Hirdetés
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Én maradni fogok,ameddig bírom.Remélem,hogy lessz még egy normális kormányunk...
-
tildy
nagyúr
Ha az anyagi oldalat nezzuk, akkor itt futja olyan dolgokra, amire otthon nem. Nekem ez eleg. Nem tudom, mire gondolhattal a "mast nemmel".
Dany: en a jeg hatan is megelek tobbnyire
Nem kell feltetlen "jo szakma" otthon pl a tanarok nincsenek megbecsulve, itt viszont igen. Otthon sajnos nem becsult szakma a tanari, es nem is fizet jol, itt havi netto 2000-2500 font korul.
-
Dany007
veterán
Oh hát igen. Ez még csak a jéghegy többi része. Erről még nem is esett szó.
Igazából ez még egy plusz mindamellett, hogy - legtöbb esetben - jobb életszínvonalon tudsz élni.
Egy volt munkatársam látogatott hozzánk pár hete. Ő is teljesen megváltozott. Mondjuk ezt a kivirágzás szót nemigazán használnám egy férfinál de tényleg látszott rajta, hogy más lett. Mesélte, hogy milyen nyugodt a vásárlás. Senki nem nézi az árakat, csak pakolják ami kell.
Persze a pénz sem utolsó. Ő az első 5 hónapjában annyi pénzt tudott félrerakni, mint amennyit itthon egy év keresett. Ja és itthon kiállításépítő volt. Azt hiszem 8 osztállyal. Most valami gyárban dolgozik Német o-ban. Persze még ők is többen laknak egy házban (nem lakásban(!)), de azt a cég fizeti, ahogy a bejárást is. 4 hetente jár haza.
Laptopot, okostelefont vett, tanulja a németet. Azért mert nem tudott mit csinálni a szabadidejében. Túl szokatlan volt neki, hogy napi 8 órai munkával is keres annyit amennyiből így megél. Indulásnak szerintem ez nem rossz.
Eleve az, hogy nem kell stresszelni. Nemcsak a munkahelyen, hanem hogy miből fizeted ki a számlákat a plusz adókat és a többi... Már ez is sokat jelent. -
Alapjaiban nem ertem miert kerdezel tolem ilyeneket, miert kevered ide tildyt esatobbi. Hol irtam, hogy jo szakmaval nem elsz jol kint? Hol irtam, hogy jo szakmaval nem kapsz allast?
Masodik kerdesedre. Szerintem ez szakma es helyfuggo. Egyaltalan nem biztos, hogy adott szakmaval kint jobban fogsz elni. Sok szakmaval jobban, a tobbivel meg ugyanugy, vagy meg rosszabbul. Dontse el mindenki mit akar csinalni.
-
danih
veterán
Szerintem nagyon sok embernek, tudatosan vagy tudat alatt, nem is a jó életszínvonal kell, hanem egyszerűen a megbecsülés. Az, hogy embernek érezhesse magát a munkahelyén. Hogy ne az legyen, hogy leköpik, még ha teljesít is, hanem az, hogy elismerjék, és jól érezze magát, meglegyen a saját kis helye a Nap alatt.
Én valami ilyesmit érzek azon barátaim elbeszéléseiből, akik már kint vannak. Jól érzik magukat, egyszerűen "virágzanak". Pedig nem keres mindegyik jól, sőt, mondják is hogy nehéz, de van miért küzdeni.
Ez olyan dolog, amit nem tudsz megvenni pénzért. -
Dany007
veterán
Te írtad:
"tildyt ne keverd ide, O mar itthon is jol keresett, boven az atlag felett es a mostani meloja is egy jol fizeto allas. "
És ez csak azért van, mert van egy normális szakmája (pl. nem történész). Ami bárki másnak is lehet. Ergo ne keverjem bele azt akinek van egy jó szakmája.
De igazad van, zárjuk le az egészet.
Egyetlen egy kérdés még. Amivel azt hiszem a lényeget el lehetne dönteni.
Ugyanazon munkakör (szakma, stb), esetében meglehet-e élni jobban, magasabb életszínvonalon külföldön*, mint itthon? Igen vagy Nem?
Mert ez a lényeg. Ezt akarják elérni azok akik külföldre vágyakoznak. A többségtől eltérően nem a kolbász kerítést keresik, hanem a jobb életszínvonalat.*: külföld alatt leginkább a nyugat- és észak-európai országokat értem elsősorban. Csak a biztonság kedvéért írtam, nehogy valaki Szomáliára gondoljon. Mert volt már ilyen hasonló topikban...
-
Most sem ertem tildy hogy jon a kepbe es ki mondta, hogy egy jo szakmaval nem lehet jol elni kint, en biztos nem. Masreszt ki beszelt 8 oztalyt vegzettekrol. Harmadreszt senki sem mondta, hogy szakma nelkul menjen ki barki is. Ezert irtam az elobb is, hogy osszehordtal mindent, amihez semmi kozom.
-
Dany007
veterán
Örülök, hogy sikerül egyességre jutnunk.
A marhaság ott kezdődik, hogy 'Tildyt ne vegyem bele, mert neki van egy jó szakmája'Bocs, de azt hittem eddig sem a 8 osztályt végzettekről beszéltünk. Legalábbis nekem egyértelmű volt, hogy normális szakmával megy ki az ember ha egyszer kimegy. Mindegy ezt lezártuk.
"hogy valaki azzal a tudattal keszul ki, hogy 1200 eurobol kenyelmesen fog elni "
Szerintem senki épeszű ember nem ezzel a tudattal vág neki a "külföldnek". De meglehet élni belőle. Itthon már nemigazán. Az itthoni (minimálbér: bruttó 92.000) 60.260 Forintból még ha 4-en összeköltöztök se biztos, hogy meglehet élni!
De ott kint meglehet és valahol el kell kezdeni. Biztos lehetsz benne, hogy az épeszű embernek nem az a célja a külföldi munkavállalással és élettel, hogy az ottani minimálbérből éljen király módjára. Erről szó se volt! Nem ebből indult a vita. Sőt a videóban beszélő gyerekek sem említettek ilyet! Véletlenül sem. -
Én megértem őket. Én is most érettségizem,és tényleg nem egyszerű dolog itthon megmaradni,bejutni,továbbtanulni,munkát találni.
A mi generációnk egy sz*r generáció ebből a szempontból,ezt szerintem mindenki elismeri. -
Kassadin
addikt
válasz
Jhonny06 #208 üzenetére
Jó, akkor hagyjuk a forintos váltogatós dolgokat, lényegében nem sok értelme van, aláírom. Szálljunk le mindannyian a topikban a földre, elvégre csak
23 ember van itt, aki első kézből tud tapasztalatot és információt mondani arról, amit csak kérdezel. Nem értem, hogyan kell helyén kezelni a ő általuk mondott információkat, kételkedjem abban, amit leírnak? Ha ellenszenves vagy a külföldi élettel szemben, nem értesz vele egyet, elfogadom. De akkor írd azt, ne azt, hogy álomvilágban élünk itt mindannyian. -
Annyi marhasagot osszeszedtel egy hozzaszolasba, amit en ki nem ejtettem a szamon, hogy inkabb nem is reagalok erdemben.
tildy Meg lehet elni, epp ez a lenyeg. Hogy megelni meg lehet, de mast nem. En csak attol akartam megkimelni a nepet, hogy valaki azzal a tudattal keszul ki, hogy 1200 eurobol kenyelmesen fog elni ausztriaban vagy nemetorszagban, mert nem fog. De ugy latom teljesen felesleges itt irni barmit is. Menjetek ki emberek nyugodtan, csak nehogy siras legyen a vege.
-
Z86
őstag
válasz
fordfairlane #194 üzenetére
Én is az itteniek hatására kezdtem el ilyeneket nézni/olvasni
-
-
tildy
nagyúr
Hat atlag felett, de annyira tul jol azert nem. Ha a cafeteriat is beleveszem , ugy volt meg netto 220. PErsze a szalgmunkasok 70-75 ezres berehez mar ez is "jolkereses".
Takaritasbol is meg lehetne elni, ha nem egykeresos modell van. Mert akkor ketten mar hazavisznek teljes munkaidonel 1700 -1800 fontot.
A takaritast meg a recepciot pont azert vallaltam be, mint amiert viszlat is most, amit csinal. Valamibol meg kell elni, de nem adjuk fel az álmainkat. -
Viszlát
addikt
válasz
Kassadin #193 üzenetére
De a helyzet a minimálbérrel?
Németeknél ugye nincs minimálbér, a legkevesebbet kereső ember akivel találkoztam egy bolgár takarítónő volt, benzinkúton dolgozik, 900 EUR-t kap nettó. Ez a pénz nyilván akkor elég, ha az ember lemond néhány kényelmi szempontról, például összeköltözik valakivel, úgy már a lakás csak a fizetése negyedét, ötödét teszi ki. Az itthoni helyzethez képest én ezt annyival érzem többnek, hogy ha összehúzod magad, akkor még a minimálból is van esélyed egy keveset félretenni.
-
Dany007
veterán
Mivan?
Mért ne vegyem bele Tildy-t?
Volt egy rendes szakmája igen. Kiment és elkezdte valahogy. Ez nem is meglepő. Nála is a szakmai állás volt a cél. Azt el is érte.
És igen jobban él ottkint ugyanabban a munkakörben, mint itthon. Akkor mégis ezzel mi a probléma?Komolyan azt akarod bemesélni, hogy nem lehet ottkint jobban megélni ugyanabban a munkakörben, mint itthon? Nemár... Itt az élő példa. Vele beszélgetünk.
Ja, hogy őt ne vegyem bele mert neki volt egy rendes szakmája itthon is?Akkor szerinted csak azokat a csöveseket kéne nézni akik nyolc osztállyal mindenféle nyelvtudás nélkül mennek ki? Mert azoknak tényleg nem sikerül ami nem is csoda. De nem is erről a rétegről beszéltünk.
Nem értem mért mész ennyire szembe az egyértelművel. Azért mert neked nem sikerült? 10-15 ezer magyar él és dolgozik csak Londonban. Sz.ted ha annyira szar lenne nem jöttek volna már haza régen? Vagy szerinted mindegyik felsővezető? Ugyanmár.
szerk.: de komolyan magyarázd már el nekem (nekünk), hogy miért nem lehet jobban megélni külföldön ugyanabból a szakmából, mint itthon?
Mért akarod azt bizonygatni, hogy nem lehet. Amikor itt van Viszlát, itt van Tildy, de szerintem találnánk még pár fórumtársat aki hasonló helyzetben van. Nyilván ők sem viccből élnek több ezer km-re a családjuktól. Nem csak világot látni mentek. -
-
tildy
nagyúr
Na jovok grafikonokkal, adatokkal
A feltuntetett fizuk eves fizuk, es bruttoban ertendok. Atvaltashoz listentotaxman.com
Kezdjuk amit ismerek , itt is van : [link] 30-40 ezer kozt, nemeteknel 36 ezer eurot lattam.MCSE engineer : [link] 37 000 korul
Network engineer: [link] 43 000
SAP analyst: [link] 47 500
Electrical Engineer: [link] 30-33 ezer korul
Mechanical Engineer: [link]
Mid level 35-50, Senior LEvel :45-55. Meg az 55 ezres tetonel sincs meg a 4000 euro: 3 209.08 British pounds = 3 984.04262 Euros -
Angliában az is outlander, aki 3 faluval arrébbrú' gyütt', hát még aki nemhogy másik országbú', hanem másik kontinensrű'?
Észak-Olaszba kimennék, Máltára is, Spanyol frekventált tengerpart, vagy valami Alpokban épült síparadicsomba.
Német, Angolba nem. Akármit csinálsz mindig outlander/auslander maradsz...De igazából a jelenleg zajló folyamatok olyan képet festenek, hogy a here menjen az EU-ba. Egy igazán jó helyet látok, de az jó messze van innen szerencsére, bár ott meg az emberek tiszta furák. A buszsávban a busz megy, nem kopasz audis/bmw-s, a zebrán átengednek anyázás nélkül, 15-21% a szja, 7% a tb oszt' kifújt, vállalkozás minden téren ingyenes, a munkanélküliség mondhatni nem ismert dolog, stb... biztos azért mert a víz is fordítva folyik le.
-
tildy
nagyúr
válasz
Kassadin #193 üzenetére
Errol mar irtam cikket: legutolso munkahelyvaltasomig, ketten egyutt kb 1700 fontbol, azaz sacperkabe ket minimalberbol eltunk (840 korul volt tavaly a heti 37.5 orara a netto minber) . Igy.
Azota mar jobban keresek, de meg messzei vagyok a netto 4000 eurotol ,kb 2500-2600 euronal jarhatok. Egy -ket emberrol tudok, aki a 4000 euronyi fontot megkapja nettoban, de vagy olyan szektorban dolgozik, ami jol fizet, vagy IT vezeto, vagy uberalles , es tenyleg profi .
Otthon is az atlag mernok inkabb 250-350 netto korul kap az atlag informatikus, persze van aki 5k-t visz haza nettoban, csak ahogy lattam nem az az altalanos.
Dany007: kevesebbet kaptam. netto 1400 fonttal kezdtem, es lepegetek szepen felfele. Most mar megkapom a szintemnek ( azaz mid-level developereknek altalaban fizetett ) megfelelo osszeget.
-
Dany007
veterán
válasz
Kassadin #193 üzenetére
"De a helyzet a minimálbérrel?"
Nem tudom. De nyilván akinek a külföldi élet a célja, annak nem lehet a minimálbéres fizu a cél. Max az első sanyargatós időkben amikor még sokadmagával lakik az ember egy albiban.
Szal nem szabad, hogy a minimálbér legyen a cél. És nyilván valami versenyképesebb szakmával vág neki az ember. Ezért is írtam korábban, hogy v.színű magyar történészből nincs akkora kereslet külföldön se.Tehát ha valaki így vág neki, hogy dejólesz nekem mert minimálbérből is királyként élek akkor ott nagy lesz a pofáraesés. De az is biztos, hogy a jobb megélhetéshez nem kell sztármérnöknek, felső vezetőnek lenni.
A minimálbérből meg itthon se élsz meg, hiába olyan olcsók az albérletek (itthon). -
Kassadin
addikt
Én meg sajnos nem tudok első kézből kinti tapasztalatokat megosztani, de az az idő is eljön egyszer.
"Csak azt a tényt kell leszögezni, hogy ugyanazon munkakörben ottkint (legyen az mondjuk Anglia) jobban (magasabb életszínvonalon) meglehet élni, mint ugyanabból itthon."
Jó szakmával 110%. De a helyzet a minimálbérrel?
-
Jam, volt meló. De milyen áron?
Ott volt a szovjetunió mint felvevő piac. Ez tény. Emlékszel a Koltai filmjében a dobozgyáras jelenetre?
Igaz az is tény, hogy egy normálisan kinevelt szakmunkás sokat ért akkoriban... de itt meg mindig az ugyancsak Koltai film ugrik be, a Legényanya, amiben Józsi a traktoros...
Na mindegy.Egy a lényeg, és ezen asszem nincs itt vita:
Az elmúlt 20-22 (30-40) év politikai elitjének köszönhetően vagyunk most itt, ahol. Közülük is a kilóra megvett gerinctelen sz@rkupacokna külön köszönhetően.üdv.
-
-
darál0w
Jómunkásember
-
Dany007
veterán
Nem kifejezetten az USA-ról beszéltem. És többször is megbeszéltük már, hogy nem egyszerű, azt senki se tagadja.
Ott van Tildy. Vele mi a helyzet? Kiment, pár hónap után kapott szakmai állást. 1 fizetésből élnek kitudja már hány éve. És általa is elismerten jóval kevesebbet kap, mint amennyit a munkája ér odakint, Angliában. Mégis megélnek belőle ketten(!) egy fizetésből! És ha jól tudom már egy ideje nem 5-en élnek egy lakásban, hanem külön csak ők ketten.
Itthon hol tudod ezt megcsinálni, hogy az adott szakmában elérhető minimum fizetésből ketten kényelmesen megéltek??? Úgy, hogy MacBook-juk iPadjük van. És még valamit félre is tesznek...Próbáltam keresni külföldön élő magyarokról statisztikát. Hát nekem nem sikerült találni. Főleg olyat ami az elmúlt 10-20 év alakulását mutatná.
De csak Londonban olyan 15-20 ezer magyar él. Ez egy közepes méretű magyar városnak felel meg. Ráadásul ez csak egy ország egy nagyvárosa. Ami nem mellesleg az egyik legdrágább Európában. A többi országról sajnos nem tudok adatokat, becslést sem.
Na de akkor ne mond már, hogy ez olyan lehetetlen cél? Lehetetlen feladat? Olyan hihetetlen továbbra is, hogy kilehet menni és meglehet élni jobb életszínvonalon, mint itthon? Na nehogymár. -
Kassadin
addikt
Mi számít kint ott az usában jó fizetésnek? USD-ben természetesen.
darál0w: Bőven elfér ez is a sok értelmetlen és bugyuta bejegyzés mellett. Számodra nincsen jelentősége, számomra meg fontos, a beszéden kívül nem tudunk sok mindent tenni. Ha neked jó a jelenlegi helyzeted, és nem akarsz külföldön szerencsét próbálni, én elfogadom azt is. Ha unod ezt a témát, azt is.
-
-
Tolem azt hiszel amit akarsz. Tudod, hogy meloztam en is kint es nem egy ismerosom jott haza mostanaban, mert ezer eurobol csak ehenhalni sikerult neki, inkabb meloznak itthon 100k-ert, de este a csaladdal alszik. Usaval is sokan el vannak szallva. Tudod mennyi egy ket szobas lik pittsburghben? 1000 dollar. Onnan masfel oranyira meg 480, de akkor meg megy az uzemanyag es az ido. Meg eljel meg es egyel. Persze ha osszekoltozol 10 mexikoival akkor olcsobban meguszod, vagy ha lemesz texasba a vilagvegere krumplitszedni 5 dollarert 60 fokba, akkor is. Szerintem nektek kene leszallni a foldre.
-
Dany007
veterán
Komolyan mondom nem értem mért pörögtök ezen?
Ba**ki másik, korábbi topikokban az volt a problémátok, asszem talán neked is és Jhonny-nak is, hogy ne másodkézből hozzunk információt. Hogy az nem számít, hogy az én ismerősöm / rokonom / haverom hogyan él külföldön. Okés, rendben.De most itt van Viszlát, első kézből az információkkal. Ő él kint, ő dolgozik kint az ő meglátása és véleménye. Egyáltalán nem olyan embernek ismertük meg Őt akinek ne lehetne adni a szavára. Ráadásul ami az albérleteket illeti, ott vannak a linkek bizonyítéknak.
Információ, első kézből, attól az embertől személyesen, aki ott kint él és dolgozik.De nem nektek már ez sem jó. Ez sem elég. Ezt sem hiszitek el.
Pedig meglett mondva, hogy "aljamunkáról" van szó, mininmál közeli fizetésről stb... Holott ha jól olvastam a vita valami 3-4000 eurón és 5k USD-n kezdődött.
De itt van Talmida is. Ő is kint él az USA-ban már jópár éve. Szintén információ elsőkézből. Meg lehet kérdezni mennyire lehet ott megélni 5k USD-ből havonta. Aztán kész.
De lehet azt se fogjátok elhinni amit ő mond.Komolyan kezdem azt érezni, hogy már semmi nem számít csak mindenáron legyen bebizonyítva mennyire szar külföldön élni. Mennyire lehetetlen és könyörtelen az egész.
Mert azt még elfogadom, ha nem adtok hitel olyan embereknek, akik nem éltek kint, csak ismerősökön, rokonokon keresztül tudnak a helyzetről. De amikor jön egy olyan ember, akiről tudjuk, hogy szavahihető tisztességes, és ő mondja el a saját tapasztalatait azt is kétségbe vonjátok az már túlzás. -
proof88
addikt
Srácok már 175 hsz összegyűlt, nem kell ezt ennyire ragozni.
A képlet egyszerű! Aki el akar valamit érni az életben, aki tesz azért, hogy jobb jövője legyen, aki nem csak a holnapra gondol hanem a holnaputánra is, az el is fog érni valamit, akár itthon, akár külföldön van! Aki túl sokat akar, mindent elveszíthet, aki túl keveset, az meg nem kap semmit. Esti bölcsességet hallották, viszonlátásra!
-
Te irtad hogy nagyon-nagyon kenyelmesen elelnel abbol a penzbol.
De nekem mindegy, ha itt sokaknak ez elmegy, hat oke, majd ha kimennek valahova megtudjak. Te pontosan tudod mirol beszelek. Nem tudom mire jo ez.
Apropo, mikor usaban meloztam, kerestem 15 dollart orankent. Tudod mi maradt belole ho vegere? Egy nagy semmi, aztan kozos albi volt, kozos kocsi, ami nem is sajatom volt, nem vettem minden honapban cipot es nem is ittam el a penzt.
-
Viszlát
addikt
válasz
Kassadin #170 üzenetére
Az egy másik kérdés. Már az elejétől olvasgatom a témát, de csak azért szóltam hozzá, mert mindig felbosszantanak az elszállt igényű, tapasztalatlan, sztorikból összetákolt elképzeléseiket előadó okos emberek.
Én nem propagálom a külföldöt, mindössze azokról a tényekről van szó, hogy Magyarországgal ellentétben kétkezi, becsületes munkából is meg lehet élni, kényelmesen. Egyáltalán nem könnyű, viszont nem azért, amit sokan szeretnek hangoztatni, miszerint idegenbe vagy szakadva, bla bla bla. Azért nehéz, mert egészen más a munkamorál, keményen kell dolgozni. Személyes tapasztalatom az, hogy többnyire nem azért járnak be az emberek a munkahelyre, hogy pletykákat cseréljenek és figyeljék, mikor jön már el a munkaidő vége. Az idősebbeken látom, hogy mennyire szenvednek a beidegződött magyar reflexeik miatt.
A saját számításaim meg... Hosszútávú céljaim vannak, amik érdekében lassan 8 hónapja autóban élek, igyekszem rendezni a dolgaimat és gürcölök azért, hogy egy másik országban újra a szakmámban dolgozhassam.
-
A kenyelmes elet az, amikor nem kell meggondolnod mit veszel meg es mit nem. Ne haragudj, de 1200 eurobol ezt sosem csinalod meg. Nem kotekszem, csak hulyited a nepet valotlan dolgokkal. 1000-1200 euroert nem erdemes kint elni, akkor mar inkabb a csaladdal itthon. Az a penz el is megy kint lazan.
-
Viszlát
addikt
válasz
Kassadin #167 üzenetére
Persze, sok kis apróságra kell költeni, de például egy jó minőségű 6,4 kg-os mosópor 8 euró, ami egy embernek bőven elég 3-4 hónapra.
Amit a kollégának nem sikerült felfognia, mert szokás szerint csak kötekedni van esze, gondolkodni nem, az az, hogy a kényelmes a normális ember számára nem azt jelenti, hogy tejjel-mézzel folyó kánaán van.
Ja és azt sem kéne elfelejteni, hogy ez az 1200 euró egy olyan munkáért jár, amihez nem szükségeltetik szakképzettség, tehát a legalja. Leonberg mellett van egy cég ahol szinte csak magyarok dolgoznak, hegesztik a kamionok tárolórekeszeit havi 1700-1800 euróért.
-
Kassadin
addikt
Cipőt nem kell havonta venni, nem vagy te nő (bocs, tildy, nem úgy gondoltam).
Arcszeszt ha nem alkohol helyett iszod, akkor elég sokáig kitart szvsz. Fogkrémet, testápolót, mosóport aláírom, habár ha egyedül él, nem hiszem, hogy olyan hatalmas lenne a fogyasztása ilyen cikkekből. De értem, hogy mire gondolsz. Sok kis apróságra kell költenie az embernek. -
Viszlát
addikt
Például úgy, hogy nem akarok Stuttgart szívében élni, hanem megteszi valamelyik környező falucskában egy helyes kis garzon is. Valóban erre megy el a legtöbb, mert rezsivel eléri a 400 eurót. Ha más készíti számomra az ételt, az luxus, akárhol is él az ember, de saját tapasztalatból mondhatom, hogy napi 7-8 euróból bőségesen lehet étkezni, ha magadnak csinálod. Ez egy hónapban legyen 250 pluszban.
Dolgozni járni max 50 km egy nap (mert eleve ésszel választottam albérletet), ami havi ezres, kiegyezve egy 8 literes fogyasztású autóval további 120 EUR (amiből az adót visszaigényelheted, ha a munkához kapcsolódik és meghaladja a havi 500 km-t), plusz biztosítás, időszakos dolgok, stb, legyen havi 200 EUR.
És még mindig van 350 ajróm, durván százezer forint, amiből félretehetek, egy részét elszórakozhatom, vagy hazaküldhetem a családnak.
Számomra ez kényelmes, mert nem kell izgulnom, hogy miből fizetem ki a számláimat, jut extra dolgokra is és ha okos voltam és a havi fennmaradó összeg egy részét félretettem, akkor ha beüt valami bajság, akkor sem kell pánikolnom.
-
Ringman
félisten
válasz
zolee5016 #157 üzenetére
becsületes tényleg tanuló diákoknak szerintem elég nagy az átfedése a minden nap szórakozni járókkal.
szakmunkásképzés tényleg elég rossz állapotban van, de pl sokkal kevesebbre lenne szükség, mint amit képeznek. meg a világ is arra tart, hogy szükség van:
a, betanított munkásra
b, specializált szaktudásra, de sokkal kisebb számbanmindkettő a gépesítés fejlődésének köszönhetően.
a fejlett országokban a dolgozók nagy része nem lehet fizikai munkás (nem gazdaságos), nem véletlen az sem, hogy eu-átlag alatti nálunk a diplomások aránya, aminek a növelését is vállaltuk.
-
-
zolee5016
őstag
Írtam már,hogy megkövezem a becsületes tényleg tanuló diákokat.De a 60%-nak ez az egész csak időhúzás nem más.Most is azt mondom a szakmunkásképzést kellene visszaállítani a régi szintjére.Látom a mostani felhozatalt.Itt a cégnél is van tanuló hát....
Tudod még sok okot írhatnák az a miért itt tartunk-ra de nem.Összetett és sok év hibáját ugyse mi oldjuk meg. -
Kassadin
addikt
"Konkrétan nincs életük a hajón dolgozóknak.
Hajóra sztem úgy van értelme menni, hogy lenyomsz pár évet és félreteszed a jövedelmed jelentős részét. Hazajössz aztán elhelyezkedsz valami jó helyen."Egyetértek, én is így látom. Volt osztálytársam bátyja pincérként dolgozott kint óceánjárón, évekkel ezelőtt már házat vett. Igaz, hogy fél évig nem is látja a családja. De valamit valamiért. Félretenni meg nem hiszem, hogy nehéz lenne, költeni nincsen mire. A cégnél (amit én néztem), ott 4 vagy 6 hónapra írhatsz alá szerződést a nagy hajóra, folyamira meg 9 hónapot.
zolee5016: Az a baj, hogy más sem fogja megoldani.
-
válasz
Kassadin #139 üzenetére
Jattal együtt van az több is.
Nem akarsz ott főpincér lenni....
Konkrétan nincs életük a hajón dolgozóknak.
Hajóra sztem úgy van értelme menni, hogy lenyomsz pár évet és félreteszed a jövedelmed jelentős részét. Hazajössz aztán elhelyezkedsz valami jó helyen.Szakmai tapasztalat+annyi tőke amit itthon 50 év alatt raksz össze.
(aki évekig hajón volt azt szívesen felveszik, mert tudják, hogy nem büdös neki a munka és nyelvet is jól beszél) -
Ringman
félisten
válasz
djculture #151 üzenetére
és az mit zavar egyes embereket? semmi közük hozzá.
Csak hogy ám anyu meg apu-val is lehet bármi élethelyzet ami után nem tud finanszírozni, akkor mi van?
majd megoldja a gyerek. vagy nem. igazából nem is érdekel, melyik lesz a 2 közül.
csak a bulizósfiatalok-ahelyett-hogy-dolgozna c. felháborodás bosszant.
-
Viszlát
addikt
500-600 EUR közötti lakások Németországban:
Stuttgart - 126 találat
Hamburg - 362 találat
Frankfurt - 734 találatNézelődj.
Kassadin: nemsokára úgy lesz, de az "álmokért" meg kell dolgozni.
-
djculture
félisten
Ha megnézed a videót egy srácon kívül /aki legalább utána nézett hogy Skóciában ingyenes az egyetem és nem vészes a kollégium se/, mindegyiknek a válasza az volt hogy majd anyu apu finanszírozza. Csak hogy ám anyu meg apu-val is lehet bármi élethelyzet ami után nem tud finanszírozni, akkor mi van?
-
Ringman
félisten
válasz
zolee5016 #138 üzenetére
igen a jó öreg bulizósegyetemisták-toposz. mitszórakoznakazénadómból!!4
- egységes vagy ba+ma szakon max 12 félév az államilag finanszírozott (most orvost és rabbit azt hiszem csak ez a 2 12 féléves)
- ugyanannyit kell a végzett egyetemistáknak is ledolgozniuk, mire nyugdíjra lesznek jogosultak - vö ugyanannyit "termelnek"
- ha nem lennének egyetemisták, akkor dolgoznának?
- egyetem után nem fognak dolgozni, jellemzően több fizetésért? -> több adó
- mindenki jelentkezhet egyetemreEz tapasztalat ,napi kapcsolatban voltam velük és hol? Szórakozóhelyen!
uramisten! felnőttek és úgy szórakoznak, hogy nem dolgoznak.
-
Viszlát
addikt
válasz
Kassadin #139 üzenetére
4000 EUR az rengeteg pénz, Németországban is. 5-600-ért nagyobb városban is már nagyon jól felszerelt, fiatal lakást tudsz bérelni, kajára meg ha minden nap étteremben ebédelsz, akkor se megy el egy ezresnél több egy hónapban (és akkor már igen meredeken számoltam).
A legtöbb kint dolgozó magyar azért van bajban, mert itthon el van adósodva (csak erről nem nagyon szoktak beszélni). Én is így vagyok, a fizum 70%-a megy el arra, hogy az otthoni dolgok rendben legyenek. De ha ez nem lenne akkor az 1200 eurós fizumból nagyon-nagyon kényelmesen el tudnék éldegélni (hozzáteszem, ez itt a legalja fizu, az egyik legaljább munkáért). De még így is jól elvagyok, nem nélkülözöm és legalább az otthoni dolgokban sem süllyedek mélyebbre, ami az elmúlt pár évet tekintve igen nagy előrelépés számomra.
-
Huma
addikt
válasz
Jhonny06 #141 üzenetére
Pl az elektronikai, műszaki cikkek általában olcsóbbak mint nálunk.
Az USA-ban nem sok a havi 5E dollár? Lol. Kiskirályként lehet élni belőle. Nagyon el vagy tájolva e téren. Érdemes lenne utánanézned az áraknak.
(#140) Csemike:
Szerintem nem mi viselünk itt szemellenzőt... -
Kassadin
addikt
válasz
Jhonny06 #141 üzenetére
Miért, te már éltél kint?
Külföldön azt mondod, hogy drága a lakhatás. Németországban lévő olcsóbb lakásokat a másik topikban is linkelt valaki erre a felvetésre, amit írtál, csak azért, hogy árnyalja azért a dolgokat kicsit. Kajáról fogalmam sincsen, hogy mennyibe kerül kint, ez tény. Nem hiszem, hogy olcsóbb lenne. Szolgáltatáson belül, ha étteremre, pubokra stb. gondolsz, nos oda meg nem kötelező járni, ha sokallod érte azt a bizonyos összeget. Van rengeteg másféle kikapcsolódási lehetőség is.
Tildynek mérnök fizetést írtam, nem informatikust és mellesleg nem hiszem, hogy az a fizetés a jellemző, amit a srác keres. Figyelmesebben kellene olvasnod talán.
"A legjobb lenne, ha tervezgetés és álmodozás helyett tényleg kimennél és megtapasztalnád, hogy nem egészen így működnek a dolgok. És ez még úgy pár embernek a topicban tudom javasolni."
Nem álmodozok, te valamit nagyon benézhettél. Másrészről ez nem így működik, hogy bepakolsz a bőröndbe, és holnap elutazol, mert normális szakma, nyelvtudás és pénzmag nélkül könnyen pofára eshetsz. De ezzel te is tisztában vagy.
-
djculture
félisten
válasz
Jhonny06 #141 üzenetére
Ez így van már a sógoroknál is úgy dolgoznak a haverok hogy ott összekuporgatják a pénzt 2-3 hónapig azután hazajönnek és az ott keresett léből fél évig dőzsölnek. A kaja a lakhatás ott nem ilyen szintű pénzbe kerül mint itthon. A magyaroknak meg nem adnak annyit amennyiért egy osztrák ember elvállalná.. Magyarán a haverok szerint 2-3 hónap zsíros kenyér time van kinn, utána itthon fél évig dagatra eszi a magát az ember.
Elég szépen látni is rajtuk, a múltkor hazajöttek azt hittem négerek lettek, fóliában dolgoznak napi 12 órát. Viszont 1 hét alatt amíg itt voltak kicserélték az egész ház összes berendezését. Ezt itthoni fiziből nem oldod meg az tuti csak hitelre. -
Jhonny06
veterán
válasz
Kassadin #139 üzenetére
Igen és eközben mondjuk Svájcban egy normális albérlet 1500-2000 euro-tól indul. Ugyancsak az USA-ban egyáltalán nem sok a havi 5k USD. És pont az általam említett baromság miatt van ez, hogy átszámolgatjátok forintba. Igen, 5k USD az kb. 1 milla. Itthon? Kurva sok. Kint? Egyáltalán nem. Ezért írtam, amit.
Szerintem kicsit álomvilágban élsz ezektől az "interneten olvastam, ismerősömtől hallottam" típusú dolgoktól. Azon is látszik, amit tildy-nek írtál az infós fizetősről, hogy lazán ennyi meg ennyit keres.
A legjobb lenne, ha tervezgetés és álmodozás helyett tényleg kimennél és megtapasztalnád, hogy nem egészen így működnek a dolgok. És ezt még úgy pár embernek a topicban tudom javasolni.
-
Csemike
aktív tag
Ha csak az a "böcsületesmagyardolgozó" aki házat fest vagy főz a népkonyhán, az ugyanolyan ostoba hozzáállás, mint amikor az értelmiségi lenézi a kétkezi munkást.
Nem is értem, hogy lehet ilyen szemellenzőkkel élni, meglehetősen rossz lehet.
-
Kassadin
addikt
válasz
Jhonny06 #137 üzenetére
Normális szakmával többet tudsz félretenni, ez a nem mindegy.
"Lehet itt kekeckedni, hogy én 1 millát keresek kint, de ennek semmi valóságalapja."
Tényleg semmi, de a mérnökök hazavisznek havonta 4000 eurót mondjuk. És idővel biztos, hogy tudod még emeltetni a fizudat, gondolom leginkább tapasztalat/tudás után fizetnek kint is többet. Valamelyik nap olvastam valahol az interneten, hogy 2010 környékén egy komoly informatikus (vagy szoftveres muki) usában olyan 5000 dollár körül keresett. Azóta nem tudom mennyit változott ott a helyzet, de mindenképp elgondolkodtató.
Mert ugye ezeknek a dolgoknak semmi valóságalapja.
D1Rect: Ha jól értesült vagyok, akkor kb. fél millió/hónap. Persze ez óceánjáróra vonatkozik, nem folyami hajóra. Nyilván több, ha feljebb lépsz a ranglétrán. Pincérből főpincér, szakácsból meg konyhavezető stb.
-
zolee5016
őstag
Egy tuti : annak véget kell vetni,hogy "egyetemistáknak" csúfolt fiatalok 5-8 évig járnak a suliba időhuzás gyanánt,miközben a termelők kitartják a lézengésüket! Egy dunántúli egyetem tanulói vígan vannak azzal az opcióval ,ráérünk az adott szakból levizsgázni később is.Ez tapasztalat ,napi kapcsolatban voltam velük és hol? Szórakozóhelyen! Természetesen megkövetem a becsületesen hozzááló tanulókat.Akinek nem inge........
Viszont az is vicc hogy egy társadalom 23%-a végez termelő munkát a többi :munkanélküli ,nyugdíjas,gyerek,vagy értelmiségi,vagy annak csúfolt közalkalmazott.Magadon kivül tarts el még 5 embert? Nem megy -
Huma
addikt
válasz
Jhonny06 #134 üzenetére
Egy milla az egy milla. Sok minden kb azonos árban van mint nálunk. Sok minden jóval olcsóbb. Az albérlet költségeit pedig felosztják egymás közt.
Tényleg milyen rossz lehet mikor mindent kifizettél már a hónapban (rezsi, kaja, stb) és még mindig van 500e Ft-nak megfelelő euró amit félretehetsz. Egy év alatt mondjuk 5 millát simán összegyűjthet az ember. Erre itthon mikor van esélye egy munkásnak? -
Jhonny06
veterán
El kéne már felejteni ezt a forintba átszámolgatósdit. Ha kimész külföldre dolgozni, onnantól már nincs forint, hanem valuta van. Teljesen más az értéke az adott országban.
Átszámolni majd esetleg akkor lehet, ha gyűjtöttél valamennyit és hazajössz vele. Az az átszámolt 800e Ft kint messze nem ér annyit és ugye ott kell megélnie belőle, nem itthon. Németországba (meg kb. bárhol máshol) brutálisak az albérletárak.
Lehet itt kekeckedni, hogy én 1 millát keresek kint, de ennek semmi valóságalapja.
-
nincsisbéla
aktív tag
Jah... (de azért közel sem egy Fazekas)... Mondjuk az elit gimikkel az a nagy probléma, hogy az odajáró kölyköket terhelik rendesen, és nem nagyon marad idejük tanulni azt a bizonyos élet nevű történetet. (tisztelet a kivételnek)
De legalább kimennek külföldre, tehát 1-2 életképtelennel kevesebb! -
tildy
nagyúr
válasz
Kassadin #130 üzenetére
En sem ezt irtam , hogy ne kene . Nem ezen rugoztam, csak a "lazan meg lehet keresni" szoval volt bajom. MEgkeresheto, de azert elegge tudni is kell hozza.
Bar azt eszrevettem mar, Nemetorszagban jobban lehet keresni ugyanolyan munkakorben.
Mint irtam, itt egy mid-level (tehat akkor mar nezzuk a kozepet, ne a seniort, ne a juniort, hanem a mid levelt) nem eri el a millat.
-
talmida
Közösségépítő
Sok!
Magyarországon tíz évet matek tanárkodtam, most meg főleg házkiadásból élek, ami mellesleg nagyon nem passzol az egyéniségemhez, de az adja a bevételt.
Figyelj, a jól fizető munka nem feltétlenül unalmas, de az viszont könnyen előfordulhat, hogy nehéz. Szebben mondva fizikailag és szellemileg is megterhelő.
És azt is elárulom, hogy, amikor a házakat kell felújítani, (festés, renoválás és hasonlók) olyankor nem ujjongok az örömtől.
Mondhatjuk úgy is, hogy útálom.
A nagy egót félre kell tenni, ha pénzt akar keresni az ember.
-
Nem.
Tenyleg, ezen nem is erdemes vitatkozni, annyira nem velemeny-, hanem tenykerdes. (Ezer es egy tanulmany szol a temarol. Termeszetesen a totalis letbizonytalansagnal jobb egy rendesen fizeto unalmas munka, de egy kreativ, rendes megelhetest biztosito munkanal egy rendkivul unalmas, a szemelyiseghez nem passzolo, de tobbet fizeto melo joval alacsonyabb boldogsagszintet eredmenyez. Es tenyleg nem lehet sokaig csinalni, ha kreativitast igenyel, de teged untat.)
Csak erdeklodeskepp, hany eve dolgozol?
-
talmida
Közösségépítő
Nem az a kérdés, hogy mennyire útálod, vagy imádod a munkát, hanem az, hogy mit ad az asztalra.
Mellesleg, ha sokat ad az asztalra, meg fogod szeretni.
De, ha nem is szereted meg, hálás leszel érte. A munka minősége meg a munkamorálodtól függ, meg a főnöködtől.
Ha nem jól végzed a munkádat, akkor a jobb helyeken kirúgnak.
-
talmida
Közösségépítő
"de én történész akarok lenni, ne az állam mondja meg"
Kassadin #18A továbbtanulás a megélhetés majdani forrása kéne, hogy legyen, nem pedig valami hobby, vagy szenvedélyes kedvtelés.
Az persze a legtökéletesebb, ha a kettő ugyanaz, de ez elég ritka kivétel. Nem azt mondom, hogy ne szeresse az ember, amit csinál, de a munkahelykínálat a kereslettől függ, nem a kedvtől.
Kár, hogy ezt még nem tanítják a gimiben.
-
Kassadin
addikt
-
tildy
nagyúr
válasz
Kassadin #119 üzenetére
Akkor gondolom nem a korosztalyom, hanem 35-40 kozt. Vagy felette.
A mid-level developerek 30-40k kozt kapnak (brutto) , nettoban ez forintban milla alatt van/ho.
Ha lazan megkeresheto , akkor nekik/nekem is meg kene legyen. Nincs meg. PErsze van akinek megvan, de azok mar nem a mid-level, hanem senior kategoria, vagy olyan szektor, ami jol fizet(pl. penzugy) -
tildy
nagyúr
-
Kassadin
addikt
"Az az igazság, hogy ebben az országban pont az a réteg nincs megbecsülve amelyik termel." Sajnos.
"Én nem csodálkozom, hogy a szakemberek is mennek ki külföldre. Simán megkeresik minimum a hazai bér ötszörösét és emberszámba veszik őket."
Naná, havi szinten milliót lazán megkereshetik, de akár többet is... Sok embernek szerintem a szutyok fizetés mellett az is rosszul esik (nekem is rosszul esik), hogy hiába dolgozod ki a beledet, akkor sem fogsz megfelelni, sohasem. Ha nem tetszik a helyzet, akkor viszlát. Van helyetted ezer másik munkanélküli, aki ugrik a helyedre.
-
Csak aztán véletlenül nehogy hazajöjjenek, mert útközben leveszik a rendszámukat...
-
Huma
addikt
válasz
Kassadin #110 üzenetére
Majd elbölcselgetnek egymással miközben a diplomájukat nézegetik.
Az az igazság, hogy ebben az országban pont az a réteg nincs megbecsülve amelyik termel. Nekem van olyan ismerősöm aki pl legszívesebben leköpdösné az utcaseprőket mikor elmegy mellettük.
Én nem csodálkozom, hogy a szakemberek is mennek ki külföldre. Simán megkeresik minimum a hazai bér ötszörösét és emberszámba veszik őket.
-
fordfairlane
veterán
Jah, hát ha biztos, akkor biztos. Mindenesetre Magyarországon az elmúlt évtizedben kialakult a tömeges felsőoktatás, ami a gazdasági növekedésben valahogy mégsem hozta az elvárt mutatókat. Évek óta olvasom, hogy túlképzés van a humán jellegű szakokon, miközben kevés a mérnök. Ez a hangsúlyváltás már nagyon régóta érett, és idő kérdése volt, mikor lépik meg. A költségvetési kényszer aztán meg is szülte ezt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kassadin #105 üzenetére
Nem igazán értem, hogy ezt most mire.
Nem arról van szó, hogy ez a bizonyos dolog neked nem kell. Csak lehet, hogy egész máshogy fog kinézni 5-10 év múlva.
Az meg megint egy másik dolog, ha egyszerűen más felé sodor az élet. Olyan dolgok jöhetnek az életben, hogy csak pislog az ember, hogy hogy lett mérnökből kézimunkás.
pl.
-
Kassadin
addikt
Kellenek. De nem annyi, mint amennyit kitermelnek az egyetemek.
#111: Te így látod, én meg úgy, hogy olyat ne tanuljon az ember, amire nincsen szükség, pláne ne felsőoktatásban csilliókért. 5-10 év múlva, valószínűnek tartom, hogy elég komoly szakmunkás hiány várható majd. Lehet, hogy több idő kell hozzá, de valószínűsíthető. A fiatalok nem akarnak piszkosak lenni, az öregek meg nem tudják kinek átadni a tapasztalataikat. Kötve hiszem, hogy egy olyan országban, ahol annyi a fiatal diplomás munkanélküli mint csillagon az ég, bölcsész és történész hiány lesz.
"Az meg megint egy másik dolog, ha egyszerűen más felé sodor az élet. Olyan dolgok jöhetnek az életben, hogy csak pislog az ember, hogy hogy lett mérnökből kézimunkás."
Kiváló szakemberből te sose leszel kézimunkás (Mondjuk ez is milyen szakmát takar? Állsz a gyártószalag mellett?). Ez nem túl életképes, már csak azért sem, mert a jó képességű mérnököket az egész világon (igen, itthon is) nagyon jól megfizetik. Aki szereti azt a szakmát és anyagi biztonságot, nem fogja feladni valami bizonytalanért.
-
tildy
nagyúr
Az hogy egyetertek a csaj altal elmondottakkal ( azzal a reszevel, ha neki nincs ott hely, akkor megy oda ahol van) , meg nem jelenti azt, hogy ugy gondolom novelni kene az allamilag finanszirozottak szamat torteneszkepzesen.
Nem tudom mennyi volt korabban, most sem tudom mennyi. Csak a jogaszt lattam, milyen drasztikusan csokkentettek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
fordfairlane #104 üzenetére
Ez a kettő kizárja egymást? Nem, sőt.
Ami biztos, hogy bölcsészek kellenek, többek között történészek is. Az állam meg abba szólhat bele, hogy mennyi, milyen feltételekkel meg hasonlóak.
-
Ringman
félisten
válasz
fordfairlane #98 üzenetére
most akkor megint elérkezünk ahoz, hogy a felsőoktatás ≠ szakmai képzés
lehet, hogy a személy tandíjának kvázi felesleges átvállalása is (nemzet)gazdasági szempontból kedvező volt, a felsőoktatási képzés során elsajátított (pl) tanulási séma, képzelettársításnak forintosítható haszna volt. -
Kassadin
addikt
válasz
fordfairlane #102 üzenetére
Ők már munkáról beszélnek (az nem baj, hogy alig dolgoztak itthon is...), nyelvet nem beszélnek. De ettől függetlenül őket majd kint tárt karokkal várják. Hát persze.
Vladi: A felsőoktatás (ami irdatlan összegekbe kerül), nem azért van, hogy legyél valahol több évet (msc-vel lehet húzni tovább), levizsgázol, aztán kitalálod, hogy neked ez mégsem kell, nem jön be. Nagyon nagy problémák vannak, ha neked ~20 körül nincsenek elképzeléseid. Mármint semmi elképzelés. Amúgy nem kötelező érettségi után egyetemre menni, lehet elvégezni 1 vagy 2 éves okj-s képzést, és addig is lehet rajta gondolkodni meg nézni az igényeket, miből van/lesz hiány. Tudsz mellette dolgozni is. Nagyon nagy butaságnak tartom ezt, hogy a gyereket be kell tolni mindenféleképpen valami felsőoktatásba, anélkül, hogy tisztában lennének azzal, hogy mit akar csinálni később.
-
fordfairlane
veterán
Én úgy tapasztalom mostanában, hogy azt sose lehet megmondani, hogy mi leszek ha nagy leszek, csak azt, hogy mi voltam.
Csak hogy a felsőoktatás irdatlan összegekbe kerül. Akinek van pénze, az képeztesse magát annak, aminek csak akarja. Az állam viszont nem az egyén boldogulásáért adja a lóvét, hanem a közösség érdekében.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kassadin #100 üzenetére
Álljunk már meg egy kicsit. Szerintem semmi baj azzal, hogy ő most - s itt a moston van a hangsúly - történész akar lenni. Attól még akármi is lehet belőle ezen belül. Fentebb már mondtam, hogy lehet történelem tanár. Lehet történelmi újságíró. Vagy nyit egy középkori parkot, oda hívja a turistákat stb.
Én úgy tapasztalom mostanában, hogy azt sose lehet megmondani, hogy mi leszek ha nagy leszek, csak azt, hogy mi voltam.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Kassadin #100 üzenetére
Habár attól még nem árthat két lábbal a földön maradni.
Tökéletesen megértem őket. Ez a rendszer még friss élmény számukra a megváltozott keretszámokkal, diákhitel konstrukcióval, intézménybezárásaival-, egybevonásaival. Majd megszokják. És kiderül, hogy mennyire működőképes.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia RTX 3080TI Founder Edition
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- Apple Watch Series 8 45mm Silver Alu bontatlan szíjjal + kiegészítők
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Lenovo ThinkCentre M710s SFF / i5-7500 / DDR4 / USB 3.1 / NVMe M.2 / WIFI / több db / számla
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest