kozonseg fele jon. Nem tizes szamrendszert pl a szinkodoknal, es egyeb, hasonlo teruleteken hazsnalnak. Vagy mar lattal 2584180000000 byte memoriaval szerelt VGA-t? (Hexa)
-
bdav
őstag
az egyetlen hiteles táblázat az összes használatban levő adatmennyiségi mértékegységről és prefixumról
(
)
-
ddekany
veterán
"ilyen hülye neveket senki nem fog használni (én legalábbis tuti nem)"
Hm... lehetett volna a név HMB, HGB, stb, ahol a H a Hyper rövidítése. Hypermega byte, stb. Azért Hyper, mert az tetszene a marketingeseknek, és akkor mindenhova ezt akarnák írni.
Vagy, akkor talán az XMB, XGB még tipikusabb lenne (most sokminden valami X), mert hogy eXtrememega byte...
"szerintem rontaná a vinyógyártók marketingjét, ha mostantól kezdve: 74, 149, 189, 465 és ehhez hasonlóra kellene matricázni"
Továbbra is írhatnák azt mint eddig, hiszen ők GB-t írnak nem GiB-et. A lényeg az lenne, hogy 1000-es alapű váltószámnál mindig GB-t kellene írni (tehát a HDD gyártók nem érintettek), 1024 alapúnál meg mindig GiB-et kellene írni. (Egyébként, az vajon mitől van, hogy a HDD-k mérete mindig pont "kerek" GB-ben? Mert műszakilag ez nem következik semmiből. Azaz, ha GiB-ben ménének, akkor is érdekes módon kerek szám lenne.)
-
7
addikt
válasz
Winner_hun #68 üzenetére
Korlátozd magad az OT-kre, te beabszintozott motkány...
-
Winner_hun
félisten
kb kröülbelül
kuib ez valai kibasztott aka4r lenni nvagy nem? -
[CS]Blade2
addikt
akkor már inkább legyen:
kibibyte: KiB helyett KB és a jelenlegi KB-t töröljét. ahol 10-es számrendszer van, ott ugy is csak a kilo-t használják, a byte-ot nem.az 1073-as váltoszám
a 750gigabytos lenne 804.750Az viszont tényleg nem lenne tul jó, hogy pl 232GB-sra kellene cimkézni a a mostani 250GB-st, de ha az 1TB felettiekkel kezdenék talán nem lenne olyan nagy gond.
PL 1TB ugye 931GB
pl a 2TB-os már 2TB lenne nem 1862GBigy ha megnézed egy idő után már nagyon nagy lesz az eltérés, 1000TB (1.000.000GB)-nál aszem kb 909.000GB. 91.000 GB eltérés lenne ekkora kapacitásnál
-
Lenry
félisten
-
Lenry
félisten
ezeket az igen gagyi prefixumokat tanítják már iskolában, legalábbis amikor pár éve a padlásra selejteztem egy csomó kacatot, megtaláltam öcsém hatodikos info tankönyvét (~2002 környékéről), abban találkoztam először ezekkel a kifejezésekkel...(bár arra nem emlékszem, hogy egyszer is használta volna őket) de már akkor is jót röhögtem rajta...
szvsz két okból sosem fog ez elterjedni
ad1: ilyen hülye neveket senki nem fog használni (én legalábbis tuti nem)
ad2: szerintem rontaná a vinyógyártók marketingjét, ha mostantól kezdve: 74, 149, 189, 465 és ehhez hasonlóra kellene matricázni az eddig 80, 160, 200, 500 G-s vinyókat... meg különbenis: az csak még jobban összezavarná az átlagjúzert, hogy eddig volt 500-as vinyó most meg már nincs...
ad+1: mi megszoktuk, tudjuk, hogy mennyit jelent, igazából aki meg nem tudja annak tökmindegy...bár azt én sem értettem soha, hogy a DVD miért 4,7 GB-s mikor 4300-4400 mega adat fér csak rá (jó persze, ha vissza osztom egészen byte-ig, akkor 4,7 mrd jön ki, de egy DVD-nél mégiscsak számít az a 400 mega, míg egy párszáz gigás vinyónál lényegtelen)
-
törölt tag
Hm. Nekem meg az fura amikor magyar szövegben egy idegen szóval találkozol és nem tudod hogy kell kiejteni. Elvileg a "bipszilonte" helyes kiejtés, nem?
Egyébként amiket írtál szavakat azoknak vannak magyar megfelelői, és szerintem ildomos is használni őket.
byte -> bájt
file -> állomány
equalizer -> kiegyenlítő // hangtecnikában gyakran hangszínszabályozó
floppy disk -> hajlékony lemezAmúgy a "floppy" önmagában kb. annyira értelmes mint a "CD lemez".
szerk.: A fordításokat a MTA SZTAKI angol-magyar on-line szótárából vettem.
-
törölt tag
-
törölt tag
Használhatnának normál alakot is, akkor nem kellenének a prefixumok, és nem lenne kavarodás...
3KiB = 3,072 kB = 3 * 2^10 B, és lehetne egyszerüsíteni az írásmódot.
Pl.: 3@10 B
-
7
addikt
Anno vaciláltam az angol és amerikai Dvorak között, aztán úgy döntöttem, hogy amerikai lesz. Mivel szeretek ékezetekkel írni, ezért módosítottam a layoutot kicsit (vicces, hogy majdnem ugyanúgy, mint egy tőlem teljesen független, másik ember is HUP-on
) a következőképpen:
Mivel a jobb hüvelyked általában véve szabadon van (egyes tört billentyűzeteknél megszoktam, hogy mindig bal hüvelykkel kell nyomni a space-t, mert a töréstől jobbra backspace-t, vagy egyéb funkciót lát el), és Dvorakban az AltGr semmiféle módosítófunkciót nem lát el, így úgy állítottam be, hogy azt lenyomva tartva + közben megnyomva egy magánhangzót "egyékezetes" magánhangzókat kapunk. Mivel még van azokon kívül 4 magánhangzónk, ezért azokat is el kellett helyezni valahogy ezzel a módszerrel. Úgy okoskodtam, hogy Dvoraknál bal kézre esik minden magánhangzó, ezért azokat is bal oldalon kéne elhelyezni. És, mivel a legkönnyebben elérhető középső sor már lefoglaltatott, ezért úgy láttam jónak, hogy akkor ezt a további 4 karaktert a második legelérhetőbb helyre, az eggyel fentebbi sorba rakom. Gondolkoztam még azon belül az elrendezésen, de mivel nem nagyon jöttem rá, hogy magyarban milyen gyakorisággal használjuk azokat a karaktereket, így próbáltam logikussá tenni. Rá fogsz jönni a logikájára. Így lett ez:
Alaphelyzetben:
',.p
aoeuiAltGr-t nyomvatartva:
öőüű
áóéúíMegjegyzem, használtam sokat (tavaly szeptember óta), és úgy érzem, hogy ennél jobb megoldást aligha fognak szülni mások, pláne, ha szem előtt akarjuk tartani a különböző kiosztások szerinti átjárhatóságot, illetve a Dvorak eredeti koncepcióit, tehát vagyok olyan nagyképű, hogy azt mondjam, nyugodtan bevehetnék ezt hivatalos kiosztásnak. Sőt, még el is küldeném az illetékes szerveknek, ha tudnám, hogy kik azok, illetve hogyan érhetőek el.
-
ddekany
veterán
Nana, a byte sem volt mindig 8 bit, illetve tudtommal ma sem kötelező, hogy mindig mindenhol az legyen. Vagy van erre szabvány? Na minden esetre az emiatti kavarások elkerülésére létezik az "oktet" szó. De hát ennek már valóban nincs gyakorlati jelentősége.
Ami a KiB-et és társait illeti, természetesen egyetértek vele, hogy jobb lenne úgy... de, vannak szar dolgok, amiket az emberek megszoktak (hogy a legdurvábbat mondjam, a QWERTY billentyűzet, ráadásul a maga anatómiai szembontól teljesen abszurd kialakításával), és ezeken demokratikus módszerekkel nem lehet változtatni. De mint mindig, megígérem, hogy ha a világ urává tesztek, minden ilyen borzalmat helyrerakok, kemény diktatúrával persze...
És mire leőlnek az emberek, már késő lesz nekik, mert már megszokták hogy KiB meg GiB, és megszokták az újfajta billentyűzetet...
-
7
addikt
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal, ha kérhetném...
A byte és bit között mindig 8 volt a váltószám.
A számítástechnikában is használt nem-bináris prefixumok azért problémásak, mert már a számítástechnikai alkalmazás előtt megvolt, hogy hogyan arányulnak egymáshoz, csak a számítástechnika bináris adattárolási módjából kifolyólag ebben a tudományágban rendhagyó módon használták őket.
Remélem, nem beszéltem hülyeségeket
-
Zoz
őstag
És azt mikor fogják kitalálni, hogy egy byte azt 10 bit, a 8 bit meg bibyte?
-
7
addikt
válasz
Rickazoid #44 üzenetére
Az első megoldás azért nem tetszik, mert akkor az átjárhatóság csökkenne a bináris és nem-bináris között, így még kisebb esélye lenne beépülni a köztudatba. Egyébként az elnevezés logikája tetszik
A második megoldás meg életben volt addig a pontig, amíg az írásban is emlegetett probléma fel nem merült.
-
Rickazoid
addikt
válasz
raszputyin #42 üzenetére
Szerintem mindenképp valami eredeti kellene, és nem valami más átalakítása.
A kB lehetne mondjuk ιB (hisz a iota a 10-et jelölte görögül, a kB meg 2^10-en byte), a MB a κB (kappa a húsz, 1 MB 2^20 byte), és így tovább...
A kappát meg nem kevernék össze a kiloval, mert mindenki tudná, hogy amikor byte, akkor a k az valójában κVagy pedig újra kellene definiálni a prefixumokat, hogy bináris mértékegységek előtt 1000 helyett 1024 legyen a szorzó. Akkor el lehetne felejteni a kibit, a mebit meg a többit, és mindenkinek tartania kellene magát ahhoz, hogyha tera és byte, akkor az 1099511627776 byte és nem 1000000000000 byte.
-
törölt tag
válasz
raszputyin #42 üzenetére
0,001€-tol ne is vard, hogy a segget veri a foldhoz oromeben.
-
raszputyin
senior tag
De ne is az 1024MB-hoz mérd az 1GiB-ot, hanem kb. 1072-höz :-)
--
A "normális" módosítóknak annyi a természetes előnyük, hogy jelentenek valamit ógörögül (kevés kivétellel nem azt a számot, amit rövidítenek).
De szerintem kizárólag megszokás kérdése, hogy a "kubuk" is jól csengjenek a fülnek. Milyen hülyén hangzott az is, hogy eurónak hívjanak egy pénzt, most mégse hányja el magát senki, ha 1m€-val kínálgatják... -
HavocS
senior tag
Ez a téma amúgy kb. évente feljön, évente szidja mindenki a hddgyártók anyját pár napig, aztán megint csend, amíg újra elő nem jön
-
Jégkokó
veterán
Amugy nekem az első 1 gigabyteos winyóm nem 1024 megás volt, hanem 1080, tehát még több is volt mint amennyinek kéne. De nem értem, hogy manapság miért hagyták el teljesen .
-
rviktor25
tag
Ti láttátok már a fénysebességet így kiírva: (kb.) 0.3Gm/s
amúgy az exbibyte télleg nagyon furi
de azonkívül inkább aranyosan hatnak a binary prefix-ek rám
-
törölt tag
Miert mestersegesen megeroszakolt? A piko, mikro, nano, milli, stb sor az termeszetesen szuletett isteni ajandek?
Raadasul a kB, MB, stb. eleve egy hibasan alkalmazott prefixumrendszer. Es a szamitastechnikanak, mint tudomanyos teruletnek kellene, hogy legyen igenye a hibak kijavitasara. -
doc
nagyúr
tény, hogy én is a már megszokottakat fogom használni, ugyanúgy mint mindenki más aki ebben "nőtt bele"
a gyakorlatban az egyetlen esélyt az oktatás jelenti az új prefixumoknak, ha már általánosban azt hallja a gyerek a tanártól, hogy gibikibiteletabbi, akkor megszokja és ő is használja majd
csak ehhez a tanárnak el kéne kezdeni, ugye -
ngabor2
nagyúr
lehet erőltetni ezt a gügyögést, de én akkor is gigákról meg terákról fogok beszélni, nem gibikről, meg tebikről, meg egyéb, mesterségesen megerőszakolt prefixumiokról. van a decimális prefixum (10^3x), meg a bináris prefixum (2^10x), ami értékében nem egyezik meg, de számomra, meg azok számára, akik elég régóta foglalkoznak informatikával, azonos nevű.
-
törölt tag
A tengeri es a szarazfoldi merfoldet elkulonulten jelolik, es mindig kihangsulyozzak, ha felreertheto, hogy melyikro lvan szo. Ellenben az informatikaban sehol senki nem hangsulyozza ki ezt.
A regi rendszer szerinten nagyon elbarmolt, pont a fizikai inkorrektseg miatt. Ezert lenen jo tenylegesen hasznalni a megalkotott, korrigalt prefixumokat.
De egy ilyen tema szerinted mekkora zavart kepes okozni azok fejeben, akik a szep bp-i szlegnben a szaz fotinrtot kiloztak? Es amikor kijavitottam, akkor azt modnta, hogy de fizikaban is annyi...
