2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

kB vagy KiB?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Talán egy kicsit későn foglalkozok ezzel a dologgal, dehát "egy újszülöttnek minden...

[ ÚJ TESZT ]

Talán egy kicsit későn foglalkozok ezzel a dologgal, dehát "egy újszülöttnek minden vicc új".

Nemrég hallottam csak arról (tavaly, érettségim előtt), hogy van egy újítás már egy ideje, miszerint új prefixumokat vezettek be, ami megkülönbözteti az informatikában használt váltószámokat a decimális rendszerekben használtaktól.

A Linuxos időszakom előtt, azonban egyáltalán nem találkoztam ezzel.
Most is csak úgy felvetődött bennem, hogy ha van ilyen, és alkalmazzák is, akkor hol?
Láttam már egy két helyen, a Linuxos programjaim egy része jelöli így a méreteket, de számomra ez eléggé zavaró. Főleg, hogy nem egységes. A GNOME alatt még sehol nem láttam, de pl. a Transmission így írja ki a méretadatokat. A windows alatt meg egyáltalán nem találkoztam vele.
Illetve ott vannak a háttértárak méretei. Pl. a DVD 4,7 GB. Értem én, hogy ezres szorzót használnak, de akkor miért 4,38 GB-ot írnak ki az op.rendszerek?
Én ezt nem igazán értem! Kicsit utánaolvastam, és azt találtam, hogy ezt az újítást a 2000-ben megjelent "Módosítás a IEC Nemzetközi Standard IEC 60027-2" írja le.

Ha jól értelmeztem ennek a változásnak a lényegét, akkor amit mi kilobyte-nak hívunk, az valójában kibibyte. De akkor miért hívjuk kilobyte-nak? Illetve miért nem találkoztam soha ilyesmivel mielőtt nyílt forráskódú szoftverekre tértem át?

(Sőt... van egy pendrive-om, amit 2 GB-osként vettem, azonban a windows szerint 1,9 az Ubuntum szerint meg 2,1 GB. Bár ez nem ide tartozik...)

Amennyiben úgy gondoljátok, hogy van ennek az írásnak létjogosultsága itt, szívesen olvasnám a ti hozzászólásaitokat, véleményeiteket!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.