Ha ez csak a tudomanyteruleten belul lenen igy, talan nem is lenne gond. De mivel kinyitott mas teruletek fele, mas tudomanyagak iranyaba, es a koznep fele is, ezert lenne jo normalisan, konzisztensen megalkotni a prefixumait is. Csak szerintem valahol az amitastechnikai szakmai kozosseg ennyire slendrian, hogy ezzel sem aakr ugy komplett egeszeben foglalkozni, jo neki ami van.
-
HavocS
senior tag
Amikor harapok egyet a csokiból, az a Tibibyte (tudom, tebi
)
-
04ahgy
nagyúr
kilo, mega, giga ertelmes kifezejesek
Már akinek. Te tudod a prefixumokat végig, én tudom a prefixumokat végig. De ismerek olyat, sőt, korrepetáltam is, akinek a kilo-mega átváltás is hatalmas nehézséget okoz. Több hetes gyakorlás után nem jegyzi meg, hogy a kilo- az az ezerszerest jelenti. Annak valószínűleg a kibi- is ilyen hülyén hangzik.
HGyu
-
Zoz
őstag
-
7
addikt
Ugyan behozták a mértékegységet, de semmilyen törvény nem kötelez arra senkit, hogy akár csak a legkisebb mértékben is próbálják eloszlatni a felmerülő zavart.
^Boss-nak is szól. Nem biztos, hogy az a baj, hogy "hülyén hangzik" (jaj, a finnyás szubjektivitás), inkább az, hogy kicsit meg kell erőszakolni a szakmanyelvet, mert egyes hülye marketingesek elkezdték terjeszteni a számítástechnikai környezetben fals igét, és sikerült nekik, és így alkottak egy minikáoszt.
-
^Boss
őstag
amugy meg mostanaban kijottek mar a jo vinyok, csak szamolni kell tudni. van 320-as, 640-es, 750-es, mind pont 100-asra kerekedik lefele, nem nagy muveszet ezt felfogni..
-
rviktor25
tag
egyetértek veled, hogy nagyon hülyén hangzik és lehetett volna talán értelmesebbet találni
de annak ellenére szerintem tök logikus az, hogy "kilo/mega/... binary", viszont egyértelmű, hogy a "mindennapokban" én se lennék hajlandó aztmondani, hogy "Te Józsi dobd már ide az 1 gibibájtos memót!"
-
^Boss
őstag
ilyen hulye neveket nem lehet reroltetni az emberekre.a kilo, mega, giga ertelmes kifezejesek, de egy mebi-t mibol szoptak ki? nyilvan 2 roviditest osszekapcsoltak, de sztem ennel lehetett vlna egyszerubb megoldast (es hangzatosabbat) is talalni, igy sztem joparan (ismeroseim kozul is), mar csak a hangzasa miatt meggyuloltek.
-
Jofi81
őstag
Valamiért nekem sem szimpatikus ez a Kibi-, Mebi-, Gibi-, stb. jelölés. De nem is tudom, hogy akarják rászoktatni az embereket. Tényleg 2000 óta próbálkoznak? Akkor miért nem így tanítják az általános iskolákban, 2008-ban? Nem jósolok neki nagy jövőt. Az átlagembernek eddig is mindegy volt, az informatikusok meg eddig is tudták, hogy mi a helyzet.
-
-
7
addikt
válasz
VladimirR #12 üzenetére
Hopsz...
@^Boss: Lehet, hogy szarul hangzik, de elméletileg ezeknek a helyes használata eloszlatná a zavart az emberek fejében. Mint azt tudjuk, nem biztos, hogy elég, ha csak az tudja, aki ért hozzá. Szopnak miatta a boltosok (mint anno az AMD n+-os processzorai miatt), megzavarodnak a vásárlók, stbstb. A marketinget művelőkön kívül nem látom, hogy kinek jó ez így tulajdonképpen.
-
^Boss
őstag
borzaszto szarul hangzik, aki ert hozza, enelkul is meg tudja allapitani, hogy epp melyik mertekegyseget latja maga elott, aki meg nem, annak hasznos lehet valoban. de felfordul a gyomrom: kibi, mibi. ne vicceljunk mar. jo hogy nem kubu
-
cizoe
őstag
foglalkozoM
-
rviktor25
tag
Amúgy nemtom ti, hogy vagytok vele, de én értelmesnek tartanám, a "bi"byte-okat, elvégre ha kilóról, megáról, stb. beszélünk akkor egyéretlműen az 10^3 ^6...-onról kéne beszélnünk, hisz arra lettek kitalálva. Géphez már a kezdetekben kellett volna egy ilyen bináris 1024^x -enes váltó, vagy amikor kitalálták a kibi...byte-okat, akkor át kellett volna térni rá, de mint valaki előttem írta, marketing szempontból nagyon jó fogás, hogy "1Terás vinyó" (ami valójában kb. 920-930gigás).
Ezennel térjünk át mindjájan a kiB, MiB, stb. -re!!!
(amúgy a profilomban nekem már a kezdetektől úgy van minden írva
)
Netnél én azt szeretem amikor MBPS-et írnak Mbps helyett, vagy MB-t, mb-t Mb helyett, ugyanis okos emberek kitalálták, hogy a Mega előtag az nagybötű, míg a B betű kis/nagysága jelöli a bit/Byte -ot.
-
-
Az is marhaság. Aki járatos a dologbn az tudja hogy mi mit jelent. Aki nem járatos annak elmesélik. Ennyi :-)
Amúgy én először ilyen KiB-t akkor láttam amikor a DC ilyeneket írt. Simán kilobyte-nak gondoltam.
A másik. Miért nem a franciáknál használatos Mo (megaoktet) jelöli a 8 bites dolgokat? (Oktet = byte).
-
Nemtom marketingcélokon kívül van-e bármi értelme más jelöléseket használni. Az informatikában a kilo az 1024. Pont. Tengeri meg szárazföldi mérföld is van...
Mindenesetre sajnos az informatikában nem lehet semmit úgy "kötelezően" bevezetni hogy mától ez van, ez megnehezíti a dolgot + összekavar egy csomó embert, aki már megszokta a Kb jelölést.Maradi vagyok? Nem hinném. Minden tudományterültenek megvannak a heppjei. Ennez ezek azok.
-
doc
nagyúr
azért a gügyén hangó, új váltószámok védelmében annyit tennék hozzá, hogy a lépés lényegében logikus, hiszen az SI is meghatározza, hogy a kilo- mega- stb. jelölések 10^3, 10^6, stb. váltószámokat jelentenek, így elég "fura" ötlet ezeket 1024, 1024^2, stb. szorzókra használni
így egyrészt egységes, logikus lesz a dolog, másrészt meg remélhetőleg kevesebb lehetőséget ad a számokkal való bűvészkedésre -
7
addikt
Nagyon egyszerű: Amikor megjelentek az első gigabyte nagyságrendű merevlemezek, akkor a gyártók úgy akarták többnek feltüntetni a kapacitást, hogy nem 1024, (2^10) hanem 1000 volt a váltószám.
Ez természetesen ahhoz vezetett, hogy sok vásárló összeszavarodott, hiszen a boltban megvett x GB-osnak hirdetett áruról otthon kiderült, hogy x-n GB. Na most akkor mi van, átverték az embereket? Érdekes téma, szerintem gusztustalan marketinghúzás volt, mindenesetre hasznos a következménye:ugyanis ennek hatására kezdett elterjedni az, hogy bevezetnek egy újfajta jelölést, amiből egyértelmű, hogy bináris előtagról van szó, tehát a váltószám nem 10 valamely hatványa, hanem 2 valamely hatványa, így születtek me a *bi előtagok, ahol a bi a bináris rövidítése (Kibi-, Mebi-, Gibi-, stb), jelölésük pedig *i (Ki-, Mi-, Gi-).
Célszerűnek tartanám, ha minden számítástechnikai programot/hirdetést/gyártót köteleznének arra, hogy ezt a két jelölést és meghatározást helyesen alkalmazza, mert így rövid úton el lehetne osztani azt a kavart, ami már évek óta jelen van.
Tehát így gyakorlatilag, hogy egyértelmű legyen, még egy összefoglaló:
1 GB = 1000 MB
1 GiB = 1024 MiB(amúgy a netnél is hasonló marketingfogásként alakult ki az, hogy a sávszélt *bit, és nem *byte mértékegységben adják meg, holott, sokkal életszerűbb lenne az utóbbit alkalmazni, mert úgy tudja gyorsan és könnyen értelmezni az egyszeri felhasználó)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Talán egy kicsit későn foglalkozok ezzel a dologgal, dehát "egy újszülöttnek minden...
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Autós topik
- Ukrajnai háború
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Azonnali fotós kérdések órája
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Tippmix
- További aktív témák...
- AKCIÓS!!!GARISS! R5 5600G/RX 6700XT/16 GB/1000 GB SSD/700 W
- Apple iPhone 16 Pro 128GB 2026.03.09-ig Apple Garancia 100% Akku Újszerű állapotban!
- ThinkPad T480s 14" FHD IPS i7-8650U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Kedvező ár! HP 4540S laptop (15,6/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX)
- iPhone 12 64GB Fekete Független - 87% Akku
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest